فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 77 (بهار 1397)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 77 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحمت ستوده قره باغ، شاکر خردمندی نیا * صفحات 1-17
    امروزه پذیرش در آزمون های رشته های مهندسی تضمینی برای ورود به بازار کار و یافتن شغل مناسب نیست و بزرگترین دغدغه دانش آموخته گان مهندسی به ویژه مهندسی شیمی، یافتن شغل متناسب با تحصیلات دانشگاهی می باشد. به نظر می رسد گسترده بودن صنعت و فاصله نیازهای صنایع با آموزشهای دانشگاهی مهمترین علت عدم آشنایی دانشجویان با زمینه های کاری است. در این بحث، ابتدا دسته بندی فرصتهای شغلی بازار کار ایران برای مهندسین شیمی معرفی شده و سپس زمینه اشتغال در شرکت های مهندسی طراح و مشاور، پروژه های طراحی و ساخت مجموعه های صنعتی به تفصیل بررسی گردیده است. با توجه به نیازهای فرآیندی طراحی یک پروژه، نقش مهندسین شیمی و مهارتهای مورد نیاز در مراحل مختلف طراحی شمرده شده است و در هر بخش پیشنهاداتی برای ارائه برخی آموزشهای اولیه در دانشکده های مهندسی ارائه گردیه است. ارائه این آموزشها، شناخت دانشجویان از فرصتهای شغلی در صنایع کشور را بالا برده و موجب انتخاب آگاهانه زمینه شغلی آینده آنها شده و به مطالعات و کسب مهارتهای جنبی دانشجویان جهت خواهد داد.
    کلیدواژگان: رشته مهندسی شیمی، آموزش دانشگاهی، پروژه های صنعتی، مهندس فرآیند، مهارتهای طراحی
  • معصومه اجلالی، داود کاه فروشان * صفحات 19-31
    تعیین دقیق سطح دانش زیست محیطی رشته های مهندسی بدلیل اهمیت آن در آینده شغلی آنها و درگیر شدن در فعالیت های مرتبط با محیط زیست حائز اهمیت است. در این پژوهش به ارزیابی سطح دانش زیست محیطی دانشجویان رشته های مهندسی در دانشگاه صنعتی سهند تبریز پرداخته شده است. در این رابطه پیمایش آماری از 360 نفر از دانشجویان دانشگاه با روش نمونه گیری طبقه ای از 3 دانشکده مهندسی دانشگاه در مقاطع کارشناسی و ارشد به تفکیک جنسیت بعمل آمد. ارزیابی با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد انجام پذیرفته و داده های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری Excel پردازش شد. نتایج نشان داد که 44. 5% از دانشجویان فاقد سطح مطلوبی از دانش محیط زیست هستند. در این میان تنها 10 درصد دانشجویان مورد بررسی، عملکرد دانشگاه را در مورد بالابردن دانش زیست محیطی دانشجویان خوب اعلام کردند. 32. 4 % از دانشجویان مورد بررسی اذعان داشتند که ارتقاء دانش زیست محیطی دانشجویان فوق العاده ضرورت دارد. مطابق نتایج، 17% از دانشجویان تمایل به گذراندن درس آشنایی با محیط زیست دارند. نتایج به دست آمده بر خلاف روند رشد تحصیلی دانشجویان نشان داد که با ارتقای مقطع تحصیلی دانشجویان، سطح دانش زیست محیطی دانشجویان چندان تغییری نمی کند که این می تواند هشداری برای مسئولین دانشگاه باشد تا در جهت بهبود عملکرد دانشگاه در زمینه افزایش آگاهی زیست محیطی دانشجویان که امروزه یکی از مسائل اساسی مورد بحث در دوران صنعتی می باشد گامی بردارند.
