فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و هفتم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1390)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و هفتم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1390)

  • مجموعه پژوهش های محیط زیست
  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم حسناتی، احمد سواری، یدالله نیک پور، کمال غانمی صفحه 1
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) ممکن است منشاء طبیعی داشته باشند، اما منبع اصلی ورود این آلاینده ها به محیط، فعالیت های انسانی است. منابع غیرطبیعی ورود این هیدروکربن ها شامل منشاء پیرولیتیک و پتروژنیک است. ورود مستقیم نفت خام و تصفیه شده که منابع پتروژنیک را شامل می شوند، اغلب دارای ترکیبات PAHs با وزن مولکولی کم بوده و احتراق سوخت های فسیلی که منابع پیرولیتیک را شامل می شوند، اغلب دارای ترکیبات PAHs با وزن مولکولی زیاد هستند. برای تعیین منابع واردکننده این مواد به محیط، از محاسبه نسبت های مولکولی استفاده می شود. در این تحقیق، نسبت ترکیبات با وزن مولکولی پایین به ترکیبات با وزن مولکولی بالا (LMW/HMW)، فنانترن به آنتراسن (Phe/Ant)، فلورانتن به پایرن (Fla/Pyr) و کرایزن به بنزو (a) آنتراسن (Chr/BaA) بررسی شد. بدین منظور در منطقه خور موسی در خلیج فارس، سه ایستگاه به نامهای خور جعفری، خور غنام و خور احمدی انتخاب شد و در پاییز 88، نمونه برداری از آب، فیتوپلانکتون، زئوپلانکتون، ماهی بیاح و ماهی شانک زردباله در هر ایستگاه انجام شد. نمونه ها با دستگاه کروماتوگرافی با بازده بالا (HPLC) مجهز به دتکتور UVتجزیه و تحلیل شده و غلظت 16 ترکیب از هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای در آنها محاسبه شد. نتایج نشان داد که ترکیبات PAHs موجود در منطقه، هر دو منشاء پیرولیتیک و پتروژنیک را دارند که البته چیرگی با منشاء پیرولیتیک بود و علی رغم وجود ترکیبات نفتی، احتراق سوخت های فسیلی سهم بیشتری در ورود PAHs به خور موسی دارند.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای، نسبت مولکولی، منشاء، خور موسی
  • امیر جمشیدی، ناصر مهردادی، مسعود جمشیدی صفحه 7
    تحقیق حاضر با هدف حذف لجن انباشت شده در محوطه تصفیه خانه فاضلاب شهر صنعتی البرز از طریق کاربرد آن در مصالح بتنی صورت گرفته است. بر این اساس، ابتدا لجن خشک مصرفی با کمک روش های XRD و XRF به ترتیب از نظر فازهای کریستالی موجود و ترکیب شیمیایی تجزیه و تحلیل شد. نتایج این تجزیه و تحلیل ها حاکی از وجود بیش از 50 درصد کریستالی کوارتز (SiO2) و بیش از 20 درصد مواد آلی در لجن بود. وجود مواد آلی در لجن می تواند به طور بالقوه باعث افت کیفیت بتن شود. از این رو، فرایند حرارت دهی لجن خشک اولیه و اثر آن بر خصوصیات کریستالی مورد توجه قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل XRD لجن پخته شده، حاکی از حذف مواد آلی و تغییراتی در فازهای کریستالی موجود بود. با توجه به بروز تغییرات کریستالی در این ماده، احتمال ایجاد فعالیت پوزولانی (واکنش پذیری در محیط سیمان) از طریق تجزیه و تحلیلSTA بررسی شد. برای بررسی اثر لجن خشک بر خصوصیات بتن، دو طرح اختلاط بر پایه نسبت آب به سیمان 45/0 و 55/0 در نظر گرفته شد و مقادیر صفر، 5، 10، 20 و 30 درصد از لجن خشک در آن استفاده شد. برای بررسی اثر لجن بر عملکرد بتن، آزمون مقاومت فشاری به عنوان مشخصه دوام در نظر گرفته شده و آزمونه های عمل آوری شده (سه تکرار) طی3، 7، 28 و 90 روز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نمونه های 90 روزه بتن حاوی 5 درصد لجن، کاهش حدود 4%، نمونه های حاوی 10درصد لجن، کاهش حدود 8% و نمونه های حاوی 20 درصد لجن کاهش حدود 22% مقاومت فشاری را نسبت به نمونه شاهد (بدون لجن) خواهد داشت.
    کلیدواژگان: لجن، بتن، مقاومت فشاری، فاضلاب، تجزیه و تحلیل XRD و XRF
  • صفی الله حیدری، امیدوار فرهادیان، نصر الله محبوبی صوفیانی صفحه 15
    ترکیبات سمی آمونیاک و نیتریت از سیستم های پرورش ماهی بخصوص پرورش متراکم حاصل می شود. برای ارزیابی کارایی جلبک سبز سندسموس کوادریکوادا در حذف آمونیاک و نیتریت از پساب خروجی کارگاه پرورش متراکم ماهی و همچنین کاربرد آن به عنوان یک محیط کشت مناسب برای جلبک سندسموس کوادریکوادا، نمونه های آب خروجی از کارگاه پرورش متراکم ماهی قزل آلای رنگین کمان جمع آوری شد. سپس 6 تیمار شامل پساب رقیق شده همراه و بدون محیط کشت بی بی ام، پساب خام همراه و بدون محیط کشت، پساب غلیظ شده همراه و بدون محیط کشت، به عنوان محیط کشت از پساب تهیه شد. نتایج نشان داد که سندسموس کوادریکوادا بخوبی در تمامی تیمارهای آزمایش شده از پساب خروجی کارگاه رشد کرده و زیاد شده و می تواند آمونیاک و نیتریت را به میزان زیادی (حدودا 90 درصد) کاهش دهد. بیشترین میزان زیست توده تولیدی(99/0 گرم بر لیتر)، تعداد سلول جلبکی (105×4/90 سلول در میلی لیتر)، میزان کلروفیلa (89/2 میلی گرم در لیتر)، درصد حذف آمونیاک (57/89 درصد) و نیتریت (53/89 درصد) در تیمار پساب رقیق شده و حاوی محیط کشت حاصل شد. بر اساس نتایج این تحقیق به نظر می رسد که این جلبک می تواند برای حذف آمونیاک و نیتریت و نیز تولید زیست توده جلبکی در سیستم های پالایش پساب خروجی کارگاه های پرورش ماهی قبل از ورود به محیط طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پساب کارگاه می تواند به عنوان محیط کشتی مناسب برای تولید انبوه این جلبک استفاده می شود.
