فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1390)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1390)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • داود منظور، ایمان حقیقی * صفحات 1-12

    سیاست افزایش قیمت حامل های انرژی از یک سو به کاهش مصرف انرژی های فسیلی منجر می شود و از سوی دیگر باعث افزایش هزینه های تولید و مخارج مصرفی می شود که تولیدکنندگان را به بهبود فناوری تولید تشویق کرده، خانوارها را به اصلاح الگوی مصرف ترغیب می کند. این تغییرات بر سطح انتشار آلاینده ها تاثیر می گذارد. هدف از این تحقیق محاسبه میزان تغییر در انتشار سالانه آلاینده های زیست محیطی، در اثر اصلاح قیمت های انرژی در ایران است. در این مطالعه یک مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر طراحی شده است که مشتمل بر 7 حامل انرژی (برق، گاز طبیعی، گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت کوره، گازوییل) و 7 آلاینده (CO، CO2، SO2، SO3، CH، SPM، NOx) است. مدل تحقیق بر اساس ماتریس داده های خرد سال 1380 وزارت نیرو کالیبره شده است. در این تحقیق، به منظور تحلیل حساسیت انتشار آلاینده ها نسبت به چگونگی تغییرات فناوری تولید، سعی شده است نحوه تغییر فناوری در قالب سناریوهای مختلف کشش جانشینی بین حامل های انرژی نیز شبیه سازی شود. نتایج نشان می دهد در سناریوهای مختلف اصلاح قیمت حامل های انرژی، انتشار اغلب آلاینده ها کاهش یافته است. لیکن در مورد CO و CH بنا به چگونگی تغییر فناوری تولید پس از افزایش قیمت، ممکن است انتشار این دو آلاینده با کاهش یا افزایش مواجه شود. کاهش در سطح انتشار دی اکسیدکربن CO2 بین 9% تا 16% محاسبه شده است.

    کلیدواژگان: انتشار آلاینده ها، فناوری مصرف انرژی، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر، ماتریس داده های خرد
  • محمدحسن فطرس، مهدی فردوسی، حسین مهرپیما صفحات 13-22
    امروزه، مسئله آسیب های منتهی به تضیع و تخریب محیط زیست -که بیشتر پیامد اقدامات و فعالیت های انسان هستند- از مهم ترین مسائل جهانی است که جوامع بشری اعم از توسعه یافته و یا توسعه یابنده با آنها مواجهند. اهمیت این موضوع نه تنها از جنبه زیست محیطی و آثار آن بر روی سامانه های (سیستم های) منابع طبیعی، بلکه از نظر اقتصادی نیز دارای اهمیت است. بنابراین، کم و کیف محیط زیست در فرایند توسعه پایدار نقش و جایگاه اصلی را دارد. رشد اقتصادی و افزایش جمعیت - بویژه جمعیت شهرنشین - مستلزم مصرف بیشتر انرژی است. ایران به عنوان کشوری در مسیر توسعه و توسعه یابنده، برای دستیابی به رشد مستمر توام با حفظ محیط زیست، لازم است به مبحث شدت انرژی و گسترش شهرنشینی همراه با مسئله جمعیت توجه کند. این پژوهش با استفاده از روش های اقتصادسنجی، از جمله رویکرد یوهانسن-یوسیلیوس، به بررسی آثار متغیرهای تولید ناخالص داخلی، شهر نشینی، جمعیت و شدت انرژی برروی آلودگی هوا در طی دوره 1346-1385 در ایران می پردازد. نتایج، مبین تاثیر مثبت و معنادار متغیرهای شدت انرژی، رشد شهرنشینی و جمعیت بر انتشار گاز دی اکسیدکربن است. ازیافته های دیگر تحقیق، تایید فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس در ایران برای دوره مورد بررسی است. به این معنی که رشد اقتصادی در ابتدا- از جمله با افزایش مصرف انرژی-باعث افزایش آلودگی هوا شده است. اما با تداوم رشد که از جمله بهبود روش های استفاده از انرژی را موجب شده، کاهش شدت انرژی را در پی داشته و میزان آلودگی هوا به آهستگی رو به نقصان گذاشته است.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، شهرنشینی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، جمعیت، روش هم جمعی یوهانسن یوسیلیوس
  • صادق خلیلیان، محمد خداوریزاده، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 23-34
    با وجود رشد آگاهی و دانش مردم نسبت به اهمیت محیط های طبیعی، بخصوص تالاب ها هنوز درک واقعی از اهمیت، کارکرد و حساسیت این زیستگاه های حیاتی پایین است. بخش مهمی از تخریب تالاب ها به سبب عدم محاسبه درست ارزش خدمات ارائه شده توسط تالاب ها در شرایط بازاری صورت می گیرد. برآورد ارزش پولی خدمات تالاب ها راهی برای درک اهمیت سرمایه گذاری در راستای حفاظت، یا بهبود آنها است. تالاب قوریگل نیز یکی از منابع زیست محیطی بسیار مهم استان آذربایجان شرقی است که به عنوان یکی از تالاب های بین المللی حفاظت شده کشور در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. در این مطالعه، رهیافت ارزشگذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه برای محاسبه تمایل به پرداخت و تعیین ارزش حفاظتی تالاب قوریگل به کار برده شده است. متوسط تمایل به پرداخت سالانه هر خانوار برای حفاظت تالاب برابر با 117240 ریال و ارزش حفاظتی سالانه تالاب برابر با 59/34 میلیارد ریال است. روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای تفکیک ارزش های مصرفی و غیر مصرفی به کار برده شد. با توجه به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ارزش مصرفی (شامل ارزش مصرفی مستقیم، غیر مستقیم و ارزش اختیار) 5/54 و ارزش غیرمصرفی (شامل ارزش وجودی و میراث)، 5/45 درصد از ارزش کل تالاب قوریگل را شامل می شود. بنابراین ارزش غیرمصرفی بخش عمده ای از ارزش کل منابع طبیعی از جمله تالاب ها را شامل می شود که باید در سیاستگزاری ها به آن توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، ارزش حفاظتی، ارزش های مصرفی و غیر مصرفی، قوریگل، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • وحید علی جانی، جهانگیر فقهی صفحات 35-44
