فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و پنجم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1388)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و پنجم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1388)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباسعلی علی اکبری بیدختی، زهرا شرعی پور صفحات 1-14
    در هوای شهر تهران الگوی روزانه آلاینده CO برای فصل زمستان و تابستان وجود 2 بیشینه یکی در صبح و دیگری در شب را نشان می دهد. ترافیک وسایل نقلیه در صبح و کاهش ارتفاع لایه آمیخته در شب و پایداری ایستایی شبانه در وجود این بیشینه ها مؤثر هستند. همچنین بررسی تغییرات فصلی آلاینده CO وجود دو بیشینه در زمستان و تابستان را نشان می دهد. بررسی نقشه های همدیدی امواج سطح 200 میلی باری در فصل سرد نشان داد که در روزهای حاد آلودگی، محور جت جنب حاره ای، شمال غربی-جنوب غربی و نزدیک به حالت نصف النهاری است ولی در دوره های کمینه آلودگی، محور جت جنب حاره ای تقریبا مداری بوده، و یا ناوه ای بر روی ایران حاکم است و سرعت های قوی مداری در کاهش آلودگی منطقه ای مؤثر هستند. بررسی ارتباط سیستم های جو بالا و غلظت های آلودگی نشان داد که دوره های حاد آلودگی مربوط به هنگامی است که سیستم پشته بر ایران حاکم است و یا سیستم حباب مانندی است که در اثر ترکیب دو موج روی جت های جنب حاره ای و قطبی ایجاد می شود و ایران داخل منطقه ای قرار می گیرد که از عرض های پایین با جت جنب حاره ای و از عرض های بالا با جت قطبی احاطه می شود. طول این دوره های حاد معمولا حدود 3 تا 7 روز است که دوره های بلند تر همراه سیستم حباب مانند است. بررسی شرایط هواشناختی دوره های آلودگی نشان داد که اگر سیستم های پشته، یا حباب همراه با وارونگی های دمای سطحی باشند، آلودگی های شدید و مداومی رخ می دهدکه همراه با افزایش فشار در سطح زمین است ولی پیک فشار چند روز زودتر و گاهی همزمان رخ می دهد. همچنین در این دوره ها، شرایط سکون بر جو حاکم بوده و سرعت باد کاهش می یابد و دمای جو نیز افزایش نسبی پیدا می کند. ضرایب همبستگی به دست آمده بین غلظت آلاینده و شدت وارونگی دمایی مثبت و بین غلظت آلاینده و سرعت باد منفی و از نظر آماری معنی دار است. همچنین دوره های آلوده همراه با مقادیر بالای سرعت قائم اومگا (حرکات نزولی) است.
    کلیدواژگان: غلظت آلاینده ها، مشخصه های هواشناسی، دوره های حاد آلودگی، جت های جنب حاره ای و قطبی
  • رضا توکلی مقدم، امیرعباس یزدانی، علی رضایی صفحات 15-24
    محدودیت منابع انرژی و رشد چشمگیر مصرف آن در ایران، نسبت به متوسط شدت مصرف آن در جهان و نیز آثار زیانباری که مصرف بالای انرژی بر محیط زیست تحمیل می کند، لزوم صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی در کشورمان را دو چندان کرده است. سیستم های گرمایش یکی از مصرف کنندگان عمده انرژی محسوب شده و استفاده از روشی با بازده بالا، در بخش های مختلف، بویژه ساختمان های صنعتی و سوله ها، ضروری به نظر می رسد. به این منظور، سیستم گرمایش تابشی، نسبت به طرق دیگر، از بازده بالاتری برخوردار است. در گرمایش تابشی، گرما، از طریق اشعه مادون قرمز به کف سالن می تابد و با برخورد با افراد و اشیاء آنها را گرم می کند. در این سیستم اتلاف انرژی از طریق هوا بسیار ناچیز است. در تحقیق حاضر، ممیزی انرژی الکتریکی و گاز مصرفی پس از بهسازی الگوی گرمایش در یک مطالعه موردی که بزرگترین مجتمع صنعتی مصرف کننده انرژی در شمال کشور است، نشان می دهد که استفاده از این روش، تا 75 درصد صرفه جویی در مصرف سوخت و تا 95 درصد صرفه جویی در مصرف برق، نسبت به دیگر سیستم های گرمایشی را به همراه دارد و می تواند سهم چشمگیری در مصرف بهینه انرژی و حفظ محیط زیست داشته باشد. از آنجایی که ثابت شده، فعالیت های نیروگاهی منجر به تولید گازهای آلاینده، نظیر So2، Co2 و Noxمی شود و بهسازی مصرف انرژی، به معنای کاهش نیاز به تولیدات نیروگاهی و در نتیجه کاستن از آثار مخربی است که فرایند تولید انرژی از سوی نیروگاه ها، بر محیط زیست کشور تحمیل می کند، سعی بر آن شده است تا حاصل این اصلاح در سیستم گرمایش سازمان، از منظر زیست محیطی نیز مورد کاوش قرار گیرد. نتایج حاصل از تعمیم فعالیت های انجام یافته در مطالعه موردی و بهسازی الگوی گرمایش در ساختمان های مشابه، کاهش هزینه های اجتماعی چشمگیری را نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: بهسازی، الگو، مصرف انرژی، گرمایش تابشی، ساختمان