    کلیدواژگان: دانشجویان مهندسی، دانش زیست محیطی، آموزش عالی، آموزش مهندسی، دانشگاه صنعتی سهند
  • فرزاد هورفر *، لادن خوشنویسان، بهزاد مشیری، مجتبی زارع مهرجردی، کریم سلحشور، عسگر هورفر صفحات 23-67
    با توجه به اهمیت کاربردی گرایش "کنترل فرآیند" در صنایع مختلف، در این مقاله سعی شده است که ضمن شناسایی وضعیت فعلی و ارزیابی کیفیت نحوه آموزش این گرایش در داخل کشور و نیز مقایسه آن با سازوکارهای آموزشی متداول در کشورهای توسعه یافته، نسبت به ارائه راهکارهای موثر و عملی جهت ارتقای سطح آموزش این تخصص مهم و کلیدی اقدام گردد. در همین راستا، با معرفی و تدوین یک نقشه راه کاربردی تلاش شده است تا کمبودها و کاستی های موجود در سیستم آموزش داخلی مرتبط با حوزه "کنترل فرآیند" در کوتاه ترین زمان ممکن مرتفع گردیده و بتوان با برداشتن چند گام اساسی، استانداردهای آموزش داخلی را ازلحاظ فاکتورهای موثری، مانند سطح دسترسی به امکانات آزمایشگاهی، میزان برخورداری از محیط های شبیه-ساز معتبر و پرکاربرد در صنایع فرآیندی، نحوه آماده سازی دانش آموختگان این گرایش برای ورود به صنایع فرآیندی حساس و نیز سطح آمادگی صنایع مختلف جهت پذیرش و استفاده از تخصص دانش آموختگان این حوزه ارتقا داد. بدیهی است تحقق این امر باعث خواهد شد تا صنایع حساس و کلیدی کشور نظیر صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاه های تولید توان ضمن بهره مندی از کارشناسانی آموزش دیده و بادانش در حوزه کنترل فرآیندهای پرکاربرد صنعتی، بتوانند دستیابی به اهدافی مانند افزایش میزان بهره وری، بهبود کیفیت محصولات تولیدی، کاهش تولید آلاینده های زیست محیطی و نیز کاهش مصرف انرژی، جامه عمل بپوشانند.
    کلیدواژگان: تجهیزات آزمایشگاهی، سرفصل های آموزشی، صنایع نفت و گاز، کنترل فرایندهای صنعتی، مهندسی شیمی و مهندسی کنترل
  • کریم نصیریان ثمرین، عیسی ثمری، یوسف نامور * صفحات 33-67
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل ارتقای کیفیت آموزشی در دانشگاه فنی و حرفه ای و بررسی رویکرد پژوهش مقالات حوزه آموزش عالی فنی و حرفه ای است. روش پژوهش: تحلیل محتوای کیفی و تحلیل اسنادی است. جامعه آماری پژوهش: شامل مقالات پژوهشی مرتبط با کیفیت آموزشی در حوزه آموزش عالی فنی و حرفه ای است. تعداد17 مقاله (9 مقاله فارسی و 7مقاله خارجی) مربوط به سال های 1386 تا 1396، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، موارد مطلوب انتخاب شده اند. مفاهیم مرتبط با عوامل موثر بر کیفیت آموزشی در دانشگاه فنی و حرفه ای به تعداد 106مفهوم شناسایی گردید، سپس با ادغام مفاهیم مشابه و مشترک در 29 مقوله فرعی طبقه بندی شدند. همچنین بررسی روش شناسی مقالات نشان داد که رویکرد اکثر تحقیقات آموزش عالی فنی و حرفه ای ایران از نوع کمی و اکثر ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه است؛ در مقابل، رویکرد اصلی درتحقیقات خارجی، به صورت کیفی و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه است. به طور کلی با اینکه نیاز به پژوهش های کیفی و ترکیبی، آموزش عالی فنی و حرفه ای احساس می شود، اما نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کمتر از 23 درصد از پژوهش های مورد بررسی در حیطه آموزش عالی فنی و حرفه ای ایران، با رویکرد کیفی و ترکیبی انجام شده اند.
