فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا احمدیان، امیر قمرانی، محمد عاشوری * صفحات 5-16

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی برنامه شناختی سال های باور نکردنی مبتنی بر برنامه والدین بر مشکلات رفتاری کودکان با اختلال رفتاری در شهر اصفهان انجام شد. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. در این پژوهش 30 نفر از مادران کودکان با اختلال رفتاری شرکت کردند که به روش نمونه گیری در دسترس از دبستان پسرانه امیرکبیر شهر اصفهان انتخاب شدند. آزمودنی ها به روش تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند، به نحوی که هر گروه از 15 نفر تشکیل شده بود. گروه آزمایش در 12 جلسه در برنامه شناختی سال های باور نکردنی شرکت کردند، در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزار این پژوهش پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر (1975) بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نسخه 23 نرم افزار SPSSتحلیل شد.
    نتایج نشان داد که آموزش برنامه شناختی سال های باور نکردنی اثر معناداری بر مشکلات رفتاری و خرده مقیاس های آن (پرخاشگری و بیش فعالی؛ اضطراب و افسردگی؛ ناسازگاری اجتماعی؛ رفتارهای ضداجتماعی؛ کمبود توجه) در کودکان با اختلال رفتاری داشت (001/0P<) و همچنین مشخص شد که آموزش برنامه شناختی سال های باور نکردنی باعث بهبود مشکلات رفتاری کودکان با اختلال رفتاری شد. به عبارت دیگر، استفاده از این برنامه آموزشی با نتایج مثبت و موثری همراه بود. بنابراین، توجه به برنامه شناختی سال های باور نکردنی ضروری است و برنامه ریزی برای ارائه آموزش این نوع برنامه شناختی به مادران کودکان با اختلال رفتاری اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: برنامه شناختی، سال های باور نکردنی، مشکلات رفتاری، اختلال های رفتاری
  • لیلا افضلی ، فاطمه خمسه صفحات 17-25
    پژوهش حاضر با هدف، بررسی اثربخشی بازی درمانی با رویکرد کودک محور بر کاهش مشکلات برونی سازی شده دانش آموزان 9-7 ساله انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بوده است. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان 9-7 ساله ای تشکیل دادند که به دلیل مشکلات رفتاری به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده و در ارزیابی ها دارای مشکلات برونی سازی شده تشخیص داده شده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس،30 دانش آموز که طی مصاحبه تشخیصی با والدین، دارای مشکلات رفتاری تشخیص داده شده بودند، با استفاده از سیاهه رفتاری کودک (CBCL) ارزیابی شدند. از میان این دانش آموزان، 10 نفر که نمره بالاتر از نمره برش را کسب کردند، به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. در نهایت از این تعداد 5 نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و 5 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی تحت 16 جلسه بازی درمانی کودک محور قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. بعد از اتمام مداخله درمانی گروه آزمایش، هر دو گروه دوباره با استفاده از سیاهه رفتاری کودک (CBCL) به عنوان پس آزمون ارزیابی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از مدل آماری تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بازی درمانی با رویکرد کودک محور به کاهش معنادار مشکلات برونی سازی شده دانش آموزان منجر می شود (01/0P≤). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که بازی درمانی کودک محور موثر بوده است و برای کاهش مشکلات رفتاری برونی سازی شده می توان از این مداخله استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، کودک محور، رفتار برونی سازی شده
  • حمید امیدی، فیروزه ساجدی *، رضا رستمی، عنایت الله بخشی صفحات 27-37

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر عزت نفس دانش آموزان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی انجام شد. این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر 8 - 12 ساله مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی در مقطع ابتدایی شهر تهران بودند. 32 نفر از این دانش آموزان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (16 نفر در هر گروه) قرار گرفتند و سپس با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات سیاهه رفتاری کودک (آخنباخ/1978) و عزت نفس کوپر اسمیت (1967) سنجیده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه یک ساعته، تحت آموزش برنامه مهارت های اجتماعی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که با آموزش مهارت های اجتماعی، عزت نفس دانش آموزان پسر مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی به طور معنا داری افزایش یافت (01/0=P) و این اثر تا یک ماه بعد از جلسات آموزشی تداوم داشت. از یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های اجتماعی به دانش آموزان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی می تواند، میزان عزت نفس آن ها را افزایش دهد، لذا تدوین برنامه های مدون آموزش مهارت های اجتماعی و گنجاندن آن در برنامه های آموزشی این کودکان به عنوان آموزش مکمل، مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: عزت نفس، کم توجهی و بیش فعالی، مهارت های اجتماعی