  • علی سرکارگراردکانی، محمد جواد ولدان زوج، علی منصوریان صفحات 25-34
    براساس آمارهای منتشر شده از طرف سازمان جنگل ها و مراتع کشور سالانه صدها مورد آتش سوزی در مناطق مختلف ایران رخ می دهد. با توجه به از بین رفتن مراتع و جنگل ها در قسمت های مختلف ایران، به خصوص در سلسله جبال زاگرس و البرز، پیش بینی تمهیدات لازم به منظور مقابله با آن ضروری به نظر می رسد. دلایل متعددی برای وقوع آتش سوزی وجود دارد که صرف نظر از این دلایل، تاثیرات زیست محیطی و تخریب منابع طبیعی و از بین رفتن پوشش گیاهی موجود، دارای اهمیت زیاد است. با توجه به این که آتش سوزی ها تقریبا در اکثر عرصه های گیاهی کشور می تواند واقع شود، نظارت کامل و مداوم بر روند پیشروی آنها با مطالعات میدانی و در مقیاس های محلی براحتی امکان پذیر نیست. استفاده از فناوری سنجش از دور و مدل سازی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، راهکاری مناسب و اساسی برای نظارت، پیشگیری و مقابله با این مشکل ملی است. در این مطالعه از توزیع مکانی آتش سوزی های اتفاق افتاده طی هشت سال گذشته در ایران که با استفاده از تصاویر ماهواره ای MODIS ثبت شده اند، استفاده شد و با کمک تصاویر شاخص پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI) و با در نظر گرفتن تکرار آتش سوزی ها، آتش های دائمی از آتش های اتفاقی تفکیک شدند. سپس با استفاده از روش آماری چگالی و خود همبستگی مکانی در محیطGIS نسبت به تحلیل فضایی و استخراج نقاط پر خطر و مستعد برای آتش سوزی اقدام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که آتش سوزی هایی که طی سالهای اخیر در کشور اتفاق افتاده، ارتباط زیادی با وضعیت و میزان پوشش گیاهی موجود داشته است، به طوری که ضریب همبستگی آن با میانگین شاخص پوشش گیاهی نرمال شده کشور به 9/0 می رسد.
    کلیدواژگان: رژیم آتش سوزی، خودهمبستگی مکانی، شاخص پوشش گیاهی، تصاویر ماهواره ای
  • علیرضا زارعی، سیدمهدی میرسیار، علی وثوق صفحات 35-42
    استفاده انسان از سرزمین از دو جنبه مدیریت سرزمین و نحوه بهره برداری از آن اهمیت پیدا می کند. ارزیابی توان زیست محیطی به عنوان راهکاری به منظور استفاده بهینه از امکانات آب و خاک و بررسی پیامدهای زیست محیطی، مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه ارزیابی توان زیست محیطی حوضه آبریز بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی با استفاده از روش روی هم گذاری نقشه ها بررسی شده است. شوری و قلیاییت، عدم تکامل پروفیل خاک، بافت نامناسب خاک، بارندگی کم و پراکنده و فقدان پوشش گیاهی مناسب از مهم ترین محدودیت های اساسی فعالیت های کشاورزی دشت بیرجند است. از تلفیق 5 نقشه جهات جغرافیایی، شیب، ارتفاع، اجزای واحد اراضی، پوشش گیاهی و در نظر گرفتن ویژگی های اکولوژیک اقلیمی، جمعیتی و هیدرولوژیکی، نقشه نهایی واحد های زیست محیطی و در خاتمه نقشه توان زیست محیطی حوضه آبریز بیرجند به دست آمده است. بخش عمده ای از اراضی این حوضه، به استثنای بخش مرکزی به دلیل محدودیت های پیش گفته فاقد توان کاربری زراعی اند و فعالیت های کشاورزی به صورت فاریاب فقط در محدوده آبخوان دشت بیرجند قابل پیش بینی است. کاربری زراعی دیم نیز در محدوده آبخوان و در سطح کمی بیشتر از آبخوان بر روی تراس های فوقانی و دشت های دامنه ای و مناطقی با خاکهای عمیق قابل اجراست. کاربری باغی در محدوده آبخوان و در دره ها و مظهر قنات های واقع در بخش کوهستانی و کاربری مرتعی و حیات وحش نیز در مناطق با شیب بیش از 10 درصد قابل اجراست.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، سیستم اطلاعات جغرافیایی، توان زیست محیطی، مناطق خشک و نیمه خشک، بیرجند
  • فائزه ترکیانفر، حمیدرضا جعفری، امیرحسین صادق پور صفحات 43-54
    منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در جنوب شرقی استان بوشهر به منظور استفاده از میدان گازی پارس جنوبی و فعالیت در طرح های نفت، گاز و پتروشیمی در سال 1377 تاسیس شده که از جنوب به خلیج فارس و از شمال به ادامه سلسله جبال زاگرس محدود شده است. به دلیل وجود اکوتون حساس آب- خشکی و یگانه پارک ملی آبی نای بند در منطقه از یک طرف و آثار سوء احتمالی ناشی از فعالیت های ساخت وساز از طرف دیگر، بررسی آثار احداث طرح بر روی محیط زیست منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش به منظور بررسی مخاطرات طرح کاربری اراضی از روش روی هم گذاری، برای ارزیابی آثار محیط زیستی از روش فهرست و برای تعیین رابطه آثار و اولویت بندی نسبی اقدامات اصلاحی از روش ماتریس استفاده شده است. فرایند طی شده شامل شناخت ویژگی های فنی پروژه پیشنهادی، شناخت محیط زیست تحت اثر، شناسایی و پیش بینی آثار ناشی از طرح، تجزیه و تحلیل آثار، ارائه راهکارهای تقلیل آثار سوء و ارائه برنامه پایش و مدیریت محیط زیست است. نتیجه حاصل از ارزیابی توان اکولوژیکی به کمک روش روی هم گذاری لایه های اطلاعاتی در نرم افزار GIS، پهنه بندی از نظر آسیب پذیری را نشان می دهد. همچنین از مقایسه نقشه توان اکولوژیکی محدوده با نقشه توسعه منطقه ویژه مشخص می شود که حدود 56 درصد توسعه در پهنه نیمه مناسب و 44 درصد در پهنه نامناسب انجام شده است. بررسی نتایج حاصل از چک لیست نیز نتایج ارزیابی توان را از نظر آسیب پذیری تایید می کند. نتایج روش ماتریس برای دو سطح کلان و خرد نشان می دهد که بیش از 50 درصد ارزش های داده شده از 1/3- کوچکتر بوده و بنابراین اجرای هرگونه طرح توسعه در منطقه رد می شود. نتایج بررسی های انجام شده در این تحقیق نشان می دهد که احداث طرح پارس جنوبی از دیدگاه محیط زیست در ساحل خلیج فارس به هیچ وجه قابل تایید نبوده و آثار مخرب و غیرقابل جبران در منطقه ایجاد می کند. از آنجا که توقف طرح به علت اهمیت آن از نظر توسعه اقتصادی و صنعتی امکان پذیر نیست، بنابراین به منظور کاهش آثار مخرب محیط زیستی و حفظ ساختار اکولوژیک منطقه، در ادامه تحقیق طرح های بهسازی و گزینه های اصلاحی ارائه شده است. در بخش پایانی از نتایج ارزیابی برای تدوین برنامه پایش و مدیریت آلاینده ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار محیط زیستی، فهرست، ماتریس، پارس جنوبی، عسلویه، خلیج فارس
  • اصغر اصغری مقدم، الهام فیجانی، عطاالله ندیری صفحات 55-64
    دشت های بازرگان و پلدشت در شمال غرب ایران و شمال استان آذربایجان غربی قرار دارند. مهم ترین منابع آب موجود در دشت های بازرگان و پلدشت را آب زیرزمینی تشکیل میدهد. در این تحقیق با توجه به ویژگی های هیدرولوژی و هیدروژئولوژی منطقه مورد مطالعه، آسیبپذیری آبخوان در برابر عوامل آلاینده پهنهبندی شده است. برای این منظور از مدل دراستیک و سیستم اطلاعات جغرافیایی برای پردازش و تجزیه و تحلیل کیفی آبخوان استفاده شده است. در مدل دراستیک از مشخصه های مؤثر در ارزیابی آسیبپذیری سفره آب زیرزمینی شامل عمق سطح ایستابی، تغذیه، جنس سفره، نوع خاک، شیب توپوگرافی، مواد تشکیل دهنده منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی استفاده میشود که به صورت هفت لایه در نرمافزار Arc View تهیه شدند و با وزندهی و رتبهبندی و تلفیق هفت لایه فوق، نقشه نهایی آسیب پذیری آبخوان نسبت به آلودگی، با تقسیمبندی به سه محدوده آسیبپذیری کم، متوسط و زیاد تهیه و شاخص دراستیک برای کل منطقه بین 71 تا 175 برآورد شد. برای صحتسنجی نقشه نهایی آسیبپذیری از یون فلوئورید استفاده شد. با انطباق غلظت فلوئورید بر روی نقشه نهایی دراستیک مشخص شد که کلیه نقاطی که دارای فلوئورید بالا هستند، در محدوده با نیروی آلودگی زیاد قرار گرفتهاند که این میتواند دقت و صحت مدل را مورد تایید قرار دهد. از نظر وسعت میتوان گفت که حدود 3 درصد از منطقه مورد مطالعه در محدوده آسیبپذیری کم، 37 درصد متوسط و 60 درصد در محدوده آسیبپذیری زیاد قرار میگیرد که قسمت های وسیعی از شرق، غرب و بخشی از مرکز را شامل میشود. با توجه به حجم زیاد منابع آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه و استفاده از آن در شرب، کشاورزی و پرورش آبزیان، حفاظت این مناطق به منظور جلوگیری از آلودگی و مدیریت بهینه منابع آب ضروری است.