    کلیدواژگان: دانشگاه فنی و حرفه ای، کیفیت آموزشی، ارزشیابی، تحلیل محتوا، تحلیل اسنادی
  • سعید علی تاجر، شایسته ولدی * صفحات 92-112
    معماران با داشتن اطلاعات فنی کافی و توانائی به کارگیری خلاقانه ی آنها، علاوه بر طراحی بهینه ی طرح های معماری، امکان تعامل هرچه بهتر با مهندسین سازه، برق و تاسیسات، در محیط حرفه ای، خواهند داشت. بخشی از راهکارها جهت ایجاد چنین شرایطی، مرتبط با بازبینی محتوای آموزشی و شیوه ی آموزش دروس فنی رشته ی معماری است؛ به صورتی که دانش نظری دروس فنی در فرآیند تجربه اندوزی دانشجویان کسب شود و در توانائی طراحانه ی آنها نمود پیدا کند.
    هدف اصلی پژوهش، دستیابی به محتوا و شیوه ی کارآمد در آموزش درس تاسیسات مکانیکی ساختمان به دانشجویان دوره ی کارشناسی معماری است. این تحقیق از نوع کاربردی و روش تحقیق آن پیمایشی بوده و از طریق مطالعه کتابخانه ای و تدوین پرسشنامه صورت گرفته است. سوالات پرسشنامه براساس مطالعه ی نظریات روانشناسی آموزشی در زمینه ی مکاتب آموزشی انسان گرائی، ساخت گرائی و رویکردهای یاددهی-یادگیری مبتنی بر آنها، یادگیری فعال، مروری بر شرایط موجود در زمینه ی آموزش معماری در سه نمونه از دانشگاه های برتر جهان و همچنین یک ابزار کمک آموزشی پیشنهادی، مبتنی بر تکنولوژی واقعیت افزوده، شکل گرفته است. نهایتا راهکارهای پیشنهادی حاصل از این پژوهش در زمینه ی محتوا، شیوه ی آموزشی و ابزار کمک آموزشی پیشنهادی، به نظرسنجی اساتید درس تاسیسات مکانیکی ساختمان گذاشته شده است، که نشان از تاکید بر برگزاری بخشی از واحدهای درس به صورت کارگاهی، برقراری ارتباط با درس کارگاه طراحی معماری در ترم های مختلف و مقبولیت ابزار کمک آموزشی پیشنهادی از جنبه های ایجاد نقش فعال برای یادگیرنده، افزایش دقت و تمرکز یادگیرنده، تقویت امکان تجسم فضایی اجزا و مسیرها و آگاهی از تاثیرات نهائی بر کالبد معماری دارد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، تاسیسات مکانیکی، تکنولوژی واقعیت افزوده، نرم افزار کاربردی، یادگیری فعال
  • امیر جعفرپور *، حسن محمدی صفحات 113-131
    مدرسه ی دارالفنون به موازات پیشرفت های علمی اروپایی و با هدف آموزش علوم مهندسی و ارتقای سطح علمی جوانان ایرانی تاسیس شد و با استخدام معلمان اروپایی در رشته های مختلف مهندسی، گامی بزرگ در پیشبرد اهداف آموزش مهندسی کشور برداشته شد. تدریس رشته های مهندسی در دارالفنون مستلزم تالیف منابع دانشگاهی بود که توسط معلمان و فارغ التحصیلان انجام شد. یکی از کتاب های دانشگاهی که ظاهرا توسط دکتر شلیمر تالیف شده، معدن شناسی نام دارد و سه نسخه از آن در کتابخانه های کشور موجود است. در این پژوهش، این اثر علمی معرفی شده و ابعاد مختلف این کتاب مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش، به صورت مطالعات کتابخانه ای بوده و از تمامی منابع علمی و اسناد تاریخی بهره گرفته شد. بررسی کتب دانشگاهی قدیمی، سیر تحول و پیشرفت آموزش مهندسی در کشور را نشان می دهد و علاوه بر تکمیل تاریخ نگاری آموزش علم معدن در ایران، می تواند در راستای اهداف آموزش دانشگاهی کشور نیز مفید باشد.
