فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1383)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1383)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی محبتی صفحات 1-16
    بی تردید، در میان بینا نگذاران فرهنگ و ادب اسلامی، جاحظ چهره ای ممتاز است. حوزه وسیع اطلاعات، ژرفای دانش و به ویژه نگاه خاص به ادبیات و فنون ادبی از او شخصیتی کم نظیر ساخته است. او علاوه بر زمینه های عام دانش و تسلط بر غالب علوم اسلامی و ادبی، در حوزه نقد ادبی و به ویژه در حوزه نقد بلاغی جایگاه ویژه ای دارد. اگر چه چنان که باید در تمدن اسلامی و خصوصا دنیای فارسی زبان، به آراء و آثار او توجه نشده است؛ اما اکثر نظریه پردازان علوم بلاغی و شاعران و نویسندگانی که گرایش های بلاغی دارند، عمیقا متاثر از نظریات جاحظ هستند. او در حوزه خاستگاه شعر و علل ظهور آن، ویژگی های سخن و شعر خوب، تمایزات لفظ و معنا و ویژگی های ساخت، بافت و محتوا، روان شناسی شعر و شاعر، دلایل تفاوت رویکردهای ملت ها به سخن منظوم و منثور و عدم اقبال پاره ای از آنها به فرهنگ مکتوب، سخنانی تازه و قابل تحلیل دارد؛ چنان که در زمینه ریشه شناسی لغات، آواشناسی تطبیقی، معناشناسی و نظایر آنها نیز نکته های فراوانی گفته است که درک و تفسیر آنها جان و توانی تازه به ادبیات فارسی و نظریه پردازان جهان اسلام می بخشد. وی اگر چه بیش از 360 اثر آفریده است، ولی عمده نظریه های ادبی خو د را در دو کتاب «البیان و التبیین» و «الحیوان» گنجانده و برخی رساله های مستقل ادبی هم نگاشته است. هدف این مقاله تبیین دو نکته عمده است: اول بررسی، طبق ه بندی، تفسیر و تحلیل آراء و آثار جاحظ درباره ادبیات و نقد ادبی و بیان جایگاه او به عنوان پدر علوم بلاغی. دوم تاکید بر تاثیر عظیم و عمیق جاحظ بر متفکران ایرانی به خصوص شاعران و نویسندگان آن و بالاخص در حیطه نقد ادبی و رویکرد بلاغی آن. چون نویسنده معتقد است که مهم ترین رویکرد نقد ادبی در زبان و ادب فارسی، رویکرد بلاغی بوده است و جاحظ «موسس علوم بلاغی» در جهان ایرانی اسلامی است.
    کلیدواژگان: جاحظ، رویکرد بلاغی، فرهنگ ایرانی، اسلامی، نقد ادبی
  • قدرت الله طاهری صفحات 17-32
    تفسیر و تاویل اساطیر در ادبیات کلاسیک ایران به دلایل زیادی از جمله کفرآمیز پنداری آنها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. در کنار تاویلات اندک و از هم گسیخته سنایی، شاعر قرن پنجم، شیخ اشراق، عارف و فیلسوف بزرگ قرن ششم یکی از کسانی است که با جدیت تمام در پی تفسیر و تاویل اساطیر ایران باستان برآمده است. شیخ اشراق با این تاویلات می خواهد پیوندی عمیق میان سه فرهنگ مجزا از هم؛ یعنی فرهنگ اسلامی، حکمت ایران باستان و فلسفه یونان برقرار کند. زیرا وی از یک سو به عنوان مسلمان معتقد، با فرهنگ اسلامی و عناصر فرهنگی آن از جمله تصوف به خوبی آشناست و از طرف دیگر به عنوان ایرانی نژاده و اصیل، میراث دار تمدن ایران قبل از اسلام است و نیز نمی تواند به فلسفه یونان که محصول با ارزش خرد و عقلانیت بشری است، بی اعتنا باشد. سهروردی با ژرف بینی خاص خود پی برده است کلیت سه فرهنگ به ظاهر مخالف هم نه تنها تضادی با یکدیگر ندارند، بلکه در صورت اتحاد و سازش میان آنها، می توان به تجربه ای گرانسنگ برای هدایت و رشد بشریت دست یافت. در این مقاله سعی شده است تلاش و کوشش این نابغه بزرگ در ایجاد پیوند و سازش جریان های تفکر بشری که در تاویل وی از داستا ن اسطوره ای رستم و اسفندیار منعکس شده است، تبیین و دلایل چنین تاویلی ضمن نشان دادن عناصر فرهنگ های مذکور باز نموده شود. پیداست که در دوره سهروردی این داستان و دیگر داستان های شاهنامه به اندازه ای مشهور شده بودند که به راحتی و جز برای اغراض ویژه ای در هم ریختن ساختمان آنها سهل و آسان نبود. اما شیخ اشراق با توجه به ذهنیت خاص خود از عهده این مهم بر آمده و این داستان را ساختارشکنی کرده است تا بتواند نظرات اشراقی خود را در لابه لای آن باز گوید.
