فهرست مطالب

مجله اقتصادی - سال پنجم شماره 47 (مهر و آبان 1384)

مجله اقتصادی
سال پنجم شماره 47 (مهر و آبان 1384)

  • 126 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/08/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا آخانی صفحه 5
    اهمیت سرمایه گذاری در رشد و توسعه اقتصادی و تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر اشتغال و تولید بر همه آشکار است. کشورهای در حال توسعه، منابع سرمایه گذاری محدودی دارند به طوری که دولتها در سرمایه گذاری دخالت می کنند. دخالت دولت در کشورهای جهان سوم به شکل های گوناگون است اما بیشتر دولتها برای دستیابی به اهداف توسعه ای خود اقدام به تدوین برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی یا تضمین سرمایه گذاری خارجی می کنند.
  • بهادر بهاء الدین صفحه 19
    در ساختار نظام مالیاتی ایران، مالیات بر حقوق و دستمزد بخشی از ساختار مالیاتی را تشکیل می دهد که از نظر حجم عملیات از اهمیت بالایی برخوردار است. 17 درصد کل منابع مالیاتی استان فارس را مالیات بر حقوق و دستمزد تشکیل می دهد و در بخش مالیات بردرآمد که مالیات بر حقوق و دستمزد جزئی از آن است این منبع مالیاتی تا 45 درصد را پوشش می دهد که بیش از متوسط کل کشور است. طی دو دهه 60 و 70 در استان فارس نسبت مالیات بر حقوق و دستمزد به مالیات بر درآمد استان یک سیر نزولی ملایمی را طی کرده است اما به رغم گسترش مشاغل و افزایش جمعیت آنها، این نسبت در مقایسه با نسبت مالیات بر مشاغل به درآمد یک حرکت موازی داشته است. روند تغییرات مالیات بر حقوق در مقایسه با پایه های حقوقی که مبنای مالیاتی را تشکیل می دهد حکایت از آن دارد که گرچه پایه های حقوقی همواره به میزانی ترمیم یافته اند، مانند آنچه در نظام هماهنگ اتفاق افتاده است اما، همواره با صعود حقوق بگیران به طبقات بالاتر جدول درآمدی و اعمال نرخ بالاتر مالیاتی، متاسفانه قسمت عمده ای از درآمد قابل تصرف حقوق بگیران به صورت سهم مالیاتی از دست رفته است و روند تغییرات نشان می دهد که انجام تعدیلاتی در نرخ مالیات حقوق نیز چندان کارساز نبوده است. از نقطه نظر کارایی، مالیات بر حقوق و دستمزد در استان فارس به رغم اتلاف قابل ملاحظه ای که در ظرفیت آن مشاهده می شود همواره از درجه ای از کارایی برخوردار بوده است. به عبارتی برخلاف بخش مشاغل، اقشار حقوق بگیر، سهم مالیاتی خود را به دولت پرداخت کرده اند. با توجه به اینکه حدود 82 درصد کارگاه های استان فارس که حداقل یک نفر مزدبگیر دارند، به طور غیررسمی فعالیت دارند و در تور مالیاتی قرار نگرفته اند اما چنین شرایطی باعث شده که از کل ظرفیت بالقوه موجود به میزان 6/61 درصد مالیات واقعی از حیطه وصول خارج شود. این میزان رقم تلف شده 6/1 برابر عملکرد فعلی را تشکیل می دهد و به تنهایی معادل 73 درصد کل مالیات بر درآمد استان است.
  • بهرام بهرامی، مهران افراسیابی، معصومه کردی، نوشین معلمی صفحه 45
