فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدرضا شکاری مهرآبادی، مهدی شفیعی فر* صفحات 1-9
    وضعیت نیمرخ تغییرشکل یافته موجشکنهای سکویی در فرآیند برخورد امواج نقش بسیار مهمی در پایداری این سازه ها دارد. در این تحقیق پارامترهای کلیدی نیمرخ تغییر شکل یافته از قبیل عمق پله در ناحیه ترسیب شده و عمق فرونشینی به عنوان فاصله عمودی نقطه تقاطع نیمرخ اولیه و تغییر شکل یافته از سطح ایستابی بررسی شده و روابطی جهت محاسبه آنها با در نظر گرفتن شرایط مختلف امواج و سازه ارائه شده است. در این راستا از نتایج آزمایشگاهی حدود 185 آزمایش برای بررسی شرایط مختلف دریا از قبیل ارتفاع موج، پریود موج، عمق آب پای سازه، و شرایط مختلف سازه از قبیل ارتفاع سکو از سطح ایستابی با در نظر گرفتن قطرهای مختلف دانهبندی استفاده شده است. بررسی نشانگر آن است که روابط بدست آمده از تحقیق حاضر علاوه بر همبستگی مناسب با نتایج آزمایشگاهی، در نیز همبستگی مناسبی دارند. همچنین بهمنظور بررسی اعتبار روابط به- PIANC مقایسه با روابط ارائه شده توسط دست آمده در این تحقیق، نتایج بهدست آمده از فرمول حاضر و فرمولهای ارائه شده توسط سایر محققین در برابر داده های آزمایشگاهی مقیم و همکاران نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: موجشکن سکویی شکل پذیر، نیمرخ تغییر شکل یافته، عمق پله، عمق فرونشینی، مدل آزمایشگاهی
  • محمد اکبری نسب*، مسعود صدری نسب، عباسعلی علی اکبری بیدختی، وحید چگینی صفحات 11-17
    جریانهای نفوذی از نوع دسته جریان های گرانی هستند که در نیمرخ های شوری، دما و چگالی، به صورت یک زبانه نشان داده می شوند. در محیط های چینه بندی شده از نظر چگالی، وقتی جریان سومی با چگالی متوسط به محیط نفوذ می کند، به صورت یک جریان نفوذی در آمده که مشابه جریان گرانی است. این نوع جریان در خروجی خلیج فارس به دریای عمان مشاهده می شود. در این تحقیق با استفاده از مدلسازی به روش پرتو در فرکانسهای بالا در حضور جریان نفوذی با استفاده از چشمه های آکوستیکی در اعماق مختلف، اثر این جریان بررسی شده است. نتایج نشان می دهند که با وجود جریان نفوذی، کانال صوتی سطحی ایجاد می شود و در غیاب این جریان، این کانال محو می گردد.
    کلیدواژگان: جریان نفوذی، دریای عمان، انتشار صوت، چشمه های آکوستیکی
  • سید مصطفی نوربخش، احمدرضا زمانی، محمدعلی بدری* صفحات 19-29
    داده های ارسال شده توسط بوی ه های مو ج نگار دریا و تلاطم آب در طول زمان نیاز به بررسی صحت و کنترل کیفی دارند. در این مقاله با توجه به اصول مو جنگاری و داده های چند بویه ی (Data Quality Control) الگوریتم های کنترل کیفی، نتایج اجرای الگوریتم های کنترل کیفی فعال بوده اند، عرضه می گردد. این نتایج نشان می دهد (Reactive oxygen species) موج نگار که در آب های دریای خزر الگوریتم های کنترل کیفی طراحی شده قادر است موارد وقوع خطا در داده های بوی ه های موج نگار را آشکارسازی کرده و مجموعه ی داده های معتبر و قابل اعتمادی را برای استفاده فراهم نماید.