    کلیدواژگان: نقد اسطوره شناختی، داستان رستم و اسفندیار، رسائل فارسی شیخ اشراق
  • مصطفی جوزی صفحات 33-40
    شعر و موسیقی ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. اما امروزه به دلیل گسترش فراوانی که هر یک از آنها یافته اند، از هم جدا شده اند. با وجود این، هنوز هم بین شعر و موسیقی پیوندی دیرینه برقرار است؛ به گونه ای که هر کدام بدون دیگری ناقص و نارسا است. به ویژه، موسیقی که بدون شعر طراوت لازم را ندارد. در این مقاله سعی شده است اصطلاحات موسیقی مستعمل در دیوان خواجو مورد بررسی قرار گیرد و ارتباط بین نغمات موجود مقام ها، شعبه ها و آوازها تبیین شود. به این معنا که اگر اشاره کرده است، تقارن این دو اصطلاح در کنار «اصفهان» و «راست» شاعر مثلا در بیتی به مقام یکدیگر از روی تصادف نبوده است، بلکه شاعر به ارتباط موسیقی این دو مقام و تناسب نغمات بین آنها نظر داشته است. در این راستا برای اثبات گفته خویش از کتب قدیم موسیقی نظیر «مقاصدالالحان» و«جامع الالحان» مراغی و«بحورالالحان» فرصت الدوله شیرازی و کتب امروزی موسیقی و مقالات موجود استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: اصطلاحات موسیقی، پیوند شعر و موسیقی، خواجوی کرمانی
  • حسینعلی قبادی صفحات 41-54
    در این جستار رمان های سیمین دانشور، به ویژه سووشون که پرفروشترین رمان فارسی است، تجزیه و تحلیل شده است. زاویه ورود مقاله حاضر، تحلیل این اثر از نظر مکتب های ادبی است. اما از آنجا که آثار ادبی فارسی چندان با مبانی و ویژگی های مکاتب ادبی غربی انطباق ندارند، کوشش شده است نوآوری ها و وجوه ممیزه آثار دانشور بازشناسی شود. همچنین، از زاویه نگاه گفتمان های اجتماعی نیز درونمایه های آثار وی تحلیل شده و دیدگاه های نویسنده در مصاحبه ها و گفتگوهای سال های اخیر مورد توجه قرا ر گرفته است. به نظر می رسد راز اقبال عمومی خوانندگان نسبت به آثار دانشور در این است که او با اتکا بر توانایی ممتاز ادبی، دانش زیبایی شناسی، فراست در اندیشه ورزی و صداقت در آفرینش ادبی، آثاری ممتاز آفریده و ضمن بهره گیری از میراث های اسطوره ای و گنجینه های عناصر فرهنگی اسلامی ایرانی، از قدرت بازآفرینی هنری و ادبی خوبی نیز برخوردار بوده است. ظریف تر آنکه او در کنار درگیری با چالش های اجتماعی و سیاسی، در بیان حقایق مربوط به مصالح ملی و انسانی، برنامه های استعماری و اشغالگری پنهان و آشکار به نحوی جامع، ابتکاری و نوآورانه گفتمان های روزگار، صداقت تمام داشته و توانسته است ادبیات داستانی معاصر را با جنبه های بومی آشتی دهد. در حالی که تا زمان او این گفتمان ها عمدتا تقلیدی از مسلک های وارداتی مادی و مارکسیستی بود و یا از ناحیه ادبیات پوچگرای ناشی از سرگردانی مدرنیسم، به ادبیات معاصر داستانی فارسی راه پیدا کرده بود. بنابراین، راه نوینی که دانشور گشوده است، مبتنی بر گفتمان مقاومت با تکیه بر مبانی و میراثهای اسطوره ای ایرانی و اسلامی است.