  • افسانه تاجیک، تقی پور ابراهیم* ، سیدعلی حسینی المدنی صفحات 39-49
    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش و تمرین توجه بر توانایی املاءنویسی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر سوم ابتدایی شهریار و ملارد به تعداد 23839 نفر در سال 96-95 بودند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز 4 منطقه بود، که دو منطقه ملارد و شهریار انتخاب و از 260 مدرسه، سه مدرسه حاجیه نوری، مریم و حضرت زینب انتخاب شدند. از هر مدرسه 2 کلاس و پس از غربال گری با آزمون هوشی ریون و آزمون املای معلم ساخته 30 نفر انتخاب و دو گروه 15 نفری شدند. علاوه بر دو آزمون هوش ریون و آزمون املای معلم ساخته، برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی، آزمون معلم ساخته عملکرد تحصیلی نیز به کار گرفته شد. و آزمون عملکرد تحصیلی 1395 با 30 سوال توسط معلم تهیه شد. آموزش مبتنی بر برنامه فلچر 2007 طی ده جلسه 45 دقیقه ای هفته ای دوبار اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش و تمرین توجه بر توانایی املاءنویسی (19/21=F، 0001/0=P) و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری بود (67/22 =F، 001/0 =P) و تاثیر در مرحله پیگیری پایدار ماند. از آنجا که آموزش و تمرین توجه به بالا بردن توانایی املاءنویسی و عملکرد تحصیلی منجر می شود، معلمان می توانند از این روش برای پیشگیری از اختلال املاءنویسی و کاهش عملکرد تحصیلی و رفع این اختلال در مدارس استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، املاءنویسی، تمرین توجه، عملکرد تحصیلی
  • سعید آریاپوران صفحات 51-63
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعامل مادر-کودک با نشانه های اختلال های اضطرابی در کودکان ناشنوا و نیمه شنوا بود. روش پژوهش همبستگی بود. از میان مادران دارای کودکان با مشکلات شنوایی ، در شهرستان های بروجرد، ملایر، تویسرکان و نهاوند به صورت سرشماری، 69 مادر (37 مادر کودکان ناشنوا و 32 مادر کودکان نیمه شنوا) انتخاب شدند و در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های اضطراب کودکان اسپنس: نسخه والدین (1992) و رابطه مادر-کودک (1998) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) ، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری با روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که 15/15 درصد کودکان ناشنوا و 33/8 درصد کودکان نیمه شنوا از نشانه های کلی اختلال های اضطرابی بهره مند بودند. نتایج آزمون مانوا نشان داد که نشانه های اختلال های اضطرابی و ابعاد رابطه کودک- مادر در دو گروه کودکان ناشنوا و نیمه شنوا تفاوت نداشت؛ اما در کودکان نیمه شنوا اضطراب اجتماعی و در کودکان ناشنوا ترس از جراحت جسمانی بیشتر بوده است. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط نزدیک مادر-کودک با اختلال های اضطرابی رابطه منفی و تعارض مادر-کودک با اختلال های اضطرابی رابطه مثبت داشت. ارتباط نزدیک مادر-کودک به صورت منفی نشانه های اختلال های اضطرابی کودکان دارای مشکلات شنوایی را پیش بینی کرده است. براساس نتایج، آموزش ارتباط مادر-کودک به مادران کودکان دارای مشکلات شنوایی برای کاهش نشانه های اختلال های اضطرابی آن ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارتباط مادر-کودک، اختلال های اضطرابی، ناشنوا، نیمه شنوا
  • نسرین محمودی، رقیه موسوی ، باقر غباری بناب صفحات 65-74
