فهرست مطالب

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز و زمستان 1380)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسدالله آزاد صفحه 1

    درون مایهء اصلی این مقاله، توجه عام به بهره وری، به منزلهء عاملی اجتناب ناپذیر در ادامهء بقا و توسعهء فعالیت های موسسه ها، و رشد و توسعهء اقتصاد ملی است و از این پدیده به عنوان معیار بهبود وضع اقتصادی، در سطوح مختلف یاد می شود. آن گاه، با عنایت به بهره وری در اطلاع رسانی، به منزلهء پدیده ای خدماتی، عوامل اصلی دخیل در رشد بهره وری، تعریف سادهء این مساله، راه های نشان دادن بهره وری و نسبت های افزایش آن، ضوابط اندازه گیری بهره وری، رضایت مشتری و سطوح آن ها، نیازهای دو دسته مشتری – برونی و درونی – ویژگی های داده ها یا بازده، عوامل ایجاد مقیاس های بهره وری و شیوه های نگرش به بهره وری در جوامع مختلف، برشمرده شده است

    کلیدواژگان: ارتقاء بهره وری، اطلاع رسانی، رشد فرهنگی، توسعه اقتصادی
  • ناهید بنی اقبال صفحه 10

    برای جلوگیری از هزینه های فراوان خدمات فنی در کتابخانه ها استفاده از خدمات متمرکز تجویز می شود. کتابخانه های دانشگاه تهران هم برای پرهیز از دوباره کاری ها و صرف هزینه و نیروی متخصص اضافی، لازم است در روند مجموعه سازی به اشتراک منابع و مجموعه اشتراکی توجه بیشتری داشته باشد. و در سازماندهی هم نظام متمرکز فهرستنویسی و رده بندی را اعمال کند تا بتواند از نیروها و منابع موجود استفاده بهینه به عمل آورد. اما انجام این تحول و تغییر روش در خدمات فنی نیازمند آگاهی از شرایط موجود این خدمات است. لذا پژوهش حاضر در نیمه دوم سال 1375 انجام گرفت که یافته آن به جدولهایی تبدیل و هدف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج و پیشنهاداتی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: کتابخانه ها، خدمات فنی، مجموعه سازی، اشتراک منابع سازماندهی، روده بندی، فهرست نویسی
  • لیلا مرتضایی صفحه 24

    بانک های اطلاعاتی فارسی، پیش از آن که فرهنگستان زبان معیارهای لازم را برای کاربرد اصطلاحات علمی و رسم الخط فارسی تعیین کند شکل گرفتند. مجریان بانک های اطلاعاتی و نمایه سازان، خواسته یا ناخواسته با مسائل واژه گزینی و جنبه هایی از زبانشناسی درگیر شدند. در کار واژه گزینی، اطلاع رسانان به لحاظ ماهیت حرفه خود واژه های رایج در جامعه تولیدکنندگان و استفاده کنندگان از اطلاعات را مد نظردارند و خود را مجاز به واژه سازی و اعمال سلیقه نمی دانند. واژه های تازه ساخت نیز تازمانی که در جامعه مقبولیت لازم را به دست نیاورده باشند و در مدارک به کرات دیده نشوند، در نظام های ذخیره و بازیابی اطلاعات یا ظاهر نمی شوند و یا میهمان چندروزه اند. بخش قابل توجهی از مشکلات نمایه سازان از رواج و کاربرد واژه ناشی می شود.متخصصان برای یک مفهوم واحد اصطلاحات متفاوت به کار می برند. حتی متخصصانی که در یک رشته و در یک جامعه کوچک کار می کنند خود را ملزم به هماهنگی در کاربرد واژه های تخصصی نمی بینند. به علاوه برای بسیاری از اصطلاح های وارداتی معادل های متفاوت در زبان فارسی وجود دارد که در مواردی همه، کم و بیش، به یک اندازه کاربرد دارند. این گونه مطالب به علاوه مسائل رسم الخط فارسی، آوانویسی اسامی عناصر وترکیبات شیمیائی، سرواژه ها و کوته نوشته ها سبب شده است تا ذخیره اطلاعات به زبان فارسی با کندی صورت گیرد و جستجو و بازیابی کارایی مطلوب را نداشته باشد.در این مقاله سعی خواهد شد نمونه هایی از تجربه های واژه گزینی در ذخیره اطلاعات ارائه شود تا با توجه به آنها، شاهد تسریع و تسهیل ذخیره و بازیابی اطلاعات به زبان فارسی باشیم.

