فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 85 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رستمی، مهدی فرهانی منفرد صفحات 6-17
    هدف
    هدف از این مقاله بررسی جایگاه نهاد وزارت در طول تاریخ ایران دوره اسلامی و تعیین مولفه های شاخص گفتمان وزارت محور در قرون میانه ایران تا روی کار آمدن تیموریان است.
    روش/رویکرد : این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی تاریخی و بر پایه منابع کتابخانه ای به تبیین این مسئله پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    طبق یافته های به دست آمده جایگاه وزارت در طول تاریخ ایران اسلامی علی رغم فراز و نشیب های بسیار در عرصه سیاسی، از منزلت ویژه ای برخوردار بوده است و در اندیشه سیاسی اسلام نیز به جایگاه نهاد وزارت و نقش وزیر تاکید شده است. این مساله خود زمینه ساز ظهور گفتمانی در منابع اسلامی شده که می توان آن را گفتمان وزارت محور نامید که مهم ترین مولفه های آن، خرد ملک داری و هنر نویسندگی است.
    کلیدواژگان: نهاد وزارت، گفتمان وزارت محور، خرد ملک داری، هنر نویسندگی
  • مهدی فرجی صفحات 18-45
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اختلافات ارضی ایران و ترکیه در دوره رضا شاه و چگونگی رفع آنهاست.
    روش/ رویکرد پژوهش: این مقاله، با روش توصیفی – تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای و آرشیوی و با رویکرد تاریخی به بررسی اختلافات ارضی میان ایران و ترکیه می پردازد.
    یافته ها و نتایج پژوهش: یافته های این تحقیق بر اساس روش تاریخی، گویای آن است که دو حکومت جمهوری ترکیه و رضاشاه، بنا به پیروی از سیاست خارجی صلح آمیز خود، با انعقاد سه معاهده ودادیه و تامینیه؟ (1305 /1926)، عهدنامه مرزی (1310/1932)، و اصلاح خط مرزی (1316/1937) کلیه اختلافات ارضی خود را حل و فصل نمودند.
    کلیدواژگان: مسائل ارضی، جمهوری جدید ترکیه، حکومت رضاشاه، قطور، بولاغ باشی، جوزر، قوری گل، سیرو، سرتیک، قره سو
  • غلامرضا امیرخانی صفحات 46-60
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر، علاوه بر تبیین ویژگی های اسناد دیوانی دوره تیموری(قرن نهم قمری)، بررسی نقش و اهمیت این اسناد در شناخت ساختار قدرت و نظام دیوان سالاری تیموریان است.
    جامعه آماری: جامعه مورد بررسی، کلیه اسناد دیوانی صادرشده از جانب شاهان تیموری (سلطانیات) است که اصل سند در حال حاضر در آرشیوها یا موزه های کشورهای مختلف نگهداری می شود.
    روش/ رویکرد پژوهش: شناسایی و گردآوری اسناد مورد نظر این پژوهش در سراسر جهان، به روش کتابخانه ای و مراجعه به آرشیوهای مختلف صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تحقیق تاریخی مبتنی بر متون معتبر انجام پذیرفته است.
    یافته های پژوهش: از دوره تیموری- با وجود متون تاریخی متعدد و معتبر- اسنادی که اصل آنها به دست ما رسیده باشد، محدود و انگشت شمار است. این تحقیق نشان می دهد که علاوه بر 9 سندی که تاکنون از این دوره شناخته شده، دو سند نیز در آرشیو ملی افغانستان نگهداری می شود که مربوط به سلطان حسین بایقرا، آخرین زمامدار تیموری است. باوجود مشابهت های کلی، اسناد متعلق به دوره تیموریان را در مقاطع مختلف، با توجه به زمان و مکان صدور سند، می توان مورد بررسی قرار داد؛ به ویژه، فرمان های صادره از جانب شاهرخ، که همگی به فاصله یک سال صادر شده و مکان صدور آنها مربوط به غرب ایران است.
