فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 73 (بهار 1396)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 73 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم سلیمی، محبوبه مهرورز، رضا پذیرش صفحات 1-24
    هدف کلی از انجام این پژوهش بررسی نقش سرمایه اجتماعیدر ارتقای آمادگی کارآفرینی دانشجویان مهندسی دانشگاه شیراز است. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد بررسی شامل تمام دانشجویان مهندسی دانشگاه شیراز است که از طریق روش نمونه گیری دردسترس 103 نفر انتخاب و مطالعه شدند.
    به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه های آمادگی کارآفرینی اومنی و دیگران (2009) و همچنین از پرسش نامه سرمایه اجتماعی گیو و دیگران (2013) استفاده شد. برای سنجش روایی پرسش نامه ها از روایی محتوایی و صوری و بررسی توسط استادان متخصص حوزه و به منظور پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی پرسش نامه اومنی و دیگران و پرسش نامه گیو و دیگران، به ترتیب 77/0 و 74/0 محاسبه شد. پس از محاسبه روایی و پایایی، این ابزار در بین افراد نمونه توزیع شد و سپس داده ها با استفاده از روش های آماری T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان داد که وضعیت سرمایه اجتماعی و آمادگی کارآفرینی در دانشجویان مهندسی بالاتر از سطح قابل قبول است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و تمام مولفه های آن با آمادگی کارآفرینی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار lisrel8.8 نشان داد که سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده مثبت و معنادار آمادگی کارآفرینی در دانشجویان مهندسی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، آمادگی کارآفرینی، دانشجویان مهندسی، مدل معادلات ساختاری
  • غلامحسین حسینی نیا، پوریا عطایی، احمد یعقوبی فرانی صفحات 25-44
    هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی مهارتها و ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان مراکز آموزش علمی کاربردی مهارت و تاثیر آن بر قصد کارآفرینی آنها بود. جامعه آماری این پژوهش، تمام دانشجویان مراکز علمی کاربردی مهارت بود (حدود 21 هزار دانشجو در رشته های فنی- مهندسی). با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 377 دانشجو به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی برای انجام این پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. متغیرهای موردبررسی شامل مهارتهای کارآفرینی (دانش طرح کسب وکار، ارتباطات، آشنایی با قوانین و مقررات حقوقی و تجاری، برنامه ریزی، تیم سازی و بازاریابی)، قصد و ویژگی های کارآفرینانه است. روایی صوری ابزار تحقیق توسط جمعی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی پرسش نامه، از ضریب آلفای کرونباخ (مقدار متوسط 96/0) استفاده شد. روش های تجزیه وتحلیل داده های این تحقیق شامل ضریب تغییرات، T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه بودند. یافته ها نشان داد که از بین مهارتهای شش گانه کارآفرینی سه مهارت برنامه ریزی، تیم سازی و آشنایی با قوانین و مقررات حقوقی و تجاری تفاوت معنا داری با میانگین مقیاس (به ترتیب 12، 15، 9) داشتند. همچنین، چهار متغیر انگیزه پیشرفت، چالش طلبی، مهارت بازاریابی و عمل گرایی در مجموع قادرند 56 درصد از تغییرات متغیر وابسته (قصد کارآفرینانه دانشجویان) را پیش بینی کنند. به بیان دیگر، این چهار متغیر 56 درصد از قصد کارآفرینانه دانشجویان را پیش بینی می کنند و 44 درصد دیگر توسط سایر متغیرهاپیش بینی می شود. در پایان باتوجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه پیشنهادهای کاربردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: مهارت کارآفرینی، ویژگیهای کارآفرینانه، قصد کارآفرینی، آموزش علمی، کاربردی، موسسه آموزش عالی مهارت
  • مرتضی اکبری، اعظم آهنگر سله بنی، مجتبی هوشمندزاده، راضیه طهماسبی صفحات 45-65
