فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 72 (زمستان 1395)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 72 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز دوامی* صفحات 1-21
    این واقعیتی است که علم و دانش مهندسی در عصر حاضر هر 10 سال دوبرابر می شود. این تحول حاصل پیدایش و کاربرد فناوری های نوین است که چرخه عمر تولید محصولات جدید را کاهش داده، قیمت آنها را پایین آورده و کاربری آنها را افزایش داده است. همچنین دانسته شده است که دانشجویان رشته مهندسی نمی توانند در یک دوره چهارساله به تمام دانش، تجربه و الزامات حرفه مهندسی آشنا شوند، حتی شالوده مهندسی در طی سالیان گذشته دچار تحول و دگرگونی شده است. دانش آموخته مهندسی دانشگاه ها به این واقعیت رسیده است که تنها راه ایفای وظایف مهندسی و برخورد مسئولانه با حرفه مهندسی به آموزشهای مادام العمری نیاز دارد و مهمترین وظیفه دانشکده مهندسی چگونگی فرایند یاددهی به دانشجویان خود است. از طرف دیگر هنگامی که یک مهندس جوان به کار مشغول می شود از تفاوتهای بین دو محیط دانشگاهی و کاری خود شگفت زده می شود. برای آنکه در کار خود، که آن هم با تحولات زیادی روبه رو است، موفق شود نیاز به آموزه های مهمی علاوه بر آموخته های دوران تحصیل خود دارد. در این مقاله این آموزه ها مورد بررسی قرار گرفته است. برای آنکه مهندسان جوان بتوانند در آغاز ورود به شغل مهندسی و ادامه این راه موفقیتهای لازم را به دست آورند، توجه و به کار بستن این نکات ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، تفاوت های صنعت و دانشگاه، آموزش صنایع، دانشگاه، آموزش
  • محمد کاراموز *، پانیذ محمدپور، زهرا زحمتکش صفحات 23-43
    دانشجویان سرمایه های انسانی جامعه برای رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و صنعتی هستند. در این میان، نقش دانشگاه به عنوان محیط اصلی رشد و اعضای هیئت علمی برای ایجاد انگیزه و هدایت دانشجویان در طول مسیر سازندگی آنها غیر قابل انکار است. هدف از این مطالعه، بررسی نقش آموزش مهندسی و بهبود آن در وضعیت کیفی آموزش، تربیتی و تحصیلی دانشجویان است. بدین منظور، تعاریف پایه مطرح در این زمینه بررسی و ارائه شده اند. سپس، عوامل مهمی که در قالب آنها کیفیت فردی و علمی یک دانشجو شکل می گیرد و در زمینه ارتقاء کیفیت آموزش و تحصیل دانشجویان موثرند شناسایی و رتبه بندی شده اند. بدین منظور از ابزارهای مدیریت چندمعیاره (MCDM) استفاده شده است. همچنین شاخصی جهت کمی کردن نقش آموزش مهندسی در تربیت و تحصیل دانشجویان ارائه و برای تعدادی از دانشگاه های جامع و مهندسی در سطح کشور به عنوان مورد مطالعاتی پیاده سازی شده است. در ادامه، تاثیر عدم قطعیت های موجود در تعیین عوامل موثر در آموزش مهندسی با استفاده از یک روش بر پایه زنجیره مارکو (Marcov Chain) مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس، گستره محتمل برای تغییرات شاخص ارائه شده به منظور ارزیابی کیفی آموزش مهندسی تعیین شد. نتایج این مطالعه حاکی از اهمیت قابل توجه عواملی همچون شرایط محیطی و امکانات زیرساختی، اندرکنش با استاد و شرایط شخصی/هدفمندی دانشجو در کیفیت آموزش مهندسی و لزوم توجه بیشتر به این گونه عوامل برای بهبود کیفی آموزش است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، مهندسی عمران، توسعه شاخص کیفیت آموزش، تصمیم گیری چندمعیاره، تحلیل عدم قطعیت
