فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 45 (بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 45 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • سید مصطفی سعادت مصطفوی، علی اکبر جعفری * صفحات 5-28
    یکی از بحث برانگیزترین مباحث درمورد وقف، مسئله اشتراط شرط فسخ و فاسخ مقید به قید «پیدایش نیاز بعدی واقف به موقوفه» ضمن آن می باشد. در ماده 61 ق.م ایران مقرر شده است که «...واقف نمی تواند از آن (وقف) رجوع کند» و این ابهام را به وجود آورده است که آیا عدم امکان رجوع واقف شامل وقف مشروط به شروط فسخ و فاسخ مقید به پیدایش نیاز بعدی واقف به موقوفه می شود یا خیر؟ این مهم در قانون مدنی مسکوت مانده و موجب سر در گمی قضات در وصول به آرای صائب و حقوق دانان در تحلیل های حقوقی دقیق شده است؛ مضافا این که از نظر فقهی نیز مسئله محل مناقشه میان اجلاء فقها می باشد. این امر ضرورت پژوهشی جامع در این زمینه را ایجاب می کند. جستار حاضر به بررسی بازگشت پذیری مقید وقف در قالب شروط فسخ و فاسخ پرداخته و پس از رد دلالیل مخالفین، این نتیجه را به دست می دهد که بر خلاف نظر برخی فقی هان و حقوق دانان، بازگشت پذیری وقف مقید به هنگام نیاز از طریق شروط فسخ و فاسخ و در محدوده مدت معین امری است ممکن که با طبیعت وقف و نفوذ آن هیچ منافاتی ندارد. این گونه شروط ضمن وقف از طریق اصل صحت، نصوص شرعی و ادله عام مورد حمایت می باشند. مسئله مهم در تحقیق حاضر حکم شناسی موضوع مورد بحث در دو جهت اکتشاف حکم و تحلیل آن است. بنابراین، روش به کار بسته شده در تحقیق حاضر روش تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای (مطالعه اسنادی) است.
    کلیدواژگان: شرط فسخ و فاسخ، مقتضای وقف، تعلیق وقف، شخصیت حقوقی وقف، وقف بر نفس، قصد قربت، اجماع، سنت، اصل صحت
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • رضا شکری، مهدی شیداییان *، سیدمحمود میر خلیلی صفحات 29-56
    برخلاف تصور برخی از حقوقدانان ،از کلام امام (ره) وفقهاء استنباط می گردد برای خودرو نیز حریم خصوصی متصور است لیکن این حریم برجنبه فیزیکی ومادی منصرف است وآن بخش از خودرو که از خارج قابل روئیت است داخل در مفهوم حریم خصوصی از حیث حریم غیر مادی است زیرا در عموم ظاهر و پیدا است وقلمرویی نیست که شخص دیگران را از ورود به آن منع نموده باشد. عدم منع ورود صرفا ناظر برحریم غیر مادی است و انصرافی به جنبه فیزیکی ندارد وعبارت مقنن در قانون آمران به معروف و ناهیان از منکرمبتنی برآراء فقهاء و امام (ره) بر این معنا انصراف دارد. احترام به حریم خصوصی خودرو ایجاب می نماید که هرگونه هتک حرمت آن ممنوع باشد مگر به حکم قانون و از جمله موارد قانونی بازرسی خودرو است که رویکرد مقنن انگلیسی از حیث پرداختن به جزییات وتعیین ضمانت اجرای بطلان دلیل نامشروع در مقایسه با ایران که رویکردی غیر شفاف را در پیش گرفته از حیث احترام به حریم خصوصی رویکرد مناسبتری است. شکل دیگر هتک حرمت ورود غیر مجاز به خودرو است که در هردو کشور مورد حمایت کیفری قرار نگرفته است و رهگیری خودرو با نصب ردیاب نیز نقض حریم خصوصی نمی باشد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، خودرو، انگلستان، ایران
