فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیستم شماره 5 (امرداد 1396)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیستم شماره 5 (امرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اصیل پژوهشی
  • فرناز زندوکیلی، شمسی زارع*، نسرین صوفی زاده، فریبا فرهادی فر، لیلا خلیقی، محمد جواد رضایی صفحات 1-6
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم یکی از مهم ترین دلایل مرگ و میر زنان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است که طی سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. با استفاده از روش های غربالگری مناسب می توان این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و مرگ و میر ناشی از آن را کاهش داد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه نتایج کولپوسکوپی و هیستولوژی در بیمارانی که پاپ اسمیر غیرطبیعی و یا یافته های بالینی مشکوک داشتند، انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 75 بیمار که از بهمن ماه سال 1391 تا بهمن ماه 1393 با پاپ اسمیر غیرطبیعی و علائم بالینی برای انجام کولپوسکوپی و بیوپسی به درمانگاه زنان بیمارستان بعثت سنندج مراجعه کرده بودند، انجام شد. نتایج کولپوسکوپی و یافته های هیستولوژی از پرونده های بیماران استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون کای اسکوئر انجام شد. فاصله های اطمینان شاخص های ارزش تشخیصی 05/0 بود.
    یافته ها
    36 بیمار به دلیل پاپ اسمیر غیرطبیعی و 39 بیمار به دلیل علائم و یافته های بالینی مشکوک، تحت مطالعه هیستوپاتولوژی و کولپوسکوپی قرار گرفتند. در این مطالعه حساسیت کولپوسکوپی 23/69% و اختصاصیت آن 46/73% به دست آمد. ارزش اخباری مثبت کولپوسکوپی 07/58% و ارزش اخباری منفی آن 82/81% بود. بین نتایج کولپوسکوپی و هیستولوژی ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در موارد پاپ اسمیر غیرطبیعی و یافته های بالینی مشکوک، انجام کولپوسکوپی می تواند برای تایید یافته ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، سرطان دهانه رحم، کولپوسکوپی، هیستوپاتولوژی
  • آمنه محمودیان، سامیه کاظمی*، مرتضی قوجازاده صفحات 7-14
    مقدمه
    روابط جنسی مهم ترین بخش روابط زناشویی است که کیفیت آن نه تنها سلامت فرد و خانواده، بلکه سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. زایمان با ایجاد تغییراتی در روابط جنسی منجر به مشکلات قابل توجهی در زندگی زناشویی می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه مشکلات جنسی بعد از زایمان طبیعی و سزارین انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی - مقطعی در سال 1393 بر روی 800 نفر از زنان طی 6 ماه اول بعد از زایمان در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان رامسر انجام شد.ابزارگردآوریداده ها، پرسشنامهدوقسمتیشاملمشخصاتفردیو سوالات مربوط به مشکلات جنسی بود. مشکلات جنسی در طی 6 ماه اول بعد از زایمان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 15) و آزمون های تی مستقل، کای دو و آزمون دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    فقدان میل جنسی (002/0=p)، ناراحتی در محل اپی زیاتومی (004/0=p)، لوبرکاسیون ناکافی (006/0=p)، درد در زمان نزدیکی (003/0=p) و خستگی در گروه زایمان واژینال (007/0=p) بیشتر از سزارین بود که از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    میزان مشکلات جنسی در گروه زایمان طبیعی بیشتر از سزارین است.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، زنان نخست زا، سزارین، مشکلات جنسی
  • زهرا محبی دهنوی، مرضیه ترکمن نژاد سبزواری، صدیقه رستاقی، مصطفی راد* صفحات 15-23
    مقدمه
    یکی از شایع ترین اختلالات روان تنی در سنین باروری در زنان، سندرم پیش از قاعدگی است که کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. تغییر مزاج می تواند با تغییر رژیم غذایی صورت گیرد. الگوهای غذایی نیز بر شدت سندرم پیش از قاعدگی تاثیر دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع سندرم پیش قاعدگی در مزاج های مختلف و کشف ارتباط بین آن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1395 بر روی 200 نفر از دانش آموزان دبیرستان های سبزوار به مدت 2 ماه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه تعیین مزاج، فرم تعیین موقت سندرم پیش قاعدگی، پرسشنامه افسردگی بک و فرم ثبت روزانه علائم سندرم پیش قاعدگی بود. دانش آموزانی که طبق پرسشنامه افسردگی بک درجات شدید افسردگی داشتند، از مطالعه خارج می شدند و طبق پرسشنامه تعیین سندرم پیش قاعدگی علائم این سندرم در دو سیکل قاعدگی متوالی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های کای دو و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از بین افراد مورد مطالعه 165 نفر (5/82%) سندرم پیش از قاعدگی داشتند. بیشتر افرادی که سندرم پیش از قاعدگی داشتند (49%) مزاج معتدل داشتند. شیوع مزاج های ترکیبی گرم و خشک، گرم و مرطوب و گرم، در افرادی که سندرم پیش از قاعدگی داشتند 38% بود. بر اساس آزمون رگرسیون لوجستیک ارتباطی بین مزاج های مختلف منفرد و ترکیبی با داشتن یا نداشتن سندرم پیش از قاعدگی وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    با وجود بروز بیشتر سندرم پیش از قاعدگی در مزاج های ترکیبی گرم و خشک، گرم و مرطوب و گرم، ارتباطی بین بروز سندرم پیش از قاعدگی و مزاج افراد وجود ندارد. پیشنهاد می شود مطالعات آینده با حجم نمونه بالاتر و در تمام قشرهای جامعه انجام شود.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، مزاج ترکیبی، مزاج سرد، مزاج گرم، مزاج معتدل
