فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید امین الله تقوی مطلق، مریم حکیم الهی*، مهدی قدرتی شجاعی صفحات 1-13
    هدف از مطالعه حاضر که با همکاری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور انجام شد، ارائه مدلی برای ارزیابی و مدیریت چند گونه ای شیلاتی بر اساس زیست بوم خلیج فارس است. در این مطالعه روابط تغذیه ای تعدادی از گونه های اقتصادی ماهی (Sillago sihama، Pomadasys kaakan، Parastromateus niger، Rastrelliger kanagurta، Psettodes erumei، Drepane punctata،Lutjanus malabaricsus، Lethrinus nebulosus،Acanthopagrus latus، Otolithes ruber) در آب های استان هرمزگان (خلیج فارس) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 2480 قطعه ماهی به طور تصادفی از آبان ماه 1388 تا آذرماه 1390 با استفاده از ترال تحقیقاتی جمع آوری شد و از نظر محتویات گوارشی مورد مطالعه قرار گرفت. مدل تغذیه ای زیست بوم خلیج فارس با استفاده از نرم افزار(ver.6.3) ECOPATH و بر اساس اطلاعات آبزیان منطقه ارائه شد. نتایج نشان داد که میزان سطوح غذایی گونه های مورد بررسی در زیست بوم خلیج فارس بین 2 تا 30/4 متنوع است که کمترین میزان مربوط به ماهی گاریز (Liza klunzingeri) و بیشترین میزان مربوط به ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus) است که این گونه در راس زنجیره غذایی قرار گرفت. به علاوه تغییر در زی توده طعمه ها، بر تنوع و در بلندمدت بر روی زی توده گروه های اصلی زنجیره غذایی خلیج فارس تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: روابط تغذیه ای، سطح تغذیه، محتویات معده، ECOPATH، خلیج فارس
  • فریبا فرزادفر، بهروز حیدری*، زمرد غفوری رحیم آبادی صفحات 15-22
    در این پژوهش به منظور بررسی و مطالعه ی ساختمان بیضه و الگوی چرخه ی تولید مثلی جنس نر ماهی سفید دریای خزر، نمونه برداری ماهانه از مهر 1390 تا اردیبهشت 1391 از منطقه ی جفرود انزلی انجام شد. پس از مشاهدات ماکروسکوپی و عکس برداری از موقعیت اندام جنسی، اندام مربوطه از نمونه ها جدا شده و در محلول فیکساتور بوئن تثبیت گردید. پس از انجام مراحل مختلف بافت شناسی، مقاطع 5 میکرونی از نمونه ها تهیه شد و بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، این نمونه ها به وسیله ی میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین عکس-برداری مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس نتایج، 4 مرحله در تکامل بیضه مشاهده شد که این مراحل عبارتند از مرحله ی بلوغ اولیه، بیضه ها بسیار نازک و شامل اسپرماتوگونی و اسپرماتوسیت اولیه بودند. در مرحله ی بلوغ ثانویه اسپرماتوسیت های اولیه و ثانویه بیشترین سلول های این مرحله را به خود اختصاص دادند. در مرحله ی بالغ، سلول های مربوط به تمامی مراحل اسپرماتوژنز مشاهده گردید. در مرحله ی رسیده، لوبول ها بیشترین حجم حفره شکمی را اشغال کرده و سرشار از اسپرماتید و اسپرماتوزوآهای حامل ژنوم بودند. در مجموع الگوی رشد بیضه ماهی سفید سیستم لوبولار بوده و در برهه زمانی مشخص از مهر تا اردیبهشت مراحل تشکیل اسپرم به سرانجام می رسد و اسپرم ریزی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، دریای خزر، بیضه، اسپرم، بافت شناسی
  • احمد نگین تاجی، بیتا ارچنگی*، عبدالعلی موحدی نیا، علیرضا صفاهیه، غلامرضا اسکندری صفحات 23-32
    بیس فنل آ(BPA) مونومری است که به دلیل استفاده از آن در تولید پلاستیک های پلی کربناته و رزین های اپوکسی به طور گسترده از راه های مختلف وارد زیست بوم های آبی شده است. این ماده یکی از ترکیبات مختل کننده اندوکرینی است. در مطالعه حاضر اثر BPA بر تعادل هورمون های تیروئیدی و پتانسیل سیتوژنوتوکسیک این ماده در جنس نر ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) صید شده از منطقه ی خور موسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان دهنده ی کاهش معنی داری در مقادیر هورمون تری یدوتیرونین پلاسما و افزایش مقادیر تیروکسین پلاسمای ماهیان تیمار شده در مقایسه با ماهیان کنترل و دریک رفتار وابسته به دوز بود. همچنین BPA باعث القای میکرونوکلئوس در روندی وابسته به دوز شد. داده های این مطالعه نشان دهنده پتانسیل BPA در ایجاد اختلالات اندوکرینی و سمیت سیتوژنتیکی است.
