فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدجعفر سجادی پارسا، سعید برایی نژاد، امیر سعید نورامین، شهریار نظری آبکنار صفحه 1
    هدف این مقاله بررسی عوامل اصلی موثر بر جذب و ماندگاری شغلی دریانوردان با انجام یک مطالعه پیمایشی است. حیطه اصلی این تحقیق، بررسی اثرات محیط کاری شامل نوع و کلاس کشتی بر جذب و ماندگاری شغلی دریانوردان ایرانی است که بدین منظور، کشتی های کانتینربر، فله بر و تانکر با یکدیگر مقایسه می شوند. در این تحقیق، عوامل موثر بر جذب و نگهداری دریانوردان از طریق تکمیل پرسش نامه های پنج امتیازی لایکرت بررسی شده است. جامعه ی آماری پاسخ دهندگان با نمونه گیری تصادفی از میان پرسنل دریایی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی نفتکش جمهوری اسلامی ایران و شرکت کشتیرانی بنیاد انتخاب شده اند. براساس نتایج بدست آمده، به طور نسبی بیشترین رضایت شغلی در میان افسران شاغل بر کشتی های تانکر وجود دارد.
    کلیدواژگان: دریانوردان، کشتیرانی، کشتی، منابع انسانی، جذب و نگهداری
  • مهدی ایرانمنش، مرضیه هاشم زاده خامنه صفحه 11
    در این مقاله اتصالات جوشی در پایه سکوی جک آپ Super M2 که در حال ساخت در داخل کشور است، به صورت سازه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس بررسی های صورت گرفته، مشخص گردید که در تحقیقات پیشین اتصالات سکوی جک آپ عمدتا با اعمال شرایط تکیه گاهی ساده سازی شده تحلیل شده اند. در این تحقیق با بهره گیری از روشی دیگر، در ابتدا سکو به طور کامل مدل سازی و تحت شرایط بارگذاری محیطی خلیج فارس تحلیل قطعی (Deterministic Analysis) استاتیکی شد. در نهایت بحرانی ترین اتصال همراه با حجم جوش، به کمک نرم افزار اجزای محدود مدل سازی شده و با اعمال جابه جایی های اتصالات مجاور (حاصل از محاسبات تحلیل کامل رفتار سکو) به عنوان شرایط مرزی به آن، مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس تحلیل نتایج، مشخص گردید که استفاده از روش اعمال جابه جایی حقیقی به عنوان شرایط مرزی به مدل اتصال نتایج دقیق تری را نسبت به شرایط تکیه گاهی ساده سازی شده به دست می دهد. همچنین سکوی جک آپ Super M2 دارای استحکام سازه ای مناسب در شرایط محیطی خلیج فارس است. با توجه به خرپایی بودن پایه های سکوی جک آپ، تغییر راستای بارگذاری محیطی سبب تغییرات شدیدی در بزرگی تنش های بیشینه در پایه ها نشده و تنها محل رویداد آن به عضو سازه ای دیگر تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: سکوهای جک آپ، تحلیل قطعی استاتیکی، تحلیل اتصالات، شرایط مرزی جابه جایی
  • روزبه میرزا، مهدی محمدی، علی داداللهی سهراب، احسان عابدی، علی فخری صفحه 21
