فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1390)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسین میرشجاعیان حسینی، فرهاد رهبر صفحات 1-14
    منحنی زیست محیطی کوزنتس یکی از شناخته شده ترین مفاهیم در حوزه اقتصاد محیط زیست است که در خلال بیست سال گذشته در ابعاد مختلف توسعه یافته است. یکی از پیشرفت های جدید در مطالعه رابطه میان رشد اقتصادی و کیفیت زیست محیطی، توجه به ماهیت فضایی پدیده های زیست محیطی است که به نام خودهمبستگی فضایی پدیده های زیست محیطی شناخته می شود. ایده منحنی فضایی زیست محیطی کوزنتس کاملا شبیه منحنی زیست محیطی کوزنتس است، با این تفاوت که به پدیده خودهمبستگی فضایی آلاینده های زیست محیطی به عنوان یکی از متغیرهای توضیحی مدل توجه می کند. این مقاله تلاش می کند تا با استفاده از مدل داده های تلفیقی فضایی، منحنی فضایی زیست محیطی کوزنتس را برای دو آلاینده دی اکسیدکربن و ذرات معلق در حوزه جغرافیایی کشورهای آسیایی و در بازه زمانی 1999 تا 2007 برآورد سازد. هدف این تحقیق پاسخ به این سوالات است که آیا پدیده خودهمبستگی فضایی در خصوص آلاینده جهانی دی اکسید کربن و آلاینده محلی ذرات معلق وجود دارد و اهمیت آن به چه میزان است. یافته ها نشان می دهند که سرریز فضایی آلاینده های دی اکسید کربن و ذرات معلق به ترتیب قادر به توضیح 10 و 17 درصد از تغییرات آلاینده ها در کشورهای آسیایی هستند. همچنین نتایج نشان دهنده وجود رابطه ای به شکل U معکوس میان درآمد سرانه و تولید سرانه گاز دی اکسید کربن و رابطه ای مثبت میان درآمد سرانه و میزان تولید ذرات معلق در هر مترمکعب است.
    کلیدواژگان: خودهمبستگی فضایی، منحنی فضایی زیست محیطی کوزنتس، مدل های داده های تلفیقی فضایی، کشورهای آسیایی
  • لعبت زبردست، احمدرضا یاوری، اسماعیل صالحی، مجید مخدوم صفحات 15-20
    از هم گسیختگی یکی از مهم ترین فرایندهای فضایی منجر به بروز تغییر در سیمای سرزمین است که شامل تبدیل پوشش یا زیستگاهی خاص به قطعات کوچکتر و دارای ارتباط کمتر و کاهش پایداری و زیست پذیری آنهاست. از مهم ترین عوامل بروز از هم گسیختگی در زیستگاه ها و پوشش های طبیعی، جاده ها هستند. حضور جاده ها در مناطق حساس زیستی، بخصوص مناطق تحت حفاظت، کاهش ارزش ها و کارکردهای مؤثر این گونه مناطق را به همراه خواهد داشت که از بارزترین نمونه های آن در کشور ایران، حضور جاده در پارک ملی گلستان است. این جاده که به علت موقعیت یابی نادرست (واقع شدن در حریم رودخانه) در اثر سیل های اوایل دهه 1380 تخریب شد، مجددا در موقعیت فعلی خود در حال بازسازی و استفاده است. در این تحقیق سعی بر آن است که شاخصی کمی برای آثار منفی ساختاری ناشی از جاده بر پارک ملی گلستان ارایه شود. یکی از متریک های مناسب برای کمی سازی فرایند از هم گسیختگی، انداه مؤثر شبکه است که نشان دهنده احتمال اتصال بین دو نقطه در سیمای سرزمین و جدا نشدن آنها به وسیله موانع ساختاری بوده و برای بررسی تاثیرات ناشی از جاده ها مناسب است. محاسبه این متریک در این واحد فضایی برای دو دوره زمانی (1366 و 1387) مبین کاهشی معادل 40/47 درصد در اندازه آن است که نشان دهنده افزایش از هم گسیختگی و کاهش پیوستگی در پوشش مورد نظر (جنگل های متراکم) در محدوده اثر جاده در پارک ملی گلستان است. با توجه به حساسیت اکولوژیکی بالای جنگل های محل عبور جاده، لازم است پایش آنها جایگاه خاصی در برنامه مدیریتی پارک ملی گلستان داشته باشد.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، از هم گسیختگی، متریک اندازه مؤثر شبکه، محدوده اثر جاده
  • محمدرضا طاطیان، علیرضا ذبیحی، رضا تمرتاش، مرتضی شعبانی صفحات 21-28
    با توجه به رابطه متقابل گیاه و خاک به عنوان اجزای اصلی اکوسیستم های مرتعی، تحقیق حاضر به شناخت گونه های معرف در شرایط سخت محیطی مناطق خشک و بیابانی به عنوان مهم ترین ابزار در مدیریت اکولوژیک این اکوسیستم ها پرداخته است. به این منظور، مراتع استپی و خشک کوه نمک در استان قم انتخاب شد. پس از تعیین واحدهای همگن اراضی، نمونه برداری در آنها با استفاده از پلات و به صورت تصادفی صورت گرفت. اندازه و تعداد پلات به ترتیب با استفاده از روش های سطح حداقل و آماری تعیین شد. پس از شناسایی گونه های گیاهی در هر پلات، درصد پوشش تاجی گونه ها و مشخصات توپوگرافی نقطه نمونه برداری ثبت شد. سپس با حفر 10 پروفیل خاک در هر واحد، نمونه برداری در دو عمق 0 تا 20 و 20 تا 50 سانتیمتری خاک صورت گرفته و نمونه ها برای تعیین مشخصه های هدایت الکتریکی (EC)، اسیدیته خاک (pH) درصد گچ (CaSo4)، درصد آهک (CaCo3)، نسبت جذب سدیم (SAR) و بافت خاک به آزمایشگاه منتقل شد. در نهایت، داده های به دست آمده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با استفاده از تکنیک های رسته بندی DCA و CCA، روابط گونه های گیاهی و عوامل خاکی تعیین شد. نتایج نشان داد که شوری و بافت خاک از عوامل اصلی محدودکننده رشد گونه های گیاهی این مناطق محسوب می شوند و فقط دو گونه Stipagrostis plumosa و Tamarix aphylla به ترتیب با شنی و شور بودن خاک واکنش مثبت نشان داده اند. همچنین گونه های موجود در مناطق تخریب یافته، واکنش مشخصی با عوامل خاکی نداشته و به صورت گروه اکولوژیک جداگانه ظاهر شده اند.