  • زینب ربیعی، فائزه جهان پور، فرزان عضدی، پرویز عضدی* صفحات 24-29
    مقدمه
    اغلب بیماران درجاتی از اضطراب را قبل از اعمال جراحی تجربه می کنند که افزایش آن موجب بروز عوارضی در آنها می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر استفاده از مولتی مدیای آموزشی بر میزان اضطراب قبل از عمل در بیماران تحت عمل سزارین در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور در سال 1393 بر روی 162 نفر از بیماران 50-16 ساله مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی بوشهر که جهت انجام عمل جراحی سزارین الکتیو مراجعه کرده بودند، انجام شد. افراد در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمون در شب قبل از عمل یک لوح فشرده (حاوی فیلم آموزشی مرتبط با عمل جراعی و انواع بیهوشی) با فرمت VCD داده شد و توسط پژوهشگر به نمایش گذاشته شد. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. جهت تعیین میزان اضطراب از پرسشنامه سنجش اضطراب قبل از عمل آمستردام استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی تست و آنووا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نمره اضطراب کل در گروه کنترل 99/4±92/21 و در گروه آزمون 88/5±44/17 بود که تفاوت مشاهده شده از نظر آماری معنادار بود (05/0>p). بین نمره اضطراب کل در هر دو گروه مورد و شاهد و مشخصات فردی نمونه ها ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0˃p).
    نتیجه گیری
    استفاده از مولتی مدیای آموزشی برای کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی سزارین موثر می باشد، لذا پیشنهاد می گردد برای بیماران قبل از عمل جراحی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، سزارین، مولتی مدیا
  • مهسا دهقانی، راحله بابازاده*، طلعت خدیوزاده، سیده اعظم پورحسینی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 30-38
    مقدمه
    احتقان پستان یک مشکل رایج بعد از زایمان است که به عنوان سومین عامل مادری موثر بر توقف تغذیه با شیر مادر معرفی شده است و احتمال ایجاد ماستیت و آبسه پستان و کاهش یا قطع شیردهی به دنبال احتقان پستان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ اکتانی پستان بر شدت احتقان پستان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1395 بر روی 94 زن شیرده در روزهای اول تا پنجم بعد از زایمان که مبتلا به احتقان پستان بودند، در درمانگاه مامایی و بخش زنان بیمارستان امام رضا (ع) انجام شد. افراد به دو گروه ماساژ اکتانی و مراقبت های مرسوم تخصیص یافتند. شدت احتقان با شاخص استاندارد شدت احتقان تعیین شد. هر دو گروه 2 بار درمان در 2 روز متوالی دریافت کردند. داده های جمع آوری شده مربوط به شدت احتقان قبل و بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های من ویتنی، تی زوجی، تی مستقل، کای دو و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین شدت احتقان بعد از مداخله در پستان راست و چپ در گروه ماساژ اکتانی و گروه کنترل کاهش یافت، اما بین دو گروه از نظر میانگین شدت احتقان هر دو پستان تفاوت آماری معنی داری وجود داشت؛ به طوری که کاهش شدت احتقان پستان در گروه ماساژ اکتانی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0>p).
    نتیجه گیری
    ماساژ اکتانی پستان نسبت به مراقبت های مرسوم به طور سریع تر و موثرتر باعث کاهش شدت احتقان پستان بعد از زایمان می شود.
    کلیدواژگان: شدت احتقان پستان، طب مکمل، ماساژ اکتانی پستان
  • لیلا پاداش، اکرم ثناگو *، لیلا جویباری، الهام مبشری صفحات 39-47
    مقدمه
    آموزش اخلاق حرفه ای بخش مهمی از برنامه های فراگیران پزشکی است و حرفه ای گری (پروفیشنالیسم) از شایستگی های محوری دوره پزشکی محسوب می شود. شناسایی عوامل موثر بر فراگیری حرفه ای گری در بخش زنان و زایمان که از چالش های اخلاقی خاص خود برخوردار است، می تواند به کارآمدی برنامه های آموزشی کمک کند. مطالعه حاضر با هدف تبیین دیدگاه و تجربیات اساتید و فراگیران پزشکی در بخش زنان و زایمان در خصوص عوامل موثر بر شکل گیری اخلاق حرفه ای در بالین انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه کیفی (1392)، 10 نفر از اساتید زنان و زایمان و 30 نفر از دستیاران تخصصی و کارورزان بخش زنان و زایمان مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی مشارکت نمودند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه های انفرادی نیمه ساختار تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده شد. مصاحبه ها خط به خط، دست نویس و مطابق رویکرد «تحلیل محتوای مرسوم» کدگذاری و طبقه بندی شدند.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها چهار مضمون اصلی«ماهیت انسانی کار، شخصیت و منش فردی، داشتن الگو و مدل و عوامل آموزشی اجتماعی» استخراج شد که تبیین کننده عوامل موثر بر شکل گیری اخلاق حرفه ای در بخش زنان و زایمان از دیدگاه اساتید و دانشجویان و دستیاران پزشکی بود.