    حوزه ی خلیج فارس دارای حدود دو سوم از ذخایر نفتی دنیا است و بسیاری از بوم سامانه های دریایی آن به طور جدی در معرض خطر آلودگی نفتی قرار دارند. بنابراین مطالعه بروی وضعیت آلودگی هیدروکربن های نفتی خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار است. هیدروکربن های آروماتیک حلقوی (PAHs) به علت پراکنش وسیع در محیط زیست و اثرات سرطان زایی و جهش زایی برای موجودات زنده یکی از مهمترین آلایند های شیمیایی هستند. در این تحقیق غلظت و منشاء 14 ترکیب PAHs در آب دریا سواحل استان بوشهر در طی دو فصل مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های آب دریا از 4 ایستگاه گناوه، بوشهر، دیر و نایبند جمع آوری و درون یونولیت حاوی یخ قرار گرفت و به آزمایشگاه مرکز مطالعات و پژوهش های خلیج فارس انتقال یافت و تا زمان انجام آنالیز در دمای 20 نگه داری شدند. جهت استخراج ترکیبات آلی از نمونه های آب دریا از روش استخراج مایع مایع (LLE) استفاده شد. اجزا به کمک دستگاه GC-MS آنالیز و بازیافت ترکیبات PAHs بیش از 70 درصد بود. دامنه مجموع غلظت 14 ترکیب PAHs در آب دریا بین 5/1 تا 9/5 نانوگرم بر لیتر بود. نتایج نشان داد که غلظت ترکیبات PAHs در نمونه های آب دریا در مناطق بین جزر و مدی استان بوشهر در مقایسه با دیگر مناطق خلیج فارس و سایر نقاط جهان بسیار پایین است. بیشترین غلظت ترکیبات PAHs در ایستگاه نایبند مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که منشا ورودی ترکیبات PAHs در آب های ساحلی استان بوشهر از هر دو منشا نفتی (پتروژنیک) و سوختی (پایرولیتیک) با غالبیت ترکیبات نفتی است. در میان 14 ترکیب PAHs بررسی شده در نمونه های آب دریا، ترکیبات سه و چهار حلقه ای فراوانترین ترکیبات بودند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، هیدروکربن های آروماتیک حلقوی، استخراج مایع، مایع، سواحل استان بوشهر
  • آسیه سلیمانی راد، احسان کامرانی، موسی کشاورز، امیر وزیری زاده، مرتضی بهره مند صفحه 31

    به منظور بررسی بوم شناختی جمعیت ماکروبنتوزهای منطقه ی حفاظت شده خور گابریک در شهرستان جاسک (شمال غرب دریای عمان) واقع در شرق استان هرمزگان، نمونه برداری از رسوبات به صورت فصلی از پاییز 1388 تا تابستان 1389، توسط گرب ون وین در سه ایستگاه دهانه، میانه و انتهای خور انجام شد. همچنین پارامترهای محیطی)دما، شوری، اکسیژن محلول، کدورت، هدایت الکتریکی و pH) و میزان مواد آلی سنجش و دانه بندی رسوبات انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که به طور کلی بیشترین فراوانی متعلق به رده ی دوکفه ای ها با فراوانی 42 درصد و کمترین فراوانی متعلق به رده ی شکم پایان با فراوانی 10 درصد است و فراوانی ماکروبنتوزها از سمت دهانه به انتهای خور افزایش می یابد. در این مطالعه 53 گونه متعلق به 31 خانواده از ماکروبنتوزها مورد شناسایی و شمارش قرار گرفت. نتایج حاصل از شاخص های بوم شناختی به طور میانگین مقادیر شانون وینر 19/0±69/0، سیمپسون 15/0±19/0 و مارگالف 051/8±39/17 به دست آمد. طبق نتایج بدست آمده، میزان فراوانی و تنوع در فصول گرم سال کاهش نشان داد که مهم ترین عامل این تغییرات افزایش دما است. میزان موادآلی موجود در رسوبات بستر نسبتا بالا است که احتمالا به دلیل دانه بندی ذرات رسوبی است که از نوع سیلتی رسی هستند.