    کلیدواژگان: آثار داستانی سیمین دانشور، سووشون، گفتمان های اجتماعی، مکتب های ادبی
  • محمود حکم آبادی صفحات 55-67
    در کنار«انواع ادبی» جدید، همانند «رمان» و «داستان»، «افسانه»ها، قصه ها، سرگذشت ها، حکایت ها و...) را میتوان از انواع ادبی گذشته تاریخ ادب فارسی به حساب آورد.«افسانه ها» به آثاری اطلاق می شود که از زبان حیوانات یا به صورت اشعار هجایی برای سرگرمی اطفال سروده شده است. یا متضمن سرگذشت اشخاص واقعی همچون شاعران، عارفان و... بوده است که رفته رفته، شاخ و برگ گرفته و با نثری آراسته در خلال کتب تذکره و آثار دیگر درج شده اند و فراز و فرود زندگی شاعران و ابعاد گونه گون ادبی، فکری، روحی و اخلاقی آنها را نشان می دهند. در این مقاله، علاوه بر اشاره به تعاریف افسانه، ویژگی های اساسی آن از جهات مختلف نقد و تحلیل شده است. این تحقیق در دانش هایی مانند تاریخ ادبیات، سبک شناسی، نقد ادبی، معانی، بیان و بدیع کاربرد دارد و نقاط مبهم و تاریک تاریخ ادبیات را روشن و جزئیات علوم مذکور را بیان میکند.
    کلیدواژگان: افسانه های مندرج در تذکره ها، تذکره های فارسی، نقد ادبی
  • مریم حسینی صفحات 69-79
    حکایت «جدال سعدی با مدعی» یکی ازحکایت هایی است که تحت تاثیر مقامه نویسی در ادبیات عربی و فارسی آفریده شده است. سعدی در خلق حکایت فوق علاوه بر آثار اهل تصوف پیش از خود، از کتاب«احیاءعلوم الدین» امام محمد غزالی تاثیر گرفته و مساله رایج در نزد صوفیه؛ یعنی فقر و غنا و رجحان یکی بر دیگری را مورد توجه قرار داده است. به نظر می آید آنچه اهل تصوف و به ویژه غزالی درباره فقر و غنا گفته اند، ذهن وقاد سعدی را قانع نکرده و خود با طرح ریزی مقامه ای جدلی می خواهد اصالت و برتری غنا را بر فقر اثبات کند. در این مقاله بدون توجه به شیوه استدلال و محتوای براهین طرف های درگیر، عناصر ساختاری متن از نظر شخصیت پردازی، نحوه روایت، ساختار متن در سطوح آوایی، توازن واژگانی، توازن نحوی و انسجام دستوری، واژگانی و پیوندی مورد بررسی قرار گرفته است. هر چند ساختمان حکایت قوی است، ولی در آن اصول اساسی گفتگو یعنی؛ رعایت ادب و احترام و دادن فرصت کافی به طرف مقابل، رعایت نشده است.
    کلیدواژگان: ساختارشناسی، گلستان سعدی، نقد ادبی
  • داوود اسپرهم صفحات 81-108
    متون صوفیانه با وجود رمز و رازها و پیچیدگی های معنایی و مفهومی و نیز بهره گیری از زبان نمادین، آهنگین، سحر آمیز و تاثیر گذار، از سایر متون (ادبی و غیرادبی) آشکارا ممتاز و متفاوت هستند. عده ای این تفاوت را صرفا در ساختار زبانی این متون دیده و رموز معنایی آن را نیز برخاسته از همان زبان ویژه دانسته اند. بر خلاف دیدگاه فوق، در این نوشته به تقدم مفه وم و معنی بر زبان در متون صوفیه تاکید شده و نشان داده می شود که کشف، فهم، تاویل و انشراح معنی، مقدم بر الفاظ و تناسبات زبانی است. هر چند دریافت های تازه مبتنی بر شهود معنی و مفهوم، خود زبان تازه ای را به وجود می آورد که البته با سایر زبان ها متفاوت است. بدین منظور فهم و تفسیر مفسران عامه از یک آیه قرآن کریم، با فهم و تاویل صوفیان خراسانی و پس از آن ابن عربی در فصوص الحکم مورد بررسی قرار گرفته است. حاصل این نوشته و تحقیق علاوه بر اثبات تقدم معنی بر لفظ و اندیشه بر زبان در متون صوفیه، نشان دادن سیر و تحول تکوینی تاویل عرفا از آیات قرآن کریم تا زمان ابن عربی و تاثیر و تاثر آنها از یکدیگر میباشد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، تفسیر قرآن، تاویل، شهود، صوفیه، نقد ادبی