    ملج (Ulmus glabra Hudson) یکی از گونه های با ارزش جنگل های شمال است که بر اثر دخالت های بی رویه انسانی و شیوع بیماری مرگ نارون در معرض انقراض قرار گرفته است. به منظور مدیریت صحیح این گونه، به شاخص هایی نیاز است که به تشریح ساختار فعلی و تغییرات آن در طول زمان بپردازند. در این تحقیق ضمن معرفی یک دسته از شاخص های مبتنی بر نزدیکترین همسایه، ساختار مکانی گونه ملج در بخش گرازبن جنگل خیرود بررسی شد. این شاخص ها به بررسی موقعیت مکانی، اختلاط گونه ای و اختلاف ابعاد گونه ملج نسبت به درختان مجاور خود می پردازند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، تعداد 243 قطعه نمونه دایره ای شکل با مساحت 1000 مترمربع برداشت و با استفاده از نرم افزار Crancod 1.3 شاخص های مذکور محاسبه شد. مقادیر میانگین شاخص زاویه یکنواخت، اختلاط گونه ای و شاخص ابعاد قطر برابر سینه گونه ملج به ترتیب برابر با 54/0، 9/0 و 32/0 محاسبه شد که نشان دهنده الگوی مکانی تصادفی متمایل به کپه ای بوده؛ همچنین این گونه دارای رقابت دگرگونه ای است و به طور کلی نسبت به اکثر همسایگان خود حالت مغلوب دارد. در نهایت مقادیر اختلاف مطلق بین دو جنگل مشاهده شده (بخش گرازبن) و شبیه سازی شده برای سه شاخص مذکور به ترتیب برابر با %2/21، %2/32 و %14/13 محاسبه شد. بررسی تغییرات ناشی از فعالیت های مدیر جنگل و همچنین بررسی تکامل طبیعی این گونه برای حفظ تنوع زیستی، کنترل روند انقراض و کاهش آثار زیست محیطی حاصل از انقراض آن بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: ملج، محیط زیست، تنوع زیستی، مدیریت پایدار، ساختار مکانی
  • پرویز جعفری فشارکی، حمیدرضا جعفری، غلام رضا نبی بیدهندی صفحات 45-52
    صنعت فولاد یکی از پرمصرف ترین میزان مصرف انرژی شناخته شده است که مربوط به بخش کوره های ذوب است و منجر به آلودگی های زیست محیطی می شود. هدف از این تحقیق تعیین میزان مصرف انرژی و سرمایه درغبارگیر های الکترواستاتیکی و ونتوری اسکرابر متصل به کوره های ذوب با رویکرد اکولوژی صنعتی، برای انتخاب سیستم غبارگیر مناسب و سازگار با محیط زیست است. بنابراین در این تحقیق ابتدا سه کوره ذوب الکتریکی3، 6 و12 تنی در نظر گرفته شد، و بر اساس روش محاسباتی و معادلات حاکم، میزان مصرف انرژی و سرمایه اولیه در دو غبارگیر الکترواستاتیکی و ونتوری اسکرابر انجام شد. نتایجی که به دست آمد گویای این مطلب است که میزان مصرف انرژی سالانه در غبارگیر ونتوری متصل به کوره 12تنی، هجده برابر میزان مصرف انرژی برق در غبارگیر الکترواستاتیکی است. درحالی که این میزان در کوره 6 تنی به یازده برابر و در کوره 3 تنی به چهار برابر تقلیل می یابد. هزینه های سرمایه اولیه دریک غبارگیر الکترواستاتیکی در سه کوره 3، 6 و 12 تنی در حدود یک و نیم برابر سیستم غبارگیر ونتوری است. بنابراین مجموع کل هزینه های غبارگیر ونتوری اسکرابر در یک کوره ذوب 12 تنی صنعت فولاد در مدت 20 سال تقریبا 5/6 برابر مجموع کل هزینه های غبارگیر الکترواستاتیکی است. در حالی که در کوره های ذوب3و 6 تنی صنعت فولاد به ترتیب 6/1 و 4 برابر است. با این توصیف می توان نتیجه گرفت که استفاده از غبارگیرهای ونتوری اسکرابر برای کوره های کمتر از 3 تن، به لحاظ پایداری محیط زیستی و اکولوژی صنعتی معقولانه و اقتصادی تر است.
    کلیدواژگان: غبارگیرها، صنعت فولاد، انرژی، اکولوژیکی صنعتی، هزینه
  • فرانک سیف الدینی، حسین منصوریان صفحات 53-64
    توسعه پایدار شهری مبین ایجاد تعادل بین توسعه فیزیکی نواحی شهری، برابری در فرصت های شغلی، مسکن، خدمات اساسی، زیرساخت های اجتماعی، حمل و نقل و کیفیت محیط در نواحی شهری است. افزایش سریع جمعیت شهری و به تبع آن توسعه نواحی پیرامونی و توزیع نابرابر خدمات عمومی در شهرهای بزرگ کشورهای در حال توسعه نگرانی های فزاینده ای را در مورد آثار زیست محیطی گسترش بی رویه شهری برانگیخته است. در این راستا، این مقاله ارتباط بین گسترش بی رویه شهری، الگوی توزیع خدمات عمومی و کیفیت محیط را در شهر تهران مورد بررسی قرار می دهد. با استفاده از تصویر ماهواره ای ETM+ و داده های شهری، شاخص دسترسی به خدمات عمومی و شاخص های مربوط به کیفیت محیط شامل آلودگی هوا، پوشش گیاهی، دمای سطح زمین و آلودگی صوتی استخراج شده است. تحلیل مکانی الگوی توزیع خدمات شهری براساس آماره موران و آماره حاکی از تمرکز معنادار خدمات در مرکز شهر و رابطه معنادار آن با شاخص های زیست محیطی است. به عبارت دیگر قطبی گرایی خدماتی در مرکز شهر تهران، مشکلات زیست محیطی گوناگونی را برای نواحی مرکزی شهر به همراه داشته است. تحلیل مکانی شاخص های زیست محیطی نیز وجود خوشه های مکانی معنادار نامطلوب را در نواحی مرکزی شهر تهران مورد تایید قرار می دهد. نتایج این مطالعه می تواند به سیاستگزاران و تصمیم گیرندگان شهری در ایجاد و اجرای سیاست های خاص به منظور اصلاح یا جلوگیری از آثار زیست محیطی گسترش بی رویه شهر کمک کند.
