فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1386)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • مهین پناهی صفحه 1
    این پژوهش درصدد پاسخ به این پرسش است که پیامبر اکرم(ص) با وجود «ما خطب به» بودن قرآن مجید و با وصف «ما ینطق عن الهوی» و «إنک لعلی خلق عظیم» آیا سخنان لطیفه آمیز می گفتند؟ اگر این گونه است، لطیفه های آن حضرت شامل چه نوع لطیفه هایی است؟ بیشتر کدام عناصر را به کار برده اند؟ آیا برای لطیفه محدودیت هایی هم قائل بوده اند؟ این پژوهش نشان می دهد پیامبر اکرم(ص) گهگاه مزاح می کردند و لطیفه می گفتند. اما هرگز از محدوده اخلاق خارج نمی شدند. سخنان لطیفه آمیز آن حضرت دو دسته اند: دسته اول لطیفه های حکیمانه است؛ دسته دوم لطیفه های عام که پیچیدگی کمتری دارد. لطیفه های عام، به دو نوع موقعیتی و عبارتی تقسیم می شوند. لطیفه های عبارتی شامل بلاغت های زبانی مانند ای هام، ایجاز، ایجاد شگفتی زبانی و رفتاری، تضاد و تناقض (در مفهوم صنعت ادبی) است. همچنین بخشی از لطیفه ها، لطیفه های تعلیمی است. لطیفه های نبوی بیشتر از نوع زبانی و عبارتی است و نشانه ها و نمادهای طنز که در آنها تحقیر و توهین به دیگران باشد، در آنها دیده نمی شود. اما از آنجا که اصطلاح طنز گاهی در حوزه های تحقیر و توهین افراد یا مسائل اجتماعی جولان می دهد و ساحت حضرت ختمی مرتبت از آن مبراست؛ از سوی دیگر، تاکنون کسی در نام گذاری اینگونه سخنان آن بزرگوار اقدام نکرده است. نگارنده برای حفظ ادب شرعی همه انواع ملاحت های زبانی و لطایف نبوی را با اصطلاح «لطیفه» نام گذاری کرده است.
    کلیدواژگان: متون ادب فارسی، لطایف کلامی، حضرت محمد(ص)
  • احمد گلی صفحه 21
    به قول مولانا نامعقول بودن یا ورای طور عقل بودن تعالیم انبیا، اظهار معجزات را لازم کرده است. این معجزات در هر زمانه ای با سطح دریافت مخاطبان دعوت انبیا، انطباق و تناسب داشته است. قرآن کریم معجزه اصلی پیامبر اکرم(ص) محسوب می شود که معاندان و کافران به هماوردی و رقابت با آن فراخوانده شده اند (= تحدی)؛ در حالی که از قبل ناتوانی و شکست قطعی شان پیش بینی و یادآوری شده است. در عین حال به اقتضای احوال خاص، معجزات دیگری نیز از ایشان صادر یا به خاطر ایشان ظهور کرده است که در کتب سیره و حدیث و به تبع آن در متون ادب فارسی انعکاس یافته است.
    شاعران و عارفان ایرانی با زبان صریح و روشن در مضمون سازی های شاعرانه به این روایات پرداخته اند. در قالب های قصیده و مثنوی این مضامین پررنگ تر هستند و کمتر در ایجاد و خلق تصاویر به خدمت گرفته شده اند. درباره ذکر معجرات منتسب به حضرت ختمی مرتب باید گفت در این پژوهش صحت و سقم روایات مطمح نظر نبوده است و تنها انعکاس این روایت ها در شعر فارسی بررسی شده است و ذکر اصل روایت ها در شعر فارسی بررسی شده است و ذکر اصل روایت به مثابه تایید قطعی آنها نیست.