    کلیدواژگان: بانک های اطلاعاتی، زبان فارسی، رسم الخط فارسی، ذخیره و بازیابی اطلاعات
  • مهری صدیقی صفحه 30

    این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل استنادی مآخذ پایان نامه های فارغ التحصیلان حوزه علوم زمین موجود در مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران انجام یافته است. بدین منظور با استفاده از شیوهءشناخته شده کتاب سنجی و با کمک روش توصیفی-تحلیلی، مآخذ 310 پایان نامه کارشناسی ارشد موجود در مرکز که در مجموع شامل 18083 استناد بودند مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، استنادها براساس نوع، پوشش زمانی، زبان و محل نشر و با استفاده از روش های آماری چون دسته بندی داده ها بر حسب توزیع فراوانی، تعیین میانگین، نمودار و محاسبه نیم عمر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS10 و EXCELاستفاده گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، منابع اطلاعاتی، ماخذ پایان نامه ها، علوم زمین
  • حمیده بیرامی طارونی، سیروس علیدوستی صفحه 42

    طرح غدیر- عضویت فراگیر کتابخانه ها، از راه کارهای اشتراک منابع و همکاری بین کتابخانه هاست که امکان دسترسی مستقیم کاربران را به منابع کتابخانه ها، بدون نیاز به عضویت در آنها فراهم می آورد. این طرح در سال تحصیلی 79-1378 به عنوان اولین سال اجرا، امکان عضویت 3839 نفر و امانت 6528 جلد کتاب را پدید آورده است. این مقاله مشروح عملکرد طرح را در این سال تحصیلی در سه محور عضویت، خدمات و خسارت ها ارائه می کند.

    کلیدواژگان: طرح غدیر، عضویت فراگیر کتابخانه ها، همکاری بین کتابخانه ها، اشتراک منابع، دسترسی مستقیم، کتابخانه های دانشگاهی و تخصصی
  • علیرضا نوروزی صفحه 65

    فهرستگان ها و فهرست های مشترک نشریه های ادواری، شرط اساسی قابل اجرا بودن برنامه های امانت بین کتابخانه ای و اشتراک منابع هستند. "اسی ال سی"(1) -مرکزکتابخانه ای رایانه ای پیوسته - به منظور دسترس پذیری بیش تر به اطلاعات جهان، کاهش هزینه فهرستنویسی، گسترش و توسعهء مجموعه، کنترل مستند، خدمات تبدیل گذشته نگر(2)، کاهش هزینهء اطلاعات، دانش پژوهی، تحقیق و آموزش، فهرستگان جهان(3) (فهرستگان پیوسته اسی ال سی) را به وجود آورده است.

    کلیدواژگان: فهرستگان جهان، فهرستگان پیوسته، اشتراک منابع، همکاری بین کتابخانه ای، اسی ال سی
  • لوری راث ترجمه: محمدرضا طالبی نژاد، احمد شعبانی صفحه 67

