فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا ناظمیان*، مریم شکوهی نیا صفحات 1-32
    تاثیر استعمار بر جهان سوم از موضوعاتی است که همواره در آثار نویسندگان و شاعران جهان دیده می شود. ادبیات پسااستعماری می کوشد با ارائه تصویری صحیح به مبارزه با استعمار پرداخته و حقیقت امر را کشف کند. یکی از مسلم ترین اهداف نظریه پسااستعماری این است که با درک نحوه عملکرد ایدئولوژی استعمارگرانه در شکل دهی به هویت استعمارگران و استعمارشدگان، به پیکار با این ایدئولوژی برخیزد. ایران و سودان از جمله کشورهایی هستند که در برهه ای از زمان تحت سیطره استعمار بوده اند. «سیمین دانشور» و «طیب صالح» از جمله نویسندگان معاصر ایرانی و سودانی هستند که با استفاده از قالب رمان پسا استعماری به آشکار کردن حقایق تاریخی درباره مبارزه با استعمارگران پرداخته اند.
    پژوهش حاضر رمان های یادشده را در عصر نویسندگان از دید نظریه پسااستعماری بررسی می کند و با استفاده از روش نقد تحلیلی- توصیفی به بررسی پیامدهای استعمار در ایران و همچنین جهان عرب می پردازد.
    کلیدواژگان: سیمین دانشور، طیب صالح، ادبیات تطبیقی، پسااستعماری، غرب گریزی و شرق مداری
  • سهیلا فرهنگی*، زهرا صدیقی چهارده صفحات 33-56
    نشانه شناسی، رویکردی میان رشته ای است که می تواند در خوانش متون ادبی، اعم از شعر و داستان رهگشا باشد. این مقاله در نظر دارد با بهره گیری از رویکرد نشانه شناسی اجتماعی، رمزگان های اجتماعی مجموعه داستان «طعم گس خرمالو» از زویا پیرزاد را بررسی و تحلیل کند. این پژوهش نشان می دهد که رمزگان های هویت و آداب معاشرت -که از مهم ترین رمزگان های اجتماعی محسوب می شوند- جایگاه مهمی در داستان های زویا پیرزاد دارند. همچنین بیانگر آن است که با دستیابی به لایه های زیرین متن می توان هویت و موقعیت اجتماعی اشخاص داستانی را شناخت و درک بهتری از واقعیت های اجتماعی پیدا کرد. تفسیر رمزگان های اجتماعی به کاررفته در این مجموعه داستان، نشانه توجه ویژه پیرزاد به نقش زنان و بیانگر تحول آنان در صحنه های زندگی اجتماعی است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، هویت، اجتماع، زویا پیرزاد، طعم گس خرمالو
  • غلامرضا پیروز*، مهدی خادمی کولایی، حسین حسن پور آلاشتی، زهرا مقدسی صفحات 57-87
    رمان دفاع مقدس یکی از گونه های برجسته در حوزه ادبیات داستانی ایران است. برخی از نویسندگان متعهد دفاع مقدس با رویکردی رئالیستی، ارائه تصاویری عینی از جنگ ایران و عراق را محور کار خویش قرار داده اند و به خلق آثار ساده و بدون پیچیدگی روی آورده اند. بررسی ها نشان می دهد که اغلب نویسندگان واقع گرای دفاع مقدس در آثارشان از مولفه هایی چون شخصیت های عینی، تسلسل روایی، زاویه دید واحد (اول شخص و سوم شخص)، پیرنگ مبتنی بر روابط علی و معلولی، زمان و مکان ملموس و مشخص سود می جویند تا بر وجه واقع نمایی و حقیقت مانندی اثر بیفزایند و پیام خود را به گوش مخاطب برسانند.
