فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 46 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • محمود حکمت نیا، میثم نظری علوم * صفحات 5-26
    مخاطره، مفهومی است مورد توجه نظام های مختلف اقتصادی و حقوقی که هر یک در مواجهه با آن سیاست گذاری ویژه ای انجام داده اند. قدر مسلم، عدم پذیرش برخی اقسام اعمال مخاطره آمیز از سوی عموم این نظام ها از جمله نظام اقتصادی و حقوقی اسلام است.
    با توجه به وجود کم و بیش مخاطره در عموم قراردادها، تبیین مفهوم و جایگاه این عنصر، جهت تشخیص مخاطره مشروع از نامشروع، امری ضروری است. شیوه ای که می تواند این تبیین را تسهیل نماید، احصا و عنصرشناسی (شناخت اجزای تشکیل دهنده) قراردادهای ملازم با عنصر مخاطره و برقراری ارتباط میان عناصر شناسایی شده و عنصر مخاطره بوده تا از این طریق بتوان طبقه بندی دقیقی از این قراردادها مبتنی بر مخاطره ارائه کرد. نتیجه بررسی عنصرشناسانه این مصادیق قمار، گروبندی، غرر، عقود احتمالی و عقود شانسی به دست آمدن تعریفی تشکیکی از مخاطره است که بر اساس آن، پایین ترین سطح مخاطره در عقود و معاملات صحیح و بیشترین آن در قمار و گروبندی (قراردادهای قماری) است و در این بین نیز مخاطره موجد غرر (قراردادهای غرری) قرار داد. مصادیق دیگر نیز هر یک بر اساس میزان مخاطره موجود در آن، در یکی از این سطوح سه گانه قرار خواهند گرفت.
    بنابراین در نظام اقتصادی و حقوقی اسلام، در سه سطح با مخاطره مواجه هستیم که هر سطحی قواعد خاص خود را داشته و مواجهه قانون گذار با آن متفاوت از سایر سطوح است. به طوری که در مقابل حمایت حداکثری از قراردادهای صحیح، در بالاترین سطح مخاطره، نه تنها حمایتی وجود ندارد بلکه برخی موارد (قمار) مورد جرم انگاری نیز قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مخاطره، قمار، گروبندی، غرر، عقود احتمالی، عقود شانسی
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • حبیب الله چوپانی مرسی *، علی اکبر ایزدی فرد، محمد محسنی دهکلانی صفحات 27-48
    یکی از فناوری هایی که در عصر کنونی، برای نظارت بر اماکن و تاسیسات، کنترل رفت و آمدها و جلوگیری از ربوده شدن اموال، کاربرد بسیار گسترده ای دارد دوربین مداربسته می باشد. اقتضاء شرایط امروزی زندگی بشری چنان است که در بعضی اماکن تنها راه صیانت و حفاظت از اموال، بهره گیری از فناوری فوق می باشد. پرسش اساسی این مقاله این است که آیا سرقت از مکان مجهز به دوربین مداربسته، واجد شرایط سرقت از حرز به حساب می آید یا خیر؟ پاسخ به این سوال، متفرع بر پرداختن به مسئله اساسی دیگری است و آن اینکه، مقوم مفهوم حرز چیست؟ آیا اشراف و نظارت بر مکان و به تعبیری دیگر مراعا بودن در صدق عنوان حرز کفایت می کند؟ یا در صورت اثبات حرزیت نظارت، آیا ادله به گونه ای هست که شامل نظارت و پایش از طریق دوربین مداربسته نیز بشود؟ اینکه لسان ادله از چنین شمولی منصرف بوده و نافی این گستردگی ادعایی است؟ نویسندگان با استناد به ادله ای که متن مقاله متکفل بیان آن است با کافی دانستن نظارت و رویت در صدق عنوان حرز و با پذیرش توسعه در مصداق، امروزه مکان مجهز به دوربین مداربسته را البته با تحقق شروطی، مصداق سرقت از مکان محروز می یابد.