    کلیدواژگان: دسترسی، آلودگی هوا، دمای سطح زمین، آلودگی صوتی، پوشش گیاهی
  • ایران غازی، نیلوفر قدیری صفحات 65-78
    ژئوتوریسم یا گردشگری زمین شناسی، یکی از رشته های وابسته به طبیعت گردی است که به معرفی پدیده های زمین شناسی به گردشگران با حفظ هویت مکانی آنها می پردازد. پارک ملی کویر در شمال دریاچه نمک در استان های سمنان، تهران و قم واقع شده و توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان مدیریت می شود. وجود عناصر خاص ژئومورفیک و آثار تاریخی مبین توانایی بالای این پارک در توسعه ژئوتوریسم و جلب گردشگران دوستدار طبیعت و پژوهشگران است. برای ارائه راهکارهای مدیریت ژئوتوریسم در پارک ملی کویر از مدل برنامه ریزی راهبردی swot که مبتنی بر شناسایی نقاط قوت و ضعف از محیط داخلی و فرصت ها و تهدیدها از محیط خارجی است، بهره گیری و نتیجه به صورت جداول خلاصه تجزیه و تحلیل عوامل داخلی و خارجی ارائه شد. در پایان، به منظور اجتناب از محدودیت های مدل کیفی swotو اولویت دهی به راهبرد ها، از ماتریس فریمن موسوم به ماتریس ذی نفعان استفاده شد. این ماتریس بر اساس اولویت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اکولوژیکی پارک تهیه شده و پس از بارگذاری هریک از گزینه های توسعه، دو راهبردی «مدیریت مقتدرانه و مساعی سازمان حفاظت محیط زیست در حفاظت بهینه پارک و احیای گونه های زیستی در معرض انقراض با امتیاز 58+ و» بهره گیری از توانایی های ژئوتوریسمی و کاربری جاذبه های طبیعی پارک ملی کویر به منظور جذب گردشگران علاقه مند به مواریث طبیعی زمین به عنوان مهمترین هدف مدیریتی و حفاظتی با امتیاز 46+ به ترتیب به عنوان مهمترین راهبردی ها پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، پارک ملی کویر، برنامه ریزی راهبردی، روش فریمن
  • آرش کرمی، جهانگیر فقهی صفحات 79-88
    امروزه گسترش جوامع انسانی و تسلط بیشتر بر محیط زیست، سبب شده تا تغییرات محیطی سریع تر و گسترده تر از قبل به وقوع بپیوندد. بنابراین داشتن اطلاعات لازم در مورد این تغییرات برای مدیریت و برقراری نظم طبیعی پایدار اکوسیستم ها ضروری است، سنجه های سیمای سرزمین ابزارهای کمی ساز وضعیت سیمای سرزمین هستند،که تنوع و گوناگونی آنها موجب کاربرد وسیع آنها در برنامه ریزی های مرتبط با مطالعات زمین شده است. این سنجه ها قادرند در مدت زمان کوتاهی اطلاعات زیادی در مورد ساختار و تغییرات اجزای تشکیل دهنده سیمای سرزمین به ما بدهند. در این تحقیق از سنجه های توزیع مکانی و ترکیب بندی لکه ها در سطح کلاس و سیمای سرزمین استفاده شد. این تحقیق با توجه به اهداف آن برای بررسی ساختار اولیه سیمای سرزمین و روند تغییرات آن در آینده و همچنین اهمیت ناحیه رویشی زاگرس، در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت، نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که هرچه درصد و تراکم مناطق مسکونی در منطقه بیشتر باشد: 1) تراکم لکه افزایش می یابد، 2) سنجه شکل لکه ها افزایش می یابد. 3) اندازه لکه کاهش می یابد. 4) اتصال و پیوستگی سیمای سرزمین هم کاهش می یابد. همچنین سنجه درصد پوشش اراضی نشان داد که بیشترین درصد کاربری ها به ترتیب مربوط به کاربری های جنگلی، مرتعی و کشاورزی است. نتایج سنجه های توزیع و پراکنش مکانی، الگوی پراکنش لکه ها را در این استان کپه ای نشان می دهد. همچنین شاخص های تنوع سیمپسیون و شانون، فراوانی و تنوع بالای انواع کاربری ها را برای این استان نشان می دهند.
    کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، کاربری اراضی، تجزیه و تحلیل مکانی، FRAGSTATS، سنجه ها
  • داود نهرلی، مهدی عبداللهی، مجتبی ولی بیگی صفحات 89-98
    ارزش افزوده بالای زمین و پایین بودن مساحت فضای سبز باعث شده است تا استفاده از فناوری بام سبز در کلانشهرهای ایران به علت بهبود و پایداری کیفیت محیط های شهری گزینه مناسبی به نظر برسد. متاسفانه این طرح با وجود کارکردهای بالقوه قابل توجه آن بیشتر در حد ایده در مدیریت شهری باقیمانده است. این پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی سعی در شناسایی چالش های عدم گسترش بام های سبز در ایران بنابر ضرورت های محلی را دارد. در این راستا ابتدا با بررسی منابع و تجربیات مختلف در زمینه توسعه بام های سبز و استفاده از آرای متخصصان مربوط، ابعاد اصلی عدم توسعه بام سبز مورد سئوال قرار گرفت که حاصل آن تعیین شش محور اصلی بود. آرای متخصصان نسبت به ارجحیت و اولویت معیارها و راهبردها، ارزیابی شد. و با تلفیق نتایج خاص، اولویت نهایی راهبردها به دست آمد. در این مقوله موانعی چون هزینه های متفاوت استقرار، عدم نگرش به عنوان راهکار زیست محیطی، ارزان بودن حامل های انرژی، وجود دارد همچنین در طیف میانی، فقدان ضوابط مدون دستوری، عدم سازگاری به لحاظ هنجاری، نبود صنعت بومی بام سبز و در نهایت خلا پژوهش های کاربردی در این زمینه، در کنار نبود طرحهایی با توجیه اقتصادی و نبود شناخت ذهنی و عینی از مزایای بام سبز در ذهن شهروندان از جمله خط مشی های الویتی معیارها و راهبردهای اجرایی بر سر راه توسعه بام های سبز محسوب می شود. راهبرد پیشنهادی استفاده از تجربیات موفق در بهره گیری از بام های سبز در سطح کشورهای پیشرو برای ارتقاء کیفی محیط های شهری در کنار سایر مزیت های این تکنولوژی سبز با استفاده از بخش دولتی و بستر سازی برای حضور بخش خصوصی است.