    کلیدواژگان: تنوع، ماکروبنتوز، منطقه حفاظت شده خورگابریک، دریای عمان
  • احمد طهماسبی کهیانی، سعید کیوان شکوه، امین نعمت اللهی، امیر پرویز سلاطی، علی پارسه، نعمت الله محمودی، حسین پاشا زانوسی صفحه 39

    در این پژوهش تاثیر نوکلئوتید جیره بر میزان کمپلمان های C3، C4 و مقاومت در برابر باکتری Streptococcus iniae در ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. نوکلئوتید جیره در 4 سطح 05/0، 10/0، 15/0 و 20/0 درصد به جیره غذایی اضافه گردید و جیره فاقد نوکلئوتید برای تغذیه گروه شاهد مورد استفاده قرار گرفت. هر جیره به صورت تصادفی برای ماهیان با وزن اولیه تقریبی 23 گرم در سه تکرار اختصاص داده شد. بعد از 8 هفته تغذیه، سطح سرمی کمپلمان های C3، C4 در ماهیان تغذیه شده با نوکلئوتید به طور معنی داری کمتراز گروه کنترل بود (05/0(P <. رویارویی با باکتری در ماهیان با تزریق درون صفاقی باکتری به میزان CFU/ml 106×9 انجام شد. تلفات روزانه به مدت 3 هفته پس از آزمایش ثبت گردید. نتایج آزمایش رویارویی با باکتری نشان داد که میزان بازماندگی در ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف نوکلئوتید افزایش یافت که دارای تفاوت معنی داری با گروه شاهد است (05/0(P<. نتایج این آزمایش نشان دهنده ی این بود که افزودن نوکلئوتید جیره به میزان 15/0 و 20/0 درصد دارای اثرات مثبت بر میزان کمپلمان های C3، C4 و مقاومت نسبت به باکتری S. iniae در ماهی قزل آلای رنگین کمان است.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، نوکلئوتید، باکتری استرپتوکوکوس اینیایی
  • علی فخری، سیدامین الله تقوی مطلق، پریتا کوچنین، علیرضا صفاهیه صفحه 47
    در این تحقیق ترکیب طولی، ضرایب رشد، مرگ و میر و همچنین بررسی وضعیت فعلی بهره برداری از ذخیره ماهی شیر در منطقه ی شمال خلیج فارس، محدوده ی آب های ساحلی استان بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به موقعیت سواحل استان، اسکله های دیلم در شمال، بندرگاه در مرکز و دیر در جنوب استان به عنوان ایستگاه نمونه برداری انتخاب گردید. نمونه برداری به صورت ماهانه طی یک سال از صید تجاری تخلیه شده به ایستگاه های مورد نظر و به صورت تصادفی انجام شد. میانگین طول چنگالی ماهیان شیر صید شده در ماه های مختلف، تفاوت معنی داری با هم داشت. بیشینه ی طول چنگالی ماهی شیر، مربوط به ماه های اولیه ی سال بود. پارامترهای رشد معادله برتالنفی، طول بی نهایت L و ضریب رشد K به روش الفان ELFFAN I موجود در برنامه FiSAT به ترتیب 34/137 سانتیمتر و 35/0 بر سال تخمین زده شد. سن در طول صفر t0 نیز 31/0- در سال محاسبه گردید. همچنین مرگ و میر کل (Z) با استفاده از روش منحنی خطی صید، مرگ و میر طبیعی (M) با استفاده از فرمول تجربی پائولی و مرگ و میر صیادی (F)با استفاده از فرمول F = Z - M به ترتیب 81/1، 448/0 و 36/1 به دست آمد. ضریب یا نرخ بهره برداری از معادله E = F /Z محاسبه و مقدار عددی آن 75/0 به دست آمد. نقاط مرجع زیستی Fopt و Flimit به ترتیب 22/0 بر سال و 29/0 بر سال به دست آمد که فاصله ی زیادی تا Fcur دارد و نشان می دهد این ماهی در آب های استان بوشهر تحت فشار صیادی قرار دارد.