    نتیجه گیری
    تعداد اسناد اصل برجای مانده از دوره تیموری، بازگوکننده نکات مهمی از تاریخ سیاسی – اجتماعی زمان خود است؛ هرچند تعداد آنها انگشت شمار است و موجب شده کماکان ناگفته های زیادی در خصوص ساختار دیوانی و نظام دیوان سالاری این عصر وجود داشته باشد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که اسناد موجود حکایت از ساختاری خاص دارد که در پرتو آن می توان رابطه بین شاه، شاهزاده، و خان مغول در عصر تیمور را بررسی کرد. در عصر شاهرخ نیز وابستگی های مکانی و زمانی صدور اسناد را باید با توجه به حوادث و رویدادهای ثبت شده در متون تاریخی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: تیموریان، اسناد دیوانی، فرمان، تیمور گورکان، شاهرخ تیموری، حسین بایقرا
  • علی بیات، زینب فضلی صفحات 62-79
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی و عوامل تاریخی از بین رفتن اسناد دیوانی دوره های نخستین اسلامی و بررسی پیامدهای آن در پژوهش های مربوط به آن دوره است.
    رویکرد پژوهش: این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای و آرشیوی و با رویکرد تاریخی به بررسی فقدان اسناد دیوانی در سده های نخستین اسلامی می پردازد.
    یافته و
    نتایج
    یافته ها نشان می دهند که عواملی مانند: فقدان آرشیو به معنای واقعی آن، عدم توجه به اسناد دیوانی به عنوان منبعی برای آگاهی های تاریخی، از بین بردن عمدی اسناد، عدم توجه به اسناد باقی مانده از دوره ها و دولت های پیشین، جنگ ها و شورش های داخلی جهان اسلام، حمله های نظامی ویرانگر بیگانگان به سرزمین های اسلامی، دولتی و سیاسی بودن نهادهای حافظ اسناد دیوانی، ناپایداری دولت های اسلامی و عدم وجود امکانات مناسب و بلایای طبیعی، باعث از میان رفتن اسناد در سده های نخستین اسلامی شده است و در نتیجه نظریه ها، قضاوت ها و داوری های تاریخ پژوهان درباره مسائل مختلف آن دوره به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. بنابراین اهمیت و ضرورت توجه به گردآوری، حفظ و نگهداری اسناد اداری کنونی برای بهره مندی آیندگان مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: منابع تاریخی، اسناد دیوانی، آرشیو، سده های نخستین اسلامی
  • فاطمه نوشین فرد، سعید رضایی شریف آبادی، مریم عشق آبادی صفحات 80-106
    هدف
    پژوهش حاضر، درصدد بررسی سیاست مجموعه سازی آرشیوهای وب ملی کشورهای منتخب (استرالیا، سوئد، فرانسه، زلاندنو و بریتانیا)؛ به منظور ارائه سیاهه پیشنهادی برای مجموعه سازی آرشیوهای وب ملی است.
    روش/رویکرد پژوهش: برای بررسی مفاهیم، از روش کتابخانه ای و مطالعه منابع و متون استفاده شد. در ادامه، با مطالعه وبگاه آرشیوهای وب ملی کشورهای منتخب و مکاتبه با دست اندرکاران مربوط، سیاست های مجموعه سازی منابع وب در آرشیوهای مذکور گردآوری و براساس تحلیل محتوای هر یک از سیاست های مجموعه سازی، سیاهه ای منسجم و جامع ارائه شد. یافته های پژوهش: آرشیوهای وب مورد مطالعه، از لحاظ معیارهای مجموعه سازی منابع، متفاوت اند: آرشیو وب پاندورا، 101 معیار؛ آرشیو وب کالچرارو3، 17 معیار؛ آرشیو وب زلاندنو، 21 معیار؛آرشیو وب کتابخانه ملی فرانسه، 15 معیار و آرشیو وب بریتانیا، 19 معیار را در مجموعه سازی خود به کارگرفته اند.
    نتیجه گیری
    معیارهای مجموعه سازی به دست آمده از بررسی سیاست های مجموعه سازی آشیوهای وب ملی کشورهای منتخب، به صورت سیاهه ای متشکل از 8 عامل (عوامل کلی انتخاب انتشارات پیوسته، انواع انتشارات، عنوان، اولویت بندی نسخه های چندگانه، مسائل قانونی، استثناها، اصول کلی انتخاب، و وارسی کل دامنه)؛ 32 ملاک؛ و 107 نشانگر برای آرشیوهای وب ملی تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آرشیو وب ملی، آرشیوسازی وب، سیاست مجموعه سازی، وب
  • فهیمه باب الحوائجی، ملوک سادات حسینی بهشتی، مهدیه قدیمی صفحات 108-123
    اهداف پژوهش: هدف اصلی پژوهش حاضر، آگاهی از وضعیت نمایه سازی منابع دیداری-شنیداری در مراکز آرشیوی شهر تهران و بررسی کارآیی آن از دیدگاه کاربران است.