  • علیرضا فولادی صفحات 109-124
    نوشتار حاضر، در سه بخش با عناوین عرفان و علم، عرفان و منطق و عرفان و د ین، به بررسی نظریه های معرفت شناختی جدید درباره عرفان می پردازد. در بخش عرفان و علم سخن بر سر این اصل است که معرفت شناسی جدید عرفان، به تبع معرفت شناسی جدید دین، در دامن معرفت شناسی جدید علم پرورش می یابد. در این بخش، چند ین نظریه با دسته بندی محتوا یی مورد مطالعه قرار گرفته است؛ نظریه هایی که از مفهوم عینیت، به عنوان قاعده بحث، تلقی تحدیدی ارائه میکند یا تلقی توسعی قریب و یا تلقی تو سعی بعید. بخش عرفان و منطق نیز، به مطالعه چند ین نظر یه دیگر درباره نسبت میان این دو پدیده میپردازد تا از این رهگذر، جنبه های عقلانی و غیر عقلانی تجربه عرفانی را بررسی نماید. این بخش با طرح سه دسته نظر یه غیرمنطقی، منطقی و فرامنطقی بودن این نوع تجربه پایان می پذیرد. در بخش رابطه دین و عرفان نیز دو تلقی از د ین؛ یعنی سنت دینی و تجربه دینی مبنای دو نظر یه در رد و قبول نسبت میان آن دو قرار میگیرد تا در کنار نظریه سوم؛ یعنی فرا دینی بودن تجربه عرفانی، نمایانگر تشتت آرا صاحب نظران در این زمینه باشد. به طور کلی، می توان گفت درباره نسبت عرفان با علم، منطق و دین سه دسته نظریه قابل شناسایی است: نظریه های نفیی که معتقد به غیر علمی، غیر منطقی و غیردینی بودن تجربه عرفانی هستند. نظریه های اثباتی که به علمی، منطقی و دینی بودن این نوع تجربه باور دارند و نظر یه های تبا ینی که آن را فراعلمی، فرامنطقی و فرا دینی میدانند. بیگمان، از این میان، نظریه های دسته سوم که معرفت شناسی جدید عرفان در واپسین گامهای پیشرفت بدآنها دست یازیده است، با تجربه عرفانی، همسویی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: رابطه عرفان با علم، منطق و دین، معرفت شناسی، معرفت شناسی جدید عرفان
  • ابراهیم اقبالی صفحات 125-136
    هدف از تدوین این مقاله این بود که داستان «خسرو و شیرین» را که در دو منظومه آمده است، به صورت تطبیقی با هم مقایسه کنیم. نخست خلاصه ای از دو منظومه؛ یعنی شاهنامه و خسرو و شیرین نظامی فراهم آوردیم تا چهارچوب و طرح کلی داستان در دو منظومه پیش چشم خواننده باشد. سپس دو صورت این داستان را با یک منبع تاریخی مقایسه کرد هایم تا معلوم شود کدام یک از سرایندگان به روایات تاریخی پا یبندتر بوده اند. مسلما این مراجعه میبایست به منبعی صورت گیرد که قبل از این دو منظومه به رشته تحریر در آمده باشد؛ چرا که احتمال اینکه تاریخ های بعد ی خود تحت تاثیر یکی از این دو منظومه باشند، کم نیست. در ضمن ممکن است در طول زمان شاخ و برگ هایی به این داستان افزوده و وارد تاریخ شود. برای این کار تاریخ طبری را انتخاب کردیم که از همه منابع قدیمی تر است و خلاصه ای هم از روایت تاریخ طبری فراهم کردیم تا دو خلاصه قبلی را با این یکی محک بزنیم. مواردی نیز بود که در شاهنامه یا خسرو و شیرین یا هر دو ذکر شده بود، ولی در تاریخ طبری نبود. در چنین مواردی نیز به کتابهای مجمل التواریخ و تاریخ ثعالبی مراجعه کردیم که حداقل قبل از نظامی تالیف یافته اند.