  • مریم زمانی فر، رضا محمدی، فاطمه صادقی مندی* صفحات 45-67
    برنامه های درسی به عنوان یکی از مهمترین عناصر و دروندادهای نظام آموزشی به شمار می روند. امروزه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی درصدد هستند تا با استفاده از روش های مختلف به ارزیابی کیفیت برنامه درسی در گروه های آموزشی پرداخته، به نقاط ضعف و قوت آن ها پی برده و اقدامات مناسبی را در جهت اصلاح و بهبود کیفیت آن انجام دهند که یکی از این روش ها اجرای فرایند ارزیابی درونی در سطح گروه های آموزشی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت برنامه درسی در80 گروه آموزشی مهندسی دانشگاه های تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سراسر کشور براساس نتایج حاصل از ارزیابی درونی انجام شده است. روش تحقیق مقاله حاضر تحلیل اسنادی و فرا- تحلیل می باشد و کیفیت برنامه درسی در گروه های مذکور با استفاده از 5 ملاک و40 نشانگر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتیجه ارزیابی ملاک ها و نشانگرهای این عامل در گروه های مذکور نشان دهنده مطلوبیت نسبی آن می باشد. در خاتمه پیشنهادهای اساسی برای بهبود کیفیت برنامه درسی در گروه های آموزشی مهندسی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، کیفیت، ارزیابی درونی، گروه های آموزشی مهندسی
  • جلیل فتح آبادی، غلامرضا شمس مورکانی، زهرا معارفوند* صفحات 69-94
    هدف مطالعه وضعیت تحصیلی داوطلبان هریک از گروه های آموزشی (علوم انسانی، فنی- مهندسی و علوم پایه) در سه مقطع تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) می باشد. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی وازلحاظنحوه گردآوریدادهبهروشکمیانجام گردید. داوطلبان آزمون هایسراسریرشته های علوم انسانی، فنی- مهندسی و علوم پایه در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در سال 93-1392 جامعه آن را تشکیل دادند. برای اجرای پرسشنامه ها ابتدا از طریق نمونه گیری هدفمند شش دانشگاه که به پذیرش کران بالا و پایین آزمون ورودی در هر سه مقطع تحصیلی میپرداختند انتخاب، و با روش تصادفی طبقه ای از داوطلبان پذیرفته شده در رشته های موجودآن دانشگاه ها نمونه گیری شد. حجم نمونه شامل 2293 نفر از پذیرفته شدگان بود. ابزار پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید خبرگان و صاحبنظرانو ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ بیش از 70/0 گزارش شد.جهت تحلیل داده های پرسشنامه ها از آزمون های t تک نمونه ای، آزمون t برای دو گروه مستقل، آزمون تحلیل واریانس یک راهه، آزمون تعقیبی توکی و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد که وضعیت تحصیلی داوطلبان مقطع کارشناسی در ابعاد مختلف آموزشی، روان شناختی، خانوادگی، اقتصادی و فرهنگی به طور معناداری بالاتر از حد متوسط بود. وضعیت داوطلبان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در کلیه ابعاد فوق به طور معناداری بالاتر از حد متوسط بود اما وضعیت داوطلبان کارشناسی ارشد در بعد اقتصادی، به طور معناداری پایین تر از حد متوسط و وضعیت داوطلبان مقطع دکتری در بعد فرهنگی در سطح متوسط بود. وضعیت داوطلبان رشته های علوم پایه و علوم انسانی در بعد فرهنگی نیز در سطح متوسط بود.
