فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 69 (بهار 1395)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 69 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مینو عالمی* صفحه 1
    در رشته ها و زمینه های کلاسیک و نوین مهندسی نظیر برق، مکانیک، الکترونیک، نفت، فناوری اطلاعات، مخابرات، مکاترونیک، علوم رایانه، رباتیک، هوش مصنوعی، شناختی و... زبان تخصصی و فنی انگلیسی به عنوان زبان مشترک ارتباطی نشر متون و ارائه شفاهی در همایشهای بین المللی (به ویژه در کشورهای درحال توسعه غیرانگلیسی زبان) پذیرفته شده است. از طرفی با افزایش تحرک و جابه جایی روزافزون نیروی کار در دهکده جهانی نیاز مهندسان به ارتقای مهارتهای ارتباطی در ابعاد بین المللی موضوعی حیاتی و نشانی از برتری است. این مهارتها نه تنها اهداف اصلی از منظر زبان شناسی نظیر بهبود تلفظ، تسلط بهتر بر واژگان و غیره را دربرمی گیرد، بلکه شامل مهارتهای اجتماعی و فرهنگی زبان و همچنین توانایی استفاده از راهبردهای مختلف جبرانی ارتباطی (مانند تفسیر)، هنگامی که معانی زبانی ناکافی به نظر می رسند، می شود. این مقاله، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، با مروری بر مباحث نظری مرتبط و تجربیات نویسنده و ارائه مثالهایی برای ورود به بحث، ابتدا به نقش و تاثیر زبان تخصصی در آموزش مهندسی می پردازند سپس، با اشاره به ویژگی های اساسی مهارتهای ارتباطی، که لازم است در برنامه های درسی رشته های مهندسی گنجانده شوند، آموزش زبان تخصصی را با در نظر گرفتن فعالیتهایی که نزدیک به شرایط علمی و حرفه مربوط است به عنوان عنصر حیاتی آموزش مهندسان فردا معرفی می کند.
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، زبان تخصصی، زبان فنی، آموزش مهندسی، نشر فرهنگی زبان
  • فیروز محمودی*، سمیه مولا صفحه 19
    یکی از موضوعات اساسی در ارزیابی کیفیت برنامه های درسی آموزش عالی میزان توجه به مهارتهای مورد نیاز زمانی و مکانی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان دستیابی دانشجویان سال آخر کارشناسی و کارشناسی ارشد فنی مهندسی دانشگاه تبریز به مهارتهای قرن 21 انجام گرفت. روش مطالعه توصیفی پیمایشی بود که 414 نفر از دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد فنی مهندسی به صورت تصادفی انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق-ساخته استفاده شد که روایی آن از طریق نظر متخصصان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (92/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد برنامه های درسی هر دو مقطع در حیطه عاطفی بالاتر از میانگین نظری بوده، اما برنامه های درسی دوره کارشناسی در حیطه های شناختی مهارتی و فرهنگی اجتماعی پایین تر از حد متوسط بودند و وضعیت مطلوبی نداشتند، ولی برنامه های درسی دوره کارشناسی ارشد در حیطه های شناختی مهارتی و فرهنگی اجتماعی از حد متوسط تا حدودی بالاتر بودند و وضعیت نسبتا مطلوبی داشتند. یکی از یافته های جالب توجه این بود که در برنامه های درسی هر دو مقطع توانایی اشتراک دانش پایین تر از میانگین بوده و این ویژگی در برنامه های درسی مورد توجه قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی دانشگاهی، مهارتهای قرن 21، حیطه شناختی، مهارتی، حیطه نگرشی، حیطه فرهنگی، اجتماعی
  • محمد امینی، حمید رحیمی* صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر، بررسی سبکها و شیوه های یادگیری دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه کاشان است. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل همه دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 2621 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران، 187 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه سبک های یادگیری کلب در قالب دوازده پرسش استفاده شد. روایی این پرسش نامه به صورت محتوایی مورد تایید متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد. تجزیه وتحلیل داده ها در سطح توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای، t مستقل و تحلیل واریانس) با استفاده از نرم افزار آماری Spss نسخه 18 انجام گرفت. یافته ها نشان داد شیوه یادگیری دانشجویان دانشکده مهندسی، بیشتر مفهوم سازی انتزاعی و آزمایشگری فعال است و تجربه عینی کمترین میانگین را دارد. همچنین سبک یادگیری دانشجویان دانشکده مهندسی، بیشتر جذب کننده و همگراست و سبک انطباقی کمترین میانگین را دارد. باتوجه به اینکه سبک یادگیری اکثر دانشجویان از نوع همگرا و جذب کننده است، پیشنهاد می شود از روش های آموزشی نوین مثل بحث گروهی، تفکر گروهی، و حل مسئله در آموزش این گروه ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: یادگیری، سبک یادگیری، دانشجویان، دانشکده مهندسی
  • محمدرضا نیلی، لیلا مقتدایی، حسین نظری، ستاره موسوی* صفحه 55
