فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 53 (بهار 1391)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 53 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • مهرداد گودرزوند چگینی، الهه طاهری صفحه 1
    شاید برای یک دانشجوی مهندسی که با محیط های کاری سر و کار و با کسب وکارهای امروزی آشنایی ندارد، اهمیت داشتن حداقل آگاهی درباره دانش مدیریت و مهارتهای گوناگون آن روشن نباشد، اما برای مهندسی که درگیر کار در سازمان های امروزی است، اهمیت و لزوم چنین دانشی آشکار است. در پستهای بالاتر؛ یعنی زمانی که یک مهندس با تجربه به پستهای نظارتی یا مدیریتی ارتقا پیدا می کند و بر کار مهندسان دیگر یا مجموعه بزرگ تر از سایر کارکنان سازمان نظارت یا مدیریت می کند، لزوم داشتن دانش مدیریت روشن تر است. بدون داشتن مهارتهای مدیریتی، مهندسی که فقط آموزش فنی دیده است قادر به اداره ی موفقیت آمیز چنین وظایفی نخواهد بود. با توجه به این مطلب و ضرورت برگزاری دوره های اثربخش برای مدیران ارشد، در این مقاله بین نیازهای آموزشی مدیران ارشد با توجه به مهارتهای سه گانه مدیران از دید آقای کتز (مهارت فنی، انسانی، ادراکی) و تعریف مدیریت (نیل به اهداف و رسالتهای سازمانی به صورت کارا و اثربخش) ارتباط برقرار و به موضوع لزوم آموزش مهارتهای مدیریتی به مهندسان با هدف پرورش مدیران بر مبنای مدل شایستگی پرداخته شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، نیازهای آموزش، مهارتهای مدیریتی، شایستگی
  • جعفر باقری نژاد، هومن فرشاد صفحه 19
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رشته تحصیلی بر درک ریسک فناوری ها بوده است. پژوهش حاضر از این نظر اهمیت دارد که تصمیم گیری برای فناوری ها به درک ریسک تصمیم گیرندگان بستگی دارد. در این مطالعه درک ریسک دانشجویان رشته های مختلف فنی و مهندسی در سه گروه مهندسی عمران، مهندسی برق و کامپیوتر و مهندسی مکانیک و همچنین، دانشجویان مدیریت کسب و کار (MBA) درخصوص فناوری ها بررسی شده است و این موضوع تحلیل می شود که آیا رابطه ای بین این رشته های تحصیلی و درک ریسک فناوری از نظر سلامت و ایمنی، زیست محیطی و اجتماعی وجود دارد یا خیر؟ در گام بعدی با توجه به رشد چشمگیر تعداد دانشجویان رشته های فنی مهندسی که رشته MBA را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند، بررسی می شود که آیا این رشته بر درک ریسک آنان تاثیری دارد یا خیر؟ چهار فناوری مورد مطالعه شامل انرژی های تجدید پذیر، مهندسی ژنتیک، نانوفناوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات است. نظر به تحلیل استنباطی انجام شده از داده های گردآوری شده در این تحقیق، نتایج نشان می دهند که دانشجویان در تمام رشته ها بالاترین میزان درک ریسک را از مهندسی ژنتیک و پایین ترین میزان درک ریسک را از انرژی های تجدیدپذیر دارند. دانشجویان رشته MBA در هر چهار فناوری بالاترین میزان درک ریسک تهدیدات اجتماعی را دارند. به طورکلی، دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف طی فرایند خودگزینی و اجتماعی شدن درک ریسک متفاوتی از فناوری ها دارند.