    آموزش نسل کامپیوترنوشتن مقالات دانشجویی برای نسل پیشین فرایندی بالنسبه استاندارد بود. دانشجویان پژوهشگر به کتابخانه مراجعه کرده، با استفاده از برگه فهرستنویسی چند کتاب را-که همه آنها با نظر کتابداران حرفه ای و یا متخصصین انتخاب شده بود- برمی گزیدند. به چند نمایه نشریه ادواری نیز- که آنها هم توسط متخصصین بررسی و انتخاب شده بود- مراجعه نموده، چند مقاله مربوط به موضوع موردنظر را تکثیر می کردند و در نهایت گزارشی آماده در حدود دو هزار کلمه تحویل می دادند. امروزه، نوشتن مقالهء دانشجویی ساده تر و در عین حال سرشار از مسایل آزاردهنده ای است که حتی یک دههء قبل هم قابل پیش بینی نبود. حال دانشجویان پشت کامپیوتر خود نشسته، وارد دنیای جذاب ولی آشفته اینترنت می شوند، و عکسها و متونی را جستجو می کنند که منشاء معتبری ندارند و گاهی هم کاملا نادرست اند. با فشار یک دکمهء موس(1)، دانشجویان مذکور می توانند متون و تصاویر را ذخیره نموده، روی تصاویر کار کنند، آنها را در پروژه های چند رسانه ای گنجانیده (در حالی که چندان نگران مسایل حقوق موولف و نقل قول از منابع نیستند، پروژهء خود را از طریق شبکه برای استاد خود ارسال نمایند. انجام پژوهش و یا استفاده از مواد چاپی همیشه موجی از مشکلات را پدید آورده که دانشجویان دورهء کارشناسی را وادار به تسلیم می کند: استفاده از منابع قدیمی، مستند نساختن مقالات با ذکر منابع، عدم مراجعه به همه مطالب موجود و نظایر آن. اما امروزه این موانع تقریبا قدیمی شده، زیر با توجه به پراکندگی منابع خارج از محدودهء کتابخانه ها امکان خطا بسیار بیشتر شده است. رسانه های بیشتر، خطای بیشتر به جهت انفجار اطلاعات تولید و ذخیره شده، پراکندگی نامنظم اینترنت، انتقال از فرهنگی چاپ-محور به فرهنگ تصویر-محور توسعهء آرشیوهای صدا و سیما، و سهولت فراوان در امر تکثیر نوشتار و تصاویر توسط رسانه های الکترونیک. مشکلات دانشجویان نیز به گونه ای تصاعدی افزایش یافته است. اطلاعات بسیار زیاد است، بسیاری از آن از نظر کیفی مشکوک است، و از طرق متعدد نیز قابل دسترسی است. این دنیایی است که دانشجویان دانشگاه در آن زندگی می کنند و بقیهء عمر خود را نیز زندگی خواهند کرد. آیا دانشگاه ها این دانشجویان را برای بقاء در چنین تکثر رسانه ای آماده می سازند؟ تغییرات حادث در محیط اطلاع رسانی با تغییرات مهم دیگری در الگوهای شغلی دانشجویان و نیز تجارب و انتظارات دانشجویان از محیط دانشگاه همراه شده است. نوع دانشجویانی که در دانشگاه ثبت نام می کنند تفاوت عمده ای با دانشجویان نسل های پیشین دارد: دانشجویان بیشتری از طبقات اجتماعی مختلف به دانشگاه راه پیدا می کنند؛ سن آنها بالاتر است؛ به صورت نیمه وقت کار می کنند؛ گاهی اوقات به مرخصی تحصیلی رفته تا به مسایل شغلی و یا خانوادگی خود رسیدگی نمایند؛ در عین حال در دو یا چند رشته دانشگاهی به طور همزمان به تحصیل مشغولند؛ طول مدت تحصیل آنان شش سال است؛ بعد از اخذ مدرک کارشناسی به احتمال زیاد به تحصیلات خود ادامه داده؛ و بیشتر آنها سه یا چهار بار شغل خود را تغییر می دهند. علاوه بر آن، دانشجویان نیز با مهارتهای کاملا متفاوتی وارد دانشگاه شده و در مقابل پیشرفتهای سریع و روش های غیرمستقیم و غیره، پیوسته در تفکر و پژوهش احساس آرامش بیشتری می کنند. برای آنان، تصاویر دیداری، و نه کلمات، وسیلهء اصلی ارتباط و موجب تبادلات فرهنگی است.

  • باربارا وودزکالینز، آن. بی. ساسر ترجمه: احمد یوسفی صفحه 73

    بیماران بیمارستان و خانواده آن ها همواره جوینده اطلاعات بوده اند، اما همیشه نتوانسته اند اطلاعات پزشکی را با همان عمق و کیفیتی که فورا و به راحتی برای متخصصان مراقبت های بهداشتی دسترس پذیر است بیابند. زمانی از ترس این که بیماران دچار سردرگمی و اشتباه شوند-یا شاید بدین علت که نیازی نبود که بیمار بداند و فقط باید پیروی نماید-نام داروها را بر روی بطری آن نمی نوشتند. در گذشته به کتابداران هشدار می دادند که اطلاعات، خدمات، و توصیه های پزشکی و حقوقی را فقط باید پزشکان و حقوق دانان ارائه کنند. کتابداران کتابخانه های عمومی فاقد منابع ضروری برای بازیابی اطلاعات دقیق و عمیق پزشکی بودند و از این که واسطهء جستجوی اطلاعات برای بیماران شوند ناراضی بودند.

