فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1389)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1389)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی جعفری، احمدرضا یاوری، شهرام بهرامی، نبی الله یارعلی صفحات 1-12
    در این مقاله با تاکید بر تنوع زیستی گیاهی، شبکه مناطق حفاظت شده استان کهگیلویه و بویراحمد از نظر معرفی انواع تیپ های گیاهی به منزله جانشین تنوع زیستی ارزیابی شده است. در روش «برنامه ریزی سیستماتیک حفاظت»، دو نوع هدف برای ارزیابی وضعیت حفاظت تنوع زیستی تعریف می شود: درصدی از سطح کل منطقه مورد مطالعه که می تواند به حفاظت اختصاص یابد و درصدی از هر تیپ گیاهی که مورد نظر حفاظت است. هدف نوع اول برابر با سطح مورد نیاز برای بر آورده شدن کامل اهداف تعیین شده برای تمام تیپ های گیاهی و هدف نوع دوم بر حسب ارزشهای تنوع زیستی و نادر بودن هر تیپ گیاهی محاسبه شده است. خلا های حفاظتی تیپ های گیاهی با روی هم اندازی نقشه آنها و مناطق حفاظت شده موجود تعیین شد. سپس با استفاده از سیستم پشتیبان تصمیم گیری C-Plan و واحدهای برنامه ریزی حاصل از تلفیق تیپ های گیاهی و تیپ های اراضی، شبکه ای از مناطق حفاظت شده که اهداف تعیین شده برای همه تیپ های گیاهی را برآورده کند با فرض وجود و عدم وجود مناطق حفاظت شده موجود، انتخاب و کارایی این دو شبکه بر حسب مساحت اضافی مقایسه شد. شبکه ای از مناطق حفاظت شده که با فرض عدم وجود مناطق حفاظت شده موجود انتخاب شده باشد دارای کارایی بهتری (مساحت اضافی معادل 29/7 درصد وسعت کل محدوده مورد مطالعه) خواهد بود. با این حال به دلیل ارزشهای مناطق حفاظت شده موجود بر حسب عناصری غیر از تیپ های گیاهی، اجرای شبکه ای که با فرض وجود مناطق حفاظت شده انتخاب شده باشد با وجود کارایی کمتر (مساحت اضافی معادل 08/10 درصد) پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی گیاهی، جانشین های تنوع زیستی، شبکه مناطق حفاظت شده، تیپ های گیاهی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • حمیدرضا جعفری، اسماعیل صالحی، حسن صادقی نایینی صفحات 13-24
    با افزایش جمعیت، مشکلات ایمنی شهری نیز افزایش یافته و به تبع آن سلامت شهروندان و بویژه کودکان تهدید می شود. در این بررسی توصیفی و مروری، مطالعه ایمنی و سلامت در زمینهای بازی کودکان در فضاهای شهری مورد بررسی و توجه قرار گرفته است. با استفاده از بانک اطلاعاتیPub Med، 183 مقاله ده ساله اخیر جمع آوری، که پس از اعمال محدودیت هایی در غربالگری،10 مقاله برای مطالعه دقیق متن کامل گزینش شدند. مقالات بررسی شده بر لزوم اعمال ملاحظات ایمنی و بهداشتی در امور برنامه ریزی محیط های شهری بخصوص برای زمینهای بازی کودکان تاکید دارد. در این دسته از مقالات مرور شده، افتادن یکی از حوادث شایع منجر به شکستگی اندام در حین بازی در زمینهای بازی، معرفی شده است. شیوع این نوع آسیب 12 تا 24 مورد در هر هزار کودک گزارش شده که بیشتر در گروه سنی 5 تا 12 سال اتفاق افتاده است. بررسی نتایج مقالات مزبور حاکی از این است که اکثر حوادث در زمینهای بازی در بین ساعات 15 تا 21 رخ می دهند. در هیچ کدام از مقالات مورد بررسی، روشی خاص برای ارزیابی و ارزشیابی ایمنی زمینهای بازی کودکان در پارک ها، معرفی نشده، بجز یک مورد که در آن روش. S.A.F.E پیشنهاد شده است. در این مقاله سعی شده است با تاکید بر لزوم ممیزی ایمنی در پارک ها، برنامه ریزی محیطی برای پیشگیری از بروز صدمات و آسیب های ناشی از بازی در پارک ها مورد توجه قرا گیرد. تلفیق مهندسی ایمنی با برنامه ریزی و طراحی محیطی نیز ضروری است؛ که در این راستا توصیه می شود حداقل سه حوزه کودک، تجهیزات بازی و محیط، مورد بررسی و توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زمین بازی، کودک، ایمنی، برنامه ریزی محیطی
  • سیدعلی جوزی، سیدمحسن حسینی، علیرضا خیاط زاده، مهرنوش طبیب شوشتری صفحات 25-38