    کلیدواژگان: سندسموس کوادریکوادا، زیست توده، آمونیاک، نیتریت، پساب کارگاه پرورش ماهی، جلبک سبز
  • نصرالله کلانتری، محمدحسین رحیمی، فیروزه مطوری صفحه 29
    مسئله مهمی که امروزه مهندسان و متخصصان با آن روبرو هستند حفاظت از منابع آب زیرزمینی در برابر ورود آلاینده ها و کاهش میزان آلاینده های مشخص در این منابع است، بنابراین شناسائی و پایش سفره های آبدار از لحاظ کمی و کیفی می تواند در حفظ و مدیریت این منابع نقش مهمی داشته باشد. سفره آبدار سیاه منصور در بین رودخانه های دز و گلال کهنک در شرق شهرستان دزفول واقع شده است. با توجه به وجود آلاینده های صنعتی، کشاورزی و میکربی در این منطقه، احتمال آلودگی این سفره آبدار مورد بررسی قرار گرفت و برای ارزیابی آن 16 نمونه آب زیرزمینی از چاه های آب شرب و کشاورزی و 6 نمونه آب سطحی در دو فصل تر و خشک برداشت شد. غلظت یون هایی همچون (Ca، Mg، Na، HCO3، CO3،K، SO4، Cl و NO3) مورد سنجش قرار گرفت و کیفیت شیمیایی آب منطقه بررسی شد. در بررسی بیولوژبکی، نوع باکتری ها (سالمونلا، شیگلا، کمپیلوباکتر، اشریشیاکلی، انتروباکتر، استاف آرئوس، استاف اپیدرمیس، پروتئوس ولگاریس و استروباکتر) مشخص شد. نتایج بررسی ها نشان داد که کیفیت شیمیایی آبهای زیرزمینی منطقه در مجاورت نهر عجیروب (غرب محدوده) بمراتب بهتر از سایر نقاط است و درحال حاضر در محدوده مورد مطالعه آلودگی به نیترات وجود ندارد. بررسی های میکربی مشخص کرد که منابع آب زیرزمینی به شدت آلوده شده اند به طوری که در تمامی ایستگاه های اندازه گیری شده حداقل یک آلاینده میکربی شناسایی شد. مهمترین دلایل آلودگی سفره آبدار نزدیکی چاه های بهره برداری به چاهکهای جذبی، محل دفع مواد زاید روستاها و فضولات حیوانی است، البته شایان ذکر است که نیروی بالای آسیب پذیری سفره آبدار، این امر را تسهیل کرده است.
    کلیدواژگان: سفره آبدار، آب زیرزمینی، آلودگی شیمیایی و بیولوژبکی، سیاه منصور، دزفول
  • رضوان حاتمی، نصرالله محبوبی صوفیانی، عیسی ابراهیمی، محمودرضا همامی صفحه 43
    به منظور بررسی اثر پساب مزارع پرورش ماهی بر جوامع ماکروبنتوز رودخانه زاینده رود با استفاده از شاخص BMWP، وضعیت ماکروبنتوزها به روش کمی در سه نوبت پاییز و زمستان 86 و بهار 87، در ایستگاه های واقع در ورودی، خروجی، بالادست و پایین دست سه مزرعه با ظرفیت تولید 250، 25و70 تن نمونه برداری شدند. ماکروبنتوزهای شناسایی شده متعلق به 53 خانواده از 16 راسته و 11 رده بودند. بر اساس این شاخص ایستگاه خروجی مزارع با تولید بیشتر مانند مزرعه دیمه و در برخی فصول ایستگاه خروجی مزرعه تکاب در طبقه کیفی بد قرار گرفتند. کاهش معنی دار (01/0 P<‎ ) شاخص BMWP بویژه در خروجی مزارع با تولید بالا، با افزایش گروه های مقاوم به آلودگی مانند Chironomidae Simulidae، و Oligochaeta و کاهش ارائه های حساس به آلودگی نظیر Ephemeroptera و Trichoptera همراه بود. شاخص BMWP وابستگی نزدیکی با سطح تولید کارگاه نشان داد به طوری که کمترین مقدار آن (17/1 ± 03/6) در خروجی پساب کارگاه دیمه با بیشترین تولید به دست آمد. در همه زمان های نمونه برداری شاخص BMWP در ایستگاه های یک کیلومتر پایین دست مزارع افزایش نشان داد، به طوری که در مقایسه با بالادست مزارع تفاوت معنی داری نداشت. بهبود این شاخص در فاصله یک کیلومتری از محل خروجی احتمالا متاثر از دبی بالای رودخانه و ظرفیت بالای خودپالایی آن است که منجر به رقیق سازی پساب و از بین رفتن اثر نامطلوب آن شده است.