    روش/رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر، به روش پیمایشی تحلیلی انجام شده و جامعه مورد مطالعه شامل دو گروه است:1) نمایه سازان مراکز آرشیوی دیداری-شنیداری شهر تهران که به روش سرشماری انتخاب شده و جمعا 55 نفر هستند، و2) کاربران مراجعه کننده به این مراکز در مدت یک ماه که 71 نفر هستند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه مجزا برای نمایه سازان و کاربران استفاده شد و نتایج به دست آمده به کمک آمار توصیفی واستنباطی و نرم افزار اس. پی. اس. اس. تجزیه و تحلیل شد.
    یافته های پژوهش: آشنایی بیش از نیمی از نمایه سازان با اصول نمایه سازی در (حد مطلوب)است. اما آشنایی آنها با واژگان و زبان تخصصی کاربرانشان کمتر از (حد مطلوب)است. همچنین، ابزارهای استانداردسازی، به طور کامل، پاسخگوی نیازهای نمایه سازان نیست. کاربران خواستار ارتقای قابلیت های جست وجو در نرم افزار و همخوانی نمایه ها با واژگان تخصصی خود هستند. بین استفاده از نمایه ها در مراکز مختلف از دید نمایه سازان و کاربران تفاوت معنا داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    فرضیه پژوهش، مبنی بر وجود تفاوت معنا دار بین میانگین میزان استفاده از نمایه ها در مراکز مورد بررسی تایید نشد. فرضیه پژوهش، مبنی بر وجود تفاوت میان نظر کاربران و نمایه سازان درباره کارآیی نمایه ها تایید شد.طبق فرضیه پژوهش، بین وضعیت نمایه سازی منابع دیداری -شنیداری در مراکز آرشیوی و کارآیی این خدمات از دید کاربران رابطه معنا داری وجود دارد و هر چه این وضعیت مطلوب تر باشد کارآیی نمایه ها نیز از دید کاربران بیشتر می شود. مشکلاتی اعم از نبود ابزار مناسب نمایه سازی، نبود خط مشی مدون، و عدم تناسب حجم کار با تعداد نیروی انسانی در روند نمایه سازی منابع دیداری -شنیداری وجود دارد که موجب بروز کاستی هایی در کیفیت نمایه ها می شود.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، منابع دیداری شنیداری، آرشیو، کاربران
  • سیده سمیه محسنیان صفحات 124-150
    یکی از مشکلاتی که موزه ها و آرشیوها با آن روبه رو هستند، روش استاندارد قاب کردن آثار کاغذی تک برگ است. حفاظت و نگهداری آثار کاغذی تک برگی که نیاز به قاب دارند، و تنوع عمل قاب کردن آنها در موزه ها و کتابخانه ها فعالیتی تخصصی محسوب می شود. از این رو، پژوهش حاضر، به مطالعه در حوزه، مواد مناسب، و روش استاندارد قاب کردن آثار کاغذی تک برگ پرداخته است.
    هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، حفاظت بهینه آثار کاغذی، از طریق ایجاد ریزاقلیم محیطی(ساخت قاب استاندارد)، به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای مدیریت شرایط محیطی در موزه ها و آرشیوهاست.
    فرضیه تحقیق: شیوه ساخت و نوع مواد مورد استفاده در ساخت قاب، با حفاظت بهینه اثر و مدیریت شرایط محیطی در موزه ها و آرشیوها ارتباط مستقیم دارد.
    روش/رویکردپژوهش: این تحقیق از نوع تحلیلی و مقایسه ای است و برای دستیابی به یافته های تحقیق از مطالعات آزمایشگاهی از نوع تجزیه دستگاهی و نیز مطالعات میدانی و کتابخانه ای بهره جسته شد.