    در این تحقیق که با هدف شناسایی و تجزیه و تحلیل ریسک های حادث از عملیات ساختمانی سد بالارود انجام شده پس از شناسایی فعالیت ها و محیط زیست محدوده مطالعاتی با توجه به شدت اثر، احتمال وقوع و پیامدهای احتمالی مواجهه آن بر انسان، محیط زیست وتجهیزات، شناسایی و طبقه بندی ریسک ها در قالب روش دلفی به انجام رسید. روش های علمی مورد استفاده در این تحقیق، روش TOPSIS و فرایند تحلیل سلسله مراتبی بوده که از جمله روش های تصمیم گیری چند شاخصه هستند. ابتدا در قالب روش TOPSIS و به کمک نرم افزارEXCEL، کار اولویت بندی عوامل مولد ریسک به انجام رسید. برای اولویت بندی ریسک ها براساس اهمیت، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و از طریق وارد کردن مقادیر ترجیحات به نرم افزار Expert Choice اقدام شد. به روش TOPSIS عامل خاکبرداری و خاکریزی، انفجار، فعالیت تجهیزات و ماشین آلات به ترتیب با وزن های 253/0، 159/0، 114/0، به عنوان رتبه های اول تا سوم معرفی شد. همچنین در روشAHP، عامل خاکبرداری و خاکریزی با وزن نهایی 277/0، اولویت اول و عوامل حفاری و انفجار نیز، با وزن های نهایی 160/0 و 111/0، اولویت های دوم و سوم را کسب کردند. در ادامه استراتژی های اولویت بندی عوامل، برای رفع تعارض بین نتایج دو روش TOPSIS و AHP، با استفاده از روش های ادغام (روش میانگین رتبه ها، روش بردا و روش کپ لند) انجام شد و عوامل خاکبرداری و خاکریزی، انفجار، حفاری به ترتیب به عنوان مهم ترین ریسک های محیط زیستی سد بالارود، در فاز ساختمانی معرفی شد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل ریسک محیط زیستی، مرحله ساختمانی، روش های تصمیم گیری چند شاخصه، روش بردا، روش کپ لند
  • ماندانا برقی، نادر بهرامی فر، عباس اسماعیلی ساری، میرمهرداد میرسنجری، رضا دهمرده بهروز صفحات 39-46
    همراه با افزایش تصاعدی جمعیت، کاربرد آفت کش ها نیز به منظور تامین نیاز غذایی این جمعیت رو به رشد درحال افزایش است. هدف از این تحقیق، ارزیابی تجمع زیستی آفت کش DDT و متابولیت های آن در موی سر مادران باردار نوشهر و روستاهای اطراف آن واقع در استان مازندران، با توجه به متغیرهای سن، تعداد موالید و میزان مصرف ماهی است. در این تحقیق 16 نمونه از موی سر مادران باردار نوشهر و 19 نمونه از موی مادران باردار ساکن روستاهای اطراف نوشهر جمع آوری شد و برای ثبت اطلاعاتی از قبیل سن، تعداد موالید و رژیم غذایی مادران، پرسشنامه ای در اختیار آنها قرار گرفت. پس از انجام مراحل استخراج و پاکسازی، به منظور شناسایی نوع و میزان متابولیت های مورد نظر نمونه ها به دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز ECD تزریق شدند. داده های به دست آمده، برای انجام تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار Exel و SPSS شدند. بر اساس نتایج این مطالعه غلظت سه ایزومر p،p''-DDE، p،p''-DDT و o،p-DDT از پنج ایزومر مورد بررسی در موی مادران ساکن نوشهر با روستاهای اطراف دارای تفاوت معنی دار بود (05/0P<) در حالی که میان متغیرهای سن، تعداد موالید و میزان مصرف ماهی با غلظت DDTs در مو رابطه معنی داری یافت نشد؛ اما با افزایش تعداد موالید، غلظت DDT در موی مادران کاهش و با افزایش مصرف ماهی، غلظت DDT در موی مادران افزایش داشت. با توجه به نتایج به دست آمده لزوم کنترل بیشتر بر آفت کش های مصرفی توسط کشاورزان و پایش تجمع زیستی DDTs و سایر آفت کش ها در بدن مادران باردار ساکن نواحی روستایی احساس می شود.
    کلیدواژگان: DDTs، مو، کروماتوگرافی گازی، نوشهر
  • مهدی خوشناموند، شهرام کبودوندپور، فرزاد غیاثی، بهمن بهرام نژاد صفحات 47-54
    غلظت جیوه کل (T-Hg) تجمع یافته در بافت عضله دو گونه ماهی کپور معمولی و کپور نقره ای سد قشلاق سنندج به عنوان پرمصرف ترین ماهی های منطقه در خلال ماه های تیر تا آذر 1388 ارزیابی شد، تا ضمن مقایسه غلظت جیوه تجمع یافته در بافت های خوراکی این ماهی ها، روند تغییرات T-Hg در خلال فصول مطالعه تعیین شود. در هر ماه 4 قطعه ماهی از هر دو گونه (مجموعا 48 نمونه) به صورت تصادفی صید و غلظت T-Hg در بافت عضله این ماهی ها با استفاده از دستگاه پیشرفته اندازه گیری جیوه (Advanced Mercury Analyzer، Model; Leco 254 AMA) تعیین شد. میانگین (± خطای استاندارد) T-Hg در بافت عضله دو ماهی کپور معمولی و کپور نقره ای به ترتیب 67/20 ± 233 و 43/26 ± 367 بر حسبppb یا ng g-1 وزن خشک به دست آمد. مقایسه میانگین های ماهانه جیوه تجمع یافته در بافت عضله دو گونه ماهی کپور معمولی و نقره ای اختلاف معنی داری از خود نشان ندادند (1926/0 P =، 29/2 =36، 5(F، در حالی که میانگین T-Hg تجمع یافته در بافت عضله گونه کپور نقره ای به صورت معنی داری بیشتر از کپور معمولی بود (0068/0 P =، 70/19 =36، 1(F. غلظت جیوه تجمع یافته در بافت عضله دو گونه کپور معمولی و نقره ای با متغیرهای زیستی طول کل، طول استاندارد و وزن، همبستگی معنی دار و مثبتی از خود نشان دادند (05/0 P <). غلظت T-Hg در بافت عضله کلیه ماهی هایی که وزن آنها بیشتر از 500 گرم بود، بالاتر از استانداردEPA و در نمونه هایی که وزن آنها بیشتر از 850 گرم بودند، بالاتر از دو استاندارد جهانی WHO وFAO بودند.
