فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1389)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1389)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالرضا کرباسی، شهرزاد ولوی صفحات 1-10
    تحقیق حاضر به بررسی شدت آلودگی فلزات سنگین (Ca، Fe، Ni، Cd، Pb، Zn، As، Hg)در رسوبات تالاب بامدژ (استان خوزستان) می پردازد. هدف اصلی این تحقیق کمی سازی شدت آلودگی در تالاب و اهداف جزئی آن جداسازی بخش انسان ساخت از طبیعی و مشخص کردن منشاء عناصر سنگین است. در این تحقیق از روش آزمایشگاهی تفکیک شیمیایی و جذب اتمی استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بر اساس فرمول Igeo محیط تالاب از نظر آلودگی به فلزات آرسنیک، نیکل و سرب در طبقه آلودگی بسیار کم تا متوسط و از نظر آلودگی به فلزات آهن و روی در طبقه بدون آلودگی و از نظر آلودگی به فلز کادمیوم در طبقه آلودگی متوسط تا زیاد و از نظر آلودگی به جیوه در طبقه آلودگی بسیار شدید قرار می گیرد. بررسی درصد غلظت انسان ساخت و طبیعی عناصر مورد مطالعه در محیط تالاب نشان می دهد که عناصر کادمیوم و سرب بیشتر منشاء انسان ساخت، و عناصر آهن، روی و نیکل منشاء طبیعی دارند؛ همچنین کلسیم منشاء معدنی دارد. نتایج آنالیز خوشه اینشان می دهد که منشاء سرب بیولوژیک است. نیکل و آهن نیز تحت ضریب تشابه بالا به هم متصل اند که نشان دهنده منشاء زمینی نیکل است. منشاء مواد آلی غیر طبیعی است و در نتیجه منشاء جیوه و آرسنیک که با مواد آلی ارتباط دارند نیز غیر طبیعی است. در نهایت«4 شاخه تشکیل شده در آنالیز خوشه ایتحت ضریب تشابه بسیار پایین بهم متصل می شوند که حاکی از عدم ارتباط بین این 4 شاخه و عناصر موجود درآنهاست.
    کلیدواژگان: تالاب بامدژ، فلزات سنگین، انسان ساخت، طبیعی، تفکیک شیمیایی، آنالیز خوشه ای
  • مهرداد نظریها، عرفان دانایی، سید حسین هاشمی، امیرحسین ایزد دوستدار صفحات 11-18
    در دهه های اخیر و در شروع قرن جدید یکی از نگرانی های مردم ساکن کره زمین و خصوصا کشورهای واقع در مناطق خشک از جمله کشور ما مساله آب است به گونه ای که دسترسی به آب با کمیت و کیفیت مناسب به یک چالش مهم تبدیل شده است. آب خروجی مخازن سدها نسبت به آب ورودی آنها به دلیل افزایش زمان ماند آب و ایجاد پدیده لایه بندی تغییر کیفیت می دهند. خصوصیات دمایی و پایداری آب مخازن سدها را می توان با استفاده از مدلهای ریاضی پیش بینی کرد و در صورت پیش بینی مشکلات زیست محیطی، می توان از طرق مختلف برای تخفیف و تسکین آن، راه درمانی را در پیش گرفت. در این مقاله رژیم حرارتی مخزن سد در دست احداث بختیاری با استفاده از مدل CE-QUAL-W2 بررسی شده است. داده های ژرف شناسی مخزن سد، اطلاعات هواشناسی و هیدرولوژی مربوط به مخزن سد بختیاری تهیه شد. بر اساس تغییرات احتمالی در جریان آبدهی رودخانه سه سناریو برای سالهای خشک، نرمال و تر تعریف شد. نتایج سال خشک نشان دهنده لایه بندی از اواخر فروردین تا اواخر شهریور بوده، اما نتایج سال نرمال نشان دهنده یک لایه بندی هفت ماهه از اواخر اردیبهشت تا اواخر آذر است در سال تر، به جز لایه های سطحی که تابع تغییرات ماهانه دما هستند، دمای لایه های میانی بیشتر تابع دمای آب ورودی بوده و مخزن به دلیل عدم تشابه کارکرد با سالهای خشک و نرمال، تغییرات لایه بندی پیش بینی شده را تجربه نمی کند. در کلیه سناریو ها یک لایه راکد در زیر تراز آبگیر مشاهده می شود. هر چه تاثیر وجود سد روی رژیم آبی بیشتر باشد (سال خشک)، امکان نزدیکی شرایط به وضعیت دریاچه ای بیشتر است. اما با کاهش آثار سد روی رژیم جریان(سال مرطوب)، کیفیت آب خروجی از کلیه جهات بیشتر تحت تاثیر رژیم ورودی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سد بختیای لایه بندی حراتی، شبیه سازی، CE، QUAL، W2