    کلیدواژگان: بام سبز شهری، اکوسیستم شهری، ارتقای کیفیت محیط، تحلیل سلسله مراتبی
  • ناصر حاجی زاده ذاکر، ایرج رحمانی، مونا مقدم، رامین شادی، عزیز عابسی صفحات 99-106
    فعالیت های بندری از راه های مختلف از جمله تخلیه مواد زائد نفتی کشتی ها، تخلیه آب توازن آلوده به مواد نفتی، نشت نفت در زمان بارگیری و تخلیه نفت می توانند موجب وقوع لکه نفتی در محیط دریا، آلودگی دریایی و آسیب به محیط زیست دریایی شوند. بندر انزلی در کناره جنوبی دریای خزر از قدیمی ترین بنادر ایران است که همواره فعال و از حجم بالای فعالیت کشتیرانی برخوردار بوده است. در این مقاله از طریق نمونه برداری و تجزیه و تحلیل رسوبات سطحی بستر دریا، وضعیت کیفی منطقه بندر انزلی از نظر آلودگی به هیدروکربن های نفتی مورد بررسی قرار گرفته است. غلظت هیدروکربن های نفتی در نمونه های رسوب با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد همچنین با استفاده از مجموعه ای از شاخص های موجود، نسبت به تعیین منشا ترکیبات آلیفاتیک موجود اقدام شد. غلظت کل هیدروکربن های نفتی در رسوبات سطحی ناحیه مورد مطالعه بین 6/7 تا 29 میلی گرم در کیلوگرم مشاهده شد که مبین آلودگی کم تا متوسط این رسوبات به هیدروکربن های نفتی است. مجموع غلظت ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای در رسوبات 62/0 تا 12/6 نانوگرم در گرم مشاهده شد که نشان دهنده عدم وجود آلودگی این ترکیبات در نمونه های رسوب برداشته شده در منطقه بندر انزلی است. استفاده از شاخص های توسعه داده شده مبین حضور ترکیبات هیدروکربنی با منشا نفتی در کنار حضور هیدروکربن هایی با منشا آلی دریایی (فیتوپلانکتون ها و جلبک ها) و همچنین خشکی در سطح منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: محیط زیست دریایی، رسوبات، هیدروکربن های نفتی، PAH، TPH
  • سیدنوید سیدرضوی، احمد خدادادی، حسین گنجی دوست صفحات 107-116
    آلودگی خاک به مواد نفتی به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی و خطرناک از دغدغه هایی است که محیط زیست انسان و سایر موجودات زنده را با مشکل مواجه کرده است و یافتن روش های مقابله با آن از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه روش های زیادی برای رفع آلودگی در خاک ابداع و ارائه شده است که یکی از مهمترین این روش ها خاکشویی است. در این تحقیق تاثیر شوینده زیستی Saponin بر حذف نفت خام از خاک با غلظت های آلودگی ppm30000 و ppm10000، در ستونی از خاک به ارتفاع 15 سانتیمتر و قطر 9 سانتیمتر پس از 72 ساعت مورد بررسی قرار گرفته است. مشخصه های آزمایشگاهی و مقادیر مختلف موادی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از: غلظت محلول شوینده (05/0، 1/0 و 2/0 درصد وزنی)؛ pH (4، 7، 9 و 11)؛ نمک NaOH و پلیمر XanthanGum نیز در مقادیر به ترتیب (6/0 و 1/0 درصد وزنی) و (7/0 و 2/0 درصد وزنی) به عنوان مواد افزودنی برای حالات بهینه، برای بررسی امکان افزایش بازده حذف، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد حالات بهینه حذف برای هر دو غلظت آلاینده در pH=11 روی داده و غلظت محلول شوینده بهینه برای غلظت آلودگی ppm 10000، 1/0 درصد وزنی و برای ppm 30000، 2/0 درصد وزنی و بازده حذف نفت خام از خاک نیز به ترتیب 69% و 72% است. نمک و پلیمر نیز در مقادیر 7/0 و 2/0 درصد وزنی (به ترتیب برای NaOH و XanthanGum) موجب افزایش نسبی بازده حذف تا 71% و 75% شدند.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، حذف نفت خام، شوینده های زیستی، خاکشویی، خاک آلوده
  • محمدرضا سمرقندی، مهدی هادی، سعید عزیزیان، مهری سلیمانی امین آباد صفحات 117-128
    برای تهیه جاذب در این مطالعه، از مخروط درخت کاج به منظور حذف رنگهای اسید بلک 1 (AB1) و اسید بلو (AB113) استفاده شد. مطالعه جذب هر دو رنگ در حالت ناپیوسته به منظور تعیین مدل ایزوترمی مطلوب صورت پذیرفت. مطالعه نشان داد جذب هر دو رنگ توسط جاذب، از مدل ایزوترمی لانگمیر تبعیت می کند. مقدار حداکثر ظرفیت جذب تک لایه ای رنگهای AB1 و AB113 بر اساس مدل لانگمیر به ترتیب برابر با 458 و mg/g 286 تعیین شد. همچنین جذب هر دو رنگ در حالت جریان پیوسته با استفاده از ستون بستر ثابت از کربن فعال تولید شده مطالعه شد. مشخصه های رفتار ستون از قبیل ارتفاع ناحیه فعال انتقال جرم، ظرفیت کسری ناحیه انتقال جرم، کل ظرفیت جذب ناحیه انتقال جرم، سرعت حرکت ناحیه انتقال جرم، طول زمان تشکیل ناحیه انتقال جرم، درجه اشباع ستون در نقطه شکست و زمان گذر از ناحیه انتقال جرم تعیین شد. نتایج این مطالعه نشان داد به دلیل بزرگی ساختار مولکولی رنگ، فرصت لازم به منظور انتشار مولکول های رنگ به ریز منافذ ماده جاذب به آسانی فراهم نمی شود و از این رو مولکول های رنگ به جایگاه های جذب جدید در ارتفاع بالاتر از ستون پمپ می شوند. مقادیر ظرفیت کسری ناحیه انتقال جرم به ترتیب برای رنگهای AB113 و AB1 برابر با 271/0 و 369/0 تعیین شد. پایین بودن مقدار مشخصه ظرفیت کسری ناحیه انتقال جرم باعث افزایش طول ناحیه انتقال جرم در مورد هر دو رنگ شد. بنابر این افزایش دادن ظرفیت کسری ناحیه انتقال جرم در جذب رنگ با استفاده از کربن فعال از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: جذب رنگ، ستون بستر ثابت، رفتار ستون، رنگهای اسیدی