    کلیدواژگان: هورمونهای تیروئیدی، بیس فنل آ، زنوبیوتیک، تزریق درون صفاقی، شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)
  • محدثه تاجدار نصرآبادی، رضا اکرمی صفحات 33-44
    این تحقیق به منظور بررسی اثر پربیوتیک فروکتوالیگوساکارید و مانان الیگوساکارید به تنهایی و ترکیبی بر عملکرد رشد، میزان بازماندگی، ترکیب بیوشیمیایی بدن و میزان مقاومت بچه ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus) دریای خزر به مدت 10 هفته انجام شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 5 گرم فروکتوالیگوساکارید در هر کیلوگرم جیره (g/kg Fos 5)، 5گرم مانان الیگوساکارید در هر کیلوگرم جیره (g/kg Mos5) و ترکیب 5/2 گرم مانان الیگوساکارید و 5/2 گرم فروکتوالیگوساکارید (g/kg Mos5/2 g/kg Fos +5/2) در هر کیلوگرم جیره تجاری (45/38% پروتئین و 87/9% چربی) در قالب چهار تیمار با سه تکرار طراحی شد. تعداد 600 عدد بچه ماهی کلمه با وزن متوسط11/0± 45/1 گرم با تراکم 50 عدد در مخازن توزیع و تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش، تفاوت معنی داری از نظر رشد و کارایی تغذیه در بین تیمارها وجود نداشت (05/0)
    کلیدواژگان: فروکتوالیگوساکارید، مانان الیگوساکارید، رشد، تنش، ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus)
  • آسیه سلیمانی راد*، احسان کامرانی، موسی کشاورز، مرتضی بهره مند، امیر وزیری زاده صفحات 44-53
    به منظور مقایسه تنوع و پراکنش پرتاران خورهای جاسک شرقی و غربی در شهرستان جاسک (شمال غرب دریای عمان) واقع در شرق استان هرمزگان، نمونه برداری از رسوبات در چهار فصل متوالی از پاییز 1388 تا تابستان 1389 در سه ناحیه دهانه، میانه و انتهای هر دو خور انجام گردید. نمونه برداری از رسوبات با استفاده از گرب ون وین با سطح مقطع 04/0 متر مربع و قایق در زمان مد کامل انجام شد. در مجموع 72 نمونه رسوب از ایستگاه های مورد نظر برداشت شد. در این تحقیق در منطقه جاسک شرقی 20 گونه متعلق به 16 خانواده با فراوانی 9075 عدد در متر مربع و در منطقه جاسک غربی 17 گونه متعلق به 13 خانواده با فراوانی 4800 عدد در مترمربع شناسایی گردید. جامعه پرتاران منطقه عمدتا شامل خانواده های Nereididae، Owenidae، Capitellidaeو Pilargidae بود. شاخص های بوم شناختی مربوط به ساختار اجتماعات پرتاران درون رسوبات، شامل تنوع زیستی شانون-وینر، غالبیت سیمپسون و غنای گونه ای مارگالف مورد محاسبه قرار گرفت. میانگین شاخص تنوع شانون در فصول و ایستگاه های مختلف جاسک شرقی (47/0±02/1) نسبت به جاسک غربی (74 /0±898/0) بالاتر بود. نتایج آنالیز همبستگی بین عوامل محیطی و پرتاران نشان داد که فراوانی پرتاران رابطه مثبت و معنی داری با دما، اکسیژن، شوری و هدایت الکتریکی دارد (05/0P<). نتایج تحلیل واریانس یک طرفه بین شاخص ها در فصول مختلف اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0P>). نتایج حاصل از تحلیل آزمون ناپارامتری کروسکال والیس نشان دهنده اختلاف معنی دار بین فراوانی پرتاران جاسک شرقی و غربی بود (05/0p<). نتایج حاصل از این آزمون همچنین نشان دهنده تفاوت معنی دار بین تراکم پرتاران در فصول تابستان با پاییز و همچنین تابستان با زمستان در جاسک شرقی و غربی بود (05/0P<).