    کلیدواژگان: آبزی پروری، پساب، ماکروبنتوز، مزارع پرورش ماهی، کیفیت آب
  • محمود رضا همامی، آزاده زائری امیرانی صفحه 55
    پارک های شهری نقش مهمی در تعیین استاندارد زندگی شهری به عهده دارند. وجود گونه های حیات وحش، بویژه پرندگان در پارک می تواند با افزایش جاذبه های پارک و تامین رضایت بازدید کنندگان، آنها را بیش از پیش به محیط های طبیعی جلب کند. بنابراین جذب و حفاظت پرندگان در پارک های شهری، می تواند یکی از اهداف مدیران در این مناطق باشد. در این مطالعه، تاثیر اندازه و شکل پارک های شهر اصفهان بر غنا و تنوع گونه ای پرندگان مورد بررسی قرار گرفت. از میان حدود 35 پارک عمده شهر اصفهان 13 پارک به طور تصادفی انتخاب شده و غنای گونه ای و تراکم پرندگان هر پارک محاسبه شد. در مجموع 24 گونه پرنده با تراکم های مختلف در سطح پارک ها شناسایی شد. گنجشک خانگی و کلاغ ابلق گونه های غالب در همه پارک های مورد بررسی بودند، به طوری که 62% پرنده های مشاهده شده را گنجشک خانگی و 21% آن را کلاغ ابلق تشکیل می داد. چلچله (22/4%)، غراب (6/3%)، قمری خانگی (19/2%) و زاغی (77/1%) به ترتیب در سطوح بعدی فراوانی قرار داشتند. تنوع گونه ای هر پارک با استفاده از نمایه شانون- وینر مشخص شد و تاثیر شلوغی پارک بر غنای گونه ای پرندگان نیز مورد آزمون قرار گرفت. رابطه مثبت معنی داری میان دو مشخصه مساحت پارک و غنای گونه ای پرندگان مشخص شد. در حالی که غنای گونه ای با افزایش حاشیه پارک کاهش یافت. علاوه بر این، نتایج مبین تاثیر منفی شلوغی پارک ها بر غنای گونه ای بود. این یافته ها می تواند کاربردهایی برای جذب بیشتر پرندگان به پارک های شهری بویژه در مراحل برنامه ریزی، طراحی و مدیریت فضای سبزداشته باشد.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، پرندگان، غنای گونه ای، اثر حاشیه، سطح آشفتگی
  • محمدرضا اشرف زاده، زیبا بتوندی، هدی کریمی، رضوان سروش نیا صفحه 63
    مطالعه حاضر به بررسی اهمیت منطقه شکارممنوع قلعه شاداب در استان خوزستان از دید ذی نفعان می پردازد. بدین منظور، تمامی ذی نفعان در سه گروه جوامع محلی، گردشگران و سازمان های دولتی- غیر دولتی قرار گرفتند. برای بررسی دیدگاه های گروه ها سه نوع فرم نظرسنجی طراحی و در مجموع تعداد 750 پرسشنامه به شیوه سیستماتیک- تصادفی توزیع شد. برای دریافت آرا از روش تکمیل پرسشنامه جوابدار به همراه مصاحبه حضوری استفاده شد. آمار توصیفی محاسبه و برای تحلیل معنی دار بودن ارتباط میان دیدگاه های مختلف ذی نفعان آزمون chi-square استفاده شد (05/0). یافته ها نشان داد طیف وسیعی از منابع محیط زیستی منطقه مورد استفاده گروه های ذی نفعان قرار می گیرد. مجموعه گردشگرانی با رده های سنی، جنسی، تحصیلاتی و فرهنگی متنوع از بیش از 21 استان کشور به این منطقه وارد شده اند. مهمترین دلایل جذب طیف وسیع گردشگران، دریاچه سد دز، رودخانه ها و چشمه ها، طبیعت بکر و حیات وحش، قلعه تاریخی شاداب و شیوه های سنتی زندگی ذکر شده اند. بیش از 80 درصد ساکنان محلی سطح وابستگی خود را به موجودیت منطقه متوسط تا خیلی زیاد بیان کرده اند، که در این میان وابستگی افراد با مشاغل آزاد به موجودیت منطقه بسیار بالاتر از دیگر گروه ها است. بیش از 90 درصد تمامی ذی نفعان منطقه اظهار کرده اند که حفظ موجودیت منطقه برای آنها اهمیت بسیار بالایی دارد. همچنین، بیش از 94 درصد ذی نفعان استفاده پایدار و برنامه ریزی شده از منطقه را یادآور شده و آموزش و فرهنگ سازی (>85 درصد افراد) را مهمترین راهکار حفاظت بهتر از منطقه دانسته اند.
    کلیدواژگان: اهمیت مناطق حفاظت شده، ذی نفعان، گردشگری، منطقه شکار ممنوع قلعه شاداب، خوزستان
  • زینب جعفریان، آمنه کریم زاده، جمشید قربانی، محمد اکبرزاده صفحه 77
    شناخت گروه گونه های اکولوژیک گیاهی و مطالعه روابط بین پوشش گیاهی با عوامل محیطی با هدف اعمال مدیریت منطبق با شرایط اکولوژیک در منطقه سرخ ده سمنان صورت گرفت. پس از شناسایی فلور منطقه، نمونه برداری از پوشش گیاهی در 230 پلات و به روش طبقه بندی تصادفی مساوی و نمونه برداری از خاک در عمق 0- 15 سانتی متری انجام شد. با روی هم گذاری نقشه نقاط نمونه برداری با نقشه های شیب، جهت و ارتفاع و نقشه های عوامل اقلیمی، اطلاعات مورد نیاز توپوگرافیکی و اقلیمی استخراج شد. پوشش گیاهی با استفاده از تجزیه وتحلیل خوشه ایدر نرم افزار PC-ORD طبقه بندی و 15 زیراجتماع گیاهی تشخیص داده شد. برخی از خصوصیات خاک (هدایت الکتریکی، اسیدیته، آهک، کربن آلی، فسفر، پتاسیم، ازت، درصد ماسه، درصد سیلت و درصد رس)، عوامل اقلیمی (متوسط بارندگی سالانه، متوسط دمای سالانه و متوسط رطوبت نسبی سالانه) و توپوگرافی (شیب، جهت و ارتفاع) به عنوان عوامل محیطی مورد بررسی قرار گرفتند. اثر عوامل محیطی بر طبقات مختلف پوشش گیاهی با استفاده از تجزیه وتحلیل واریانس یکطرفه با تکرار نامساوی تعیین شد. مقایسه میانگین عوامل محیطی که بر 15 طبقه پوشش گیاهی تاثیر گذار شدند، به روش دانکن در نرم افزار spss نسخه 16 انجام گرفت. نتایج نشان داد که تمامی عوامل محیطی مورد مطالعه شامل عوامل خاکی، عوامل اقلیمی و عوامل توپوگرافی به استثنای درصد رطوبت اشباع خاک اثر معنی دار بر طبقات گیاهی داشتند (05/0 >) و به طور کلی عوامل محیطی مورد مطالعه نقش عمده ای در تعیین گروه گونه های اکولوژیک منطقه داشتند.
