فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 78 (تابستان 1397)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 78 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد گودرزوندچگینی * صفحات 1-16
    امروزه رقابت در کشورهای جهان تحت تاثیر جهانی شدن و سایر فرایندها قرار می گیرد. در رقابت، دارایی های غیرملموس همانند دانش یا سرمایه اجتماعی به عنوان کلیدی ترین نقش در موتور توسعه اقتصادی است. برای به فعل درآوردن توانایی بالقوه به طور مطلوب در زمینه توسعه اقتصادی، حضور فرهنگی برجسته آموزش لازم است اما کافی نیست همچنین باید استانداردهای کیفی در زمینه فعالیت های پژوهشی و ترویج استفاده از نتایج در اقتصاد محلی و جهانی حفظ شود. هدف از مقاله حاضر، تحلیل و ارائه مولفه های دانشگاه نسل چهارم و نقش آن در اقتصاد محلی و جهانی است. روش این تحقیق توصیفی و تحلیلی است. با استفاده از منابع موجود در کتابخانه ها و سایت های دانشگاهی و مجلات معتبر و کارکردهای آموزش عالی در تحقیقات انجام شده، مطالب جمع آوری و تحلیل انجام شده است. تحقیقات متعدد و رویکردهای عصر حاضر نشان می دهد که آموزش عالی به سمت حرفه ای شدن حرکت می کند و دانشگاه به عنوان منبعی از دانش با ارزش در ایجاد رشد اقتصادی از طریق آگاهی سازی عمومی و همچنین، روابط و شبکه سازی بین بخش های مختلف انتقال رسالت و ماموریت داده است. نتایج تحلیلی این تحقیق کمک می کند تا دانشگاه های کشور رویکردهای خود را از آموزش و پژوهش به دانشگاه های با ارزش افزوده کار و عمل از طریق تاثیر در اقتصاد محلی و جهانی و با استفاده از منابع با ارزش سرمایه انسانی تغییر دهند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، کارکردها، کسب و کارها، آموزش، اقتصاد
  • کامران فیضی *، محمد تقی تقوی فرد، جهانیار بامداد صوفی، حسین وحیدی صفحات 17-36
    در طول سه دهه گذشته آموزش فنی و مهندسی در کشورهای درحال توسعه رشد زیادی داشته و تمرکز آموزش های مهندسی در این کشورها بر پایه تدریس مبانی فناوری های نوین بوده است. هدف از انجام این پژوهش تدوین چهارچوبی برای تبیین مولفه های آموزشی فناوری تولید الکترونیکی جهت آموزش مهندسان است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق آمیخته و در سه مرحله صورت پذیرفته است. ابتدا از روش هفت مرحله ای فراترکیب باروسو و سندلوسکی جهت تدوین چهارچوب مفهومی اولیه تحقیق استفاده شده است. در مرحله دوم با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان دانشی چهارچوب تکمیلی تحقیق حاصل شده و در مرحله سوم به منظور اعتبار سنجی کمی چهارچوب پیشنهادی از آزمون های مختلف آماری و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. همچنین برای بررسی صحت و سقم فرضیات و آزمون چهارچوب پیشنهادی از مدل سازی معادلات ساختاری و از روش تحلیل مسیر در نرم افزار SmartPLS3 استفاده شده است. نتایج تحلیل نشان دهنده برازندگی مناسب چهارچوب مفهومی پژوهش بود. بدین ترتیب الگوی نهایی تبیین مولفه های آموزشی فناوری تولید الکترونیکی برای آموزش مهندسان با دو مولفه اصلی آموزش های مدیریتی و آموزش های فناوری و با هشت زیرمولفه: سیستم مدیریت الکترونیکی، مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی، مدیریت ارتباط با مشتریان، فناوری های پیشرفته تولید، فناوری های نوین ارتباطی، فناوری نگهداری و تعمیرات الکترونیکی، فناوری عیب یابی الکترونیکی و فناوری داد و ستد الکترونیکی مورد تایید نهایی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، تولید الکترونیکی، آموزش های مدیریتی، آموزش های فناوری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • فرهاد سراجی * صفحات 37-56
    هدف این پژوهش شناسایی راه های ترویج و توسعه صلاحیت های کارآفرینی در دانشجویان است. کارآفرینی مشتمل بر مجموعه صلاحیت های چندوجهی و پیچیده است که پرورش آنها صرفا با آموزش های مستقیم کلاسی میسر نمی شود و به دامنه وسیعی از روش ها، منابع و امکانات نیاز دارد. در این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی، از سه مصاحبه جمعی استفاده شد که دو جلسه مصاحبه گروهی با هفت نفر از افراد آشنا به آموزش کارآفرینی و یک جلسه گروه کانونی با 16 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا تشکیل شد که همه این افراد، کارآفرین یا پژوهشگر در حوزه کارآفرینی بودند. تحلیل داده ها با استفاده از شیوه تحلیل مضمون و در قالب مضامین فراگیر، سازمان دهنده و مضامین پایه نمایش داده شد. در این پژوهش شناسایی