    نتیجه گیری
    الگو بودن اساتید و برنامه های آموزشی بالینی در بخش زنان و زایمان، از مهم ترین عوامل موثر بر شکل گیری اخلاق حرفه ای است، لذا به نظر می رسد با مداخلات آموزشی مناسب روی این دو مولفه مهم بتوان به ارتقاء آموزش اخلاق حرفه ای در بالین کمک کرد.
    کلیدواژگان: آموزش اخلاق، اخلاق حرفه ای، برنامه های دستیاری، حرفه ای گری، زنان و زایمان، کارورز پزشکی
  • فریده پناهی، معصومه سیمبر*، راضیه لطفی، میترا رحیم زاده صفحات 48-57
    مقدمه
    تغذیه نوزاد با شیر مادر، یکی از اولویت های بهداشت عمومی و بهترین شروع در زندگی هر کودک است. با در نظر گرفتن اهمیت دانش و نگرش والدین در مورد مزایای شیر مادر، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش پدران و مادران بر آگاهی، نگرش و عملکرد آنان در شیردهی تا چهار ماهگی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1394 بر روی 76 پدر و مادر دارای نوزاد 3 تا 5 روزه مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهید راست روش وابسته به مرکز بهداشت کرج جهت دریافت خدمات بهداشتی انجام شد. افراد به روش تصادفی در دو گروه شاهد یا مداخله قرار گرفتند. پرسشنامه مشخصات فردی و مامایی، آگاهی، نگرش و عملکرد توسط پدران و مادران تکمیل شد. مداخله آموزشی شامل دو جلسه 40 دقیقه ای به فاصله یک هفته، در زمان اولین مراجعه و یک هفته بعد از آن بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، کای دو، من ویتنی و کوواریانس اندازه های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران و پدران دو گروه مداخله و شاهد در سه زمان قبل از مداخله آموزشی، یک هفته بعد و 4 ماه بعد از مداخله تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>p). بر اساس مقایسه میانگین ها، میانگین درصد نمره آگاهی، نگرش و عملکرد مادران و پدران در گروه مداخله افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    آموزش، تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد، آگاهی و نگرش در میان پدران و مادران در مورد نحوه تغذیه کودک با شیر مادر دارد، لذا استفاده از برنامه های آموزشی به منظور یاددهی شیردهی به والدین می تواند در رشد و سلامت نوزاد تاثیر زیادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش، تغذیه انحصاری با شیر مادر، عملکرد، نگرش، والدین
  • فریده خاوری، ناهید گلمکانی*، آزاده ساکی، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف صفحات 58-67
    مقدمه
    خودکارآمدی زایمان به باور فرد در توانایی اش برای استفاده از رفتارهای مقابله خاص در طی لیبر اشاره می کند. مطالعات نشان داده اند افراد در شرایطی که باورهای نادرست داشته باشند، از توانایی های خود استفاده کمتری می کنند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط انواع باورهای غیرمنطقی با خودکارآمدی زایمان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه همبستگی- توصیفی در سال 1394 بر روی 702 زن باردار 39-35 هفته، بارداری سوم و کمتر کم خطر مراجعه کننده به مراکز و پایگاه های بهداشتی درمانی مشهد انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های اطلاعات فردی و مامایی، باورهای غیر منطقی جونز و خودکارآمدی زایمان بود. فرم انتخاب واحد پژوهش و پرسشنامه مشخصات فردی و مامایی توسط پژوهشگر، از طریق مصاحبه و اطلاعات ثبت شده در پرونده و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی و خودکارآمدی زایمان توسط واحد پژوهش، در حضور پژوهشگر تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS(نسخه 16) و آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، رگرسیون خطی و مدل های خطی عمومی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، میانگین نمره باورهای غیرمنطقی 8/34±7/357 و خودکارآمدی زایمان 2/99±2/439 بود. خودکارآمدی زایمان با باورهای غیرمنطقی بی مسئولیتی عاطفی و وابستگی، رابطه خطی مستقیم معنادار و با باور غیرمنطقی و انتظار بیش از حد از خود، رابطه خطی معکوس معنادار داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    باورهای غیر منطقی انتظار بیش از حد از خود، بی مسئولیتی عاطفی و وابستگی می توانند سازگاری با درد زایمان را در زنان باردار پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: باور غیر منطقی، خودکارآمدی زایمان، زایمان
  • نفیسه اندرون، معصومه کردی*، سیدعلی کیمیایی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 68-75
    مقدمه