    کلیدواژگان: پیامبر، شعر فارسی، معجزه
  • غلامحسین غلامحسین زاده صفحه 43
    تصوف اسلامی بر مبنای چه محورهایی شکل گرفته است، و بر اساس کدام شاخص ها و معیارها مسیر حرکت خود را تنظیم کرده و خطاهای خود را چگونه اصلاح نموده است؟ بررسی ها نشان می دهد منشا عرفان و تصوف اسلامی، منحصرا قرآن و سیرت پیامبر است؛ اما در مسیر حرکت خود، از آداب و رسوم و دیدگاه های سایر ملل نیز متاثر شده است؛ و اینکه بعضی هر چند با دیدگاه های مختلف کوشیده اند مسیر عرفان و تصوف اسلامی را به عکس نشان دهند، احتمالا تحت تاثیر برداشت ها و دیدگاه های دینی و سیاسی خود بوده اند، یا بسته به نوع نگرش خود خواسته اند با نشان دادن منشا غیراسلامی برای آن، تصوف و عرفان اسلامی را مغایر شریعت اسلامی یا در کنار آن قلمداد کنند؛ یا به گونه ای آن را معرفی کنند که نشان دهند سلوک عرفانی سنتی ادب فارسی، بی نیاز از عمل به احکام شریعت اسلامی است. حال آنکه مستندات فراوان حاکی از آن است که عرفان اسلامی مستقیما از قرآن و سیره نبوی، و روش و سلوک اهل بیت و صحابه و تابعین و زهاد صدر اسلام نشئت گرفته است؛ اما بتدریج دیدگاه های پیروان مکاتب دیگر و آداب اجتماعی اقوام و ملل مختلف و بخصوص خواسته های نفسانی زاهدان و صوفیان ریایی، بر آن تاثیر گذاشته است و سبب شده اندک اندک انحرافاتی در آن راه یابد، بنابراین مشایخ بزرگ صوفیه کوشیده اند از طریق تالیف کتب متعدد و ارشاد مریدان، مسیر عرفان نظری و عملی را بر مبنای معیار و شاخصه اصلی آن، یعنی قرآن و سیرت پیامبر اکرم اصلاح کنند و آن را به مسیر اصلی خود بازگردانند تا عرفان و تصوف اسلامی همچنان بتواند در شاهراه اصلی خود به مسیرش ادامه دهد.
    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، تاریخ تصوف، تصوف، عرفان، نقد تصوف
  • مجید سرمدی، محمود شیخ صفحه 61
    پیامبر اکرم(ص) و وقایع زندگی او نزد مسلمانان جایگاه ویژه ای دارد. متفکران مسلمان، اعم از عارف و متکلم و فیلسوف، همواره درصدد تبیین شخصیت آن حضرت بوده اند و در باب جایگاه او در نظام آفرینش و سلسله پیامبران سخن گفته اند. بی شک این تلاش در آغاز راه ریشه هایی عاطفی داشته است؛ اما بعد از مدتی جنبه های نظری آن بر زمینه های عاطفی فائق آمده است. این مقاله با عنایت به دو جریان مهم در تبیین شخصیت پیامبر اکرم(ص) در عالم اسلام، سعی دارد جایگاه تفسیر کشف الاسرار را در این دو جریان، شناسایی و نقش معراج را که یکی از مهم ترین وقایع روزگار پیامبر است، در تبیین شخصیت ایشان در این کتاب تحلیل کند. میبدی به دلیل گرایش های عرفانی در تفسیر قرآن و در نقل واقعه معراج به جنبه های عرفانی و عاطفی بیشتر توجه می کند و در تبیین شخصیت پیامبر تنها بر فضیلت و تقدم او در مقامات معنوی تکیه می کند و به طرح مرزهای نظریه «انسان کامل» با محوریت «حقیقت محمد(ص) که بعدها در نظریه عرفانی اسلامی به یکی از اساسی ترین مباحث اهل تصوف و عرفان نظری مبدل می شود، اشاره نمی کند.
    کلیدواژگان: تفسیر کشف الاسرار، شخصیت حضرت محمد(ص)، معراج، نظریه انسان کامل
  • ابراهیم سلامی صفحه 77
    سیمای پیامبر اعظم(ص) در بسیاری از آثار منثور و منظوم ادب فارسی به نحوی شایسته بازتاب یافته است که گویای علاقه مندی و دلباختگی نویسندگان آثار به آن حضرت است. کتاب کشف المحجوب یکی از متون های گران سنگ زبان فارسی در قرن پنجم، است. هجویری، پس از اشاره به آیه های قرآن، به سخن رسول(ص) و روش و منش آن بزرگوار استناد کرده است. نشان دادن برتری های پیامبر اعظم(ص) و تاکید بر مهربانی و محبت او و ضرورت معرفت بیشتر آن حضرت، هدف این مقاله است. بدین منظور، مباحثی چون مقایسه پیامبر اعظم(ص) با پیامبران دیگر مثل موسی و ابراهیم و داود (ع)، اخلاق و رفتار پیامبر به ویژه مهر و محبت و بخشندگی و بخشایندگی او، روحیه عبادی و عرفانی پیامبر مثل نماز و روزه و سرانجام خواب و بیداری پیامبر اعظم(ص) که در کشف المحجوب هجویری آمده، در این جستار بررسی شده است. حاصل این تحقیق نشان می دهد پیامبر اعظم(ص) مهربان و با محبت، بخشنده و کریم، کارگر و مشتاق در طاعت حق و محبوب و منظور حق تعالی بوده است
    کلیدواژگان: کشف المحجوب، پیامبر اعظم(ص)، هجویری، فضائل و اوصاف اخلاقی
  • جهانگیر صفری، روشنک رضایی صفحه 95
    زندگی، سیرت و صورت حضرت رسول اکرم(ص) همچون خورشیدی درخشان برای بشریت محسوب می گردد و شعاع آن در جان و ذهن و زبان مسلمانان جلوه خاصی دارد. در این مقاله تلاش شده است سیمای حضرت رسول اکرم(ص) در دیوان خاقانی بررسی و تحلیل شود. ابتدا با استفاده از منابع و مراجع اشاره ای مختصر به حوادث تاریخی و خصائل فردی و اجتماعی آن حضرت و زندگی مبارک ایشان شده و سپس شواهد شعری مناسب از دیوان خاقانی ذکر گردیده است. همچنین به مواردی از جلوه های سخنان و احادیث آن حضرت در شعر خاقانی توجه شده و با توجه به نمونه های متعدد و متنوع شعری در این خصوص در دیوان خاقانی، می توان توجه و ارادت خاقانی را به دین و حضرت رسول(ص) دریافت و گفت که خاقانی با استفاده از زندگی و سخنان حضرت رسول(ص) غنایی خاص به شعر خود بخشیده و آن را متبرک ساخته است.