شیوه های توسعه صلاحیت های کارآفرینی به عنوان مضمون فراگیر و شیوه های فرهنگی و فوق برنامه، آموزشی، پژوهشی و مدیریتی به عنوان مضامین سازمان دهنده آشکار شد. در حوزه های فرهنگی و فوق برنامه راه هایی مانند نشر مطالب و اخبار کارآفرینی، برپایی نمایشگاه، مشاوره شغلی، برگزاری دوره های رسمی، برپایی اردوهای صنعتی و شغلی، ایجاد انجمن دانش آموختگان، برگزاری مسابقات متنوع و دعوت از کارآفرینان؛ در حوزه آموزشی، بازنگری در برنامه های درسی، بهبود کیفیت دوره های آموزشی، معرفی رشته های دانشگاهی به جامعه، اعطای امتیاز به دانشجویان و استادان کارآفرین و توسعه کارگاه های مهارت آموزی؛ در حوزه پژوهشی معرفی قابلیت های دانشگاه به جامعه، توسعه مراکز رشد و در حوزه مدیریتی تهیه برنامه های میان مدت و سالانه، تقویت باور مدیران به این موضوع به عنوان مضامین پایه زمینه های کسب صلاحیت های کارآفرینی برای دانشجویان را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: ترویج کارآفرینی، دانشجو، دانشگاه، صلاحیت
  • مجید امیری، ستاره موسوی *، سعید رجایی پور صفحات 57-75
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین مهارت های حرفه ای با نوآوری های برنامه های درسی اعضای هیات علمی گروه های فنی مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان بود. روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش اعضای هیات علمی گروه های فنی - مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان بودند. در انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم استفاده شد و90 نفر (20 نفر از گروه فنی مهندسی دانشگاه اصفهان و70 نفر از گروه فنی مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان) برای نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه استاندارد مهارت های حرفه ای و پرسش نامه محقق ساخته نوآوری برنامه های درسی گردآوری شد. یافته های تحقیق نشان داد بین مهارت های حرفه ای (طراحی آموزشی، فناوری آموزشی، روش تدریس و ارزشیابی تحصیلی) و نوآوری های برنامه های درسی استادان رابطه وجود دارد
    کلیدواژگان: مهارتهای حرفه ای، نوآوریهای برنامه های درسی، آموزش مهندسی، اساتید، نوآوری آموزشی
  • رضا آذین * صفحات 77-92
    آموزش های مهندسی صنعتی از دیرباز یکی از ابزارهای انتقال تجربه مهندسی به دانشگاه و به کارگیری آن در بهبود کیفیت آموزش های مهندسی در دانشگاه مبتنی بر تجربیات صنعتی به شمار می رود. این مقاله به معرفی یک مدل یکپارچه تعامل دانشگاه نسل سوم و دانشگاه کارآفرین با صنعت پرداخته است. مدل پیشنهادی ارائه شده در این مقاله مشتمل بر بازدیدهای صنعتی، جلسات تخصصی، آموزش مهندسی صنعتی، تعریف مسئله پژوهش، خلق ایده و نوآوری است. ارکان این مدل شامل شبکه ای از استادان دانشگاه، دانشجویان کارشناسی و تحصیلات تکمیلی، دانش آموختگان، پژوهشگران پسادکتری، متخصصان صنعتی و دانشگاهی ایرانی/خارجی شاغل در داخل/خارج از کشور هستند. فعالیت های این مدل تا حدی در هم ادغام شده و هر فعالیت بر سایر فعالیت ها اثر گذاشته و از سایرین تاثیر می پذیرد. نتایج پیاده سازی این مدل به صورت یک مطالعه موردی در یک بازه زمانی سه ساله در یکی از صنایع بزرگ پالایش گاز ارائه و تحلیل شده است. یافته ها حاکی از یادگیری بهتر مفاهیم، تحول در سرفصل محتوای دوره آموزش صنعتی، ارتباط موثرتر میان متخصصان صنعت و دانشگاه، خلق ایده های نوآورانه بیشتر، و انتقال موثرتر تجربیات فراگیران صنعتی در پلتفرم یکپارچه آموزش مهندسی، پژوهش و نوآوری است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، دانشگاه نسل سوم، مدل یکپارچه، نوآوری، صنعتی گاز
  • عباس خاکپور * صفحات 93-106
    هدف
    این پژوهش در صدد مطالعه نقش هوش فرهنگی در تسهیم دانش و حمایت محیطی ادراک شده در بین دانشجویان دانشکده فنی- مهندسی دانشگاه ملایر می باشد. همچنین روابط بین متغیر هوش فرهنگی با متغیرهای جمعیت شناختی و نمره پیشرفت تحصیلی (معدل) مورد مطالعه قرار گرفته است. روش شناسی: روش مطالعه از نوع روش های توصیفی - همبستگی و طرح پژوهش از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشکده فنی- مهندسی دانشگاه ملایر به تعداد 810 نفر بوده و حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول مورگان تعداد 262 دانشجو تعیین گردید که به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2007) ، پرسشنامه تسهیم دانش (با اقتباس از مالاسی و آینین، 2015) و پرسشنامه محقق ساخته حمایت محیطی ادراک شده می