فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 41، پاییز و زمستان 1382)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 41، پاییز و زمستان 1382)

  • 94 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد شعبانی صفحه 1

    بنیاد;جامعه اطلاعاتی مبتنی بر فعالیت های متنوعی است که به نحو مستقیم با تولید، توزیع و کاربرد اطلاعات مرتبط می باشد. دانیل بل، ویلیام مارتین و صاحبنظران دیگر، تعاریف متنوعی را از جامعه اطلاعاتی ارائه کرده اند که در این مقاله مورد توجه قرار می گیرد. پرسش عمده در چارچوب جامعه اطلاعاتی ایران تاکید بر زیر ساختهای اختصاصی، نرم افزار های عمومی، نرم افزار های اختصاصی و آموزش مورد نیاز کارکنان می باشد. بر این قرار نگرش نوین به زیر ساخت های اطلاعاتی برحسب استراتژی نوین دولت جمهوری اسلامی ایران طراحی شده است. در این مقاله با توجه به منابع متنوع نگرش به بنیاد جامعه اطلاعاتی در ایران مورد توجه قرار می گیرد

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی ایران، زیرساخت های اطلاعاتی
  • سید مهدی سمایی صفحه 8

    نشانه هایی که برای سهولتخواندن یا افزودن اطلاعات به متن در نوشته ها به کار می برند، جزئی از نظام گسترده نشانه ها است که بشر برای ایجاد ارتباط از آن استفاده می کند. نشانه ها علائمی ذاتا بی معنی هستند که افراد بشر، برحسب قرارداد و توافق، آنها را معنی دار کرده اند. ویرگول و نقطه و نقطه ویرگول و علامت سئوال و قلاب بخشی از نشانه هایی هستند که در خط به کار می روند.کاربرد این نشانه ها در همه زبانهای دنیا یکسان نیست. یعنی این نشانه ای جهانی، بستگی به کاربرد آنها در رسم الخط های متفاوت، تفاوتهایی با یکدیگر پیدا کرده اند. از طرفی کاربرد نشانه ها در رسم الخط های واحد نیز گاه با هم متفاوت است. کاربرد نابجا یا چندگانه نشانه ها ممکن است در کار ارتباط اختلال ایجاد کند. یکسان سازی کاربرد رسم الخط، اطلاعات واحدی را به خواننده می رساند.

    کلیدواژگان: متن، رسم الخط، نشانه، ابزار ارتباط
  • احمد تندپور صفحه 13

    ساختار اصطلاحنامه مشتمل بر تعریف اصطلاحنامه، تعریف اصطلاحات، روابط معنایی، ویرایش و مدیریت اصطلاحنامه از بحث های اصلی این مقاله است. روابط معنایی از سه رابطه «هم ارز»، «سلسله مراتبی» و «مصداقی» (موردی) تشکیل شده است. بررسی مفصل این سه نوع رابطه بخش مهمی ازمتن را تشکیل می دهد. نیاز به ویرایش اصطلاحنامه و مدیریت تخصصی آن در اطلاع رسانی نوین امری اجتناب ناپذیر است.بررسی شکلی اصلاحنامه از نظر دستوری و خطی و بیان پاره ای از قواعد ضروری بحث پایانی مقاله است.

    کلیدواژگان: ساختار اصطلاحنامه، تاریخچه اصطلاحنامه، روابط اصطلاحنامه، نمایه سازی، کاوش، ویرایش اصطلاحنامه، مدیریت اصطلاحنامه، رسم الخط اصطلاحنامه
  • محمدباقر دستغیب صفحه 24

    امروزه استفاده از کامپیوتر برای رده بندی و ذخیره اطلاعات مرسوم شده است. با توجه به انبوه اطلاعات موجود در شبکه ها از جمله اینترنت، و ساختمند نبودن اطلاعات، نیاز به بازیابی خودکار اطلاعات بیشتر گردیده است. با توجه به تنوع اطلاعات موجود در شبکه و ناهمگن بودن مدارک ایجاد درخواست برای کاربران ساده نیست و در بسیاری از موارد نیازمند اصلاح بوسیله شخص خبره می باشد. منظور از هوشمندسازی سیستم بازیابی اطلاعات، سیستمی است که محتوای مدرک و درخواست را درک کند. و با توجه به دانش زمینه، کاربر را در یافتن اطلاعات موردنیاز، راهنمایی نماید. در بسیاری از سیستمهای تجاری، فهرست گذاری موضوعی، انجام شده است. یکی از کاربردهای چنین سیستمی استفاده از فهرست موضوعی و آموزش شبکه عصبی برای بهینه سازی درخواست کاربر می باشد. اصول این سیستم شباهت جواب درخواستهای مشابه است، بنابراین سیستم هوشمند بردار درخواست کاربر را طوری تغییر می دهد تا با دانش موجود در مجموعه بهترین جواب بدست آید