    کلیدواژگان: گروه اکولوژیک گیاهی، عوامل محیطی، تجزیه وتحلیل خوشه‎ ای، تجزیه وتحلیل واریانس، مراتع سرخ ده
  • فرزام توانکار، امیر اسلام بنیاد، باریس مجنونیان صفحه 89
    برش های تک گزینی و چوب کشی زمینی اغلب منجر به آسیب فیزیکی توده باقیمانده و کاهش کیفیت تنه و ارزش درختان در اثر عملیات قطع و کشیدن می شود. این تحقیق صدمات بهره برداری به روش چوب کشی زمینی بر درختان باقیمانده و تجدید حیات را در جنگل پهن برگ ناهمسال در منطقه ناو اسالم که به شیوه تک گزینی قطع شد مورد بررسی قرار داده است. برای این منظور بعد از پایان عملیات بهره برداری تعداد 30 قطعه نمونه دایره ای شکل 10 آری به روش منظم تصادفی در داخل پارسل 238 سری 2 ناو اسالم با وسعت 34 هکتار برداشت شد. مشخصات درختان و تجدید حیات (گونه، قطر برابر سینه، مرحله رویشی، سالم، زخمی، یا نابود شده) و زخم های تنه درختان (محل، شدت و اندازه) در داخل قطعات نمونه اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد با قطع و خارج کردن 5/7 اصله درخت از هر هکتار، 1/14 درصد از درختان باقیمانده زخمی و 63/0 درصد آنها نابود شده بودند. همچنین 6/5 درصد از تجدید حیات توده زخمی و 8 درصد آنها نابود شده بودند. قطر برابر سینه درختان نابود شده کمتر از 5/22 سانتیمتر و بیشترین فراوانی آنها در طبقه قطری 10 سانتیمتر مشاهده شد. 29 درصد از زخم ها در ناحیه تاج، 60 درصد در ناحیه تنه و 11 درصد هم درناحیه تاج و هم در ناحیه تنه درختان باقیمانده ایجاد شده بودند. بیشتر زخم های تنه درختان سطحی و دراندازه های کوچکتر از 50 سانتیمترمربع و در ارتفاع کمتر از 1 متری سطح زمین ایجاد شده بودند. اصلاح روش های قطع و خارج کردن درختان نشانه گذاری شده موجب کاهش صدمات بهره برداری بر توده باقیمانده خواهد شد.
    کلیدواژگان: چوب کشی، صدمات بهره برداری، روش تک گزینی، جمع آوری، تجدید حیات توده
  • اسماعیل صالحی، محمدتقی آقابابایی، هاجر سرمدی صفحه 99
    شهرها، سیستم های پیچیده و به هم وابسته ای هستند و نسبت به تهدیدات طبیعی، انسان ساخت و تروریستی، بسیار آسیب پذیرند. مشخصاتی که شهرها را مطلوب و دست یافتنی می سازد، نظیر سبک های معماری، مراکز تمرکز جمعیت، مکانهای اجتماع، و زیرساخت های به هم وابسته، آنها را همچنین در معرض ریسک های بالایی نسبت به مخاطرات طبیعی (سیل، زلزله) و انسان ساخت قرار می دهد. بررسی های جهانی که در مورد خسارات ناشی از حوادث طبیعی انجام شده، نشان می دهد که در سال 2001، 700حادثه طبیعی شناسایی شده که منجر به 25000کشته، 36 بیلیون دلار خسارت اقتصادی و 5/11بیلیون دلار خسارات بیمه ای شده است. اغلب خسارات ناشی از حوادث در مکانهایی به وقوع پیوسته که سکونتگاه های آسیب پذیر شهری در نزدیکی مناطق شناخته شده مستعد خطر نظیر سیلابدشت ها، مناطق لرزه خیز و خطوط ساحلی توسعه یافته است. آیا ما باید این گونه خسارات را قبول کنیم و یا راهی برای مقابله با آثار آن بیابیم؟ با وجود تمام توجهات و علایقی که به مقوله و مفهوم تاب آوری جوامع وجود دارد، تعداد کمی از قوانین سیستماتیک فرموله شده در مورد تاب آوری وجود دارد که در مقیاس شهر کاربردی شده باشد. در این مقاله سعی بر آن شده است که با ارائه تعاریف آسیب پذیری و تاب آوری و تعیین ابعاد و مولفه های تاب آوری با توجه به چارچوب ها و مدل های مطالعه شده، ابعاد و مولفه های پیشنهادی برای تاب آوری محیطی مشخص شود. در انتها نیز مدل تاب آوری محیطی پیشنهادی براساس مدل شبکه علیت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری جوامع، آسیب پذیری، حوادث شهری، سوانح طبیعی، مدل شبکه علیت
  • علی زنگی آبادی، محمود اکبری صفحه 113
    بهبود زندگی انسان هدف غایی برنامه های توسعه است. پژوهش حاضر در راستای نیل به این هدف با استفاده از تکنیک های تحلیل عاملی و خوشه ایبه سطح بندی فضایی و تحلیل میزان توسعه یافتگی شهرستان های استان فارس مبادرت کرده است. روش تحقیق از نوع کمی و تحلیلی بوده، جامعه آماری را شهرستان های فارس و شاخص های مورد بررسی 43 مورد بوده است. نتیجه حاصل از به کارگیری تحلیل عاملی، تقلیل شاخص های پژوهش به شش عامل نهایی است که 060/73 درصد واریانس را توضیح می دهد. با توجه به شاخص ترکیبی به سطح بندی شهرستان های استان فارس در پنج گروه مبادرت شده است: سطح بسیار توسعه
    یافته
    شهرستان شیراز؛ سطح توسعه
    یافته
    شهرستان های خرمبید، آباده و ارسنجان؛ سطح تا حدودی توسعه
    یافته
    شهرستان های سپیدان، لامرد، ممسنی، اقلید و بوانات؛ سطح کمتر توسعه
    یافته
    شهرستان های خنج، لار، جهرم و استهبان؛ سطح محروم: شهرستان های نیریز، فیروزآباد، کازرون، مهر، داراب، پاسارگاد، فسا، مرودشت، قیر وکارزین، فراشبند و زرین دشت. نتایج سطح بندی ها نشان می دهد که وضعیت سنجی شاخص های مورد بررسی در شهرستان های فارس حکایت از نابرابری و عدم تعادل دارد. شهرستان شیراز به دلیل داشتن مرکزیت سیاسی در استان برتری خود را در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره حفظ کرده است. درنهایت با توجه به سطح توسعه هر یک از شهرستان ها راهکارهایی برای برنامه ریزی شاخص های توسعه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان فارس
  • محمود قلعه نویی صفحه 123
    توسعه پایدار امروزه به یکی از مهمترین موضوعات جوامع معاصر تبدیل شده و بیشتر برنامه ها در زمینه ها و رشته های گوناگون باید برای همگرایی اهداف و رویکرد های خود با اصول آن تلاش کنند. اما تعیین میزان پایداری همواره از بحث های چالش برانگیز بوده است. با توجه به نسبی بودن این مفهوم، برای سنجش میزان پایداری نیاز به سنجه ها یا شاخص هایی است تا بتوان در این زمینه قضاوت بهتری را بدست آورد. برای انجام ارزیابی نیز یکی از بهترین روش ها، تدوین مجموعه ای از سنجه ها، یا شاخص ها است که از طریق مقایسه آنها با یکدیگر بتوان وضعیت فعلی یا آینده را مورد ارزیابی قرار داد. در مقاله حاضر، با انجام مرحله فوق بر روی یک نمونه آپارتمان مسکونی در اصفهان با روش HQE (کیفیت بالای زیست محیطی) که تاکید آن بر دستیابی به آستانه ای از کیفیات مورد نظر در یک ساختمان است، مجموعه ای از شاخص ها در دو دسته، شامل چهار گروه و چهارده هدف متفاوت تدوین و بررسی شدند. نتایج نشان داد که فقط در گروه اهداف مربوط به بهداشت، این ساختمان بسختی امتیاز میانگینی بیش از متوسط به دست آورده و در سه گروه اهداف دیگر امتیاز مطلوبی را به دست نمی آورد. این گونه ارزشیابی در نهایت می تواند در درجه اول آگاهی و حساسیت ما را نسبت به پروژه ها یا طرحهای موجود بالا برده و در شناخت و سنجش وضعیت فعلی، کمک شایانی کند. همچنین این سنجش وضعیت می تواند در تصمیم برای مداخله احتمالی بسیار موثر بوده و اولویت ها را برای آینده با توجه به اهداف و وضعیت فعلی مشخص سازد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص (سنجه)، ارزیابی، HQE®