    کلیدواژگان: دارالفنون، معدن شناسی، شلیمر، نسخه خطی، مهندسی معدن
|
  • Shaker Kheradmandinia*, Rahmat Sotudeh Gharebagh Pages 1-17
    Nowadayes, admission in engineering fields does not guarantee the job for graduates and finding appropriate job is the main issue for all graduates especially chemical engineers. Chemical engineering students in Iran needs more skills than usual education programs presented by faculties. It seems, it seems that wide range of industry and the distance between industries requirements and academic educations are the substantial reasons for student's unfamiliarity with job fields. In this article, first, the job divisions for chemical engineers in Iran market is listed, then, employment possibilities in engineering consultant companies, Design projects and building industrial complexes are reviewed in detail. Considering the process need of project design, the role of chemical engineers and it`s required skills have been counted while providing some suggestion in every section regarding primary educations in engineering faculties. Providing such suggestions will increase the student's recognition of employment possibilities in industry of this country so that they can choose the job field consciously. Also these additional courses will direct the students personal efforts in order to find their ideal job.
    Keywords: Chemical engineering, academic educations, industrial projects, process engineer, design skills
  • Massoumeh Ejlalli, Davood Kahforoushan* Pages 19-31
    Determining the exact level of environmental knowledge of engineering courses is important because of their importance in their job prospects and engagement in environmental activities. In this research, the environmental knowledge of engineering students at Sahand University of Technology of Tabriz has been evaluated. In this regard, statistical survey of 360 university students was conducted using stratified sampling method from 3 university engineering faculties in undergraduate, senior and Ph.D. sections by gender. The evaluation was performed using a standard questionnaire and the obtained data was processed using Excel software. The results showed that 44.5% of the students lacked an appropriate level of environmental knowledge. Meanwhile, only 10 percent of the students reported that the university's performance was good about raising the student's environmental knowledge. 32.4% of the students acknowledged that the promotion of environmental knowledge of the students was of great importance. According to the results, 17% of students are willing to take an environmental education course. The results showed that despite of improving the students' educational level, the level of environmental knowledge of students does not change much, which could be a warning to university officials in order to take steps to improve the University's performance in raising of the students' environmental knowledge, which today is one of the fundamental issues discussed in the industrial era.
    Keywords: Engineering students, Environmental, knowledge, higher education, engineering education, Sahand University of Technology
  • Farzad Hourfar*, Ladan Khoshnevisan, Behzad Moshiri, Mojtaba Zaare, Mehrjerdi, Karim Salahshoor, Asgar Hourfar Pages 23-67
    The perfect control of the process variables has been always a critical issue in most process industries and among the engineers. In this article different aspects of “Process Control” education in Iranian universities has been studied and analyzed to recognize the current situation and to evaluate the educational quality of this field. Based on the advanced educational mechanisms, which are being used in the developed countries, a practical roadmap has been proposed. This will improve the “Process Control Educational Level” in Iran’s academies in shortest period of time. It will enhance the level of several impressive factors like the laboratory experiments, simulation environment and preparation of graduation for involvement into sensitive process industries and enhancement of industries acceptance level or their expertise. By implementing the proposed strategy, vital national industries such as oil, gas and petrochemical complexes as well as most power plants can be easily equipped by knowledgeable experts in a few years. Consequently, several valuable targets such as increasing the plant efficiency, improving the quality of the final products, reducing the environmental pollutants and also reducing the energy consumption can be successfully pursued.
    Keywords: Chemical engineering, control engineering, educational syllabus, industrial process control, laboratory equipment, oil, gas industries
  • Karim Nasirian Somarin, Eisa Samari, Yousef Namvar * Pages 33-67
    The purpose of this research is to identify the factors of improving the quality of education in Technical & Vocational University and to study the research approach of articles in the field of technical and vocational higher education.
