فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 52 (زمستان 1390)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 52 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین معماریان صفحه 1
    دانشجویان به شیوه های مختلفی مطالب درسی را یاد می گیرند. روش های آموزش و تدریس نیز متنوع است. یادگیری دانشجویان در کلاس، در کنار عوامل دیگر، به تطابق بین سبک یادگیری ترجیحی دانشجویان و سبک آموزش استاد بستگی دارد. در روش سنتی آموزش دانشگاهی بیشتر وقت کلاس به سخنرانی استاد و نگاه کردن و گوش دادن دانشجویان می گذرد. دانشجویان به تنهایی تکالیف را انجام می دهند و کارگروهی تشویق نمی شود. در مقابل، در روش های دانشجو محور تمرکز فعالیتها از آموزشگر به فراگیر منتقل می شود؛ به بیان دیگر، در این روش ها مسئولیت ساماندهی آنچه باید فراگرفته شود به خود دانشجو واگذار میشود. مهم ترین این روش ها عبارت ا ند از: یادگیری فعال، که در آن دانشجویان به طور موثر درگیر آنچه می آموزند می شوند، به سوالات پاسخ می دهند، خود سوالاتی را طرح می کنند، وارد بحثمی شوند و مطالب را توضیح میدهند. در یادگیری مشارکتی دانشجویان به صورت گرو هی، تحت شرایطی که هم کار گروهی موثر و هم مسئولیت فردی ایشان اقناع شود، تکالیف یا پروژه ها را انجام می دهند. در یادگیری مسئله محور ابتدا مسئله ای طرح می شود و سپس، دانش و مهارتهای لازم برای حل آن مسئله به تدریج در اختیار دانشجو قرار می گیرد. روش های دانشجو محور نسبت به روش سنتی استاد محور برتری بارزی دارند که در مواردی چون یادگیری سریع تر و با ماندگاری بیشتر، درک عمیق تر مواد درسی، به کارگیری تفکر نقادانه یا مهارتهای مشکل گشایی خلاقانه و ایجاد نگرش مثبت به آنچه تدریس می شود، قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، سبک های تدریس، آموزش دانشجو محور، یادگیری فعال، یادگیری مشارکتی، یادگیری سوال محور
  • حسین مطهری نژاد، محمود یعقوبی، پرویز دوامی صفحه 23
    افزایش رقابت جهانی شرکتها را مجبور کرده است تا شیوه عملیات خود را از نوع تکراری به نوع خلاق تغییر دهند. این تغییر کیفی به همراه شرایط حاکم و نوع صنایع فعال در هر کشور الزاماتی را برای آموزش مهندسی مطرح ساخته است که فقط از طریق سازماندهی مجدد موسسات آموزش مهندسی متناسب با آن الزامات می توان در جهت برآوردن نیازهای حال و آینده صنعت کشور گام برداشت. هدف این مقاله تعیین الزامات آموزش مهندسی با توجه به نیازهای صنعت در کشور ایران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه تحقیق شامل مهندسان برجسته ایرانی است که 30 نفر از آنها به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شدند. ابتدا با بررسی مستندات موجود نقش و اهمیت ارتباط با صنعت در نظام آموزش مهندسی مشخص و سپس،داده های به دست آمده از مصاحبه های نیمه سازمان یافته با مهندسان برجسته ایرانی از طریق روش کدگذاری و مقوله بندی تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که برای حل مسائل و مشکلات نظام آموزش مهندسی و صنعت باید بین دانشگاه، صنعت و دولت تعامل و ارتباط نزدیک و مستمری صورت گیرد؛ استفاده از کانالهای ارتباطی متنوع چون آموزش، تحقیق، مشاوره و برگزاری همایشها در برقراری ارتباط موثر دانشگاه و صنعت بسیار مهم است. علاوه بر دانش و تخصص فنی، توانایی دانش آموختگان مهندسی در زمینه مهارتهای طراحی و اجرا، حل مسئله، کار تیمی، برقراری ارتباط، خلاقیت و نوآوری، یادگیری مادام العمر، اخلاق مهندسی و برخورداری از انگیزه کافی اهمیت بالایی برای موفقیت حرفه ای آنان دارد. سرانجام، برای اینکه نظام آموزش مهندسی بتواند نیازهای حال و آینده صنعت کشور را برآورده کند، باید به الزاماتی چون همکاری و تعامل نزدیک با صنعت، تلفیق علم و عمل در آموزش مهندسی، انعطاف پذیربودن، در نظر گرفتن نیازهای صنعت در برنامه ریزی های آموزشی، اصلاح و بهبود مستمر برنامه های آموزش مهندسی و اصلاح نظام گزینش دانشجو جامه عمل بپوشاند.