    کلیدواژگان: دشت های بازرگان و پلدشت، آسیب پذیری آب زیرزمینی، مدل دراستیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • علیرضا میرزاجانی، حجت خداپرست، هادی بابایی، علی عابدینی، عظمت دادی قندی صفحات 65-74
    تالاب انزلی در حاشیه جنوب غربی دریای خزر با ویژگی های منحصر به فرد خود در سال 1354 در فهرست کنوانسیون رامسر قرار گرفت. در حال حاضر این تالاب دچار مشکلات متعددی است که فراغنی شدن از پیامدهای بارز آن است. ورودی های تالاب انزلی در روند یوتریفیکاسیون آن مؤثر بوده و بخش های شرقی و مرکزی را بیشتر تحت اثر خود قرار می دهند. بررسی حاضر طی سالهای 1371 تا 1381 در ایستگاه های موجود در پیکره تالاب انجام گرفت. درجه یوتریفیکاسیون با استفاده از مدل های مختلف تعیین سطح تروفی سنجش شد و مقادیر کلروفیل a، نیتروژن کل و فسفات کل به عنوان مشخصه های مورد نیاز در مدل ها بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری شدند. نتایج بررسی ها نشان داد که مقدار کلروفیل a در اکثر نقاط بالاتر از 25 میکرو گرم در لیتر، مقادیر نیتروژن بیشتر بین 5/0 تا 5/1 میلی گرم در لیتر و فسفر کل بین 05/0 تا 17/0 میلی گرم در لیتر بوده است. بر اساس آستانه وضعیت های مختلف تروفی مشخصه های مذکور 87 تا 100 درصد تالاب انزلی یوتروف شده در حالی که این رقم در سالهای اولیه حدود 46 تا 90 درصد بوده است. بر اساس مدل یوتروفی فسفات به ازت، سیر صعودی یوتریفیکاسیون طی سالهای مورد بررسی مشاهده شده. اما بخش های عمده تالاب در مرحله نهایی مزوتروف قرار دارد. میانگین مقدار این نمایه در سالهای انتهایی بررسی حدود 46 محاسبه شده که با توجه به سایر خصوصیات زیستی تالاب انزلی و در مقایسه با برخی دریاچه های الیگو مزوتروف رقم پایینی محسوب می شود. بر اساس این نمایه کمتر از 2/5 درصد گستره تالاب یوتروف به شمار می رود. تالاب انزلی گنجایش جذب و هضم مواد مغذی وارده بر خود را ندارد و متوقف کردن روند رو به رشد آن باید در برنامه های احیای تالاب قرار گیرد. بهره گیری از نتایج مطالعات گذشته و بازبینی برخی از توصیه ها کمک مؤثری در کنترل فراغنی شدن تالاب انزلی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فراغنی شدن، نیتروژن، فسفر، کلروفیل a
  • کریم قاسمی پناه، علی ترابیان، سیدسیاوش مدائنی، علی اصغر قدیم خانی صفحات 75-82
    هدف این تحقیق بررسی امکان تصفیه پساب های احیای رزین های تعویض یونی یکی از مجتمع های پتروشیمی کشور با استفاده از روش اسمز معکوس است. در حال حاضر این پساب بعد از خنثی سازی به حوضچه های تبخیری ارسال می شود. برای انجام آزمایش ها، پایلوتی طراحی و ساخته شد که کارایی سه نوع غشاء را به وسیله قطعه کوچکی از غشاء بررسی کند. در این تحقیق، از سه نوع غشای اسمز معکوس مخصوص آب دریا به نامهای تجاری Toray، CSM و FILMTEC استفاده شد. با تغییر دادن فشار و میزان ریکاوری (سرعت افقی عبور جریان از روی سطح غشاء) سعی در کسب بالاترین میزان دفع نمک و بهترین میزان فلاکس شد. برای متغیر فشار سه سطح 20، 25 و 30 بار در نظر گرفته شد و برای ریکاوری یا مقدار سرعت افقی عبور سیال، مقادیر 27/0، 54/0 و 81/0 متر بر ثانیه انتخاب شد که در مجموع برای سه نوع غشای مورد استفاده 27 حالت هر کدام حداقل به مدت 5 ساعت مورد بررسی وآزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد غشای FILMTEC بالاترین میزان پس دهی نمک را نشان می دهد همچنین فشار 25 بار و سرعت افقی 54/0 متر بر ثانیه به عنوان بهترین حالت انتخاب شد. در این شرایط هدایت الکتریکی پساب تصفیه شده از مقدار اولیه 14420 به 470 رسید و فلاکس پرمیت، یا آب تولیدی برابر. hr2 l/m 1/39 شد، همچنین آنالیز پساب تصفیه شده حاکی از بازده حذف بالای97% برای اکثر کاتیون ها و آنیون هاست. ضمن این که تصفیه پذیری این پساب بخوبی قابل انجام است، امکان استفاده مجدد از پساب تصفیه شده با بررسی های دقیق تر در سایر بخش ها از جمله آبیاری فضای سبز وجود دارد.
    کلیدواژگان: پساب احیای رزین ها، اسمز معکوس، محفظه غشاء، پس دهی نمک و فلاکس پرمیت
  • میترا عطاآبادی، مهران هودجی، پیام نجفی صفحات 83-92
    زیست ردیابی یکی از راه های ارزان و ساده بررسی کیفیت محیط زیست است و به روندی گفته می شود که در آن از طریق موجودات زنده، یا اجزای تشکیل دهنده آنها می توان به اطلاعاتی کمی پیرامون کیفیت محیط دست یافت. فعالیت های صنعتی باعث ورود مقادیر فراوانی از عناصر سنگین به اتمسفر می شود و استفاده از پتانسیل زیست ردیابی گیاهان رشد یافته در مجاورت مناطق صنعتی می تواند در ارزیابی آلودگی هوا با این فلزات راهگشا باشد. هدف از این تحقیق، بررسی امکان ردیابی آلودگی هوا با فلزات آهن، نیکل و سرب در مجاورت منطقه صنعتی فولاد مبارکه اصفهان با استفاده از پتانسیل زیست ردیابی در گیاهان است. بدین منظور سه گونه درختی (سرونقره ای، کاج و بلوط) و سه گونه درختچه ای (خرزهره، زرشک و نوش) انتخاب شد و غلظت فلزات مذکور در خاک و اندام هوایی گیاهان در دو بخش برگ و پوست به وسیله دستگاه ICP-AES اندازه گیری شد. در خاکهای مورد مطالعه به واسطه pH بالا (02/8)، وجود بیش از 60 درصد آهک و کمتر از 5/0 درصد مواد آلی، درصد ناچیزی ازاین سه فلز در اختیار گیاه قرار گرفته است، این در حالی است که غلظت اندازه گیری شده آهن و نیکل در اندام هوایی گیاهان مورد مطالعه حاکی از وجود آلودگی اتمسفری با این فلزات بوده است. در اکثر موارد، درختان بهتر از درختچه ها و گیاهان همیشه سبز بهتر از گیاهان خزان شونده سطوح آلودگی های فلزی را نشان دادند و پوست گونه های مورد مطالعه واجد توانایی بالاتری از برگ بوده است. بیشترین میزان آهن و نیکل در برگ سرو و پوست کاج مشاهده شد که برای آهن با کلیه گیاهان و برای نیکل با بیشتر گیاهان اختلاف معنی دار نشان داد. محتوای سرب در گیاهان پایین تر از حد آستانه آلودگی این عنصر در گیاهان قرار داشت. همچنین نتایج نشان داد که گیاه خرزهره برای ارزیابی آلودگی آهن در منطقه مورد مطالعه شاخص مناسبی نبوده است.