    کلیدواژگان: جیوه بافت عضله، کپور معمولی، کپور نقره ای، سد قشلاق سنندج
  • احمد جهانگیری، صالح اشرفی صفحات 55-60
    برای تعیین پرتوزایی طبیعی مصالح ساختمانی استفاده شده و ارزیابی شاخص های مورد نظر در ارتباط با محیط زیست، بهداشت و جامعه، 14 نمونه از سنگ های آذرین استفاده شده در ایران به عنوان سنگ های گرانیتی انتخاب و پرتوزایی طبیعی نمونه ها شامل اندازه گیری اکتیویته هسته های 226Ra، 232Th و 40K بر حسب Bq/kg انجام شد. پرتوزایی معادل نمونه های مطالعه شده برحسب معادل رادیم Raeq برای تمام نمونه ها محاسبه شد که در محدوده Bq/kg 72/450 - 50/210 است. برای ارزیابی شاخص های ریسک محیط زیست، شاخص های خطر خارجی Hex، خطر داخلی Hinو نرخ دوز جذب شده محاسبه شدند. شاخص محاسبه شده Hin برای نمونه های مطالعه شده در محدوده بین81/0- 63/1و برای Hex 57/0- 22/1 است. مقادیر توصیه شده برای شاخص پرتوگیری داخلی و خارجی به ترتیب 5/1 و 1 است. طبق استاندارد UNSCEAR میزان دوز پرتوزایی مؤثر سالانه بر حسب mSv/y محاسبه شد که مقدار آن برای یکی از نمو نه ها 05/1 و برای بقیه نمونه ها در محدوده 3/0 - 1 mSv/y قرار می گیرد. طبق توصیه کمیسیون اروپا برای مصالح ساختمانی با دوز مؤثر سالانه بالاتر از 1 mSv/y می باید مراقبت های لازم جهت مراقبت از اشعه های پرتوزا صورت گیرد. تهویه فضاهای بسته و اتاقهای خواب از جمله اقدامات ساده و مراقبتی است که موجب کاهش غلظت گازهای پرتوزا می شود. مطالعات کانی شناسی نشانگر همبستگی مقدار رادیواکتیویته اندازه گیری شده با فراوانی کانی های فلدسپات پتاسیم، زیرکن، اسفن و آلانیت دارد و همچنین تاثیر بافت تجمعی در افزایش پرتوزایی است.
    کلیدواژگان: پرتوزایی طبیعی، گرانیت، مصالح ساختمانی، ایران، نرخ دوز موثر
  • زمان شامحمدی حیدری، مصطفی خواجه صفحات 61-68
    خاک اره یکی از ارزان ترین و فراوان ترین جاذب هایی است که توانایی جذب فلزات سنگین از آبها و پساب ها را دارد. از طرفی افزایش فلز کروم شش ظرفیتی(Cr6+) در آب آشامیدنی باعث سمیت، و عوارض حاصل از آن می شود. بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی اثر تغییر مقدار جرم جاذب خاک اره بر زمان تعادل جذب، بازده جذب و واسنجی مدل های سینتیک در حذف کروم (Cr6+) از محلول آبی است. برای این کار، خاک اره از کارگاه محلی تهیه و اندازه ذرات آن 500 میکرون انتخاب شد. سپس چهار مقدار جاذب خاک اره شامل، 1 گرم بر لیتر(SD1)، 10 گرم بر لیتر(SD10)، 20 گرم بر لیتر(SD20) و 50 میلی گرم بر لیتر(SD50) انتخاب و آزمایش های مختلف بر روی آنها انجام شد. نتایج نشان داد که برای هر چهار جاذب، pH بهینه برابر 7 است. همچنین، با افزایش جرم جاذب زمان تعادل جذب افزایش می یابد، به طوری که حداکثر زمان تعادل جاذب SD1، SD10، SD20، و SD50 به ترتیب، 110، 105، 100 و 80 دقیقه به دست آمد. بررسی رابطه ریاضی بازده جذب با جرم جاذب و غلظت اولیه محلول نشان داد که گرچه با افزایش جرم جاذب بازده جذب افزایش می یابد، ولی در صورتی که غلظت اولیه از مقداری معین(مقدار ظرفیت جرمی جاذب) به سوی صفر میل کند، بازده کلیه جاذب ها افزایش و به سوی 100% میل می کنند. این موضوع در غلظت هایی که به سمت بی نهایت میل می کنند نیز صادق است. همچنین نتایج واسنجی نشان داد که مدل اورامی با ضریب رگرسیون 999/0 و شاخص خطای 036/0 داده های جذب را بهتر از مدل های لاگرگرن و هو و همکاران توصیف می کند.