  • گاگیک بدلیانس قلی کندی، حسین حضرتی، هادی رستمیان صفحات 129-136
    یکی از مبانی اساسی و ضروری در طراحی و بهره برداری صحیح از واحدهای مختلف تاسیسات تصفیه خانه های آب، ارزیابی و پیش بینی دقیق عملکرد آن واحدها تحت شرایط مختلف است. در این تحقیق علاوه بر ارائه الگویی برای پیش بینی عملکرد صافی های تحت فشار در حذف کدورت، رابطه میزان کدورت در بار سطحی بهینه و درصد حذف باکتری بررسی شده است. اهداف مد نظر شامل: 1) بررسی های آزمایشگاهی پیرامون عملکرد صافی های تحت فشار در حذف کدورت تحت شرایط مختلف از جمله تغییر کدورت ورودی، نرخ فیلتراسیون و فشار فیلتر، 2) تجزیه و تحلیل آماری نتایج استخراج شده و تعیین حداقل و حداکثر کدورت محتمل خروجی از صافی، 3) استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی به منظور ارائه الگویی مناسب در تعیین عملکرد صافی مورد نظر در حذف کدورت، 4) تعیین شاخص های الگوی مورد نظر به منظور استفاده در تعیین عملکرد صافی های مشابه، 5) تعیین بهترین میزان کدورت و بار برای رسیدن به بیشترین حذف کلیفرم و کل باکتری، است. برای دسترسی به اهداف تعیین شده، ضمن ساخت پایلوت مناسب، نمونه برداری و انجام آزمایش های لازم بر روی 1300 نمونه صورت پذیرفت و سپس بر اساس محاسبات و تجزیه و تحلیل های آماری، حداقل و حداکثر کدورت محتمل خروجی از صافی تحت شرایط مختلف تعیین شد. در نهایت و بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های مورد نظر، ضمن بررسی ساختارهای مختلفی از شبکه های عصبی مصنوعی، بهترین ساختار تعیین و شاخص های آن به عنوان یکی از اهداف مهم تحقیق حاضر برای استفاده در موارد مشابه ارائه شد.
    کلیدواژگان: صافی های تحت فشار، کدورت آب، شبکه های عصبی مصنوعی، مدل سازی صافی ها، حذف باکتری ها
  • سارا شهدادی، محمد الیاس مسلم پور صفحات 137-148
    در این پژوهش منطقه جنوب شرق تهران از دیدگاه زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته. بر همین اساس تعداد 31 نمونه رسوب آبراهه ای از عمق 10 تا 15 سانتیمتری منتهی الیه کف آبراهه ها برداشت و تحت تجزیه وتحلیل طیف سنج نشری نوری به همراه پلاسمای جفتیده القایی قرار گرفت. عناصر سمی مورد مطالعه عبارتند از: نقره، آرسنیک، کادمیوم، نیکل، مس، کروم، آنتیموان، سرب و روی. همچنین برای تعیین کانی شناسی، نمونه ها تحت تجزیه وتحلیل تفریق اشعه ایکس قرار گرفتند. کانی های رسی موجود در نمونه های رسوب عبارتند از: کلینوکلر، ورمیکولیت، دیکتیت، مونت موریلونیت، ایلیت و کائولینیت. کانی های غیررسی نیز شامل کانی های کلسیت، کوارتز و دولومیت به عنوان کانی های اصلی و آلبیت و موسکویت به عنوان کانی های فرعی است. نتایج به دست آمده از اندیس تجمع زمین مبین آنست که رسوبات منطقه، بی نهایت آلوده نسبت به عناصر آنتیموان و نقره، شدیدا آلوده نسبت به عناصر آرسنیک، کادمیوم، روی و مس، بی نهایت تا شدیدا آلوده نسبت به عنصر سرب، آلودگی شدید تا متوسط نسبت به عنصر کروم و غیر آلوده تا کمی آلوده نسبت به عنصر نیکل هستند. اعمال روش تحلیل مولفه های اصلی بر داده ها موجب شد تا تعداد 9 مولفه اصلی برای داده ها تعیین شود، که 3 مولفه اول با بیش از 70% تغییرپذیری، جامعه آماری را توجیه می کنند. به نظر می رسد مولفه اول (نقره، سرب، روی ومس) در ارتباط با معدن متروکه سرب و محتوی رس باشد. مولفه دوم (نیکل و آنتیموان) هم در ارتباط با محتوی ماده آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی و مولفه سوم (ارسنیک و کروم) هم در مرتبط با کارخانه سیمان است.
    کلیدواژگان: تهران، آلودگی رسوب، عناصر سمی، شاخص آلودگی، تحلیل مولفه های اصلی
  • مژده سالاری بردسیری، شایان شامحمدی صفحات 149-156
    در حال حاضر در اکثر شهرهای جنوبی ایران استفاده از آب تصفیه کن های خانگی به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده است. ماده تصفیه کننده اصلی در این گونه آب تصفیه کن ها، کربن فعال است. استفاده وسیع از کربن فعال موجب افزایش هزینه های تصفیه می شود. در این تحقیق افزون بر این که پوسته پسته رفسنجان به عنوان جاذبی بومی و ارزانقیمت در حذف فلز نیکل از محلول آبی معرفی می شود، تاثیر تغییر جرم جاذب بر زمان تعادل و بازده جذب نیز بررسی می شود. برای این کار، پوسته پسته از باغهای پسته رفسنجان تهیه و اندازه ذرات آن بین 800-600 میکرون انتخاب شد. برای انجام آزمایش ها از محلول استوک یون نیکل (1000 میلی گرم بر لیتر) که به وسیله اختلاط نمک سولفات نیکل (NiSO4.6H2O) ساخت کارخانه مرک آلمان با آب مقطر تهیه شده بود، استفاده شد. نتایج نشان داد که حداکثر بازده جذب در 8=pH و برابر 3/73% است. همچنین نشان داده شد که با افزایش جرم جاذب از 1 تا 5 گرم بر لیتر، زمان تعادل جذب کاهش یافته و از 120به 15 دقیقه رسید. برازش مدل های سینتیک لاگرگرن، هو و همکاران، آورامی، الوویچ و پخش درون ذره ای بر داده های جذب نشان داد که اگر چه مدل لاگرگرن برآورد بهتری از مقدار qe به دست می دهد، ولی بر اساس معیار های ارزیابی، مدل هو و همکاران داده های جذب را بهتر از سایر مدل ها توصیف می کند. همچنین مقایسه سرعت جذب نیکل نشان داد که پوسته پسته رفسنجان می تواند به عنوان جاذبی مناسب با سایر جاذب ها رقابت کند.