    کلیدواژگان: تنوع، پراکنش، پرتاران، جاسک، دریای عمان
  • سلیم شریفیان*، گیلان عطاران فریمان صفحات 55-61
    این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین تخریب ریزساختارهای بافتی و ظرفیت نگهداری آب (Water holding capacity، WHC) عضله ماهی هامور معمولی (Epinephelus coioides) پس از صید و طی نگهداری در یخچال (4 درجه سانتیگراد) انجام گرفت. تعداد 30 عدد ماهی هامور در سال 1390 به صورت تازه از صیدگاه های استان هرمزگان تهیه و به صورت دستی فیله گردید. فیله های ماهی به مدت چهارده روز در یخچال نگهداری و در روزهای 0، 4، 7، 10 و 14 نگهداری، شاخص های pH، WHC و فیبرهای عضلانی مورد بررسی قرار گرفت. میزان WHC در فیله ماهی هامور طی روزهای نگهداری کاهش و فاصله بین فیبرهای عضلانی افزایش یافت (05/0P<). میزان مایع چک، آب چک به ترتیب از 7/13و 7/12% در روز اول نگهداری به 9/23 و 3/21% در روز آخر نگهداری رسید (05/0P<). تغییرات فاصله بین فیبری در محدوده ی 25/59- 70/4% به وقوع پیوست و در روزهای پایانی تمایز آن ها مشکل بود. نتایج نشان داد که افزایش میزان مایع چک و کاهش WHC احتمالا به دلیل تخریب فیبرهای عضلانی در روزهای پایانی نگهداری بوده است.
    کلیدواژگان: فیبرهای عضلانی، ظرفیت نگهداری مایع، فیله ماهی هامور (Epinephelus coioides)، نگهداری در یخچال
  • حمیدرضا پورعلی فشتمی*، محمد علی یزدانی ساداتی، نعمت پیکران مانا، محمود حافظیه، سجاد دروی قاضیانی صفحات 63-75
    این بررسی با هدف تعیین اثرات جیره غذایی حاوی درصدهای مختلف اسیدهای آمینه متیونین و لایزین برعملکرد رشد و بازماندگی بچه تاسماهیان ایرانی (Acipenser persicus) تحت شرایط پرورشی ایران به مدت 50 روز از تاریخ 25/3/1390 تا 15/5/1390 در موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر انجام شد. تیمارها شامل پنج جیره غذایی با سه تکرار بود و بررسی اثر جیره های غذایی در طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل 2×2 انجام پذیرفت. جیره غذایی نیمه خالص شامل جیره پایه بدون افزودن اسیدهای آمینه متیونین و لایزین (تیمار شاهد) و چهار جیره غذایی حاوی سطوح یک و سه درصد متیونین و لایزین فرموله شد. تعداد 360 عدد بچه تاسماهی ایرانی با وزن متوسط 3/0± 8/1 گرم و میانگین طول کل 2±1/7 سانتی متر (میانگین ± انحراف از معیار) به طور تصادفی در 18 حوضچه 50 لیتری (20 عدد در هر حوضچه) مجهز به سامانه هوادهی و دبی آب 2/0 لیتر در ثانیه، توزیع شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد که اختلافات معنی داری در عملکرد رشد در میان تیمارهای مختلف وجود دارد. حداکثر وزن (5/2 ± 1/10گرم)، درصد افزایش وزن بدن (6/138 ± 9/461 درصد) و شاخص رشد ویژه (7/0 ± 7/10 درصد) در سطح 3% لایزین و متیونین حاصل شد. هیچگونه اختلاف معنی داری در بازماندگی ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف متیونین و لایزین و گروه شاهد مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، متیونین، لایزین، تغذیه، رشد، ضریب تبدیل غذایی
  • طاهره مکتبی، همایون حسین زاده صحافی*، ژیلا صفاییان صفحات 77-83
    اخلال گرهای هورمونی گروهی از مواد شیمیایی هستند که می توانند سامانه ی هورمونی را در انسان و به ویژه جانوران آبزی، از جمله ماهی ها، دچار اختلال کنند. پژوهش حاضر در مورد تاثیرات یکی از مواد مختل کننده ی هورمونی (متعلق به مواد شیمیایی شوینده) به نام نونیل فنل اتوکسیلات (Nonylphenol Ethoxylates) در ماهی زبرا سیچلید صورت گرفته و اثرات غلظت های مختلف ترکیب نونیل فنلاتوکسیلات را بر شاخص هورمون تستوسترون در گروه های مختلف وزنی مورد بررسی قرارداده است. به منظور تعیین اثرات نونیل فنل اتوکسیلات بر میزان هورمون مذکور، تعداد 840 قطعه بچه ماهی زبرا سیچلاید (Cichlasoma nigrofasciatum) در سه گروه با میانگین وزنی 1/0±3 گرم، 3/0±4 گرم و 1/0±5 گرم پس ار علامت گذاری با تگ های رنگی الاستومر (Abc-Tag) در قالب 3 تیمار (μg / l100-50 -10 از ماده نونیل فنل اتوکسیلات)، تیمار شاهد (بدون ماده مخرب) و تیمار کنترل مثبت (اتانول بدون ماده مخرب) و با 3 تکرار، به مدت 60 روز در آکواریوم های شیشه ای در معرض غلظت های ذکر شده این ترکیب قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در غلظت های l μg /10 و50 و 100، میزان هورمون تستوسترون، دستخوش تغییرات معنی داری شد (01/0P<). همچنین تغییرات هورمون تستوسترون در تمامی گروه های وزنی نسبت به شاهد، اختلاف معنی دار داشته و در گروه وزنی بالای 5 گرم از کاهش نسبی برخوردار بوده است. به نظر می رسد نونیل فنل اتوکسیلات به میزان بیش ازg/l μ 10 می تواند با تاثیر بر محور های آندوکرینی در سطوح مختلف میزان هورمون تستوسترون خون ماهی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: نونیل فنل اتوکسیلات، اخلال گر های هورمونی، ماهی زبرا سیچلید، تستوسترون