    کلیدواژگان: زیست ردیابی، فلزات سنگین، آلودگی، برگ، پوست، خاک
  • روح الله رستمی، امیر نبئی، اکبر اسلامی، حسین نجفی صالح صفحات 93-98
    روزانه مقادیر زیادی زباله از اجتماعات انسانی به روش های مختلف دفع می شود. بخش چشمگیری از این زباله ها را مواد آلی تشکیل می دهند که بازیافت این مواد و بهره گیری از آنها به روش های مختلف به علت جلوگیری از آسیب به محیط زیست و حفظ منابع و انرژی مورد توجه انسان قرار دارد. یکی از روش های مناسب بازیافت این مواد، تولید کود آلی با استفاده از روش ورمی کمپوست است که با بهره گیری از خصوصیات کرم های خاکی به تغییر و تبدیل مواد زاید آلی به کود آلی مناسب کمک می کند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر تراکم کرم ها بر مقادیر pH و نسبت C/N که از شاخص های مهم کیفی کمپوست هستند و همچنین سرعت پیشرفت فرایند است. در این مطالعه از کرم خاکی گونه Eisenia Foetida استفاده شد و 5 محیط شامل 1 محیط شاهد و 4 محیط با تعداد کرم های متفاوت ایجاد شده و مقادیر pH، نسبت C/N و سرعت فرایند بررسی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده تاثیر معنی دار افزایش تعداد کرم بر pH نیست(p- value>0.05). این مسئله نشان می دهد که افزایش تراکم کرم از 0 تا 24 تاثیر چندانی در تغییرات pH نداشته است. ولی میانگین pH در محیط های با کرم بیشتر، پایین تر است. بین تراکم کرم ها و نسبت C/N رابطه معنی داری به دست آمد. در تاثیر بر نسبت C/N، تراکم 0 و 6 کرم تفاوت معنی داری نشان ندادند ولی بین 0 کرم و سایر محیط ها با تعداد کرم بیشتر، تفاوت معنی داری در نسبت C/N وجود داشت. کمترین مقدار نسبت C/N در محیط با تراکم 18 کرم به دست آمده که آن را در حد استاندارد کلاس B کمپوست طی 1 ماه فرایند شدن، قرار می دهد. همچنین بیشترین سرعت فرایند در تراکم 18 کرم در 70گرم پسماند غذایی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تراکم، ورمی کمپوست، سرعت فرایند، E، Foetida، پسماند غذایی
  • الهه واثقی، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 99-110
    ترکیب گازهای اتمسفر (CO2، CH4، N2O،...) به علت فعالیت های بشر با شتاب زیادی در حال تغییر است. عوامل مختلفی باعث افزایش بعضی ازآلاینده های خطرناک مثل دی اکسید کربن در محیط می شوند. بررسی عوامل مؤثر بر افزایش آلاینده های مذکور می تواند در برنامه ریزی برای کنترل و مدیریت آلاینده ها مؤثر واقع شود. بنابراین هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل مؤثر بر میزان انتشار دی اکسید کربن (CO2) در ایران در فاصله زمانی 1353 الی 1382 است. با این هدف، علاوه بر بررسی عوامل مؤثر بر انتشار، نظریه زیست محیطی کوزنتس نیز با توجه به رابطه بین میزان انتشار و درآمد سرانه مورد بررسی قرار گرفت. منحنی زیست محیطی کوزنتس نشان دهنده رابطه بلندمدتی بین میزان آلودگی (انتشار دی اکسید کربن) و رشد اقتصادی (درآمد سرانه) است. این مدل بر این فرض استوار است که در مراحل اولیه رشد اقتصادی کشور، کیفیت محیط زیست بدتر می شود ولیکن بعد از رسیدن به نقطه ای با عنوان نقطه چرخش، این وضعیت همراه با رشد اقتصادی بهبود خواهد یافت. مدل انتخابی برای بررسی عوامل مؤثر بر انتشار CO2، با استفاده از الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده برای دوره مورد مطالعه تخمین زده شد. نتایج مطالعه نشان داد که دو متغیر سهم ارزش افزوده بخش صنعت از GDP و تغییرات دما، اثر معنی داری بر میزان انتشار دارند. همچنین نتایج حاکی از وجود رابطه درجه دوم بین درآمد سرانه و میزان انتشار است. به عبارت دیگر نظریه زیست محیطی کوزنتس در ارتباط با انتشار CO2 در ایران صادق است.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، درآمد سرانه، نظریه زیست محیطی کوزنتس، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده
  • حسن دارابی صفحات 111-124
    محیط روستایی، بازتاب ماهیت فعالیت/ سکونت انسان در بستر زمان، بهره مند از کیفیت زیباشناسانه وکارکردهای زیست محیطی است. از طرف دیگر متاثر از دانش مکانی و فرهنگ بومی است. رشد سریع اقتصاد مصرفی و تاکید بر کارکرد، کم توجهی به ابعاد مختلف محیط روستایی، منجر به شکل گیری الگوهای ناتوان از باز تولید ویژگی های حاکم بر آن شده که ناپایداری ارمغان آن است. گسترش این وضعیت منجر به طرح ابعاد ناپایداری در ادبیات توسعه پایدار همراه با ارائه راه مقابله با آن شده است. اما کمتر به چگونگی انجام اقدامات برای دستیابی به پایداری پرداخته شده است. با توجه به ماهیت طراحی محیطی مبتنی بر اصولی مانند نگرش علمی پیوند نظام طبیعی و اجتماعی، کل گرایی و مانند آن، نمی توان محیط پایداری را بدون توجه به نقش گروه های ذی نفع در این فرایند طراحی کرد. بدیهی است که این نقش زمانی به کمال مطلوب خواهد رسید که بستر مناسب برای مداخله معنادار هدفمند و سودمند مردم فراهم شود. دستیابی به این مهم فقط در قالب طراحی مشارکتی امکان پذیر خواهد بود. مشارکت پاسخی به چگونگی اجرای اقدامات مورد توجه توسعه پایدار و ابزار بازتاب ویژگی های فرهنگی اجتماعی و اقتصادی در طراحی است. به همین دلیل مشارکت ضرورتی انکار ناپذیر در دستیابی به محیطی پایدار به شمار می آید. اما این بدان معنا نیست که کمال غایی در گرو طراحی مشارکتی است. مشارکت ضمن برخورداری از پیامدهای مثبت متضمن آثار منفی و تعارضاتی است که باید مدیریت شوند. در این مختصر تلاش می شود بر اساس نتایج یک ارزیابی نقش مشارکت در تعالی طراحی محیط روستایی تبیین، پیامدها و تعارضات حاکم بر آن مطرح و نمونه هایی از آن ارائه شود.