    کلیدواژگان: پیامبر اعظم(ص)، اشعار خاقانی، احادیث، معراج، مدح
  • احمد رضایی جمکرانی صفحه 115
    مدح و معراج پیامبر(ص) از جمله موضوعاتی است که اکثر شاعران و نویسندگان بدان توجه نموده اند؛ به گونه ای که در سنت ادبی ما این دو مبحث از درونمایه های اصلی آثار کلاسیک به شمار می آید. عطار نیشابوری نیز به پیروی از چنین سنتی در ابتدای چهار منظومه الهی نامه، اسرار نامه، منطق الطیر و مصیبت نامه به تفصیل به این دو موضوع پرداخته است. بررسی و تحقیق نشان می دهد مدح و معراج در مثنوی های مذکور دو ساخت متفاوت دارد: در الهی نامه و منطق الطیر، این دو بخش در هم آمیخته و در اسرارنامه و مصیبت نامه از هم مجزاست؛ مدح پیامبر اکرم(ص) در همه آنها ساختار یکسانی دارد، لکن داستان معراج در مصیبت نامه مستند تر است. این دو بخش ویژگی های شاعرانه چندانی ندارند و تنها می توان داستان معراج را در الهی نامه شاعرانه ترین قسمت محسوب نمود. ای هام، برجسته ترین صنعت بدیعی این آثاراست. در حیطه مختصات زبانی نیز تکرار واژگانی و تکرار یک صورت زبانی کامل در آغاز، برجسته ترین ویژگی زبانی این دو بخش است.
    کلیدواژگان: مدح، معراج، عطار، الهی نامه، اسرارنامه، منطق الطیر، مصیبت نامه
  • منوچهر اکبری صفحه 141
    بررسی زندگی رسول اکرم(ص) در ذهن و زبان سنایی بی تردید از موضوع های مهم و اثرگذار در مجموعه پژوهش های ادبیات فارسی می تواند محسوب گردد؛ چرا که سنایی شاعری بزرگ و مقتدای شاعران عارف فارسی زبان به شمار می رود و او را بحق بنیانگذار و مروج اصلی آموزه های عرفانی در شعر فارسی دانسته اند.
    این پژوهش با تمرکز کند و کاو در اثر ارزشمند حدیقه و با روش توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته است.
    برای سنایی، شخصیت رسول الله و ابعاد وجودی و نکات برجسته زندگی و ویژگی های روحی و اخلاقی و شان و جایگاه ایشان به قدری مهم بوده است که یکی از ابواب دهگانه حدیقه را بدان اختصاص داده است. طرح شاعرانه داستان معراج و رجحان وجودی آن حضرت بر سایر انبیاء و اولیاء، حسن خلق، رحمت واسعه آن دردانه آفرینش و واسطه خلقت، امی بودن و فضل تقدم اشرافی ایشان بر آدم و سایر انبیاء و نیز تموج تلمیحات قرآنی و بازتاب مهمترین فرازها در زندگی حضرت رسول اکرم از مهمترین عناوینی است که سنایی بدانان پرداخته است.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم، سنایی، حدیقه الحقیقه
  • احمد خاتمی صفحه 161
    با همه کوششی که محققان درباره تفسیر و تحلیل متون منظوم فارسی، از جمله آثار سنایی و بویژه حد الحقیقه، نموده و دستاوردهای ارزشمندی به جامعه علمی ارزانی داشته اند، هنوز جای بحث و بررسی درباره غالب متون منظوم، از جمله منظومه های عرفانی، خالی است. عموم متون عرفانی، علاوه بر جنبه های عرفانی و صوفیانه، از جهات دیگر نیز قابل بررسی اند؛ یکی از این وجوه، بررسی کلامی آنها است. بدیهی است، سنایی و شاعران عارف مسلک پس از او که غالبا تحت تاثیر افکار و اندیشه و سبک و شیوه او بوده اند، دیدگاه های عمیق کلامی را نیز همراه با مسائل عرفانی در آثار خود بازگو کرده اند، که بدون دست یابی به این اندیشه ها، که در واقع اصل اصول اعتقادی و فکری ایشان را نشان می دهد، حتی ارزیابی دقیق جایگاه عرفانی آنها نیز ممکن نخواهد بود. مقاله حاضر درصدد است تا با بررسی کلامی مسئله نبوت خاصه از منظر متکلمان اسلامی، موضوع را در حدیقه الحقیقه جست وجو کند و دیدگاه های سنایی را در خصوص وجود مبارک پیامبر اکرم(ص) نشان دهد و یافته ها را با دیدگاه های کلامی مشهور در روزگار او بسنجد و با جمع بندی و نتیجه گیری نهایی، نشان دهد که سنایی در کدام موضوع از کدام مذهب کلامی پیروی کرده و در کدام مطلب دیدگاه خاص خود را عرضه نموده و از پیروی مذاهب خاص اعراض کرده است.