    ترس از زایمان طبیعی، یک مشکل شایع در دوران بارداری است که ترس شدید از زایمان ممکن است در انتخاب روش زایمان توسط مادر نقش داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط شدت ترس از زایمان با انتخاب نوع زایمان در زنان نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر مشهد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 95-1394 بر روی 220 زن نخست زا با سن حاملگی 30-28 هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه ترس از زایمان ویجیما بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای اسکوئر، تست دقیق فیشر، تی مستقل و آنالیز رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین شدت ترس از زایمان با انتخاب نوع زایمان ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (001/0>p)؛ به طوری که در 14 نفر (4/14%) از زنانی که زایمان طبیعی و 98 نفر (7/79%) از زنانی که سزارین را انتخاب کرده بودند، ترس شدید از زایمان وجود داشت. همچنین میانگین نمره ترس از زایمان در زنانی که زایمان طبیعی و سزارین را انتخاب کردند به ترتیب 68/18±18/50 و 48/12 ±23/70 بود که اختلاف آماری معنی داری داشت (001/0>p) و شایع ترین علت ترس از زایمان، ترس از درد زایمان (9/45%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که میزان انتخاب سزارین در زنانی که ترس شدید از زایمان داشتند نسبت به زنانی که ترس متوسط از زایمان داشتند بالاتر بود، لزوم مداخلاتی در زمینه کاهش شدت ترس از زایمان در زنان نخست زا احساس می شود.
    کلیدواژگان: ترس، زایمان، زایمان طبیعی، سزارین، نخست زا
  • انیس امانی، زهرا عباسپور *، پوراندخت افشاری، سیما جعفری راد صفحات 76-83
    مقدمه
    امروزه درباره اثربخشی روش های مختلف آموزشی بر کنترل قندخون بیماران مبتلا به دیابت اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش از طریق پیام کوتاه بر کنترل قندخون زنان باردار پره دیابتیک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1395 بر روی 100 زن باردار پره دیابتیک مراجعه کننده به مراکز بهداشتی منتخب شهر اهواز انجام شد. نمونه ها به دو گروه مساوی کنترل و آزمون تقسیم شدند. گروه کنترل تحت آموزش حضوری و گروه آزمون علاوه بر آموزش حضوری، آموزش از طریق پیامک دریافت کردند. در هر دو گروه قندخون ناشتا قبل (بین هفته 14-12 بارداری) و بعد از آموزش (بین هفته 26-24 بارداری) و تست تحمل گلوگز خوراکی بعد از آموزش بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تی مستقل، کای دو و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین قندخون ناشتا و تست تحمل گلوگز خوراکی 1 ساعته و دو ساعته در دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت (05/0p>)، اما میزان قندخون در گروه آموزش از طریق سرویس پیام کوتاه کمتر از گروه آموزش حضوری بود. بر اساس آزمون تی زوجی، در هر دو گروه بین قندخون ناشتا قبل و بعد از مداخله اختلاف آماری معناداری وجود داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    هر دو روش آموزش از طریق سرویس پیام کوتاه و آموزش چهره به چهره اثری مشابه دارند و می توانند باعث کاهش قندخون زنان باردار پره دیابتیک شوند، اگرچه در گروه آموزش از طریق سرویس پیام کوتاه این تاثیر بیشتر بود.
    کلیدواژگان: پره دیابتیک، سرویس پیام کوتاه، کنترل قندخون
  • مروری
  • لادن پارسا، گیتی ازگلی* صفحات 84-96
    مقدمه
    درد پس از زایمان یکی از مشکلات مهم و شایع مادران پس از زایمان می باشد که برای تسکین آن به دلیل اثرات جانبی داروهای شیمیایی ضد درد، به گیاهان دارویی روی آورده اند. طی سال های اخیر، با روشن شدن لزوم عملکرد بالینی مبتنی بر شواهد، به اطلاعات با کیفیت و مناسب نیاز است، لذا مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی مطالعات کارآزمایی بالینی انجام شده در رابطه با گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان پس درد زایمان در ایران انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مرور سیستماتیک اطلاعات مربوط به تاثیر گیاهان دارویی بر پس درد زایمان از پایگاه های PubMed، SID، Iran Medex، Google scholar، Magiran، Science Direct،MedLib ، Scopus، Cochranelibra، Web of science و سایت کتابخانه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با کلمات کلیدی فارسی مراقبت پس از زایمان، برنامه پس از زایمان، درد، طب گیاهی، گیاهان دارویی، کارآزمایی بالینی و کلید واژه های انگلیسی Postnatal care، Postpartum care، Postpartum program، Pain، Herbal medicine، Medicinal plants و Clinical trial و بدون محدودیت زمانی جستجو شد. بر اساس معیار جداد، مقالاتی که نمره 3 و بیشتر را گرفتند، وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد..