    کلیدواژگان: خاک، گونه معرف، رسته بندی، مناطق خشک، قم
  • پیمان ملک پور، محمد طالعی صفحات 29-42
    از آنجاکه رشد مناطق شهری یک عامل تاثیرگذار در پدیده گرم شدن جهانی است، آگاهی از تغییرات زمانی- مکانی درجه حرارت سطح زمین برای انجام مطالعات علوم زمین از قبیل تغییرات آب و هوای شهری، ضروری است. در این تحقیق، ارتباط آثار تغییرات انواع پوشش- کاربری زمین و تراکم پوشش گیاهی، ناشی از توسعه شهری، بر روی درجه حرارت سطح در تهران بررسی و تجزیه و تحلیل شد. برای این هدف، با استفاده از داده های ماهواره ای چند زمانه سنجنده ASTER، طبقه بندی پوشش-کاربری زمین با استفاده از روش بیشترین شباهت بر روی مؤلفه های MNF صورت گرفت، مقادیر گسیل مندی و درجه حرارت سطح زمین با استفاده از روش TES بر روی داده های ماهواره ای تخمین زده شد و مقادیر تراکم پوشش گیاهی از طریق شاخص های NDVI و FVC به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که طبقه بندی با مؤلفه های MNF دقت بیشتری در مقایسه با طبقه بندی از طریق باندهای اصلی دارد و نوع پوشش- کاربری زمین دارای تاثیر زیادی بر رژیم های درجه حرارت سطح زمین است. وابستگی شدید بین درجه حرارت سطح و مقادیر NDVI برای کلاس های مناطق ساختمانی کم تراکم، پوشش گیاهی تنک و زمین کشاورزی کشت شده، مشاهده شد و ارتباط درجه حرارت سطح زمین با مقادیر FVC نیز مؤید این مطلب است. تجزیه و تحلیل رگرسیون صورت گرفته بین مشخصه های NDVI و FVCو درجه حرارت سطح نشان می دهد که در صورت تعیین مقادیر NDVI و FVC، درجه حرارت سطح زمین و به تبع آن تغییرات و رشد توسعه شهری را می توان برآورد کرد.
    کلیدواژگان: درجه حرارت سطح زمین، پوشش، کاربری زمین، TES، تجزیه و تحلیل اختلاط طیفی، FVC
  • مهرنوش بختیاری فر، محمد سعدی مسگری، محمد کریمی، ابوالقاسم چهرقان صفحات 43-52
    در چند دهه اخیر با توجه به مسئله افزایش جمعیت، رشد صنعت، کمبود منابع، استفاده نامطلوب از سرزمین و... آمایش سرزمین اهمیت زیادی پیدا کرده است. با داشتن سناریوها، اهداف، معیارها و محدودیت های متنوع در مدل سازی آمایش سرزمین، استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره مکانی امری ضروری است. هدف از این تحقیق توسعه مدلی مبتنی برGIS و روش های تصمیم گیری چند معیاره برای ارزیابی و شناخت وضعیت موجود کاربری ها و همچنین تغییر کاربری های دارای مشکل به کاربری مناسب است. در این زمینه، ابتدا مدل مناسبت و سازگاری کاربری ها از طریق استفاده از روش های تصمیم گیری TOPSIS، ELECTRE و SAW و توابع GIS توسعه یافته اند. در مرحله دوم مناطقی که از لحاظ مناسبت و سازگاری دچار مشکل هستند، با استفاده از مدل تغییر کاربری ها که از تلفیق شاخص های مناسبت، سازگاری، دشواری تغییر و سرانه کاربری ها توسعه یافته است، به کاربری مناسب تغییر می یابند. این مدل ها علاوه بر شناخت وضعیت موجود منطقه، امکان استفاده در ارزیابی کاربری های پیشنهادی آینده را در اختیار برنامه ریزان قرار می دهند. تست عملی مدل های توسعه داده شده برای بخشی از استان اصفهان شامل شهرستان های تیران و کرون، نجف آباد و لنجان حاکی از توانایی مدل های مذکور در تعیین میزان تناسب و سازگاری کاربری ها و ارائه بهترین کاربری برای واحدهای با کاربری نامطلوب است. نتایج این تحقیق مبین آن است که در تخصیص کاربری ها، در نظر گرفتن مناسبت و سازگاری کاربری ها به صورت همزمان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، تصمیم گیری چند معیاره، تغییر کاربری، تناسب، سازگاری
  • سیدعلی جوزی، شبنم صفاریان صفحات 53-66
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی ریسک ها و آثار ناشی از نیروگاه گازی آبادان به انجام رسید. با تکمیل 99 پرسشنامه خبرگان و کارشناسان صنعت برق انواع ریسک ها، در فاز بهره برداری نیروگاه گازی آبادان شناسایی گردید. در ادامه برای اولویت بندی ریسک های واحد نیروگاه گازی آبادان از روش TOPSIS که از جمله روش های تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) است بهره گیری شد. این روش به دلیل به کارگیری مستقیم استنباطات ذهنی متخصصان در مدل و دستیابی به نتایج عینی تر در تجزیه وتحلیل و رتبه بندی ریسک ها استفاده شد. وزن نسبی معیارها در سومین گام استقرار این روش از تکنیک آنتروپی شانون و تکنیک بردار ویژه به دست آمد. بعد از اولویت بندی ریسک های هر واحد به طور جداگانه با بهره گیری از روش مذکور، با استفاده از آزمون آماری، تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه، مهم ترین اولویت های ریسک نیروگاه گازی آبادان تعیین شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که ریسک های راه اندازی واحد با سوخت گاز با وزن807/0، مخازن سوخت با وزن 798/0، تحویل سوخت گاز با وزن630/0در واحدبهره برداری و کار بر روی کلاچ سوخت مایع با وزن 603/0 و تعویض فیلتر های گاز در واحد مکانیک از مهم ترین ریسک های محیط زیستی نیروگاه گازی آبادان شناخته می شود. راهکارهایی برای کنترل و کاهش ریسک های شناسایی شده ارائه شد، از جمله این راهکارها استفاده از تجهیزات حفاظت کننده و قطع کننده جریان برق و نیز بازدیدهای دوره ای و تعمیرات پیشگیرانه نسبت به ریسک آتش سوزی و انفجار نیروگاه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، روش های تصمیم گیری چند معیاره، تکنیک TOPSIS، نیروگاه گازی آبادان