    کلیدواژگان: کروم، خاک اره، زمان تعادل، مدل های سینتیک، بازده جذب
  • محمد مهدی تقی زاده صفحات 69-74
    تولید الکل از ملاس حجم زیادی از فاضلاب تولید می کند که به واسطه بار آلی و رنگ و کدورت زیاد منجر به مشکلات زیست محیطی فراوانی می شود. غلظت زیاد مواد جامد آلی موجود در این فاضلاب که به صورت محلول و یا کلوئیدی است، روش های تصفیه متعارف فاضلاب را غیر مناسب می سازد. کمپوست کردن این نوع فاضلاب به وسیله یک فرایند بیولوژیکی گرما زای هوازی امکان پذیر است. در این مطالعه پس از بررسی امکان تولید کود کمپوست از فاضلاب الکل سازی، امکان دفع حجم بیشتری از فاضلاب به کمک تبخیر با افزایش دوره ای پساب الکل سازی به توده کمپوست بررسی شد. برای هدف فوق دو پایلوت آزمایشی با استفاده از فاضلاب کارخانه الکل سازی، خاک اره، خورده چوب وکود کمپوست یکی به شکل متعارف و دیگری با افزایش دوره ای فاضلاب مورد بررسی قرار گرفت. افزایش دوره ای فاضلاب به توده توانست 75% از کل وزن توده رادر مدت 10 روز تبخیر کند، درحالی که در سیستم متعارف کمپوست سازی فقط 28 % کل وزن توده در مدت 14 روز تبخیر می شود. افزایش سرعت تبخیر در روش افزایش دوره ای نسبت به روش معمولی نشان داد که میزان کمتری ازمواد پرکننده نیزبرای کمپوست سازی نیاز است و همچنین حجم بیشتری از فاضلاب در واحد حجم مواد پر کننده قابل تبخیر است. تجزیه و تحلیل شیمیایی و فیزیکی کود کمپوست تولید شده نشان داد که هدایت الکتریکی کود با این روش افزایش می یابد، که باعث پایین آوردن کیفیت کود می شود و غلظت عناصر مغذی نظیر ازت و فسفر و پتاس نیز نسبت به روش متعارف افزایش نشان می دهد که موجب بهبود کیفیت کود می شود.
    کلیدواژگان: تبخیر بیولوژیکی، کمپوست، کارخانه های تولید الکل، فاضلاب الکل سازی
  • آزاده نصر آزادانی، آرزو طهمورث پور، مهران هودجی صفحات 75-86
    جذب زیستی فلزات سنگین یکی از مؤثرترین فناوری ها در انتقال فلزات سنگین از مکان های آلوده بوده که در دهه اخیر استفاده شده است. جمعیت و فعالیت میکربی در آبهای آلوده با فلزات سنگین تغییر یافته و کاهش می یابد. از طرف دیگر میکروارگانیسم های مقاوم به این آلاینده ها، سازوکار های مقاومتی را ایجاد می کنند که منجر به ایجاد گونه های مقاوم با توانایی تحمل سمی بودن فلزی می شوند. پایین ترین غلظت فلز که از رشد باکتری ها جلوگیری کند، حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری در نظر گرفته شده است. در این مطالعه به منظور ارزیابی آستانه مقاومت باکتری های مقاوم به فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در سه نمونه پساب صنعتی، 5/0 میلی لیتر از هر نمونه، در سه رقت و دو تکرار، در محیط کشت پایه فلز، با غلظت 5/0 میلی مول فلز، به روش انتشار بر پلیت کشت شد. پس از جداسازی باکتری های مقاوم به فلز، حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد تعیین شد. میانگین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد برای فلز سرب در پساب ها به ترتیب 57/2، 2/2 و 5/1 میلی مول بر لیتر، به دست آمد. میانگین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد، در مورد فلز روی در پساب های مختلف، به ترتیب 2، 0 و 46/1 میلی مول بر لیتر بوده و 100% باکتری های مقاوم به کادمیوم، میانگین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد برابر با 5/0 میلی مول بر لیتر داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده اکثر باکتری های مقاوم، از نوع گرم مثبت بودند. هدف این مقاله تعیین آستانه مقاومت باکتری ها به فلزات سنگین است که موجب دستیابی به بازده بالاتر در تصفیه پساب های صنعتی با استفاده از باکتری ها می شود.