    یافته ها
    در این مطالعه 9 کارآزمایی بالینی شامل 10 نوع از گیاهان دارویی (اسطوخودوس، زیره سیاه، زیره سبز، زنجبیل، انیسون، کرفس، زعفران، شوید، رازیانه و بابونه) مورد بررسی قرار گرفتند. تمام گیاهان در تسکین درد پس از زایمان تاثیر مطلوبی داشتند. اکثر این گیاهان بدون عوارض جانبی و یا دارای حداقل عوارض بودند. به دلیل اینکه متدولوژی مطالعات از نظر کیفیت ناهمگون بود، لذا امکان انجام متاآنالیز وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی تمام گیاهان دارویی مورد استفاده (اسطوخودوس، زیره سیاه، زیره سبز، زنجبیل، انیسون، کرفس، زعفران، شوید، رازیانه و بابونه) باعث کاهش پس درد زایمان شده بودند، اما تعداد این مطالعات برای هر گیاه کم است، لذا شواهد بالینی کافی جهت کاربرد عملی برای هر یک از گیاهان وجود ندارد و نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه پس از زایمان، درد، طب گیاهی، کارآزمایی بالینی، مراقبت پس از زایمان
  • گزارش مورد
  • جلوه جلیلی، ملیحه عافیت*، فاطمه تارا، نغمه خورسند، علی جاویدی صفحات 97-102
    مقدمه
    یکی از انواع نادر حاملگی خارج رحمی، حاملگی در محل اسکار سزارین (CSP) می باشد که تشخیص آن مشکل بوده و دارای عوارض مهم از جمله پارگی رحم، خونریزی شدید و حتی مرگ مادر می باشد. مطالعه حاضر با هدف معرفی چند مورد حاملگی محل اسکار سزارین و درمان موفقیت آمیز آنها انجام شد.
    معرفی بیمار: بیمار اول خانمی با دو بار سزارین قبلی و سن حاملگی حدود 8 هفته بود که در سونوگرافی شکمی و سونوگرافی ترانس واژینال انجام شده توسط متخصص رادیولوژی، ساک حاملگی دارای یک جنین با ضربان قلب در محل اسکار سزارین گزارش شده بود. بیمار تحت لاپاراتومی و وج رزکشن محل CSP قرار گرفت. بیماران دوم و سوم بیمارانی بودند که با علائم لکه بینی و تاخیر قاعدگی تحت سونوگرافی ترانس واژینال قرار گرفته بودند و برای آنها حاملگی 5/6 و 7 هفته در محل اسکار سزارین تشخیص داده شد و با تزریق متوتروکسات داخل ساک تحت هدایت سونوگرافی ترانس واژینال و سپس ساکشن کورتاژ تحت درمان قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    حاملگی اسکار سزارین از بیماری های نادر و دارای عوارض خطرناک می باشد. تشخیص به موقع نیازمند وجود ظن بالینی بالا در بیماران با سابقه سزارین می باشد و درمان مداخله ای مناسب موجب جلوگیری از عوارض جدی و کاهش موربیدیته و مورتالیته مادر می شود.
    کلیدواژگان: حاملگی اسکار سزارین، درمان جراحی، درمان طبی
|
  • Farnaz Zandvakili, Shamsi Zare*, Nasrin Soofizade, Fariba Farhadifar, Leila Khalighi, Mohammad Javad Rezaei Pages 1-6
    Introduction
    Cervical cancer is one of the main causes of women's mortality in many of developing world countries and had a significant increase in recent years. Using appropriate screening methods, this disease can be diagnosed at early stages and the deaths caused by it will be reduced. This study was performed with aim to compare the results of colposcopy and histology in patients with abnormal Pap smear or suspicious clinical findings.
    Methods
    This cross-sectional analytic study was performed on 75 patients who had referred to Besat Hospital in Sanandaj from January 2013 to January 2016 with abnormal Pap smear and suspicious clinical findings in order to perform colposcopy and Pap smear. Colposcopic results and histological findings were extracted from the patient's files. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Chi-square test. The confidence intervals for diagnostic value indices were 0.05.
    Results
    Histopathology and colposcopy studies were conducted on 36 patients with abnormal Pap smear and 39 patients with suspicious symptoms and clinical findings. Sensitivity and specificity of colposcopy were 69.23% and 73.46%, respectively. The positive and negative predictive values of colposcopy were 58.07% and 81.82%, respectively. There was significant relationship between the results of colposcopy and histology.
    Conclusion
    In cases of abnormal Pap smear and suspicious clinical findings, colposcopy can be used to validate the findings.
    Keywords: Cervical cancer, Colposcopy, Histopathology, Pap smear
  • Amene Mahmodiyan, Samiyeh Kazemi *, Morteza Ghojazade Pages 7-14
    Introduction
    The most important part of marital relations is sexual relations which not only affects the health of individual and family, but also affects the public health. Delivery causes changes in sexual relationships and leads to significant problems in the marital life. This study was performed with aim to compared sexual problems after normal vaginal delivery and cesarean.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was performed on 800 women during the first 6 months after delivery in Ramsar health centers in 2014. Data collection tools included a two-part questionnaire consisted of demographic information and questions related to sexual problems. The sexual problems during the first six months after delivery was evaluated. Data was analyzed by SPSS software (version 15) and independent t-test, Chi-square and Fisher exact test. P
    Results
    Lack of libido (P=0.002), discomfort at the site of episiotomy (P=0.004), inadequate Lubrication (P=0.006), pain during intercourse (P=0.003) and fatigue (P=0.007) was higher in vaginal delivery group compared to cesarean group (P=0.007) that the significant relationship was observed.
