فهرست مطالب

مجله اقتصادی
سال هفتم شماره 71 (مهر و آبان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/15
  • تعداد عناوین: 3
|
  • حمید خواجه احمدی، سید محمد جواد سراج زاده صفحه 6
    در این مقاله ابتدا به بررسی مبانی فکری و تاریخی که منجر به پیدایش بهره شد می پردازیم. در ادامه به آثار و نتایج بهره به عنوان نتیجه قهری نظام بازار اشاره کرده و کارکردهای آن را از دیدگاه های مختلف، چه موافق و چه مخالف، بررسی می کنیم. سپس به نقد بهره و مبانی فکری آن با توجه به آموزه های اسلامی به اجمال می پردازیم و در پایان با توجه به مطالب گفته شده، آنچه تحت عنوان بانکداری بدون ربا اجرا می شود نقد می کنیم.
    کلیدواژگان: دئیسم، بهره، بانکداری بدون ربا
  • شبنم دوستی، علیرضا نیکبخت، علی عامری صفحه 15
    امروزه بانکها به صنعت پردازش اطلاعات تبدیل شده اند. رویکردهای مختلف بانکداری الکترونیک در جهان با نامهای مختلفی ارائه می شوند که مهم ترین آنها بانکداری اینترنتی، بانکداری مبتنی بر شبکه های اداره شده، بانکداری تلفنی، بانکداری خانگی، انجام امور بانکی از طریق دستگاه های خودپرداز و نظایر آنهاست. در این مقاله رهنمودها و دستورالعملهایی در خصوص شناسایی و کنترل ریسکهای موجود در فعالیتهای بانکداری الکترونیکی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، خدمات الکترونیکی، ریسک
  • رضا کیانی، مریم صفاریان صفحه 27
    با توجه به نقش اطلاعات در تصمیم گیری مشارکت کنندگان بازار سرمایه، شفافیت اطلاعاتی و دسترسی فعالان بازار سرمایه به اطلاعات صحیح و به هنگام از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار خواهد بود. براین اساس، مقاله پیش رو با هدف شناسایی الزامات افشای اطلاعات و ضمانتهای اجرایی آن توسط بورسها، ناشران اوراق بهادار و نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه با نگاهی به تجربه سایر کشورها و نیز قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است. بررسی های انجام شده نشان دهنده الزام بورسها به افشای اطلاعاتی از قبیل آمار مربوط به دادوستد روزانه، فهرست اوراق پذیرفته شده و نمادهای متوقف و نیز اطلاعات جامع مربوط به معاملات اوراق بهادار شرکتها، براساس قوانین و مقررات می باشد. واسطه های مالی نیز گزارش عملکرد اداری، حساب مشتریان و کفایت سرمایه را به مقام ناظر گزارش می دهند. همچنین ناشران موظفند در مرحله ثبت و عرضه عمومی اوراق بهادار و نیز پذیرش در بورسها، اطلاعات مالی و سایر اطلاعات مهم را به عموم افشا نمایند. نظارت بر نحوه اجرا و میزان پیروی از سیاستها و الزامهای تعیین شده برای افشای اطلاعات بر عهده مقام ناظر بر بازار سرمایه خواهد بود.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، بازار سرمایه