  • مهرداد هادی پور، شراره پور ابراهیم صفحه 135
    گسترش شبکه حمل و نقل شهری و افزایش جاده ها موجب افزایش دسترسی ها به عنوان عارضه مثبت و افزایش آلودگی هوا به عنوان عارضه منفی می شود. نظر به نقش حساس آلودگی هوا در سلامت شهری و نیز در رضامندی سطح کیفی زندگی شهری، این عنصر به عنوان کلید تحقیق برگزیده شده است. هدف تحقیق، طراحی و توسعه مدل ریاضی با رویکرد معرفی مناطق قابل توسعه برای توسعه شبکه حمل و نقل شهری و جانمایی مناطق مسکونی با هدف افزایش دسترسی و کاهش آلودگی هواست. اراک به عنوان یک شهر در حال توسعه درایران به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده است. روش تحقیق با محوریت تهیه و طراحی مدل شهری با محاسبه فاصله مناسب مناطق مسکونی از جاده ها برای کاهش آلودگی هوا و استقرار درست شبکه حمل و نقل شهری نسبت به مناطق مسکونی بوده است. ابزار GIS با توانایی ارزیابی گزینه های مختلف و نیز همپوشانی لایه های متفاوت ابزاری کارآمد در این تحقیق تلقی می شود. نتایج، مبین کارایی مدل طراحی شده جهت مکان گزینی مناسب شبکه حمل و نقل در مناطق مسکونی است. نقشه های مختلف مبین استقرار نامناسب بخشی از مناطق مسکونی در مناطق آلوده تقریبا در اطراف همه جاده های اصلی است که مخاطرات ناشی از آلودگی های حمل و نقل را برای سلامت ساکنان به همراه دارد. این تحقیق بروشنی دربردارنده یک رهیافت علمی در تهیه مدل های توسعه حال و آتی کاربری مسکونی و شبکه حمل و نقل شهری است که می تواند در برنامه ریزی شهری در سطوح منطقه ای و کشوری مورد استفاده واقع شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شبکه حمل و نقل، مدل ریاضی توسعه شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • نغمه مبرقعی دینان، افسانه نعیمی فر صفحه 149
    در کشورهای در حال توسعه مانند ایران، ارجح بودن مسائل اقتصادی نسبت به ملاحظات زیست محیطی، سبب انجام سیاستگزاری ها بدون توجه به هزینه های زیست محیطی شده است. در حالی که با وارد کردن محاسبات زیست محیطی در مطالعات مربوط به سیاستگزاری، می توان خسارات زیست محیطی حاصل از آن را هم در نظر گرفت. از همین رو در مطالعه حاضر، تلاش شده است تا با استفاده از تکنیک داده-ستانده اقتصادی-زیست محیطی، راهکارهای مناسب که تامین کننده استاندارهای زیست محیطی در جریان سیاست تجاری توسعه صادرات است، بررسی شود. به همین منظور از مقادیر انتشار 5 نوع آلاینده هوا (CO2، SPM، CH، NOX، SO2) در 18 بخش اقتصادی و جدول داده-ستانده متداول سال 1378 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد، تبعات منفی زیست محیطی در گسترش صادرات بخشهای خدمات، بازرگانی، کشاورزی، صنایع غذایی، صنایع چوب و کاغذ و ساختمان، کمتر از پیامدهای مثبت اقتصادی آن است. همچنین سرانه آلودگی کل ارزش افزوده کل و سرانه آلودگی کل اشتغال کل در این بخشها کمتر از سایر بخشهای تولیدی است. بخش برق ناکارامدترین بخش در تامین همزمان اهداف اقتصادی و زیست محیطی به هنگام توسعه بخشی صادرات است. با توجه به آلاینده زایی مستقیم بخش برق و نقش آن در تولید و آلاینده زایی غیرمستقیم سایر بخشها، استفاده از جانشین های پاک مانند استفاده از جانشین های تجدیدپذیر و تغییر شیوه های تولید، ضمن آنکه در تحقق اهداف اقتصادی خللی ایجاد نمی کند، در کاهش انتشار آلاینده ها، تاثیر بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: توسعه صادرات، جداول داده، ستانده، ارزش افزوده، اشتغال، آلودگی
  • هما ایرانی بهبهانی، زیبا شیرزاد، علی اکبر مومنی صفحه 161
    ایران با تمدن 2500 ساله خود در طول تاریخ شاهد تغییرات فراوانی در عرصه های مختلف بوده است. اما آنچه با مطالعه بستر تمدن های گوناگون در ایران قابل درک است، این است که در طول تاریخ با وجود تحولات گوناگون رخ داده در حکومت ها و مذهب ها، ایران دارای پیشینه طولانی در مورد مسائل مذهبی و گرامیداشت عناصر طبیعی است که در برخی مواقع این تقدس منجر به حفاظت گونه ها، آبها و مناظر خاصی شده است. این مناظر اغلب از ارزش های اکولوژیک بالایی نیز برخوردارند و از لحاظ شکل و عناصر فیزیکی منظر، شکل ابتدایی خود را حفظ کرده اند که در تشخیص موزاییک منظر بسیار موثرند. یکی از این مناظر، «سیدان» از توابع شهرستان مرودشت در استان فارس است که از لحاظ عناصر طبیعی- بیولوژیک بسیار غنی بوده و شاخصه های بارز فیزیکی طبیعی فراوانی را در خود جای داده است. از سوی دیگر وجود باقیمانده تمدن قدیمی هخامنشیان از جمله آتشکده و بازمانده قصری مربوط به آن دوره، این محدوده را تبدیل به منظری خاص با شاخصه های معنوی و روحانی فراوانی در طول زمان کرده است. در این مقاله سعی خواهد شد تا با بررسی دقیق معانی معنوی مرتبط با مناظر طبیعی، بازیابی آن در اسناد تاریخی و پیگیری آن در سیر خاطره جمعی ساکنان بومی از طریق مصاحبه با آنها، خصوصیات منظر سیدان به عنوان منظری با ارزش از لحاظ شاخصه های معنوی، استخراج شود؛ از سوی دیگر همزمان از طریق مشاهده و تحلیل عکس های هوایی خصوصیات فیزیکی و طبیعی این منظر نیز مورد مطالعه قرار می گیرد. همزمانی این دو روند سبب می شود تا این منظر با ارزش با دیدی کل گرا مطالعه شود که منجر به کشف ارتباطات و پیوستگی آن با محیط فرهنگی و طبیعی اطراف آن خواهد شد.