    رویکرد روش شناسی این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و واحد تحلیل، ساختار رمان های واقع گرا در حوزه دفاع مقدس با مطالعه موردی سه رمان زمین سوخته (احمد محمود)، ترکه های درخت آلبالو (اکبر خلیلی) و سفر به گرای 270 درجه (احمد دهقان) و با تاکید بر عناصر داستانی شخصیت، روایت و زاویه دید، پیرنگ و زمان و مکان است
    کلیدواژگان: واقع گرایی، رمان دفاع مقدس، زمین سوخته، ترکه های درخت آلبالو و سفر به گرای 270 درجه
  • حمید رضایی*، جهانگیر صفری، ابراهیم ظاهری، روح الله کریمی صفحات 89-118
    زنان به عنوان نیمی از جامعه انسانی، در دوران معاصر نقش مهمی در تحولات اجتماعی و فرهنگی دارند و حضور پررنگ آنها در اجتماع نیز در بسیاری از داستان ها انعکاس یافته است. در این مقاله، با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی تلاش بر این است که به بررسی چهار گروه از زنان یعنی زنان سنت گرا، طرفدار فرهنگ ایرانی، غرب گرا و زنان سرگردان در پنج رمان معاصر پرداخته شود. در این داستان ها معمولا زنان سنتی، زنانی هستند که به کارهای درون خانه می پردازند و دغدغه های آنها همان مسائل درون خانه است. زنان طرفدار فرهنگ ایرانی، زنانی اند که از حیطه خانه بیرون آمده اند، به فعالیت های اجتماعی و سیاسی می پردازند و دفاع از آرمان ها و آموزه های فرهنگ ایرانی را وظیفه خود می دانند. گروهی دیگر، زنان غرب گرا هستند که به اظهار نظر درباره مسائل کشور می پردازند، از فرهنگ غرب حمایت می کنند، خواهان اصلاحات اساسی در وضعیت زن ایرانی هستند و به وضع موجود معترض اند. زنان سرگردان، نه مانند زنان غرب گرا شیفته فرهنگ غرب هستند و نه مانند زنان سنتی و طرفدار فرهنگ ایرانی، فرهنگ بومی را پذیرفته اند؛ بلکه در بین این دو فرهنگ سرگردان هستند.
    کلیدواژگان: رمان، دفاع مقدس، زنان، فرهنگ بومی و فرهنگ غربی
  • نرگس اسکویی* صفحات 119-144
    نوشتن رمان یا ساختن فیلم بر اساس مطالعات علمی در عرصه جهانی، سابقه طولانی دارد؛ اما این امر اغلب در ادبیات داستانی ما مغفول مانده است. اختلال تجزیه هویت با نام اختصاری DID یک بیماری کمیاب هویتی و شخصیتی است. این بیماری، دست مایه ساخته شدن رمان و فیلم هایی در جهان شده است(1). «رمان سرخی تو از من»، یکی از نادر رمان های ایرانی است که با تکیه بر ویژگی ها و دلایل ایجاد این بیماری نوشته شده است. مقاله حاضر به شیوه مطالعاتی میان رشته ای روان شناختی، علاوه بر معرفی مختصر این بیماری، به ارزیابی چگونگی توصیف این بیماری در رمان، نمادپردازی های موجود در متن داستان، نحوه شخصیت پردازی و تطابق یا عدم تطابق شخصیت بیمار داستان با ویژگی های بیماران مبتلا به این اختلال می پردازد. بخش دیگری از مقاله به کاوش در تکنیک های توامان داستان پردازی و روان کاوی که در لایه های مختلف داستان از آنها استفاده شده است (تداعی، برون ریز خاطرات واپس زده و...) اختصاص دارد. نتیجه حاصل از این تحقیق، گویای آن است که نویسنده علی رغم چند لغزش کوچک علمی، از حیث داستان پردازی در بهره مندی از تکنیک های تعلیق و تداعی و انتخاب راوی و زبان خاص برای روایت مناسب این داستان و توصیف بیماری یادشده، بسیار موفق و تاثیرگذار عمل کرده است.
    کلیدواژگان: تجزیه هویت، نقد روان شناسی، سرخی تو از من، سپیده شاملو
  • بهجت سادات حجازی* صفحات 145-172
    رمان شطرنج با ماشین قیامت، رمانی رئالیستی فلسفی است که ضمن اشاره به واقعیت های نبرد ایران و عراق، دیالوگ های فلسفی و خردمندانه بین شخصیت ها، کنجکاوی مخاطب را نسبت به دریافت و درک جواب پرسش هایی که درگیری ذهنی خود اوست برمی انگیزد.