    کلیدواژگان: مشارکت، طراحی مشارکتی، محیط روستایی، منظر روستایی، منظر فرهنگی
|
  • Pages 1-14
    In this paper meteorological conditions of some acute air pollution periods for the city of Tehran have been considered. The data used were obtained from the Air quality control company (AQCC) of Municipality and from synoptic station of the institute of Geophysics. Initially some statistical methods were used to find the episodes for acute air pollution episodes, and then their meteorological conditions were considered. The most abundant levels of the relative air pollution concentration for most pollutant were in the range of 0.5-1.0 and 1-1.5 especially for PM10. The daily trends for CO in summer and winter show two peaks, one in early morning and the other early at night. Traffic load, small values of urban mixed layer height and static stability at nights and early morning are factors leading to these two peaks. Annual monthly mean concentration of CO also show a peak in winter time in which the adverse effects of meteorological condition, in synoptically calm condition are enhanced. Large scale atmospheric weather patterns, especially of the two upper level jets (at 200 mb), namely subtropical and polar jet streams, show that when they form a bubble like structure over Iran, i. e. one is at higher latitude and other at lower latitude, very low winds prevail over Iran creating acute air pollution episodes (e. g. the episode leading authorities to reinforce traffic restrictions in Dec. 2005). Also existence of a stagnant ridge over northern Iran leads to such episodes, although with shorter period. Hence we show that an interaction between these two jets can lead to large scale semi – stationary patterns creating such acute episodes lasting between 4 to 7 days. The bubble like pattern is also associated with pressure and temperature rises near the surface.
  • Pages 15-24
    The Limitation of energy resources and its considerable consumption growth in Iran has doubled the necessity of optimization and conservation of energy in the country compared to the average consumption rate of energy in the world and also because of high consumption rate's adverse effects in the environment. Heating systems are among the main consumers of energy and using a high efficiency method in different sections, especially industrial sections and warehouses, seem to be necessary. In this regard, radiation heating systems have higher efficiencies compared to other methods. In the present research, assessment of the electrical energy and the gas consumed in a case study shows that (after optimizing the heating pattern) using this method causes fuel conservation of up to 75% and power conservation of up to 95% (compared to other heating systems) and can have a considerable role in optimizing the consumption of energy and the environment. Powerhouse related activities result in producing pollutant gases such as So2, Co2 & NOx and optimization of energy consumption means reduction of powerhouse emissions and consequently reducing destructive effects which energy production process impose on the country's environment by the powerhouses. The results of extending the activities in the case study and optimization of heating pattern in similar building, shows a considerable reduction in social costs.
  • Pages 25-34
    According to reports of forest range and watershed management organization of Iran, hundreds of forest fires take place in our country every year. Due to destroying forest and grass land in different parts of Iran, especially in Zagross and Alborz Mountain, it is necessary to develop new methods to reduce fire effects in these places. There are many parameters that increase probability of fire occurrence. Without considering these parameters, environmental and biomass impacts are very critical problems. As fire could be occur in many grass lands and forests, fire monitoring of fire in vegetation regions is impossible. Using Remote Sensing technology and GIS modeling is a basic way to monitor and prevent from this national disaster. In this study, spatial distribution of fires which occurred in the last 8 years in Iran and were detected by MODIS satellite images was used. Then, by using NDVI index and considering repetitive fires, permanent fires were distinguished from random fires. Finally, density function and spatial autocorrelation in GIS were employed as statistical parameters to detect potential regions to fire.