  • نگین درخشش*، احمد سواری، بابک دوست شناس، سیمین دهقان مدیسه، عبدالمجید دورقی صفحات 85-93
    اسفنج ها یکی از مهم ترین منابع در تولیدات طبیعی دریا شناخته شده اند. بنابراین، مطالعه ی زیست شناختی تولید مثل در آنها به منظور محافظت و مدیریت این جانداران در بوم سامانه های آبی، امری ضروری است. با وجود گسترش دانش زیست شناسی، اطلاعات موجود در زمینه ی ساختمان داخلی زیستی و تولیدمثل در اجتماعات اسفنج ها محدود است. این مطالعه با هدف بررسی زیست شناختی در گونه ای از اسفنج ها با نام علمی Dysidea fragilis، در مدت زمان یک سال انجام شد. نمونه برداری توسط عملیات غواصی در عمق 12 متری از منطقه ی استقرار سازه های مصنوعی در سواحل بحرکان واقع در شمال غربی خلیج فارس صورت گرفت. نمونه ها در ابتدا در متانول 96% نگه داری و پس از جداسازی و شناسایی در الکل اتانول 70% قرار داده شدند. به منظور مطالعات بافت شناسی نیز برش هایی به ابعاد 3m1 از نمونه ها تهیه و نمونه ها وارد مرحله ی آب گیری شده و به تناوب از مراحل الکل و گزیلول عبور داده شدند. سپس توسط پارافین قالب گیری شدند و سپس توسط دستگاه میکروتوم برش هایی به ضخامت 5 میکرون از آن ها تهیه گردید. در نهایت به منظور رنگ آمیزی از روش هماتوکسیلین- فوشین استفاده شد. نتایج حاصل از مطالعات بافت شناسی بر روی گونه ی Dysidea fragilis نشان داد، که دما به عنوان عامل مهم و موثر در تولیدمثل افراد این گونه محسوب می شود. اسپرماتوسیست ها مشابه اووسیت ها در فصول سرد سال در اطراف اسپانگوسل (حفره ی کانال آب دراسفنج ها) شروع به شکل گیری کردند. رسیدگی کامل اوژنوس (تخمک) در اواخر فصل پاییز و حداکثر اندازه در آن ها به ابعادμm 11/8±24/18 و حداکثر اندازه در اسپرماتوسیست ها (سلول های اسپرم) در فصل پاییز به ابعاد μm11/5±47/8 و همچنین اندازه ی جنین μm05/0±302/75 ثبت گردید.
    کلیدواژگان: اسفنج، بافت شناسی، سلول های تولیدمثلی، Dysidea fragilis، خلیج فارس
  • سمانه حبیبی*، رزیتا شریفی پور، افشین دانه کار صفحات 95-100
    پژوهش کنونی به منظور ارزیابی حساسیت فیزیکی کرانه ساحلی استان هرمزگان با استفاده از روش شاخص حساسیت زیست محیطی (ESI) مرکز ملی مطالعات اقیانوسی و اتمسفر ایالات متحده آمریکا (NOAA) صورت گرفت. تعیین مناطق حساس ساحلی بر اساس شاخص حساسیت زیست محیطی از جمله روش های ضروری در حفاظت مناطق حساس سواحل در برابر آلودگی نفتی محسوب می شوند. طی پژوهش حاضر اطلاعات و نقشه های خصوصیات زمین شناسی، فرم اراضی، تیپ و واحد های اراضی، شرایط هیدرودینامیکی (جزر و مد و انرژی امواج)، توپوگرافی، تالاب ها و پوشش گیاهی و همچنین اطلاعات حاصله از بازدیدهای میدانی منطقه ساحلی استان هرمزگان تهیه گردید. همچنین با توجه به مدل های ارایه شده توسط NOAA و با کمک ابزار جانبی طرح تعیین اولویت زیستگاه (HPP) در محیط سامانه ی اطلاعات مکانی (GIS)، ارزیابی حساسیت فیزیکی سواحل انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش کنونی نشان داد که 10 طبقه اصلی و 24 طبقه فرعی در طول 1040 کیلومتر از سواحل استان وجود دارد. در بین طبقات تفکیک شده، طبقه D 10 با 13/28% و دارای بوته و مانگروها بیشترین وسعت پهنه منطقه ساحلی را به خود اختصاص داده است. سپس طبقه A3 با جنس سواحل ماسه ای دانه ریز تا متوسط با 7/9% و طبقه A1 با 26/8 با پوشش سواحل صخره ای در معرض امواج بیشترین غالبیت را در طبقات تفکیک شده نشان دادند. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش کنونی می توان چنین گفت که سواحل استان هرمزگان در صورت وقوع بحران و آلودگی نفتی، حساسیت بالایی داشته و به مدیریت بهینه سواحل در این استان نیاز است.