    کلیدواژگان: بویه ی مو ج نگار، کنترل کیفی داد ه ها، دریای خزر
  • لیا بشری، محمدحسین محمودی قرایی *، رضا موسوی حرمی، حمید علیزاده لاهیجانی صفحات 31-42
    در مطالعه حاضر تعداد 11 نمونه آب و 10 نمونه رسوب از خلیج گرگان و 10 نمونه آب از رودخانه های منتهی به آن به منظور مطالعه عوامل موثر بر شیمی آب خلیج گرگان مورد بررسی قرار گرفت. غلظت یون های محلول در آب به روش تیتراسیون و جذب اتمی تعیین و از داده های حاصله در تعیین تیپ آب، نسبت های یونی، منشا گون ه های محلول در آب و نمایه های اشباع شدگی استفاده شد. کانی شناسی رسوبات به روش پراش پرتو ایکس تعیین شده و داده های حاصله جهت مقایسه با نمای ه های اشباع شدگی نمونه های متناظر آب مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات نشان داد که از بین عوامل موثر بر شیمی آب خلیج گرگان، ورود آب دریای خزر نقش غالب را داشته و دو عامل دیگر یعنی شیمی رودخانه های منتهی به خلیج و رسوبات بستر خلیج م یتوانند تنها سهم ناچیزی در تغییر موضعی شیمی آب خلیج داشته باشند. با توجه به گسترش فعالیت های صنعتی و کشاورزی و ورود فاضلابهای مختلف، می توان پیش بین یکرد که به مرور زمان تاثیر حوضه آبریز بر شیمی آب خلیج گرگان افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: خلیج گرگان، هیدروژئوشیمی، دیاگرام پایپر، نسبتهای یونی، نمایه اشبا ع شدگی
  • محمدعلی سالاری علی آبادی *، دانیال فخیمی انواری نژاد، محمد منجزی ویسی، مهران لقمانی، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 43-49
    جهت شناسایی و بررسی ساختمان اسکلتی خیارهای دریایی سواحل صخره ای جزر و مدی سواحل شمالی خلیج فارس نمونه برداری از 6 ایستگاه (بندر دیلم، بوشهر، بندر دیر، خلیج نایبند، بندر بستانه و بندر لنگه) در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان 1391 صورت گرفت. سرانجام پس از بررسی های ریخت شناختی و میکروسکوپیک انجام شده، دو گونه خیار دریایی با نام های Holothuria parva و Holothuria arenicola از خانواده Holothuriidea شناسایی گردید. گونه پاروآ و آرنیکولا به ترتیب دارای میانگین 52/18 و 29/2 فرد در 200 مترمربع بودند. از نظر ساختمان اسکلتی یا اسپیکول های آهکی که در شناسایی میکروسکوپیک اهمیت بالا دارند مقایسه دو گونه در بخش های قدامی، مخرجی، پشتی، شکمی و تانتاکول ها صورت گرفت که نتایج حاکی از وجود تفاوت های کاملا مشخص میان دو گونه است. در گونه آرنیکولا بیشترین نوع اسپیکول مشاهده شده در تمامی بخش ها از نوع تکمه ای (اغلب با 3 جفت سوراخ) و در گونه پاروآ از نوع میله ای خاردار بوده است. در گونه آرنیکولا تنوع اسپیکول ها در تانتاکول ها نسبت به سایر بخش ها کمتر بوده و فراوانی اسپیکول های تکمه ای زیادتر است. در گونه پاروآ در تمامی بخش ها اشکال متنوعی از اسپیکول های میله ای خاردار مشاهده شد که تفاوت هایی را در تعداد خارها، موقعیت خار و اندازه دارا بودند. اهمیت بررسی میکروسکوپیک ساختمان اسکلتی خیار های دریایی در تاکسونومی آن ها با مقایسه این دو گونه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: خیار دریایی، اسپیکول، جزر و مدی، خلیج فارس
  • امیرعلی مرادی نسب*، احسان کامرانی، مهین اندخش، محمود آقاجانپور، هادی رئیسی، مسلم دلیری، کبری وفادار صفحات 51-59
    در این مطالعه خصوصیات زیستی و پویایی جمعیت ماهی یلی خط کمانی (Terapon jarbua) در آب های ساحلی بندرعباس مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 1257 نمونه ماهی یلی خط کمانی به مدت یک سال از شهریور 1391 تا مرداد 1392 توسط تورهای ثابت ساحلی مشتا و ترال میگو در آب های استان هرمزگان صید گردید. برای آنالیز داده های فراوانی طولی از نرم افزار FiSAT به روش الفان 1 (ELEFAN 1) استفاده شد. کوچک ترین و بزرگ ترین طول ماهیان صید شده به ترتیب 1/5 و 5/28 سانتی متر و همچنین حداقل و حداکثر وزن آن ها به ترتیب 53/1 و 07/373 گرم بود. میزان b برابر با 3159/3 تعیین شد و الگوی رشد ناهمگون (آلومتریک) مثبت به دست آمد. عوامل رشد فون برتالنفی (4/29L∞= سانتی متر، 74/0k= در سال و 18/0+ t0= سال) به دست آمد. مقدار 05/4=Tmax محاسبه گردید. همچنین شاخص عملکرد رشد مونرو (Ø) 8/2 محاسبه شد، میزان W∞ نیز نزدیک به 415 گرم برآورد شد. میزان مرگ و میر کل، طبیعی و صیادی به ترتیب 69/1، 43/1 و 25/0 در سال و ضریب بهره برداری 15/0 محاسبه گردید. با به کارگیری روش باتاچاریا و ترسیم منحنی گروه های همزاد تفکیک شده، دو گروه همزاد شناسایی گردید. در فصل بهار، تابستان و پاییز دو گروه سنی و در فصل زمستان سه گروه سنی مشخص شد. احتمال صید هر دامنه طولی برای ماهی یلی خط کمانی به صورت (79/8 = L25 سانتی متر، 10/11L50= سانتی متر، 69/22 = L75 سانتی متر) به دست آمد. بنابراین اگرچه میزان ضریب بهره برداری این گونه مناسب به نظر می رسد، اما پایش اطلاعات طولی و تغذیه ای در کنار مدل های پویایی شناسی می تواند به درک بهتر وجود یا عدم وجود پدیده fishing down (کاهش میزان صید) در این منطقه کمک نماید.