    کلیدواژگان: فقه، حرز، دوربین مداربسته، نظارت
  • علمی پژوهشی (حقوق عمومی)
  • عثمان سالاری *، علی اکبر گرجی ازندریانی، بیژن عباسی لاهیجی صفحات 49-71
    قانون اساسی همانند سایر قوانین، امکان تغییر و ظهور مجدد را هر چند با تشریفات متفاوت دارد و امری ثابت و دائمی نمی باشد. مسئله اساسی این است که آیا مفاهیم و مبانی مقرر در قانون اساسی هم با سقوط رژیم موجود و استقرار رژیم جدید به کلی و به طور مطلق از بین می روند و مفاهیم و مبانی جدیدی به وجود می آیند یا اینکه این جایگزینی مفاهیم حالت نسبی دارد؟ مطالعه تغییرات قوانین اساسی و استمرار مبانی بنیادین در دوره های مختلف در قانون اساسی آمریکا که در عمل با تغییر رژیم روبرو نبوده اما تحت تاثیر جریانات دوره ای بوده است و نیز قانون اساسی فرانسه که بیشترین تغییرات را گذرانده و همچنین قانون اساسی ایران که مفهومی جدید نسبت به دو کشور پیشین می باشد، ما را به این مهم سوق می دهد که کدامین مفاهیم و مبانی بنیادین از گزند حوادث سیاسی، تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و بسیاری از جریانات دوره ای و ایدئولوژی ها و دیدگاه های فلاسفه حقوق و... به دور مانده و بر اساسنامه یک کشور ریشه دوانیده اند. اهمیت این مطالعه مبتنی بر توجه به مسئله استمرار قانون اساسی و نهادهای سیاسی، دقت در مسئله بازنگری قانون اساسی و تمایز بین مسائل شکلی و ماهوی در قانون اساسی، می باشد. همچین این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که استمرار اصول قانون اساسی با چه مبنای حقوقی قابل توجیه است؟ فرضیه مطرح شده نیز بر پایه این اعتقاد است که استمرار قانون اساسی با تکیه بر خرد سیاسی و تجربه حکمرانی ملت ها توجیه پذیر می شود. به نظر می رسد که نظام انعطاف پذیرایالات متحده آمریکا، استمرار قانون اساسی را نسبت به نظام انعطاف ناپذیر ایران و فرانسه کامل تر تضمین می کند.
    کلیدواژگان: استمرار قانون اساسی، حقوق بنیادین، هنجارهای قانون اساسی، صیانت از قانون اساسی
  • سید محمد مهدی غمامی، کمال کدخدامرادی*، مهدی فلاحیان صفحات 73-96
    با شکل گیری موسسات عمومی غیردولتی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و به رسمیت شناختن آن در سال 1366 به تدریج، اقتضائات حقوقی جدیدی متناظر با آن شکل گرفت که یکی از آن ها، شرکت های وابسته به موسسات عمومی غیردولتی بوده است. به طور کلی می توان گفت با توجه به مستحدثه بودن این مسئله و عدم پیشینه تقنینی مشخص، قانون؛ تعیین ماهیت مصرحی نسبت به آن ارائه نداده است. در این نوشتار سعی شده تا به روش توصیفی تحلیلی، با رجوع به منابع حقوق و به طور خاص با تاکید بر آراء صادره توسط دیوان عدالت اداری به این پرسش اصلی پاسخ داد که «شرکت های وابسته به موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی از چه ماهیتی برخوردار می باشند؟». با توجه به عدم کفایت نص قانونی در این موضوع و نیز اختلاف رویه در دیوان عدالت اداری، نظرات مختلفی در باب ماهیت شرکت های وابسته وجود دارد. لذا با توجه به اصول حاکم بر نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و نگاه منتقدانه و موشکافانه نسبت به رویه های قضایی می توان گفت که پس از تغییرات به وجود آمده در شرکت های مذکور، این شرکت ها از عداد شرکت های دولتی خارج شده و مشمول عمومیت قواعد شرکت های خصوصی شده اند. از طرف دیگر لازم به ذکر است که با تحلیل کارکرد و ساختار این شرکت ها که شباهت و قرابت بیشتری به شرکت های دولتی به نسبت شرکت های خصوصی دارند، می توان وضعیت مطلوب حقوقی این شرکت ها را در گرو دولتی بودن آن دانست که این امر خود نیاز به اصلاح قانون و مقتضیات متناظر با آن دارد.