    کلیدواژگان: شاخص حساسیت زیست محیطی (ESI)، حساسیت فیزیکی، سامانه ی اطلاعات مکانی (GIS)، منطقه ی ساحلی استان هرمزگان
  • محمدامیر فلاح*، حبیب الله عبیری صفحات 101-108
    حرکت جسم شناور در دریا باعث القای یک بی هنجاری ژئومغناطیسی در میدان مغناطیسی زمین می گردد. در این مطالعه یک مدل ریاضی جهت بررسی تغییرات این بی هنجاری ژئومغناطیسی در آب های با عمق محدود ارائه می شود که رابطه ی این بی هنجاری را با پارامترهای محیطی و فیزیک جسم شناور بیان می کند. آنالیز فرکانسی روی مدل ریاضی مذکور، نشان می دهد که بی هنجاری ژئومغناطیسی ناشی از حرکت جسم شناور، دارای مولفه های فرکانسی خاصی است که آن را از نویز محیطی و میدان های الکترومغناطیسی ناشی از سایر امواج محیط دریا قابل تفکیک می کند. شبیه سازی برای یک شناور معمولی در دریا با عمق های مختلف نشان می دهد که همیشه فاصله ی بهینه ای از سطح آب وجود دارد که با قرار دادن حسگر مغناطیسی در آن فاصله، بیشترین دامنه بی هنجاری ژئومغناطیسی قابل دریافت است. در این مقاله نشان داده می شود که این عمق بهینه به عمق آب دریا نیز وابسته است. به علاوه اثبات می شود که با افزایش سرعت شناور، دامنه ی بی هنجاری فوق بیشتر شده و با کاهش سرعت شناور، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بی هنجاری ژئومغناطیسی، مدل سازی، شناور، حسگر مغناطیسی، آب های با عمق محدود
  • سید ضیاءالدین مدنی* صفحات 109-123
    این نوشتار به بررسی و موشکافی شمول جغرافیایی کنوانسیون 1982 حقوق دریاها و به طور خاص، شمول و گستره جغرافیایی رژیم حقوقی ناظر بر تحقیقات علمی دریایی در این کنوانسیون اختصاص دارد. بر این اساس، حوزه های جغرافیایی تحت شمول (کنوانسیون مزبور و به تبع آن) رژیم ناظر بر تحقیقات علمی دریایی، به تفکیک مناطق مختلف دریایی از خط مبدا را تشریح خواهیم نمود. در این راستا، با بیان مقدمه ای از شمول جغرافیایی کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، در یک چارچوب مبتنی بر تقسیم بندی جغرافیایی، شمول رژیم حقوقی حاکم بر تحقیقات علمی دریایی را به تفکیک، در آب های داخلی، دریای سرزمینی، منطقه مجاور، منطقه انحصاری اقتصادی، فلات قاره، دریای آزاد و منطقه مورد بررسی قرار خواهیم داد. منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره به دلیل شرایط ویژه شان و عمق مناسب فلات قاره جذاب ترین مکان ها برای محققان علوم دریایی به شمار می روند و از همین رو، رژیم حقوقی انجام فعالیت های تحقیقاتی علمی دریایی در آن ها نیز نسبت به سایر مناطق دریایی از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. در ادامه، به بیان شرایطی می پردازیم که دولت (یا نهاد صلاحیت دار) تحقیق کننده برای انجام فعالیت های تحقیقاتی، بر اساس کنوانسیون 1982 حقوق دریاها باید در قبال دولت ساحلی رعایت کند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق دریاها، علوم دریایی، تحقیقات علمی دریایی، مناطق دریایی، معاهدات بین المللی دریایی
|
  • Seyed Amin Taghavi Motlagh, Maryam Hakim Elahi *, Mehdi Ghodrati Shojaei Pages 1-13
    As there are gaps in applying an ecosystem approach to fisheries assessment and multispecific ecosystem based-management in the Persian Gulf، feeding ecology and trophic relationships of some of the important fishspecies (Sillago sihama، Pomadasys kaakan، Parastromateus niger، Rastrelliger kanagurta، Psettodes erumei، Drepane punctata، Lutjanus malabaricus، Lethrinus nebulosus، Acanthopagrus latus. and Otolithes ruber) were studied in the coastal waters of Hormozgan Province (Persian Gulf). The stomach contents of 2480 trawling fish were studied between November 2009 and December 2011 by random sampling method. A multispecific ecosystem-based approach on trophic relationships and their possible variations was built using the ECOPATH software system (ver. 6. 3). The results of this study indicated that the trophic levels of the species varied between 2 to 4. 30، in which Liza klunzingeri and Lethrinus nebulosus showed lowest and highest values، respectively. In addition، any changes in the prey biomass could affect the biodiversity and، in the long run، the biomass of the main groups of the food chain in the Persian Gulf.