    کلیدواژگان: Terapon jarbua، رشد، مرگ و میر، خلیج فارس
  • سمیه صالحی، بابک دوست شناس*، احمد سواری، نسرین سخایی صفحات 61-70
    این بررسی با هدف مطالعه اجتماعات بی مهرگان کف زی با استفاده از شاخص AMBI به منظور تعیین وضعیت سلامت زیستی در مصب رودخانه بهمنشیر در مجاورت شهرستان آبادان انجام گردید. نمونه برداری از کف زیان در 4 فصل و 6 ایستگاه تعیین شده از مصب بهمنشیر از اسفند 1389 تا مهر 1390 انجام گردید. به طور کلی در این مطالعه 67 گونه در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد که 40 گونه متعلق به پرتاران، 4 گونه متعلق به شکم پایان، 11 گونه متعلق به ناجورپایان، 9 گونه متعلق به دوکفه ای ها، 1 گونه متعلق به ستاره های شکننده، 1 گونه متعلق به تانائیدها و 1 گونه هم از کوماسه ها بود. تراکم کل کف زیان در فصل زمستان با 58/66 تعداد در متر مربع و کمترین مقدار فراوانی در تابستان با مقدار 37/26 تعداد در متر مربع به دست آمد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه در کل سال در تراکم کل کف زیان در فصول مختلف و همین طور در ایستگاه های مختلف، اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0P<). بیشترین میانگین مطلق به دست آمده برای تراکم کل کف زیان در ایستگاه 3 با 3/162 تعداد در متر مربع و کمترین مقدار فراوانی در ایستگاه 6 با مقدار 8/4 تعداد در متر مربع به دست آمد. بررسی سلامت ایستگاه ها با استفاده از شاخص AMBI نشان داد که ایستگاه 3 و ایستگاه 6 به ترتیب دارای شرایط خوب و وضعیت نامطلوب بودند.
    کلیدواژگان: AMBI، سلامت بوم سامانه، ماکروفون، رودخانه بهمنشیر، خلیج فارس _
  • زهرا باقری، علیرضا ریاحی بختیاری*، هاشم خندان بارانی صفحات 71-77
    غلظت فلزات روی، مس، سرب و کادمیوم در رسوبات سطحی، پوسته و بافت نرم اویستر Saccostrea cucullata از 3 ایستگاه در منطقه جزر و مدی جزیزه هرمز جمع آوری و سپس اندازه گیری شد. غلظت فلزات توسط اسپکترومتر جذب اتمی شعله ای (FAAS) تعیین گردید. نتایج نشان داد روند تجمع غلظت فلزات در بافت نرم به صورت روی> مس> سرب> کادمیوم و برای پوسته به ترتیب به صورت سرب> روی> مس> کادمیوم است. همبستگی مثبت و معنی داری بین فلزات سرب (05/0>P، 97/0 =r)، کادمیوم (05/0P< و 79/0 r=)، روی (01/0P< و 99/0 r=) و مس (05/0P< و 77/0 r=) در بافت نرم اویستر و رسوبات یافت شد. همبستگی مثبت و معنی داری بین فلز سرب در پوسته و رسوبات وجود نداشت. درصد عامل ضریب تغییرات (%CV) برای سرب در پوسته کمتر از بافت نرم به دست آمد، در حالی که مقادیر این ضریب برای مس، روی و کادمیوم در بافت نرم پایین تر از پوسته تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان دهنده آن است که پوسته صدف S. cucullataبه عنوان پایشگر زیستی مناسب برای فلز سرب و بافت نرم آن برای فلزات مس، روی و کادمیوم پیشنهاد می گردند.
    کلیدواژگان: Saccostrea cucullata، فلزات، پایشگر زیستی، جزیره هرمز
  • پروا دهقانی، صابر خدابنده*، ایرج نبی پور صفحات 79-85
    حلزون های مخروطی (Conus) گروهی از نرم تنان دریایی هستند که به منظور اهداف متفاوت، ترکیبات سمی (کونوتوکسین ها) را تولید می کنند. در مطالعات متعددی خواص دارویی کونوتوکسین ها و وجود ترکیبات سمی متفاوت در بخش های مختلف اندام مولد سم در گونه های مختلف بررسی شده است. شناخت ساده ترین و مناسب ترین روش برای جداسازی اندام تولید سم و استخراج کونوتوکسین ها ضروری به نظر می رسد. بدین منظور تعدادی گونه ی Conus terebra thomasi از سواحل بخش های شمالی جزیره ی لارک (خلیج فارس) جمع آوری و صدف نمونه ها بوسیله ی گیره ی آهنی به آرامی شکسته شد. بعد از خارج سازی حیوان از صدف، خارج سازی دستگاه مولد سم با ایجاد یک برش کوچک در منطقه ی پشتی عضله ی پا انجام شد. دستگاه مولد سم با دقت به 3 بخش حباب سم، بخش ابتدایی مجرا و بخش انتهایی مجرای سم تقسیم و فریزدرای شدند. عصاره گیری با 3 حلال مختلف (استون خالص، مخلوط استون خالص- متانول20% و بافر فسفات نمکی) انجام و میزان پروتئین کل با روش برادفورد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان پروتئین کل در دو عصاره ی استونی و استونی متانولی بسیار کم و در حلال بافر فسفاتی قابل ملاحظه (حباب سم: 79/38، بخش ابتدایی مجرا: 4/52 و بخش انتهایی مجرا: 01/46 میلی گرم/گرم بافت خشک) است. با استفاده از روش الکتروفورز عمودی کونوپپتیدهای مختلفی در بخش های مختلف دستگاه مولد سم مشاهده شد. همچنین بین حلال های بررسی شده، بافر فسفات نمکی مناسب معرفی می شود که علاوه بر بالا بودن کونوپپتیدهای استخراجی، احتمال آسیب دیدگی آنها از بین رفته و مناسب برای بررسی خواص زیست فعالی آنها خواهد بود.