  • زمان شاه محمدی حیدری، حسن جمالی ارمندی صفحات 19-26
    در این تحقیق، از جاذب های پوسته شلتوک و کربن فعال برای حذف یون سرب از محیط آبی در 6 = pH استفاده شد. در سری آزمایش های بچ مشخصه هایی مانند زمان ماند و غلظت ورودی یون فلزی مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی زمان تعادل در غلظت های مختلف نشان داد که با کاهش غلظت اولیه محلول از 50 میلی گرم بر لیتر به 1 میلی گرم بر لیتر، زمان تعادل برای هر دو جاذب کاهش یافته و همگرا می شوند. در این حالت زمان تعادل کربن فعال و پوسته شلتوک به ترتیب برابر 45 و 60 دقیقه به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اولیه از 50 میلی گرم بر لیتر به 500 میلی گرم بر لیتر، زمان تعادل کاهش یافته و با هم برابر شدند. در این حالت زمان تعادل کربن فعال و پوسته شلتوک با هم برابر و مقدار آن 60 دقیقه به دست آمد. حداکثر زمان تعادل برای جاذب های کربن فعال و پوسته شلتوک به ترتیب برابر 90 و 120 دقیقه به دست آمد. بررسی بازده جذب در غلظت های مختلف نشان داد که با کاهش غلظت اولیه محلول، بازده جذب برای هر دو جاذب افزایش یافته و به هم نزدیک می شوند. حداکثر بازده جذب برای پوسته شلتوک و کربن فعال در غلظت اولیه 1 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بازده به دست آمده در این غلظت تقریبا برابر 98 و 7/99 درصد است. در این تحقیق، مدل های جذب سینتیک نیز مورد مطالعه قرار گرفت و مدل هو و همکاران (1996)در مقایسه با مدل لاگرگرن (1898) داده ها را بهتر توصیف کرد. همچنین، برازش مدل های ایزوترم جذب لانگمویر و فروندلیچ بر داده های جذب نشان داد که مدل فروندلیچ داده های آزمایش را بهتر توصیف می کند
    کلیدواژگان: جذب، پوسته شلتوک، کربن فعال، زمان تعادل، بازده جذب
  • محمد جواد ذوقی، محسن سعیدی صفحات 27-34
    گاز تولیدی در لندفیل ها، ناشی از تجزیه بی هوازی مواد آلی موجود در لندفیل است. گاز لندفیل دارای گاز گلخانه ای است. بنابراین انتشار گاز تولیدی در لندفیل به اتمسفر، سبب افزایش گرمایش جهانی و آثار مخرب زیست محیطی می شود. یکی از مشخصه های مؤثر بر نرخ تولید گاز در لندفیل ها میزان رطوبت محیط است. در این مطالعه لندفیل سراوان واقع در بیست کیلومتری جاده رشت-تهران، به عنوان لندفیل بی هوازی در دو محیط خشک و مرطوب به وسیله نرم افزار LandGEM مدل شده و میزان گاز خروجی در سالهای مختلف محاسبه شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد نرخ تولید گاز در حالت مرطوب 85/3 برابر حالت خشک است. به طوری که حداکثر متان، دی اکسید کربن و ترکیبات آلی فرار غیرمتان (NMVOC) تولیدی در لندفیل، در حالت مرطوب بترتیب برابر 11700، 32110 و 500 تن در سال و در حالت خشک به ترتیب برابر 3043، 8349 و 130 تن در سال است. با توجه به میزان تاثیر رطوبت بر نرخ تولید آلاینده و میزان رطوبت منطقه، استفاده از سرپوش برای مهار آلاینده مورد بررسی قرار گرفته است. پوشش پیشنهادی در این مطالعه از نوع سرپوش مرکب است. طبق نتایج به دست آمده، این نوع سرپوش علاوه بر اکسیداسیون گاز متان به علت جلوگیری از نفوذ رطوبت به لندفیل، سبب کاهش نرخ تولید گاز و پساب می شود. سیستم طراحی شده دارای شبکه جمع آوری گاز از نوع غیر فعال و زهکشی به منظور جمع آوری پساب است. شبکه جمع آوری غیر فعال، سبب کاهش هزینه اجرای این سیستم بر روی لندفیل های موجود می شود. برای تصفیه پساب در این سیستم، پساب پس از جمع آوری، بر روی محل دپوی زباله در مکان های مشخص تخلیه می شود، تا از این طریق غلظت NH4 و مواد آلی موجود در پساب کاهش یابد.