    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات متنی، شبکه عصبی، بازیابی اطلاعات هوشمند، بهینه سازی درخواست
  • صفر علی رنجبری صفحه 30

    بانک اطلاعاتی نمایه فهرست متن مقالات نشریات ادواری است که در ابتدا (سال 1370) بصورت مجله منتشر می شد و سپس از سال 1376 به صورت بانک اطلاعاتی رایانه ای طراحی شد. در این بانک اطلاعاتی علاوه بر فهرست (عنوان، نویسنده، نام نشریه و کلیه واژه متن) امکان دسترسی به متن مقالات هم فراهم گردیده است. مسئولیت بانک اطلاعاتی نمایه بعهده موسسه فرهنگی اطلاع رسانی نمایه می باشد و کتابخانه ها برای دریافت این بانک اطلاعاتی می توانند مشترک شوند. در این مقاله ابتدا تاریخچه کوتاهی از سیر تاریخی مجله نمایه و امکانات آن و سپس توضیحاتی در رابطه با قسمتهای مختلف بانک اطلاعاتی رایانه ای نمایه، مزایا و معایب آن عرضه می شود و سپس نتیجه گیری و چند پیشنهاد جهت استفاده بهتر از این بانک اطلاعاتی ارائه میگردد.

    کلیدواژگان: بانک اطلاعاتی نمایه، بانک اطلاعات نشریات ادواری فارسی، مقاله های فارسی، مجله نمایه، لوح فشرده نمایه
  • عشرت زمانی صفحه 34

    ماموریت اصلی موسسات آموزش عالی، تربیت یادگیرندگان مادام العمر است. با این فرض که افراد دارای قابلیتها و توانایی های ذهنی استدلال و تفکر انتقادی هستند. دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی باید در طول دوره ها و دروس دانشگاهی به دانشجویان به عنوان عضوی از جامعه و همچنین شهروندان مطلع بیاموزند که چگونه یاد بگیرند. سواد اطلاعاتی کلید اصلی یادگیری مادام العمر می باشد. برای سنجش میزان سواد اطلاعاتی افراد لازم است استانداردهایی تعیین گردد. یکی از استانداردهای تعیین شده برای سنجش سواد اطلاعاتی «استانداردهای قابلیت سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی»1 است که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. استانداردها همچنین شامل فهرستی از بازده ها برای سنجش پیشرفت دانشجویان در کسب سواد اطلاعاتی است. این بازده ها به عنوان راهنما برای استادان، کتابداران و سایر کسانی که دنبال روش هایی برای اندازه گیری یادگیری دانشجویان در زمینه سواد اطلاعاتی هستند می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای سواد اطلاعاتی، استانداردهای شایستگی، آموزش عالی، ابزارهای سنجش، فناوری اطلاعات
  • مهدی نجیبی صفحه 42

    بایستگی به کارگیری فن آوری اطلاعات وارتباطات برای پیش برد علوم اسلامی، توجه بیش از پیش دانشمندان اسلامی را به ابزارهای اساسی انتقال اطلاعات نظیر نمایه و چکیده نویسی معطوف نموده است. چکیده نویسی زاییده عصر اطلاعات، عضو مهم خانواده اطلاع رسانی و ابزاری اساسی برای توسعه ی فرهنگی و گسترش تحقیقات و پژوهش های نوین است.هر نوع پیشرفت در گرو گردآوری توانایی ها و امکانات موجود و سپس ساماندهی آنها در مسیر مورد نظر است. رسالت چکیده نیز تسریع جمع آوری تجربه ها و آگاهی پیشین و فشرده سازی آنها برای عرضه مناسب به پژوهشگران به منظور کمک رسانی به آنان در برنامه ریزی های آموزشی و پژوهشی است.