    امروزه، شواهد حاکی از آن است که جنسیت نقش مهمی در کارآفرینی ایفا می‏کند؛ هرچند، به رغم اهمیت موضوع مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده است، به استثنای دانشکده کارآفرینی، که موظف به تربیت نیروهای متخصص در کارآفرینی است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر تفاوتهای جنسیتی در قصد کارآفرینانه دانشجویان دانشکده کارآفرینی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران بودند که با توجه به جدول کرجسی و مورگان (Krejcie، 1970) تعداد 239 نفر از آنها، روش نمونه‏گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS. نتایج تحقیق نشان می دهدبین دانشجویان دختر و پسر در خصوص مفاهیم اصلی قصد کارآفرینانه برای نگرش و هنجارهای ذهنی تفاوت معنا دار وجود داشته و برخلاف اکثر تحقیقات گذشته دختران دانشجوی دانشکده کارآفرینی در این خصوصیات قوی تر از پسران هستند. با ورود متغیر اشتغال در دو جنسیت تفاوتهایی مشاهده می شود. در بین زنان شاغل کنترل رفتار ادراک شده و رفتار کارآفرینی بیشتر از غیر شاغلان بوده و تفاوت معنا داری نشان می دهد. اما در مورد مردها چهار عامل نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل، رفتار ادراک شده و رفتار کارآفرینانه تفاوت معنا داری بین شاغلان و غیرشاغلان مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، جنسیت، نگرش کارآفرینانه، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار ادراک شده، تمایل به کار آفرینی، رفتار کارآفرینانه
  • مازیار آصفی، صفا سلخی خسرقی صفحات 67-87
    مطالعات بر روی فرایند یادگیری از قرن بیستم آغاز شد. روان شناسان رفتارگرا یادگیری را امری موروثی و تابع حواس می دانستند؛ با مطالعات تکمیلی شناخت گرایان یادگیری محصول تمایزات ذهنی یادگیرنده ها عنوان شد. درواقع تمایزات ذهنی افراد به الگوی ثابتی در رفتار و عملکرد منجر شده که از آن به عنوان سبک یادگیری یاد می شود. منظور از سبکها ترجیح افراد در استفاده از توانایی ها ی یادگیری است. این مقاله با هدف شناسایی تمایزات ذهنی یادگیرنده ها و ارتباط آن با عملکرد خلاق دانشجویان در کارگاه های طراحی معماری است. ازاین رو، این پرسش مطرح می شود که سبک های متمایز یادگیرنده ها چگونه عملکرد آنها را متاثر می سازد؛ یا به عبارتی چگونه با بهره گیری از سبک های متمایز یادگیرنده ها می توان در کارگاه های طراحی معماری بستری برای بروز خلاقیت دانشجویان فراهم ساخت. راهبرد اصلی برای پاسخ گویی به این پرسش، باتوجه به رویکرد کمی تحقیق، از نوع همبستگی است که اثربخشی سبک یادگیری بر عملکرد خلاق را مورد ارزیابی قرار می دهد؛ در جمع آوری اطلاعات از ابزار سنجش سبک یادگیری هرمان(HBDI) استفاده شده است. از نرم افزار تحلیل آماری(SPSS) برای راستی آزمایی مطالعات تئوری از طریق تحلیل داده های کمی استفاده شد. دستاوردهای این مقاله نشان می دهد که یک رابطه ی معناداری بین سبک یادگیری تعاملی و عملکرد تحصیلی وجود دارد. یافته های این تحقیق می تواند امر هدایت هر چه موثرتر و خلاق تر آتلیه های طراحی معماری را به ویژه با کاربست فعالیتهای گروهی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، یادگیری خلاق، عملکرد تحصیلی، مدل شناسایی سبک یادگیری، کارگاه طراحی معماری
  • کتایون تقی زاده، لادن وجدان زاده صفحات 89-117
    مدل سازی یکی از فنون ذهنی بشر است که نه تنها برای اهداف علمی، بلکه برای انجام امور روزمره بشر به دفعات مورد استفاده قرار گرفته است. در این روش دانشجویان با توجه به دانش سازه ای به آزمون آموخته ها و تجربیات خود می پردازند و آشنایی با ساختارها و سیستمهای ساختمانی به صورت عملی و تجربی از مهم ترین ویژگی های این سیستم است. در این پژوهش سعی بر آن است تا با استفاده از مدل یادگیری بلوم، در آموزش درس سیستمهای ساختمانی در مقطع کارشناسی معماری دانشگاه تهران به ارتقای میزان یادگیری مفاهیم سازه ای در دانشجویان معماری بپردازد. روش تحقیق به کار گرفته شده در این مقاله، روش تحقیقات کاربردی و بر اساس خصوصیت موضوع روش توصیفی است. نتایج حاصل از پروژه های ارائه شده دانشجویان مبین این امر است که مطابق مدل یادگیری بلوم، مدل سازه ای فیزیکی شیوه ای مناسب در شناخت رفتار سازه ای است و شرایط لازم برای یادگیری و آزمودن آموخته های دانشجویان فراهم می شود.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی سازه ای، سازه باز شونده و جمع شونده، معماری قابل حمل، قیچی سان، مدل یادگیری بلوم
  • علی ایمان زاده، مریم مرندی حیدرلو صفحات 119-137
    ارزیابی درونی فرایند مطالعه وضعیت نظام دانشگاهی و کیفیت گروه های علمی توسط خود اعضای نظام است که می تواندزمینه سازتحولیدر نظام آموزش عالی باشد. هدفپژوهش حاضر ارزیابی درونی گروه مهندسی عمران دانشگاه ملایر در جهتتوسعهوبهبودکیفیتگروهمهندسی عمراندانشگاهو ارائه راهکارهایی برای آناست. بهاینمنظور،پسازملاک قرار دادن مولفه هایالگوی CIPP، برایارزیابیدرونیگروهموردمطالعه، هفتعامل شامل:1
    هدفها