    کارکردهای متفاوت زبان رمان، زمینه تاویل پذیری متن را - خصوصا وقتی به سمت دلالت های ضمنی و غیر صریح پیش می رود - فراهم کرده است. از سوی دیگر بحث و جدل های لفظی درباره بازی شطرنج و تطبیق آن با صحنه زندگی آدمیان، تک گویی های درونی راوی، چرخش های زمانی و پاسخ و پرسش های فلسفی و کلامی درباره آغاز آفرینش، جبر و اختیار و پدیده های محیطی، رمانی «چندآوایی» را آفریده است. در این پژوهش، نویسنده نداهای متفاوت اندیشه، زمان، رویا و بازی را در رمان «شطرنج با ماشین قیامت»، بر اساس نظر «میلان کوندرا» به شیوه توصیفی- تحلیلی تبیین می کند و به لحاظ اهمیت ماهیت زبان رمان، به کارکردهای زبان رمان و دلالت های نشانه شناختی که زمینه چندآوایی را فراهم کرده است؛ خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: شطرنج با ماشین قیامت، حبیب احمدزاده و رمان چندآوایی
  • رضا صادقی شهپر*، سیما پورمرادی صفحات 173-199
    ناتورالیسم در ادبیات، نظریه ای است که کردار، گرایش و اندیشه انسان ها را برخاسته از غرایز درونی و امیال طبیعی می داند. طبق این نظریه، ناتورالیست ها تمام واقعیت ها و پدیده ها را در دایره معارف علمی که با قوانین علمی توجیه پذیرند، محصور می دانند. آنان بر مسائلی چون وراثت، محیط و سرنوشت و مشاهده زندگی به دور از آرمان گرایی تاکید می ورزند و بیشتر به بازنمایی عینی امور زشت و ناخوشایند می پردازند. ناتورالیست ها معتقدند همان گونه که یک دانشمند علوم طبیعی در سلسله حوادث و علل و موجبات آنها تحقیق و آزمایش می کند، در ادبیات نیز چنین تحقیقی روی رفتار و منش آدم ها، لازم و عملی است.
    «اسماعیل فصیح» از جمله نویسندگان ناتورالیست در داستان نویسی معاصر ایران است. در این مقاله داستان های خاک آشنا، شراب خام، دل کور و اسیر زمان، از منظر نقد ناتورالیستی بررسی شده اند و نتیجه به دست آمده حاکی از بازتاب چشمگیر اصول ناتورالیسم در این آثار است. نکته دیگر اینکه جبر وراثت، جبر محیط و سرنوشت و شرح دقیق وقایع و جزییات، پربسامدترین مولفه های ناتورالیستی در داستان های فصیح است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و ضرورت آن این است که برای نخستین بار به کشف مولفه های ناتورالیستی داستان های این نویسنده پرداخته می شود و آثار فصیح از دیدگاه نقد ناتورالیستی تحلیل شده اند و وی نویسنده ای ناتورالیست معرفی می شود.
    کلیدواژگان: داستان، اسماعیل فصیح، ناتورالیسم، نقد
  • مهدی خادمی کولایی*، غلامحسین ملازاده صفحات 201-226
    تحولات شتابنده و روز افزون، تغییر مداوم نگرش ها و پیدایش نظریه های متنوع ادبی در این زمانه دائما نوشونده، ادبیات داستانی را نیز تحت تاثیر قرار داد و سبب شد تا داستان نویسان نیز- ناخودآگاه و گاه با ادراکی برآمده از خودآگاهی نوین- با کنار نهادن قواعد پیش بنیاد، روایت هایشان را با وضعیت جهان جدید همسو کنند.
    از آنجا که کاربست شیوه روایی مرگ مولف در رمان «هیس» از محمدرضا کاتب، در مقایسه با سایر شاخصه های محوری آثار پسامدرن، برجستگی چشم پوشی ناپذیری دارد و همین امر سبب شده تا این اثر ظرفیت های لازم و مناسبی برای این نوع از خوانش خاص فرامدرنی داشته باشد. نویسندگان این جستار برآنند تا استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی نشان دهند که نویسنده در کنار به کارگیری سایر فنون فرانوگرایانه، از این شگرد به صورت ویژه، همراه با تنوع و فراوانی چشمگیری بهره جسته و از این نظر موفق به عرضه اثری شاخص به جامعه ادبی شده است.