  • علمی - پژوهشی(حقوق عمومی)
  • هادی طحان نظیف، رضا احسانی * صفحات 57-80
    قانون هسته بنیادین نظم و نظام حقوقی مدرن است. آشنایی ایرانیان با این مفهوم در بستر اندیشه مشروطه خواهی صورت گرفت. ورود این مفهوم به ساحت اندیشه ایرانی موجب طرح نظرگاه های متعدد و متناقضی حول آن شد؛ نظرگاه هایی که به نوبه خود برخاسته از نحوه مواجهه با پدیده تجدد بود. این نظرها و نظریه ها طیفی از اندیشه ورزی ها را پدید آورد که هرکدام به سهم خود موجب ایجاد رخدادهایی در عرصه عملی انقلاب مشروطه و نگارش قانون اساسی مشروطه شد. به طور کلی می توان این نظرات را بر مبنای دیدگاه آن ها در رابطه با نسبت اسلام و تجدد (بمعنی الاعم) و فقه و حقوق (بمعنی الاخص) در سه دسته عمده تجدد طلب، جمع گرا و تجددستیز بررسی نمود. هریک از نحله های پیش گفته دارای نمایندگان شاخصی است که در این تحقیق در صدد بازشناسی آراء ایشان هستیم. طیف تجددطلب در صدد طرد شریعت از صحنه حکومت و سیاست و جایگزین کردن قوانین غربی، طیف جمع گرا خواهان جمع میان شریعت و قانون غربی و طیف تجددستیز در تکاپوی نفی قانون منبعث از پارلمان و تحکیم جایگاه فقه و فقیه در منظومه حقوقی ایران است. جستار پیش رو در زمره تحیقیقات تاریخی-مقطعی و متضمن رویکرد توصیفی است
    کلیدواژگان: مفهوم قانون، نظام حقوقی مدرن، مشروطه، تاریخ حقوق ایران
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • مجتبی جاویدی*، مهدی حمیدی صفحات 81-108
    «تعزیر» و «نهی از منکر» در فقه امامیه به عنوان دو پاسخ نسبت به گناه، و راهکارهایی برای مقابله با آن هستند. این مقاله در مقام نسبت سنجی میان این دو نهاد است. بر اساس نتایج حاصل از این مقاله، تعزیر و نهی از منکر اشتراکات و شباهت هایی با یکدیگر دارند. اما با این حال، هر یک از آن ها ویژگی ها و احکام خاصی دارند که لزوما در دیگری جریان نمی یابد. برداشت از نهی از منکر، می تواند گسترده یا محدود باشد و این تفاوت برداشت، در نسبتی که نهی از منکر با تعزیر پیدا می کند، موثر است. برداشتی که در فقه امامیه از نهی از منکر رواج دارد، برداشتی محدود است که تعزیر را در بر نمی گیرد و با آن تفاوت جوهری دارد. نهی از منکر در اصطلاح فقهی آن، مربوط به مرحله ی پیش از گناه است؛ در حالی که تعزیر، گونه ای مجازات و مربوط به پس از گناه است. البته رفتاری واحد می-تواند به اعتباری نهی از منکر باشد و به اعتباری دیگر تعزیر؛ بدین معنا که اگر هدف از آن، برخورد با گناه انجام شده باشد، تعزیر است؛ و اگر هدف، جلوگیری از ارتکاب مجدد آن گناه یا گناهی دیگر در آینده باشد، نهی از منکر است.