    Conclusion
    The rate of sexual problems is higher in vaginal delivery group than cesarean group.
    Keywords: Cesarean Delivery, Nulliparous women, Sexual problems, vaginal delivery
  • Zahra Mohebbi Dehnavi, Marzie Torkmannejad Sabzevari, Sedighe Rastaghi, Mostafa Rad* Pages 15-23
    Introduction
    Premenstrual syndrome (PMS) is one of the most common psychosomatic disorders in women at reproductive age that affects their quality of life. Temperament modification can occur with changing in diet. Diet patterns also affect PMS. This study was performed with aim to evaluate the relationship between PMS and types of temperament in high school students.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed on 200 high school students in Sabzevar during 2 months in 2016. Data collection tools included temperament standard questionnaire, temporary identification PMS questionnaire, Beck depression questionnaire, and PMS daily record form. The students who had severe depression according to the Beck Depression Inventory were excluded from the study, and the symptoms of this syndrome were collected in two consecutive menstrual cycles according to the premenstrual syndrome questionnaire. Data was analyzed by SPSS software (version 23) and Chi-square and Logistic regression test. P
    Results
    165 participants (82.5%) had PMS. Most of them (49%) had moderate temperament. The prevalence of mix temperaments of hot and wet, hot and dry, and hot was 38% in PMS participants. Logistic regression test showed no relationship between variety of single and mix temperaments and having or not having PMS (P>0.05).
    Conclusion
    However, PMS incidence was observed in combined hot and wet, hot and dry temperaments; there is no relationship between PMS and temperaments. So, it is recommended to do further studies in all layer of society with greater sample size.
    Keywords: Cold temperament, hot temperament, mix temperament, moderate temperament, Premenstrual syndrome
  • Zeinab Rabiei, Faezeh Jahanpour, Farzan Azodi, Parviz Azodi * Pages 24-29
    Introduction
    Most people experience some degree of anxiety before surgery that when it increased can cause serious complications. This study was performed with aim to evaluate the effect of educational multimedia on preoperative anxiety in patients undergoing cesarean section in Bushehr University of Medical Sciences.
    Methods
    This single-blind clinical trial was performed on 162 patients aged 16 to 50 years referred to the educational hospitals of Bushehr for elective cesarean section in 2014. The subjects were assigned to experimental and control groups. One night before the surgery, the experimental group was given a VCD (containing educational videos related to surgery and various types of anesthetics) and was shown by the researcher. The control group received no intervention. Amsterdam questionnaire was used to assess preoperative anxiety. Data was analyzed by SPSS software (version 19) and t-test and ANOVA. P
    Results
    The mean score of total anxiety in the control group was 21.92±4.99 and in the experimental group was 17.44±5.88, and the difference was statistically significant (p
    Conclusion
    The use of educational multi-media is effective to reduce the patient's anxiety before surgery; therefore it is recommended to be used in patients before surgery.
    Keywords: Anxiety, Caesarean Section, Education, Multimedia
  • Mahsa Dehghani, Rahele Babazadeh *, Talat Khadivzadeh, Seyyede Azam Pourhosseini, Habibollah Esmaeili Pages 30-38
    Introduction
    Breast engorgement is a common problem after delivery, which is considered as the third influential maternal factor on stopping the breastfeeding; it is possibly due to creating mastitis and breast abscess and reducing or stopping breastfeeding following breast engorgement. This study was performed with aim to determine the effect of breast oketani massage on the severity of breast engorgement.
    Methods
    This clinical trial was performed on 94 lactating women who were suffering from breast engorgement within the first to fifth days after delivery referred tothe obstetrics clinic and gynecology department of Imam Reza Hospital in 2016. The subjects were divided into two groups of oketani massage and routine care. Severity of engorgement was determined by engorgement severity standard index. Both groups received two treatments on two consecutive days. The collected data regarding the severity of engorgement before and after the intervention were analyzed by SPSS software (Version 20) and Mann-Whitney, paired-t, independent t, Chi-square, and Analysis of Variance (ANOVA) with repeated measurements. P
    Results
    The mean of engorgement severity after intervention in right and left breast was decreased in oketani massage group and control group. However, there was a significant difference between two groups in terms of mean severity of engorgement in both breasts, so that the reduction in the severity of breast engorgement was significantly higher in the oketani group than the control group (P
    Conclusion
    Breast oketani-massage compared to routine care quickly and more efficiently reduces the severity of breast engorgement after delivery.