    کلیدواژگان: کلام اسلامی، نبوت خاصه، معجزه، حدیقه
  • مصطفی گرجی صفحه 185
    در مجموعه ادب فارسی به ویژه متون عرفانی کمتر متنی یافت می شود که از تقریر احوال پیامبران و قصص آنان بی بهره باشد. یکی از این متون که هم در رو ساخت و هم در ژرف ساخت از این موضوع متاثر است؛ مقالات شمس است در این اثر به مناسبت ذهن تاویل گرای مؤلف حوادث مندرج در تاریخ زندگی پیامبران تاویل و گفتارهای ایشان بنا بر باور مؤلف تفسیر شده است. تقریر در این مقالات یا بر سبیل استدلال و برهان محکم و برای تفهیم دیدگاه مؤلف و یا از باب تبرک و بر سبیل توارد ذهنی و یا به قصد معرفی انسان کامل در تمام ابعاد است که در این میان حضرت محمد(ص) را نمونه متعالی چنین انسانی معرفی می کند. در این مقاله مؤلف با این نگاه به اوصاف حضرت محمد(ص) در مقالات شمس پرداخته و خلاف آمد عادت های شمس را در این زمینه نشان داده است. نکته قابل تامل اینکه شمس در این اثر، از عمومی ترین مباحث در حوزه نبوت تا پرسش از برخی تابوها را مطمح نظر داشته که در برخی از موارد بدیع و هنری است. مفاهیمی چون مقایسه خود مؤلف با پیامبران و بعضا مخالفت با آنها، شبهه در برخی از احادیث، مقایسه ضمنی مولانا با پیامبر اسلام و... از این قبیل است. عمده ترین اوصاف حضرت محمد(ص) در مقالات شمس؛ همه علوم معلوم محمد(ص)، ارزش قرآن صامت به قرآن ناطق، تعظیم قرآن نه به خاطر خداوند که به خاطر محمد(ص)، میهمان خاص خداوند، محمد(ص) معشوق در لباس عاشق، نور محمدیه، پیامبر باز سپید سلطان ازل و مردمان دیگر مرغان سرگردان، استغراق تام، عدم استغنای حق از محمد(ص)، علم لدنی و... هستند که تحلیل و تفسیر آنها در اصل مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، مقالات شمس، محمد(ص)، ابراهیم، پیامبران، عیسی، موسی
  • بخشعلی قنبری صفحه 209
    پیامبر اسلام(ص) نزد مولوی جایگاه ویژه ای دارد. او در مقایسه با سایر پیامبران بسان میوه ای است که درخت نبوت به بار آورده است. لذا به رغم آنکه در آخر همه آنها قرار گرفته بر همه آنها تقدم دارد. از نظر مولوی پیامبر با خود پیام هایی آورده است که انسان تا زنده است محتاج آنها خواهد بود؛ زیرا پیامبر قفل هایی را گشوده است که پیش از آن هیچ کسی نسبت به گشودن آنها اهتمام نکرده بود. البته بهره مندی از آنها مشروط به آن است که اولا انسان احساس نیاز کند، یعنی از نیازهای خود اعم از وجودی و روان شناختی آگاه شود تا این آگاهی باعث حرکت وی به سمت آموزه های پیامبر گردد. ثانیا در زندگی خود در صدد عملی ساختن آنها باشد، ثالثا بین حیات مطلوب معنوی و حیات نامطلوب مقایسه به عمل آورد تا قدر پیغام پیامبر را بداند.