    کلیدواژگان: کونوس، کونوتوکسین، دستگاه مولد سم، تشریح، خلیج فارس
  • نجمه نوروزی، نگین سلامات*، غلامرضا اسکندری، محمد موسوی صفحات 87-93
    در تحقیق حاضر 200 عدد ماهی هامور معمولی Epinephelus coioides در مهرماه 1390 از مرکز تحقیقات شیلات بندر امام خمینی (ره) (استان خوزستان) تهیه و به 7 گروه تقسیم شدند: 1- گروه شاهد، 2- گروه حلال، 3- گروهی از ماهیان که تنها باکتری Vibrio alginolyticus (Bac) را دریافت نمودند، 4و 5- گروه هایی که ابتدا غلظت های mg/kg 20 و 200 از بنزوآلفاپایرن (BaP) و پس از 48 ساعت باکتری ویبریو را دریافت نمودند، 6 و 7- دو گروه دیگر نیز mg/kg 20 و 200 از BaP را دریافت نمودند. در روزهای 1، 2، 4، 7، 14 آزمایش نمونه های بافتی از راس کلیه و طحال ماهیان اخذ شد و جهت انجام مطالعات بافتی در محلول بافر فرمالین تثبیت شدند. مقاطعی به ضخامت 5 میکرومتر از نمونه ها تهیه و با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج حاکی از تغییرات بافتی شامل افزایش مراکز ملانوماکروفاژی، مشاهده باکتری ها به صورت انفرادی، افزایش تراکم لنفوسیتی و خونریزی در نمونه های طحال و راس کلیه همه تیمارها به ویژه در روزهای 4 و 7 بود.
    کلیدواژگان: بنزوآلفاپایرن، Vibrio alginolyticus، طحال، راس کلیه، هامور معمولی
  • سید ناصر سعیدی، حسن جعفری* صفحات 95-105
    تحلیل راهبردی، نخستین و مهمترین مولفه فرآیند مدیریت راهبردی است، که نیازمند شناسایی و تحلیل قوت ها و ضعف های درون سازمان و فرصت ها و تهدیدهای محیطی است. تکنیک های بسیاری را می توان برای تحلیل موارد راهبردی به کار برد، که از میان آنها، ماتریس سوات از شهرت و اعتبار زیادی برخوردار است. یکی از مهم ترین ضعف های تحلیل سوات، این است که اهمیت هر عامل در تصمیم گیری به صورت کمی قابل سنجش نیست. به عبارت دیگر، شناسایی اینکه کدام عامل و یا گروه، تاثیر بیشتری بر تصمیمات راهبردی دارد تا حدی دشوار است. تحلیل سلسله مراتبی مشکل یاد شده را برطرف می کند. با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی اهمیت و وزن و اولویت هر عامل به صورت کمی قابل محاسبه است. این تحقیق با هدف تحلیل و اولویت بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات بنادر خشک کشور با استفاده از مدل های فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سوات انجام شده است. در ابتدا از طریق تجزیه و تحلیل محیط خارجی و محیط داخلی نقاط ضعف و قوت و فرصت ها و تهدیدها شناسایی شدند. بعد از آن ماتریس سوات از طریق ادغام آنها تشکیل شد. سپس با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی اولویت و اهمیت هر یک از گروه ها و زیرگروه ها تعیین شد. نتایج بدست آمده بیانگر این است که قوت ها دارای بیشترین اهمیت و اولویت و نقاط ضعف کم ترین اولویت و اهمیت هستند. در نهایت با توجه به میزان اهمیت و اولویت نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای بنادر خشک راهبردهای اجرایی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: بنادر خشک، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، راهبردی، سوات، حمل ونقل دریایی
  • منصور کیانی مقدم* صفحات 107-120
    چگونگی ارزیابی و تحلیل کارآیی اقتصادی و اثربخشی تجهیزات پایانه های کانتینری از جمله مسایلی است که مدیران پایانه های کانتینری با آن مواجه هستند. در این مقاله محققان با نگاهی متفاوت به توابع هزینه ای جهت تعیین هزینه های وسایل نقلیه درون پایانه های کانتینری شامل حمل کننده استرادل (SC)، جرثقیل های نیمه اتوماتیک (RTG) و جرثقیل های تمام اتوماتیک (RMG) پرداخته و با ابداع روش مقایسه جفتی، رویکردی نوین را در ارزیابی و تحلیل کارآیی اقتصادی و اثربخشی تجهیزات پایانه های کانتینری ارائه نموده اند، به نحوی که تحلیل این تابع، اصلی ترین عوامل هزینه های عملیات درون پایانه های کانتینری مدرن از قبیل 1) هزینه خرید زمین، هزینه نگهداری و توسعه ی محوطه کانتینری، 2) هزینه خریداری تجهیزات، نگهداری و راه اندازی یک سامانه عملیاتی مناسب در محوطه کانتینری 3) هزینه جابجایی کانتینرها؛ که نقش تعیین کننده ای را در تعیین هزینه نهایی سامانه های عملیاتی ایفا می کنند را مورد توجه قرار می دهد. از جمله قابلیت های این مدل می توان به انتخاب صحیح و علمی مناسب ترین سامانه پایانه های عملیاتی کانتینری که اصولا مبتنی بر عملکرد و قابلیت های فن آورانه مورد نیاز است، اشاره نمود. نتایج نشان داد که سامانه های RMG اتوماتیک در مقایسه با سامانه های SC و RTG هزینه ی پایین تری برای هر کانتینر، هزینه کمتری را برای خرید جرثقیل و نگهداری و در مجموع هزینه کلی پایین-تری را برای محوطه کانتینری به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: پایانه های کانتینری، مدلسازی تابع هزینه، تحلیل حساسیت