    کلیدواژگان: لندفیل سراوان، LandGEM، سرپوش مرکب، آلاینده، بی هوازی
  • مهدی جلیلی قاضی زاده، محمدعلی عبدلی، ادوین صفری صفحات 35-42
    استفاده از لاینرهای خاکی به دلیل توانایی دسترسی به مصالح مناسب در محل های دفن پسماند در بخش زیادی از ایران (بخصوص در منطقه کهریزک) و همچنین هزینه کمتر آنها نسبت به سایر لاینرها، در حال حاضر می تواند گزینه قابل قبولی باشد. مطالعات مختلف نشان می دهد که یکی از عوامل مهم در انتخاب لاینرهای خاکی، شرایط محلی و سازگاری لاینر با شیرابه تولید شده در محل مورد نظر است. رفتار هیدرولیکی لاینرهای خاکی که می توان آن را در نفوذپذیری لاینر خلاصه کرد در اندرکنش با شیرابه پسماند شهری به ویژگی های شیرابه و خاک مورد استفاده در لاینر وابسته است. این مسئله بویژه در مورد خاکهای دارای شوری بالا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بر همین اساس تغییرات نفوذپذیری لاینر خاکی متراکم شده با استفاده از خاک مورد نظر برای احداث لاینر در توسعه محل دفن کهریزک در تماس با شیرابه در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور آزمایش نفوذپذیری بر مبنای روش هد افتان بر روی نمونه های خاکی که به صورت درجا متراکم شده اند و با استفاده از شیرابه واقعی نمونه برداری شده از محل فعلی دفن زباله کهریزک انجام شد. نتایج نشان می دهد که باوجود آن که نفوذپذیری لاینر با گذشت زمان افزایش مختصری (حدود 3 برابر) نشان می دهد، مقدار آن همواره چند ده بار کمتر از نفوذپذیری لازم برای لاینرها (7-10*1 سانتی متر بر ثانیه) است. بنابراین این لاینر خاکی از لحاظ کنترل نشت شیرابه، کارایی لازم را داشته و می توان از خاک رس مورد آزمایش برای احداث لاینر خاکی متراکم شده بر اساس استانداردهای مربوط برای محل دفن کهریزک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: محل دفن پسماند، لاینر رسی، شیرابه، نفوذ سنج، کهریزک
  • لعبت زبردست، وحید ماجد، غلامعلی شرزه ای صفحات 43-50
    تالاب ها علاوه بر دارا بودن ارزشهای متعدد زیست بومی، از دیرباز دارای ارتباط تنگاتنگی با زندگی مردم بومی بوده و کالاها و خدمات بسیاری را در اختیار این جوامع گذاشته اند. تالاب بین المللی انزلی نیز از دیرباز چنین نقشی را برای نواحی اطراف خود داشته است اما متاسفانه علاوه بر مسائل و تخریب های ناشی از فشار فزاینده جمعیت بر منابع محدود تالاب، اجرای طرح های توسعه متفاوت در حوضه آبخیز آن، تاثیرات چشمگیر و مخربی را بر این اکوسیستم ارزشمند برجای گذاشته است. واضح است که در هنگام اجرای طرح های توسعه، در کنار منافع بدست آمده از طرح مورد نظر، ارزشهای محیط زیستی حایز اهمیت مربوط به منابع طبیعی اغلب به صورت برگشت ناپذیری تخریب شده، و یا از میان می روند. به همین دلیل، تبدیل ارزشهای مختلف تالاب به ارزشهای کمی و اقتصادی، می تواند کمکی برای تصمیم گیرندگان در مقایسه گزینه های مختلف و اتخاذ تصمیم صحیح باشد. با توجه به این که ارزشهای غیر استفاده ای یک تالاب، معمولا کمتر مورد توجه تصمیم گیران قرار می گیرد و در تصمیم گیری ها دخالت داده می شود در این تحقیق برای تعیین ارزشهای غیراستفاده ای تالاب انزلی از روش ارزشگذاری مشروط استفاده شده است. برای ارزشگذاری اقتصادی تالاب با استفاده از روش های اقتصادسنجی و استفاده از نرم افزار Eviews به وسیله مدل لوجیت به برآورد حداکثر تمایل به پرداخت بر اساس قیمت های پیشنهادی اقدام شده است. بر این اساس، حداکثر تمایل به پرداخت پاسخ دهندگان برای یک دوره زمانی نامحدود که در زمان حال تنزیل شده است، سالانه برابر 92/8803 تومان برآورد شده است.
    کلیدواژگان: تالاب، تالاب بین المللی انزلی، روش ارزشگذاری مشروط، نرم افزار Eviews
  • نیلوفر محمودی، سمیه شیرزادی لسکوکلایه، محمود صبوحی صابونی صفحات 51-58
    بندر انزلی یکی از شهرستان های استان گیلان است که به دلیل جاذبه های زیاد از مناطق تفریحی و گردشگری مهم است. بنابراین، مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه مؤثر باشد. هدف پژوهش حاضر، برآورد ارزش تفریحی تالاب انزلی، با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط است. برای بررسی عوامل مؤثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، مدل لوجیت به روش حداکثر درست نمایی برآورد شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با بازدیدکنندگان از تالاب انزلی جمع آوری شد. نتایج نشان داد که، ضرایب متغیرهای قیمت پیشنهادی، کیفیت زیست محیطی تالاب، درآمد و سن در سطح? ? معنی دار بودند، اما سایر متغیر ها در سطح? ? اثر معنی داری بر تمایل افراد به پرداخت ندارند. متوسط تمایل به پرداخت افراد برای ارزش تفرجی تالاب انزلی حدود? ???0 ریال و ارزش تفریحی سالانه آن برابر 