    یافته های تحقیق: یافته های پژوهش نشان می دهد که نه تنها مواد مورد استفاده در ساخت قاب با حفاظت بهینه، ارتباط مستقیم دارد؛ بلکه روش ساخت قاب نیز در این امر موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت شرایط محیطی، ریزاقلیم محیطی، موزه، قاب، آثار کاغذی
|
  • Fatemeh Rostami, Mahdi Farahani Monfared Pages 6-17
    Purpose
    This study examines the position of the government entity of “Vizierate” and analyzes the indicators of vizierate-centered discourse throughout the Islamic era of Iran’s history, specifically through Iran’s middle ages up to the rise of the Timurid dynasty. Methodology / Approach: This study has clarified the issue through historical descriptive method on the basis of library resources.
    Conclusions
    According to the findings of this study, throughout the Islamic era of Iran’s history the entity of “vizierate”, in spite of the ups and downs in the political arena, has had a dominant position. Also, in Islamic political thought, the position of “vizierate” and the role of the “vizier” have always been highlighted. The issue has broken new ground on a discourse in Islamic re sources which could be called “vizierate -centered discourse”. The most important factors of “vizierate -centered discourse” are “the wisdom of statecraft” and “the art of writing”.
    Keywords: vizierate, vizierate, centered discourse, the wisdom of statecraft, the art of writing
  • Mehdi Faraji Pages 18-45
    Purpose
    This research aims to review the territorial disputes between Iran and Turkey in the Reza Shah Period (1925-1941) and to study how these disputes were settled. Methodology / Approach : This study has benefited from the descriptive - analytical method, based on archival and library resources, with a historical approach.
    Conclusions
    The findings of this study i ndicate that the Republic of Turkey and Reza Shah's Government settled all of their territorial disputes according to their peaceful foreign policies by c oncluding three treaties: " Vedadieh and Ta’minieh”(1926), “Ahdnameye Marzi (frontier treaty)” (1932) and “Eslahe Khate Marzi (treaty of modification of the border lines)” (1316/ 1937).
    Keywords: territorial disputes, newly established Republic of Turkey, Reza Shah's Government, Qotur, Bolagh Bashi, Ghori Gol, Djowzar, Siru, Sertik, Garasu
  • Gholamreza Amirkhani Pages 46-60
    Purpose
    The main objective of this study, in addition to defining the characteristics of governmental records in the Timurid era (ninth Hijri century), is evaluation of the role and importance of these records in analyzing the power s tructure and bureaucracy of the Timurids. Universe: This study embraces all governmental records issued by Timurid Kings (Soltaniat) of which originals are now kept in archives or museums of different countries. Methodology / Approach: The process of identifying and collecting the documents sought by this study has been conducted through libraries and by referring to different archives around the world. The collected data has been analyzed by applying the method of historical research based on authentic texts.
    Findings
    Despite the existence of numerous and authentic historical texts related to the Timurid era, there are a limited number of original records remaining from this period. This study establishes that in addition to the nine records so far known to be from the Timurid period there are two other records, kept in the Afghanistan National Archives, that belong to Sultan Husayn Bayqarah, the last Timurid ruler. Despite the overall similarity, the records belonging to the Timurid period can be examined from different perspectives according to their time and the origin of their issuance. This is p articularly true of the commands by Shahrukh, which were all issued with one- year intervals. They were issued in the west of Iran.
    Conclusions
    Because of the limited number of original records remaining from the Timurid era, there are yet many unsaid facts about the structure of administration and the system of bureaucracy in this era. Nevertheless, the limited documents remaining still reflect some important political-social aspects of the history of the Timurid era. According to the findings of this study, the available records indicate a special administration structure in the light of which the relationship between the king, the prince and the khan of Mughal in the Timurid era can be studied. In the era of Shahrukh, the element of time and the origin of the documents’ issuance should be considered, associated with t he events recorded in historical texts.
    Keywords: Timurid, governmental records, royal commands, Teymour Gurkani, Shahrukh Teymouri, Husayn Bayqarah
  • Ali Bayat, Zeinab Fazli Pages 62-79
    Purpose
    The aim of this research is to study the historical factors causing the loss of governmental records related to early Islamic centuries and to analyze the consequences of this issue for the research done on this era. Methodology / Approach: The present research uses the descriptive-analytical method and is carried out based on library and archival resources.