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر رابطه والد-کودک، بر کاهش نشانه های کودکان 6- 11 ساله مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه بود. در یک مطالعه شبه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با سه گروه آزمایشی 1- دارودرمانی، 2-ترکیبی (دارودرمانی و آموزش) و 3- آموزش، مادران 30 کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه، به صورت روش نمونه گیری چندمرحله ای (انتخاب تصادفی در مناطق آموزش و پرورش تهران، مدارس و دانش آموزان) انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند. گروه ترکیبی و آموزش به مدت 10 جلسه تحت آموزش برنامه گروهی آموزش مبتنی بر رابطه والد-کودک قرار گرفت و گروه دارودرمانی فقط دارو دریافت کردند. آزمودنی ها به وسیله مقیاس کانرز قبل از مداخله و بعد از مداخله ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر رابطه والد-کودک به همراه دارودرمانی منجر به کاهش معنادار نشانه های اختلال بیش فعالی و نقص توجه در کودکان شده است. بنابراین، آموزش مبتنی بر رابطه والد-کودک به همراه دارودرمانی در کاهش معنادار نشانه های اختلال بیش فعالی و نقص توجه کودکان موثر است؛ لذا پیشنهاد می شود درمانگران از این روش برای کمک به این گروه از کودکان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر رابطه والد- کودک، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه، کودکان
  • مرجان علیزاده، خدیجه ابوالمعالی، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 75-88
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و بررسی اثربخشی برنامه آموزشی خانواده محور بر رضامندی زوجیت و سلامت روان مادران دختران تیزهوش انجام شد. پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را مادران دختران تیزهوش تشکیل دادند. برای انتخاب آزمودنی ها از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاستفاده شد، به طوری که در این پژوهش 30 نفر از مادران دختران تیزهوش شرکت کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند و در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش، برنامه آموزشی خانواده محور در 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش داده شد، ولی به گروه کنترل این نوع آموزش ارائه نشد. ابزار های پژوهش مقیاس رضامندی زوجیت افروز (1389) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) بود. داده ها با آزمون آماری تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد. نتایج نشان داد که در پس آزمون، میانگین نمرات سلامت روان و خرده مقیاس های آن (علائم جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، کارکرد اجتماعی، علائم افسردگی) در گروه آزمایش به طور معناداری کم تر از گروه کنترل و میانگین نمرات رضامندی زوجیت گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (0001/0P<). همچنین تمامی نمرات در مرحله پس آزمون نسبت به پیگیری تفاوت معناداری نداشتند (05/0P>). برنامه آموزشی خانواده محور باعث بهبود رضامندی زوجیت و سلامت روان مادران دختران تیزهوش شد. بنابراین، توجه به متغیرهایی از جمله رضامندی زوجیت و سلامت روان ضروری است و برنامه ریزی برای ارائه برنامه آموزشی خانواده محور به این گروه از افراد اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: رضامندی زوجیت، سلامت روان، مادران دختران تیزهوش
  • سهیلا جهاندار، کیوان کاکابرایی * صفحات 89-99

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش روش تحلیل رفتار کاربردی بر رشد مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد. طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. تعداد 30 کودک با تشخیص اختلال طیف اتیسم از روش نمونه گیری در دسترس در شهر کرمانشاه انتخاب و با انتساب تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی به مدت 8 ماه برنامه آموزش مهارت های اجتماعی را از طریق روش تحلیل رفتار کاربردی دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس رشد اجتماعی واینلند بود و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه 19 تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون (فاصله هشت ماه) و پیگیری (فاصله یک ماه) گروه آزمایش در زیر مقیاس های مهارت اجتماعی تفاوت معنادار وجود دارد (01/0> p). نتایج پژوهش نشان داد که روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی بر بهبود مهارت اجتماعی کودکان پسر طیف اتیسم تاثیر گذار بوده است. لذا اجرای این روش درمانی در کنار بقیه درمان ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، تحلیل رفتار کاربردی، مهارت اجتماعی
  • حدیث موسی زاده مقدم، علی اکبر ارجمندنیا*، غلامعلی افروز، باقر غباری بناب صفحات 99-110