    کلیدواژگان: سیدان، منظر مقدس، عناصر طبیعی، ارزش های فرهنگی و مذهبی، خاطره جمعی
  • تعیین سطح پایداری سامانه آب کلان شهر تهران
    احسان بی نیاز، محمدرضا مثنوی، مهرداد نظریها صفحه 171
|
  • Page 1
    The major sources of PAHs are anthropogenic. These may be generated by pyrolytic and petrogenic processes. Low molecular weight PAHs come into the aquatic system through the accidentally leakage of oil spills. Incomplete combustion at high temperature will release high molecular weight PAHs by products of pyrolytic processes. The methods for assigning sources of PAHs include paired isomeric ratios. In this study, the ratios of Low Molecular Weight/High Molecular Weight, Phenanthrene /Anthracene, Fluoranthene/pyrene and Benzo(a)anthracene/Chrysene were used to recognize the sources of PAHs. So in October 2009, 3 locations were selected from Mousa Inlet in the Persian Gulf (Jafari, Ghanam and Ahmadi). Sampling of sea water, phytoplanktons, zooplanktons, and two types of fish, mullet (Liza abu), and sea bream (Acanthopagrus latus) were done. Samples were analysed by High Performance Liquid chromatography (HPLC) equipped with UV detector. The ratios showed that PAHs in this area originated from both pyrolytic and petrogenic inputs, predominantly from pyrolytic origin.
  • Page 7
    The present work has been performed to eliminate sewage dry sludge of Alborze city wastewater treatment plant by using them as fine aggregate in concrete. On this basis, at first the selected dry sludge was analyzed for XRD and XRF for crystalline phases and chemical composition, respectively. The results showed that more than 50% of the sludge is formed of SiO2 and it had more than 20% organic materials. The presence of organic materials can potentially decrease the performance of concrte, so, the dry sludge exposed to heating process. The crystalline phases of the sludge were evaluated after heating using XRF analysis. The results revealed the remove of organic materials and some changes in crystalline phases. Due to changes in crystals, formation of pozzolanic activity was measured using TGA analysis. To study the effects of dry sludge on concrete mechanical properties (compressive strength) two mix designs with water to cement ratios of 0.55 and 0.45 was produced. The sludge amount used in concrete was 0, 5, 10, 20 and 30%. The compressive strength was studied as an important factor in durability studies. Results showed that 90 days cured specimens containing 5, 10 and 20% dry sludge had 4, 8 and 22% decrease in compressive strength in comparison to control specimens.
  • Page 15
    Ammonia (NH3) and nitrite (NO2) toxic chemicals which resulted from fish culture, especially in intensive fish culture systems. To evaluate the efficiency of green algae Scenedesmus quadricauda in ammonia and nitrite removal from intensive fish farm effluent and also its application as suitable culture medium for S. quadricauda, effluent water samples were collected from rainbow trout farm. Six different treatments including diluted effluent with and without BBM, raw effluent with and without BBM, and concentrated effluent with and without BBM were prepared from fish farm effluent as culture medium for S. quadricauda. Results showed that S. quadricauda could growth and reproduce well in examined treatments of fish farm effluent and ammonia and nitrite rates decreased in high levels (approximately 90 %).The maximum obtained biomass (0.99 g/L), number of algal cell (90.4 x 105 cell/mL), chlorophyll a (2.89 mg/L), removal percentage of ammonia (89.57 %) and nitrite (89.53 %) were obtained in diluted effluent with BBM (L+BBM).On the base of results of this research it seems that this algae could be used for ammonia and nitrite removal as well as algal biomass production for treatment of fish farm effluent before entering to natural environment. In addition, fish farm effluent could be used as suitable medium for algal mass culture.
  • Page 29
    Due to extension of human life consumer, groundwater resources in recent decades have been increasingly intruded by contaminants. Nowadays, the great challenges facing engineers and experts are groundwater protection against contamination inputs and reduction of specific pollutants of these resources. Therefore, monitoring and evaluation of aquifer with a view to quantity and quality can play a significant role for preservation and management of water resources. The Sia-Mansoor aquifer that is located between Dez and Galal –e-Konak Rivers in the east of Dezful city is one such area where looked to be susceptible to pollution. With attention to industry, agriculture and biologic pollutants in the area, the Sia-Mansor aquifer was evaluated to identify its probable contamination. Therefore, 16 samples from drinking and agricultural wells and 6 samples from surface waters in wet and dry seasons were collected. The concentration of major ions (Ca+2, Mg+2, Na+, HCO3, SO4-2 and Cl-), were measured and total coli form, fecal coli form and bacteria such as salmonella paratyphoid, shigella dysenteries, proteus valgaris, campylobacter jejuni, staphylococcus aureus, staphylococcus epidermis, entrobacter, citrobacter, E.coli, rota and entero virus were also detected. The results indicated that in adjacent to Ajirob stream (west of the area) quality of groundwater is better with respect to other parts and at present the area is not facing nitrate problem. But the outcome of investigation has depicted intensive bacteria contamination of the area and at least in each sampling station one bacterial contamination was found. The main factors for aquifer contamination include: 1) vicinity of exploitation wells to toilet wells, 2) villages swage output and 3) animal manure. It is to be noted that high vulnerability potential of the aqufer facilitates contamination problem.