    کلیدواژگان: باکتری های مقاوم، فلزات سنگین، حداقل غلظت ممانعت کننده، پساب صنعتی، میکروارگانیسم
  • مژگان دهقانی، احمد عباس نژاد صفحات 87-100
    این پ‍ژوهش در ارتباط با بررسی تغییرات غلظت نیترات، سرب، ارسنیک و کادمیوم در آبهای زیرزمینی دشت انار واقع در جنوب شرقی ایران (غرب استان کرمان) است. به این منظور تعداد 21 نمونه از چاه های سراسر دشت در اردیبهشت 1388 برداشت شد و پس از تجزیه و تحلیل و کنترل نتایج، نقشه های هم غلظت و نمودارهای مربوط ترسیم و تفسیر شد. براین اساس غلظت کادمیوم در بخش جنوب و جنوب شرق منطقه مورد مطالعه که در مجاورت چندین معدن مس قرار دارد بالاست و در نمونه ای به حد مجاز آب آشامیدنی نزدیک می شود. غلظت آرسنیک در نمونه های واقع در جنوب شرقی دشت (در مجاورت معادن مس) و نمونه های غرب روستای بیاض بالاتر از حد مجاز آب آشامیدنی است. غلظت سرب در بیشتر نمونه های بخش میانی دشت بالا و در برخی نمونه ها بیش از حد مجاز آب آشامیدنی (ppb10) است. منبع سرب این قسمت جاده اصلی منطقه (جاده کرمان- یزد) فرض می شود. بالا بودن غلظت آرسنیک، سرب و کادمیوم در یک نمونه واقع در غرب روستای بیاض به فعالیت های هیدروترمال نسبت داده نمی شود. بالا بودن دما، pH پایین و قرارگیری در زون گسل انار مؤید این نکته است. به نظر می رسد منبع کادمیوم، آرسنیک و سرب موجود در نمونه های جنوب شرق منطقه، رگه های سولفیدی موجود در معادن مس باشد. غلظت نیترات در دو نمونه در مجاورت شهر انار بیش از حد مجاز آب آشامیدنی است. منبع نیترات در این نمونه ها فاضلاب های شهری است. تمرکز فعالیت های کشاورزی و مناطق مسکونی در بخش میانی دشت باعث افزایش متوسط غلظت این ترکیب در این بخش شده است.
    کلیدواژگان: دشت انار، آرسنیک، کادمیوم، سرب
  • رضا حسن زاده، احمد عباس نژاد، محمدعلی حمزه صفحات 101-110
    در این مقاله، آلودگی آبهای زیرزمینی محدوده شهر کرمان در اثر فلزات سنگین، املاح حاصل از سازندهای زمین شناسی منطقه و فعالیت های انسانی بررسی شد. نمونه برداری از 43 چاه پمپاژ در منطقه صورت پذیرفت و غلظت فلزات سنگین (Pb، Cu، Zn، Cd، Cr، Mn)، یون های اصلی (Na+، Ca2+، Mg2+، Cl-، SO42- و HCO3 –) و یون NO3- به علاوه TDS، EC، TH وpH با جذب اتمی کوره گرافیتی، تیتراسیون و پتانسیومتری در آنها سنجش شد. این غلظت ها با عیار های استاندارد آب آشامیدنی و کشاورزی مقایسه شد. غلظت اکثر املاح عناصر جزئی و یون های اصلی افزایش چشمگیری در زیر شهر کرمان نشان دادند. نقشه های هم غلظت فلزات سنگین و یون های اصلی در آبهای زیرزمینی محدوده مورد مطالعه نشان داد غلظت عناصر جزئی سمی از جمله سرب، کادمیوم، کروم و منگنز در مرکز شهر بالاتر از حد مجاز آبهای آشامیدنی است که دلیل آن بر اساس ضرایب همبستگی برای عناصر سرب و کروم و منگنز آلودگی های انسانی و عنصر کادمیوم سازندهای زمین شناسی خاص موجود در منطقه است. همچنین غلظت برخی املاح مانند سولفات و نیترات در مرکز شهر از حد مجاز آبهای آشامیدنی فراتر رفته که در اثر آلودگی ناشی از فاضلاب شهری و سازندهای تبخیری موجود در زیر شهر کرمان است. غلظت عناصر مس و روی آلودگی چندانی در محدوده شهر کرمان نشان ندادند. شایان ذکر است که اکثر خاکهای کرمان حاوی مقادیر زیادی کانی های رسی و pH قلیایی بوده که باعث کاهش تحرک عناصر سمی و پاکسازی طبیعی محیط زیست شهری کرمان می شوند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، یون های اصلی، آب زیرزمینی، آلودگی، کرمان
  • مسعود تقوایی، رعنا شیخ بیگلو، لیلا اسحاق دواتگر صفحات 111-122
    پیامدهای توسعه شهرنشینی به صورت آلودگی آب و هوا و محیط زیست شهری، تهدیدی جدی برای سلامتی و ایمنی ساکنان شهرها به شمار می رود. امروزه، مناطق شهری به عنوان کانون های جمعیتی و فعالیت های اقتصادی، با تمرکز بالای واحدهای آلاینده محیط زیست مواجه شده اند، به طوری که موقعیت مکانی نامناسب و انواع آلودگی های ناشی از مشاغل مختلف در شهرهای بزرگ از جمله شهر اصفهان، سلامت و آرامش شهروندان را مورد تهدید جدی قرار داده است؛ واحدها و مشاغلی که نوع فعالیت و مهم تر از آن، موقعیت و نحوه مدیریت آنها عامل ایجاد آلودگی و مزاحمت است. بنابراین شناسایی و ساماندهی مناسب مشاغل آلاینده و مزاحم، موضوعی مهم در مدیریت شهری است. در پژوهش حاضر، آلودگی ها و مزاحمت های ناشی از مشاغل شهر اصفهان شامل آلودگی هوا، آلودگی صوتی، ایجاد لرزش، تجمع ضایعات، و آلودگی شیمیایی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق، تحلیلی و علی است و داده های مورد نیاز به روش میدانی گردآوری شده است. اولویت های ساماندهی آن دسته از واحدهای شغلی که آلاینده محیط شهری اند، با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و بهره گیری از نرم افزار Expert Choice تعیین شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که از نظر انواع آلودگی ها و مزاحمت های مورد مطالعه، واحدهای شغلی تعمیرگاه مکانیکی، صافکاری، کابینت و کانال سازی، تعویض روغن اتومبیل، نجاری، باتری سازی، فروشگاه میوه و سبزی، و تراشکاری وضعیت نامناسب تری دارند، درنتیجه به عنوان اولویت های نخست ساماندهی تعیین شده اند.