    کاتب، شاخصه مرگ مولف را عمدا با شکل های گوناگون آن در جای جای این رمان به کارگرفته و در کنار آزادی عمل اشخاص داستان، فضاهای مناسب را نیز برای ورود خوانندگان به متن داستان فراهم کرده تا جمهوریت صداها در اثر او طنین رساتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: رمان پست مدرن، مولفه های وجودشناسانه، مرگ مولف، رولان بارت و هیس
|
  • Reza Nazemian*, Maryam Shokohi, Nia Pages 1-32
    The effect of colonialism on the Third World is always under consideration in works of worldwide authors and poets. Post-Colonial Literature attempts to fight against colonialism by offering a true picture and clarifying the truth behind the matter. One of the most certain purposes of Post-Colonialism theory is to understand the method of Colonialism approach in forming identities of colonialist and colonized to fight against this ideology. Iran and Sudan are among the countries that were under predominance of colonialism in some past periods. “Simin Daneshvar” and “Tayeb Salih” are among the contemporary Iranian and Sudanese authors who use Post-Colonialism novel framework to unmask and uncover historical truths about fighting against colonialists. Current study reviews and examines mentioned novels in their own time with Post-Colonialism point of view; it also examines consequences of Colonialism in Iran and Arab World using Analytic-Descriptive method.
    Keywords: Simin Daneshvar, Tayeb Salih, Comparative Literature, Post, Colonialism, Anti, Islamism, East, Centrism (Eastism)
  • Soheila Farhangi*, Zahra Sediqi Chahardeh Pages 33-56
    Semiotics is an interdisciplinary approach that can be a guidance in reading literary texts like poetry and story. Applying social semiotics, this article tries to analyze and examine social codes of story series of “The Acrid Taste of Persimmon”. This study shows that identity and etiquette codes- which are regarded among the most important social codes- have significant status in Zoya Pirzad stories. It also shows that we can know social identity and status of characters of story and get a better understanding of social realities by recognizing lower layers of texts. Interpreting applied social codes in this story series shows Pirzad special attention to the role of women and their evolutions in social life scenes.
    Keywords: Semiotics, Identity, Community, Zoya Pirzad, The Acrid Taste of Persimmon
  • Gholam, Reza Pirouz*, Mahdi Khademi Koulayi, Hussein Hasan Pour Alashti, Zahra Moghadasi Pages 57-87
    Holy Defense Novel is one of the brilliant varieties in Persian Story Literature. Some of the committed Holy Defense authors, by following the Realist approach, have focused on presenting concrete pictures of Iran-Iraq War and producing simple and free of complexity. Reviews show that most Realist Holy Defense authors have applied components like real characters, narrative sequence, single point of view (First Person and Third Person), plot based on cause and effect relations, tangible and real time and place to increase truthfulness and realism mode of works and communicate their message to the intended audience. Methodological approach of the current study is Descriptive-Analytic and Unit of Analysis is composed of structures of Realist novels in Holy Defense Literature, case studies of 3 novels: 1- Burnt Land (Ahmad Mahmud), 2- Twigs of Sour Cherry Tree (Akbar Khalili) and 3- Journey to heading 270 Degrees (Ahmad Dehqan) and it also focuses on fictional elements of character, narration and point of view, plot, time and place.
    Keywords: Realism, Holy Defense Novel, Burnt Land, Twigs of Sour Cherry Tree, Journey to heading 270 degrees
  • Hamid Rezaee*, Jahangir Safari, Ibrahim Zaheri, Ruh Al Allah Karimi Pages 89-118
    Women, as composing half of society population, have significant roles in contemporary period’s social and cultural changes and their effective presence in society is manifested in many stories. Using Descriptive-phenomenological approach, this article attempts to analyze four groups of women, i.e. traditional women, Iranian culture-advocate women, westernized women, and wandering women in five contemporary novels. Traditional women are usually those homemakers or housekeepers paying attention just to domestic matters. Iranian culture-advocate women are those involved in social and political activities outside home and consider supporting and defensing Iranian culture ideals and doctrines as their own duties. Another group, i.e. westernized women, make claims about internal matters of country, support western culture, seek basic and fundamental reformations and protest against the current situation. Wandering women are not interested in western culture and do not follow and support Iranian domestic culture, but they are wandering in-between these two cultures.