    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، داوطلبان ورود به دانشگاه، رشته تحصیلی، فنی مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی، دوره تحصیلی
  • محمدرضا زارع بنادکوکی*، محمد علی وحدت زاد، محمدصالح اولیاء، محمد مهدی لطفی صفحات 95-118
    دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، به عنوان نهادهای دانش محور نقش کلیدی در توسعه کشورها دارند و عملکرد آنها در حوزه های مختلف باید ارزیابی شود. در میان کارکردهای مختلف دانشگاه ها، پژوهش و تولید علم نقش برجسته ای دارد و بررسی برون دادهای علمی، بخش مهمی از ارزیابی علمکرد دانشگاه ها محسوب می شود. یکی از روش های ارزیابی برون دادهای علمی، به کارگیری شاخص های علم سنجی است. بیشترین تعداد برون داد علمی دانشگاه های ایران در سالهای اخیر به موضوعات مهندسی اختصاص دارد. در این مقاله، 85097 مقاله علمی با موضوعات مهندسی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با روش پیمایشی-توصیفی انتخاب و بررسی می شود. داده های هر دانشگاه به صورت جداگانه با شاخص های تعداد تجمعی برون دادهای علمی مهندسی، تعداد استنادها، سهم کیفی، شاخص h، پارامتر m و شاخص g تحلیل و رتبه بندی موسسات انجام می شود. نتایج نشان می دهد دانشگاه تهران از نظر تعداد تجمعی برون دادهای علمی مهندسی و تعداد استنادها، دانشگاه صنعتی شریف از نظر شاخص های h و g، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی از نظر سهم کیفی و دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل از نظر پارامتر m و سهم دانشکده های مهندسی در برون داد مهندسی، برترین دانشگاه های ایران در بین دانشگاه های مورد بررسی هستند. همچنین نتایج رتبه بندی های ارائه شده با نتایج نظام رتبه بندی ISC مقایسه می شود. یافته ها نشان می دهد رتبه بندی دانشگاه های ایران از نظر شاخص های تعداد تجمعی برون داد مهندسی، تعداد استنادها، شاخص h و شاخص g با نتایج نظام های رتبه بندی ISC همبستگی معناداری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد علمی، رتبه بندی دانشگاه ها، علم سنجی، برون داد مهندسی، شاخص h، پارامتر m، شاخص g
  • علیرضا جهان تیغ*، محمد علی داییان صفحات 119-136
    این مقاله ضرورت آموزش اصول مدل سازی سه بعدی کامپیوتری به دانشجویان مهندسی را بررسی می نماید. به این منظور ابتدا کاربردهای مدل سازی سه بعدی کامپیوتری در فرایند طراحی مهندسی و تاثیر استفاده از آن در سرعت و سهولت کار طراحی بررسی شده است. به این منظور سه مرحله اصلی فرایند طراحی مهندسی یعنی «ایده پردازی»، «اصلاح» و «اجرا» به تفکیک بررسی شده، نتایج حاصله در قالب شش گزاره ارائه شده است. این گزاره ها حاکی از نقش محوری مدل سازی سه بعدی کامپیوتری در فرایند طراحی مهندسی است که بهره گیری از آن مستلزم فراگیری اصول علمی و کسب مهارت در زمینه کار با ابزارهای آن است. در بخش بعدی مقاله، 25 مورد از دروس مرتبط با مدل سازی سه بعدی در دانشگاه های برتر مهندسی دنیا ارائه شده است. نویسندگان در انتها با استناد به نتایج پژوهش، بر ضرورت تدوین برنامه ای جهت آموزش اصول مدل سازی سه بعدی کامپیوتری و ابزارهای آن به دانشجویان رشته های مختلف مهندسی و تحقیقات بیشتر در این زمینه تاکید نموده اند.
    کلیدواژگان: فرایند طراحی مهندسی، مدل سازی سه بعدی کامپیوتری، آموزش مهندسی، کاربردهای مدل سازی، طراحی مهندسی همزمان
  • معصومه احمدی*، مریم فرهادی صفحه 137
    محیط زندگی با تعریف روشن عرصه های فردی و جمعی و ایجاد سلسله مراتب فضایی سامان می یابد و عرصه های تعریف شده احساس تعلق افراد به محیط را افزایش می دهد. محیط های آموزشی ازجمله محیط آموزش معماری نیز به چنین عرصه هایی نیاز دارند. این مقاله، عرصه کار فردی در کارگاه طراحی معماری را به عنوان مکملی برای عرصه کارجمعی و عاملی تاثیرگذار بر کیفیت محیط آموزش مطرح می کند. هدف این پژوهش کیفی، معرفی عرصه کارفردی به عنوان قرارگاه رفتاری کارآمد در کارگاه طراحی معماری است. روش تحقیق، تحلیلی- توصیفی است و رویه عملی آن استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی12 دانشکده معماری در10 کشور جهان به صورت مشاهده و مصاحبه است. به منظور برخورد با طیفی وسیع، نمونه ها از نقاط مختلف جهان انتخاب و برای فراهم شدن امکان مقایسه، اطلاعات جمع آوری شده در قالب جداولی با ساختار یکسان تنظیم شده است. در راستای پژوهش، لزوم وجود عرصه کارفردی در کارگاه از دو جهت-آموزش معماری و علوم رفتاری- بررسی شده است؛ نمونه های موردی نیز بر اساس شاخصه های شکل گیری عرصه کارفردی به عنوان یک قرارگاه رفتاری مورد بررسی قرارگرفته اند. نتایج نشان می دهد تعریف عرصه کارفردی بنا به نیاز واقعی دانشجویان صورت گرفته و تاثیر مثبتی بر یادگیری و افزایش حس تعلق آن ها به محیط آموزشی می گذارد. با توجه به سیاست های آموزشی و قابلیت های فضایی، این عرصه، قلمروهایی با طیفی از مرزهای فیزیکی تا مرزهای روانی را در برمی گیرد. درپایان می توان گفت، تعریف عرصه کارفردی با مرزهایی روشن، در عین انعطاف پذیری و حفظ ارتباط آن با عرصه کارجمعی، این قلمرو را به فضایی کارآمد بدل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی، کارگاه طراحی معماری، عرصه کار فردی، قرارگاه رفتاری، انعطاف پذیری
|
  • Parviz Davami * Pages 1-21
    Scientific and engineering knowledge doubles every 10 years. This geometric growth rate has been reflected in an accelerating rate of introduction and adoption of technology. Product cycles continue to decrease and each cycle delivers more functional and often less expensive versions of existing products. The idea that a student learns all that he or she needs to know in a four year engineering program is just not true and never was. Not even the “fundamental” are fixed, and new information has to enter the engineer’s life. Engineers must accept responsibility for their own continual reeducation, and engineering schools are going to have to prepare engineers to do so by teaching them how to learn. This is also true for young engineers the engineering workforce, which is also changing at an increasing rate.