    Keywords: Feeding relationships, Trophic level, Stomach contents, Persian Gulf, ECOPATH
  • Fariba Farzadfar, Behrooz Heidari *, Zomorrod Ghafoori Rahimabadi Pages 15-22
    In this study، for the investigation of testicular structure and pattern of reproductive cycle in the male Caspian kutum، the sampling was achieved monthly from Jefrood coasts (Anzali، Guilan province، 37º 27´ N; 49º 33´ E) from October 2011 to late April 2012. After macroscopic observations and photographing position of sexual organ، the male gonad sections were removed and fixed in Bouin’s solution. After applying of various steps of histological method، 5 micron sections were prepared، then stained with hematoxylin– eosin and finally were examined by optical microscope equipped with a camera. The results showed that the developmental stages of kutum testis were divided into four stages. In Stage I (early maturing)، the testes were thin and contained the spermatogonia and the primary spermatocyt. In stage II (late maturing)، the primary and secondary spermatocytes were the most visible cells. In matured stage (stage III)، all developmental stages of spermatogenesis were observed. In stage IV (ripe)، the largest volume of theabdominal cavity occupied with lobules and they were full of spermatid and DNA carrier spermatozoa. In general، the pattern of testicular growth was lobular system in the Caspian kutum and the process of sperm formation was done in the defined period from October to April.
    Keywords: Rutilus frisii kutum, Caspian Sea, Testis, Sperm, Histology
  • Ahmad Negintaji, Bita Archangi *, Abdolali Movahedinia, Alireza Safahieh, Gholamreza Eskandari Pages 23-32
    Bisphenol A (BPA) is an endocrine disruptor (ED) that is abundant in marine environments because of its extensive use in manufacturing polycarbonate plastics and epoxy resins. In the present study، effects of BPA on thyroid hormones and blood cells were investigated to detect endocrine and cytogenetic damages in yellowfin seabream inhabited in selected sites in Musa Creek. The results indicated significant reduction in plasma triiodothyronine and high level of plasma thyroxine in treated fishes in comparison to the control groups and in dose dependent manner. In addition، using Micronucleus test (MN) showed induction of micronucleus in exposed fish samples. Therefore، the results of this project indicated the potential effects of (BPA) causing endocrine disruption and cytogenetic damages. Hence، monitoring thyroid hormones and undertaking MN test could be useful to evaluate the potential damage occurred in the fish samples either in controlled or natural marine environments.
    Keywords: Thyroid hormones, Bisphenol A, Xenobiotic, Intraperitoneal injection, Yellowfin seabream (Acanthopagrus latus)
  • Mohadeseh Tajdar Nasrabadi, Reza Akrami Pages 33-44
    In this study، single or combined effect of fructo- and mannan oligosaccharide supplements on growth performance، survival، body composition and resistance rate in juvenile Roach (Rutilus rutilus caspicus) were investigated for 10 weeks. Commercial roach diet (containing 38. 45 percent protein and 9. 87 percent lipid) were supplemented with 0 (control)، 5 g kg-1 Fos، 5 g kg-1 MOS and 2. 5 g kg-1 Fos + 2. 5 g kg-1 MOS. Juvenile roach، initially weighing an average of 1. 45 ± 0. 11 g، were distributed at a stocking density of 50 fish per tank and fed up a day. There were no significant differences in growth and feeding parameters between fish fed control and MOS and FOS supplementation diets (P>0. 05). The highest and the lowest growth performance were observed in 5 g kg-1 FOS and combined treatment، respectively. There were no significant differences in survival rate among experimental groups (P>0. 05). There were significant difference in crude lipid carcass between control and 5 g kg-1 MOS group (P<0. 05)، while no significant difference was observed in protein carcass between treatment (P>0. 05). At the end of experiment، there were no significant difference in survival index to thermal (40°C)، salinity (14. 7 ppt)، and acidity (pH=2) stress. In the test of alkalinity stress، minimum of survival time was obtained in control group (P<0. 05). The result indicated that including the price index، 5 g kg-1 MOS could improve growth performance and survival in some of the stress tests juvenile roach.