1490000000 ریال برآورد شد. همچنین،? ?? افراد دارای انگیزه قوی برای مشارکت در امور بهینه سازی تالاب هستند. متغیر کیفیت زیست محیطی (ارزش زیست محیطی تالاب) نیز به طور معنی داری بر قبول ورودیه اثر مثبت دارد. با توجه به اهمیتی که مردم برای بازدید از محیط های جذاب قائلند و برای رسیدن به جامعه ای سالم و تداوم پیشرفت و توسعه اقتصادی، شایسته است که برنامه ریزان و مسئولان به بهبود کیفیت محیط زیست، کنترل و نظارت جهت نیل به توسعه پایدار مناظر طبیعی منطقه توجه بیشتر داشته و با گسترش امکانات مناسب برای خانواده ها و بهبود بهداشت در این گونه فضاها به منظور بالابردن رفاه جامعه کمک بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، تالاب انزلی، روش ارزیابی مشروط
  • مریم رباطی، فریده عتابی صفحات 59-68
    در شهر های امروزی شبکه گسترده ای از تاسیسات مختلف نظیر آب، برق،گاز و لوله های جمع آوری فاضلاب وجود دارد. در اغلب اوقات محل و عمق کارگذاری تاسیسات بسیار ضعیف انجام شده و تعداد دفعات مورد نیاز برای انجام تعمیرات، یا اقدامات توسعه ای که نیاز به آسفالت شکافی معابر دارد، افزایش یافته و باعث ایجاد مشکلات ترافیکی و تحمیل هزینه های سنگین بر شهر و شهروندان می شود. استفاده از تونل تاسیسات شهری از چند دهه قبل در اکثر کشور های اروپایی و امریکایی آغاز شده است. در داخل کشور نیز از چند سال قبل اقداماتی صورت گرفته که از جمله می توان به تونل تاسیسات شهری منطقه 22 که برای نخستین بار در کلان شهر تهران در حال اجراست، اشاره کرد. در این تحقیق به بررسی شرایط زیست محیطی منطقه 22 شهرداری تهران و انجام مطالعات میدانی در ارتباط با تونل در حال تاسیس پرداخته و با توجه به مطالعات انجام شده عمده آثار ساخت این تونل بر محیط فیزیکوشیمیایی (هوا و صوت)تحمیل می شود. اندازه گیری کیفی آلاینده های هوا و صدا در دو فاز ساختمانی و بهره برداری انجام شد؛ سپس با استفاده از ماتریس تلفیقی (لئوپلد-ساراتوگا) تاثیر عملیات احداث تونل بر مشخصه های محیطی بررسی شد. با توجه به نتایج حاصل، ساخت تونل تاسیسات شهری در بخش اجتماعی و اقتصادی دارای آثار مثبت شاخص همچون ایجاد شغل و درآمد، افزایش تسهیلات رفاهی، بهبود سیستم حمل ونقل شهری و... است و در بخش فیزیکوشیمیایی دارای برخی آثار منفی همچون ایجاد آلودگی صوتی، آلودگی خاک و هواست که با انجام مدیریت صحیح و اجرای اقدامات اصلاحی مناسب آثار منفی قابل کاهش هستند.
    کلیدواژگان: بررسی آثار زیست محیطی، تونل مشترک تاسیسات شهری، زیرساخت های شهری، برنامه ریزی شهری، ماتریس تلفیقی (لئوپلد، سارانوگا)
  • آزیتا فراشی، مهدی ذکریا پناه گشتی، نعمت الله خراسانی صفحات 69-76
    استاندارد ISO 14001 به عنوان عنصری مؤثر و فعال در سیستم مدیریت شهری، عملکرد محیط زیستی سازمان ها را بهبود بخشیده، نظام مدیریت محیط زیستی را منسجم و استاندارد می سازد. با وجود فواید بسیاری که استقرار این نظام در سازمان ها دارد نگهداری آن نیز از ارکان اساسی است که عملکرد محیط زیستی سازمان به آن وابسته است. در این مطالعه از ارزیابی چند معیاره به منظور طراحی مدل ارزیابی عملکرد محیط زیستی سازمان ها برای نگهداری این استاندارد استفاده شد. در گام نخست با استفاده از مطالعه مقالات و پژوهش های انجام شده در این زمینه و نیز مصاحبه با مشاوران و ممیزان استاندارد ISO 14001 در شرکت های گواهی دهنده موانع و مشکلات مربوط به نگهداری این استاندارد شناسایی و براساس تجزیه و تحلیل این داده ها در نرم افزار Nvivo8بر پایه مراحل چرخه دمینگ از بین این موانع، 13معیار ارزیابی استخراج شد سپس با روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی معیارهای حاصل وزن دهی شدند و در گام بعدی برای ساخت مدل از روش ترکیب خطی وزنی (WLC) استفاده شد. مدل حاصل شده در شهرداری منطقه 7 تهران که بهمن 1387 موفق به اخذ گواهینامه استاندارد ISO 14001 شده بود اجرا شد و نتایج نشان داد که عملکرد این سازمان در نگهداری این نظام مدیریتی ضعیف بوده است. در این مطالعه پیشنهاد شد که به منظور بهبود عملکرد محیط زیستی سازمان ها، نگهداری این استاندارد در سازمان ها مورد تجدید نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استاندارد ISO 14001، عملکرد محیط زیستی، ارزیابی، نگهداری
  • علی جعفری، احمدرضا یاوری، نبی الله یارعلی، قدیر ولی پور صفحات 77-88