    بی شک آگاهی از جایگاه عظیم پیامبر(ص) می تواند شخص را در سیر این سلوک یاری نماید؛ زیرا با عنایت به این جایگاه و داشته های پیامبر می توان از آموزه هایش بهره مند شد. اخلاق، معرفت و عرفان قطعا از جمله حوزه هایی اند که انسان عصر جدید می تواند از دستاوردهای پیامبر بهره ببرد. وقتی این مقولات با دقت مورد توجه قرار گیرد آنگاه می توان از خدمات و حسنات پیامبر سخن گفت و از دستاوردهایش بهره مند شد.
    کلیدواژگان: پیامبر، به زیستی و هدایتگری، مولوی
  • فاطمه کوپا صفحه 233
    زبان ادبی، یکی از گونه های زبانی است که از ساحت تجربی و معنایی ویژه ای سخن می‎گوید؛ زیرا تنها در قلمرو متون معنایی و روابط کنایی و نمادینی زبان می توان ادبی اشیا را کشف کرد. آنچه حلاوت کلام ادیبانه به شمار می‎آید از همین لایه های زیرین و ژرف معنایی و احساسی ناشی می‎شود که در زبان بازتاب یافته است. یکی از دست‎مایه ها و ابزار کارآمد کلام ادیبانه که ظرفیتی گسترده در بیان نمادین تصاویر و مفاهیم دارد، «تمثیل» است که با بسامدی در خور توجه در مثنوی مولوی نمود یافته است. البته ساختار قصه های مثنوی به روشنی معلوم می‎دارد گوینده مفهوم نهفته و درونی آنها را مد نظر دارد؛ ترتیب عناصر و توالی حوادث و عبارات در حکایات تمثیلی مثنوی به گونه‎ای است که در اکثر موارد به دلیل هم‎سویی میان هنرمند و هنرپذیر، مخاطب را به مفاهیم نهفته در بطن حکایات راه می‎نماید. این جستار در پی پاسخ گفتن به دو سؤال بنیادین است:1. مفهوم دقیق تمثیل و ادبیات تمثیلی و حوزه های کاربردی این شگرد ادبی چیست؟
    2. نحوه بهره‎گیری مولانا از ظرفیت‎های تمثیلی حکایات مربوط به پیامبر ‎اکرم(ص) به چه صورتی بوده است؟
    ملاک انتخاب حکایات نیز، برجستگی تمثیل در این گونه حکایات بوده است.
    کلیدواژگان: پیامبر ‎اکرم(ص)، مولوی، مثنوی معنوی، تمثیل، حکایات تمثیلی
  • سعید بزرگ بیگدلی، مریم صادقی گیوی صفحه 253
    شخصیت والا و سیره انسانی و نبوی پیامبر اکرم(ص) همواره از کانون های مضمون آفرینی و تصویرسازی شاعران و نویسندگان در ادب فارسی بوده است. شاعران فارسی گوی پس از اسلام تاکنون به مناسبت های گوناگون به تکریم آن حضرت پرداخته اند؛ به ویژه در ابتدای سخن خود پس از حمد و ستایش خالق هستی بخش، به بزرگداشت و مدح پیامبر، مقام نبوت و مخصوصا خاتمیت و سرآمدی و محوریت وجود آن حضرت در کل کائنات توجه داشته اند و به تعبیر ابن عربی و عارفان پیرو او حقیقت محمدیه را مرکز و علت ایجاد هستی دانسته اند و عموم ادیبان ایران، حوادث زندگی و جلوه های مختلف شخصیت جامع پیامبر اعظم(ص) را در مقام انسان کامل و اسوه بشر در آثار خویش منعکس ساخته اند که در شعر سنتی فارسی نمودی چشمگیر دارد. در این مقاله میزان توجه شاعران معاصر فارسی به شخصیت پیامبر اکرم(ص) بررسی می شود. هدف این جستار بررسی کیفیت این بازتاب ها در مقایسه شعر سنتی و نو بوده است. بررسی ها نشان می دهد شاعران معاصر فارسی شخصیت پیامبر را در چهار بعد مدحی، حادثه ای، روایتی و تصویری در اشعارشان منعکس کرده اند. در این مقاله همچنین اغلب شاعران برجسته که در این ابعاد، شعری سروده اند، تحلیل و ارزیابی شده اند.
    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، پیامبر اسلام، جلوه های نبوی، سیره نبوی
  • معرفی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی
    صفحه 281
|
  • Mahin Panahi Page 1
    This research intends to respond to this question; due to the fact that Quran says; "it was spoken to him", "he does not speak of lust and likes", and " you have an excellent morales", would Prophet Mohammad speak of epigrams and funny words? If so, then what category would Prophet's epigrams would fit in? What elements were mostly used in them? Has the Prophet considered any limitations for such epigrams? This research shows that at that time, Prophet Mohammad did mean to speak funny and witty words. However, he never violated moralities. The prophet's witty words are categorized in two groups; first are the wise witty words with a advice; and the second groups are the general witty words that are less complicated. The general witty words are two kinds; the witty words of "situation" and "phrasal" ones. The phrasal ones include linguistic rhetorical ones such as puns and ambiguities, brevity, creating wonders in the language and behavior, paradox and antithesis. Also part of these witty words is instructional. The prophetical witty words are mostly linguistic and phrasal ones, symbols, and emblems, intending to humiliate and insult others, and rarely seen in them. Nevertheless, since at times, the term "witty words" is used in the domain of offence, insult and humiliation or even the social matters, and the prophet's lofty character is superior to any of this, no one has ever categorized the dear Prophet's words at all. The writer of this research has called all the Prophet's witty linguistic points, comments and words "witty" to be polite within the religious borders without any exception.