    Keywords: Fructo oligosaccharide, Mannan oligosaccharide, Growth, Survival, Salinity stress, Rutilus rutilus caspicus
  • Asieh Soleimanirad *, Ehsan Kamrani, Musa Keshavarz, Morteza Bahremand, Amir Vazirizade Pages 44-53
    This research was carried out to compare diversity and distribution of polychaetes in western and eastern Jask creeks protected areas in Jask Port (Gulf of Oman)، located in the East of Hormozgan province. Sampling of sediments was done seasonally from fall 2009 to summer 2010 by 0. 04m2 Van Veen Grab، in three stations including mouth، middle and end of each creek. A total of 72 sediment samples were taken from the stations. In this study، 20 species belonging to 16 families in the easten Jask area with a frequency of 9075 per m2 and 17 species belonging to 13 families in the western Jask area with a frequency of 4800 per m2 were identified. Polychaetes families were mainly consist of Nereididae، Owenidae، Capitellidae and Pilargidae. Ecological indices including Shannon - Wiener، Margalef and Simpson also were calculated. The average of Shannon index in different seasons and stations of eastern Jask (1. 02±0. 47) were higher than the western Jask (0. 898±0. 74). Correlation analysis between environmental factors and polychaetes showed that the abundance of polychaetes has a significant positive correlation with the temperature، oxygen، salinity and EC (P<0. 05). Results of ANOVA revealed no significant differences between indices in different seasons (P>0. 05). The results of Kruskal-Wallis test showed significant differences between the abundance of polychaetes in the eastern and western Jask (P<0. 05). In additon، the results of this test indicated a significant difference in the abundance of polychaetes، between summer and fall and also between summer and winter، in both of Eastern and Western Jask (P<0. 05).
    Keywords: Diversity, Distribution, Polychaetes, Jask, Gulf of Oman
  • Salim Sharifian *, Gilan Attaran Fariman Pages 55-61
    This study was done to investigate the relationship between microstructure destruction and water holding capacity (Water holding capacity، WHC) of Hammor (Epinephelus coioides) fillets، after caught and during refrigerated storage (4°C). 30 fresh Hammor samples were provided from Hormozgan Pier Fishing in 2012 and manually filleted. The fillets were stored in a refrigerator for 14 days and pH، WHC، and muscle fibers indexes were evaluated on days 0، 4، 7، 10 and 14 of storage. WHC of fillets decreased during days of storage and the distance between muscle fibers increased (P<0. 05). Liquid loss and water loss increased from % 13. 7 and 12. 7 at the initial storage to % 23. 9 and 21. 3 at the end day of storage، respectively. Changes in the distance between fibers were in the range of % 4. 70- 59. 25. The results showed that the increase of liquid leakage and decrease of WHC was probably due to destruction of muscle fibers at the end days of storage.
    Keywords: Muscle fibers, Water Holding Capacity, Hammor (Epinephelus coioides) fillets, Refrigerated storage
  • Hamidreza Pourali Foshtomi *, Mohammad Ali Yazdani Sadati, Nemat Peykaran Mana, Mahmoud Hafezieh, Sajad Daravi Ghaziani Pages 63-75
    The Current study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation of lysine and/or methionine on growth performance and survival rates in Persian sturgeon (Acipenser persicus) fingerlings reared under culture conditions in Iran for fifty days from 15 June 2011 to 6 August 2011. Experimental fish were fed five practical diets supplemented with 0 (as a control diet)، 1 and 3 % of lysine and methionine in a 2×2 factorial design experiment. The experimental groups were fed in triplicate. A total of 360 A. persicus fingerlings with an average weight of 1. 8 ± 0. 3 g (mean±SD) and an average total length of 7. 1 ± 2 (mean±SD) cm were randomly allocated to eighteen 50-L aerated tanks (20 fish in each tank) with flow rate of about 0. 2 l/min. The results indicated that there were significant differences in growth performance among treatment. Maximum weight gain (10. 1± 2. 5 g)، body weight increase (461. 9±138. 6 %) and special growth rate (10. 7± 0. 7%) occurred at 3% dietary methionine and lysine. But the survival rates were not significantly affected by dietary lysine and methionine levels.
    Keywords: Acipenser persicus, Methionine, Lysine, Nutrition, Growth, Feed Conversion Ratio
  • Tahereh Maktabi, Homayoun Hosseinzadeh *, Shila Safaeian Pages 77-83
    Hormone disruptors are chemicals that interact with endocrine system in human and especially water aquatic animals. In this study، the effects of nonylphenolethoxylates on plasma testosterone have been investigated in Zebra Cichlid (Cichlasoma nigrofasciatum). Fishes were exposed to three concentrations of nonylphenolethoxylates، 10، 50 and 100 μg / l compare to control (0 μg / l) and blank (Ethanol control) in three different size classes (average weight 3±0. 1g.، 4±0. 3g.، 5±0. 1g.) with 3 replicates. Zebra fish (n= 840) were examined during 60 days in glass aquariums. Blood testosterone levels were analyzed by radioimmunoassay technique. The results showed that all 10، 50 and 100 μg / l nonylphenolethoxylates concentrations have affected the blood plasma testosterone levels. Also، there were significant differences between testosterone concentration in different weight groups (P<0. 01). Nonylphenolethoxylates can disrupt plasma testosterone levels with more than10 μg / l concentrationvia hypothalamus-pituitary axis.
