فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 29 (بهار 1385)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 29 (بهار 1385)

  • 204 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/03/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات
  • نظام الدین اشرفی زاده، سارا نیک بخش، زهره علوی صفحه 1
    در این مقاله ابتدا زیست فناوری تعریف و سپس تاریخچه مختصری از آن ارائه شده است. همچنین، رابطه بین علوم مختلف مهندسی و پایه با این فناوری بین گرایشی بیان شده است. پس از آن نقش مهندسی شیمی در این فناوری ذکر شده و کاربردهای روش های بیولوژیکی در توسعه برخی فرایندهای شیمیایی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در خاتمه، تعدادی از سازمان ها و موسسات فعال در زمینه زیست فناوری در ایران معرفی شده است. این مقاله می تواند راهنمایی برای آشنایی مقدماتی داوطلبان تحصیل در رشته زیست فناوری باشد.
    کلیدواژگان: زیست فناوری، مهندسی شیمی، آموزش مهندسی، زیست شناسی، شیمی و میکروب شناسی
  • علیرضا منصوریان، فاطمه حیدریان نایینی صفحه 17
    مهندسی زیستی یکی از علوم بین رشته ای و چند رشته ای است که درباره مفاهیم زیست شناسی و علوم مهندسی است و از تداخل اطلاعات علوم مهندسی و زیست شناسی در یک رشته واحد به پرورش و آموزش دانشجویانی کارآمد می پردازد. در این مقاله ضمن معرفی مختصر مهندسی زیستی، به برنامه ریزی آموزشی یکی از حوزه های آن پرداخته و جزئیات بیشتر دو گرایش مهندسی زیستی با عناوین مهندسی سیستم های زیستی و مهندسی محیط زیست و برنامه ریزی آموزشی آنها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مهندسی زیستی، برنامه ریزی آموزشی، مهندسی سیستم های زیستی و محیط زیست
  • آرش شاهین صفحه 25
    امروزه، موسسات متعددی از نگهداری بهره ور فراگیر (TPM) و فنون و نظام های کیفیت به منظور ارتقای سطح عملکرد فرایند های تولیدی خود بهره می گیرند. این درحالی است که استفاده منحصر به فرد هر یک از روش های مذکور نمی تواند موجب بقا یا رشد سازمان ها شود. در این مقاله ضمن تشریح ارتباط میان نگهداری، کیفیت و عملکرد نظام های تولیدی، آخرین دستاورد های علمی در زمینه مدل های تلفیقیTPM و فنون و نظام های کیفیت نظیر TQM، JIT، TQC، EFQM و LETQMEX معرفی شده است. مزیت ها و محدودیت های روش های تلفیقی از موارد دیگری است که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. از نتایج این تحقیق چنین به نظر می رسد که TPM از اصول ضروری برای رسیدن به اهداف نهایی نظام های تولیدی به شمار می آید و به دلیل رابطه نزدیک آن با نظام ها و فنون کیفیت، نباید به طور مجزا و به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد.
  • غلامحسین دانشی صفحه 49
    در کتاب ها و نوشته های غربی کشف و ساخت مفرغ و برنج و همچنین، احیای روی خالص به صنعتگران غیر ایرانی نسبت داده شده است. در این مقاله شواهد و مستندات موجود درباره نقش ایرانیان در کشف و توسعه این فلزات و آلیاژها ارائه شده است. طبق این شواهد به احتمال قریب به یقین آلیاژهای مفرغ، برنج و فلز روی برای اولین بار در ایران تولید و مصرف شده اند. در ادبیات فارسی از لغت روئین که به کرات در نوشته های ادبی ایران به چشم می خورد، به جای مفرغ استفاده شده است. شواهد و مستندات در این زمینه نیز گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: مفرغ، برنج، روی، روئین، و تاریخچه متالوژی
  • ناصر بهروزی صفحه 81
    در عصری زندگی می کنیم که تغییرات در ابعاد گوناگون و با سرعتی فزاینده صورت می گیرد. بدیهی است که این تحولات و تغییرات مدیون تفکر خلاق بشر است]1[؛ به عبارت دیگر، تمام دستاورد ها از ابتدایی ترین تا پیچیده ترین آنها حاصل ذهن پویا و آفریننده انسان است. به رغم ماهیت مهم و فراگیر خلاقیت روانشناسان و محققان تعلیم و تربیت به ندرت آن را مورد توجه قرار داده اند]2[. آموزش عالی و آموزش و پرورش به عنوان نمودی از فرهنگ هر جامعه نقش بسیار زیادی در ایستایی و پویایی خلاقیت پرورش یابندگان خود دارند. آموزش عالی خلاق باید بر آموزش فعال توام با استفاده از تجربه مستقیم روش بحث و گفتگوی آزاد و استفاده تلفیقی از تفکر واگرا و همگرا مبتنی باشد؛ پس با توجه به برنامه چشم انداز 20 ساله کشور، هدف اصلی آموزش عالی در کشور باید بر تربیت افراد خلاق و نو آور متمرکز شود، لذا برای تحقق چنین هدف والایی به تغییرات فراگیر و عمیق در نظام آموزش عالی و آموزش و پرورش نیازمندیم. بنابراین، در این مقاله ضمن بیان ضرورت پرورش خلاقیت در آموزش عالی، به نقش فرهنگ در توسعه خلاقیت و چگونگی تاثیر آموزش عالی در پرورش افراد خلاق پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، خلاقیت، تفکر واگرا، تفکر همگرا