    کلیدواژگان: شرکت های وابسته، دیوان عدالت اداری، تجاری، موسسات عمومی غیردولتی
  • محمد زرشگی، محمد جلالی * صفحات 97-122
    الگوی نظام حکومتی در ایران تک ساخت و بسیط است، که بر اساس آن قدرت سیاسی در دست شخصیت حقوقی واحدی بنام حکومت مرکزی قرار دارد که در تهران به عنوان پایتخت مستقر بوده و از این مکان بصورت عمودی حاکمیت خود را اعمال می نماید. علاوه بر این نظام اداری در دستگاه های حکومتی، متمرکز بوده و فرآیندهای اداری و بوروکراتیک برای اداره امور اجرایی، فنی و خدماتی در سطوح مختلف تقسیمات فضایی کشور، به مرکزیت تهران شکل گرفته است.تراکم زدایی از تهران به صورت قانونی، از معدود مباحث مورد اجماع در میان کارشناسان حقوقی،مدیریتی آحاد مردم و مسوولین عالی رتبه کشور می باشد.برای نیل به تراکم زدایی حقوقی از شهر تهران می توان از ظرفیت های قانون اساسی به نحو مطلوبی در اجرا بهره جست تا دیگر نیازی به تصویب و اجرای طرح های موقتی هم چون طرح خروج کارمندان از تهران، طرح خروج دستگاه های دولتی از تهران و... نباشد.یک تراکم زدایی و تمرکز زدایی اصولی می بایست اهداف مهمی چون مسوولیت پذیری اجتماعات محلی،کاهش بوروکراسی اداری،افزایش مشارکت شهروندان در فرآیند برنامه ریزی توسعه،توسعه متوازن،تخصیص بهینه امکانات و... را در پی داشته باشد و از طرف دیگر حقوق بنیادین مصرح افراد در قوانین، علی الخصوص قانون اساسی را در مورد حقوق شهروندی تضمین نماید.در این پژوهش بر آنیم تا ظرفیت های قانونی که در قالب تکالیف بر دولت در قانون اساسی بار شده است به عنوان راهکارهای تراکم زدایی حقوقی شهر تهران مورد بررسی قرار گیرد و با تاکید بر اجرایی نمودن این قوانین توسط قوه مجریه و عدم توسعه تورم تقنینی از تصویب قوانین جدید توسط نهادهای قانونگذار حذر شود. هدف اصلی این تحقیق ارایه راهکارهای قانونی موثر با توجه به ظرفیت نظام حقوقی کشور برای تراکم زدایی حقوقی از شهر تهران و حفظ حقوق و آزادی های بنیادین از جمله:حق انتخاب محل سکونت و حق انتخاب محل اشتغال افراد می باشد.این تحقیق از لحاظ روش شناسی یک تحقیق توصیفی-تحلیلی و کاربردی می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم زدایی از تهران، قانون اساسی، آمایش سرزمین، دولت الکترونیک، کوچک سازی دولت، دموکراسی مشارکتی
  • سمیرا متقی *، آناهیتا سیفی، مجید درودیان صفحات 123-148
    حق بر سلامت، یکی از مفاهیم بنیادین توسعه است که در کنار سایر حقوق بشری که همه از زیربناهای توسعه هستند مطرح می شود؛ چرا که از یک سو، سلامتی وابسته به پیش شرط های فراوانی برای حفظ و تداوم است و وضعیتی است که همواره در معرض آسیب بوده و این مسئله خود مستلزم جلوگیری یا کاستن از عوامل تهدید کننده می باشد. از سوی دیگر، بازگرداندن سلامتی پس از ابتلا به عوامل تهدید کننده و وجود امکانات و مراقبت های پزشکی در این راستا، لازم می باشد. به عبارتی، علاوه بر اینکه احقاق حقوق سلامتی عمومی و خصوصی در جوامع، از زیربناهای دستیابی به جامعه ای توسعه یافته می باشد، توسعه یافتگی نیز از اصول اولیه احقاق حقوق سلامتی است و همین امر حضور دولت ها در این فرآیند را، به دلایل تضمین دسترسی مالی به خدمات سلامت فردی و عمومی، عدالت در ایجاد شرایط مناسب سلامتی برای افراد، جلوگیری از افتادن افراد در ورطه فقر به خاطر هزینه های سلامتی و...