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر مشکلات رفتاری و حافظه فعال کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی انجام شد. این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. در این پژوهش 32 دختر با اختلال کاستی توجه بیش فعالی شرکت کردند که به روش دردسترس از مدارس شهر کرمانشاه انتخاب شده بودند. آزمودنی ها به دو گروه 16 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر را در 18 جلسه دریافت کردند، در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر (1975) و مجموعه آزمون حافظه فعال برای کودکان ارجمندنیا (1396) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر مشکلات رفتاری و حافظه فعال آزمودنی ها تاثیر معناداری داشت (0001/0P<). بر اساس یافته ها، برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر مشکلات رفتاری و حافظه فعال کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی را بهبود بخشید. بنابراین، می توان از این برنامه به منظور بهبود مشکلات رفتاری و حافظه فعال چنین کودکانی بهره برد و برنامه ریزی برای استفاده از برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر برای آن ها اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه بیش فعالی، توانبخشی شناختی، حافظه آینده نگر، حافظه فعال
  • فرشته یاقوتی، سعید حسن زاده، مسعود غلامعلی لواسانی، سوگند قاسم زاده صفحات 111-122
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و ساخت برنامه پویانمایی اجتماعی برای کودکان مبتلا به اختلال اتیسم و اثربخشی آن بر مهارت های ارتباطی و اجتماعی این کودکان انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با گروه کنترل و پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شهر تهران بود که از میان آن ها 16 پسر با اتیسم خفیف در بازه سنی 5 - 10 سال به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. سپس کودکان گروه آزمایش در 30 جلسه یک ساعته ، سه روز در هفته، شرکت کرده و برنامه پویانمایی اجتماعی را دریافت کردند که علاوه بر پویانمایی، شامل به کارگیری عروسک های دستی و انگشتی، پازل، کارت های مصور داستان، ماسک های هیجانی، و بازی های خانواده محور بود. والدین در هر دو گروه قبل و پس از مداخله به فهرست ارزیابی درمان اتیسم (ATEC) (ریملند و ادلسن، 2012) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 21، از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. نمرات گروه آزمایش در مرحله پس آزمون کاهش معناداری در تمام خرده مقیاس های آزمون (کارکرد ارتباطی، اجتماعی، شناختی، و رفتارهای تکراری و کلیشه ای) نسبت به پیش آزمون دارد و همچنین بین دو گروه در تمام خرده مقیاس های آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/0P<). بنابراین، می توان چنین نتیجه گیری کرد که کاهش نمرات در خرده مقیاس های فهرست ارزیابی درمان اتیسم ناشی از بهبود عملکرد این کودکان است. نتایج نشان می دهد برنامه فوق به منظور ارتقاء مهارت های ارتباطی و اجتماعی کودکان طیف اتیسم اثربخش است.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، برنامه پویانمایی اجتماعی، مهارت های ارتباطی و اجتماعی
|
  • Mohammad Ashori, Zahra Ahmadiyan, Amir Ghamarani Pages 5-16

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of parent-based Incredible Years’ Cognitive Program on behavioral problems of children with behavioral disorder in Isfahan city. The present research was a semi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The participants were 30 mothers of children with behavioral disorder from Amirkabir Elementary School in Isfahan city who were selected using convenient sampling method. Subjects were assigned to experimental and control groups randomly, each group consisting of 15 mothers. The experiment group members participated in 12 sessions of Incredible Years’ Cognitive Program, while the control group did not receive the intervention. The tool used was Rutter’s Child Problem Behaviors Questionnaire for parents (1975). Multivariate analysis of covariance was done by SPSS (version 23) for analyzing the data. The results showed that Incredible Years’ Cognitive Program training had a significant effect on the behavioral problems and all subscales (aggression and hyperactivity, anxiety and depression, social maladjustment, antisocial behaviors, attention shortage) of children with behavioral disorders (P<0.001). Incredible Years’ Cognitive Program training improved the behavioral problems of children with behavioral disorder. In other words, applying this training program has been associated with effective and positive outcomes. Therefore, paying attention to the Incredible Years’ Cognitive Program is essential and planning for providing training of this type of cognitive program for mothers of children with behavioral disorder is of particular importance.