  • زینب یگانه کیا، شهرزاد فریادی*، احمدرضا یاوری صفحات 67-80

    هدف از انجام این پژوهش تحلیل اصول و قواعد محیط زیستی توزیع کاربری های شهری مورد استفاده برای برنامه ریزی کاربری زمین در ایران است تا مشخص شود آیا این اصول و قواعد برای حفظ و بهبود کیفیت محیط زیست شهری، کافی و کاربردی است یا خیر. در این پژوهش ابتدا اصول و قواعد محیط زیستی توزیع کاربری های شهری از سطح طرحهای جامع در نظام برنامه ریزی فضایی ایران و کشورهای پیشرو در موضوع برنامه ریزی کاربری زمین شهری مانند امریکا، بریتانیا و کانادا استخراج و در قالب دو مجموعه طبقه بندی شد. سپس از طریق تحلیل مزایا، معایب و سازگاری اعضای این دو مجموعه، اصول و قواعد محیط زیستی همگن و دارای توانایی کاربرد در برنامه ریزی کاربری زمین شهری در ایران در قالب مجموعه تطبیقی جدید پیشنهاد شد. در مرحله بعد اصول و قواعد محیط زیستی توزیع کاربری های طرح توسعه شهری منطقه 5 شهرداری تهران (به عنوان نمونه ای از جدیدترین مجموعه اصول و قواعد کاربردی) با مجموعه اصول و قواعد پیشنهادی تحقیق مقایسه شد. نتایج تحلیل ها نشان می دهد که اصول و قواعد محیط زیستی توزیع کاربری های شهری مورد استفاده در طرح مذکور نسبت به اصول و قواعد همتا در مجموعه تطبیقی پیشنهادی، ناکافی و غیرکاربردی است. در نهایت مشخص شد که بخشی از اصول و قواعد محیط زیستی عام توزیع کاربری های شهری مورد استفاده کشورهای پیشرو، توانایی کاربرد در برنامه ریزی کاربری زمین شهرهای ایران را دارد و در ترکیب با اصول و قواعد همتا مورد استفاده در ایران می تواند الگوهای مناسبی برای برنامه ریزی پایدار شهرهای ایران شکل دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، اصول و قواعد محیط زیستی، کاربری های شهری، تحلیل مقایسه ای، طرحهای جامع
  • علی سلاجقه، سمانه رضوی زاده، نعمت الله خراسانی، مینا حمیدی فر، سوسن سلاجقه صفحات 81-86
    در شرایط اقلیم خشک و نیمه خشک کشور و کمبود منابع آب شیرین، حساسیت نسبت به کیفیت آب رودخانه ها و عوامل مؤثر بر آنها، ضروری است. حوزه آبخیز کرخه درچند دهه اخیر دستخوش تغییرات کاربری اراضی گسترده ای شده است. خشکسالی و استفاده نادرست از اراضی مهم ترین عوامل کاهش حجم و کیفیت منابع آب حوضه بوده اند. در این تحقیق ابتدا تغییر سطح کاربری های موجود در حوضه در دو دوره زمانی 1367 و 1381 در پنج زیرحوضه، با استفاده از سنجنده های TM و ETM ماهواره لندست بررسی شد، سپس تغییرات کیفیت آب رودخانه در دوره 14 ساله مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغییرات کاربری اراضی در حوزه آبخیز کرخه به سمت کاهش اراضی مرتعی، جنگلی، باغها و اراضی زراعی و افزایش اراضی بایر، پیش رفته است. مساحت اراضی شهری در کل سطح حوضه از سال 1367 تا 1381، از 19051 به 27794 هکتار رسیده است. همچنین بررسی تغییرات کاربری اراضی در زیرحوضه های موجود به صورت جداگانه، نشان از افزایش اراضی شهری در اکثر زیرحوضه ها داشته است. از سوی دیگر بررسی کیفیت آب رودخانه کرخه کاهش شدید کیفیت آب را، به صورت افزایش در مشخصه های EC، TDS، SAR و آنیون ها و کاتیون ها در دوره مطالعاتی نشان می‎دهد. بنابراین نتایج به دست آمده حاکی از کاهش کیفیت آب رودخانه کرخه در نتیجه تغییرات کاربری اراضی است؛ همچنین بررسی آمار موجود در منطقه، نشان از وقوع خشکسالی در سال آبی77 -79 داشت، که این واقعه نیز می تواند با کاهش دبی آب رودخانه باعث تشدید کاهش کیفیت آب شده باشد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، کیفیت آب، تصاویر ماهواره ای TM و ETM، رودخانه کرخه
  • علیرضا میکائیلی تبریزی، شهرزاد مهرمند صفحات 87-96
    نیازها و ویژگی های کلان تهران از نظر محیط زیستی و نیاز به توسعه مناطق تفرجی- فراغتی، ضرورت پیش بینی اهداف و برنامه ریزی ویژه ای را برای اجرای طرحهای توسعه و احیای منابع طبیعی را می طلبد. روند تخریب محیط زیست در مناطق کوهستانی، بویژه در دامنه جنوبی البرز در کنار عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، رشد جمعیت و توسعه شهری و نیاز به گذران اوقات فراغت و رهایی از تنش های روزمره، اهمیت این منطقه را بیش تر نمایان ساخته. از این رو شایسته است طراحی چنین فضاهایی در چارچوب طرحی نظام مند و اصولی هدایت شود. هدف این تحقیق، ارائه راهکارهای طراحی پایدار سیمای کوهستانی و امکان توسعه در قالب کالبدی- عملکردی است. حفظ میراث طبیعی، توسعه گردشگری با تاکید بر حفظ و ارتقای کیفیت محیطی و ایجاد محیط مطلوب برای تحقیق و تفرج از جمله اهداف طراحی این محیط ها می تواند باشد. نتایج قابل پیش بینی، کاهش تعارض در مناطق بکر با استفاده از روش زون بندی و با تاکید بر حفظ و توسعه کیفیت طبیعی و نگه داری زیستگاه ها و تقلیل تعارضات منفی انسانی در سطح منطقه ای است. برای دستیابی به اهداف حفاظت و در نهایت رسیدن به اصولی برای گردشگری پایدار و ارایه الگویی برای طراحی با حداقل خسارت به طبیعت و درنتیجه رسیدن به طراحی پایدار همراه با در نظر گرفتن ملاحظات محیطی منطقه، مد نظر است. در گام آخر با انطباق یافته های تحقیق، طرح راهبردی پارک طبیعت کوهسار- تهران با هدف رعایت اصول طراحی پایدار، توسعه گردشگری، ارتقای کیفیت محیطی و در نهایت با انتخاب گزینه بهینه، طراحی و ارایه طرح بخشی صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: البرز جنوبی، تفرج، کیفیت محیطی، طراحی، پارک طبیعت کوهسار