    کلیدواژگان: نهی از منکر، تعزیر، گناه، جرم، فقه امامیه
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • رسول احمدی فر * صفحات 109-124
    در منابع قانونی حقوق ایران دادگستری تنها مرجع رسمی تظلمات بوده و تقاص در احقاق حقوق اشخاص جایگاهی ندارد. در منابع دیگر حقوق ایران شامل منابع معتبر فقهی، عرف و دکترین حقوقی تقاص شناسایی شده و از جمله طرق احقاق غیر قضایی حق محسوب می شود. برخی سیستم های حقوقی نظیر انگلستان و ایالات متحده آمریکا سلف-هلپ را بعنوان یکی از طرق مناسب جبران خسارت غیرقضایی شناسایی کرده اند. لذا مسئله نخست در پژوهش حاضر عبارت است از «مطالعه امکان جواز تقاص در حقوق ایران بر اساس عرف، فقه امامیه و دکترین حقوقی». مسئله دوم که در این پژوهش مورد مطالعه است انتخاب معادل صحیح تقاص در سیستمهای حقوقی مورد مطالعه می باشد. بر اساس نتایج این پژوهش هرچند از منابع قانونی حقوق ایران ممنوعیت تقاص فهمیده می شود ولی با توجه به کارکرد آن و جواز آن در فقه امامیه عرف و دکترین حقوقی بایستی اقدام مناسبی از طرف سیاستگذاران حوزه قانونگذاری جهت مجاز شدن تقاص صورت گیرد. همچنین با مطالعه ای که در منابع سیستمهای مورد مطالعه صورت گرفت معادل صحیح تقاص در آن سیستم ها «سلف-هلپ» است.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، سلف-هلپ، جبران خسارت از طریق شخصی، جبران خسارت بدون مراجعه به دادگاه
  • حسین فیروزآبادی * صفحات 135-159
    همان گونه که قضات دادگاه ها استقلال دارند و طرفین اختلاف نمی توانند به بهانه عدم رضایت از رای قاضی از اجرای حکم وی امتناع کنند، داور یا همان قاضی تحکیم نیز استقلال داشته و رضایت آتی طرفین شرط نفوذ حکم داور نمی باشد. این امر نتیجه ای است که از قضاوت دانستن ماهیت داوری اتخاذ می شود و بدین دلیل است که در ماهیت داوری، داور را وکیل طرفین نمی دانیم. دیگر این که مطابق نظر صحیح تر فقهی، داور از زمانی که طرفین به وی اعطای صلاحیت می نمایند استقلال می یابد و نه تنها بعد از صدور رای بلکه در اثنای رسیدگی و بررسی نیز طرفین نمی توانند از رجوع به داور و قاضی تحکیم انصراف دهند و از داور سلب صلاحیت نمایند. هم چنین داوری مانند قضاوت از قاعده اعتبار امر قضاوت شده تبعیت می کند و خود داور نیز نمی تواند بعد از صدور رای آن را نقض نموده یا اصلاح نماید.
    کلیدواژگان: حکمیت، استقلال، داوری، قاضی تحکیم، داور
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • محمد جواد پورحسینی*، سیدمهدی قریشی، محمدحسن جوادی صفحات 159-184
    اجرای علنی مجازات بر مبنای اصول و اسلوب قواعد سنجش پذیر بنا نشده است و در عمل به بازدارندگی و کنترل جرایم منجر نشده است؛ از همین روست که نشانه هایی از عوام گرایی کیفری در آن قابل مشاهده است؛ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در ماده 499 ممنوعیت اجرای علنی مجازات را اصل و خلاف آن را استثنا و مستلزم وجود الزامات قانونی و مصلحت سنجی های قضایی کرده است؛ اجرای علنی مجازات از نظر علم کیفرشناسی آسیب های مستقیمی بر خانواده فرد مجازات شده داشته؛ با این اوصاف نه تنها موجب بازگشت وی به عنوان یک انسان صالح به جامعه نمی شود، بلکه تجربه یک بار تحقیر و خواری او را برای ارتکاب جرائم بعدی جسورتر ساخته و در نتیجه وی دیگر واهمه ای از اجرای مجازات در علن ندارد چرا که شخصیت و پایگاه اجتماعی قبلی خود را از دست رفته تلقی می کند؛ از نظر فقهی عقاید مختلف و متفاوتی در زمینه اجرای علنی یا اجرای مخفیانه مجازات ها اذعان شده است؛ به نظر نگارنده در تحلیل اجرای علنی یا اجرای مخفیانه مجازات ها باید اذعان داشت که مصلحت اسلام و مسلمین در اجرای کیفر مدنظر قرار گیرد و اساسا بر پایه مصلحت عمل شود؛ مثلا هرگاه اجرای علنی مجازاتی موجب وهن اسلام و نظام اسلامی باشد؛ باید از اجرای آشکار مجازات جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: مجازات، ملاء عام، عوام گرایی کیفری، بازدارندگی، اسلام، کیفرشناسی
|
  • Seyed Mostafa Saadat Mostafavi, Aliakbar Jafari * Pages 5-28