  • جعفر سیاره، حمیدرضا تهمک*، محمود منصوری رودی، سبحان ایرانشاهی صفحات 123-135
    تبدیل شدن یک ناحیه به بندر آزاد تجاری- صنعتی مستلزم داشتن یک سری از عواملی است که پیشرفت آن ناحیه و کشور را تضمین کند. بندرعباس از جمله بنادر فعال منطقه محسوب می شود، که در صورت تبدیل شدن به بندر آزاد تجاری- صنعتی می تواند کمک شایانی به اقتصاد کشور نماید. در این تحقیق به بررسی عوامل اصلی در امکان سنجی تبدیل بندرعباس به بندر آزاد تجاری- صنعتی می پردازد. در مرحله اول تحقیق، عوامل اصلی در مکان یابی صحیح بنادر آزاد تجاری- صنعتی با کمک منابع اطلاعاتی اولیه و ثانویه شناسایی و در 5 گروه تدوین گردید. در مرحله دوم تحقیق، عوامل اصلی در قالب پرسش نامه های توزیع شده در میان کارشناسان شهر بندرعباس، بندر شهید رجایی و بندر شهید باهنر، مورد ارزیابی قرارگرفت. 70 درصد از پرسش نامه های توزیع شده جواب داده شدند. در پایان نیز نظر کارشناسان، عوامل محیط سیاسی پایدار، موقعیت راهبردی، نیروی کار و زیرساخت های مناسب، در بندرعباس جهت تبدیل شدن به بندر آزاد تجاری- صنعتی وجود دارد، و تعهد به اقتصاد و تجارت آزاد به عنوان یکی از مولفه های تبدیل شدن به بندر آزاد، در بندرعباس وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، صادرات، بندر آزاد تجاری، صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی
  • کاظم افرادی*، رضا خواجه علی صفحات 139-143
    شهرهای ساحلی از جمله شهرهایی هستند که به علت موقعیت اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری همواره در معرض حملات دشمن قرار دارند. از طرفی بندر قلب تپنده این شهرها محسوب می شود؛ از این رو بیشتر در مرکز توجه حملات و تهدیدها قرار می گیرد. پدافند غیرعامل از جمله رویکردهایی است که می توان از طریق آن مسئله تهدیدپذیری بنادر را کاهش داد. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارایه راهکارهایی برای برنامه ریزی و طراحی بنادر با رویکرد پدافند غیرعامل است. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین یک چارچوب طراحی و برنامه ریزی برای بنادر پرداخته می شود. چارچوب مورد نظر شامل چند مقیاس و زیرمجموعه است. مقیاس خرد و کلان و مجموعه راهکارهای مکان یابی، طراحی مجموعه ساختمانی و محوطه و طراحی ساختمان از جمله بخش های ارائه شده در چارچوب پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: بندر، شهرهای ساحلی، نبرد دریایی، پدافندغیرعامل، چارچوب طراحی، برنامه ریزی
|
  • Mohammad Reza Shekari, Mehdi Shafieefar * Pages 1-9
    Reshaped profile status of berm breakwater has a very impartant role for the stability of this kind of structure during waves attack. In this paper, key parameters of the reshaped profile such as step height of the deposited area and depth of intersection point between original berm and reshaped berm were estimated by introducing the related formulae, considering various sea stste and structural parameters. In this line, a series of 185 tests have been carried out to investigate the influence of various sea state conditions such as wave height, wave period and water depth at the toe of the structure, and structural parameters such as berm elevation from still water level and armor stone size for prediction of the berm recession. Comparison between the estimated intersection depths by this formula and formula given by PIANC revealed that the estimation procedure predicts well according to the present data. Also to assess the validity of the present formula, a comparison was made between the present formula and formulae given by other researchers, employing partial of Moghim data.