    کلیدواژگان: فناوری، رشته تحصیلی، درک ریسک، خودگزینی، اجتماعی شدن
  • ناصر طالب بیدختی، سعید غفاری صفحه 43
    ارتقای آموزش مهندسی برای رشد، تولید، پیشرفت فرهنگی و اقتصادی و ایجاد خدمات اجتماعی آینده ضروری است. در دنیای امروز دانشگاه ها می توانند مهارتهای لازم و پیشرفت فنی را با ارائه آموزش و پژوهش مناسب تامین کنند. این آموزش در کشورهای پیشرفته حالتی پویا دارد. در این کشورها افزون بر اینکه دروس نظری و تخصصی به خوبی به دانشجویان آموزش داده می شود و دانشجویان دروس گوناگونی را در زمینه های مختلف مهندسی آموزش می بینند، فعالیت عملی و کارهای آزمایشگاهی برای حضور هر چه بیشتر و حرفه ای تر دانشجویان در صنعت به خوبی در نظر گرفته می شود، به گونه ای که بیشتر واحدهای گذرانده شده به وسیله دانشجویان به صورت آزمایشگاهی یا پروژه هایی است که با صنعت در ارتباط است. در این مقاله روش های کارآمد آموزش مهندسی محیط زیست در کشورهای مختلف جهان بررسی و با نظام آموزشی ایران مقایسه شده و نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدیدهای برنامه های گوناگون تجزیه و تحلیل و در نهایت، راهکارهایی در خصوص کارآمد کردن سامانه آموزشی ایران در زمینه مهندسی عمران- محیط زیست ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، مهندسی محیط زیست، برنامه آموزشی، کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه، ایران
  • حوریه مرادی، مسعود بیژنی، غلامحسین کرمی، نگین فلاح حقیقی صفحه 65
    امروزه، بیکاری بعنوان یک معضل اساسی در جامعه، به ویژه در میان دانش آموختگان نظام آموزش عالی کشور، شناخته شده است. این مشکل در بین دانش آموختگان دانشکده های کشاورزی بیشتر از سایر رشته ها به چشم می خورد. به همین دلیل، توسعه توانایی و قابلیتهای کارآفرینی مهندسان کشاورزی، یک عامل مهم برای ساماندهی اشتغال آنان در آینده خواهد بود. هدف کلی این پژوهش ارزیابی مقایسه ای ویژگی های روانشناختی موثر بر نگرشهای کارآفرینانه در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری شامل 190 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان بودند که 127 نفر از آنان با استفاده جدول تاکمن به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب از دانشجویان رشته های مختلف بود. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از استادان با تخصصهای مرتبط مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که در حد قابل قبولی بود. براساس نتایج پژوهش، در میان ویژگی های روانشناختی کارآفرینی، دو خصوصیت ریسک پذیری و خلاقیت دانشجویان زن، در مقایسه با دانشجویان مرد، بالاتر بود. همچنین، تفاوت معنی داری میان دانشجویان مهندسی کشاورزی بر اساس رشته های مختلف تحصیلی در ویژگی های روانشناختی کارآفرینی به جز قابلیت کنترل درونی وجود نداشت. در نهایت توسعه مهارتهای کسب و کار و ارائه دوره های آموزش کارآفرینی به منظور تقویت قابلیتهای کارآفرینی در دانشجویان و غنی سازی محتوای این دوره ها مرتبط با رشته های مختلف کشاورزی و نیازهای بازار، از طریق تاسیس مراکز کارآفرینی، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری از پیشنهادهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگیهای روانشناختی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، هاجر معینی شهرکی صفحه 83
    چکیده: هدف کلی این تحقیق ارزیابی اثربخشی بیرونی برنامه درسی دوره مدیریت پروژه آموزشکده شرکت صنایع الکترونیک شیراز بر اساس مدل چشم شایستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموختگان رشته مدیریت پروژه آموزشکده شرکت صنایع الکترونیک شیراز است. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مدل چشم شایستگی بود که بین کلیه افراد جامعه توزیع شد. با استفاده از روش های آمار توصیفی داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: 1. دانش، مهارت و نگرش دانش آموختگان در بعد شایستگی فنی بالاتر از حد متوسط و پایین تر از حد مطلوب است. 2. دانش، مهارت و نگرش دانش آموختگان در بعد شایستگی رفتاری بالاتر از حد متوسط و پایین تر از حد مطلوب است. 3. دانش، مهارت و نگرش دانش آموختگان در بعد شایستگی زمینه ای بالاتر از حد متوسط و پایین تر از حد مطلوب است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شایستگی، برنامه درسی، مدیریت پروژه، مدل چشم شایستگی، شرکت صنایع الکترونیک شیراز
  • پرویز دوامی صفحه 119
    در این مقاله ضرورت ارتباط صنعت و دانشگاه به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های توسعه اقتصادی کشور، نقش و وظایف هر یک از این دو نهاد زیربنایی جامعه و موانع ایجاد ارتباطی منطقی و اساسی بین این دو به اختصار بررسی شده است. این واقعیت را باید پذیرفت که مشکلات یاد شده جزئی از موانع توسعه در کشور ما به شمار می رود و از طریق نگرشهای انتزاعی و خلا برنامه ریزی های توسعه ای مناسب نمی توان به موفقیتهای بزرگ در حل این مسائل دست یافت.