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده دانشگاه اصفهان است. روش تحقیق در این پژوهش، روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، دانش آموختگان کارشناسی مهندسی IT و مهندسی مکانیک دانشگاه اصفهان، شامل 320 نفر است. به این منظور، برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد نمونه 170 نفر به صورت نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و به صورت تصادفی به-عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه (محقق ساخته) است و پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج نشان داده است؛ 1 در واقع میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده، بیشتر از سطح متوسط است، 2 میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده در بعد اهداف، بیشتر از سطح متوسط است، 3 میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده در بعد محتوا، بیشتر از سطح متوسط است. 4 میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده در بعد روش تدریس، کمتر از سطح متوسط است، 5 میزان رضایت دانش آموختگان فنی مهندسی از برنامه درسی تجربه شده در بعد ارزشیابی، در سطح متوسط است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، رضایت، دانش آموختگان، فنی، مهندسی دانشگاه اصفهان
  • صادق مطهر*، علی اکبر عالم رجبی صفحه 77
    توجه به انرژی های تجدیدپذیر به عنوان جایگزین انرژی های فسیلی، باعث توسعه علمی و فنی کشورهای مختلف در این زمینه شده است. دانش انرژی های تجدیدپذیر شامل مجموعه ای از علوم و فنون مهندسی است که ماهیت میان رشته ای آن را آشکار می کند. باتوجه به گستردگی منابع تجدیدپذیر مانند انرژی های خورشیدی، باد، زیست توده و زمین-گرمایی در ایران، گسترش آموزش و پژوهش به همراه صنعت و فناوری در این زمینه امری اجتناب ناپذیر است. در این مقاله، ابتدا ضرورت آموزش انرژی های تجدید پذیر به عنوان یک رشته میان رشته ای و باتوجه به اهداف سند جامع علمی کشور، یعنی تربیت نیروی انسانی توانا در تولید علم و فناوری، مورد بحث قرار می گیرد. سپس، مروری بر تجارب و برنامه های آموزش انرژی های تجدید پذیر در چند کشور جهان و مقایسه ای با برنامه های درحال اجرا در دانشگاه های ایران صورت می گیرد. در پایان، راهکارها و پیشنهاداتی در زمینه آموزش انرژی های تجدید پذیر، که توسعه پایدار را در پی داشته باشد، ارائه می شود.
    کلیدواژگان: انرژیهای تجدید پذیر، آموزش، توسعه پایدار، برنامه درسی
  • سید احمد مدنی*، حمید رحیمی، سپیده یعقوبی صفحه 91
    یکی از راهبردهای اصلی نظامهای آموزشی در جهت بهبود کیفیت تدریس، افزایش مهارتهای اقدام پژوهی آموزشگران بوده است. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت مهارتهای اقدام پژوهی استادان رشته های مهندسی بود. جامعه آماری تحقیق تمام اعضای هیئت علمی رشته های مهندسی دانشگاه کاشان (113 نفر) بودند که تعداد 88 نفر از آنها از طریق فرمول کوکران به-عنوان نمونه تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته اقدام پژوهی بود که مهارتهای اقدام پژوهی استادان را در چهار مولفه (تشخیص موضوع، نگرش به اقدام پژوهی، مهارتهای گردآوری اطلاعات و اقدامات پژوهشی عملی) می سنجید. روایی پرسش نامه به صورت محتوایی مورد تایید کارشناسان قرار گرفت. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه شد. یافته ها نشان داد میانگین نمره مهارتهای اقدام پژوهی استادان (4/123) بالاتر از نمره ملاک (108) بود. مهارتهای تشخیص موضوع استادان و نگرش به اقدام پژوهی استادان، بالاتر از نمره ملاک، مهارت گردآوری اطلاعات استادان در حد متوسط و مهارت اقدامات عملی در رابطه با پژوهش استادان پایین تر از حد متوسط بود.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، تدریس، نظارت آموزشی، بهبود کیفیت تدریس
  • رضا میرعرب رضی*، سید عباس حسینی جو صفحه 103
    ارزشیابی پیشرفت تحصیلی فراگیران به عنوان حلقه پایانی نظام یادگیری در هر نظام آموزشی و در
    رشته های فنی مهندسی برای تربیت دانش آموختگانی کارآمد از اهمیت بسیاری برخوردار است. این پژوهش با هدف شناسایی و تفسیر عوامل موثر بر تغییر نمرات استادان در پایان ترم تحصیلی انجام شد. به این منظور ابتدا بر اساس طرحی تفسیری مطالعه ای کیفی انجام شد و 22 مصاحبه با استادان رشته های فنی مهندسی دانشگاه های مازندران و گلستان انجام شد. مصاحبه ها از طریق روش تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و به مقوله بندی داده های گردآوری شده پرداخته شد. نتایج نشان داد شش مولفه مصلحت اندیشی، سطحی نگری، نجات بخشی، رودربایستی، جهت گیری سیاسی، و بی تفاوتی می تواند به عنوان عوامل موثر بر نمره گذاری استادان مشارکت کننده در پژوهش شناسایی شود. این مقوله-ها نشان داد نظام ارزشیابی با تساهل و تسامح برخی از استادان با بی معنایی و