    این مقاله به ارزیابی شبکه مناطق حفاظت شده استان چهارمحال و بختیاری از نظر معرفی انواع تیپ ها و گونه های گیاهی خاص آن استان به عنوان جانشین تنوع زیستی کل پرداخته است. مطابق روش «برنامه ریزی سیستماتیک حفاظت» که در این تحقیق استفاده شده، در هر ارزیابی و برنامه ریزی حفاظت تنوع زیستی، دو نوع هدف تعریف می شود: درصدی از سطح کل منطقه مورد مطالعه که می تواند به حفاظت اختصاص یابد و درصدی از هر عنصر تنوع زیستی، یا جانشین آن که مورد نظر حفاظت است. در این تحقیق هدف نوع دوم مد نظر بوده و بر اساس ارزشهای بوم شناختی و تهدیدهای موجود برای هر تیپ گیاهی محاسبه شده است. همچنین یک بار حضور در مناطق حفاظت شده به عنوان هدف حفاظتی هر یک از گونه های گیاهی نادر تعیین شد. از 36 تیپ و 52 گونه نادر گیاهی موجود در استان،19 تیپ و 33 گونه به طور کلی در مناطق حفاظت شده موجود معرفی نشده اند، 14 گونه فقط یک بار و 12 تیپ کمتر از حد اهداف تعیین شده در مناطق حفاظت شده، یا شکار ممنوع وجود دارند. مساحت کل مورد نیاز برای بر آورده شدن اهداف تعیین شده برای تمام تیپ های گیاهی 61/15 درصد از استان است که تقریبا دو برابر سطح مناطق حفاظت شده موجود (43/7 درصد) و کمی بیش از سطح حفاظتی موجود با احتساب مناطق شکار ممنوع (76/14 درصد) است. برای بر آورده شدن اهداف تعیین شده برای تیپ ها و گونه های گیاهی به جای بخش وسیعی از مناطق شکار ممنوع موجود که کارایی کمی در حفاظت تنوع زیستی گیاهی دارند اختصاص 18/8 درصد از سطح استان ترجیحا از بخش جنگلی به منظور پوشش دادن تیپ های گیاهی جنگلی و بخش هایی از کوه کلار و دره بازفت برای پوشش دادن گونه های گیاهی نادر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی گیاهی، جانشین تنوع زیستی، کارایی شبکه مناطق حفاظت شده، استان چهار محال و بختیاری
  • حمیدرضا کامیاب، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیدمحسن حسینی، مهدی غلامعلی فرد صفحات 89-96
    به منظور مدل سازی توسعه شهری برای شهر گرگان طی دوره زمانی1987- 2001 از روش مدل سازی رگرسیون لجستیک که از روش های برآورد تجربی است استفاده شد. برای انجام این عمل از سه گروه متغیر مستقل شامل متغیرهای اجتماعی- اقتصادی، بیوفیزیکی و کاربری زمین استفاده شد. برای حذف متغیرهای همبسته، کوواریانس بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به نتایج تحلیل، متغیرهای فاصله از مناطق اداری، رفاهی و مناطق شهری به دلیل کوواریانس بیش از 9/0 از بین متغیرها حذف شد. برای بررسی صحت مدل سازی و ارزیابی متغیرها در مرحله حساسیت سنجی مدل به متغیرهای مستقل از روش ROC استفاده شد و میزان آن برای مدل با داده های کامل 87/0 برآورد شد. با بهره گیری از تصویر احتمال حاصل از این مدل که احتمال تغییر کاربری به کاربری شهری را برای آینده نشان می دهد، الگوی رشد شهری منطقه مورد مطالعه برای سالهای 2010، 2020، 2030 و 2040 استخراج شد. برای استخراج این نقشه ها، مناطق با بالاترین احتمال از تصاویر احتمال جدا شدند. براساس حساسیت سنجی مدل به حذف متغیرهای مستقل با استفاده از ROC و مقایسه آن با مدل کامل، میزان اثر 10 متغیر مختلف بر رشد شهری گرگان مشخص شد. در بین متغیرهای مورد استفاده، کاربری های کشاورزی و مرتعی مؤثرترین داده ها برای رشد شهری گرگان در مقایسه با متغیرهای دیگر بودند که نشان از آن دارند کاربری های فعلی منطقه و بویژه تبدیل زمین های زراعی و مرتعی نقش مهمی در رشد شهری در گرگان داشته است.
    کلیدواژگان: مدل سازی رشد شهری، رگرسیون لجستیک، همبستگی چندگانه، گرگان، ROC
  • شهرزاد فریادی، پریماه صمدپور صفحات 97-108
    ناکارامدی سیستم حمل و نقل در کلان شهرها از جمله تهران، علاوه بر ایجاد مسائل خاص ترافیکی، مسائل محیط زیستی مهمی همچون افزایش مصرف سوخت و در نتیجه از بین رفتن مقادیر زیادی از منابع تجدید ناپذیر طبیعی را بوجود می آورد. افزایش میزان مصرف سوخت در تهران به طور عمده ناشی از عدم وجود سیستم حمل و نقل منسجم و کارآمد است که این مسئله خود از مهم ترین علت های کاهش منابع محیط زیستی کشور است. هدف اصلی این تحقیق تعیین نحوه استفاده بهینه و مطلوب از انواع وسایل سیستم حمل و نقل درون شهری برای کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش تخریب و غارت محیط زیست است. برای نیل به این هدف مقدار مصرف سوخت انواع وسیله نقلیه به ازای هر مسافر و سپس مقدار زمین معادل که تامین کننده میزان سوخت برای هر فرد است، با استفاده از روش جای پای اکولوژیکی محاسبه شد. نتایج بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که مترو با کسب 003/0 مترمربع زمین به ازای هر مسافر کمترین مقدار مصرف را، که معادل مقدار مصرف 1400 مسافر خودروی شخصی که بیشترین مقدار مصرف را دارا است به خود اختصاص داده است. به بیانی دیگر، بهترین توزیع مسافر آن است که به ازای هر یک مسافر مترو، 071/0 مسافر خوردور شخصی وجود داشته باشد. با در نظر گرفتن این تناسب و پیش بینی جمعیت در سال 1405 بهترین سناریو جهت به حداقل رساندن مصرف سوخت و کاهش منابع محیط زیستی برای انواع وسایل حمل و نقل مشخص شده است.