    Keywords: Reshaping Berm Breakwater, Reshaped seaward profile, Step height, Intersection depth, Experimental Modeling
  • Mohammad Akbarinasab*, Masoud Sadrinasab, Abbas Ali Bidokhti, Vahid Chegini Pages 11-17
    Outflow intrusions are often observed in vertical profiles of temperature and salinity in the ocean (for instance the Red Sea and the Persian Gulf outflow into the open sea). They are made visible by large fluctuations, or inversions, in the profiles and as zig-zag patterns in temperature–salinity plots. These features typically have vertical scales of 10–100 m and horizontal scales of 1–100 km. In this research, first by using the collected data of the salinity and temperature in the region of the Oman sea in spring (1996) season, the sound speed was calculated by Wilson formula, then by plotting the profile of the sound speed, it was seen that the vertical structure at depth 200 to 400 m of the profile have anomaly. Using acoustic sources in presence and absence of outflow intrusion at different depths, the sound propagation was studied by method ray. The simulation have shown that the of outflow intrusion leads to the creation sound channel and absence of the outflow intrusion leads to the vanish sound channel.
    Keywords: Outflow Intrusions, Oman Sea, Sound Propagation, Acoustic Sources
  • S. Mostafa Noorbakhsh, Ahmad Reza Zamani, Mohammad Ali Badri * Pages 19-29
    Data delivered by wave measurement buoys are required to be verified along the time due to hard conditions of the buoys in the sea environment. In this paper considering wave measurement principals and quality control algorithms, the results of the quality control algorithms applied to the data from some active buoys in the Caspian Sea are presented. The results show that the designed quality control algorithms can detect erroneous data recorded by a buoy and prepare a set of valid and reliable wave data.
    Keywords: Wave measurement buoys, Data quality control, Caspian Sea
  • Lia Bashari, Mohammad Hossein Mahmudy Gharaie *, Reza Moussavi Harami, Hamid Alizadeh Lahijani Pages 31-42
    In the present study, the hydrochemical characteristics of the Gorgan Bay, North East of Iran were studied in order to assess the contribution of environmental factors controlling the water quality of the bay. To approach this aim, 11 water and 10 sediment samples were collected from the Gorgan Bay, and 10 water samples from drainage basin of the bay including five rivers. Major dissolved ions of the water samples were measured through titration and Atomic Absorption Spectrometry analysis. Sediment mineralogy was determined by X-Ray Diffraction technique. Hydrochemical data was used to characterize the hydrogeological type of the water samples, Ionic ratios, source of dissolved ions and Saturation Index. Chemical type of the Bay’s water was determined due to Piper Diagram as well as Ionic ratios and Gibbs diagram which illustrates marine source as the main source of the water chemistry. SI data showd that all the collected samples were under-saturated for evaporates, but saturated for aragonite, calcite, dolomite, and huntite. Our data shows the Caspian Sea as the main controlling factor on the bay’s water chemistry. Regarding to the constructions developing around the bay, notice should be taken on the chemical and environmental factors controlling water quality and ecological conditions in order to prevent harmful influences on different properties of the Gorgan Bay.
    Keywords: Gorgan Bay, Hydrochemistry, Piper Diagram, Ionic Ratio, Saturation Index
  • Mohammad Ali Salari, Aliabadi *, Daniyal Fakhimi, Anvarinezhad, Mohammad Monjezi, Veysi, Mehran Loghmani, Abdolali Movahedi, Niya Pages 43-49
    We collected our samples from 6 stations in the four seasons of spring, summer, autumn and winter 1391 performed to identify and evaluate the skeletal structure of sea cucumber species in tidal rocky northern coast of the Persian Gulf. Finally, after the study of morphological and microscopic species of sea cucumber Holothuria parva and Holothuria arnicola from Holothuriidea families were identified. Holothuria parva and Holothuria arnicola were the highest average of 13.4 and 1.47 person in 200 m, respectively. In terms of building calcareous skeleton that are important in the microscopic identification in five parts of body that include anterior, ventral, dorsal, ventral, and Tentacles; the results showed that there were clear differences between the two species. The most common type of espicules that observed in all parts of the button of H. arenicola was circle (often with a 3-hole pairs) but in the H. parva was any kind of barb bar. Diversity and abundance espicules in Tentacles of H. arenicola species was lesser than other sectors. In all parts of the various forms of bar espicules prickly thorn of H. parva there were differences in the number, location and size of spines. We determined the significance of skeletal microscopic structure in their taxonomy of these species.
    Keywords: Sea cucumber, Internal skeletal, Tidal, Persian Gulf
  • Amir Ali Moradinasab *, Ehsan Kamrani, Mahin Andakhsh, Mahmood Aghajanpour, Hadi Raeisi, Moslem Daliri, Kobra Vafadar Pages 51-59
    In this study, biological characteristics and population dynamic of Terapon jarbua (Forsskal, 1775) was investigated. A number of 1257 specimens were collected by Pound nets and shrimp trawl nets during August 2012 to August 2013 in Hormozgan coastal waters. ELEFAN 1 in the software package FiSAT was used to analyses of length frequency data. The highest and lowest recorded length and weight of caught fish were 5.1cm and 28.8cm (total length) and 1.53 gr and 373.07 gr, respectively. The exponent b (3.3159) showed growth positive allometric. Growth parameters L∞, k and t0 were obtained 29.4cm, 0.74 year-1 and +0.18 year, respectively. Ø (index for comparison of growth performance), W∞ (asymptotic weight) and Tmax (maximum length) were also estimated 2.8, 415 gr and 4.05, respectively. Total mortality (Z), natural mortality (M), fishing mortality (F) and exploitation rate (E) was calculated 1.69 year-1, 1.43 year-1, 0.25 year-1 and 0.15, respectively. Using Bhattacharya method, cohorts grouped in two groups. Two age groups were observed in spring, summer and autumn seasons, but three age groups were discriminated in winter. Probability of catch curve indicated that L25, L50 and L75 are 8.79 cm, 11.1cm and 22.69 cm for T. jarbua. Although the Exploitation rate (E) of selected species is appropriate, continuous monitoring of length and feeding regime of caught fishes by population dynamic models could be useful for understanding the occurrence of fishing down in the Persian Gulf.