    Keywords: Nonylphenolethoxylates, Hormone disruptors, Zebra cichlid, Testosterone
  • Negin Derakhshesh *, Ahmad Savari, Babak Doustshenas, Simin Dehghan Madise, Abdolmajid Doraghi Pages 85-93
    Sponges are one of the most important resources in marine natural productions. Therefore، it is essential to study their reproductive biology for protection and management of these species in aquatic ecosystemes. Despite broad biological knowledge، the role of reproduction in the structuring and maintenance of sponge population is limited. For this purpose، we studied reproductive biology of sponge (Dysidea fragilis) over a year. Samples were collected by diving in artificial reefs (12M) in Bahrakan، located in Northwest of the Persian Gulf. The samples were fixed in methanol، rinsing in 70% ethanol and run through an alcohols and xylene sequence. Paraffin blocks were made and serial 5 μm microtome sections were stained with H&P. The sea water temperature appears to play a fundamental role in the sponge reproductive process. The results showed that the onset and progression of reproduction in Dysidea fragilis coincided with water temperature and photoperiod. Synchronized، spermatocyties and Oogenesis were present in the spongocell. Oogenesis and spermatocyties occurred from least autumn and the maximum sizes over the sampling period were 18. 24±8. 11 and 8. 47±5. 11 μm (mean±SE)، respectively. Maximum size in emberyo was 75. 302±0. 05. As sponges are now recognized as one of the richest sources of marine natural productions، understanding the reproductive biology of them is essential for the effective management and conservation of the organisms population.
    Keywords: Sponge, Histology, Cell Reproduction, Dysidea fragilis, Persian Gulf
  • Samaneh Habibi *, Rozita Sharifipour, Afshin Danehkar Pages 95-100
    This study investigated the sensitivity of seashores by Environment Sensitivity Index (ESI) of American National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) method. Moreover، physical sensitivity of Hormozgan shore line was determined based on NOAA models، Habitat Priority Planner (HPP) and Geographical Information System (GSI). The results of present study showed that 10 major layers and 24 minor layers related codes have been recognized in the 1040 Km of Hormozgan coast. In this respect، layer 10D with 319. 87 Km width has accounted for most of the coastal area with 28. 13 percent. Layer 3A with 110. 13 Km long contains 9. 7 percent of the eastern and central coasts after layer 10D. Layer 1A with 93. 87 Km expansion and 8. 26 percent rate have third place in sensitive layers abundance chart. The results showed that this area is very sensitive to the potential disasters and oil pollutions and needs optimum shoreline management.
    Keywords: Environment Sensitivity Index (ESI), Physical sensitivity, Geographical Information System (GSI), Hormozgan shore line
  • Mohammad Amir Fallah *, Habibolah Abiri Pages 101-108
    Wake is hydrodynamic footprint of a vessel at sea. The Earth''s magnetic field makes these footprints visible using magnetic sensors. Geomagnetic anomalies induced by the motion of vessels may extend several kilometers and stay up long hours under certain conditions. Physical properties of this geomagnetic anomaly are studied in this paper. A mathematical model is derived to simulate the anomaly in shallow waters. It is shown that the peak of geomagnetic anomaly spectrum is located in the range of frequencies where the corresponding value of the ambient noise spectrum is less significant. In addition، it is shown that there is an optimum depth in which the geomagnetic anomaly has a maximum. Variation of the geomagnetic anomaly with vessel speed is studied and it is shown that higher speed vessels make stronger anomalies in geomagnetic field.
    Keywords: Geomagnetic anomaly, Shallow water, Magnetometer, Vessel, Mathematical model
  • S. Zia E. Madani Pages 109-123
    This article deals with the geographical scope of the UN Convention on the Law of the Sea (1982) and specifically the geographical scope of the legal regime governing marine scientific research there in. Accordingly، each marine area starting from the baseline would be studied separately in order to draw a clear-cut picture of the MSR regime status both for the coastal as well as the researching states within Internal Waters، Territorial Sea، Contagious Zone، EEZ and Continental Shelf، High seas and the Area. Among the said marine areas، EEZ and Continental Shelf seem to have attracted far more attentions of marine scientists due to their special characteristics namely appropriate depth، hence been given a more complicated legal regime for MSR activities. Eventually، the article at hand would analyze terms and conditions envisaged in the UNCLOS in order for researching state demanding access to coastal state marine areas for the MSR purposes to obtain consent of the latter.
    Keywords: Law of the Sea, International Law, Marine Research Installations, Marine Science, Legal Regime