    کلیدواژگان: رشد و مرگ و میر، ماهی شیر، Scomberomorus commerson، بهره برداری، آب های بوشهر و خلیج فارس
  • سید محمدرضا فاطمی، پرگل قوام مصطفوی، زینب همیز صفحه 57
    به منظور شناسایی گونه های متعلق به رده خیارهای دریایی از نوع Holothuroidea و با هدف بررسی جامع گونه های خیار دریایی در زیستگاه ها و مناطق مختلف جزیره قشم سه بار از پهنه های جزر و مدی قسمت های شمالی و جنوبی جزیره ی قشم از آذر 88 الی شهریور 89 بررسی های میدانی صورت گرفت. در مجموع از 15 پهنه که امکان دسترسی به آنها فراهم بود و معرف زیستگاه همان محل بودند، نمونه برداری و تمامی هر پهنه مورد پیمایش و بررسی کامل قرار گرفت و تمام نمونه های بارز برای هر گونه جمع آوری شدند. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، شناسایی از طریق استخراج اسپیکول ها و با کمک کلیدهای شناسایی معتبر انجام شد که بر این مبنا، در مجموع 6 گونه خیار دریایی شامل: Holothuria parva، Holothuria arenicola، Holothuria cineraceus، Holothuria hilla، Holothuria leucospilota و Holothuria pardalisاز خانواده Holothuriidea شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: خیار دریایی، جزیره قشم، Holothuriidea
  • نسرین اتابک، احمد سواری، سیمین دهقان مدیسه صفحه 67
    به منظور بررسی تغذیه ی بچه ماهیان از گونه های bleangerii Johnius و macrophthalamus Pennahia نمونه برداری ماهیانه به مدت 10 ماه از اسفند 1385 تا آذر 1386 در سواحل استان خوزستان انجام شد و معده 87 عدد بچه ماهیان شبه شوریده از گونه ی Johnius bleangeriiو 75 عدد بچه ماهیان شبه شوریده از گونه ی macrophthalamus Pennahia بررسی شد که برای گونه ی Johnius bleangerii،4/26 درصد معده ها، خالی و 6/73 درصد معده ها، دارای غذا و برای گونه ی macrophthalamus Pennahia، 6/30 درصد معده ها، خالی و 4/69 درصد معده ها، دارای غذا بودند. گونه ی Johnius bleangerii، بیشترین درصد معده های خالی و در نتیجه کمترین درصد شدت تغذیه را در آذر ماه داشتند، و کمترین درصد معده های خالی و در نتیجه بیشترین درصد شدت تغذیه در ماه های شهریور و مرداد مشاهده شد. همچنین برای گونه ی macrophthalamus Pennahia، بیشترین درصد معده های خالی و در نتیجه کمترین درصد شدت تغذیه در ماه های آبان، آذر و فروردین و کمترین درصد معده های خالی و در نتیجه بیشترین درصد شدت تغذیه در شهریورماه مشاهده شد. در دو گونه ی مورد بررسی، مقدار درصد معده های خالی و شدت تغذیه در مناطق شرقی (بحرکان) و غربی (لیفه بوسیف) مقایسه گردید و تفاوت چندانی مشاهده نشد. در منطقه شرقی و غربی برای گونه ی Johnius bleangerii، قطعات بدن سخت پوستان، میگو، ماهی و خرچنگ براکیورا و بریوزوا غذای اصلی و بیشترین درصد ترکیب غذایی و دیاتومه، جلبک و اسپیکول اسفنج به عنوان غذای فرعی و کمترین درصد ترکیب غذایی شناخته شد. در منطقه شرقی و غربی برای گونه ی macrophthalamus Pennahia ماهی، میگوی کاریده، خرچنگ براکیورا و جلبک غذای اصلی و بیشترین درصد ترکیب غذایی و قطعات سخت پوست، دیاتومه، بریوزوا و اسپیکول اسفنج به عنوان غذای فرعی و کمترین درصد ترکیب غذایی شناخته شد.
    کلیدواژگان: بچه ماهیان شبه شوریده، تغذیه، آب های ساحلی استان خوزستان
|
  • S. Jafar Sadjadi Parsa, Saeed Boraeenejad, A. Saeed Nooramin, Shahriar Nazari Abkenar Page 1
    This paper aims to identify the main factors affecting seafarer's attraction and retention as a result of an empirical survey. The main objective of this research is studying the effect of workplace environment in conjunction with the type and class of ships on seafarer's attraction and retention by focusing on containerships, bulk carriers, and tankers. In this study, different items associated with retention and attraction of seafarers are self-assessed by respondents using a 5-point Likert scale from ‘Strongly Disagree’ to ‘Strongly Agree’. The respondents are randomly selected from the seafarers of three main Iranian shipping lines, including NITC, IRISL, and BOSACO. In comparison with the two other types of ships, tanker's seafarers are most satisfied with their working condition.