    کلیدواژگان: جذب، نیکل، پوسته پسته، زمان تعادل، مدل های سینتیکی، جرم جاذب
|
  • Manzour, Iman Haghighi Pages 1-12

    An increase in energy prices will decrease the fossil fuel consumption; on the other hand, the cost-push will encourage technology improvement for firms and households. These changes will affect the emission level.This paper studies the changes of yearly pollutant emissions after an energy price reform in Iran. We apply a computable general equilibrium model which consists of 7 energy goods (Electricity, natural gas, liquid gas, gasoline, kerosene, fuel, gasoil) and also 7 pollutants (CO, CO2, SO2, SO3, CH, SPM, NOx). The model is calibrated based on a Micro Consistent Matrix of 2001 from Ministry of Energy. We also assume different scenarios of energy layer elasticity which describe different technology changes in our sensitivity analysis. The findings suggest that by an increase in energy prices, the emission of most pollutants would decrease except for CO and CH. For these two, depending on the technology changes after the policy, their emission may decline or not. The decline in CO2 emission will be between 9 and 16 percent.

  • Pages 13-22
    Nowadays, issues of environment degradation sourcing in human actions and economic activities are of crucial worldwide subjects that all societies are concerned with them. Its importance is not only of the natural resources systems’ aspects, but it is also crucial from the socio-economic point of view. So, environmental subjects have considerable role in sustainable development process. Iran as a developing country is faced with problems high rate growth of energy consumption, high energy intensity, and high rate of urbanization, weak efficiency and low productivity of energy use in production function. These problems pushes the country towards environment problems, amongst which the air pollution. So, to achieve a sustainable growth along with environment protection she has to pay attention to issues of energy intensity and urbanization problems. This research examines the eventual determinants of air pollution of Iran particularly the energy intensity and urbanization of the country in the period of 1967-2005. Using Johansen-Juselius procedure, a long–run model of interactions of the selected variables is estimated. Results indicate that energy intensity and urbanization growth have had a significant positive effect on CO2 emissions. Also, findings of the research confirm the EKC hypothesis in Iran in the period of the study.
  • Pages 23-34
    Although individuals knowledge and awareness toward natural resources, especially wetlands had been increased but still social consideration level toward wetland importance, functions and sensitivity are low. Considerable amount of wetlands destruction caused by miscalculation of wetlands functions’ values in a market condition. Estimating the value of wetland’s function is a way in order to understand the importance of investment in preservation and improvement of wetlands. The Ghorigol wetland is one of the most important environmental resources of West Azerbaijan province that had been recorded as an international wetland in Ramsar conventions. Present study applied Contingent Valuation (CV) Method and Dichotomous questionnaire for estimating individuals’ willingness to pay and determining preservation value of Ghorigol wetland. Mean annual individuals WTP for preservation of mentioned wetland was 117240 Rials and total annual wetland preservation value was 34.59 billion Rials. AHP approach had been applied for distinguishing use and non-use values of wetland. According to AHP’s results use value (include direct, indirect and option values) and non-use value (include existence and bequest values) acquired 54.5 and 45.5 percentages of total wetland preservation value, respectively. Due to considerable share of non-use value in total wetland preservation value, policy makers should pay special attention toward preservation and conservation of wetland’s natural condition.
  • Pages 35-44
    Elm (Ulmus glabra Hudson) is one of the most valuable species which distribute all over the Caspian forests. Nowadays, elm is considered an endangered species due to intensive human activities and outbreak of Dutch elm disease over the last few decades. To suitable management of elm, there is need to have indices which describe; current structure and its changes across the time. This study besides the description of a family of indices based on nearest neighbor is dealt to quantify the spatial structure of elm in Gorazbon district. These indices investigate the positioning, mixture and DBH dimension of elm in relation to neighborhood trees. The data used in this study collected from 243 circular-shaped sample plots with an area of 1000 m2 and the Crancod (Ver. 1.3) was employed to the data analysis. In this research, in addition to the quantifying of elm spatial structure, deviation between observed and simulated forest was calculated using absolute discrepancy algorithm. The mean values of uniform angle, species mingling and DBH dimension indices for elm in studied forest were accounted for 0.54, 0.9 and 0.32, respectively. These values showed random distributions with a little relative tend to cluster and a high degree of competition with other species and also DBH dimension indicated that elm was conquered in relate to other neighbors. Finally, AD values between observed and simulated forest for the above mentioned indices were calculated 21.2%, 32.2% and 13.14%, respectively. Monitoring of management activities and evolution of forest ecosystems with above-mentioned indices is useful for conservation of biodiversity, controlling of extinction process and decreasing of environmental destructive impacts.
  • Pages 45-52
    Steel industry is one of the most consumption of energy in the world, which is related to melting furnace which result environmental pollution. We calculate the energy consumption and capital cost of dust collectors of Venturi Scrubber (VS) and electrostatic precipitator (ESP) which are connected to melting furnace in respect to industrial ecology for selection of appropriate dust collection system which is comparative to environment. In this research we consider three melting furnace with capacity of 3,6 and 12 tonnages, and based on calculations energy consumption and govern formulas, capital costs in two VS and ESP have been done. The results show annual energy consumption in VS connected to furnace with capacity of 12 tonnages is 18 times of electrical energy consumption in an ESP. In furnace with capacity of 6 tonnages, this energy consumption is 11 times and in furnace with 3 tonnages is 4 times are reduced. The cost of initial capital in ESP system in furnace with different with capacity (3,6 and 12 tonnages) is 1.5 times of a VS system. Hence, Total cost VS in furnace with capacity 12 tonnages of steel industry is approximately 1.5 times total cost of dust collector of ESP in 20 years. While in melting furnace with capacity of 3,6 are 1.6 & 4 times. We conclude that using of VS for furnace with capacity of less than 3 tonnages, with respect to environmental sustainability and industrial ecology are more reasonable and economic.