    Keywords: Cognitive program, behavioral disorders, behavioral problems, Incredible Years
  • Leyla Afzali, Fatemeh Khamseh Pages 17-25
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of child-centered game therapy on reducing the externalized problems of students. The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The research population consisted of all 7-9 years-old students who were referred to counseling centers in Tehran due to behavioral problems and had been diagnosed in the evaluations with externalized problems. Using available sampling, 30 students who were diagnosed with behavioral problems during diagnostic interview with their parents, were evaluated by the Child Behavior Checklist (CBCL). From among these students, 10 were selected who scored higher than the cut score as sample group. Finally, 5 of them were randomly assigned to the experiment group and 5 were assigned to the control group. Experiment group received 16 sessions of child-centered play therapy, while the control group did not receive any intervention. After the intervention, the two groups were evaluated again using the Child Behavioral Checklist (CBCL) as the post-test. Data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA (statistical model. Findings showed that child-centered play therapy reduces externalizing problems of students (P<0.01). According to the results of this study, it can be concluded that child-centered play therapy has been effective and this intervention can be used to reduce the externalizing behavioral problems.
    Keywords: Play therapy, child-centered, behavioral problems, students
  • Hamid Omidi, Firozeh Sajedi, Reza Rostami, Enayatollah Bakhshi Pages 27-37

    The present research aimed to examine the effectiveness of training social skills on self-esteem of students with attention deficit/hyperactivity disorder. The study was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population sonsisted of 8 to 12 years old boys in Tehran during 2013- 2014 semester who had attention deficit/hyperactivity disorder. A number of 32 of these students were chosen by convenience sampling method and were assigned randomly to experiment and control groups (16 in each). The tools used were Child Behavior Checklist (Achenboach/1978) and Cooper-Smith Self-esteem Inventory (1967). The experiment group was trained using the Social Skills Program in 10 sessions (each lasted one hour). The data were analyzed by analysis of covariance using SPSS software. The results showed that the self-esteem of students with attention deficit/hyperactivity disorder was increased significantly in exprement group in comparison with the control group (P= 0.01) and this effect lasted for one month after intervention. It is concluded that teaching social skills to students with attention deficit/hyperactivity disorder can enhance their self-esteem Therefore, preparing schedueled social skills programs and including this program in training programs of these children as complementary education can be useful.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity, ADHD, self-esteem, social skills
  • Afsaneh Tajik, Taghi Pour ebrahim, Seyed Ali Hoseini Almadani Pages 39-49
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of training and attention exercises on spelling ability and academic performance of students with learning disabilities. The present study was a semi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up dwsign and control group, and statistical population consisted of third-grade female students of Shahriyar and Malard, the number of which was 23839 during academic year 96-95. The students were selected using random cluster sampling method from 4 districts, from which Malard and Shahriar districts were chosen, from among 260 schools of these 2 districts, Hajia Noori, Maryam and Hazrat Zaynab schools were selected. Finally, from each school, two classes were chosen and after screening the students by Iowa Raven Test, and teacher-made spelling test 30 students were chosen and assigned to two groups of 15 girls. In addition, for evaluating the educational performance, teacher-made educational performance test was utilized. The students participated in Fletcher’s 2007 training program twice a week during ten sessions of 45 minutes. To analyze the data, mixed variance analysis with repeated measurements was used. Results showed the effectiveness of attention teaching and exercises on improving the ability of spelling (P=0.0001, F=21.19) and academic performance in students with learning disabilities (F=22.67, P=0.001). Since attention teaching and exercises improves spelling ability and educational performance, teachers can use this method in the schools to prevent spelling problems and decline in educational performance.