  • عادل اصفهانی، زمان شامحمدی حیدری صفحات 97-104
    هدف از این تحقیق، مقایسه ظرفیت جذب منگنز با زئولیت طبیعی و سدیمی شده است. برای این کار از زئولیت معادن سمنان با قطر ذرات 360 میکرومتر استفاده شد. برای اصلاح زئولیت، مقدار 5 گرم از زئولیت طبیعی را با 100 میلی لیتر محلول 1 مولار کلرید سدیم مخلوط و به مدت 24 ساعت در دمای اتاق نگهداری شد. برای اندازه گیری سطح ویژه از روش جذب متیلن بلو استفاده شد و نتایج نشان داد که سطح ویژه زئولیت طبیعی و سدیمی شده، 31/12 و 453/13 مترمربع به ازای هر گرم است. بررسی سینتیک جذب نشان داد که مدل غیر تعادلی اورامی، لاگرگرن و هو و همکاران فرایند جذب را بخوبی توصیف می کنند، ولی مدل اورامی دارای کمترین شاخص خطا (016/0 برای زئولیت طبیعی و 007/0 برای زئولیت سدیمی شده) و بیشترین ضریب همبستگی در هر دو حالت (9/99%) است. مطالعه ایزوترم جذب نشان داد که برای جاذب زئولیت طبیعی مدل های لانگمویر و سیپس به ترتیب با ضریب رگرسیون 8/99% و شاخص خطای 075/0 و 074/0 داده های ایزوترم را بهتر توصیف می کنند، همچنین برای زئولیت سدیمی شده مدل سیپس با بیشترین ضریب رگرسیون (7/99%) و کمترین شاخص خطای (097/0) داده های آزمایش را بهتر توصیف می کنند. ظرفیت جذب منگنز برای زئولیت طبیعی و سدیمی شده به ترتیب 67/3 و 316/5 میلی گرم برگرم به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که زئولیت سمنان (ایرانی) نسبت به جاذب های مختلف از جمله زئولیت های ترکیه و شیلی از ظرفیت بهتری در حذف منگنز از محیط آبی دارد. همچنین، بازده حذف منگنز با زئولیت سدیمی شده بیشتر از حالت طبیعی است.
    کلیدواژگان: جذب، زئولیت منگنز، مدل های تعادلی و غیر تعادلی
  • محسن رضایی صفحات 105-116
    در این تحقیق عوامل مؤثر در شوری منابع آب دشت مند در استان بوشهر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این دشت هدایت الکتریکی چاه های بهره برداری بین 1727 تا بیشتر از 6000 میکرومهوس بر سانتیمتر در تغییر است. بهره برداری از این آبخوان در دو زون مجزا از هم باعث برقراری بیلان منفی شده است. عوامل گوناگونی مانند، سازندهای انحلال پذیر در اطراف دشت، وجود گنبد نمکی، نفوذ آب شور دریا و برگشت آبهای مصرفی از جمله عواملی هستند که می توانند منجر به کاهش کیفیت آب در این دشت شوند. با استفاده از نتایج آزمایش فیزیکی و شیمیایی مربوط به 28 حلقه چاه بهره برداری، نقش هر کدام از این عوامل در شوری منابع آب مورد تحلیل قرار گرفته است. از روش های آماری چند متغیره در ارزیابی مشخصه های کیفی استفاده شده است. نتایج نشان داده است که رخساره هیدروشیمیایی غالب (Ca،Mg-SO4) و مشاهده شده در 84 درصد از نمونه هاست. تحلیل خوشه ای، منابع آب را در 2 گروه مجزا قرار می دهد که منطبق با زون های بهره برداری در آبخوان است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که 3/83 درصد از تغییرات کیفی آب با 3 عامل کنترل می شود. عامل اول و مهم ترین عامل، انحلال کانی های سولفاته موجود در سازند های گروه فارس در اطراف دشت مند است. انحلال هالیت در گنبد نمکی موجود در شرق دشت و نفوذ آب دریا، به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شده است. عامل سوم را میتوان به انحلال گازکربنیک در آب نفوذی به آبخوان دانست که باعث تغییر در میزان بیکربنات شده است. در زون بهره برداری شمال دشت عامل دوم تاثیرگذار نیست.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، شوری، هیدروژئوشیمی، مند، استان بوشهر
  • علیرضا شکوهی، یانگ هانگ صفحات 117-128
    مقاله حاضر به بررسی یکی از مهم ترین مسائل کشورهای دارای مسئله کم آبی و رقابت مصرف کنندگان برای تخصیص آب پرداخته است. در این مقاله ضمن تعریف حداقل نیاز آبی لازم برای زنده مانی رودخانه ها، با به چالش کشیدن روش مورد استفاده در ایران (روش مونتانا)، به تشریح الگوریتمی پرداخته شده است که می تواند در مناطق فاقد اطلاعات مناسب میدانی از محیط اکولوژیکی با دقتی مناسب حداقل نیاز آبی زیست محیطی را محاسبه کند. روش های مورد بررسی در این تحقیق را می توان در دو دسته روش های هیدرولوژیکی و هیدرولیکی جای داد. از دسته اول روش تنانت (مونتانا) و از دسته دوم روش محیط خیس شده با دو الگوریتم متفاوت شیب منحنی و حداکثر انحنا مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. دو روش مزبور در مطالعه ای موردی در ایران به معرض قضاوت گذاشته شده و تناسب میان روش پیشنهادی، که از مشخصه های مرفولوژیکی رودخانه استفاده می کند، و شرایط طبیعی رودخانه ای دایمی با استفاده از تحلیل های آماری نشان داده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، استفاده از روش مونتانا با تحمیل استرس بر سیستم هیدرولوژیکی می تواند انتخابی نامناسب برای تعیین جریان حداقل برای حفظ محیط اکولوژیکی رودخانه ها باشد. تحقیق حاضر نشان می دهد که برای مطالعه موردی انجام شده نتایج روش هیدرولیکی حداکثر انحنای منحنی، از تطابق بیشتری با محیط برخوردار است. روش شیب منحنی برای حداقل دبی زیست محیطی مقادیری بسیار بزرگتر از دبی متوسط رودخانه را پیشنهاد می کند که می تواند در مناطقی دارای با بحران آب سؤال برانگیز باشد.