  • Ahmad Goli Page 21
    As Rumi says, the irrationality or even the ultra-mind nature of the Prophet's learning and discourses, have made the miracles a necessity. At each period, these miracles have coordinated with the rate of people's understanding; depending on the invitation the prophet has made. The Holy Quran is the major miracle of Prophet Mohammad; and it asked the pagans and enemies to compete with it; the Islamic term for this is "Tahaddi". Of course, Quran had already predicted and even emphasized on the failure and definite inability of these dissenters. What is more, due to special events and occasions, other miracles occurred through the prophet; or even occurred for his dear sake. The books that discussed the prophet's manners and his words and sayings (Hadiss), reflected all this. And as a result they were also revealed in the Persian texts. This paper intends to analyze and express these issues within the four major areas.
  • Gholam Hossein Gholamhosseinzadeh Page 43
    What criteria have shaped the Islamic gnosis, and what major factors have arranged its path, and how has it corrected its mistakes? Surveys reveal that the root of Islamic gnosis and mysticism are just Quran and the Prophet's path known as "Sirat" in Islamic terms. But as it has moved on its way, it has been influenced by the rituals, attitudes and even the customs of other nations as well. Probably the reason why some have tried to show that the Islamic gnosis and mysticism has had an adverse path- even though they had enjoyed a variety of differing attitudes- is because they were influenced by their own religious and political views. On the other hand, maybe depending on their own attitude, as they have wanted to show that these enjoy a non-Islamic root, they have meant to consider the Islamic gnosis and mysticism opposing to the Islamic beliefs. They might have even intended to introduce it in a manner showing that the traditional mystical Persian literature does not need to follow the Islamic principles at all. Yet several documents imply that the Islamic mysticism is directly rooted in the Quran and the Prophet's path, the Islamic figures manner including the Imams, their companions and the Islamic disciples. However, gradually the views of the followers of the other schools, the social rituals of different nations and tribes and especially the desires of the hypocritical sophists have influenced this. Therefore some bad changes were made into the original issue. Therefore the sophist's great sheikhs have seriously tried to correct this by writing many books, guiding their followers so that the path of the theoretical and practical mysticism is once again based on its original criteria; that is Quran and the Prophet's Sirat. So finally, the Islamic gnosis and mysticism would proceed in its major path.
  • Majid Sarmadi, Mahmood Sheikh Page 61
    Prophet Mohammad and the events of his life enjoys a particular position befor the Muslims. The Islamic scholars- whether mystic, theologist, or philosopher- have constantly made an attempt to express and reveal his character and they have spoke of his position within the universe and his stand compared to the other prophets. There is no doubt that initially, this attempt had affectionate roots; but then later on its theoretical aspects and dimensions overcame its passionate aspects. The purpose of this research is to identify two significant incidents in Prophet's life that express his character better considering how they are revealed in Kashf-Al-Asrar and then show the role of the Ascent in this relation as mentioned in this book. As Meiybodi had mystical tendencies himself in the interpretation and paraphrase of the Quran and in quoting the Ascent, he is more concerned about the mystical and passionate aspects. So he merely focuses on the knowledge and superiority of Prophet in the spiritual statue. Meanwhile he does not mention the borders on the theory of "perfect human" while the central issue is "the truth about Mohammad"; a discussion which later on became one of the most basic discussions for the mystics and the theoretical sophists.
  • Ibrahim Salami Page 77
    The great Prophet's figure is reflected deservingly in many of the prose and poetical Persian literary works showing how devoted the authors and the poets are to this dear character. "Kashf-ol-Mahjoob" is one of the great Persian literary masterpieces of the fifth century by Hojviri. He first points to the Quran's verses, and then he focuses on Prophet's words, his manner and attitude. The purpose of this article is revealing Prophet's superiorities, emphasizing on his kindness, affection and the necessity for gaining more knowledge about this dear character. For this purpose, Prophet Mohammad has been compared to other prophets such as Moses, Abraham, and David. Then Prophet Mohammad's morality and behavior, specially his passion and kindness, generosity, spirit for prayer and his mystical attitude in deeds such as prayer, fasting, sleep and wakening- all mentioned in Hojviri's book- are surveyed. The results show that Prophet Mohammad was very kind, affectionate, and generous and had a giving nature. He had a hard-working spirit and seeking and desiring to obey God and he was the person God loved.