    در حال حاضر یکی از روش های تشویق و ترغیب بخش خصوصی برای صنعتی شدن از طریق مجتمع های صنعتی مانند شهرکهای صنعتی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. کشورهایی که به صنعتی شدن گرایش دارند باید از نظر آمایش سرزمین و تقسیم کار در مناطق مختلف کشور، مکانهایی را برای احداث واحدهای صنعتی به صورت شهرکها یا مجتمع های صنعتی انتخاب و سازماندهی کنند. لزوم این سازماندهی به علت رشد جمعیت، مسئله اشتغال، محدودیت زمین، حفاظت محیط زیست و بالاخره تعیین کاربری زمینهای انتخابی است تا رشد متعادل صنعت در مناطق مختلف فراهم شود.
  • رضا تهرانی، سید مجتبی میرلوحی صفحه 65
    با توسعه بازار سرمایه و کارکردهایی که بازار سرمایه در اقتصاد دارد می توان شرایط اقتصادی و رفاه اجتماعی را فراهم کرد. ایفای نقشهای یادشده در گرو نظارت لازم بر این بازار است که مهم ترین وظیفه، بررسی اوراق بهادار می باشد. ابزاری که می تواند نظارت لازم را فراهم کند، خود از قوانین و مقرراتی که بر بازار سرمایه حاکم است تاثیر می پذیرد. در این تحقیق پس از مطالعه قوانین و مقررات و آئین نامه هایی که در تشکیل نهادهای بازار سرمایه نقش دارند، مصاحبه هایی با دست اندرکاران این بازار انجام گرفت و سپس مطالعه تطبیقی در مورد جایگاه نظارت درقوانین و مقررات بورسهای مختلف انجام شد. برای دسترسی به اهداف تحقیق، فرضیاتی تدوین و سپس این فرضیه ها با پرسش نامه مورد آزمون قرار گرفت. بررسی ها وجود اشکالاتی در ساختار زمانی و چگونگی ارتباط واحدهای مختلف آن با یکدیگر و همچنین کارایی نداشتن برخی قوانین موجود در این زمینه را نشان می دهد.
  • سیدمهدی حسینی صفحه 81
    امروزه اهدافی نظیر تحول، توسعه ساختاری، توسعه زیربنایی، تامین رفاه اجتماعی و زمینه سازی برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی با بهره گیری از هزینه های عمومی، به اهداف نوظهوری تبدیل شده اند که موجب بازبینی دوباره نقش دولت در سراسر جهان شده است. در این راستا، دولتها با استفاده از فرایند بودجه ریزی و برنامه ریزی، در دستیابی به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت و با تفکیک اهداف و تخصیص منابع و امکانات موجود بین برنامه ها و فعالیتهای مختلف، می کوشند تا زمینه های تحقق اهداف یاددشده را مهیا کنند.
  • بتول سپهری مقدم صفحه 85
    در این گزارش جایگاه زنان در برنامه های توسعه کشور پس از انقلاب مورد بررسی قرار گرفته است که با مرور تاریخچه موقعیت و جایگاه زنان در ایران قدیم و دوره های گوناگون تاریخی تحولات مهمی که طی یک قرن گذشته موجب بیداری زنان شده همچنین خواسته ها نیازها و لزوم توجه به نقش آنان در برنامه های توسعه کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است تا با زمینه سازی فرهنگی و برنامه ریزی های کلی برای توانمندسازی زنان بتوان موانعی را که سد راه مشارکت زنان در امور اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است از میان برداشت.زیرا توجه نداشتن به مسائل زنان جز آسیب به کشور و دور ماندن از روند توسعه ثمری نخواهد داشت.
  • ابزارهای اجرایی برای تقویت بازار سرمایه در ایران
    فیروزه عزیزی صفحه 103
    در این مقاله با توجه به تاثیر چشمگیر بازار دست دوم اوراق بهادار بر عملکرد بازار سرمایه و نقش آن در تجهیز منابع مالی اقتصاد ملی، بورس اوراق بهادار تهران از دیدگاه تاریخچه ساختار تنظیم و نظارت و ابزارهای مالی قابل داد و ستد مورد بررسی قرار گرفته است....