    Findings
    The findings illustrate that the following factors have caused the loss of records in the early Islamic centuries: Total lack of archival institutions, lack of attention to governmental records as a source of historical information, intentional destruction of records, lack of attention to documents remaining from previous eras and governments, civil wars and uprisings throughout the Islamic World, devastating military attacks of foreigners to Muslim lands, having state-run and political bodies protecting governmental records, instability of Islamic governments, l ack of proper facilities, and n atural disasters.
    Conclusion
    The theories, reasoning and judgments of scholars a bout different issues relating to the era in question have been severely affected by these factors. Therefore, this study highlights the importance and necessity of the collection, preservation and maintenance of the present administrative records for the use of future generations.
    Keywords: historical resources, governmental records, archives, early Islamic centuries
  • Fatemeh Nooshinfard, Saeed Rezaei Sharifabadi, Maryam Eshghabadi Pages 80-106
    Purpose
    The present research aims to review the policies of collection development for national web archives of some selected countries like Australia, Sweden, France, New Zealand and Great Britain, in order to prepare a checklist proposed for collection development of national web archives. Methodology / Approach: First, the library research method was used to review the concepts used in texts and resources. The next step was to review the websites of national web archives of the chosen countries and to correspond with respective officials through which the policies of collection development for web resources in the mentioned archives were collected. Based on the content analysis of each policy, a coherent and comprehensive check list was developed.
    Findings
    The studied web archives differ in the number of criteria applied as follows: Pandora Web Archive (Australia): 101 criteria, Kulturarw3 Web Archive (Sweden): 17 criteria, New Zealand Web Archive: 21 criteria, National Library of France Web Archive: 15 criteria, UK Web Archive: 19 criteria.
    Conclusion
    The collection development criteria compiled through reviewing the collection development policies applied by national web archives of the chosen countries was tabulated in a checklist against 8 factors: general factors of selecting online publications, types of publications, title, prioritizing multiple versions, legal issues, exceptions, general principles of selection, and examining the whole range. This checklist specifies 32 criteria and 107 indicators for national web archives.
    Keywords: national web archive, web archiving, collection development policies, web
  • Fahimeh Babalhavaeji, Molouk Hossein Beheshti, Mahdieh Ghadimi Pages 108-123
    Purpose
    The main purpose of the present research is to investigate the status of indexing of audio-visual materials in archival centers of Tehran, and to review the efficiency of this indexing from the perspective of its users. Methodology / Approach: This research is an analytical survey study, and the universe of study consists of the following two groups: the indexers of audio- visual archival centers of Tehran, selected by census method and totaling 55 people, and the users, comprising 71 people who referred to these centers during one month. For data collection, s eparate questionnaires were used for indexers and users. Finally, the obtained results were analyzed with the help of d escriptive and inferential statistics and SPPSS s oftware.
    Findings
    This study shows that more than half of the indexers are familiar with indexing principles at a desirable level, b ut the indexers ' familiarity with terminology and the specialized language of users is less than expected. Also, it shows that the standardization tools do not fully meet the needs of indexers. Users expect an enhancement in the search capabilities of available software and more compatibility of i ndexes with the terminologies that they use. According to this study, there is no significant difference between the viewpoint of indexers and users in using the indexes in different centers.
    Conclusions
    The first research hypothesis, that there was a significant difference in the average use of indexes among the studied centers, was not confirmed. The second research hypothesis, that there is a difference between users’ and indexers’ view about the efficiency of indexes, is confirmed. That is, t here is a meaningful relationship b etween the quality of i ndexing of audio - visual resources in a rchival centers and the efficiency of these services from the user's perspective. The better the indexing, the more efficient the experience is f rom the u sers’ perspective. There are some problems in the process of i ndexing audio- visual resources ranging from lack of proper tools for indexing, to l ack of written policies and a mismatch between workload and human resources, which have caused some shortcomings in the quality of indexes.
    Keywords: indexing, audio, visual resources, archives, users
  • Pages 124-150
    Purpose
    The purpose of this study is to review the importance of better protection and maintenance of single sheet paper works by investigating the s tandard way to frame these works in museums and libraries. Methodology / Approach: The present research is an analytical and comparative study. In this research, the researcher has benefited from laboratory study methods like instrumental analysis and field and library studies.
    Conclusions
    Results show that the methods of const ructing the frames and the materials used in them directly affect the optimal protection of works and environmental management in museums and archives.
    Keywords: environmental management, micro, climate, museum, frame, paper works