    کلیدواژگان: نیاز آبی اکولوژیکی، محیط زیست، مشخصه های مرفولوژیکی، رودخانه
  • حمید زارع ابیانه، مریم بیات ورکشی، سمیرا اخوان، محمد محمدی صفحات 129-140
    کسب اطلاعات لازم در خصوص نیترات در منابع آب زیرزمینی مستلزم اندازه گیری های دقیق دوره ای است که با وجود اندازه گیری آن در برخی مناطق، به علت حساسیت های اجتماعی و سلامتی جامعه گزارش نمی شود. بنابراین مدل سازی آن به علت اطلاع از وضعیت کیفی آب هر منطقه ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی در برآورد نیترات و مقایسه آن با مقادیر اندازه گیری شده و بررسی تاثیرپذیری برآورد نیترات از تعداد و ماهیت اطلاعات ورودی به مدل شبکه عصبی بود. داده ها از آمار و اطلاعات کمی و کیفی 53 حلقه چاه آب زیرزمینی دشت همدان- بهار در دو گروه اطلاعات پرهزینه و کم هزینه، طی سالهای 1382 تا 1387 اخذ شد. در گروه اطلاعات پرهزینه از 13 متغیر مستقل شیمیایی به عنوان ورودی شبکه عصبی مصنوعی و در گروه کم هزینه از 7 و 8 متغیر به تفکیک برای مدل سازی نیترات استفاده شد. مقایسه نتایج آزمون هر سه آرایش، حاکی از توانایی بالای مدل شبکه عصبی در پیش بینی غلظت نیترات است. مقایسه میانگین خطاهای حاصل از هر سه مدل شبکه عصبی با آزمون t و آماره Z نشان داد که تفاوت معنی داری بین نتایج مدل ها وجود ندارد. بنابراین استفاده از اطلاعات گروه دوم در ورودی شبکه عصبی قابل توجیه است. مشخصه های ورودی مدل پیشنهادی شامل خصوصیات ژئومرفولوژی عمق استاتیک، عمق چاه، مختصات جغرافیایی و اطلاعات کیفی دما، pH، هدایت الکتریکی نمونه های آب اندازه گیری شده است که موفق به پیش بینی غلظت نیترات با اطمینانی بیش از 80 درصد شد که مؤید کارایی مناسب مدل در آبخوان دشت همدان-بهار است.
    کلیدواژگان: نیترات، پیش بینی، شبکه عصبی مصنوعی، همدان
  • معصومه محمودی، علیرضا صفاهیه، یداالله نیکپور، کمال غانمی صفحات 141-148
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) گروه بزرگی از آلاینده های آلی هستند. بسیاری از این ترکیبات، بالقوه سمی بوده و نتیجه تماس جانداران با این ترکیبات موضوع تحقیقات بسیاری را به خود اختصاص داده است. سواحل استان بوشهر محل انجام بسیاری از فعالیت های استخراج و حمل و نقل مواد نفتی در شمال خلیج فارس است و احتمال می رود مقادیر چشمگیری از این ترکیبات در آب و آبزیان این منطقه وجود داشته باشد. به منظور آگاهی از غلظت PAHs در آب دریا و دوکفه ای Barbatia helblingiiو بررسی امکان پایش این ترکیبات توسط دوکفه ای مذکور، نمونه برداری از آب و دوکفه ای در 5 ایستگاه مختلف درمنطقه جزر و مدی ساحل بوشهر انجام شد. پس از هضم و استخراج PAHsبا حلال های آلی، این ترکیبات به وسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تفکیک و سنجش شدند. نتایج نشان داد غلظت PAHs کل در آب ایستگاه های مورد مطالعه از 04/4 تا 03/31 میکروگرم در لیتر متغیر بوده است. غلظت این ترکیبات در بافت نرم دوکفه ای B.helblingii در ایستگاه های مورد مطالعه،54/129 تا 75/634 نانوگرم برگرم وزن خشک بوده است. غلظت PAHs در آب و صدف جمع آوری شده از ایستگاه های مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت (05/0(P<. رافائل آلوده ترین و آب شیرین کن تمیزترین ایستگاه بود. نتایج نشان داد همبستگی مستقیم و معنی داری میان غلظت ترکیبات PAHs در آب و دوکفه ای وجود دارد (05/0(P<. با توجه به نتایج حاصل، دوکفه ای B.helblingii به عنوان گونه مناسبی برای پایش زیستی ترکیبات PAHs درسواحل بوشهر معرفی می شود.
    کلیدواژگان: پایش زیستی، PAHs، دوکفه ای B، helblingii، سواحل بوشهر، خلیج فارس
  • علیرضا صفاهیه، فاطمه موجودی، حسین ذوالقرنین صفحات 149-158
    اغلب هیدروکربن های آروماتیک حلقوی در محیط دریا پایداری زیادی داشته و در صورت ورود به بدن آبزیان در بافت های چربی تجمع می یابند. سرطانزایی، جهش زایی و ایجاد اختلالات جنینی از جمله آثار سمی این ترکیبات است. از این رو تحقیق حاضر با هدف جداسازی و شناسایی باکتری های تجزیه کننده نفتالن و مقایسه توانایی آنها در حذف این ماده انجام شد. به این منظور پس از نمونه برداری از رسوبات آلوده نفتی و انجام مراحل غنی سازی باکتری های مقاوم به ماده فوق، جداسازی و سپس خالص سازی شدند. از 8 گونه باکتری به دست آمده 2 گونه که پس از سه روز از تلقیح از جذب نوری بالاتر و pH محیط کشت کمتری برخوردار بودند، به عنوان توانمندترین گونه های تجزیه کننده برای ادامه آزمایش ها برگزیده شدند. با مطالعه ویژگی های مورفولوژیکی و انجام یک سری آزمایش های بیوشیمیایی مشخص شد که گونه های فوق سودوموناس آئروژینوزا و سودوموناس پوتیدا هستند. اندازه گیری کاهش میزان سوبسترا به وسیله دستگاهHPLC نشان داد میزان تجزیه پس از120 ساعت برای گونه های سودوموناس آئروژینوزا و سودوموناس پوتیدا به ترتیب662/0± 14/96% و1501/1± 48/91% بوده است که این مقادیر با مقایسه 735/3±598/14% تجزیه ای که در شرایط مشابه ولی در عدم حضور این باکتری ها صورت گرفت نتیجه چشمگیری است. به طور کلی نتایج نشان می دهد که باکتری های جدا شده در حذف این آلاینده از محیط کشت توانا بوده و بنابراین می توان این گونه ها را برای انجام آزمایش های میدانی پیشنهاد کرده و در شرایط آلودگی بالا، از آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خور موسی، پاک سازی زیستی، نفتالن، سودوموناس آئروژینوزا، سودوموناس پوتیدا
|
  • Zebardastl., Yavari, A.R., Salehie., Makhdoum.M Pages 15-20
    Fragmentation is one of the major spatial processes leading to change in a landscape, which is described as transformation of a specific habitat or land cover to smaller patches with less connectivity and viability. Construction of Roads is one of the main causes of fragmentation in natural areas and habitats. Presence of roads in ecologically sensitive and protected areas, leads to destruction of values and proper functions of such areas. In Iran, one famous example of this phenomenon is the existing road in Golestan national park. Although this road was destroyed in flash floods due to improper location (close to river) it is still under operation and construction in the same place. This research aims to present a quantitative measure for illustrating the road’s negative impacts on the park by use of one landscape ecological metric. Effective mesh size (meff) is a suitable metric for quantifying fragmentation is which is a probability that two randomly chosen points in the landscape are connected and not separated by barriers and so is a helpful tool for investigating roads impacts on landscapes. In this research, in order to investigate structural changes due to the road, road effect zone was chosen as spatial unit and the metric was calculated for two time series land cover map (1987 and 2008). The results show a decline of 47.40 percent which is an indication of increasing in fragmentation and reduction in connectivity in forest land covers in road effect zone in Golestan national park. Because of high ecological sensitivity of the forest land covers in road effect zone, monitoring their changes should be noticed in management plan of Golestan national park.