، بسیار پررنگ می کند. بنابراین، در این تحقیق، ضمن بررسی حق بر سلامت و ارتباط این مقوله با فرآیند توسعه، قصد پاسخ به این پرسش را داریم که دولت ها، چه اقداماتی را در راستای احقاق حقوق سلامتی(که از زیربناهای توسعه محسوب می شود) انجام می دهند؟ و آیا عملکرد حکومت جمهوری اسلامی ایران، در راستای احقاق این حق بشری موفق بوده است؟ نتایج تحقیق حاکی از عملکرد مثبت حکومت جمهوری اسلامی ایران در احقاق حقوق سلامتی عمومی و خصوصی افراد می باشد.
    کلیدواژگان: حق بر سلامت، توسعه، جمهوی اسلامی ایران
  • مصطفی مبارکی، محمدکاظم عمادزاده *، غلامحسین مسعود صفحات 149-170
    مسئله دعاوی حقوقی ناشی از قراردادهای اداری و نفتی در محاکم و دادگاه ها، یکی از مهم ترین مسائل مطروحه در حقوق اداری است. این پژوهش با هدف مطالعه ضرورت تعدد مراجع حل و فصل اختلافات ناشی از قراردادهای اداری و نفتی ایران، صورت گرفته و اینکه در صورت توجیه این تعدد، راهکارهای اجرایی آن چگونه موجه است؟ و با توجه به دلالت های متفاوت محتوایی و شکلی مفهوم قراردادهای اداری، و با عنایت به رویکردهای معاصر، محتوا و شکل قانون، در اصل مراجع ذی مدخل در حل اختلاف های قرادادهای اداری، بر چه آموزه و گزاره هایی مبتنی است؟ روش تحقیق، بر اساس هدف، همانا کاربردی محسوب می شود و از نظر ماهیت و نحوه گردآوری مطالب و داده ها تابع روش توصیفی غیرآزمایشی قرار گرفت. لذا جامعه آماری، حجم نمونه و روش نمونه گیری خاصی نداشت و اغلب در محیط کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری صورت پذیرفت و در نگرش خویش، تابع شیوه توصیفی تحلیلی و در پی تحلیل محتوا بود. بر اساس یافته های تحقیق، مشخص شد، مشارکت مقامات اجرایی و تقنینی در امر حل اختلاف در کشور ایران، پدیده ای رایج است، که نمی توان به مشروعیت و ضرورت آنها در راستای جلوگیری از تضییع حقوق طرف های قرارداد با دولت، امیدوار بود. نهادهای متعدد داوری و دادرسی در مفهوم تعدد و قابلیت های متکثر آن ها، در صورتی که به مرجع تخصصی قضایی واحدی به نام دیوان عدالت اداری نهادینه شوند، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: سازمان برنامه و بودجه، شورای عالی فنی، قوه قضاییه، مجلس شورای اسلامی، مراجع شبه قضایی
|
  • Mahmoud Hekmatnia, Meysam Nazari Olum* Pages 5-26
    Risk is a concept considered in different legal and economic systems and each has ordained different policies about it. Obviously, some types of risky actions are not accepted by all these systems especially by Islamic ones.
    Due to the presence of risk more or less in most of the contracts, it is essential to explain the concept and position of this element to distinct between the legal and illegal ones. What can simplify this explanation is enumerating and studying the elements of contracts accompanying the risk element, finding the relationship between the identified elements and the risk element, in order to be able to provide an accurate categorization of these contracts based on this element.