    بی عدالتی رو به رو است. زیرا با تغییر نمره از جانب آنان، نظام ارزشیابی معنای واقعی خود را از دست می دهد. سپس با روش زمینه یابی به آزمون اطلاعات از طریق پرسش نامه پرداخته شد. نمونه پژوهش در بخش کمی شامل 131 عضو هیئت علمی رشته های فنی مهندسی دانشگاه های مازندران و گلستان بود. تحلیل داده های کمی با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی، آزمونT تک نمونه ای و آزمون W (برای تعیین وزن عوامل) انجام شد. نتایج نشان داد تمام شش مولفه بر رفتار نمره گذاری استادان تاثیر معناداری دارند. مصلحت اندیشی (45/0)، سپس سطحی نگری (28/0) و نجات بخشی (24/0) به ترتیب دارای بیشترین وزن در بین عوامل بودند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزشیابی، دانشجو، استاد
  • تقویم کنفرانسهای آینده
    صفحه 119
|
  • M.Alemi* Page 1
    In classical and modern fields of engineering such as electrical, mechanical, electronics, information technology, telecommunications, mechatronics, computer science, robotics, artificial intelligence, cognitive, etc., technical English language has been well accepted as a common language of communication for written diffusion of subjects and oral presentations at international conferences (especially in non-English developing countries). On the other hand, with increasing labor mobility in the global village engineers need to improve and enhance their communication skills on the international scale which is crucial and considered as a sign of excellence. These skills not only include the main purposes from the linguistics point-of-view, such as improving pronunciation, better command of vocabulary, etc., but also include social and cultural skills as well as the ability to use different strategies or compensation communication (like interpreting) when verbal meanings seem insufficient. The authors in this paper first examine the role and impact of Technical English in modern engineering education, and then will discuss the basic features of communication skills that need to be included in undergraduate engineering curricula.
    Keywords: Technical English, vocational English, engineering education, language, culture, English language
  • F. Mahmoudi*, S. Mola Page 19
    One of the key issues in assessing of curricula quality is attention to required skills. This study aimed to assess the achievement of 21th -century basic skills in senior undergraduate and postgraduate engineering students of Tabriz University. The method of study was descriptive research. 414 engineering students of bachelor's and master's degree were selected by randomly. A researcher made questionnaire was used to collect data. The validity of instrument based on experts opinion and reliability through Cronbach's (alpha) coefficient (0.92) was approved. The results showed that the affective domain of bachelor's and master's curricula were above the predetermined average, but undergraduate curricula in the domains of cognitive and socio-cultural skills are lower than average and failed to fulfill goals addressed by 21 century, The curriculum of postgraduate (master's degree) in the domains of cognitive and socio-cultural skills are somewhat higher than average and were relatively favorable. One interesting finding was that in both curricula the ability to share knowledge was below the average and the sharing knowledge was not focused in teaching and learning process.
    Keywords: University curriculum, 21st century skills, domains of cognitive skills, social, cultural areas, domain of attitude
  • M. Amini, H. Rahimi* Page 39
    The purpose of this research was the survey on learning styles of engineering students and its implications for higher education curricula. The type of research was applied research and survey approach. The population of this research was all of the engineering students in Kashan University (N=2621) which 187 of them were selected by sample size formulate. The data was collected using Kolb learning style questionnaire with 12 items. Questionnaire validity confirmed by the corresponding experts. By use of Cronbach Alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.87. Data’s analysis is performed does in descriptive level (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential level (one sample t test, independent t-test and one way ANOVA) by SPSS 18 statistical software. Findings indicated that Engineering students learn method was more abstract conceptualization and active experimentation and concrete experience has the lowest average. Also engineering student's learning style, absorbing and converges and has the lowest average is accommodating.