  • Pages 53-64
    One of the indicators of sustainable urban growth is the balance of development between different regions of the city, quality of the environment, equality in job opportunities, housing, basic services, social infrastructures, and transportation in urban areas. Urban sprawl has some negative consequences. Some of the consequences that are frequently mentioned are destroying green spaces, high cost of infrastructure, private car dependency and consequently, increasing level of traffic, use of energy, pollution and higher temperature and decreasing water quality. This article examines the relation between urban sprawl, concentration of urban facilities and environmental quality variables. Using satellites images, and other data, indicator of accessibility to urban services, indicators of quality of environment including air pollution, land cover vegetation, temperature, sounds pollution have been obtained. The spatial analysis of the distribution of urban services shows concentration of urban services in center of city and its significant correlation with environmental indicators. The results of study show that urban sprawl, concentration of urban facilities in central parts of city, use of private car to commute to urban facilities, and pattern of infrastructure investments have had numerous environmental impacts. The results of study can help policy makers and decision makers to establish and implement policies to prevent the negative impacts of urban sprawl.
  • Pages 65-78
    Geotourism or Geological tourism is a kind of tourism derives from Ecotourism, Introducing Geo-heritage to tourists. This paper is done with the aim to study Geotourism capabilities in Kavir national park. This park is located in Tehran, Semnan and Qom province and managed by Semnan Environment Protection Organization.Kavir national park shows valuable natural and geological potentials, among which Salt Domes, Karst lime Dissolution shapes, Barkhans, Sifs, Sand Dunes and salt crystals in different colors can be mentioned. Park also has some historical places like Qasre Bahram caravanserai, Deir citadels, Eynorashid spring, Stone stream and cobblestone way which can attract researchers and geotourists.To analyze the practical planning with the goal of presenting managerial course, this paper applies SWOT planning strategy model which is based on the recognition of strengths, weaknesses from internal circumference and opportunities and treats from external circumference. The results are presented in internal factors analysis summary and external factors analysis summary tables. The final analyses of these findings are incorporated in Freeman matrix in order to providing a quantitative strategic plan for Geotourism development in Kavir National Park. Freeman matrix completed on the basis of economical, social, cultural and ecological priorities in study area and pos loading each development alternatives show the final results. WO strategy model " powerfully management of Environment Protection Organization in order to protect and reanimate of extinct species with +58 scores gains the first grade and SO strategy model " efforts for benefiting from Geotourism capabilities and natural attractions of Kavir National Park in order to attract tourist interested in geoheritage with +46 scores, gain the second grade.
  • Pages 79-88
    Nowadays, with the development of human societies and more mastery over the environment, to environmental changes caused by the faster and wider than before the occurrence of the joins. So having the necessary information about these changes and to manage the natural order is essential to sustainable ecosystems, metrics of landscape is tools landscape situation are few mechanisms that cause the diversity of their widespread use in planning studies related to ground. These measures are capable in a short time a lot of information about the structure and us components of landscape changes to give. The study were used measures the spatial distribution and composition of patches and landscape-level classes. According to the study aims to examine the basic structure and process of landscape change in the future and also the importance of vegetative Zagros region, province Kohgiluyeh and Boyer Ahmad took, the results of this study showed that whatever percentage density residential areas in the region More: 1) increased density of stain, 2) measure the spots increases. 3) Spot size decreases. 4) Landscape connectivity and coherence time decreases. Also, metrics of land cover showed the highest percentage related to the user to arrange user forest, pasture and agriculture is, metric results and distribution of spatial distribution, distribution patterns of the patches in the province shows a pile. Also show Sympsyvn and Shannon diversity index, abundance and diversity of user types over the province for this.
  • Pages 89-98
    Due to the high value of land, low area of green space and its unsuitable distribution in the regions, the use of green roof technology in Iran’s metropolises seems a suitable option in order to improve the quality of urban environment. Using hierarchical analysis technique (AHP) and a Survey Research, this study identifies challenges which prevent the extension of green roofs in Iran. So by studying different experiences and resources about the development of green roofs and using the comments of relevant professionals, the main aspects of the lack of green roof development were examined that the result was to specify main six viewpoints. Experts’ opinions were evaluated according to priority of criteria and strategies. Then the final priority of strategies was acquired through the results. This model was used to evaluate the efficiency in providing the optimal strategies of green roofs. In this field, obstacles are as follows: different settlement costs, lack of vision as a solution for environmental approach, low cost of energy carriers, as well as the lack of codified standards, normative incompatibility, lack of local green roof industry, and finally applications researches In this context, along with the absence of economic plans, lack of subjective and objective knowledge of green roofs benefits in the minds of citizens including administrative standards and strategies against the development of green roofs. The proposed strategy is to apply successful experiences in using green roofs in the leading countries to promote quality of urban environment along with other advantages of this technology through governmental section for the presence of private sector.
  • Pages 99-106
    Ports’ activities could result in oil spills occurrences and oil pollution in different ways including the discharges of ships’ oily wastes, discharges of oily ballast water and leaks at oil terminals. In this paper, using the results of the analyses of the hydrocarbon compounds in the samples collected from the sediments in the Anzali Port in the Caspian Sea in Iran, the levels of oil pollution in the sediments, in terms of Total Petroleum Hydrocarbons and Petroleum Aromatic Hydrocarbons, are studied. Also using a number of existing biomarker profiles, the sources of aliphatic hydrocarbons were investigated. The concentration of Total Petroleum Hydrocarbons ranged between 7.6 to 29 mg/kg indicated that oil pollution content of the sediments in the area is at a low to medium level. Also the concentrations of PAHs in the sediments were very low (0.62 – 6.12 ng/g). This indicated that the sediments sampled in the study area can be considered unpolluted in terms of aromatic hydrocarbons. Analyses of the samples using a number of biomarkers showed a combination of natural (marine and terrestrial) and petrogenic hydrocarbons in the sediments in the Anzali Port area.