    کلیدواژگان: جمعیت، حمل و نقل، سرانه مصرف، زمین، کیفیت محیط زیست، جای پای اکولوژیکی
  • هما ایرانی بهبهانی، بهرنگ بهرامی، فیروزه آقاابراهیمی سامانی، رویا ساعتیان صفحات 109-120
    با وجود مطالعات گسترده ای که در زمینه های مختلف هنر، معماری، باستان شناسی و تاریخی منطقه تکاب افشار و محوطه باستانی تخت سلیمان تاکنون انجام شده است، در مورد ساختار های طبیعی تشکیل دهنده منظر منطقه و تاثیرگذاری این ساختارها و تعاملات بین آنها، اطلاعات اندکی موجود است. هدف از این مقاله معرفی و شناسایی نقش ساختارهای طبیعی در شکل گیری منظر فرهنگی تکاب افشار-تخت سلیمان با استفاده از پردازش و تفسیر داده های ماهواره ای TM، ETM+ و Quick bird و مستند سازی بستر طبیعی و تاریخی منطقه تخت سلیمان تکاب آذربایجان غربی است. این روش از جدیدترین شیوه های مطالعه و تحلیل پهنه های تاریخی- طبیعی است. در این روش تفاوت در معیارهایی چون بافت، اندازه، زمینه رنگی، شکل و الگوی عناصر و بررسی همایندی این معیارها و تطبیق آنها با ویژگی های ساختاری محیط و روی هم اندازی و تکمیل اطلاعات در سیستم نرم افزاری GIS بر اساس الگوهای مناسب با منطقه مورد مطالعه و تطابق با مطالعات میدانی تخصصی در زمینه های مختلف، مورد تحلیل قرار گرفته و منجر به تامین اطلاعات دقیق و گسترده محیط طبیعی و ساختارهای فیزیکی منظر ساز در منطقه می شود. با توجه به اهمیت مقوله نوین مرمت و حفاظت جامع محیطی مناظر فرهنگی، دستاوردهای این تحقیق راهگشای طرح حفاظت جامع و مرمت محیطی منطقه است. این روش هم اکنون در ارتباط با برخی از مناظر فرهنگی ثبتی در فهرست میراث جهانی در کشور ایران و در معدودی از کشورهای پیشرفته به کار برده می شود.
    کلیدواژگان: تکاب افشار، تخت سلیمان، داده های ماهواره ای، منظر فرهنگی، حفاظت جامع محیطی
  • بخش انگلیسی
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 1
|
  • Pages 1-10
    Present survey Studies intensity of heavy metals pollution (Ca, Fe, Ni, Cd, Pb, Zn, AS, Hg) in the sediments of Bamdezh wetland. The main objective of the study is to quantify heavy metal pollution intensity in the wetland. Other objectives of the study are separation of natural and anthropogenic heavy metal pollution and identification of the origin of heavy metals. Results of this study shows Igeo formula values of As, Ni and Pb (respectively 1.52, 1.1 and 1.29) in the Bamdezh sediments that are in the category of very low to moderate, Fe and Zn concentrations (respectively 0.35, and 0.96) are in the category of no pollution, Cd concentration (2.87) is in the category of moderate to high pollution and Hg concentration (6.37) is in the category of very high pollution. Percentage of natural and anthropogenic sections of studied heavy metals shows that Cd and Pb pollution are mostly from anthropogenic origin and Fe, Zn, Ni and also Ca are mostly from natural origin. Result of cluster analysis shows that Pb should have biological origin. Since Ni and Fe are related together by high similarity coefficient therefore it can be concluded that the origin of Ni is anthropogenic. Origin of organic matter in the sediments is not from geological sources and therefore the origin of As and Hg that are highly related to organic matter can not be natural.
  • Pages 11-18
    Construction and operation of dams have two main effects on streams. At first it increases detention time and then leads to thermal stratification. Changing of water quality is the result of these effects and the outflow has different physical, chemical and biological characteristics from inflow.In this study thermal regime in proposed Bakhtyari reservoir was simulated with CE-QUAL-W2 model. The inputs are reservoir topography, hydrological and meteorological data. As there is no chance to calibrate or verify the model, they will be done in monitoring and operation period. Three different inflow scenarios were simulated based on dry, normal and wet year. Simulation results represent that in dry year stratification starts at April and remains up to September, but the results of normal year indicates that Stratification is between May and November. In wet year because of short detention time, thermal gradient variation is different from dry and normal year and temperature of middle layers imitate inflow water temperature. In all scenarios a stagnant layer could be seen in downward of outlet structure(700mASL).It is concluded that in dry years which dam has a major effect in inflow regime, turnover is mostly conform thermal stratification theories in reservoirs.
  • Pages 19-26
    In this research, rice husk and activated carbon adsorbents were used for removal of lead ion from aqueous solution at pH= 6. In the batch tests experimental parameters were studied, including contact time and initial metal ions concentration.Survey of the equilibrium time at different concentration showed that equilibrium time is reduced with decrease of initial concentration of solution from 50 mg/l to 1 mg/l for both of the adsorbents, and they are closed to each other. In this state is obtained equilibrium time 45 and 60 min for activated carbon and rice husk, respectively. With the increase of initial concentration of solution from 50 mg/l to 500 mg/l, the equilibrium time is also decreased and they converge. In this condition, is obtained equilibrium time 60 min for activated carbon and rice husk and and are closed to each other. Maximum equilibrium time is obtained 120 and 90 min for rice husk and granular activated carbon adsorbent. Study of the adsorption efficiency at different concentrations indicated that adsorption efficiency is increased with decrease of initial concentration of solution for both the adsorbents, and they are closed to each other. The maximum adsorption efficiency for rice husk and activated carbon at initial concentration of 1 mg/l was found. The attained adsorption efficiency in this concentration was approximately %98 and %99.7 for rice husk and activated carbon adsorbents. In this study, kinetic adsorption models were also studied and Ho et al. (1996) model rather than the lagergren (1898) described data better. Also, fitting langmuir and freunlich adsorption isotherm models on experimental data showed that freundlich model described experimental data better.