    The result of elemental studying of these contracts which are gamble, betting, Gharar, probable and chance contracts, is a hierarchical definition of risk element. Based on this definition, the lowest level of risk is attributed to right contracts and highest level is defined in gamble and betting (gambling contracts). Between these two levels is the risk which creates Gharar. Other cases are placed in one of the triple levels based on the associated risk.
    Therefore, in Islamic legal and economic systems there are three different levels of risk and each level has its especial rules and consequent legislator exposure would be different. So that, In contrast to the maximum protection from right contracts, in highest level of risk not only there is no protection but also some cases (gamble) would be a criminal offense.
    Keywords: Risk, Gamble, Betting, Gharar, Probable Contracts, Chance Contracts
  • Habibollah Choopani *, Ali Akbar Izadi Fard, Mohammad Mohseni Dehkalani Pages 27-48
    One of the technologies that is in the current era is to use CCTV to monitor places and facilities, control over traffic and prevent the abduction of property. The current condition of human life is such that in some places, the only way to protect and protect property is to use the technology above. The key question in this article is whether theft of a camera-equipped location is eligible for theft of amulets. The answer to this question is to address another fundamental problem, and what is the meaning of the concept of amulet? If there is evidence of monitoring constraint, is the evidence to include monitoring and monitoring through CCTV? The authors, referring to the proofs that the text of the article suggests, is sufficient to observe and observe the truth of the title of Amber, and with the acceptance of development in the case, today, the camera-equipped location, with the fulfillment of the conditions, is the case of robbery of the location Find out.
    Keywords: Jurisprudence, Amulet, CCTV, Supervision
  • Osman Salary *, Aliakbar Gorji, Bijan Abbasi Pages 49-71
    The constitution allows the possibility of change and reappearance, albeit with different formalities, and is not constant and constant, as in other laws. The basic question is whether the concepts and principles enshrined in the constitution disappear completely and completely with the collapse of the existing regime and the establishment of the new regime, and there are new concepts and bases, or is this substitution a relative state of concepts? And if the state is relative, what are the implications of which roots in the course of the constitutional change? The study of changes in fundamental laws and the continuation of fundamental principles at various times in the US Constitution, which was not faced with regime change but under the influence of cyclical developments, as well as the French constitution that has experienced the most incidents and changes, as well as the new constitution of Iran, Compared to the former two countries, it leads us to the fundamental principles and foundations of the political, historical, social, cultural and many of the cyclical processes and ideologies and views of the philosophers of law and ... and the constitution A country has been rooted.
    Keywords: Continuation of the constitution, Fundamental rights, Constitutional norms, Protecting the Constitution
  • Seyyed Mohammad Mahdi Ghamami, Kamal Moradi *, Mahdi Falahian Pages 73-96
    With the formation of non-governmental public institutions in the legal system of the Islamic Republic of Iran and its recognition in 1987 gradually formed new legal requirements corresponding with it, that one of them is associated companies to non-governmental public institutions. Generally it can be said; according to the innings of this issue and the lack of specific legislative history, law, is not provided a specified nature ratio on it. In this research is trying to with the descriptive-analysis method, with referral to law sources and specifically with emphasis on issued votes by Administrative Court of Justice to answer this question that; "What is the nature of associated companies to non-governmental public institutions?"
    Due to lack of sufficient strict legal on this issue and also dispute procedures in Administrative Court of Justice, there are different opinions about the nature of associated companies. Therefore, considering the principles on the legal system in Islamic Republic of Iran and critical and scrutiny towards judicial precedent can be say that after the changings in forenamed companies, those companies have been removed from government-owned corporations and included a general rules of the private companies. On the other hand it should be noted that; with the functional analysis and structure of this companies that more resembles and closely to government-owned corporations towards to private companies, can be known the desirable situation of this companies dependent on its governmental position that this case would need to amend the law and corresponding requirements with it.