  • Pages 35-42
    Land use management policy and method are two important factors in usage of land by human. In this regard, Evaluation of environmental capability would serve as a valuable basis for the best use practice of soil and water resources in addition to the reduction in environment consequences of the projects. In the correct study, the environmental capability of Birjand plain, located in the south khorasan province, has been evaluated using the delivery method. Result show that and salinity and Alkalinity, under loped soil profile, inappropriate soil texture, low and dispersed precipitations and lack of adequate plant coverage are the most remarkable limitation in agricultural usage of the land in Birjand. By combining the maps of geographical dimensions land slop, altitude suitability and plant coverage, considering ecologic – climatic, population and hydrologic characteristics. Result also show that a considerable portion of the plan, excluding the central parts, is not suitable agricultural use. Aquatic agricultural is only possible in the area above the aquifer in the plain area. Also rain seed agriculture may be practiced hen the area above the aquifer and its vicinity on the above Terraces, piedmont plains and area, values and quant outputs located in the mountainous parts of the plain. Results also show that only area having slopes of above 10 suitable for key words marginal farm, geographic information system environmental capability, Birjand.
  • Pages 43-54
    In this research, in order to investigate risks land hazards involved in land use, overlay Method was employed, Check list Method was used to assess the environmental impacts, and to determine the adverse effects and relative priority of modifications, Matrix method was applied. The process includes understanding technical specifications of the proposed Projects and the environment under threat, identification and predication of permanent environmental impact due to project implementation (Water, air and noise pollution), analysis of these effects, recommendation for mitigation of adverse effects and presentation of environmental monitoring and management program. Results obtained from ecological capability assessment with the aid of application of overlay method to information layer in GIS software, represents a vulnerable Zone. Comparison of plants for (maps) ecological ability potentials of the area with that of special zone development clearly shows that, approximately 56% of developments are taking place in the semi-suitable zone and 44% are taking place in unsuitable zone. Investigation of the Results obtained for the Check list confirmed the potential assessment made on Vulnerability of the area. Then, results from Matrix Method in both global and local Zone show that more than 50% of data values were less than -3.1 and therefore, any Projects implementation may be rejected. Results of the Investigations shows that implementation of South Pars Project in the coastal Zone of Persian Gulf is essentially rejected since it develops destructive and non-compensatory effects in the Zone. However, it is impossible to stop the project implementation due to its importance in economic and industrial developments. Thus, in order to reduce the adverse effects on the environment and preserving the ecological structure of the Zone, modification plans and alternatives have been proposed. Finally, the assessment results were used to design a monitoring and management program for pollution control.
  • Pages 55-64
    Bazargan and Poldasht plains are located in the north of West Azarbaijan, northwest of Iran. In this area, groundwater supplies main water demands. Aim of this research is assessment of aquifer vulnerability for contamination potential on the basis of hydrogeological conditions of the study area. For this purpose the combined use of the DRASTIC and geographical information system (GIS) demonstrated as an effective method for groundwater pollution risk assessment. The DRASTIC model uses seven environmental parameters (Depth to water, net Recharge, Aquifer media, Soil media, Topography, Impact of vadose zone, and hydraulic Conductivity). ArcView software was used to create 7 data layers and finally a groundwater vulnerability map by overlaying the available hydrogeological data. DRASTIC index value was evaluated 71 to 175 for study area. The final DRASTIC model was tested using fluoride concentration data from the aquifer. High fluoride concentrations coincide with the high pollution risk area. This can confirm the precision of the model. Around 3% of the study area was classified as being at low risk, 37% as moderate risk while the remainder was classified as high risk that covered large parts of the east, west and central portion of the area. In view of the importance of the groundwater resources in the study area that used for different purposes, preservation of this area is necessary for prevention of pollution and management of water resources.
  • Pages 65-74
    Anzali wetland on the south west of Caspian Sea is a unique ecosystem was registered as Ramsar site at 1975. Anzali wetland was deteriorated due to numerous disorder and poor water quality. The riverin input were strongly affective in the process of eutrophication where the eastern and central region was more degraded. The first survey on the eutrophication process was conducted at 1969, since then several other investigations reported too. This survey was conducted on several study sites at period from 1991 to 2000. For evaluating eutrophication degree the trophic model of chlorophyll-a, total phosphorous and nitrogen also total phosphate to total nitrogen index were used. The result showed that the mean Chlorophyll-a concentration is above of 25 µg/l. and the nitrogen and phosphorous concentration were between 0.15-1.5 mg/l and 0.17-0.05 mg/l. respectively. On the based of trophic level of chlorophyll-a, total phosphorous and total nitrogen 87-100 % of wetland is eutroph however at early years about 46-90 % of the surface area were eutroph indicating that the trend of eutrophication increasing. Trophic models of phosphate to nitrogen shows the most part of Anzali wetland is in the extreme mesotrophic level close to entropic zone. The average entropic index value was 46 with respect to other characteristic of wetland appear to be low. According to TSI (PN) less than 5.2% surface area of Anzali wetland is entropic state status. Anzali wetland does not have enough capacity to reduce all anthropogenic loads from its watershed area therefore the first effective activity is to prevent nutrient load input of wetland. The restoration of Anzali wetland is suggested base on previous investigation recommendations and with revising some of them.