    Keywords: Alternative medicine, Breast engorgement Severity, Breast Oketani-Massage
  • Leila Padash, Akram Sanagoo*, Leila Jouybari, Elham I. Mobasher Pages 39-47
    Introduction
    Education of professional ethics is an important part of medical students program and professionalism is considered as one of the core competencies in medicine. Identifying the factors affecting learning professionalism in the obstetrics and gynecology ward with its own ethical challenges can help to the efficacy of training programs. This study was performed with aim to determine the views and experiences of clinical faculty members and medical learners of obstetrics and gynecology ward about the factors affecting the professional ethics development in practice.
    Methods
    In this qualitative study in 2013, 10 faculty members and 30 residents and medical interns of obstetrics and gynecology wards in Shahid Sayyad Shirazi educational center were participated. To collect data, semi-structured individual interviews were used and stopped when theoretical saturation occurred. The interviews were transcribed line by line in accordance with a "conventional content analysis" and were coded and categorized.
    Results
    The data analysis revealed four main themes including "humanistic profession, personality and character, role model, and educational and social factors" that explained the factors affecting the professional ethics development in the obstetrics and gynecology ward from the perspective of the faculty members, medical students and residents.
    Conclusion
    The professor's role model and clinical training programs in the obstetrics and gynecology ward were the most important factors affecting the professional ethics development. Therefore, it seems that with appropriate educational interventions on these two important components, we could promote professional ethics education in clinical practice.
    Keywords: ethics education, Medical Interns, Obstetrics, gynecology, Professional ethics, professionalism, residency programs
  • Farideh Panahi, Masoumeh Simbar *, Razieh Lotfi, Mitra Rahimzadeh Pages 48-57
    Introduction
    Breast-feeding is one of the priorities of public health and the best starting in the life of every child. Considering the importance of parent's knowledge and attitude about the benefits of breastfeeding, this study was performed with aim to examine the effect of parent's education on their knowledge, attitude and performance in breastfeeding up to four months.
    Methods
    This randomized clinical trial was conducted on 76 couples who had 3-5 days neonate and referred to Rastravesh Health Center in Karaj to receive health care services in 2015. The subjects were randomly placed in the control or intervention groups. Demographic and obstetrics, knowledge, attitude and performance questionnaire was completed by the parents. The educational intervention consisted of two 40-minute sessions with a week interval at first visit and one week later. Data were analyzed using SPSS software (version 21) and independent t-test, Chi-square, Mann-Whitney and covariance with repeated measures. P
    Results
    There was significant difference between intervention and control groups in terms of knowledge, attitude and performance of mothers and fathers at three times, including before the intervention, a week later and four months after the intervention (P
    Conclusion
    Education has a significant effect on improving knowledge, attitudes and performance among parents on how to breastfeed the child; so using educational programs regarding correct breastfeeding practice can have an important effect on the growth and health of the neonate.
    Keywords: attitude, Education, Exclusive breastfeeding, knowledge, Parents, Performance
  • Farideh Khavari, Nahid Golmakani *, Azadeh Saki, Hamid Reza Aghamohammadian Sherbaf Pages 58-67
    Introduction
    childbirth self-efficacy points to the beliefs of a person about ability to use certain coping behaviors during labor. Studies showed that when people have false beliefs, use less of their abilities. This study was performed with aim to investigate the relationship between irrational beliefs and childbirth self-efficacy.
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 702 pregnant women in 35-39 weeks of gestation, low risk, and third pregnancy referring to the health centers of Mashhad in 2015. Data collection tools included: Demographic and Midwifery questionnaire, Jone's Irrational Beliefs and Childbirth Self-efficacy Inventory. The form of subject's selection and Demographic and Midwifery questionnaire was completed by the researcher through interview and data recorded in the file, and Irrational Beliefs and Childbirth Self-efficacy Inventory were completed by research's units in the presence of the researcher. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and spearman correlation, linear regression and general linear models. P
    Results
    According to the results, mean score of irrational beliefs was 357.7±34.8 and 439.2±99.2 for childbirth self-efficacy. Childbirth self-efficacy had a significant direct linear relationship with irrational beliefs of emotional irresponsibility and dependency and had a significant reverse linear relationship with high self-expectations (P
    Conclusions
    Irrational beliefs such as emotional irresponsibility, dependency and self-expectation can predict coping with labor pain in pregnant women.
    Keywords: childbirth self-efficacy, Delivery, Irrational beliefs
  • Nafiseh Andaroon, Masoumeh Kordi *, Sayyed Ali Kimiaei, Habibollah Esmaeili Pages 68-75
    Introduction
    fear of natural childbirth is a common problem during pregnancy and severe fear of childbirth may have a role in choosing mode of delivery by mother. This study was performed with aim to determine the relationship between fear of childbirth choosing mode of delivery in primiparous women referred to the health centers of Mashhad.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 220 primiparous women with gestational age of 28-30 weeks, who referred to Mashhad health centers in 2015-2016. Data collection tools included demographic questionnaire and Vigima fear of childbirth questionnaire. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Chi-square test, Fisher exact test, independent t-test, and logistic regression analysis. P
    Results
    There was a significant correlation between intensity of fear of childbirth and choosing mode of delivery (P
    Conclusion
    Given that caesarean rate was higher in women who had severe fear of childbirth than women with moderate fear of childbirth, some interventions are necessary to reduce fear of childbirth in primiparous women.