  • Pages 27-34
    Landfill gas is generated by organic waste decomposing under anaerobic conditions. landfill gas contributes to the emission in the atmosphere of greenhouse gases and causing global warming. Humidity of environment is an effective parameter on rate of gas generation in landfills. Saravan landfill is investigated as study area in this research. It located in 20 kilometers of Rasht-Tehran highway. It is modeled as an anaerobic landfill within dry and moist condition in landGEM software and amount of gas emissions in calculated per year. Results of the study show the rate of gas generation in moist condition is 3.85 times of dry condition. In Saravan landfill, the maximum generation rate of methane,carbon dioxide and Non-methane Volatile Organic Compounds (NMVOCs) was 11700, 32110 and 500 Ton/Year in moist condition and 3043, 8349, 130 Ton/Year in dry condition, respectively.In regard to effect of moist on rate of contaminants generation and humidity of the study area, using the cap as a contaminants control methods is assessed. We suggested multiple cap for the landfill. The cap caused oxidation of methane and prevent of moist into landfill, then it reduce the rate of gas and leachate generation. The designed cap has inactive gas collection and leachated drainage systems.
  • Pages 35-42
    Due to availability of proper materials in landfills (at most parts of Iran especially in Kahrizak) and also less expenditure of this liner in comparison with other liners it can be count as an acceptable choice. Different studies imply that one of the most important factors for soil liner selection is local conditions and also liner compatibility with generated leachate in studied site. Hydraulic behavior of soil liner, which can be condensed in liner permeability, in reaction with municipal solid waste leachate depends on properties of used leachate and liner's soil. This issue is very important, especially in the case of soil with high degree of salinity. Because of this, changes of compacted soil liner permeability were measured by use of Kahrizak landfill soil in contact with leachate in laboratory scale. Permeability test was done based on falling head method and by using of soil samples which was compacted in permeameter and real leachate which sampled from Kahrizak landfill. Result imply that however, liner permeability shows little increase by passing the time but this amount is one or two order of magnitude less than required permeability for liners (1*10-9 m sec-1). So this soil liner has needful competence for controlling of leachate permeation and it can be used as a material creating compacted soil liner according to related standards for Kahrizak landfill.
  • Pages 43-50
    In addition to ecological values, wetlands provide many goods and services for local communities. Anzali international wetland has always played the same role, but recently, besides degradations caused by population pressure, construction and operation of different infrastructures and developments in its basin, have caused considerable negative impacts on this precious ecosystem. It is obvious that during such developments, besides getting economic benefits, important environmental values of natural resources are irreversibly reduced or destroyed. Therefore, quantifying different values of wetland to economic figures can help decision makers to compare different scenarios and make the correct decision. Due to the fact that a wetland’s non-use values are less involved in decision making, in this research, contingent valuation method is used to determine them. Econometrics methods and Eviews software is used to estimate the maximum willingness to pay according to the offered price. The maximum willingness to pay for an unlimited period of time which is discounted to present rate has been estimated 8803.92 tomans per year.
  • Pages 51-58
    Anzali porter is one of the cities that is located in Gilan province, is important because it's recreational and tourism attraction in the region. Therefore, the study of recreational value can affect prediction requires, shortage removal and recreation expansion in the region. The purpose of current study is to estimate the recreational value of Anzali wetland with Contingent Valuation Method. Logit Model with Maximum Likelihood method was used for the examination of effective factors on individuals’ willingness to pay. Data was gathered by filling questionnaire and interviews with Anzali wetland visitors. Results show that, coefficients of suggestion price variable, wetland environmental quality, revenue and age was significant in 5% level, but other variables have not significant effect in 5% level to individuals’ willingness to pay. The average of individuals’ willingness to pay for recreation value of Anzali wetland and annual recreational value was counted about 14900 and 1490000000 Rails, respectively. Also, 60% of people have much motivation for cooperation in wetland optimization tasks. Environmental quality variable (pool environmental value) has positive effect on entrance fee. With consideration on the importance of tourism value of attractive environments and in order to achieve healthy and productive society and sustain economic development, it is essential for planners to pay much attention to important environmental quality, control and monitoring to achieve sustainable landscapes these regions and help more for increasing the social welfare with the development of appropriate possibilities and improve hygiene for the families in such places.