    Keywords: Novel, Holy Defense, Women, Domestic Culture, Western Culture
  • Narges Oskuye* Pages 119-144
    Writing a novel and making a film based on scientific studies from worldwide has a long history; but this matter is often forgotten in story literature. Dissociative Identity Disorder (or DID) is a rare identity and personality disease. This sickness was foundation of writing novels and making films. “Your redness from me” Novel is one of the rare Persian novels that is written based on features and reasons of this disease. Current article, using a psychological interdisciplinary studies method, briefly introduces this sickness and assesses its method of disease description, available symbols in story text, characterization type and match or mismatch of sick character of story with patients stricken with this disorder. Another part of the article seeks to search for simultaneous techniques of storytelling and psychoanalysis which are used in different layers of story (association, effusion of repressed memories, and …). Obtained result shows that although author had a few scientific errors, she was so successful in storytelling and using techniques like suspense, association, narrator selection, and special language appropriate for this story and describing mentioned patient.
    Keywords: Dissociating Identity, Psychological Criticism, “Your redness from me”, Sepideh Shamlu
  • Behjat Al Sadat Hejazi* Pages 145-172
    “Chess with pandemonium machine” Novel is a realist philosophical novel that, along with pointing to Iran-Iraq War realities, point to philosophical and wise dialogues to provoke the audience curiosity for finding and understanding answers of questions mentally involved with. Different functions of novel language makes the interpretability of text possible- especially when it deals with implied and implicit implications. In other hand, verbal discussions about chess and comparing it with human life scenes, internal monologues of narrator, time turns, asking and answering philosophical and verbal questions about the start of creation, determinism, and free will and environmental phenomena has produced a “Polyphony” novel. What special features do this novel have? And how are they compatible with text of “Habib Ahmad-zade” novel? Author explains different callings of intellect, time, dream and game based on “Milan Kundera” ideas in “Chess with pandemonium machine” novel with an analytical-descriptive method and also deals with the significance of nature of language of novel, functions of language of novel and semiotic implications which make Polyphony context.
    Keywords: Chess with pandemonium machine, Habib Ahmad, zade, Polyphony Novel
  • Reza Sadeghishahpar *, Sima Poormoradi Pages 173-199
    In literature, Naturalism believes that human deeds, tendencies and thoughts are derived from inner impulses and instinctive and natural drives and desires. Based on this belief, naturalists encompass all the phenomena and events within the circle of known facts which are justifiable based on scientific principles. They emphasize such cases as heredity, environment and fate as determining factors in man’s life, and believe in an objective representation of human life and its unpleasant aspects based on direct observation and without any idealizing. They propose that as scientists of natural sciences investigate on the natural events and their relevant causes, one may do just such studies on the behavior and moods of human beings in literature.EsmailFasih is one such writer in Iranian literature in whose works traces of Naturalism can be detected. In the present dissertation, we have conducted a critical study of his major novels (KhakAshena, Sharab e Kham, Del e Koor, and AsirZaman) based on Naturalism’s percepts. Results achieved from our study have invariably proved the dominant reflection of such percepts in his works, thus proving our proposed thesis. Also of importance is the fact that heredity determinism, environment and fate are the most frequent Naturalistic parameters in Fasih’s Novels. The present study is conducted in a descriptive-analytic metod and is specially important as it is the first time that identifying naturalist parameters in the stories of Fasih hass been the subject of critical study, and he is considered as a naturalist writer.
    Keywords: story, Esmail Fasih, Naturalist Critique
  • Mahdi Khademi Koulayi*, Gholam, Hussein Molla Zade Pages 201-226
    Increasing evolutions, constant change in attitudes and emergence of various literary theories in this constant renewing world has affected story literature too and caused story writers – sometimes unaware and sometimes with awareness coming from a new self-consciousness - to make their stories compatible with the condition of new world, by missing out fixed principle. Since applying the narrative method of “Death of Author” in Hiss Novel by Muhammad Reza Kateb is unforgettable in comparison with other main features of Post-modern work, this made the work to have necessary and appropriate capacities for this type of special postmodern reading. Authors of this article, using library and descriptive-analytic method, attempt to show that Hiss author, along with other postmodern techniques, uses this technique particularly with brilliant varieties and differences, and by so doing he could have introduced a masterpiece into the literary community.Kateb uses Death of Author intentionally in various forms and in different parts of this novel; he also produced suitable spaces for readers to enter into the story text along with freedom of action for story characters so that republicity of voices are clearer in his work.
    Keywords: Postmodern Novel, Existential Components, Death of Author, Roland Barthes, Hiss