    Keywords: Attention, academic performance, learning disorder, training, spelling
  • Saed Aryapouran Pages 51-63
    The purpose of the current study was to examine the relationship between mother- child relationship and symptoms of anxiety disorders in deaf and hard-of-hearing children. The research method was correlation analysis. From among the mothers of children with hearing problems in Brojerd, Malayer, Toyserkan and Nahavand, 69 mothers (36 mothers of deaf and 33 mothers of hard-of- hearing) participated in study uusing census method. The Spence's Children Anxiety Scale-Parent Version (1992) and Child-Parent Relationship Scale (1998) were used for data collection and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), Pearson correlation coefficient and stepwise regression was used for data analysis.
    Results
    Results indicated that 15.15% of deaf children, and 8.33% of hard-of-hearing children had symptoms of anxiety disorders. Results of MANOVA indicated that symptoms of anxiety disorders and dimensions of mother-child relationship didn’t differ between deaf and hard-f-hearing children; but social anxiety in hard-of-hearing children and fear of physical injury in deaf children were higher. Results of Pierson correlation coefficient showed that the closeness of mother-child relationship was negatively and conflict in mother-child relationship was positively correlated with anxiety disorders. According to regression analysis, the closeness of mother-child relationship negatively predicted symptoms of anxiety disorders. According to the results, teaching mother-child relationship to mothers of children with hearing problems is suggested to decrease the symptoms of anxiety disorders among these children.
    Keywords: Anxiety disorders, mother-child relationship, deaf, hard-of-hearing
  • Nasrin Mahmoudi, roghayeh Mosavi, Bagher Ghobari Bonab Pages 65-74
    The present study was conducted in order to investigate the effectiveness of parent-child relationship-oriented group interventions on symptoms reduction in 6-11 years old children with attention-deficit/hyperactivity disorder. In a quasi-experimental study using pre-test and post-test design with three experimental groups of 1. drug therapy, 2. combined (drug therapy and family-oriented intervention) and 3. family-oriented intervention, mothers of 30 children with ADHD disorder were randomly selected from the educational districts, schools and students of Tehran using multi-stage cluster sampling method, and were placed in three groups. The combined and family-oriented groups were trained in a parent-child relationship group for 10 sessions and the drug therapy group received only medication. Subjects were assessed by Canners’ Parenting Scale in two stages (before intervention and after intervention). Data were analyzed using covariance analysis. The results of the present study showed that the implementation of a parent-child-based educational program resulted in a significant reduction in symptoms of ADHD among children in both the combined and family-oriented group. Parent-child relationship education is effective in symptoms reduction among children with ADHD. Therefore, it is suggested that therapists use this method to help children of this particular group.
    Keywords: group-oriented parent-child relationship training, ADHD, children
  • marjan Alizadeh, Khadijeh Abolmaali, Ali akbar Arjmandnia Pages 75-88
    The purpose of the present study was designing and studying effectiveness of family-based training program on marital satisfaction and mental health of mothers of gifted girls. Study method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow up design with control group. The study population included mothers of gifted girls. Subjects were selected by cluster random sampling method, so that 30 mothers of gifted girls participated in the study. Subjects were divided into two groups randomly (experiment and control group), each of which consisted of 15 subjects. Experiment group received 12 sessions of family based training program each lasting for 90 minutes, while control group did not receive any intervention. The tools of present research were Afrooz Marital Satisfaction Scale (2010) and Goldberg & Hiller General Health Questionnaire (1979). Data were analyzed using mixed variance analysis. The findings showed that there was significant decrease in mental health and subscales mean scores (somatic symptoms, anxiety, social dysfunction, depression) and increase in marital satisfaction mean scores of experiment group in the post-test in comparison with control group (P<0.0001). Also, significant difference among scores in post-test and follow up was not detected (P>0.05). Family- based training program led to improvement of the marital satisfaction and mental health of mothers of gifted girls. Therefore, paying attention to the variables such as marital satisfaction and mental health are essential, and planning for providing family-based training program for this population is of particular importance.