    کلیدواژگان: خسرو و شیرین نظامی، شاهنامه فردوسی، نقد تطبیقی
  • محمدحسین کرمی، سعید حسامپور صفحات 137-161
    این جستار بر آن است آن گروه از آرایه های ادبی در دیوان خاقانی را که هم بسیار پرکاربرد و هم عناصر اصلی سازنده آنها بر تکرار واک ها استوار است، واکاوی و بررسی کند. در آغاز مقاله بر این نکته تاکید شده است که تمامی آنچه را که آرایه های لفظی خوانده می شود، در حقیقت گونه هایی از تکرارهای هنری یا واج آرایی است. زیرا وجه مشترک همه آنها چیزی جز تکرار واک ها نیست که شاعران با شگردهای ویژه ای آنها را در گونه های بسیار متنوع به کار برده اند. در آرایه های «توزیع و تکرار» شاعر واک ها را با آزادی کامل در هر کجای مصرع و بیت که بخواهد تکرار می کند. اما در جناس ها، قلب، اشتقاق، تصدیر، تسمیط و... واک ها را با قانونمندی ویژه ای به گونه های خاص یا در جاهای ویژه ای از مصرع و بیت به کار می برد. برای نمونه در جناس، واک ها در واژه های قرینه تکرار می شوند، در اشتقاق و باژگونگی یا قلب با جابه جایی به کار می روند، در تصدیر به صورت واژه هایی در جاهای خاصی از ابیات تکرار می شوند و در تسمیط واک های خاص در جاهایی ویژه به صورت واژه هایی خاص به کار می روند. خاقانی با چیرگی شگفت انگیزی که بر حوزه زبان و واژگان دارد، به شیوه ای بسیار هنرمندانه و با بسامد بالا از همه شیوه ها و شگرده ای تکرار، برای آفرینش مضامین و آرایش مظاهر سخن خویش بهره برده است و گفتنی است که هماهنگی بسیاری از این شیوه ها با بافت کلی فضای عاطفی بیت، در خور توجه است و هرچه بیشتر موسیقی درونی و معنوی آن را تقویت میکند.
    کلیدواژگان: آرایه های لفظی، بدیع، دیوان خاقانی، نقد بلاغی، واج آرایی
|
  • Mehdi Mohabbati Pages 1-16
    Undoubtedly, Jahez is a prominent and unique figure among the founders of Islamic culture and literature. His extensive information, deep knowledge and special attitude toward literature and its arts resulted in his prominent personality. In addition to his general knowledge and command of literature and Islamic sciences, he is unique figure in literature criticism, especially in rhetoric criticism. Although much attentions have not been paid to his works and ideas in Islamic civilization and especially in Farsi language environment, most of the theoreticians of the rhetoric and poets and writers interested in rhetoric have been considerably affected by Jahez’s ideas. He has some new and considerable ideas in the areas of the origins of poetry and the reasons of its emergence, the characteristics of good poetry and speeches, the distinction of meaning and speech and the features of structure and content and context, the psychology of poetry and poems, the reasons for nations’ different approaches toward poetry and prose and nonexistence of some in forms of writing. He has some new numerous ideas upon etymology, comparative phonetics, semantics and the likes whose understanding and interpretation give a new life to the Persian literature and Islam theoreticians. Although he has created more than 360 works, his literature related ideas have been stipulated in his two books of “Albayan o Altabyeen” and “Alhayvan” and he also has created some independent literature theses. This article is aimed at revealing two points: first, analyzing, interpreting, classifying and studying Jahez’s literature and criticism works and expressing his status as the founder of rhetoric sciences. Second, the deep and extensive impact of Jahez on Iranian thinkers especially its writers and poets and literature criticism and rhetoric approaches because the writer believes that rhetoric approach has been the most important literature criticism in Persian language and literature and Jahez is the founder of rhetoric sciences in Iran – Islam world.