    مدیریتوسازماندهی؛2 هیئت علمی؛ 3 دانشجویان؛4دوره هایآموزشیوبرنامه های درسیوغیردرسی؛5 فرایندیاددهیویادگیری؛6 دانش آموختگان؛7 امکاناتو تجهیزاتآموزشیوپژوهشی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. به منظورارزیابیعواملفوق47ملاکو182گویهدرنظر گرفتهشد.هرکدامازاینگویه هابااندازه گیرییکیاچندمتغیرهمراهبود.پژوهش از نوع کاربردی است و در آن از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شد.ابزارهایمورداستفادهبرایجمع آوریاطلاعاتشاملپرسش نامه، مصاحبه، بازبینهوتحلیل داده هایلازمبود. یافته های پژوهش نشان می دهد به جز عامل هیئت علمی، که در سطح مطلوبی قرار داشت، بقیه عوامل ارزیابی درونی گروه عمران دانشگاه ملایر در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.به عبارت دیگر،دروضعیتموجودگروهدرسطحنسبتامطلوبقرارداشت؛ارتقای کیفیت گروه مستلزم رفع نواقص از سوی مسولان دانشگاه و برنامه ریزان گروه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، کیفیت، الگوی CIPP، مهندسی عمران دانشگاه ملایر
  • اردلان گنجی زاده، سید نظام الدین اشرفی زاده* صفحات 139-168
    طی سالهای گذشته در نتیجه هم افزایی پیشرفتهای دانش و فناوری، هرروزه جنبه های جدیدی از دانش و فناوری، که تا دهه های اخیر مطرح نبوده اند، ظهور کرده اند. ریزسیالش که دانش و فناوری کنترل و حرکت حجمهای بسیار اندک سیالات است، نمونه ای از این حوزه های نوظهور است. پیش بینی شده است که با گسترش این حوزه، انقلابی در مهندسی شیمی به وجود آید که نمونه آن با ظهور ریزتراشه ها در صنعت محاسبات و رایانه مشاهده شد. در این پژوهش به معرفی ریزسیالش، کاربردها و چالش های پیش روی آن و همچنین به ارتباط تنگاتنگ این دانش و فناوری میان رشته ای با مهندسی شیمی پرداخته شده است. علاوه براین، گزارشی در مورد فعالیتهای دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی دررابطه با این حوزه ارائه شده است. حجم اندک فعالیتهای علمی و پژوهشی انجام شده در ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته صنعتی نشان می دهد که جامعه مهندسی شیمی ایران، تقریبا با این حوزه جدید بیگانه است. در جامعه علمی پژوهشی مهندسی شیمی ایران به جز گروه فرایندهای جداسازی دانشگاه علم وصنعت ایران، که به تحقیق و پژوهش در این زمینه پرداخته است، فعالیت چندانی گزارش نشده است. این در حالی است که در دانشکده های معتبر مهندسی شیمی دنیا مراکز تحقیقاتی یا آزمایشگاه های متعدد ریزسیالش تاسیس شده و حتی درسهای مرتبط با این حوزه در برنامه آموزشی دانشجویان گنجانده شده است. این پژوهش پیشنهاد می کند که به منظور حرکت هماهنگ با جریان علمی روز دنیا، دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی مهندسی شیمی بخشی از فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را به این حوزه آینده دار اختصاص دهند تا با تربیت مهندسان و پژوهشگرانی آگاه به مسائل مطرح علمی روز، شکاف صنعتی و علمی موجود بین ایران و کشورهای پیشرفته صنعتی از این حیث عمیق تر نشود.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی شیمی، ریزسیالش، نانو فناوری، پدیده های سطحی، سامانه های ریزالکترومکانیکی
|
  • Ghasem Salimi, Mahboobe Mehrvarz, Reza Paziresh Pages 1-24
    The main objective of this study was checking the role of social capital in promoting entrepreneurial readiness of engineering students in Shiraz University. The method of this study was descriptive and correlational. The statistical society of this study included all engineering students of Shiraz University. The statistical sample in this study was 103 student that were selected among available sampling method. The data collection instrument was entrepreneurial readiness questionnaire of Omenyi & et al (2009) and social capital questionnaire of Gu & et al (2013) that their reliability was calculated respectively, 0.77 and 0.74. After the calculated of validity and reliability, the instruments was distributed among the participants and then the data was analyzed thorough single-sample t-test, Pearson correlation and structural equation modeling. The results of single-sample t-test showed that the social capital and entrepreneurial readiness in engineering students, were higher than acceptable levels (Q2). Pearson correlation analysis showed that there is a significant positive relationship between social capital and all of its components with entrepreneurial readiness, and job readiness. The test results of structural equation modeling using LISREL 8.8 software, showed that social capital, is a significant positive predictor of readiness entrepreneurship among the students of engineering.