  • Page 43
    We investigated the environmental impact of trout farm discharge on Zayandeh-Rud River. Three farms with different production capacities; 250, 25 and 70 tones were assigned to this study. Five sampling sites were designated to each farm. Benthic macroinvertebrates were collected in autumn, winter, and spring using the quantitative techniques. A total of 11 classes, 16 orders and 53 familie's of macroinvertebrates were identified. Information on macroinvertebrates of each site was used to calculate the biological monitoring working party (BMWP). BMWP index was significantly (p < 0.01) low at farm effluents especially when the production capacity was high. At these locations, abundance of tolerant taxa (e.g. Chironomidae, Simulidae, Oligochaeta families) increased, but sensitive taxa (Ephemeroptera and Trichoptera) declined in number. The BMWP index values were closely related to production rate and the lowest values (6.03±1.17) was recorded at the farm with the highest production. Although, BMWP index at site 50 m after the outfall showed low or no recovery of water quality and community structure, however, at site 1 km after the outfall BMWP values exhibited a partial downstream spatial recovery of community structure so that no significant difference with upstream site was observed. We concluded that self-purification capacity and the high water flow of the river dilutes effluents so that biotic index showed no alarming condition at the farthest downstream station.
  • Page 55
    City parks play an important role in the welfare of metropolitan people. Higher species richness of birds can be considered as a reflection of the health of the park and may satisfy visitors to a higher extent being in a more natural environment. We studied the influence of area and shape of city parks on bird species richness and diversity. 13 parks from among the 35 main city parks in Isfahan were randomly selected and within each park bird species richness and abundance were quantified. 24 species of birds were identified within the studied parks. House sparrow Passer domesticus and carrion crow Corvus corone constituted 62% and 21% of the observed species respectively and were observed in all the studied parks. Barn swallows Hirundo rustica (4.2%); Raven Corvus corax (3.6%), laughing dove Streptopelia senegalensis (2.2%) and Magpie Pica pica (1.8%) were also relatively abundant. We also examined the effect of park crowdedness on bird species richness. A significant positive association between bird species richness and area of the parks was obtained, while the relationship of the park edge with bird species richness was significantly negative. The impact of disturbance on bird species richness was significantly negative. These findings have management implications for attracting more bird species to city park particularly at the planning stage.
  • Page 63
    This study is based on a survey for study the importance of Ghale Shadab Prohibited Hunting Area (GSPHA), 3o km north of Dezful in Khuzestan Province, in perspective of stakeholders with emphasis on tourism. All of the stakeholders divided in three group including tourists, local communities and organizations. A total of 750 respondents were interviewed representing different socio-economic and occupational groups. The respondents were selected randomly to avoid serious bias. Descriptive statistics were derived to summarize the property of the dataset; while analytical methods (correlation and chi-squared test) were used to analyze the data and test their differences (at 95% level of significance).The results revealed that the tourists are varied with age, sex, education, culture and occupation. The visitors belonged to more than 21 provinces of Iran country. Lake of Dez Dam, rivers and springs beauty, wilderness region and wildlife, Shadab historical castle and living methods of local communities were important factors of attraction of tourists. The majority of local communities believed that their dependence to GSPHA is high and very high. Also, more than 90% of stakeholders believed that conservation of environment and wildlife in the GSPHA is very important for them. The majority of the stakeholders (94 %<) told that using of this region should be base on a sustainable use. Environmental Education was most important method of environment conservation according to the majority (85 %<) of stakeholders.
  • Page 77
    This study was carried out in Sorkhdeh rangeland in Semnan province in order to determine the ecological species groups and their relationships with environmental factors as a tool for better management. Vegetation sampling was performed in 230 plots under equal random classification method and soil samples were taken in 0-15 depth. Climatic and topographic data were extracted by overlaying sampling locations maps on maps of topographic and climatic variables. In vegetation 15 sub-communities were identified using cluster analysis. Effect of environmental factors on vegetation sub-communities was determined using unbalanced ANOVA. Then environmental factors with significant effect were compared by Duncan method. Except percentage of relative moisture, total of studied environmental factors consist of EC, pH, CaCO3, Organic Carbon, P, N and percentage of clay, silt and sand, annual average of precipitation, annual average of temperature and annual average of relative humidity, aspect, slope and elevation had significant effect on vegetation. In total the studied environmental factors were able to distinguish the ecological species groups in the study area.
  • Page 89
    Selection cutting using skidding system often causes physical damage to residual stand through felling and skidding resulting decline of bole quality and tree value. This research evaluated logging damage using skidding system on residual trees and stand regeneration in uneven aged hardwood forest of Asalem, were selection cutting was practiced. In this regard, systematic sampling method was used and also 30 round shaped sample plots with 1000m2 area were collected in parcel 238 (34 ha.) of district 2 Nav watershed. Characteristics of trees and stand regeneration (species, dbh, growing stage, safe, damaged and destroyed) and trees bole wounds (location, intensity and size) were measured in sample plots. Results showed cutting and extracting of 7.5 trees per hectare 14.1% of residual trees were damaged and 0.63% of those were destroyed. So, about 5.6 percent of stand regeneration were damaged and 8 percent were destroyed. Diameter at breast height in destroyed trees was lower than 22.5 cm and most of those observed in 10 cm diameter class. 29% of wounds were occurred on the crown area, 60% on the bole and 11% on the both crown and bole. More of wounds on the bole of trees were occurred with superficial intensity, size of >50 cm2 and lower than 1m from ground. Reforming of cutting, winching and skidding methods of signed trees can be reducing logging damages on remaining stand.