باشد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری لیزرل، نشان می دهد اثر مستقیم هوش فرهنگی بر تسهیم دانش (50/0) با آماره تی 31/3 در سطح معنی داری 001/0 مثبت و معنادار است. اثر مستقیم هوش فرهنگی بر حمایت محیطی ادراک شده (70/0) با آماره تی 41/5 در سطح معنی داری 001/0 مثبت و معنادار است. اثر مستقیم حمایت محیطی ادراک شده بر تسهیم دانش (62/0) با آماره تی 88/3 در سطح معنی داری 001/0 مثبت و معنادار است. اثر غیر مستقیم هوش فرهنگی بر تسهیم دانش با نقش میانجی حمایت محیطی ادراک شده (43/0) با آماره تی 56/2 در سطح معنی داری 05/0 مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: تسهيم دانش، هوش فرهنگي، حمايت محيطي ادراک شده، پيشرفت تحصيلي، آموزش مهندسي
|
  • Mehrdad Goudarzvand chegini * Pages 1-16
    Today's competition in the countries of the world is affected by globalization and other processes. In the competition, intangible assets such as knowledge or social capital are the keys to the economic development engine. A culture of excellence in education is necessary for the potential ability to act effectively in the field of economic development, but it is not enough to maintain the quality standards for research activities and promote the use of results in the local and global economy. The purpose of this paper is to examine and present the components of the fourth-generation universities and their role in the local and global economy. The research method is descriptive and analytical. Data collection and analysis have been carried out using available resources in academic libraries, authentic journals and higher education functions in such researchers. Several studies and approaches of the present age show that higher education is towards becoming professional and university as a source of valuable knowledge in generating economic growth through public awareness as well as relationships and networking between different sectors of mission and task transmission.
    The analytical results of this study will help the universities of the country change their approaches from education and research to value added universities of work and practice through the impact of local and global economy and using valuable human capital resources.
    Keywords: University, functions, business, education, economics
  • kamran feizi *, Mohammad Taghi Taghavifard, Jahaniar Bamdad soofi, Hosein vahidy Pages 17-36
    In the past three decades, technical and professional educations have been promoted in the developing countries and focus of engineering educations have been based on new pioneer technologies. The target of this paper is presentation of framework for exploration of e-manufacturing components for engineer's education. This research is done considering mixed research method in 3 phases. In the first phase the 7 steps method of Barroso and Sndlvsky meta-synthesis was used and primary conceptual framework was created. Then in the second phase by semi-structured interviewing with experts, supplementary model was concluded. In the third phase, in order for quantitative validation of the proposed framework, various statistical tests and confirmatory factor analysis have been used. Also structural equation modeling and path analysis for checking accuracy of assumptions is used. Testing model is carried via SmartPLS 3 software and after confirmation of path coefficients and meaningful coefficient (t-values), the model is checked with Cv-Red and Cv-Com indexes. Results of test indexes showed suitability of the proposed framework. Furhter results of the mentioned steps emphasized the scientific validity of research framework, thus research framework with 2 key components of (Management educations and Technology educations) and 8 sub components( EMS , SCM , CRM , E-Diagnostics , E-Maintenance , E-Commerce , New communication technology and Advanced manufacturing technologies) were confirmed .