  • Pages 75-82
    The aim of this research is performance evaluation of Reverse Osmosis method for treatment of ion exchange resins regeneration wastewater from a petrochemical complex in Iran. Currently this wastewater is discharged to evaporation lagoons after neutralization. Thus, we need to set up a pilot plant which has membrane cell for treatment performance evaluation of three kinds of reverse osmosis membranes. To conduct the study three kinds of membranes (TORAY, CSM, FILMTEC) all for sea water, were used. We must adjust pressure and recovery (cross flow velocity) to obtain the most optimum permeates flux with the lowest Electrical Conductivity (EC). Pressure and recovery have been chosen at three levels and each run of experiment took almost five hours. Therefore, nine experiments have been done for each kind of membrane sample and totally 27 tests have been done to obtain the optimum flux and the minimum EC. The levels are 20, 25 and 30 bar for pressure and for recovery we can choose cross flow velocity 0.27, 0.54 and 0.81 m/s. Results showed FILMTEC membrane has the highest salt rejection percentage. Therefore, the performance of FILMTEC membrane for treating this kind of wastewater is better than the other membranes During this study, EC has been decreased from 14420 to about 470, under 25 bar pressure and 0.54 m/s cross flow velocity and the permeate flux was 39.1 (l/m2.hr). The percentage of dissolved solids removal is nearly 97 which are preferable. Considering the results of treated wastewater, this treated wastewater can be used for irrigation or other purposes.
  • Pages 83-92
    Biomonitoring is the one of the cost-effective and simple ways for investigation of environmental quality and refers to process which in that using living organisms or part of them can obtain quantitative information on environmental quality. Industrial activities causes to entrance considerable amount of heavy metals to the atmosphere and use of boimonitoring potential of plants growing in the nearby zone of industrial areas can be useful. The aim of this study was to investigate the possibility of monitoring atmospheric pollution with Iron, Nickel and Lead in the vicinity of Mobarakeh Steel Company as an industrial zone with using biomonitoring potential in plants. For this reason, three trees (Cupressus arizonica, Pinus eldarica and Quercus branatii) and three shrubs (Nerium oleander, Berberis vulgaris and Thuja orientalis) were selected and concentration of these metals were measured in soils and aboveground plant parts (leaves and bark) by ICP-AES. In studied soils, a little concentration of these metals were available for plants due to high pH value(8.02), presence of more than 60 % CaCO3 and 0.5 % organic matter, while Fe and Ni concentration in aboveground plant parts states atmospheric pollution with these metals. In most cases, trees better than the shrubs and evergreen plants better than the deciduous ones indicated heavy metal contamination and bark of these plants had more ability. The highest concentration of Fe and Ni was observed in leaves of Cupressus and bark of Pinus which indicated significant differences with all plants for Fe and in most plants for Ni. Pb content in plants was lower than pollution limit of this element. Results also indicated that Nerium was not a good indicator for Fe monitoring in this area.
  • Pages 93-98
    Much amount of solid waste disposed from human communities, daily. Considerable part of these solids is organic waste that recycling and utilization of it by miscellaneous methods to holdup of damage to environment and maintenance of resources and energy is noteworthy for human. One of suitable methods for disposal of these wastes is production of organic fertilizer by use of vermicompost method which with application of red worm's properties helps to change and reforming the organic solid waste to organic fertilizer. Gold of this study was determination influence of worm population on pH and C/N ratio, which are important factors in compost quality, and rate of process progressing. In this study we use Eisenia Foetida species and we set 5 process pot including 1 blank (with no worm) and 4 pots with different number of worms and pH, C/N ratio and process rate was survived in these pots. Results didnt show significant influence of worm population on pH (p-value>0.05), this issue indicate that, increasing of worm's population has not effective influence in pH changes. But, average of pH in pots with more worms was smaller. A significant relationship had seen between worm's population and C/N ration. In influencing on C/N ratio the aggregations of 0 and 6 worms didnt showed a significant difference. But, there was significant difference among 0 worm and other aggregations, more than 6 worms, in C/N ration. The least C/N ration was in the pot with 18 worms that pose it in B class of compost standard during a month of composting process. The most rate of process obtained in aggregation of 18 worms in 70gr food waste.
  • Pages 99-110
    The gaseous composition of the Earth's atmosphere is changing at an accelerated rate because of the influence of human activities. Different factors can cause increasing air contamination such as CO2. Understanding factors affecting atmosphere gaseous change is important for management and reducing air contaminants. The aim of this paper is to investigate factors affecting on CO2 emission in Iran, using Environmental Kuznets curve. EKC depicts long-term relationship between pollution and economic growth. It hypothesizes that during the initial stage of economic growth environmental quality will deteriorate, then, after reaching some turning point, it will improve as the economic growth. Chosen model estimated by autoregressive distributed lag (ARDL) approach. The result indicated that, ratio of industrial value added and deviation from mean temperature are the effective factors on CO2 Emission. In addition, the sign of the coefficient suggests there is a quadratic relation between CO2 emission and per capita income. This means, there is an inverted U-shaped of EKC for CO2 emission in Iran.
  • Pages 111-124
    A rural environment is reflect of the historical practices over the time, mutually feedback of human settle, activities nature and include aesthetic quality, environmental function, local knowledge, tradition and customs. But rapid growth of consuming economy and emphases only on functional character without linkage to different environmental socio-cultural and economic condition led to model of design that can not to reproduce their valued in landscape. This process result is unsustainably in rural environment. Sustainable literature introduced deferent aspect of this unsustainably and prevention methods. But less pay attention to nature of operational method. Nature of design is base on dialectic linkage between social and natural systems, holism approach and so on. So design sustainable environment without pay attention to deferent actors, social groups and stockholders and their behaviors is impossible. When design will be reach to its optimal condition that happen in social context with applying participatory methods. Participatory methods are the answer to need of action quality for sustainable environment. Participation can improve condition that affect of sustainable environment. Some sample proved that applying participatory methods can improve result of design and shape new approach in local community to attract in different process of design and implementation. Applying Participatory methods does not mean that solve all problems. Participation has two face of a coin. It has positive impact but can result negative impacts too. Because this function of participation it need to managed and solve inherent conflicts. These articles try to explain participation and rural environment design linkage, positive and negative impacts and its conflicts through some samples.