  • Mehdi Iranmanesh, Marzieh Hashemzadeh Khameneh Page 11
    At present study, leg welding joints of Super M2 Jack up are evaluated by structural analysis. By reviewing other researches, it is recognized that jack up joints were analyzed by applying simplified supports. In this research, another method is developed. At first, considering the Persian Gulf environment, jack up platform model was generated and analyzed deterministically, then critical joint by considering welding volume was modeled in finite element software and it was analyzed by applying displacements of neighbor joints (by using the results of Jack up platform analysis) as its boundary condition. By analyzing the model, it is considered that using displacements of vicinity joints around the critical joint as boundary condition has more accurate results than applying simplified support; also Super M2 jack up platform has reasonable structural strength in Persian gulf conditions. Finally, according to the truss shape of legs, changing of direction for environmental forces do not have essential effects on magnitudes of maximum stresses in legs structure, but the positions of occurrence is variable.
  • Roozbeh Mirza, Mehdi Mohammadi, Ali Dadollahi Sohrab, Ehsan Abedi, Ali Fakhri Page 21
    The Persian Gulf area has approximately two-thirds of the words oil resources and many of the marine ecosystems of its areas are seriously threatened by oil pollution. Therefore, the study on the status of pollution Persian Gulf’s is considerable. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are one of the major groups of chemical pollutants owing to their widespread distribution in the environment and carcinogenic and mutagenic effects on living organisms. In this study, concentrations of 14 PAHs and their sources in the seawater of boushehr province in two seasons were determined. Samples of seawater were collected from four sampling sites, namely Genaveh, Boushehr, Dayyer, and Nyband Gulf. Collected samples were immediately transferred to hexane rinsed glass jars with aluminum foil inserts and transported in dry ice to the laboratory of PGRSC and kept frozen at -20 °C prior to analysis. Seawater samples were extracted using a liquid-liquid extraction (LLE). The recovery of PAHs were more than %70. The total concentrations of 14PAHs in seawater was ranged from 1.5 to 5.9 ng/l. The results showed that concentration of PAHs in surface seawater in the inter-tidal areas of Boushehr province is very low, comparing to other areas of Persian Gulf and world wide. The highest concentration was observed at Nyband station. The results of study suggested that the main sources of PAHs in coastal areas of boushehr province is a mixture of both pyrolitic and petrogenic with predominant petrogenic imputs. Three- and four-ring PAH were the most abundant compounds among the 14 PAH investigated in surface seawater samples.
  • Asiyeh Soleimanirad, Ehsan Kamrani, Musa Keshavarz, Amir Vazirizade, Morteza Bahremand Page 31

    The objective of current study was to investigative the population ecology of Macrobenthos of Gabrik Creek protected area in Jask city (Oman Sampling was conducted from autumn 2009 to summer 2010, by Van Veen Grab with area of 0/25 m2 and depth of 10 cm in three stations in Mouth, middle and end of creek). Enviromental parametrs consist of temperature, salinity, dissolved oxygen, turbility, electrical conductivity and pH, analysis of sediment texture and organic matter contents were also measured. The results showed that Bivalves were the most abundance with a percentage of 42 and Gastropoda, the lowest abundance with 10 percentage frequency of Macrobenthos was increased from mouth to the end of creek. In this study, 53 species belonging to 31 genera of Macrobenthos were identified and counted. The Results of ecological indicators was including Shannon Weiner (0.69±0.19), Simpson (0.19±0.15) and Margalef (17.39±8.51), respectively. According to the results, the frequency and diversity were decreased in hot seasons and the most important factor that affected these fluctuations was temperature. The results showed that in Jask protected area, a total of 53 species belonging to 31 families were identified. Macrobenthos of Mangrove forests has high diversity. Organic matter contents of bottom sediments were relatively high that was probably due to the sediment grain size that was silty-clay type.