    One of the most controversial topics in Endowment is stipulation of termination clause and dissolving condition fettered by "generation of endower subsequent need to endowed property" within it. It is provided in 61 civil law article: [endower cannot revoke the Endowmen] and generate this ambiguity that does this not- permitted returnability include stipulation of termination clause and dissolving condition fettered by "generation of endower subsequent need to endowed property" within Endowment? This important issue is remained silent in civil law and caused judge confusion in reaching of correct verdict and law scientists in approaching precise analysis, in addition there are dissentions between Islamic consults in this topic. Accordingly a comprehensive essay in this field is needed. it is considered that stipulation of termination clause and dissolving condition within Endowment does not confront with any obstacle and in addition to criticism of dissenter reasons about such stipulation in Endowment, reasons of accordants will be implied. The method which is applied in this essay is method based on analysis and In order to approach to this purpose, information collection method will be in library (Documents study).
    Keywords: fettered termination clause, fettered dissolving condition, Endowment
  • Reza Shokri, Mehdi Sheydaian *, Seyed Mahmoud Mirkhalili Pages 29-56
    In contrary to current imagination and Imam Khomeini s Thoughts, privacy is also considered for vehicle. However, such privacy is on physical and material aspect and the part of vehicle which can be visible from outside the car is seen inside privacy concept in terms of immaterial privacy since it can be seen in public and is not a scope in which other people are prevented from entering. This lack of entrance, however, covers only glance or immaterial privacy and does not apply in material and physical aspect. It means that a part of vehicle which can be observable trough glasses is not vehicle privacy in which someone cannot wear out his/her clothes or conducts a behavior permissible in privacy. In fact, this visible extent has no immaterial privacy. Respecting vehicle privacy necessitates to prevent any kind of defamation except than by rule of law including vehicle inspection in which UK lawmaker’s approach is to address details and the necessity to annul an illegitimate reason compared to Iran where there is an ambiguous approach so UK approach is more proper in terms of respecting privacy. Another form of defamation is unauthorized entrance into vehicle not supported by penal law in both countries; also, installing detector is not negating privacy.
    Keywords: Vehicle privacy, Iran, UK
  • Hadi Tahan Nazif, Reza Ehsani * Pages 57-80
    The law is the main center of modern legal system. Iranians were acquainted with the law in constitutional era. Entering this concept in iran created different views. The ideas created range of views, which For his part cause actual events in the Constitutional Revolution and the writing of the constitution. In fact, this views about modernity. This opinions effected on writing Qajar constitution . This developer comments are divided into three categories: progressive, eclectic and against modernity. The first group wanted western law, the second group also wanted western law and islamic jurisprudence and the third group opposed to Western law and only wanted Islamic law. Understanding the law leads to a deeper knowledge of the identity of the Iranian legal system. Also, any talk about rule of law and legislation after reaching a clear idea of the law will occur. This research was performed with descriptive and historical approach.