    کلیدواژگان: آلودگی، ساماندهی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، واحدهای شغلی آلاینده
  • نمایه مجله های شماره 49 تا 56
    صفحات 123-150
|
  • Pages 1-12
    In this study the representativeness of protected areas emphasizing vegetation types has been considered in central Zagros, K & B province, Iran. Using "Systematic Conservation Planning" as the method of study and "C-Plan" as conservation decision support tools imply determining goals (% of study area need to be conserve) and targets (% of each vegetation types). Conservation target for each vegetation type was determined based on their natural rarity and encountered threats. Conservation gaps for each vegetation types realized by overlaying their maps and PAs network map. Then, using C-Plan two set of PAs network with and without taking in to account existing PAs was selected and compared in terms of area efficiency. The network which not take in to account existing protected areas as a constraint, is more efficient (total redundant area equals to 7.29% of the study area) comparing to the other one (total redundant area equals to 10.08% of the study area). However, due to the probable efficiency of existing PAs network for other taxa (mammals, birds, reptiles), it proposed to remaining current PAs network and adding new protected areas based on their complementarity for vegetation types.
  • Pages 13-24
    Environmental impacts, pollutants, occupational stresses, population density, and health and safety problems are side effects of rapid urbanization. These problems threaten human being, especially children as the prominent vulnerable group in every human settlement. In this article playground as one of the main urban spaces has been emphasized. Safety ignorance can affect on community in both of social and economic concepts, so safety community and healthy city approaches are considered by some of the world organizations such WHO and UN-Habitat, and NGOs. The study aims to assess the urban playgrounds in terms of safety and urban planning with emphasis on kids playing in open spaces. In this article, playgrounds were studied in terms kids’ safety and urban planning. Data gathering included two methods, descriptive and review study. In the first study type, some related sources such as published papers, websites and gray literatures were studied, and in the review, Pub Med was used as the database for related articled gathering. In this part of research, 10 articles out of 183 preliminary articles were accessed, in details. The results showed playgrounds accidents and injuries threaten children. Some main incidences such as fall and related fractures were known as usual incidence for children. Also, the prevalence of fractures is about 12-24 case/1000 among child who mostly are 5-12 year old group. The reviewed papers and related literatures show the essential of safety promotion plans in urban planning activities in field of open spaced design, especially for urban playgrounds. There are some high risk tools and equipment in playgrounds. There is significance difference between playing hours in terms of accident occurrence in which 15-21 hours are more risky, as well…
  • Pages 25-38
    This study is geared toward identification and analysis of risks resulting from construction of Balarood Dam. To this, following identification of tasks and the environment of the study area with respect to the intensity, probability and possible consequences of those effects on the human, environment and equipment; identification and categorization of risks were performed under Delphi methods. Finally, risk factors were categorized under natural, biophysical and human events. Scientific methods applied in this study are TOPSIS and AHP, which constitute MADM method. Prioritization of the risk factors was performed using the MADM method in the form of TOPSIS method with the EXCEL software. Then, to prioritize risk factors based on their importance, Analytic Hierarchy Process (AHP) method was used by way of entering values to Expert Choice Software. In the TOPSIS method; excavation, backfilling, explosion, equipment and machinery works were given weights of 0.253, 0.159 and 0.114 respectively and were ranked from first to third. In AHP method; excavation and backfilling were given a final weight of 0.277 with the first priority, whereas the excavation and explosion were given final weights of 0.160 and 0.111 with the second and third priority. To compromise the conflicts occurred between the results of both AHP and TOPSIS methods, prioritization strategies were adopted using the integration methods (average ranking method, Borda and Kaplan method). Therefore, excavation, backfilling, explosion and drilling were respectively identified as the main environmental risk factors of Balarood Dam at the construction phase.
  • Pages 39-46
    Despite the progressive increase of crowd, the pesticides usage has increased in order to produce food product for more populations. The aim of this study is assessing the bioaccumulation of DDT and its metabolites in pregnant women head hair samples in Noushahr and countryside of Noushahr regarding to age, number of childbirth, and fish consumption variables. In this study head hair samples were obtained from 16 and 19 pregnant women living in Noushahr and countryside of Noushahr. After extraction and clean up, samples were injected to gas chromatography (GC) equipped by ECD detector in order to determine the concentration of DDT isomers. The statistical analysis was done with Exel and SPSS (Version 11.5) softwares. The results showed significant difference between p,p'-DDE, p,p'-DDT and o,p-DDT concentration in Noushahr and countryside of Noushahr (P<0.05). In addition there was no a significant relationship between age, number of childbirth, and fish consumption variables with DDT concentration, But it was found a negative relationship between the number of childbirth and the concentration of DDT in maternal hair and also a positive relationship between the DDT concentration in maternal hair and their fish consumption. Regarding to this results, it looks necessary to have more control on pesticides that farmers used and monitor the bioaccumulation of this compounds in pregnant women body of villages.