  • محمود یعقوبی، کیان عزیزیان صفحه 97
    پژوهش و تحقیق در زمینه علوم مهندسی موتور توسعه فناوری و صنعتی شناخته شده است. از بارزترین بخش های جامعه که مهم ترین نقش را در ارتقای پژوهش و فناوری صنعتی دارند، دانشگاه ها و دانشکده های فنی و مهندسی هستند. در میان گروه های مختلف دانشجویی در دانشگاه ها، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی به خصوص دانشجویان دوره های دکتری به دلیل توانایی های علمی بالا در زمینه های مختلف می توانند مهم ترین نیرو برای اجرای پژوهش های بنیادی و کاربردی و تولید دانش و فناوری های جدید در دانشگاه ها باشند. با توجه به عدم اطلاع دانشجویان دوره های تکمیلی از ابزارها و شیوه های جدید، کارآمد و انبوه اطلاعات علمی و فنی، آموزش آنها در ابتدای کار در زمینه روش های مختلف تحقیق توصیه می شود. برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه و کاربردی کردن هر چه بهتر نتایج به دست آمده از تحقیق، می توان با استفاده از سرمایه ها، امکانات و منابع آموزش های خاصی را برای این دسته از دانشجویان در ابتدای کار تدارک دید. در این مقاله سعی شده است تا ضمن بررسی روند افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان دوره های دکترای مهندسی در کشور طی دهه گذشته، اهمیت پژوهش، لزوم آموزش روش تحقیق، طرق و روش آن و بعضی از فعالیت های مختلف انجام یافته ارائه شود. در این خصوص، درس روش تحقیق در چند کشور مطالعه و با توجه به شرایط فنی و صنعتی کشور سر فصل های روش تحقیق برای دوره دکترای مهندسی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: پیشرفت در مهندسی، دانشجویان دکترای مهندسی، فناوری و علوم کاربردی
  • فریدون شعبانی نیا، محمد دقت صفحه 115
    محیط Client-Server (C-S) توسعه زیادی در آزمایش عملکرد درخواست های وب داشته است. در این مقاله درباره گسترش این درخواست در زمینه آزمایش و تحقیقات به عنوان یک آزمایشگاه شبکه ای مجازی (VNL) بحث شده است. VNL در ارتباط های اینترنتی LAN عمل می کند و می تواند اهداف خاصی را تحت کنترل از راه دور (Remote Control) برآورده سازد. در این مقاله لایه های مختلف در VNL توصیف شده است، مانند درخواست هایی مربوط به کنترل از راه دور که در قسمت Client انجام می شود. در این مقاله همچنین، توسعه و گسترش VNL برای مقاصد آموزشی و نیز دیگر کاربردهای آموزشی و تحقیقاتی مانند توصیف این روش در تکنولوژی آموزشی جامعه، نحوه انجام دادن با جزئیات این روش و به ویژه تامین یک آزمایشگاه قابل دسترسی از راه دور از طریق شبکه On-line بررسی و به نتیجه گیری هایی در زمینه کاربردهای دیگر این روش پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه شبکه ای مجازی (VNL)، کنترل از راه دور، روش مانیتور، سیستم Black board و ارتباط گرافیکی کاربر (GUI)
  • گزارش
  • گزارش جلسه همگانی گروه علوم مهندسی مورخ 14/10/84
    صفحه 131
  • گفتگو
  • گفتگو با خانم مهندس کیانوش عسگری
    صفحه 137
  • دانشکده های فنی
  • معرفی دانشکده فنی دانشگاه تهران
    صفحه 149
  • واژه های مهندسی
  • واژه های حمل و نقل ریلی
    صفحه 173
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 183
  • تقویم کنفرانس
    صفحه 193
|
  • Nezammeddin Ashrafizadeh, Sara Nikbakhsh, Zohreh Alavi Page 1
    In the present article, the discipline of biotechnology is introduced and the history of biotechnology within the scientific world is briefly reviewed. The subject of interactions of this multidisciplinary technology with the other branches of sciences and engineering is another point of interest, which is well outlined. The role of chemical engineering in this novel technology is discussed and the application of biological methods in the development of various chemical processes is reviewed. Findlly, several Iranian institutions, active in the area of biotechnology, are introduced.