    Keywords: The concept of law, Modern legal system, constitutionalism, Iranian legal history
  • Mojtaba Javidi *, Mahdi Hamidi Pages 81-108
    According to Islamic jurisprudence, "Tazir"(discretionary punishment) and "forbidding the evil" are two answers to sin and two strategies for confronting with it. This article seeks for a relationship between this two institutions. Based on the results of this article, there are some commonalities and similarities between them. However, each of them has special features and provisions that necessarily they do not share. The Interpretations of "forbidding the evil", may be broad or narrow and the differences between different interpretations would be effective on the relationship between: ta’zir” and “forbidding the evil”. According to Islamic jurisprudence, the Interpretation of "forbidding the evil" is narrow and does not include "tazir" and there is a substantive difference between them. In the terms of Islamic jurisprudence, "Forbidding the evil" is the stage followed by sin, while "Tazir" is a kind of punishment and a stage proceeding sin. Absolutely, a behavior can be considered as “forbidding the evil" while it can be taken as "tazir" from another perspective. This means that, a behavior is "tazir" if its purpose is to deal with the sin committed in the past, and it can be "Forbidding the evil" if the purpose is to prevent the person from repeating the same sin or another sin in the future.
    Keywords: forbidding the evil, tazir, sin, crime, Islamic jurisprudence
  • Rasoul Ahmadi Far * Pages 109-124
    In the Iranian legal source of law the judiciary is the sole official reference for adjudication, and there is no place in this regard for Taghas. In the other source of law in Iran, including valid jurisprudential sources, custom and doctrine, the Taghas declared and is the non-judicial ways for adjudication. Some of the law system like the UK and USA (self-help) declared as a one of the extrajudicial remedy. So, the first issue in the current study is: (The study for possibility of permit of Taghas on the base of costume, valid jurisprudential and Doctrine). Second issue is opting out the correct equivalent for Taghas in legal systems studied. In the based on this study though although the legal source of Iranian law is the prohibition of invalidity of Taghs but due to its function and justifiability in the jurisprudence and doctrine appropriate action should be taken by policy-makers to legislate to allow Taghs, and current equivalent for Taghas in the legal system studied is (self-help).
    Keywords: Taghas, Compensation, Dispute resolution, Self-help, Taghas, Self-help
  • Hosein Houshmand Firuzabady * Pages 135-159
    Just as judges are independent and parties to a dispute cannot refuse to comply with their verdict due to dissatisfaction, arbiter or arbitrator is independent and the future satisfaction of the parties is not a condition for arbiter’s verdict to be operative. This resulted by the judgmental nature of arbitration because in arbitration nature arbitrator is not considered as attorney to the parties. Another reason is that according to more accurate jurisprudential opinion, arbiter becomes independent just as parties grant him with qualification. Parties cannot refuse to recourse to arbiter and arbitrator or incapacitate him not only after verdict is issued but also in the course of procedure. As well, arbitration like judgment, follows “the authority of judged res “rule and even the arbiter cannot violate or modify his decision after it is issued.
    Keywords: umpirage (arbitration), independence, arbitration, arbitrator, arbiter
  • Mohammad Javad Pourhosseini *, Seyyed Mehdi Qureishi, Mohammad Hasan Javadi Pages 159-184
    The purpose of this article is to answer the questions: What is psychic fight and its operations? Doesitsexamplesreasoning originate from the legal reasoning and is it acceptable by Islam and EmamyeFaghihs’ viewpoints? Or its acceptance is limited by the proper situations and conditions?
    The research method of this article is a library based one and processing the data is of analytic descriptive one. With a short glance at the history of psychic fight and operations. it is revealed that from the beginning of man’s creation such fight and operations exist and the farther the history, the more its complexity and extend while approaching the communication era. In this paper psychic fight and its operations, its essence, and its examples are analyzed and explainedbased on a Feghhi opinion. Although the examples are many, some are used in todays’ world are of man’s concerns.
    The findings of this research reveals that psychic fight and operations is a normal phenomenon like the other phenomena existing in the start of Islam while its use and application is lawful to weaken the enemy’s spirit or to protect the ethical Islamic principles.
    Keywords: psychic operations, psychic war, EmamiyeFegh, Spy, Terror