  • Pages 47-54
    A research project was designed to compare the level of accumulated mercury in Common and Silver carp muscle tissues from Sanandaj Gheshlagh Dam. These fish were the most consumed fish in the region. During July to December 2009, forty eight samples of these species were randomly caught (24 samples each). Total mercury in muscle tissues was measured by Advanced Mercury Analyzer (Model, Leco 254 AMA) on the dry weight basis. Mean total mercury concentration in Common and Silver carp muscle tissues were 233 (SE. ± 20.67) and 367 (SE ± 26.43) ppb or ngg-1 respectively. The monthly means of total mercury concentration in Common and Silver carp muscle tissues did not show any significant difference (F 5, 36 = 2.29, P = 0.1926), while the total mean of accumulated mercury in silver carp muscle tissues was considerably higher than the level of accumulated mercury in the muscle tissues of common carp (F 1, 36 = 19.70, P = 0.0068). Our results showed that the level of accumulated mercury in all samples weighted more than 500 grams, was higher than EPA standard, and in all samples weighted over 850 grams level of mercury was higher than WHO and FAO standards as well.
  • Pages 55-60
    The radionuclides 226Ra, 232Th and 40K concentrations measured as well as radiological parameters, for 14 granite samples that use in Iran as building material were calculated. The measurements of the radioactivity concentrations were carried out at nuclear physics laboratory university of Tabriz. This subject is important in environmental radiological protection, since granites are extensively used as building and ornamental stones. The external and internal hazard index and the annual effective dose rates index evaluated and compared to the limits proposed by United Nation Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation. Radiation exposure dose rate and radium equivalent activity Raeq for all samples under investigation were calculated. Radium-equivalent activities (Raeq) range from 210.50-450.72 Bq/kg. In addition internal hazard index (Hin) and external hazard index for evaluation of environmental risk have also been determined which range 0.81-1.63 and 0.57-1.22 respectively. Recommended values for internal and external hazard index are 1.5 and 1 respectively. The annual effective doses of studied samples is calculated based on equations and conversion coefficient proposed by UNSCEAR which is 1.05 for one sample and ranges from 0.3 – 1 SvG/y for other studied samples. According to European Commission (EC, 1999), effective doses exceeding the dose criterion of 1 mSv/y should be taken into account in terms of radiation protection.
  • Pages 61-68
    Sawdust of the most inexpensive and abundant most engrossing read and the ability to absorb heavy metals from water and wastewater types. On the other hand increased metal hexavalent chromium (Cr6 +) in drinking water cause toxicity, and complications from it can be. So the purpose of this research, Effects of the dosage absorbent sawduste, equilibrium time, the efficiency of absorption and calibration of kinetics model in aqueous solution of chromium. Sawdust from the local shop was preparation and particle size of 500 microns was selected. For this study, four absorbent sawdust values, including 1 g/l (SD1), 10 g/l (SD10), 20 g/l (SD20) and 50 g/l (SD50) was select and various tests were performed. The results showed that for every four absorbent, pH 7 is the optimum. Also, with increasing sorbent mass balance absorption time increases, So the maximum balance time absorbing SD1, SD10, SD20, and SD50, respectively, 110, 105, 100 and 80 minutes respectively. Mathematical Relationship between mass absorption efficiency absorbent solution and initial concentration showed that although increasing sorbent mass absorption efficiency increases, but if the initial concentration of a certain amount (the amount of crime absorbing capacity) toward to approach zero, the efficiency of all absorbent and rise toward 100% limited to. This concentration toward infinity that applies to e-mail. The calibration results showed that Avram model regression coefficient 0.999 and the error factor 0.036 data better absorption Lagergren models and Ho et al. described.
  • Pages 69-74
    Alcohol production from molasses can lead to large amounts of wastewater that cause serious environmental concern. It is characterized with extremely high organic loading rate, high turbidity and dark brown color. Composting this kind of wastewater is a biothermal aerobic process that during composting heat generated by the composition of the organic material reduces the moisture content of the pile. The objective of this study is to investigate the effect of periodically increasing alcohol spent wash (wastewater) to compost pile on decreasing bulking agent and increasing wastewater evaporation using two pilot scale compost piles. Two same mixtures of waste wood chips and saw dust as bulking agent, waste water from alcohol industry and compost fertilizer were thoroughly mixed in small piles in the first one there was no any additional increasing of waste water to pile but in the second one, wastewater was added periodically to pile. the result showed, Increasing periodical wastewater to the pile can evaporate moisture content about%72 of total weight of the pile in 10 days while in the conventional system, only 28% of total weight of pile evaporated in 14 days. Increscent the rate of evaporation in the second pile comparing to evaporation rate in the first pile shows that the second method needs less bulking material and more evaporation in same volume of media. Physicochemical analysis showed increasing in electro conductivity, nitrogen, phosphorous and potassium in the second pile.