    Keywords: social capital, Human capital, entrepreneurial readiness, engineering students, Structural equation modeling
  • Gholamhossein Hosseininia, Pouria Ataie, Ahmad Yaghoubi Farani Pages 25-44
    The main purpose of this survey study was to assess students’ entrepreneurial skills and characteristics in Maharat Applied Science Centers and its impact on their entrepreneurial intention. The research population was all students of Maharat Applied Science Centers (Approximately 21000 students). Samples of 377 students were selected through stratified random sampling (Krejcie and Morgans’ table was used for estimating research sample). Data was collected using a researcher made questionnaire. Research variables were entrepreneurial skills (Knowledge about business plan, communication, and familiarity with the legal and commercial rules, planning, team building and marketing), entrepreneurial characteristics and entrepreneurial intention. Questionnaires’ face validity was confirmed by a panel of experts and pilot test was performed to evaluate its reliability that Cronbach's alpha was 0.96. For analyzing data, coefficient of variation, one sample t-test, Pearson coefficient and multiple linear regression were used. Findings indicated that three skills such as planning, team building and familiarity with the legal and commercial rules had been significant difference with average scale (Respectively 12, 15 and 9). As well as, four factors like achievement motivation, challenge-taking, marketing and action-taking could be explain 56 percent of changes in dependent variable (students’ entrepreneurial intention). In other words, the four variables are predicted 56 percent of student's entrepreneurial intention and another 44 percent are predicted by other variables. At the end, according to the results, applicable recommendations were presented.
    Keywords: entrepreneurship, Entrepreneurial skill, entrepreneurial characteristics, Entrepreneurial Intention, Applied Science Education, Maharat Institute of Applied Science
  • Morteza Akbari, Azam Ahangar Selebenei, Mojtaba Hoshmandzadeh, Razieh Tahmasebi Pages 45-65
    Today, evidence suggests that gender plays an important role in entrepreneurship. However, despite the importance of this issue, several studies have been conducted in this areas, but in the Faculty of Entrepreneurship, which is responsible for training specialists in entrepreneurship, has not been done. Therefore, the main objective of this paper was to investigate the effect of gender differences in entrepreneurial intentions of students of Faculty of Entrepreneurship. The population of the study was postgraduate students of Faculty of Entrepreneurship, according to Krijercy and Morgan table, 239 of whom were selected through random sampling. A questionnaire was used for data collection and SPSS statistical software was used for data analysis. The results showed that there were significant differences between men and women in attitude and subjective norms. In addition, the result showed perceived control behavior and entrepreneurial behavior in working women were more than non-working women. As for the men, there were not significant differences in attitudes, subjective norms, perceived control behavior, and entrepreneurial behavior.