  • Ahmad Tahmasebi, Kohyani, Saeed Keyvanshokooh, Amin Nematollahi, Amir, Parviz Salati, Ali Parseh, Nemat Mahmoudi, Hossein Pasha, Zanoosi Page 39

    The present experiment was conducted to examine the effect of dietary nucleotides on complements C3 and C4 and resistance of rainbow trout fingerlings to Streptococcus iniae. A basal diet supplemented with 0 (control), 0.05, 0.1, 0.15 and 0.2 percent to formulate five experimental diets. Each diet was randomly allocated to triplicate groups of fish with initial average weight of approximately 23 g. After 8 weeks of feeding trial, levels of serum complements C3 and C4 in fish fed the nucleotide-supplemented diets were significantly higher than that of the control group. Fish were challenged by an intracoelomic injection with 9×106 colony-forming units/ml S. iniae. Mortality rate was recorded for 3 weeks after bacterial challenge. The challenge experiment showed that survival increased significantly (P<0.05) in fish fed the nucleotide-supplemented diets lower than of control treatment. The results suggest that dietary nucleotides administration at 0.15 and 0.2 percent exerted positive effects on serum complements C3 and C4 and resistance against S. iniae in rainbow trout.

  • Ali Fakhri, Aminollah Taghavi Motlagh, Preeta Kochanian, Alireza Safahieh Page 47
    Length composition, growth, mortality and exploitation rate of King fish, Scomberomorus commerson, was studied in the coastal waters of Boushehr Province, Persian Gulf 2008 and 2009. In total, 5801 S. commerson were sampled at random from tree major landings in the study area. This study covered all the length classes over a one year period. Fork length ranged from 13 to 131 cm. The FiSAT software was used to estimate the growth parameters of the von Bertalanffy growth equation. The von Bertalanffy growth equation could be written as L=137.34[1-exp(-0.35 (t+0.31))]. Growth performance index was 3.82. Mortality rates were Z=1.81 year-1, M=0.448 year-1 and F=1.36 year-1 for total, natural and fishing mortality, respectively. The exploitation rate, E was estimated to be 0.75. The annual instantaneous rate of fishing mortality (F = 1.36 year-1) was considerably greater than the target (Fopt=0.22 year-1) and limit (Flimit = 0.29 year-1) biological reference points, indicating that the stock is overexploited.
  • Mohammad Reza Fatemi, Pargol Ghavam Mostafavi, Zeinab Hamiz Page 57
    To identify the diversity of sea cucumbers with the aim of assessing sea cucumbers comprehensively in various habitats and regions, specimens were collected from 15 different parts on the intertidal flats of this island, mainly from north and south coasts. Sampling was done three times (from1388 to 1389) during summer, winter and spring. After transferring the specimen to the lab, spicules were extracted from all specimens and were used for identification The identification of the samples was done by using some valid identification keys to recognize their genera. On this basis, 6 species of Holothurians from Holothuriidea family were identified as: Holothuria parva, Holothuria arenicola, Holothuria cineraceus, Holothuria hilla, Holothuria leucospilota and Holothuria pardalis.
  • Nasrin Atabak, Ahmad Savari, Simin Dehghan Madise Page 67
    This survey is conducted to study diets and some feeding indices of dominant and commercial Juvenile Johnius bleangerii and Pennahia macrophthalamus species in Khuzestan coastal waters. The stomach contents of 87 Johnius bleangerii and 75 Pennahia macrophthalamus individuals were analyzed and captured by shrimp trawl net every month in main fishing areas of Khuzestan province from March 2006 to December 2007. The stomach contents of 87 individuals juvenile Johnius bleangerii were analyzed out of which 26.4% were empty and 73.6% had food items and For 75 individual’s juvenile Pennahia macrophthalamus 30.6% were empty and 69.4% had food items. The results of vacuity index for juvenile Johnius bleangerii showed the highest value and lowest value of Feeding Intensity index in December and the lowest value of vacuity index and highest value of Feeding Intensity in September and August. The results of vacuity index for juvenile Pennahia macrophthalamus showed the highest value and lowest value of Feeding Intensity index in November, December and April and the lowest value of vacuity index and highest value of Feeding Intensity in September. The result showed that Crustacean, Fish, Shrimp, Brachyuran and Bryozoans are the main food sources for juvenile bleangerii Johnius and for juvenile Pennahia macrophthalamus fish, shrimp, Brachyuran and Algae are the main food sources.