    علی رغم محدودیتها، الزامات و چالش پیش رو و مسئولیتهای اخلاقی متولیان صنعت و دانشگاه در برابر جامعه باید این واقعیت را پذیرفت که توسعه این رابطه برای هر دو بخش یاد شده سودمند است و لذا، نیازهای داخلی و اقتصادی، این سازمانها را ناگزیر به نزدیکی بیش از پیش و خودجوش به یکدیگر خواهد ساخت. برای بهبود این ارتباط و بر اساس نیازهایی که این دو سازمان به یکدیگر دارند، در این مقاله مدلی برای ارتباط صنعت و دانشگاه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارتباط صنعت با دانشگاه، آموزش مهندسی
  • محبوبه عارفی، اکبر خرسندی یامچی صفحه 131
    هدف این مطالعه ارزیابی درونی گروه مهندسی الکترونیک دانشگاه شهید بهشتی بود و کوشش شد تا با رویکردی سیستمی وضعیت مولفه های عمده و اصلی دروندادی، فرایندی و بروندادی گروه مشخص، نکات قوت و ضعف گروه شناسایی و در نهایت، پیشنهادهایی برای بهبود و ارتقای کیفیت گروه ارائه شود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و هدف آن در زمره تحقیقات کاربردی است؛ جامعه آماری مورد مطالعه مدیرگروه، اعضای هیئت علمی، دانشجویان (کارشناسی و تحصیلات تکمیلی)، دانش آموختگان، مسئولان کتابخانه، رئیس دانشکده و معاونان آموزشی و پژوهشی دانشکده برق و کامپیوتر بوده اند که از این میان، مدیر گروه، اعضای هیئت علمی، مسئولان کتابخانه، رئیس دانشکده، معاونان آموزشی و پژوهشی به طور کامل و از بین دانشجویان کارشناسی 103 نفر، دانشجویان تحصیلات تکمیلی 38 نفر و دانش آموختگان 112 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش تصادفی نسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات و داده های لازم از پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه سازمان یافته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل واریانس یکراهه و آزمون شفه) استفاده شد. با توجه به نتایج ارزیابی امتیاز نشانگرهای دروندادی گروه مهندسی الکترونیک 92/1، نشانگرهای فرایندی گروه مهندسی الکترونیک 16/2 و نشانگرهای بروندادی گروه مهندسی الکترونیک 86/1 بوده است. به طور کلی، در جمع بندی وضعیت گروه در تمام عوامل مورد بررسی در سطح نسبتا مطلوب و مشابهی قرار گرفت که حکایت از ضرورت تلاش و فعالیت بیشتر اعضای گروه و مسئولان ذی ربط در تمام عوامل مورد بررسی دارد که از آن جمله می توان به جذب اعضای هیئت علمی با تجربه،به کارگیری روش های تدریس متنوع و متناسب با برنامه های درسی در فرایند یادهی و یادگیری، هماهنگ کردن موضوعات درسی با نیازهای فرد و جامعه، ایجاد انجمن دانش آموختگان و افزایش کمی و کیفی امکانات آموزشی و پژوهشی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کیفیت آموزش عالی، تضمین کیفیت، اعتبارسنجی، ارزیابی درونی، پاسخگویی دانشگاه
  • صفحه 163
  • صفحه 165
|
  • M. Goudarzvandchegini, E. Tahery Page 1
    An engineering student who has not been in working environments and is not familiar with modern businesses may not know the significance of having an awareness of management knowledge and its various skills. An engineer who is involved in modern organizations, however, is fully aware of the importance and necessity of this knowledge. When an engineer is promoted to managing or supervisory positions and manages or supervises the other engineers of an organization, the necessity of having the knowledge of management becomes more obvious. Without having managing skills, an engineer who has just been trained technically will not be able to perform such tasks successfully. Concerning this point and the necessity of holding effective courses for senior managers, in this study, the training needs of senior managers with regard to triple skills of managers from Dr Ketzُs point of view (technical, human, and perceptive skills) has been related to a definition of management (reaching the goals and missions of the organization efficiently and effectively). This study also deals with the need for training managing skills to engineers with the goal of nurturing managers on the basis of Merit Model. Concerning the goal, the present study is considered as an applied research.
    Keywords: Training, training needs, managing skills, merit
  • J. Bagherinejad, H. Farshad Page 19
    This article explores the effects of academic discipline on risk perception of technologies. The importance of this topic is that decision making about technologies depends on decision maker’s perception of technologies. In this study, risk perception of students of different academic disciplines including civil engineering, electrical engineering, computer engineering, mechanical engineering and MBA will be analyzed. Our actual aim is to find if there is any relation between these fields of studies and risk perception of technologies in terms of health, environment and society. In the next step, according to the growth in number of engineering and technical students who choose to continue their studies in MBA, we will discuss whether this field of study does have effect on risk perception of people or not. Four technologies compared in this study are renewable energies, genetic engineering, nanotechnologies and information and communication technologies (ICT). Results show that students in all fields of study have the highest risk perception in genetic engineering and lowest in renewable energies. Students from different fields of study differ on risk perception in process of socialization and self-selection. Students of MBA have the highest risk perception of social threats in the four groups of technologies.