    Keywords: entrepreneurship, Gender, Entrepreneurial Attitudes, Subjective Norms, Perceived Behavioral Control, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial Behavior
  • Maziar Asefi, Safa Salkhi Khasraghi Pages 67-87
    Studies on the learning process began in the twentieth century. Behavioral psychology, knew learning as Inheritable matter which related to senses; further studies by cognitive psychologists emphasized learning as learner's mental differentiation product. In fact, mental differences, leading to a consistent pattern of behavior which is called as learning style. The meaning of learning styles is student's preference in using of learning abilities. This paper aims to identify different learning styles and its relation to the creative performance of students in architectural design studios. Hence this question arises that how learner's distinct learning styles affects their performance; or in other words, how applying of different learning styles provides a platform for creative response in architectural design students. The main strategy for responding to this question, according to a research quantity approach, is correlation research that evaluates the impact of learning styles on creative education performance; Herman Brain Dominance Instrument (HBDI) is used for data collection to measure learning styles. The SPSS statistical software was used to validity results of theoretical studies through quantitative data analysis. Findings indicate that interactive learners had better performance in class team work and internal learners were creative in home activities. Results also show that there is a significant relation between the learning style of interactive learners and their academic performance. The results of this study can be used to promote in leading more efficient and more creative architectural design studios, especially in implementation of group activities.
    Keywords: Learning Styles, Creative Learning, Education performance, Learning Style Assessment Model, Architectural Design Studio
  • Katayon Taghizadeh, Ladan Vejdanzade Pages 89-117
    Modeling and simulation refers to using models – physical, mathematical, or otherwise logical representation of a system, entity, phenomenon, or process – as a basis for simulations – methods for implementing a model (either statically or) over time – to develop data as a basis for managerial or technical decision making. The architectural model indicates visualization of internal relationships within the structure or external relationships of the structure within the environment. The geometry of the model and the object it represents are often similar in the sense that one is a rescaling of the other; in such cases the scale is an important characteristic. Physical models allow visualization, from examining the model of information about the thing the model represents. In this study according to Bloom's model, we try to promote learning structural behavior on structural systems course in University of Tehran for bachelor students. The research method been used in this paper, based on the description of the subject property. According to research a Bloom’s model, structural physical model is an appropriate way of understanding the structural behavior.
    Keywords: Structural Design Education, Deployable Structure, Portable Architecture, Scissors Like, Bloom's Model
  • Ali Imanzadeh, Maryam Marandi Heydarlo Pages 119-137
    Internal evaluation is a process of the study of the university system and quality of scientific groups by members of system that can make a surprising evolution in higher education. The aim of this study was to internal evaluate of Civil Engineering Department of Malayer University to develop and improve the quality of that department and provide solutions to its problems. For this purpose, after grounding the CIPP model components, to internal evaluate of this group, seven factor such as objects, management and organization; Faculty members, students, educational and non-educational training courses and curricula, teaching-learning process, graduates and educational, and research facilities was evaluated. In order to assess these factors 47 criteria and 182 items was considered. Each of these items was recorded by measuring one or more variables. This research is applied research and the descriptive - survey research method were used. The instruments used for data collection included researcher made questionnaires, interviews, checklists and necessary data analysis. It is tried to determine the current status of the department and the suitability of each item. The results showed that except of faculty members factor that was desirable, other factors of internal evaluation was not favorable in civil engineering department. In other words, the present situation of civil engineering department was relatively favorable. To improve the quality of the department, university authorities and department planners should eliminate the above-mentioned deficiencies.
    Keywords: Internal evaluation, quality, CIPP model, Civil Engineering Department, Malayer University
  • Ardalan Ganjizadeh, Seyed Nezameddin Ashrafizadeh* Pages 139-168
    Synergy of science and technology during the past decades, has discovered some new aspects and technologies. One of the very novel aspects is Microfluidics; the science and technology of controlling the motion of tiny volumes of fluids. It has been predicted that by development of this new field of science and technology, a revolution similar to what has happened by introduction of microchips to computer industry, will take place in chemical engineering. Microfluidics, its applications, challenges, and relation to chemical engineering, are investigated in this paper. Furthermore, a report about the researches and studies conducted in chemical engineering faculties on Microfluidics is presented. In developed countries, chemical engineering faculties have acknowledged the importance of Microfluidics, by establishing some laboratories and research centers, and in some cases, have held some courses in this field. In contrast, Iranian faculty members and researchers in chemical engineering departments are almost alien to Microfluidics. As an exception, the chemical engineering department at Iran University of Science and Technology is active in this field. This paper strongly recommends that Iranian chemical engineering researchers and faculty members make a time to do research on Microfluidics or at least, hold some courses in this field in order to prevent the scientific and technological gap among Iranian societies and developed countries from proliferating.
    Keywords: Chemical engineering education, micro, nano-fluidics, Nanotechnology, Surface phenomena, Micro electromechanical systems