    کلیدواژگان: ارتباط دانشگاه، صنعت، نیازهای صنعت، شایستگیها، الزامات آموزش مهندسی
  • حسین معماریان صفحه 41
    دانشجویان در زمان دانش آموختگی چه دانشها، مهارتها و نگرشهایی را باید بدانند و چگونه می توانیم مطمئن شویم که آنها به این توانایی ها دست یافته اند؟ اینها سوالات اساسی در آموزش مهندسی در طی دو دهه گذشته بوده است. کوششهایی که برای پاسخ به این سوالها صورت گرفته، به تغییرات چشمگیری در آموزش مهندسی و ارزشیابی دستاوردهای آن منجر شده است. تاکید بیش از حد بر آموزش علوم مهندسی، در دهه های پایانی قرن بیستم، فاصله بین آموزشهای عرضه شده و نیازهای واقعی دنیای کار حرفه ای را افزایش داده است. برای از بین بردن این فاصله تعدادی از دانشگاه های پیشرو در آموزش مهندسی ابتکاری جدید برای توسعه چشم اندازی تازه داشته اند. از مهم ترین وجوه این برنامه، که به CDIO معروف شده است، تاکید بر فعالیتهای عملی و هدایت آموزشهای دانشگاهی به سمت نیازهای صنعت و بازار کار است. نگرش جدید بر این پیشفرض استوار است که دانش آموختگان مهندسی باید بتوانند سیستم های پیچیده مهندسی را، در محیطی مدرن و مبتنی بر کارگروهی، برای خلق محصولات و سیستم ها تعریف، طراحی و اجرا کنند و به کار ببرند. سمتگیری کلی این برنامه می تواند برای ارتقای برنامه های آموزش مهندسی کشور و همخوانی هر چه بیشتر آنها با دستاوردهای نوین آموزش مهندسی در سطح جهان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: شناسایی، طراحی، ساخت، بهره برداری، CDIO، قالب آموزش مهندسی، استاندارد های آموزش مهندسی، سرفصلهای آموزش مهندسی، تجربه های ساخت و تولید
  • مهدی محمدی، لیلا محرر، زینت علی نیا صفحه 67
    هدف کلی از انجام یافتن این تحقیق بررسی میزان اثر بخشی درونی و بیرونی دوره های آموزش سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) برای کارکنان ادارات شهرستان شیراز در حوزه کشاورزی، عمران و زمین شناسیاست. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارشناسان سازمانهایی است که دوره GIS را گذرانده اند و از روی فهرست به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق یک پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر رئوس محتوای دوره برای سنجش اثربخشی درونی و کیفیت کارایی برنامه در محیط کار به منظور سنجش اثربخشی بیرونی آن بوده است. نتایج نشان می دهد که در اثربخشی دوره های آموزش GIS از نظر جنسیت، زمینه های تحصیلی، سابقه کار و زمینه کاری معنا وجود ندارد. از نظر «استفاده فنی» بین شاغلان گروه های کشاورزی و فنی مهندسی معنا وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دوره های آموزشی، GIS، مهندسی کشاورزی، عمران، زمین شناسی، فارس
  • حمیدرضا آراسته، سید طاهر فاضلی ماسوله صفحه 87
    طی سالهای اخیر ارزیابی و رتبهبندی دانشگاه های جهان توجه محققان و مسئولان آموزش عالی کشورها را به خود جلب کرده است. یکی از نتایج حاصل از این رتبهبندی ها ظهور مفهوم دانشگاه های برتر جهانی است. این نوع دانشگاه ها که در صدر فهرست رتبهبند ی های جهانی قرار دارند، با ویژگی های خاص خود دارای بهترین بازدهی علمی و پژوهشی هستند. به همین دلیل، بسیاری از دانشگاه ها با الگو قرار دادن این قبیل دانشگاه ها در صدد نیل به جایگاه و نیز ویژگی های این قبیل دانشگاه ها هستند. در این مقاله با بررسی ابعاد مفهومی دانشگاه های برتر جهانی، روش شناسی رتبه بندی ها و ویژگی های این گونه دانشگاه ها تبیین شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه های برتر جهانی، رتبه بندی، موسسات بین المللی رتبه بندی دانشگاه ها، تمرکز بر استعداد، وفور منابع، مدیریت مطلوب