    Methodology
    Qualitative content analysis and documentary analysis. The statistical population of the research includes research articles related to the quality of education in the field of technical and vocational higher education. 17 articles (9 articles of Farsi and 7 foreign articles) from 2007 to 2017 were selected by targeted sampling method. And the data were analyzed by open and axial coding. 106 concepts related to the factors affecting the quality of education at the Technical & Vocational University were identified, then they were classified by merging of similar and common concepts in 29 sub categories .Also, the study of the methodology of the articles showed that the approach of majority of researches in the field of technical and vocational higher education in Iran are of a quantitative type and most of the data collected by questionnaire; on the other hand, the main approach in foreign studies is of a qualitative type and the data collected by interview. In general, although the need for qualitative and combinatory research is felt by technical and vocational higher education, the results of this study showed that less than 23% of the researches in the field of technical and vocational higher education of Iran, have been applied with qualitative and combinatory approach.
    Keywords: Technical, vocational university, educational quality, Evaluation, content analysis, documentary analysis
  • Saeed Ali Tajer, Shayesteh Valadi * Pages 92-112
    Having sufficient technical knowledge and the ability to use it creatively, architects can better interact with structural, electrical and mechanical engineers in the professional work environment in addition to designing optimal architectural projects. To achieve such conditions, some scheme are proposed in regard to the review of curriculums and teaching methods of technical courses in architecture; so that students can acquire the theoretical knowledge of technical courses in learning process and represent it through their design abilities. This paper mainly aims to provide students with an efficient content and methodology for teaching students about mechanical utilities and services. This study is an applied research based on survey, which is carried out through library research and questionnaire. Questions of the questionnaire are according to the educational psychology educational theories. It is associated with attitudes and teaching-learning approaches of humanism and constructivism, active learning, an overview of existing conditions of architectural education in the three of the world’s top universities and a proposed teaching tool based on the augmented reality technology. Finally, a survey of suggested approaches regarding the content, teaching methods and proposed supplementary teaching tool is conducted among faculty members who have professional experience of interaction among architects. This indicates the emphasis on dedicating a part of the course to practical works. Linking the course with architectural design workshops in different semesters and the acceptance of the proposed supplementary teaching tool due to giving the learner an active role, increasing the accuracy and focus of the learner, enhancing the spatial visualization of components and paths and knowing the ultimate effects on architectural form.
    Keywords: Architectural education, mechanical utilities, augmented reality technology, applied software, active learning
  • Amir Jafarpour*, Hasan Mohammadi Pages 113-131
    The Dār-ol-Fonoun (Polytechnic) School of Tehran founded by Amirkabir in the Qajar Period along the European scientific progress, with the aim of teaching engineering, technical, military and medical sciences and promoting the level of the Iranian youth. A major step in advancing the goals of the engineering education in Iran was taken by recruitment of the European teachers in the various engineering fields. The engineering education at Dār-ol-Fonoun School needed to compile the academic books and scientific resources which was conducted by teachers and graduates of the School. The “Ma’dan-Shenasi” (Mineralogy) is one of the college books that was supposedly written by Dr. Johan Louis Schlimmer (1818-1880). He was one of the masters of the Dār-ol-Fonoun School. Three copies of this book are available in the Melli, Malek and Ayatollah Marashi libraries of Iran. In this research, this scientific work has been introduced and the various dimensions of this book have been examined. The research method has been a library study and all of the scientific sources and historical documents have been used. This book is based on De Re Metallica and De la Pirotechnia books which are considered to be the most significant in scientific and technical mining in Europe, written in the 16th century. In other hand, reviewing the old academic books shows the evolution and development of engineering education. Also, it can be useful for the purposes of university education and complete the historiography of the mining science education in Iran.
    Keywords: Dar-ol-Fonoun school, Ma?dan-Shenasi, Schlimmer, Manuscript, Mining engineering