    Keywords: Technology, academic discipline, risk perception, self, selection, socialization
  • N. Talebbeydokhti, S. Ghaffari Page 43
    Improving engineering education is an essential task for development, production, cultural and economic progress and social services in the future for most of developing countries. In today's world, universities can provide the necessary skills and technical progress by proper education and research programs. These programs have a dynamic state in developed countries. In these countries, besides proper education of theoretical and special courses, academic programs and laboratory works are considered to further participation of students in industry so that most units passed by students are in the form of laboratory or real time projects. In this paper, efficient environmental engineering educational programs and systems in different countries will be comprehensively investigated and compared with the situation in Iran. Then, strengths, weaknesses, opportunities and threats of different educational programs will be analyzed and strategies to develop the educational system in Iran in the field of civil and environmental engineering will be provided.
    Keywords: Engineering education, environmental engineering, educational program, developed countries, developing countries, Iran
  • H. Moradi, M. Bijani, Gh. Karami, N. Fallah Page 65
    Nowadays, unemployment has known as a critical problem in various societies, especially among graduates of higher education system. This problem has been seen among agricultural graduates more that other disciplines. So, developing entrepreneurial abilities and competencies of agricultural engineers will be an important factor in their employment in future. The main purpose of this research is comparative assessment of affecting psychological traits on post graduate students of Ramin Agricultural and Natural Resources University (RANRU). The methodological approach was descriptive-survey. The statistical population consisted of 190 individuals of MSc students of (RANRU) of Khuzestan that 127 individuals of them using Takman table were selected as sample. Sampling method was proportional stratified random sampling technique from students of different disciplines. Research instrument was a questionnaire that its validity was proved on the basis of some faculty member's viewpoints with relevant specialties and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient that was in acceptable range. On the basis of research findings, among entrepreneurial psychological traits, two characteristics of risk taking and creativity were higher in female students in compare with male students. Also, there were no significant differences among agricultural engineering students on the basis of different disciplines, in all entrepreneurial psychological traits exception of internal locus. Finally, developing business skills and delivering entrepreneurship education courses to enhance student's entrepreneurial competencies and enriching the contents of these courses relating to different agricultural disciplines and the needs of market place through establishing entrepreneurship centers, incubators and science and technology parks are the suggestions of this research.
    Keywords: Entrepreneurship, psychological traits, post graduate students, ramin agricultural, natural resources university
  • M. Mohammadi, R. Naseri Jahromi, H. Moeini Shahraki Page 83
    The aim of this study is to evaluate the external effectiveness of the project management curriculum in the College of Shiraz Electronic Industries, based on the eye of the competence model. Statistical population of this study was all graduated of project management courses in the College of Shiraz Electronic Industries. The instrument of this study was a researcher-made questionnaire. Questionnaires were distributed among statistical population and data were analyzed by descriptive statistics. The results indicated: 1) in technical competency, graduates’ knowledge, skill and attitude were higher than median level and were less than optimal level. 2) In behavioral competency, graduates’ knowledge, skill and attitude were higher than median level and were less than optimal level. 3) In contextual competency, graduates’ knowledge, skill and attitude were higher than median level and were less than optimal level.
    Keywords: Evaluation, competency, curriculum, project management, eye of competence model, Shiraz electronic industries
  • P. Davami Page 119
    In this article the essential of collaboration between academia and industries as a basis of economic growth has been emphasized. The role and function of these sectors and also the barrier of this collaboration are briefly described.The combined forces of academia and industry are recognized as driving economic growth. The main hurdles are connected with difficulties in our national strategic planning. In spite of these limitations, it is believed that this collaboration is essential for the benefit of both academia and industries.For attempting to establish collaboration endeavors and facilitate this collaboration a new model is presented.
    Keywords: Collaboration among academia, industries, engineering education
  • M. Arefi, A. Khorsandi Yamchi Page 131
    The purpose of this research is the internal evaluation of Department of Electrical Engineering of Shahid Beheshti University by using a systemic approach to recognize its strengths, weaknesses and consequently to offer some suggestions for its quality improvement. The research methodology was descriptive survey. Statistical population were 8 subgroups including: Head of the department (the former and present), faculty members, the librarians and associate deans of education & research that were fully surveyed. Also the graduates (112), undergraduates (103) and post-graduate (38) students were selected randomly. In This study questionnaires and organized interviews were used. To analyze the data, descriptive statistics, one-way analysis of variance, and Scheffe testing were used. The results have shown that scores of input, process and outputs indicators of Electronic Engineering Department were:1/92, 2/16 and 1/86. Generally, the department status for all the factors were at relatively acceptable level, but requires further struggle and activities of deans and faculty members and officials for quality improvement of the department. For example attraction of faculty members with high experience, using various teaching methods, adjusting subjects with individual and community needs and creation of the Alumni Association.
    Keywords: Higher education, quality, quality assurance, accreditation, internal evaluation, accountability