  • اباصلت خراسانی، هومن دوستی صفحه 103
    تحقیق حاضر که از نوع تحقیقات کاربردی است، به منظور شناسایی دلایل نقص در تولید محصولات صنعت اتومبیل و بررسی نقش عوامل انسانی (دانش و مهارت کارکنان) و محاسبه میزان بازگشت سرمایه در آموزشهای ضمن خدمت مهندسی شرکت IKAMCO انجام گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دوره های فنی مهندسی ضمن خدمت کارکنان شرکت IKMACO است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، از میان آنها 4 دوره انتخاب و به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارت بودند از: پرسشنامه، مطالعه موردی و مصاحبه که به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزهای SPC (کنترل فرایند آماری) و SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که طراحی و تدوین برنامه های آموزشی نه تنها قادر است مشکلات عملکردی را حل کند، بلکه قادر است بر مسائل دیگر تاثیرات مستقیم یا غیر مستقیم نیز بگذارد. از طرفی آموزش را باید نوعی سرمایه گذاری دانست. چنانکه داده های پژوهش نشان داد در قبال 37000000 ریال هزینه ای که برای آموزش تخصیص داده شده است مبلغ 672000000 ریال بازگشت سرمایه داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، ارزیابی، اثربخشی، بازگشت سرمایه
|
  • H. Memarian Page 1
    ABSTRACT- Students learn course material via different styles. Education and instruction methods are also diverse. Students’ learning in class depends on the conformity between students’ preferred learning style and the professor’s education method، among other factors. In traditional university education method، most of class time is spent on professor lecture and students listening. Students do their homework alone and group work is not encouraged. On the contrary، in student-centered methods، the focus of activities is shifted from instructor to student. In other words، the responsibility of organizing what should be learnt is given over to the student him/herself. The most important of these methods is active learning، in which students are effectively involved in what they are taught، answer questions، raise questions، participate in discussion، and explain the material. In collaborative learning، students work as teams on homework and projects، so that both their individual responsibility and effective group work is satisfied. In problem-based learning، first a question is raised and then required knowledge and skills to solve that problem is gradually provided to students. Student-centered methods have a clear advantage over traditional instructor-centered methods. This advantage can be observed in instances like faster and more lasting learning، deeper comprehension of course material، application of critical thinking or creative problem solving skills، and establishing a positive attitude toward lectures.