  • Ghodratollah Taheri Pages 17-32
    Although, interpretation of the anecdotes has thousands – year history in the west and it is now considerable in the west literature, it has not been paid so much attention in Iran classic literature due to some reasons including their being profane. Along with the scattered and little interpretation by Sanaie, the poet of the 5th century, Sheikh Eshragh, the mystic and philosopher of the 6th century is the last person interpreted and reflected upon the Iran ancient myths. He wants to make a concrete link between three separate dimensions of Islamic culture, Iranian ancient wisdom and Creek philosophy. For he, as a believer Muslim, is familiar with Islamic culture and its components including mysticism in one hand and he is the heritance to the pre-Islamic period as Iranian generated one on the other hand and so can not ignore the Creek philosophy as the result of human valuable reason and wisdom. Souhravardi, with his especial perceptivity, has found that the three mentioned apparently opposing cultures essence is the same and in case of their unification and harmony, Men can have a great experience in Human development and leadership. This article tries to show this great genius attempts for linking the Human thinking follows reflected in his interpretation from the Rustam and Esfandiar Story, revealing and the reasons for such interpretation while showing the elements of the cultures said above. It is clear that during Souhravardi day, this story and Shahname stories were famous in such a way that,deconstructing them was not an easy task except for some specified reasons but, Sheikh Eshragh could do so by his special thought background and broke the structure of this story aimed at finding his views within the layers of it.
  • Moustafa Jozi Pages 33-40
    Poetry and music are closely interlinked, but today their development has resulted in the gap between them. Nevertheless, we can see some historically relations between them and they are correlated and complementary to each other. Particularly, music doesn’t enjoy the required freshness. This article is an attempt to study the musical terms used in Khajoye Kermani’s Divan and to reveal the relations between the songs of the tonalities, branches and chansons. It means that if, for example, the poet has pointed to the Rast and Esfahan tonalities, their coincidence has not been accidentally occurred, but the poet has considered the musical relations of these two tonalities and the appropriateness of the songs. In this regard, we used the old musical books of Maghasedul-lahan, Jame0ul-lahan written by Maraghi and Bahor-ul-lahan written by Forsatudduleh Shirazi and also some today books and articles on music, in order to prove this claim.
  • Hussein Ali Ghobadi Pages 41-54
    This essay tries to analyze the novels written by Simin Daneshvar, specially Sovashons which is the bestseller. The essay starts with analyzing this work from literary viewpoints. As the Persian literature works are not so much adopted with the West ones, the attempt has been made to recognize the initiatives and Daneshvars’ works prominent features. The themes of her works have been also analyzed from social discourse viewpoints and further her viewpoints in the recent year’s interviews and meetings are considered. It seems that the secret of readers’ intention to read Daneshvar’s works lies in the fact that she has created the prominent works by reliance on her special literary ability, aesthetics knowledge, initiative and honesty in literature creations, and also enjoys the ability for artistic and literature recreation while taking advantage of mythic heritance and Islamic valuable cultural resources. The more exact point is that she could express the realities of the national and human facts, colonialism; clear and hidden occupations comprehensively through her initiative approach and make the contemporary literature localized. It was the case while these discourses were the imitation of the material export and Marxist modes or that of nothingness due to modernism wondering and found the way into the Persian contemporary fiction. So, the modern way opened by Daneshvar, is primarily upon the principles and Iranian and Islamic Mythical heritance.
  • MahmŌud Hokmabadi Pages 55-67
    Among the new literature works such as novels and stories, the fictions (tales, memories, anecdotes and …) fictions are regarded as the Persian past literature types. Fictions are defined as the works composed in animals’ tongue or in the form of syllabic verses aimed at amusing children. It might consists of the life stories of the poets, mystics and … which gradually developed and stipulated in memories books and other works with decorated prose. Fictions show the ups and downs of the poets’ life and their various literature, spirit, moral and thought dimensions. This article analyses and critics the main features of fictions from different dimensions in addition to defining the fictions. The present study can be applied in different sciences such as literature history, stylistics, literary criticism, figures of speech, and rhetoric and also it clarifies the unclear points in the literature history and reveals the details of the mentioned sciences.
  • Maryam Husseini Pages 69-79
    The argument of Sadi with the Claimant is one of the anecdotes created as the result of essay writing impacts in Persian and Arabic literature. Sadi has been affected by the mystical works written before him and also the book “Ehyaye Ulom Al Din” written by Imam Mouhammad Ghazzali and addressed the current issue put forward by the Sofia namely, poverty and fortune and the priority of the one over the other. It seems that all the thing the mystics and especially Ghazzaly about the poverty and fortune could meet Sadi’s desires and he wanted to approve the priority of the fortune over the poverty by planning an argument essay. This article is an attempt to study the structural elements of the text such as personification, the style of narration, the structure of phonetics, terms and words balance, grammatical, syntactical, terms and relationship coherence regardless of the style for reasoning and the content of the disputants. Although the structure of the anecdote is strong but, the major principles of the discussion namely, observing the civility and respectfulness and giving opportunity to the parties have not been complied with.