    Keywords: Terapon jarbua, Growth, Mortality, Persian Gulf
  • Somayeh Salehi, Babak Doustshenas *, Ahmad Savari, Nasrin Sakhaei Pages 61-70
    The aim of this study was to investigate benthic invertebrate community and application of AMBI (AZTI's Marine Biotic Index) for determining quality of health status in Bahmanshir River in vicinity of Abadan City. Sampling was done to collect macrobenthose from six stations seasonally through March 2011 to Septambre 2011. Totally, 67 species identified in the study area. Portions of identified species were as follow; 40 polychates, 4 gastropods, 11 amphipods, 9 bivalves, 1 britle star and 1 cumacean and 1 tanaid. The macrobenthose abundances ranged between 26.37 ind.m-2 to 66.58 ind.m-2 in summer and winter respectively. The ANOVA showed signifant difference in seasonal abundances (P<0.05). The maximum absolute mean of abundances found in station3 (162.3 ind.m-2) and the least was related to station 6 (4.8 ind.m-2). The results of ANOVA showed signifant difference of abundances between stations (P<0.05). The health of stations were examined by AMBI and determined that station 6 and station 3 had bad and good status respectively.
    Keywords: AMBI, Ecosystem health, Macrofauna, Bahmanshir River, Persian Gulf
  • Zahra Bagheri, Alireza Riyahi Bakhtiari*, Hashem Khandan Barani Pages 71-77
    The concentrations of Zn, Cu, Pb and Cd in surface sediment, soft tissue and shell of oyster Saccostrea cucullata collected from three locations, in the intertidal zones of Hormoz Island of the Persian Gulf were measured. Concentrations of metals were determined by using Flame Atomic Absorption Spectrophotometer (FAAS). Results indicated that the mean levels of metals in the soft tissue and the shell were as Zn>Cu>Pb>Cd and Pb>Zn>Cu>Cd, respectively. Significant and positive correlations were found between Pb (r = 0.97, P<0.05), Cd (r = 0.79, P<0.05), Zn (r = 0.99, P<0.01) and Cu (r = 0.77, P<0.05) concentrations in the soft tissue of oyster and its concentration in the sediments. There was not a positive correlation across Pb levels in the shell of oyster and sediment. The percent Coefficient of Variation (CV %) for Pb within the shells were lower than for the soft tissues, whereas the CV% for Cu, Zn and Cd was lower in the soft tissue than in the shell. The results of this study suggest that the shell of S. cucullata as biomonitor for Pb and the soft tissue for Cu, Zn and Cd.
    Keywords: Saccostrea cucullata, Metals, Biomonitoring agent, Hormoz Island
  • Parva Dehghani, Saber Khodabande *, Iraj Nabipour Pages 79-85
    Cone snails (genus: Conus) are groups of marine mollusks that make a group of toxin compounds (conotoxins) for different purposes. Several studies proved the medical properties of conotoxins and existence of different toxic compounds in different parts of venom apparatus. So, recognizing the simplest and the most suitable method for separating the venom apparatus and purification of conotoxins is necessary. For this purpose, several specimens of Conus terebra thomasi were collected from the Northern sandy coast of Larak Island and the shells of samples were cracked by vice. After pulling out the snail from its shell, drawing out of the venom apparatus was done by cutting the posterior section of foot muscle. Venom apparatus was divided into three parts, venom bulb, proximal and distal venom duct and each sample was freeze-dried. Extraction was done by three solvents (Acetone 100%, A mixture of Acetone100%-Methanol20% and Phosphate Buffered Saline) and the total protein of each extract was determined by Bradford protein assay. The results showed that the amount of total protein in two extracts (Acetone and Acetone-Methanol) were very low and cannot be measured by this method, but it is measurable in third extract (venom bulb: 38.79, proximal venom duct: 52.4 and distal venom duct: 46.01 mg/g dried tissue). By using electrophoresis method, different conopeptides were shown in different parts of venom apparatus. Also, the most suitable solvent between the checked solvents in this study is phosphate buffered saline because of high concentration of extracted conopeptides, and reducing the risk of tissue damage. Meanwhile, the extracted compounds are suitable for investigating their bioactivity.