  • Tatian, M.R., Zabihia., Tamartashr., Shabani, M Pages 21-28
    With regard to the mutual relations between plant and soil as the main component of rangeland ecosystems, this research has been identified the indicator species in environmental conditions of dry regions as the most important tools in ecological management of these ecosystems. Therefore the steppe and dry rangelands of Kooh - e- Namak in Qom province was selected. Sampling was done by plot in each land unit randomly after determination of equal land units. Size and number of plots were determined by minimal area and statistical method respectively. After identifying the plants in each plot canopy cover percentage and topographic characteristics of these poits was recorded. Then, Soil samples were taken from two depths (0–20 and 20–50 cm) in each unit by digging of soil profile. EC, pH, CaSo4, CaCo3, SAR and texture were determined in lab. Finally, data analysis was done and relation between species and soil parameters was obtained by ordination techniques, DCA and CCA. The results showed that soil salinity and texture are the main limiter factors of plants growth in this region. Only Stipagrostis plumosa and Tamarix aphylla had positive reaction to saline and sandy soils respectively. Also, the species in degraded zones hadn’t distinct reaction to edaphic parameters and appeared as a separate ecological group.
  • Malekpourp., Taleai, M Pages 29-42
    Land Surface Temperature (LST) is an important factor in global change studies. The information about LST has an important role in the range of issues and themes in earth sciences such as global environment change, human-environment interaction and more specifically to urban climatology. This research has been undertaken to analyze the potential of multispectral satellite data for retrieving the biophysical parameters to estimate the land surface temperature in the Tehran semi-arid area of Iran. To gain this, multi-temporal ASTER data were used, Minimum Noise Fraction (MNF) was performed to reduce the data redundancy and correlation between spectral bands, emissivity and LST values were estimated using Temperature and Emissivity Separation (TES) algorithm and vegetation density was extracted using the NDVI and Vegetation Fraction Cover (FVC). The results show that the classification results improve using MNF components in comparison to using of the MLC, LULC has high impact on surface temperature regimes, high dense built up area, bare lands and fallow lands exhibit a higher surface temperature, NDVI and FVC with LST were found to be closely correlated in several LULC categories, especially in Vegetation areas.
  • Bakhtiarifarm., Mesgari , Karimim., Chehreghani, A Pages 43-52
    In recent decades, as a result of population growth, industrial developments, scarcity of sources, etc. more attention has been paid to spatial planning. Spatial planning needs the consideration of different goals, scenarios, criterions and constraints, which leads us to the usage of spatial Multi-Criteria Decision Analysis (MCDA) methods. The mail goal of this research is to develop a novel model, based on GIS and MCDA methods, for both the assessment of present land uses and the allocation of needed land uses. For this purpose, two models for the calculation of land use suitability and compatibility are developed using MCDA methods of TOPSIS, ELECTRE and SAW, and GIS functions. Finally, a model is developed for the allocation of new land uses, on the basis of parameters such as land use suitability, land use compatibility, cost and difficulty of land use change, and land use demands. In this model, spatial units with lower levels of land use suitability and compatibility are considered and evaluated for change to the more adequate land uses. Besides the analyses of the present condition of land uses, these models provide the possibility of evaluating future land use patterns and scenarios from the point of view of land use suitability, land use compatibility and per capita levels.
  • Jozi, S.A., Saffarian, Sh Pages 53-66
    Nowadays, environmental risk assessment is considered as an efficient tool in risk management and successfulness of each organization. Through risk assessment process, it is necessary to identify, analyze, and prioritize systematically all environmental impacts of industries which have high destructive potentiality as well as representation of a mitigation plan. The current study aims at identification and prioritization of risks and impacts caused by Abadan Gas Power Plant. All kinds of the operational risks of the power plant were identified using 99 DELPHI Questionnaires filled up by expertise and proficient. Afterwards, in order to risk prioritization of each unit existed in Abadan Gas Power Plant TOPSIS Method was applied as one of the Multi Attribute Decision Making (MADM) methods. The mentioned method is widely applied in risk assessment studies due to its usefulness in straightforward application of expertise's intrinsic perceptions in model as well as achieving more objective results in risks analysis and prioritization. The relative importance of criteria was obtained at third step of TOPSIS using Shannon Entropy and Eigenvector Techniques. Subsequently, after risks prioritization of each unit separately, the most important risks of Abadan Gas Power Plant were determined using TOPSIS Method and one-way analysis of variance (one-way ANOVA) statistic test. The calculated results of Abadan Gas Power Plant risk analysis revealed that risks derived from activities including unit commissioning with weight of 0.807, fuel tanks with weight of 0.798, gas fuel delivery with weight of 0.630 as well as working on the cultch of the liquid fuel with weight of 0.603 and replacement of gas filters at mechanic unit are the most important environmental risks of the power plant. Therewith, strategies to control and mitigate the identified risks were presented. Among the suggested strategies, usage of electrical protective and intermittent equipments, periodic visits and preventive repairmen against fire and exploitation risk of the power plant can be noted.