  • Pages 75-86
    Agricultural and specifically industrial activities have led to a substantial release of toxic heavy metals in the environment which can constitute a major hazard for ecosystem and human health. Biosorption of heavy metals is one of the most effective technologies involved in the removal of toxic metals from contamination sites that has used in the last decade. Population and microbial activity changes and decreases in water polluted with heavy metals. On the other hand, some of the microorganisms create the resistance mechanisms that make resistant species with metal tolerance ability. The lowest concentration of metal, which inhibits the growth of the microorganism, was considered as MIC. In this study, in order to determine the bacteria resistance threshold to Pb, Zn and Cd in three wastewater samples, they were cultured by spread plate method on PHG-?? agar includes of 0.5 mMl-1 of each metal, in three dilution and two replications, separately. After isolation the bacteria resistance to metals, Minimum Inhibitory Concentration of bacteria was specified with concentrations as 1, 2, 4 and 8 mMl-1. After enrichment, purification, bacterial slides preparation and gram staining, the kind of bacteria based on their morphology and gram reaction were specified. According to the acquired results, microbial activity and viable population size both decreased at the presence of heavy metals. In the studied samples, the average of MIC for Pb, were 2.57, 2.2 and 1.5 mMl-1, respectively and it was 2, 0 and 1.46 mMl-1 about Zn. All of the bacteria resistance to Cd showed MIC equal to 0.5 mMl-1. On the basis of obtained results, the most of resistance bacteria were gram positive. This study aimed to determine bacterial resistance threshold to metals to acquire a high efficiency in wastewater purification by bacteria.
  • Pages 87-100
    This paper deals with the concentration variation of Cd, As, Pb and NO3- in groundwater of Anar Plain located in SW Iran (west of Kerman Province). For this purpose, 21 samples were taken in April 2009 from discharging wells across the plain and after analysis and control of their results, isoconcentration maps and related graphs were prepared and interpreted. Accordingly, the concentration of Cd in south and southeastern parts of the plain, near several cupper mines are high and in one sample near the MCL limit. Arsenic concentration in southeastern parts (near the cupper mines) and west of Biaz village is above MCL level for drinking. The level of Pb in the majority of medial parts of the plain is high and in some of them is above MCL level for drinking (10 ppb). The source of lead in this part of plain is assumed to be the main road of region (Kerman- Yazd road). Also the high levels of As, Pb and Cd in one sample located at west of Biaz village was attributed to hydrothermal activity. High temperature, low pH and lying on the active Anar fault zone attest to this claim. The source of Cd, as and Pb in southeast of the plain appear to be the sulfide mineralization. NO3- concentration, near the Anar town in two samples is 64 and 97 ppm which are higher than MCL for drinking. Urban wastewaters are considered as its source. Congregation of agricultural activities and residential areas in the medial part of the plain led to increase the NO3- concentration in this part.
  • Pages 101-110
    In this article, groundwater samples in urban areas of Kerman studied to assess the degree of pollution by heavy metals and major ions and other water quality parameters as a consequence of geology and anthropogenic sources. 43 samples were collected and analyzed by Graphite Furnace atomic absorption spectrometry, titration and potentiometery for some heavy metals (Cd, Cr, Cu, Mn, Pb and Zn), major ions (Na+, Ca2+, Mg2+, Cl-, SO42- and HCO3 –) and NO3- as well as, electrical conductivity, total dissolved solids, total hardness and pH. So, the concentrations were compared with standard levels for drinking and agricultural purposes. The concentrations of most trace elements and major ions showed enrichment beneath the city. Also, the concentrations of Na+, Mg2+, Cl-, SO42- and HCO3- have greatly increased in the 1994 to 2006 period, which is being ascribed to the pollution as a result of thousands of absorption wells which are the main sewage disposal method in Kerman city. Isoconcentration maps of selected heavy metals and major ions indicate considerable increase in Cl-, Na+ and Mg2+ and sulfate concentrations toward northwest of the Kerman city, presumably as a result of dissolution of evaporative minerals, such as gypsum and halite. Also, concentrations of some ions like nitrate and partly bicarbonate at Kerman city center was high due to pollution caused municipal sewage. Toxic trace elements concentrations (Pb, Cr, Mn) in city center groundwater showed pollution caused by anthropogenic contamination and Cd due to geological formation. Therefore, holding of urban and industrial sewage treatment is very necessary. Most of soils and sediment of Kerman basement consist of clay minerals and medium to alkaline pH, causes low mobility of heavy metals in soils of Kerman and natural remediation in Kerman urban environment.
  • Pages 111-122
    The outcomes of development of urbanization as pollution of air, water and urban environment are great threats to the health and safety of urban residents. Nowadays, urban areas as centers of population and economic activities show high concentrations of pollutants; so that, inconvenient locations of irksome and pollutant jobs in metropolitans such as Isfahan city have led to serious threats to the health and tranquility of citizens. So, identification and efficient ordering of pollutant and irksome jobs is critical issue in urban management. In this paper, it has been analyzed the some kinds of pollutions -including air pollution, disturbing noise, tremble, refuse aggregation and chemical contamination- resulted from jobs in Isfahan city. The method of this research is analytic-causal, whose required data has been gathered by field work. Ordering priorities of pollutant jobs and workplaces have been determined through Analytic Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software. The result of this study shows that the units of car repair shop, body repair shop, Cabinet & canal making, car oil replacement, carpenter’s workshop, Battery cell manufacture, fruit & vegetable market, and foundry are in worse conditions; so, they are proposed as first priorities to order plan.