  • DavŌd Sprham Pages 81-108
    The mystical texts while including some secrets, mystery, conceptual and meaning complications and also using the symbolic, impressive, magic and tuneful language, differ from the others literary and non-literary texts considerably. These differences are only considered by some of the intellectuals as the differences in language structure and know the meaning related complexity originated in the especial features of that language. Opposed to the mentioned viewpoints, this essay brings the priority of the concept and meaning over the language in mystical texts into sharp focus and reveals that revelation, understanding, interpretation and explanation of the meaning have priority over the terms and appropriateness of the language. Although the new findings based on revelation of meaning and concept creates a new language, it will be different from the other languages. In this regard, the understanding and interpretation by the general interpreters upon a the Holy Quran verses as well as the Khorasan mystics and Ibne Arabi’s ones in Fososelhekam, have been studied. The result of this essay and study have shown that meaning has priority over the terms and thought, in mystical texts. It also shows that the complementary development of the mystics’ understanding of the Holy Quran till the period of Ibne Arabi and their effects and interplay on each other.
  • Alireza FŌuladi Pages 109-124
    This essay deals with the new epistemology theories in three sections titled “mysticism and science”, “mysticism and logic” and “mysticism and religion. In the mysticism and science sectoin, the issue discuseed is that new epistemology on mysticism well as the new religion epistemology is developed through new science epistemology. Some theses with content based classification are studied in this section, the theses upon the objectivity concept as the discussion principle provides a threatening perception or near wideninig conception or far widening conception.The mystic and logic section studies some other theses upon the relation between these two phenomenons in order to study the conceptual and non-conceptual aspects of mysticism. This section ends with putting forward the logic, non-logic and ultra logic dimensions of the experience. In this section, the relations between religion and mysticism and also two conceptions from religion, namely the religion and empirical tradition, is put between the two theses for accepting and rejecting the tie between them along with third theses, mystic experience being ultra religion, reveals the scattering of the thesis in this regard. Totally, three types of thesis can be identified about the mysticism, science and logic and religion. The theses which believe in mystic being non-logic and non-religious. The proving theses which believe in being logic and religious of this type of experience and the clashing theses which regard it as ultra science, ultra logic and ultra religion. Undoubtedly, the third groups of theses reached by epistemology in the last stage of development are in line with mystic experience more.
  • Ebrahim Eghbali Pages 125-136
    This article is aimed at comparing two stories of Khosro and Shirin written in two different verses. First, a summary of two verses namely Shahname and Khosro and Shirin are presented as a total framework and outline of the stories in front of the readers’ eyes. Then two versions of the story have been compared with a historic source in order to reveal that which of the poets was more obligated to the historical narration. Certainly the refer should be made to a source which had been written before the two verses were written because it is highly probable that the dates following the two verses had been effected by one of them. Meanwhile, the stories might have been changed through the history. For this reason we have chosen the book Tarikhe Tabari which is the oldest source in order to measure the two summaries. There were some points in Tarikhe Tabari, not written in Shahname or Khosro and Shirin. In such a case, we referred to the books Majmaoltavarikh and Tarikhe Saalabi written before Nezami period.
  • Mohammad Hussein Karami, Saied Hesampoor Pages 137-161
    This essay is an attempt to study the literature devices in Khaghani’s Divan which are used widely and repetition of the morpheme is its major constructive element. At first, the issue which is put on the sharp focus is that all the issues regarded as literature devices are in deed some kinds of artistic repetition or phonetics because their common aspect is only the repetition of the voice used by the poets widely, with especial skills. In the distribution and repetition order, the poet repeats the morphemes freely when he / she sees it appropriate in any part of the poetry but, the voices are repeated based on the specified order in any parts of the poets in homophony, inversion, derivation, epanalepsis etc…. In homophony, for example, the voices are repeated in parallel words. In derivation or inversion the voices are interchanged. In epanalepsis, the specified voices are used in especial places as the particular words. Khaghani, with his skillfulness in language and words, have use all the styles and skills in order to create the meaning and apparent arrangement widely and skillfully. It should be said that the coordination of most of these methods and total structure in considerable. The internal and figurative music can boost it.