    Keywords: biotechnology, Chemical engineering, education, biology, Chemistry, microbiology
  • Ali Reza Mansoorian, Fatehmeh Heidaryan Page 17
    Biological Engineering is one of the interdisciplinary and multidisicplinary sciences concerning engineering and biological sciences. Its aim is to give students a perspective on the relationships between biology, bioengineering, and biotechnology. In this article, the challenges that the biological engineers encounter in their eduction is discussed and some suggestions to solve biological problems are described.
    Keywords: Biolgical Engineering, education, creativity
  • Arash Shahin Page 25
    Today various firms benefit from TPM, quality techniques and systems in order to improve performance levels of their production processes. Using each of such approaches individually could not ensure the survival or growth of organizations. In this article, the relationship between maintenance, quality and performance of production systems has been described. Also, recent scientific innovations on integrative models of TPM with quality techniques and systems, such as TQM, JIT, TQC, EFQM, LETQMEX, etc. are demonstrated. Advantages and limitations of the integrative approaches are other issues, which are discussed. With respect to the conclusions derived from the article, it seems that TPM is the necessary basis for achieving ultimate objectives of the production systems, and due to its close relationship with quality techniques and systems; it should be adopted neither separately, nor individually.
    Keywords: TPM, JIT, TQM, EFQM, TQC, LETQMEX
  • Gholamhossen Daneshi Page 49
    Western literature attributes the discovery and development of bronze, brass and metallic zinc to non-Iranian nations. In this article, the relevant evidence and documents about the role of Iran in the discovery and development of these alloys and also metallic zinc are presented. According to these documents, with a probability approaching certainty, bronze, brass and metallic zinc have for the first time been made and used in Iran. In Persian literature, the word, “Rooeen “has been used instead of bronze. Evidence about this assertion is also presented.
    Keywords: Bronze, Brass, Metallic Zinc, “Rooeen”, The History of Metallurgy
  • Naser Behrozi Page 81
    Nowadays revisions of education are common among the programs in all engineering education systems. The most widely concern in advancing the engineers performances is creativity. The main achievement to advance the human progresses is based on creative mind, creative thinking and creative reactions. In spite of such importance, little attention has been made by psychologist and other experts on the including the subject of creativity on the education programs. Regarding the past two decades of education in our country, it is necessary to revise our education and include the subject of creativity on training students in all fields, specially the engineering students. The aim of the present work is to emphasize the role of cultural progress of creativity and its impact on the performance of the educators having creative mind.
    Keywords: Advance Eduction, Creaitivity, Divergent Thinking, Convergent Thinking
  • Mahmoud Yaghobi, Kiyan Azizian Page 97
    Research and investigation in engineering sciences is recognized as the engine of technological and industrial developments. Engineering schools are the most outstanding parts of the society, which play the most important role in the improvement of research and industrial technologies. Among the various groups of university students, graduate students, especially Ph.D. students, because of their superior scientific abilities in different fields, have the major contribution to doing fundamental and applied research and producting new technologies at the universities. Regarding the lack of information about new techniques and tools and huge amount of scientific and technical data, it is important to train these graduate students “research schemes”. To increase student educational performance, reduce time and expenses, orient their projects to applied industrial problems, use resources and facilities more efficiently, it is suggested to train the Ph.D. student, a research method course at the beginning of there program. Furthermore, in this article the trend of variation of Ph.D. students in Engineering in the past decade of the country is studied. It is found a considerable rate of increase of Ph. D students in the country during the past decade. Regarding such important segment of the human resources with their contribution to conducting future universities and industries, the basic content of a research method course is proposed. For comparison, the contents of such course in other countries are also discussed.
    Keywords: Engineering progress, Doctrol student, Technology, Applied science
  • Fereydon Shabaninia, Mohammad Deghat Page 115
    A client-server environment has been developed for testing performance of web applications. This article discusses extending its applicability to instruction and research as a virtual networking laboratory (VNL). The VNL operates in an Internet-connected LAN environment and can perform operations of arbitrary scope under control of remote users. A multi-layered abstraction model of the VNL is described, wherein the client-side test application performs functions related to remote-controlled testing and experimentation. The paper also elaborates on the development of a VNL for instructional purposes, and describes other possible uses in research and education.
    Keywords: Virtual Network Laboratory (VNL), Remote Control, Wilson Performance Monitor, Black board system, Graphical user Interface (GUI)