    Keywords: Learning, Learning Style, Student, Engineering College, University
  • M. R. Nili, L. Moghtadaei, H. Nazari, S. Mosavi* Page 55
    The purpose of the present research was to examine the satisfaction degree of graduates in Department of Engineering and Science at Isfahan University about quality of experimented curricula. The present study is applied research and its method is descriptive-survey. Statistical population included all 320 graduates in IT and mechanical engineering at Isfahan University¬. Method of sampling was stratified random sampling. According to the Cochran's sample size formula 170 graduates were chosen as sample. Research instruments was questionnaire of which designed by researcher. The content validity of questionnaire was determined using the specialist`s views and the reliability of the questionnaire was estimated 0.90 by using Coronbach`s Alpha method. The result showed that 1- In the aim’ dimension, the satisfaction degree of graduates about experimented curricula is “more than average.”, 2- In the content’ dimension, the satisfaction degree of graduates about experimented curricula is “more than average.”3- In the teaching method’ dimension, the satisfaction degree about experimented curricula is less than average.4- In the evaluation’ dimension, the satisfaction degree about experimented curricula is average.
    Keywords: Experiential curriculum, satisfaction, graduate, University of Isfahan, engineering, technology
  • S. Motahhar*, A. A. Alem, Rajabi Page 77
    Renewable energies as an alternative energy of fossil energies causes scientific and technological development in many countries. The science of renewable energy includes various types of science and technologies that proofs the interdisciplinary nature of renewable energy education. Various types of renewable source, i.e. solar energy, wind energy, biomass and geothermal energy, can be found in Iran which implies the importance of renewable energy education and research in Iran. According to Iranian Science, Technology and Innovation Map, renewable energy education consider as one of the interdisciplinary program to train educated people in this field. In this paper, the renewable energy education programs in Iran were criticized. A comparison between renewable energy education programs in Iran and other countries was made. The current state of renewable energy education in Iran seems to be inadequate and it should be expanded and strengthened. Some suggestions were given to improve renewable energy education programs in Iran.
    Keywords: Renewable energy, education, sustainable development, curriculum, Iran
  • A. Madani*, H. Rahimi, S. Yaghoubi Page 91
    The main purpose of the current study is to identify Iranian higher education faculties’ action research skills. The study population was all Engineering faculty members in the University of Kashan (113 members). A random sample of 88 of these faculty members was recruited for this study. The instrument used in the present paper was a researcher-made action research questionnaire. The questionnaire assesses the faculties’ action research skills in four major catigories (recognition of problems, attitude towards action research, data collection skills, and practical research actions). The overall reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha was 0.852, which showed the high reliability and internal consistency of the research instrument. This study clearly revealed that a considerable portion of faculty members are totally unaware of action research as one of the strategies for impoving the quality of education. Further analysis showed no major differences in the educational behavior of faculty memebrs who were either aware or unaware of the concept of action research. The most instresting finding of the current research is that all faculty members recognize educational problems or topics very well (recognition of problems) and are always involved and obsessed with educational issues (attitude towards action research) but are not skillful enough to deal with problems and practical decision-making (data collection skills and practical research actions).
    Keywords: Action research, teaching, educational supervision, improving the quality of teaching, faculty members
  • R. Mirarab*, A. Hoseinijo Page 103
    Evaluating educational progress of students as final step in learning systems, especially in engineering disciplines, is very important to have effective graduates. This study aimed to identify and interpret factors affecting and altering final scores of professors at the end of semester. To achieve this, a qualitative study based on an interpretation plan was conducted including interview with 22 professors in engineering disciplines at the two universities namely University of Mazandaran and Golestan University. Through content analysis and open coding, interviews were analyzed and categorization of data was perfored. Findings showed 6 factors namely expediency, superficiality, lifesaving, embarrassment, political orientation and incuriosity can be considered as factors affecting final scores of interviewed teachers. It is understood that under the effect of these factors, professor’s toleration lead to a meaningless and unfair educational evaluation system. These findings were validated by a survey conducted using a questionnaire. The sample included 131 professors in engineering disciplines at the two aforementioned universities. Gathered data were analyzed using descriptive statistics, one sample T-test and W test. Findings showed all of 6 factors, to some extent, have significant effect on final scores of professors at the end of semester. Expediency (0.45), superficiality (0.28) and lifesaving (0.24) are the three most important factors among all.
    Keywords: Higher education, scores, evaluation, students, professors