  • Yeganeh Keyaz., Faryadi, Sh., Yavari, A.R. Pages 67-80

    The aim of this research is to analyze the environmental principals which are used for land use planning of Iranian communities in order to determine whether they are sufficient and efficient for conserving and improving the quality of urban environments or not. first, the environmental principals were extracted from municipal local plans (community plans) of the spatial planning systems of Iran and some pioneer countries in the field of urban land use planning such as United States, the Great Britain and Canada, and they were then categorized in two separate groups. Having done that, through the analysis of the advantages, disadvantages and compatibility of these two groups, the homogenous and applicable environmental principals for urban land use planning in Iran proposed in a combined new set. In the next stage, the environmental principals for the distribution of urban land uses planned for urban development of the region 5’s municipality of Tehran (as one of the most recent practical set of principles applied for urban land use planning of Iranian communities) were compared with the principals proposed in the new combined set. The results revealed that the region 5 principals are inefficient and insufficient for improving the quality of urban environment. In the final analysis, it was revealed that a combination of common and homogenous environmental principals of urban land use planning in the pioneer studied countries and Iran can form an appropriate model for sustainable urban planning in Iran.

  • Salajegheha., Razavizadehs., Khorasanin., Hamidifarm., Salajegheh, S Pages 81-86
    In the case of Iran with arid and semiarid climate and lack of freshwater, pay attention to water quality and its effective factors is necessary. Karkheh watershed is more than 5 million hectares in area and with biggest soil dam in Asia, which has widespread land use changes in last decades. The most important factors of water volume and water resources reduction are aridity and improper land use. In this research at first survey of land use changes on the 5 sub-basins of the watershed over a period from 1988 to 2002 accomplished, using TM and ETM land set satellites. Then water quality changes have been studied in this period. Results show that land use changes are tending to reduction of ranges, forests, gardens and agriculture lands, and the increase in sterile lands. The area of urbane lands on the entire of watershed increased from 19051 to 27794 hectares in the period of 1988 to 2002. Studding the land use changes in different sub-basins separately shows the increase in urbane lands in the most of which. The increase in agriculture and garden lands was also seen in two sub-basins, Kashkan and South-Karkheh. On the other hand the water quality of Karkheh River shows severe loss, as increased by the parameter EC, TDS, SAR and Anion and Cation in the course of study shows. Therefore, the results indicate water quality reducing as a result of land use changing. As well, the available data in this region show drought over period of 1998-2000, that with land use changes cause reduction of discharge and therefore reduction of water quality.
  • Mikaeili, A.R., Mehrmand, Sh Pages 87-96
    The needs and characteristics of Tehran Metropolitan and developing recreational areas require goal setting and special planning from various view points. Regarding the destroying process in mountainous regions, especially in south Alborz (Koohsar Nature Park), makes the importance of the region obvious. So, it's better to plan such areas in a systematic and fundamental framework.The purpose of this research is to provide principle and solutions for sustainable mountainous landscape planning, and their probable development. Preservation and promotion of natural heritage and tourism enhancement, emphasizing on environmental quality, is among planning goals of such environments.The expected results of the research are: conflict mitigation on intact areas using zoning procedure emphasizing on reduction of negative human conflicts. We considered model making for planning with the least environment destroying, and for sustainable tourism planning and finally to achieve tourism planning principles. Then, we compared the research findings and provided strategic plan (the best planning option) of Koohsar Natural Park aiming at observing sustainable planning principles, tourism development, and environment quality promotion.Key words Mountainous Recreation, Preservation, Environment, Landscape Design, Natural Park, Koohsar.Sustainable Design of Mountainous Valleys for Outdoor Recreation (Case Study: Koohsar Natural Park of Tehran) Mikaeili,A.R. 1, Mehrmand,Sh. *21-Assoc. Prof., Landscape Arch., Dept. of Environment, Gorgan University of Agricultural Sic. & Natural Res. [email protected] M.Sc. Graduate, Environmental Design Engineering, Graduated Faculty of Environment, University of Tehran Received: March, 2010 Accepted: Nov., 2010AbstractThe needs and characteristics of Tehran Metropolitan and developing recreational areas require goal setting and special planning from various view points. Regarding the destroying process in mountainous regions, especially in south Alborz (Koohsar Nature Park), makes the importance of the region obvious. So, it's better to plan such areas in a systematic and fundamental framework.The purpose of this research is to provide principle and solutions for sustainable mountainous landscape planning, and their probable development. Preservation and promotion of natural heritage and tourism enhancement, emphasizing on environmental quality, is among planning goals of such environments.The expected results of the research are: conflict mitigation on intact areas using zoning procedure emphasizing on reduction of negative human conflicts. We considered model making for planning with the least environment destroying, and for sustainable tourism planning and finally to achieve tourism planning principles. Then, we compared the research findings and provided strategic plan (the best planning option) of Koohsar Natural Park aiming at observing sustainable planning principles, tourism development, and environment quality promotion.
  • Esfehania., Shamohammadi Heidari, Z Pages 97-104
    The purpose of this study is comparison of Manganese absorption capacity by natural and modified Zeolite. For this purpose used by from Semnan mines Zeolite with mean particle diameter of 360 micrometer. For modified zeolite, 5 g amount of natural Zeolite with 100 ml of 1 M sodium chloride solution mixed and maintained at 24 hours in room temperature. For measure specific surface of absorbents, used by methylene blue absorption method, and results showed the specific surface of natural and modified Zeolite is 12.13 and 13.453 m2/g respectively. The analysis of Adsorption kinetics showed that non-equilibrium models Avrami, Ho et al and Lagergern described good adsorption processes. But Avrami's model has lowest error factor (0.016 for natural Zeolite and 0.007 for modified Zeolite) and the highest correlation coefficient (99.9%). Isotherm adsorption study showed that Sip's and Longmuir models correlation coefficients are 99.8% with 0.075 and 0.074 error factors respectively that better described data for natural Zeolite sorbent. Also, for the modified Zeolite, Sip's model correlation coefficient (99.7%) and with lowest error factor (0.097) is data better described the experimental data. Manganese adsorption capacity for natural and modified Zeolite is 3.67 and 5.316 mg/g respectively. The results showed that the zeolite Semnan (Iran) to various absorbents such as zeolite Turkey and Chile in a better capacity to remove manganese from the environment is blue. Also, the removal efficiency of manganese by sodium zeolite has been greater than normal.