  • Pages 107-116
    Soil pollution has become one of the main concerns which because of containing chemical and hazardous materials, alerts the whole environment, and finding solutions to overcome this problem would be very important. Many ways have been discovered and examined for soil treatment and one of the most applicable methods is soil washing. In this research, the effect of Saponin biosurfactant in crude-oil removal by the concentration of 10000 and 30000 ppm in a column soil sample have been analyzed. The experimental parameters and their value levels investigated were: concentration of surfactant solutions (0.05, 0.1 and 0.2%-mass); pH (7, 9 and 11); Alkali (NaOH) and polymer (Xanthan Gum) (0.6 and 0.1%-mass) and (0.7 and 0.2%-mass) respectively, as additions for optimum results in case of excessive efficiency evaluation. Results showed that the optimum washing condition for pH was found to be 11 for all the surfactant solutions. And the optimum concentration of surfactant solution for 10000 ppm pollution was 0.1%-mass and for 30000 ppm pollution 0.2%-mass and crude-oil removal efficiency were 69% and 72% respectively. Alkali and polymer in amount of 0.7 and 0.2%-mass (for NaOH and Xanthan Gum respectively) caused the efficiency mount to 71% and 75%. TPH is used as the criterion of this experiment.
  • Pages 117-128
    The used activated carbon was derived from pine-cone and was used for the removal of Acid Black 1(AB1) and Acid Blue 113(AB113) dyes. A batch sorption study was carried out in order to obtain optimum isotherm model. The study showed the best fit of the adsorption isotherm data was obtained using the Langmuir model for both dyes. The monolayer maximum saturation capacities of AB1 and AB113 dyes based on Langmuir model are 458 mg dye/g carbon and 286 mg dye/g carbon respectively. Sorption of dyes was also studied in a continuous-flow state with a fixed-bed column of activated carbon. The column behavior parameters such as active zone length, active zone fractional capacity, total active zone capacity, active adsorption zone velocity, and active zone formation time, degree of saturation at the breakthrough point and time of passing through active zone were determined. The results showed the dyestuffs, due to their large molecular structures, resistance to internal diffusion is much which this results in dye molecules not having enough contact time to diffuse from the surface of the particle to the adsorption sites and therefore being pumped further up the column to fresh activated carbon. The active zone fractional capacity of AB113 and AB1 dyes was determined 0.271 and 0.369 respectively. Therefore, it is very important to maximize the fractional capacity of the active adsorption zone for the sorption of dyestuffs by activated carbon.
  • Pages 129-136
    One of the principles for designing and using the various units of water treatment plants is ability of assigning and predicting performance of those units in different and various conditions that could be checked by making pilot and could be modeled by means of available programs and software such as artificial neural network. At this study a model provided for predict performance of pressure filters to remove turbidity, also relationship between turbidity quantity in optimize surface loading removal of bacteria have been investigated. This targets was considerate: (1) Experimental studies on performance of pressure filters for turbidity remove under different conditions, including influent turbidity, filtration rate and filter pressure, (2) extract of statistical analysis results and determine of the minimum and maximum effluent turbidity, (3) Using artificial neural networks for providing the appropriate model in determining filter performance in turbidity remove, (4) determining of the desired model indicators for using in performance of same filters, (5) determining the best influent turbidity and surface loading to receive maximum removal bacteria and coli-form. Appropriate pilot making, sample testing was done with 1300 of sample and then the minimum and maximum effluent turbidity was determined based on calculation and statistical analysis. Finally, the best model was determined and its indicators as one of the major objectives were presented for this study in similar cases.
  • Pages 137-148
    In this study the environmental problems has been studied in south east of Tehran (Bibi Shahrbanou mount). 31 sediment samples were taken from 10-15 cm extremity of streams and were analyzed by ICP. Toxic elements studied include: Ag, As, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, Sb and Zn. The samples were also investigated for mineralogy using XRD. The clay mineral assemblage encountered in the analyzed samples is composed of kaolinite, illite, montmorillonite, dictite, vermiculite, clinochlore. The nonclay minerals are composed mainly of quartz, calcite and dolomite as major minerals with alebite and muscovite as minor minerals. According to the index of geoaccumulation, the sediments of the study area are considered to be extremely polluted with respect to Sb and Ag, strongly polluted with respect to As, Cd, Zn and Cu, extremely to strongly polluted with respect to Pb, moderately to strongly polluted with respect to Cr, unpolluted to moderately polluted with respect to Ni. Except of As and Cr all the toxic elements are positively correlated with the determined physicochemical parameter such as pH, clay content, organic matter content, and carbonate content. Applied principal components analysis on the data makes nine principal components for the data set, the first three components of over 70 percent of the population variability to explain. The first component including Ag, Pb, Zn and Cu. Seems to be the first component in combination with abandoned lead mine and clay content. The second one including Ni and Sb, seems to be affected by organic matter and cation exchange capacity while the third including As and Cr is affected by cement factory. The results of cluster analysis are also fully consistent with the results of principal component analysis.
  • Pages 149-156
    In recent years, many studies on the agriculture residue for remove heavy metals from aqueous solutions has been made. In addition to, in research Rafsanjan Pistachio shell as a sorbent in native and low-cost for nickel metal removal from aqueous solutions will introduce, change impact absorber dose on balance time and absorption efficiency is also evaluated. To do this, pistachio shell of Rafsanjan Pistachio its preparation and particle size between 600-800 microns and tested for nickel ions Stokes solution (1000 mg/l) by the incorporation of nickel nitrate salt (NiSO4.6H2O) Merck, Germany manufacturing plant with distilled water been produced was used. The results showed that the maximum absorption efficiency at pH=8 equal to 73/3%. Also, it was shown that with increasing adsorbent dose from 1 to 5 g/l, equilibrium time decreased from 120 to 15 minutes. Fitting kinetic models Lagergren, Ho et al (1996), Avrami, Intraparticle diffusion on the absorbance data showed that although Lagrgrn model gives a better estimate of the qe value but Ho et al model based assessment described absorption data better than other models. The comparison rate of nickel absorption showed that Rafsanjan Pistachio shell can be a good absorber of race to other absorbents.