    Keywords: E-manufacturing, engineering educations, management educations, technology educations, SEM
  • Farhad Seraji * Pages 37-56
    The main purpose of this research is to identifying methods of promotion and development of entrepreneurship competencies in university students. Entrepreneurship consist a set of complex and multidimensional competencies that there growth is not possible with direct teaching methods and it needs some ranges of methods, resources and possibilities. In this research through qualitative approach, 3 consultative interviews have been hold. Two interviews with 7 expertise familiar with entrepreneurship background and one interview with 16 members of a principle group from Bu-Ali University faculty board members. The data analyzes has been shown using content analysis method comprehensive, organized and basic concepts. In cultural and extra-curricular areas some proposals have been provided such as publishing the news in entrepreneurship field, setting up the exhibitions, job counseling, official courses, holding industrial camps, creating alumni association, conducting tournaments and invite the entrepreneurs. In educational areas we can suggest the reviewing on curriculum, improving courses qualities, introducing university courses to society, granting privileges to professors and students and developing workshops and training opportunities. In research areas with introducing university capacities to society, developing growth (Roshd) centers. In managerial area, prepare the midterm and yearly entrepreneurship plan, strengthening the managerial beliefs for providing the bases of entrepreneurship opportunities for students.
    Keywords: Entrepreneurship promotion, student, university, competencies
  • Majid Amiri, setareh Mousavi *, Saeed Rajaipour Pages 57-75
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between professional skills and curricula innovations among faculty members of Isfahan University and Isfahan University of Technology. The research method was descriptive-survey. The statistical population in this study included all the faculty members of Isfahan University and Isfahan University of Technology. Method of sampling was stratified random sampling and 90 persons (20 persons from technical-engineering department of University of Isfahan and 70 persons from technical-engineering department of Isfahan University of Technology) were selected as sample. Research data has been collected through standard questionnaire of professional skills and curricula innovations which is prepared by researcher. Results showed that there is significant relationship between the professional skills (educational designing, educational technology, teaching method and educational evaluation) with faculty members curricula innovations.
    Keywords: Professional skills, curricula innovations, engineering education
  • Reza Azin * Pages 77-92
    Industrial engineering training has been recognized as a tool for transferring the industrial experience into university and implementing to improve the quality of academic engineering education. This paper introduces an integrated model of collaboration between a third generation, entrepreneurial university and industry. The suggested model includes industrial visits, technical meetings, industrial engineering training, problem definition, idea generation, and innovation. The elements of this model form a network of university professors, undergraduate and graduate students, fresh graduates, postdoc researchers, domestic as well as overseas academics and industrial experts. In this model, all activities merge to some extent and each activity affects and is affected by other activities. Results of implementing the proposed model for three years in a gas plant are presented and discussed as a case study. Results indicate a better learning, transformation in curriculum of industrial training course, more effective communication between industry and academic experts, creation of more innovative ideas. Its implementation indicate more effective transfer of experiences from industry to university in an integrated platform of engineering training, research and innovation.
    Keywords: Engineering education, third generation university, integrated model, innovation, gas industry
  • Abbas Khakpour * Pages 93-106
    Aim and scope: The purpose of this study is to investigate the role of cultural intelligence and perceived environmental support in sharing engineering students of Malayer University. As well as the relationships between cultural intelligence, perceived environmental support and knowledge sharing with the demographic variables and a score of academic achievement (grade point average) is studied.
    Methodology
    The study method is a descriptive - correlation method and the research design is a structural equation type. The statistical population of the study consisted of all engineering students of Malayer University with 810 students. The sample size was determined using Morgan table. A total of 262 students were selected randomly. The data gathering tool includes the standard questionnaire of cultural intelligence (Ang et al., 2004), Knowledge sharing questionnaire (adapted from Malas and Ainin, 2015) and the university supporting climate. Findings: The results of structural equation analysis using Lisrel structural equation software show that the direct effect of cultural intelligence on knowledge sharing (0.50) with 3.31 t statistic is positive and significant at the significant level of 0.001. The direct effect of cultural intelligence on the supportive environment (0.70) with the T 41.5 statistic is positive and significant at the significant level of 001.0. The direct effect of supportive atmosphere on knowledge sharing (0.62) with and without statistical significance was 0.001. The indirect effect of cultural intelligence on knowledge sharing with the role of supportive mediator (0.43) with T-score of 56.2 is positive and significant at the significant level.
    Keywords: Share knowledge, cultural intelligence, a perceived environmental protection, Academic achievement, Engineering educatio