    Keywords: associated companies, Administrative Court of Justice, Commercial, non-governmental public institutions
  • Mohammad Zereshki, Mohammad Jalali * Pages 97-122
    The pattern of Iranian governmental system is simple based on which political power is belonged to a single legal person called central government based on Tehran as capital city of Iran. In addition, administrative systems in governmental organs are central and Tehran is center for administrative and bureaucratic processes such as operational and technical affaires in different levels of state divisions.Legal delocalization of Tehran is less discussed between legal and management experts, people and high rank authorities of Iran. In order to delocalization Tehran, we can use Constitution capabilities in operational phase so that there is no need to ratify and operate provisional plans such as exiting employees from Tehran, exiting governmental organs from Tehran, and etc. A proper delocalization shall have important purposes such as local communities responsibility, decreasing of administrative bureaucracy, increasing of citizens’ participation in process of planning, development, equal development, proper allocation of utilities, and etc. and in other hand, shall guaranty fundamental rights of people expressed in laws and rules, in particular Iranian Constitution in relation to citizenship rights. This research tries to examine legal capabilities which are imposed to government as obligations in Constitution, as solutions of Tehran delocalization, and emphasizes on operating these laws and rules by government in order to prevent ratifying new laws and rules by legislative organs. The main purpose of this research is presenting effective legal solutions and mechanisms according to legal capacities of Iran for legal delocalization of Tehran and protecting people fundamental rights. This research is descriptive – analytic and practical.
    Keywords: de localisation in tehran-Constitution, Spatial Planning, Electronic Government, Government Miniaturization, Participative Democracy
  • Samira Motaghi *, Anahita Seifi, Majid Doroudian Pages 123-148
    The right to health is one of the vital concepts of development, which along with other human rights,all of them are underpinned by development, is due to this fact ; on the other side,health depends on many prerequisites for continuously. And a situation that has always been at the risk of harm. And this issue itself requires the prevention or reduction of threatening factors. On the other hand, it is necessary to restore health after the risk factors and the availability of facilities and medical care in this regard. In addition to the promotion of public and private health rights in societies is one of the foundations for the improvement of a developed community. developmental is also a basic principle of health promotion, and this is the presence of goverments in the process, due to guaranteeing access to financial services for Individual and public health , justice in creating good health conditions for people , preventing people from falling into poverty due to health costs and, make it highlights. Therefore,in this research , which investigating the right to health and the relation of this category to the development process, we intend to answer the question of which governments are doing what performance for the establishment of health rights( which are underpinned by development). And has the performance of the Islamic Republic of Iran been successful in achieving this human right? The results of the research indicate the positive performance of the Islamic Republic of Iran in respect to the public and private health rights of individuals.
    Keywords: Right to health, development, Islamic Republic of Iran, government
  • Mostafa Mobaraki, Mohammadkazem Emadzadeh*, Gholam Hussein Masoud Pages 149-170
    The issue of lawsuits arising from administrative and petroleum contracts in courts and courts is one of the most important issues in administrative law. This study aims to study the necessity of a multiplicity of authorities to resolve disputes arising from Iran's administrative and oil contracts, and how justified its justification if this multiplicity is justified? And given the different implications of the content and form of the concept of administrative contracts, and given the contemporary approaches, the content and form of the law, what are the doctrines and propositions based on the inputs of the intermediaries in resolving administrative arbitration disputes? The method of research, based on the purpose, is considered to be a practical application and is based on the nature and method of collecting the data and data by non-experimental descriptive method. Therefore, the statistical society did not have a sample size and a specific sampling method, and was often used in a library environment using a snippet tool. In its attitude, it was a descriptive-analytical method and sought after content analysis. Based on the findings of the research, it was revealed that the participation of executive and legislative authorities in resolving disputes in Iran is a common phenomenon, which can not be legitimized and necessary to prevent the violation of the rights of the parties to the contract with the government, hoped. Many arbitration and prosecution institutes in the context of their plurality and capabilities are proposed, if they are institutionalized by a single specialized judicial authority called the Administrative Justice Court.
    Keywords: Judiciary power, Legal resolve differences, Parlimant, Planning, Budgeting Organization, Quasi-judicial authorities