  • M. Yaghoubi, H. Motahharinejad, P. Davami Page 23
    The increase of global competition has forced the companies to make a transition from the routine mode of operation to a creative mode of production. This qualitative changes together with the dominant situation and the type of active industries in each country required reorganization of engineering education. The aim of this article is to determine the requirements of engineering education to meet the needs of Iranian industries. For this purpose a survey method is used and a population includes 30 distinguished Iranian engineers are interviewed. The specified role and importance relation of industry and engineering education، then the data collected from semi-structured interviews with the above engineers through the coding and categorize techniques are analyzed. Results indicate that for solving the difficulties and problems between engineering education system and industries، continuous interaction and relation between university، industry، and government should be improved through; using a variety of channels as training، research، consultancy، and mutual conferences. Moreover technical knowledge and specialization، ability in the field of design and ability of implementation، problem solving، team working، communication، creativity and innovation، lifelong learning، engineering ethics، and having adequate motivation are very important for engineers and their professional success. Finally in order that the system of engineering education be met the present and future needs of the industry''s requirements، more collaboration and interaction with industry، integration of theory and practice in engineering education، more flexibility، more focuses on the industries needs should be considered. Also development of advanced educational plan، continuous reform and improvement of engineering education programs، and the system of student admission are the other issues that must be considered for the future of engineering education
  • H. Memarian Page 41
    What knowledge، skills، and attitudes should students have upon graduation? And how can we ascertain that they have acquired these capabilities? These have been fundamental questions in engineering education during the last two decades. Attempts to answer these questions have led to considerable changes in engineering education and accreditation of its outcomes. Excessive emphasis on education of engineering sciences in the final decades of the twentieth century widened the gap between the presented education and the real needs of the skilled manpower. In order to fill this gap، several pioneer universities in engineering education formed a novel innovation to develop a new viewpoint. Among the most important aspects of this program، which is known as CDIO، is the emphasis on practical activities and directing university education toward the needs of industry and job market. The new approach is based on this hypothesis that engineering graduates should be able to conceive، design، implement، and operate (CDIO) complex engineering systems within a modern and team work-oriented environment with the aim of creating products and systems. The general trend of this program can be used to promote country’s engineering education programs، and harmonize them as much as possible with new engineering education outcomes in the world.
  • M. Mohamadi, L. Moharrer, Z. Alinia Page 67
    The overall goal of this is was to measure internal and external effectiveness of GIS training for local departments in the field of agriculture، construction and geology in Shiraz، Iran. Statistical research community includes randomly-selected organizations whose experts have passed GIS Course. The Research tool is a researcher-made questionnaire to measure the effectiveness of course content outline and the quality of internal performance plans to assess external effectiveness of work. The Results indicate that the effectiveness measures of GIS training are not significantly different in terms of gender، educational background، work experience and job careers، while there is a significant difference between employee groups of agriculture and engineering in the terms of “Technical Use”.
  • H. Arasteh, T. Fazeli Masuleh Page 87
    The evaluation and rankings of world’s universities in recent years have drawn the attention of higher education researchers and authorities. One of the consequences of these rankings is the appearance of world class universities concept. With their particular characteristics، these types of universities that are listed at the top of world rankings are considered as having the best scientific and research outputs. For this reason، many universities are after modeling their universities to achieve the status and characteristics of such institutions. This article evaluates conceptual dimensions of world class universities and describes rankings’ methodologies and characteristics of these universities
  • A. Khorasani, H. Dosti Page 103
    The present study is categorized as an applied research. It is going to identify the deficiencies in the production of automobile industry and to investigate the role of human factors (knowledge and skill of employees) as well as to estimate returning on investment of in-service training in IKAMCO company. The statistical population included all the technical-engineering courses of this company; using simple random sampling where four courses were selected as the research sample. The data collection instruments consist of a questionnaire، case study and interviews. To analyze the data، SPC and SPSS software were used. The results showed that not only planning training programs can solve the problems in performance but also it will affect the other aspects directly or indirectly. On the other hand، training can be considered as an investment strategy. It has been estimated that 37،000،000 Rials (Iranian currency) investment in in-service training had 672،000،000 Rials return on investment.