    They will find a significant differences between the missions of academia and the new job’s environment. Engineers need to understand that to be successful in this new and different environment, he or she will need to learn many more new aspects of engineering. This article focuses on these vital subjects needed by a young engineer to succeed in their profession.
    Keywords: engineering education, difference between university, industry, education in industry, University
  • Mohammad Karamoz *, Paniz Mohamadpour, Zahra Zahmatkesh Pages 23-43
    Students are a major human resource potential for economic, social and industrial development. However, the role of universities as the main medium for growth and faculty members who direct and motivate students greatly enhance their impact on society and development. In this study, the quality of students’ education and methods to improve that education have been investigated. For this purpose, the factors/criteria in which personal, professional and technical capabilities are formed, are identified and ranked. Multicriteria decision making (MCDM) is used for this evaluation. An index called the engineering education quality index (EEQI) was proposed and four universities were selected for testing purposes. These universities consisted of two major universities in Tehran and in another city and two engineering colleges. An uncertainty analysis was performed on major factors affecting the EEQI using the Markov chain method. In this way, the range of applicability of factors is captured. The results show that working environment, education infrastructure, students-professors interactions, personal life and motivation are among the important factors that should be improved in order to increase the quality of engineering education.
    Keywords: engineering education, civil engineering, developing education, quality index, multi criteria, decision making, uncertainty analysis
  • Fateme Sadeghmand*, Reza Mohamadi, Maryam Zamanifar Pages 45-67
    Curriculum is one of the most important factors and inputs of educational systems. Today higher education institutions and universities use various ways to evaluate the quality of their curriculum and identify the strengths and weaknesses after implementing a new curriculum to improve the quality of education. One of these is internal evaluation. The purpose of this research is to study the quality of the curriculum in 80 engineering departments based on the results of internal evaluation reports. The methodology of this research is a document analysis using the meta-analysis method on 80 internal evaluation reports of engineering departments. We used 5 criteria and 40 indictors to study the current status of the curriculum in these departments. The analysis of data indicates that the quality of curriculum in engineering departments is far from a desirable level and in need of revision and reformation. Lastly, several recommendations have been presented in order to improve the quality of the curriculum in engineering departments.
    Keywords: Higher education, curriculum, quality, internal evaluation, engineering departments
  • Jalil Fathabadi, Gholamreza Shams Morkani, Zahra Maarefvand * Pages 69-94
    The aim of this study was to evaluate the educational status of candidates from different majors (humanities, technical and fundamental) at all three degree levels (Bachelor, Masters and Ph.D.). The purpose is functional and was performed by data collection in a quantitative method. All national entrance examination candidates from humanities, technical and fundamental majors in 2013-2014 formed the participants. The research instrument was questionnaires. The validity of the questionnaires was approved by experts and scholars; the questionnaires reliability, using Cronbach's alpha coefficient, was more than 0/70. The questionnaires were distributed to six public and private universities conducting the upper and lower entrance exam for three academic degrees selected by purposive sampling, the participant sample was chosen using a stratified random sample of candidates accepted in existing disciplines at that universities. The sample size consisted of 2293 of those that were accepted. One sample t-test, t test for independent groups, ANOVA test, Tukey test and rank test Friedman was used to analyze the data. The results showed that all the Bachelor candidates educational status were significantly higher than average in various aspects of educational, psychological, familial, economic and cultural dimensions. The educational status of the Master and Doctoral candidate volunteers were significantly higher than average in all dimensions. Notably, the Master's candidates in Economics were significantly lower than the average, but the doctoral candidates were in the middle in the cultural dimension. The fundamental sciences and humanities candidates were in the medium level for the culture dimension.