    Keywords: Conus, Conotoxin, Venom apparatus, Dissection, Persian Gulf
  • Nagmeh Norouzi, Negin Salamat *, Gholam Reza Eskandari, Mohammad Mousavi Pages 87-93
    In the present study, 140 Epinephlus coioides have been divided in to 7 groups including: 1. Control, 2. Group injected with coconut oil, 3. Group treated with V. alginolyticus, 4. and 5. Fish injected firstly with 20 and 200 mg/kg Benzo[a]pyrene (BaP) and bacteria after 48h, 6. and 7. Fish treated with 20 and 200 mg/kg BaP. Samples were taken from spleen and head kidney in day 1,2,4,7 and 14 of experiment and fixed in formalin buffer solution. 5 micrometer sections were prepared from tissues and were stained by hematoxylin and eosin. The tissue alterations including increase in melanomacrophage centers, bleeding, immune cell density, increase of broken RBC and bacterial colonies were observed in the spleen and head kidney of all treatments especially in days 4 and 7.
    Keywords: Benzo[a]pyrene, Vibrio alginolyticus, Spleen, Head kidney, Epinephlus coioides
  • Nasser Saeidi, Hassan Jafari * Pages 95-105
    Strategic analysis is the first and most important component of strategic management process which requires identification and analysis of an organization’s internal strengths and weaknesses as well as its external opportunities and threats. A lot of techniques can be applied to analyze strategic matters among which SWOT matrix is highly famous and reputable. One the most important weaknesses of SWOT analysis is that the importance of each factor for decision making cannot be quantitatively evaluated. In other words, it is to some extent difficult to identify which factor or group is more effective in strategic decisions. Analytical Hierarchy Process removes the mentioned problem. Importance, weight and priority of each factor are quantitatively estimable via AHP model. Aimed to analyze and prioritize strengths, weaknesses, opportunities and threats of Iran’s dry ports, the present research has been implemented by use of SWOT and AHP models. Firstly, having analyzed the internal and external environments, strengths, weaknesses, opportunities and threats were identified. Then SWOT matrix was formed by merging the mentioned components and, applying AHP model, priority and importance of each group and subgroup was determined. The obtained results show that strengths have the most and weaknesses have the least importance and priority. Finally, having considered the amount of importance and priority of SWOT components of dry ports, some executive strategies were offered.
    Keywords: Dry Ports, Analytical Hierarchy Process, Strategic, SWOT, Maritime Transport
  • Mansoor Kiani Moghadam * Pages 107-120
    Analysis and evaluation of economic efficiency and effectiveness of container yard equipment are among issues that managers of container terminals encounter all the time. This study with a distinctive perspective toward the concept of cost functions, tries to figure out the costs of container yard vehicles which are Straddle Carrier (SC), semi-automated Rubber Tyred Gantry (RTG) and automated Rail Mounted Gantry (RMG). Developing a pairwise comparison method, we present a novel approach for analysis and evaluation of economic efficiency and effectiveness of container yard equipment. The cost function analysis considers major cost attributes which are related to modern container terminal operations and include: 1) land purchase costs, maintenance and development of container yard costs, 2) equipment purchase costs, maintenance and running of an appropriate operational system in the container yard and 3) container transfer costs which play a determining role in determining the final costs of operational systems. The results showed that RMG automatic systems, compared to SC and RTG systems, led to lower costs for each container, for crane purchase, lower costs of maintenance and in general lower overall expenses for container yards.
    Keywords: Container Terminal, Cost Function Modelling, Sensitivity Analysis
  • Jafar Sayareh, Hamid Reza Tahmak *, Mahmood Mansoori Rudi, Sobhan Iranshahi Pages 123-135
    Converting a port to a free trade-industrial port needs some underlying factors to ensure the development of the countries in which they exist. BandarAbbas port is regarded as one of the active ports of the region. If it is converted to a free trade-industrial port, it can considerably and effectively contribute to the economy of the country. This research investigated the main factors for the possibility of converting BandarAbbas port to a free trade-industrial port. In the final stage of this research, the main factors influencing the formation of a free trade-industrial port have been recognised with the help of primary and secondary data in five distinctive groups. In the second stage, those main factors have been evaluated by the aid of questionnaires which had been distributed among exports of BandarAbbas city, Shahid Rajaee port and Shahid Bahonar port. 70% of the distributed questionnaires were responded. Finally, from the view point of exports there are factors like resistant political environmental, strategic situation, work force and suitable infrastructures in BandarAbbas in order to converting to a free trade-industrial port, while there is not commitment to free trade and economy as a component of converting to free trade-industrial port in BandarAbbas.
    Keywords: Economic, Export, Free Trade, Industrial Port, Special Economic Zones
  • Kazem Afradi *, Reza Khajehali Pages 139-143
    Due to economic nature and transit and tourism roles, coastal cities are always vulnerable to enemy attacks. On the other hand, ports are considered the beating heart of this cities, hence, are more likely to be in the focus of enemy attacks. Passive defense, however, is an effective strategy that acts on the basis of having the least damages and enforcing the greatest policy impacts. Using the above strategy, it is possible to reduce the risk levels and damages caused by the invasion on ports and marine facilities in coastal cities. For the purpose of awareness of this importance, through analytical assessments and applied techniques in this manuscript, a design and planning framework is provided to promote the implementation of an effective passive defense to a great extent. There is hope that the framework provided by this study, be implemented in different scope of the design, port planning and marine facilities through techniques notably camouflage, concealment, dispersion, and immunization operations.
    Keywords: Coastal Port, Cities, Naval Battle, Passive Defense, Design, Planning Framework