  • Pages 59-68
    Urban facilities are necessary components of cities. In all grown and developed cities of the world there are tremendous network of facilities such as water and electric ties, water sewage drainage, water piping and gas piping. That has not been installed in proper depth underground and locations and with growing of the cities and consumption of population. They need to be replaced by excavating the pavement on the streets which creates practically traffic difficulties and some environmental problems. Current system of urban facilities distribution in Tehran have a lot of loses, the main cause of this, is creating branch without the necessary calculations and obsolescence of networks. Use of utility tunnels started from few decades ago in most European (France, UK, and Switzerland) and American countries. Inside the country accomplished some works about utility tunnels construction from few years ago for example urban utility tunnel construction in district 22 of Tehran. In this research the environmental conditions of investigated area (physicochemical, biological, social- economic) and field studies related to the tunnel constructions, measurement of sound and air pollutants in 6 monitoring station in construction and operation phase have been done. Then by using integrated matrix (Leopold - Saratoga) impacts of the utility tunnel constructions on the environmental parameters were studied. The findings indicated that utility tunnel construction have positive effects on social and economic environment such as job creation and improved(welfare facilities, urban transportation systems, quality of life and landscape), but also have some negative effects on physicochemical environment such as noise, and air pollutions. That negative effects can be decrease by applying proper management.
  • Pages 69-76
    ISO14001:2004 standard an active and effective element in city management system can improve function of municipality’s environment. It can be constant environment’s management. Despite many benefits of this system in municipality, maintaining is a great part that the function of municipality’s environment dependant on it. In this survey, to design a model for evaluation municipality’s environment’s function in order to keep this standard, multiple criteria’s evaluation was used. In first step, by studding texts and investigations that have done in this aspect and also interviewing with consulters and auditors of ISO14001:2004 standard in certification body, 13 criteria’s evaluation extracted by analyzes the data in software invivo8 and by Analytical Hierarchy Process procedure (AHP) criteria were weighted. The end for preparing a model, weighted linear combination procedure was used. Then by obtained model on 7 regions municipal in Tehran in 1387 that could be achieved ISO14001 Standard certification were done. Results show that the function of this municipality in maintaining this management system isn’t very rich and acting weakly. In this survey, it was proposed for improving environmental function of municipality, keeping of this standard in municipality could be considered.
  • Pages 77-88
    In this study, we assessed the representativeness of protected areas in Charmahal & Bakhtiari province, Iran, in terms of vegetation types and endemic plants species as biodiversity surrogates. We applied "systematic conservation planning" procedure as our method. The conservation target for each vegetation types was determined based on their natural rarity and threats. One representation in existing and/or planned protected areas was also considered as endemic/rare plants species conservation targets. 7.43% of the study area is officially under protection; however 19 vegetation types out of 36 and 33 endemic/rare plants species out of 52 are not represented in the existing protected areas. Meanwhile, 14 endemic/rare species were represented only once and 12 vegetation types less than established targets. Representativeness of existing protected areas network can improve by adding new areas in an appropriate spatial configuration from forest types located in Bazoft valley and also Kallar mounts for covering rare plants species. The total area needed to meet the entire targets for all vegetation types was 15.61% of the study area which approximately was two times of the existing protected areas (7.43%) and a little more than statutory and planned protected areas together (14.76%).
  • Pages 89-96
    The logistic regression (LR) method, as an empirical estimation method, was used to model urban growth in Gorgan city between the years 1987-2001. Three groups of variables including Social-economic, land use and biophysical variables were used. Similarity among variables is probable. To remove the correlated variables, covariance was calculated and distance to administrative, sporting centers and cities, with covariance greater than 0.9, were deleted from the group of independent variables. Relative operating characteristic (ROC), was used to assess success of modeling approaches and to assess the model sensitivity for independent variables remove. ROC value for the LR with full data was 0.87. Using probability image of urban growth predicted by the LR model, which shows likelihood for land use change to urban use in future; urban distribution patterns for the years 2010, 2020, 2030 and 2040 were created. New urban location is selected from the cells with the most likelihood for land use change. Also, the relative effect of the 10 predictor variables were evaluated through ROC using 10 reduced-variable models and the full model. Cultivated areas and pasture were the most influential variables in comparison with the others in driving urban growth. This shows that present land use has the most important rule in urban growth in Gorgan city.
  • Pages 97-108
    Ineffective transport system in large cities including Tehran, creates important environmental problems such as increases in fuel consumption resulting in loss of large amounts of non renewal natural resources.The increasing of oil consumption in Tehran city is mostly for the inefficiency of transportation systems. This problem is one of the main causes of destruction and ending of environmental resources. The main aim of this research is to determine the optimum portion use of various transportation systems to decrease oil consumption and environmental degradation. For this aim the oil consumption of each transportation system per each traveler and the equal land area to produce that amounts of oil are calculated and analysis by ecological footprint method. The results of analysis show that subway with. 003 m2 land per each traveler has the least oil consumption which is equal to 1400 private car traveler as the highest oil consumption. That means. 071 private car traveler could be the best distribution of transportation systems per each subway traveler. Considering this rate and forecasting of population for the year 1405, the optimum scenario for the least oil consumption has been determined.
  • Pages 109-120
    Takab-e Afshar in the north – west of Iran. It is in a mountainous area near the cities of Dandi in Zanjan, and Takab in west Azerbaijan, lies a complex of historical and natural properties among which stands the world heritage properties of Takht-e soleyman with all its features. The present protective buffers for this site have been defined without considering the natural and cultural landscape that are the major criteria having unique roles in their development. In this study, modern technologies like satellite data processing and image analysis have been applied besides field studies and environmental interpretations together with different scientific data such as geology, botany, hydrology, hydrogeology, Tectonic, and etc. Studying the historical, natural and cultural context and consistency of Takab-e Afshar region can lead to identifying a more suitable protective margin for integrated conservation of Takht-e soleyman cultural landscape as a unified concept and also prevent its destruction.