  • Page 99
    Tehran has been facing water shortage challenge for decades and it has not hesitated to exploit neighboring watersheds. Rising demand and limited resources might make water crisis a strong possibility in the near future. An accurate and applied analysis of Tehran's urban water system (UWS) would be the first step to be taken to prevent such a crisis. This research is an effort to make an assessment of different aspects of urban water systems and to determine sustainability level of Tehran's UWS, based on the concept of “sustainable urban development” as a new viewpoint in urban development. A systematic analysis of sustainability of the system with a series of quantitative and qualitative criteria and corresponding indices thereof is necessary to assess sustainability level of Tehran's UWS as a whole and as distinct basins. A basic definition of sustainable urban water system is proposed, which is used along with index study in sustainable development and expert-suggested criteria to establish a set of sustainability assessment criteria. A combination of analytic hierarchy processes and Likert scale is, then, used to analyse the data collected through matrices and questionnaires. A series of indices are used to increase compatibility of the matrices or to control accuracy of expert's opinion. The analysis shows the absolute hierarchical weight of Tehran's UWS to be 0.592 (of 1), i.e. Tehran's UWS is in semi-sustainable state.
  • Page 113
    Life quality of all people in society has been the ultimate aim of development programs, thus, the present research deals with the spatial analysis and evaluation of inductor of development in township of Fars provinces. The quantitative- analytical method has been used in this research. The statistical society of the research included 24 township of Fars provinces in 1385 and 43inductor were under investigation. The result of using factor analysis technique has been the decrease of 43 variables to 6 final factor, this 6 factors explain and interprere 73.060 percent of variance. Due to a combination of indicators that factor scores obtained level scheme of Fars province has embarked on five levels, respectively, which include: Very Developed level: township of Shiraz; Developed level: Khrmbyd, Abadeh and Arsanjan; Partly developed level: Sepidan, Lamerd, Mamasani, Eghlid and Bavanat; Less developed level: Khonj, Lar, Jahrom and Estahban; Deprived level: Neyriz, Firouzabad, Kazeroun, Mehr, darab, Pasargadae, Fasa, Marvdasht, Ghir and karzyn, Frashbnd and zarin dasht. The results show that graded status indicators examined in the survey counties Persian has had inequality and imbalance. And consequently the city of Shiraz because of its excellence in the province of political centralism in the different dimensions of economic, social, cultural, etc. Consequently the result of using cluster analysis technique has been the grouping of township in Fars province into 5 homogeneous groups. Finally, the development level of each the cities for the planning, Strategies of development indicators are presented.
  • Page 123
    Nowadays, Sustainable Development (SD) has become one of the most important paradigms of the contemporary societies and all programs in various disciplines should coordinate their aims and approaches with its principles. But determining the degree of sustainability in different contexts has been one of the more challenging issues. According to the relative nature of sustainability, evaluation of sustainability needs to a set of Sustainable Development Indicators (SDIs) in order to achieving more realistic judgment. Preparing this set of indicators is one of the best methods of environmental assessment, which their comparison helps us to evaluate the actual situation and/or future's one. In this paper, after effectuating the above mentioned step on a residential apartmentin Isfahan through HQE® method, a set of indicators in two categories containing four groups of fourteen objectives are defined and then investigated. The results showed that only in the group of hygienic objectives the building reach hardly the note over the average and concerning other three groups of indicators the note is not satisfying. This type of evaluation firstly increases our awareness and sensitivity about the existing projects and helps us considerably to understand and analyze the actual situation. This is also a very important factor for any future intervention according to our objectives and aims.
  • Page 135
    Increasing urban network has both positive (accessibility) and negative (air pollution) impacts. In this research air quality is chosen as key elements with respect to their critical roles in quality of life and urban health. The overall objective of this study is to develop a mathematical model to plan appropriate locations for residential land uses and urban transportation network development to address one issue- air quality. Arak, a developing city in Iran has been chosen as a case study. Methodology of this study helps to select suitable sites for development of urban transportation network and residential zones. GIS as a powerful tool is applied for layers overlaying and interpretation of several scenarios. The results show the mathematical model, with acceptable accuracy, can be applied for the establishment of urban transportation network in proportion to residential zones. Based on the suitability maps, approximately around all main roads, there are non-suitable residential zones located in potential polluted areas. It will be dangerous for human health of residents. This research has successfully managed development of a scientific approach for current and future model development that can be employed in transportation planning and residential land use suitability assessment at both the local and national structure plan levels.
  • Page 149
    In many developing countries like Iran, priority of economic issues to environmental issues, have caused ignoring the environmental cost in making the policies. In the present study, effort has been given to use the economical- environmental input - output technique to intervention strategies to environmental considerations during the trade policy of export development. Therefore the amount of the five types of air pollutants gas (CO2. SPM, CH, NOX, SO2) in the eighteen economic sector and common input- output data tables of the last data table in this area in the country, have been used. Research findings show the negative consequences on the environment caused by expanding exports in services, commerce, agriculture, food industry, wood and paper industry and construction sectors, are less than their positive economic consequences. The pollution to value added per capita and pollution to employment per capita in these sectors are less than other production sectors. The electricity is the least efficient sector in providing the simultaneously economic and environmental aims during the export sectoral development. Due to direct pollutant nature of the electricity sector and its role in indirect pollutant production in other sectors, the use of alternative clean fuel such as renewable energies and changing the production style have been recommended.
  • Page 161
    Iran with 2500 years ancient culture has been the witness of many changes during the history.The natural context of these habitats has been the victim of some changes during the years, which have roots in people beliefs in each period. But the point which we understand by studding the context of different cultures in Iran is, despite the changes in dominions and religions along the history Iran has a long history in sanctify natural elements which in some points as result of this sacredness many special species, watersheds, landscapes has been protected and it is still valuable to natives. this landscapes are highly valuable in ecological prospects and various in physical features, they still keep their physical elements and original shape and they have a great role in maintain landscape mosaic. One of these landscapes is Seydan, a Marvdasht region in Fars province which is very rich in all of spoken aspects. From another side the remainders of ancient Achaemanian culture like fire altar and some parts of a palace from that period of time made this aria into special landscape with many sentimental and sacred characteristic down the ages.The methods of this study are research in sacred meanings in conjunction with natural landscape; regenerate it in historical documents, chasing it in taboos with interviewing the natives. Physical and natural characteristics had been studied at the same time with satellite processed data and aerial photos. As result of these two processes is a holistic view which causes finding the connections and conjunction of cultural and natural contexts.