  • رگ کار ترجمه: حسین پاشائی زاده صفحه 81

    منشا و خاستگاه "کرل" در دههء 1980 به احساس نیازی برمی گردد که اعضای آن برای اشتراک رکوردهای فهرست ماشین خوان داشتند. هدفی که تحقق آن عمدتا با ایجاد و راه اندازی شبکهء "جانت" (1) آسان تر شد. بودجهء دریافتی از "بنیاد ولفسان"(2) و"کمیتهء هدایای دانشگاهی"، ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی کنسرسیومی از رکوردهای فهرست ها را امکانپذیر کرد و این پایگاه از سال 1986 در دانشگاه منچستر مستقر شد. "کرل" در سال 1992 تبدیل به یک شرکت با مسئولیت محدود-با وضعیت حقوقی خیریه-شد و موقعیت خود را به عنوان فروشندهء واسطهء رکوردها-از طریق اسی ال سی(3)-تثبیت کرد و در سال 1993 از طریق ارائهء داده ها به طرح "فالت"(4)-طرح بررسی کتابخانه های علمی-پژوهشی-به موضوعات گسترده تری در ارتباط با پشتیبانی پژوهشی پرداخت.تغییرشکل "پایگاه اطلاعاتی کرل" به یک"اپک(5) ملی" با اعطای بودجهء ملی در طول سال های 5-1994 آغاز شد و –با افزایش تعداد اعضای کنسرسیوم به بیش از 20 عضو تا سال های 7-1996 -"کرل" مبادرت به طراحی یک برنامهء راهبردی نظام مند نمود تا از منابع و مواد پژوهشی عظیم موجود در نزد اعضا به سود کلیت جامعهء علمی و دانشگاهی بهره برداری نماید.

  • دومین گزارش بازرسی فعالیت های انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران نیمه دوم سال 1380 هجری شمسی
    احمد شعبانی صفحه 87
|
  • Assadullah Azad Page 1

    Main concept of this paper is general looking at productiving as an inevitable factor for stable development of institute activities in growth & devedopment of national economy. This phenomena is considered and called as a criteria for improvement of economy. Looking at productivity in information science as a service, main contributing factor in productivity growth, simple definition of the problem, ways of indicating productivity and increase rate, measurement method and scales, customer satisfaction and their classification-internal & external customer needs and characteristics of input & outputs, factors affecting productivity measures & method of looking at productivity in different societies is given in this paper.

    Keywords: Productiving, Information science, Economy growth, Culrure improvement
  • Mehri sedighi Page 30

    The main purpose of this study is the citation analysis of the theses references of the earth sciences area graduates, that are available in the Iranian information and documentation center. In this reason by using of bibliometric technique and descriptive analysis methos, the references of 310 M.SC. theses (with 18083 citations), that are available in Irandoc, were studied. After gathering the data, the references were classified according to their forms, life cycle, languages and place of publications. The data were analysed by using of statistical methods such as classification according to frequency distribution, determine of mean and half life. In order to analysis of data, the SPSS10 and Excel softwares were used.

    Keywords: Citation Analysis, Information Resources, Theses References, Earth sciences
  • Hamide Beirami, Sirous Alidusti Page 42

    Ghadir Program-Libraries` Nationwide is one of the mechanism for resourse sharing and interlibrary cooperation. It provides users with direct access to libraries` resources without being their member. In the academic year 1999-2000, as the first year of its implementation, the program gave membership to 3839 persons, that borrowed 6528 books from libraries. This paper addresses the detail performance of this program on membership, services, and damages.

    Keywords: Interlibrary cooperation, Resource sharing, Direct access, Academic, special libraries, Ghadir program