    Keywords: Marital satisfaction, mental health, Gifted Girls, family-based
  • Soheyla Jahandar, Keyvan Kakabaryi Pages 89-99

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of Applied Behavioral Analysis on social skills development of children with autism spectrum disorder. The study was a quasi-experimental research with a pre-test-post-test-follow-up with control group. A sample of 30 children with the diagnosis of autism spectrum disorder in Kermanshah is selected using available sampling method, who were randomly assigned to experiment and control groups of 15. The experiment group received social skills training program for 8 months using applied behavioral analysis method. The research tool was Winelend Social Growth Scale and the data were analyzed using SPSS19. The findings showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test scores (eight month intervals) and the follow-up (one month interval) of the experiment group in social skill growth (p<0/01). The results of this study show that the therapeutic method of applied behavioral analysis is effective for improving the social skills of children with autism spectrum disorder. Therefore, the implementation of this therapeutic approach is recommended along with the rest of the treatments.

    Keywords: applied behavioral analysis, autism spectrum disorder, social skill
  • Hadis Mosazadeh Moghadam, Ali Akbar Arjmandnia, Gholam ali Afrooz, Bagher Ghobari Bonab Pages 99-110

    Present study was aimed to investigate the effectiveness of prospective memory-based cognitive rehabilitation program on behavioral problems and working memory in children with attention deficit/hyperactivity disorder. The present research was a semi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The participants were 32 girls with attention deficit/hyperactivity disorder from schools in Kermanshah city who were chosen using convenient sampling method. Subjects were divided into experiment and control groups, each group consisting of 16 children. The experiment group received 18 sessions of prospective memory-based cognitive rehabilitation program, while the control group did not receive any training. The research tools were Rutter’s Child Behavior Questionnaire (1975) and Arjmandnia’s Working Memory Test Battery for Children (2017). Data were analyzed by MANCOVA. The results showed that prospective memory-based cognitive rehabilitation program had a significant effect on the behavioral problems and working memory of participants (P<0.0001). According to the findings, of prospective memory-based cognitive rehabilitation program improves behavioral problems and working memory in children with attention deficit/hyperactivity disorder. So, this program can be used to improve behavioral problems and working memory of these children, and planning for providing prospective memory-based cognitive rehabilitation program for them has particular importance.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, prospective memory, working memory, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Fereshteh Yaghoti, Saed Hasanzadeh, Masoud Gholamali lavasani, Sogand Ghasemzadeh Pages 111-122
    The aim of this study was to design and construct a social animation program for children with autism disorders and its effectiveness on communication and social skills of these children. The present study was a quasi-experimental study with control group and pre-test and post-test design. The statistical population included all children with autism spectrum disorder in Tehran, from among which 16 boys with autism in the age range of 5 to 10 years old were selected by convenience sampling method and then randomly assigned into two experiment and control groups. Then, the children of the experiment group participated in 30 one hour sessions, three days a week including social animation program, which in addition to animation, included the use of finger and hand puppets, puzzles, cartoon illustrations, emotional masks, and family-focused games. Parents in both groups responded to the Autism Assessment Evaluation (ATEC) (Rimland & Adelsen, 2011) before and after intervention. To analyze the data, multivariate covariance analysis and SPSS-21 software was used. The scores of the experiment group in the post-test stage showed a significant decrease in all test subscales (communication, social, cognitive, and repetitive and stereotypical behaviors) compared to pretest, and also there is a significant difference between the two groups in all test subscales (P<0.001). It can be concluded that reducing the scores in the subscales of the the Autism Assessment Evaluation is due to improvement in the performance of these children. The results show that the above program is effective in improving the communication and social skills of children with autism spectrum disorder.
    Keywords: Autism Spectrum Disorder, social animation program, social communication skills