    Keywords: Cesarean section, Childbirth, fear, Natural Childbirth, Primiprous
  • Anis Amani, Zara Abbaspoor *, Poorandokht Afshari, Sima Jafari Rad Pages 76-83
    Introduction
    Nowadays, there is a controversy regarding the efficacy of different educational methods on controlling of blood glucose in diabetic patients. This study was performed with aim to assess the effect of education thorough short massage system on blood glucose control of prediabetic pregnant women.
    Methods
    This clinical randomized trial was performed on 100 prediabetic pregnant women who referred to the selected health centers of Ahvaz in 2016. Women were randomly assigned into intervention and control groups equally. The control group received face to face education and intervention group received short massage in addition to face to face education. In both groups, fasting blood glucose (FBG) was evaluated before (between 12-14 gestational weeks) and after the education (between 24-26 gestational weeks) and oral glucose tolerance test (OGTT) was assessed after the education. Data were analyzed using SPSS software (version 20) and Chi-square and independent t and paired t-tests. P
    Results
    There was not statistically significant difference between two groups regarding to FBG and 1-hour and 2-hour OGTT after the intervention (P>0.05), but after intervention, the blood glucose level in intervention group was lower than that in control group. Based on paired t-test, there was not statistically significant difference between two groups regarding to FBG before and after the intervention (P
    Conclusion
    Both methods of education through short message system and face to face education have similar effect and can decrease the blood glucose in prediabetic pregnant women; however, the effect was more observed in the group of education through short message system.
    Keywords: Blood glucose control, Prediabetes, Short message system
  • Ladan Parsa, Giti Ozgoli * Pages 84-96
    Introduction
    Postpartum pain is one of the major and common problems of mothers after childbirth and in order to relieve the pain and to avoid the side effects of chemical drugs, doctors are turning to medicinal herbs. In recent years, with the clear need for evidence-based clinical practice, appropriate and valid information is needed. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the clinical trials studies on the medicinal plants used in the treatment of postpartum pain in Iran.
    Methods
    In this a systematic review, the data on the effects of medicinal plants on the postpartum pains were collected, without a time limitation, by Persian and English languages keywords, from the databases of PubMed, SID, Iran Medex, IRCT, Google Scholar, Magiran, Science Direct, MedLib, Scopus, Cochranelibra, Web of science and the library site of Shahid Beheshti Medical University and using the keywords of Postnatal care, Postpartum care, Postpartum program, Pain, Herbal medicine, Medicinal plants and Clinical trial. According to the Jadad standard, the articles which obtained the score of ≥3 were entered to the study. The data analysis was conducted qualitatively.
    Results
    In this study, nine clinical trials including 10 types of medicinal plants (Lavender, Carum carvil, Cuminum cyminum, Ginger, Pimpinella anisum, Apium graveolens, Saffron, Anethum gravelens, Foeniculum and Chamomile) were evaluated. All plants had the desired effects in relieving postpartum pains. Most of these herbs had no side effects or the least side effects. Since the methodology of the studies were non-heterogeneous in terms of quality, meta-analysis was not possible to be done.
    Conclusion
    Although all plants (Lavender, Carum carvil, Cuminum cyminum, Ginger, Pimpinella anisum, Apium graveolens, Saffron, Anethum gravelens, Foeniculum and Chamomile) reduced postpartum pain and are effective, but the number of such studies for each herb is low; thus, there is no sufficient clinical evidence for the practical application of each of the herbs, and more studies are needed in this field.
    Keywords: clinical trial, Herbal medicine, Pain, postnatal care, postpartum program
  • Jelveh Jalili, Malihe Afiat*, Fatemeh Tara, Naghme Khorsand, Ali Javidi Pages 97-102
    Introduction
    One of the types of EP is Cesarean Scar Pregnancy (CSP) that its diagnosis is difficult and can cause serious complications such as uterine rupture, profuse hemorrhage and even maternal death. This study was performed with aim to report some rare cases of CSP and the successful treatment.
    Case Presentation
    The first case was a woman with history of 2 previous C/S with gestational age of 8 weeks. In TVS which was performed by radiologist, she had a gestational sac with a fetal pole having heart rate in cesarean scar. The patient underwent laparotomy and wedge resection of CSP. The second and third patients were detected with spotting and menstrual retard, and transvaginal sonography detected gestational sac with 6.5 & 7 weeks in the cesarean scar and were treated with elective intragestational sac methotrexate injections by ultrasound guidance and then curettage.
    Conclusion
    CSP is a rare condition with serious complications. For early diagnosis, one must consider high clinical suspicion for detecting it in patients with previous C/S, and appropriate interventional treatment leads to decreased maternal morbidity and mortality.
    Keywords: Cesarean scar pregnancy, Medical Treatment, Surgical treatment