    Keywords: Educational status, University candidate, Field of study, Fundamental, Technical sciences, Humanities, Degree of study
  • Mohammad Reza Zare *, Mohammad Ali Vahdatzad, Mohammad Saleh Olia, Mohammad Mehdi Lotfi Pages 95-118
    Universities and higher education institutions, as knowledge-based organizations, have a critical role in the development of countries; therefore, it is essential that their performance is evaluated according to specific criteria. Among the various functions of universities, research and knowledge production is significant; so, evaluating their scientific outputs should be a substantial part of a performance evaluation system. One of the most well-known methods for a scientific production evaluation is the use of scientometrics measures. In recent years, the scientific production of Iranian universities in engineering has been favorable; hence, we selected and analyzed 85,097 scientific papers from Iranian universities under the Ministry of Science, Research and Technology. The universities were ranked based important measures including: cumulative number of scientific outputs, number of citations, qualitative contribution, h-index, m-parameter, and g-index. Results show that the University of Tehran in both cumulative number of scientific outputs as well as number of citations, Sharif University of Technology in both h-and g- indices, Polymer & Petrochemical Institute in qualitative contribution, and Babol Noshirvani University of Technology in m-parameter as well as portion of engineering faculties in engineering outputs are the best among the surveyed universities. Moreover, our ranking has a significant correlation with that of the ISC ranking system according to the cumulative number of scientific outputs, number of citations, h-index, and g-index.
    Keywords: Scientific performance, university ranking, scientometric, scientific output of engineering, h-index, m-parameter, g-index
  • Alireza Jahantigh *, Mohammad Ali Daeian Pages 119-136
    The necessity of teaching 3D computer modelling to engineering students is studied in this paper. Firstly, the applications of 3D computer modelling in engineering design are described and then an investigation is carried out to understand how it can speed up and ease the design process. Later, three main stages of the engineering design process, i.e. "Ideation", "Refinement" and "Implementation" are introduced, and consequently the results are presented in the form of 6 statements. These statements demonstrate the essential role of 3D computer modelling in the process of engineering design, and outline the importance of learning its scientific principles, and working with the relevant computer tools in this area. Twenty-five examples of relevant to 3D modelling courses at a number of top ranked universities worldwide are provided. Finally, according to the results of this study, the need to plan for and establish a program for teaching the principles of 3D modelling and relevant computer tools to engineering students is emphasized. Lastly, the authors provided recommendations and directions for future research in this field.
    Keywords: Engineering design process, 3D computer modeling, engineering education, 3D modeling applications, concurrent engineering design
  • Masoomeh Ahmadi *, Maryam Farhady Page 137
    Built environments are formed through definition of public and private territories and organization of spatial hierarchies. Appropriate definition of space increases people's sense of belonging to their environment. Educational environments, including architectural schools, also need the above territories. This study introduces the personal workspace, as a supplement to the public workspace in a design studio, as an effective factor on the quality of the environment for architectural education. In this regard, this study aims to introduce the personal workspace as an efficient behavior setting in the architectural design studio. The descriptive analysis in this research is achieved through library studies on theoretical background, observations and interviews on 12selected architecture schools in 10 countries. The necessity of personal workspace in design studios is discussed from two approaches: architectural education and behavioral sciences. The selected cases are analyzed according to the formation of personal workspace as a behavior setting. The results reveal that the personal workspace is configured according to the student's real needs. Also, it has a positive effect on their learning quality and increasing the sense of belonging to the educational environment. However, based on educational policies and spatial potentials, the personal workspace forms a territory with a range from physical to psychological boundaries. Finally, defining personal workspace with clear boundaries, while also considering its flexibility and connection to the public workspace, would better determine the efficiency of the personal workspace in the design studio.
    Keywords: Design education, architectural design studio, personal workspace, behavior setting, flexibility