  • Jahangir Safari, Roshanak Rezaee Page 95
    Prophet Mohammad’s life, manner, behavior, and lofty spirit counts as a valuable enchanting treasure for mankind. And the vast domain of his features finds a particular and especial manifestation in the mind, soul, spirit and the language of the Muslims. This paper intends to survey and analysis the portrayal of Prophet Mohammad in Khaqani’s Book of Poetry; in Persian known as the ‘Divan’. First, there is a brief introduction on the historical events, personal and social characteristics, and also the life of Prophet Mohammad and after that there are precise and clear poems taken from Khaqani’s Divan for further evidence. Also some of the quotes and speeches made by Prophet Mohammad-of notice in Khaqani’s poetry- are highlighted. This feature in Khaqani’s poetry clearly demonstrates to what extent this poet was sincerely devoted to dear Prophet Mohammad. While it can also be said that Khaqani as a matter of fact enriched his poetry through relating to Prophet’s life and words and furthermore blessed his own poetry by this element.
  • Ahmad Rezaee Jamkarani Page 115
    The Prophet Mohammad's praise and ascension are among the topics of concern to most poets and writers; in a manner that in our literary tradition these two issues are counted as the major themes of classic works. Attar Neishabouri, who followed this tradition, has discussed these two topics in detail at the beginning of his four versified works; “Elahi-Nameh”, “Asrar-Nameh”, “Manteq-Al Tair” and “Mosibat-Nameh”. This research has studied the mentioned themes in the four works. The result of the research revealed that the praise and spiritual ascension found two different structures in these works. While in Elahi-Nameh and Manteq-Al Tair these two parts are intermingled, they are quite separate in Asrar-Nameh and Mosibat-Nameh. Still the praise of the Prophet have one structure in all the four works; yet the story of the Prophet's ascent is more reliable in Mosibat-Nameh. These two parts do not possess much poetical parts and one can only regard the story of the Ascent as the most poetical part in Elahi-Nameh. Ambiguity was Aattar's most favorite literary figure. Within the linguistic domain and its related features, the repetition of words and the repetition of a linguistic phrase at the beginning, are the most significant linguistic features in these two parts.
  • Manouchehr Akbari Page 141
    There is no doubt that the survey and analysis of Prophet’s life is one of the most significant and influential topics in the series of the Persian Literature Researches.This study took place through focusing on the valuable literary work entitled as “Hadiqa” and was done by a descriptive-analytic method.Sanayi, the author of Hadiqa, respected the character of Prophet Mohammad, the prominent points in his life, his spiritual, moral dimensions, his lofty position and even his other subtle aspects to the extent that he actually devoted one of the ten chapters of his book on the dear Prophet. Sanayi has poetically offered the story of the Prophet’s Heavenly Ascent, his superiority over all the other prophets, his amazing manners and behaviors, the never-ending spirit of blessing- as the major medium for the essential creation of the universe- his superiority over Adam and the other prophets, his role within the allusions mentioned in the Holy Quran, and the reflection of the most significant matters within the Prophet’s life in his book.
  • Ahmad Khatami Page 161
    Despite all the attempts made by researchers on the interpretation and analysis of the Persian versified texts and works, including Sanayi's works and especially his book “Hadiqat-Al Haqiqat”, still there ought to be a lot more research done on the study of most of the verse texts; including the mystical verse texts as well. Most of the mystical works have the potential for further survey, and from other aspects in addition to the mystical aspect; one of which can be the theological survey of such works. Obviously, Sanayi, and the mystical-spirited poets after him that have mostly been influenced by his thoughts, style, ideas and methods and manners as well, have all expressed deep theological insights along with mystical issues in their works. Actually, without access to these thoughts and ideas, which shows the basics of their faith and belief principles, a precise evaluation and survey of their mystical position becomes impossible. The present article intends to make a theological study of the exclusive prophecy from the perspective of the Islamic dialectics, search and inspect the same issue in Hadiqat-Al Haqiqat. Then it reveals Sanayi's approach towards the dear Prophet Mohammad, evaluates, and finally analyzes the findings with the well-known theological findings of his own time. In the final section it means to show what Sanayi followed due to the subject of the religious theological topic and in which parts he has offered his own point of view or refused to follow the special religious ideas in particular cases.