  • Rezaei, M Pages 105-116
    In this research, controlling factors affecting salinity of groundwater in Mond aquifer, Bushehr province, was studied. Electrical conductivity of water supply wells is varied between 1727 to more than 6000µs. Negative water balance is governed to aquifer because of two separate water exploitation zones. Lithology of surrounding formations, salt dome, saltwater intrusion and return flow of irrigation waters are factors that can contribute in water salinity. Using physical and chemical tests relating to 28 operating wells, the role of each of these factors in water salinity has been studied. Physicochemical characteristics and major elements (Na, K, Ca, Mg, Cl, SO4, and HCO3) were analyzed in these samples. Multivariate statistical methods were employed in assessing groundwater quality. The results show that, the main hydrochemical facies of the aquifer (Ca,Mg–SO4), represents 96% of the total samples. Clustering analysis shows two distinctive groundwater groups relevant to two different well fields. The results of factor analysis indicate that three factors explain about 83.3% total sample variance. The first and most important factor is mainly controlled by Gypsum dissolution in Fars group formation rounding Mond Plain. Dissolution of Halite and seawater intrusion is the second important source of salinity.
  • Shokoohi, A.R., Yang Hong Pages 117-128
    This paper studies one of the most important problems of those countries that are confronted with the water deficit and competition of rivals for the water allocation. In this research, by discussing on the currently used methods for minimum environmental water definition in Iran, a method that is applicable efficiently and more precisely in the areas with no biological habitat data is introduced. In this regard, the Tenant (Montana) method as a hydrological method and the Wetted perimeter as a hydraulic method are analyzed and compared. According to the obtained results, the Montana method could be an improper selection for the minimum environmental water allocation, while the hydraulic method shows more coincidence with the natural state of the selected perennial river. For defining of the Wetted perimeter method's parameters, the Maximum Curvature and the Slope Algorithm were used. For the case study, the Slope Algorithm gives a minimum water requirement higher than the river discharge that may cause a conflict in the areas with the water deficit crisis.
  • Zare Abyanehh., Bayat Varkeshim., Akhavans., Mohamadi, M Pages 129-140
    Information on nitrate in groundwater resources requires periodic measurements are accurate. Despite the measure in some areas due to sensitive social and health community are not reported. Therefore, be informed of the status of each area of water quality, modeling is essential. The purpose of this study was the application of artificial neural network method for estimating nitrate and compared with measured and estimated effectiveness of nitrate from the number and type of input data to neural network models. Data from 53 groundwater wells Hamedan - Bahar plain, two groups of costly information and low cost, during the years 2003 to 2008 were collected. In costly information, of the 13 independent variables were used as chemical input neural network and in low-cost group of seven and eight variables separately for modeling nitrate was used. Comparison of three structures indicates the high ability of neural network models in predicting the nitrate concentration. Comparison of the average error from all three neural network models with t test and Z statistics showed significant differences between the model results, there isnt. Therefore, the input data in neural network group is justified. Model input parameters include the depth of the static characteristics of geomorphology, deep wells, geographical and qualitative information of temperature, pH, EC of water samples was measured that was predicted, with nitrate concentrations of more than % 80 confidence that shows model performance is good in the aquifer of Hamedan– Bahar.
  • Mahmoudi, M. Safahieh, A.R., Nikpoury., Ghanemi, K Pages 141-148
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are a major group of organic contaminants which are consisted of two or more benzene rings. Many of these compounds are potentially toxic and many studies have been carried out to investigate their toxicity in PAHs exposed people. The Bushehr coastal area is very important place for oil exploration, exploitation and transportation in north Persian Gulf. In addition it is influenced by industrial and municipal effluents as well. Since oil sector activities are the major sources of PAHs input in to the Bushehr marine environment, PAHs contamination of water and aquatic organisms in the area is an expected issue. In order to study the extent of PAHs contamination in seawater and Ark clam (Barbatia helblingii) and to evaluate of the clam as biomonitor agent for PAHs compounds in the area, seawater and clams were sampled from intertidal zone of 5 different stations along Bushehr coasts. After digestion and extraction of PAHs by organic solvents, their PAHs contents were analyzed using HPLC. Result showed that tPAHs concentration in seawater taken from Rafael, Sheghab, Abshirinkon, Industrial zone and Helyleh stations was 31.03 µg/l, 20.85 µg/l, 4.04 µg/l, 17.58 µg/l and 12.29 µg/l respectively. Concentration of tPAHs in soft tissue of B.helblingii from the same stations was 634.75 ng/g, 476.66 ng/g, 129.54 ng/g, 452.47 ng/g and 414.96 ng/g (dw) respectively. A significant difference was found between tPAHs concentrations in both seawater and clam samples collected from different stations. Among the studied stations the maximum PAHs level was found in Rafael while the lowest PAHs level was found in Abshirinkon. A significant linear correlation was found between PAHs concentrations in seawater and its level in clam’s soft tissues (P<0.05), suggesting that ark clam (B.helblingii) is a good biomonitor agent for study PAHs contamination in the area.
  • Safahiyeh, A.R., Mojoodif., Zolgharnein, H Pages 149-158
    Most of poly aromatic hydrocarbons are stable in marine environment and don’t degrade easily. If they accede to the aquatic animals bodies, they will accumulate in their fat tissues. The toxic effects of these compounds are consisting of carcinogenic, mutagenic and germinal tribulation. Hence present study was done with purpose of isolation and identification of naphthalene degrading bacteria and comparison of their ability to eliminate this substance. Therefore naphthalene resistant bacteria were isolated and then purified after sampling of oil polluted sediments, implementation of enrichment process and culturing on MSM medium. Among 8 obtained bacterial species 2 of them were selected for further studies as the most capable naphthalene degrading species because of their higher optical density and lower medium pH after 3 days of inoculation. It was characterized that these species were P. aeroginosa and P.putida with perusal morphological trait and accomplishment of some biochemical test. Substrate depletion by these species was measured by HPLC. Results showed degradation measure were 96.14±0.662% and 91.48 ±1.1501% by P. aeroginosa and P. putida respectively after 120 hours of incubation. These values are considerable in comparison with 14.598±3.735% degradation in the same condition but with no bacterial inoculation. Overall results showed isolated bacteria are able to eliminate this pollutant from medium and they presumably have similar demeanour in natural environment so they can be suggested for outside experiments and used in high impurity condition and inoculated in polluted site in higher quantity in exigency.