  • Mostafa Gorji Page 185
    Most of the Persian literary texts, speak about the prophets and their stories, and the mystical texts have focused on this issue seriously. In Shams's “Maqalat”, due to his paraphrasing mind-structure, the events mentioned in the history of the prophet's lives is paraphrased and at the same time, their sayings are interpreted according to the author's beliefs and ideology. These Maqalat were written either on the basis of reasoning and solid proofs, and also for elaborating the author's attitude, or for blessing, rejoice, as flashes of mind or for introducing a perfect human in all aspects. In this regard, Prophet Mohammad is the high and superior example of such a human. This article discusses the Prophet's features from this perspective within Sham's Maqalat. It then shows the paradoxical points in Sham's works. The important point is that in this work, Shams has had in mind the most general topics in the domain of prophetical manners to even answers for some of the taboo questions; which are at times innovative and new. For example, there is even a comparison made between the author himself with Prophet Mohammad or other prophets and at times, he disagrees with them. The implicit comparison of Rumi with the Prophet of Islam is another one of the issues mentioned. The other matters discussed include; major features of Prophet Mohammad, Mohammad's obvious sciences, the value of the voiceless Quran versus the speaking Quran, the magnificence of the Quran for the sake of Mohammad and not for the sake of God, God's special guest, the beloved Mohammad in the cloth of the lover, Mohammad's spiritual light, Prophet Mohammad as the great starter of life in the universe, other people as wandering birds, God's need for Prophet Mohammad, the inherent knowledge imparted by God (known as "Elme-Ladonni") etc. The article surveys and interprets all the mentioned issues.
  • Bakhsh-Ali Ghanbari Page 209
    Prophet Mohammad enjoys a very exclusive position for Rumi. In his eyes, compared to the other prophets, Prophet Mohammad is like a fruit created by the tree of prophecy. Therefore, although Prophet Mohammad is the last prophet, he is the most superior one. Rumi believes that Prophet Mohammad brought messages with himself that a human will need as long as he is alive. That is because Prophet Mohammad has opened locks which no one else ever even made any attempt to open. However, of course one can utilize them on these conditions; first; feeling the need and necessity to use them, in other words man must be aware of his spiritual and physical needs in the first place; so that this awareness leads him towards Prophet's discourses. Second; one must seek to practice them in life as an individual. Third; make a comparison between an undesired life with the desired spiritual life so that he would realize and be grateful for the Prophet. Certainly being aware of the great Prophet's position and statue can lead any individual towards this path, because regarding this stand and the Prophet's precious discourses one can use his words. There is no doubt that morality, knowledge, and mystics are among the learning issues that the contemporary human being can make most use of in life according to the Prophet's discourses. Once such points are noticed precisely, then one can point to Prophet's great deeds and services and finally utilize the related findings in life.
  • Fatemeh Koupa Page 233
    The literary language is one of the linguistic genres that speaks of a specific experimental and conceptual domain. The reason is that one can merely discover the literary language of objects within the domain of conceptual texts, and within the allusive and symbolic relations. What is in fact considered as the pleasant and nice part of the literary word roots from these deep and internal layers of the conceptual and passionate parts of the work as reflected in the language. One of the means and functional devices of the literary word that possesses a vast potential in the symbolical expression of pictures and concepts is "allegory” which has found a considerable power in Rumi's Massnavi Maanavi. Apparently, the structure of the stories in Massnavi shows that the speaker has had the concealed and inner concepts of the words in mind. The order of the elements, the incidents and the phrases within the allegorical narratives in Massnavi is in a manner through which the audience will be led towards the concealed and implied concepts in the depth of the narratives; due to the coordination between the artist and the art-seeker. This research intends to respond to two questions;1.What is the precise concept of allegory and allegorical literature? Moreover, what are its practical functioning fields and areas?2.In what method has Rumi utilized the allegorical potential of the narratives related to Prophet Mohammad?The criteria for choosing and selecting the narratives have been the prominence of the narratives in enjoying allegory.
  • Saeed Bozorg Bigdeli, Maryam Sadeqi Page 253
    The high, lofty and the humane manner, in addition to the unique behavior of the Prophet Mohammad, have always been of notice to the poets and writers in the Persian literature. After Islam, the Persian poets praised that dear character due to a variety of occasions. Especially after rejoicing God and the creator of the universe, they have focused on the praise and the commemoration of this dear Prophet, the high rank of the Prophet; as the last Prophet and especially by emphasizing on one point; that Prophet Mohammad is the center of the whole universe. Based on Ibn-Arabi's interpretation and the mystics following him, they believe that Mohammad's truth lies at the center of the universe and is indeed the major reason for the creation of the world in the first place. The Iranian literary poets and writters have reflected the life events and the different aspects of this perfect and ideal character, as the perfect human and man's role model in all life in their works. This issue is observed in the traditional Persian poetry. This article intends to survey the contemporary Persian poet's works regarding the Prophet's character. The purpose of this study is to survey the quality of such reflections through comparing the traditional and modern poetry. this research reveals that the contemporary poets reflect the Prophet's character through four aspects; praise, incidental, narrative and illustrious within their poems. In addition, most of the prominent poets who have composed poetry in the four mentioned aspects are also analyzed and evaluated too.