  • صفرعلی رنجبری، رضا تاج آبادی صفحه 48
    مقدمهامروزه کتابخانه های عمومی در آموزش های رسمی و غیر رسمی دارای اهمیت اند و پاسخگویی به همه نیازهای فرهنگی گروه های سنی مختلف و آموزشهای بلند مدت مردم را به عهده دارند. کتابخانه های عمومی با عرضه خدمات فرهنگی، آموزشی و علمی به همه گروه های جامعه در سطح شهری و روستایی یکی از معیارهای رفاه اجتماعی ملتها به شمار می آیند، بطوریکه در تحلیل معیارهای رفاه اجتماعی وجود و میزان توسعه کتابخانه های عمومی در ردیف مسکن، آموزش، اشتغال، بهداشت و درمان قرار می گیرد و آنرا یکی از شاخصهای توسعه یافتگی کشورها به حساب می آورند. در عصر انفجار اطلاعات بنیان جوامع انسانی با اطلاعات دریافتی قوام می یابد و اطلاعات با چنان سرعتی تولید می شود که برای هر رشته علمی اقیانوسی از اطلاعات فراهم می آید. در چنین عصری هر فرد جامعه به نوعی به اطلاعات نیازمند است و کتابخانه های عمومی مکانی مناسب برای دریافت این اطلاعات است. درکتابخانه های عمومی همه اطلاعات مورد نیاز گروه های اجتماعی به رایگان در دسترس همگان قرار می گیرد و چنین مکانی بوجود نمی آید مگر با مشارکت و همکاری مردم. در کشور ما یکی از راه های کمک به تاسیس چنین مکانهایی سنت وقف است و کتابخانه دکتر حصیبی یکی از نمونه های بارز این نوع کتابخانه هاست که جهت استفاده بهینه از آن، به صورت مختصر معرفی می گردد:این کتابخانه در خرداد ماه 1381 در پارک آزادی شهر اراک افتتاح گردید. این کتابخانه با هزینه خانم دکتر حصیبی پزشک اراکی مقیم آمریکا زیر نظر اداره ارشاد اسلامی استان مرکزی بصورت وقفی ساخته شده است. کتابخانه دارای 1100 متر زیر بنا می باشد و بودجه اولیه در نظر گرفته شده برای ساختن کتابخانه حدود 200 میلیون تومان بوده است. این کتابخانه در چهار طبقه بنا شده و با مجموعه منابع این کتابخانه، دارای در حدود ده هزار جلد کتاب چاپی و خطی می باشد که اکثر کتب چاپی است.
    طبقه زیر زمین کتابخانه، مربوط به سرایداری است و در طبقه همکف سالن مطالعه برادران با سه سالن، نمازخانه و مجموعه کتب نابینایان مستقر می باشد. در طبقه دوم بخش مخزن کتابخانه در دو سالن، کتب مرجع و سالن نشریات قرار دارد. و بالاخره در طبقه سوم سالن مطالعه خواهران، نمازخانه، مرکز رایانه، مجموعه سی دی ها (شامل 450 عدد سی دی فیلم سینمایی و نرم افزارهای آموزشی)، و مجموعه کتب خطی با حدود 800 جلد واقع است. سیستم رده بندی کتب، رده بندی دهدهی دیویی می باشد و مخزن ها به صورت باز اداره می شود. فهرستنویسی کتب هنوز صورت نگرفته است و نرم افزار موجود در کتابخانه برای سازماندهی کتب و امانت کتاب، سیستم نرم افزاری مدیریت کتابداری می باشد. این کتابخانه از نوع درجه یک است.
    کتابخانه دارای 400 نفر عضو است که بیشترین تعداد اعضا را دانش آموزان پیش دانشگاهی تشکیل می دهند. شرایط عضویت درکتابخانه عبارت است از: 1. داشتن یک قطعه عکس 2. پرداخت 10000 ریال حق عضویت برای یکسال 3. فتوکپی شناسنامه. مدیریت و اداره این مجموعه بر عهده اداره ارشاد اسلامی شهر اراک می باشد و 6 نفر مسئول اداره این کتابخانه اند. ساعت کار کتابخانه از 7:30 صبح لغایت 19:30 عصر می باشد. در ایام کنکور، جمعه ها نیز کتابخانه باز است. فعالیتهای فوق برنامه این کتابخانه، برگزاری کلاسهای نقاشی، خطاطی، کامپیوتر و گلسازی برای اعضا و کلیه مراجعین می باشد.
    بخش نابینایانکتابخانه عمومی دکتر حصیبی اراک دارای یک بخش منحصر به فرد در بین سایر کتابخانه عمومی استان مرکزی می باشد.
    از آنجا که نابینایان همچون سایر اقشار جامعه طبق اصل برابری انسانها باید از فرصتهای برابر با سایر اقشار جامعه بهره مند شوند و با توجه به اینکه تعداد نابینایان در جهان نزدیک به 38 میلیون نفر تخمین زده است و شمار این افراد در کشور ما حدود 160 هزار نفر می باشد، و جمعیت نیمه نابینایان نیز حدود 700 تا 900 هزار نفر تخمین زده شده است1، مسئولین جامعه باید برای این افراد که تعداد آنها در جامعه کم نمی باشد، چاره ای بیندیشید. زیرا نابینایان اگر همچون سایر افراد از خدمات ویژه آموزش و پرورش بهره مند شوند می توانند به دانشگاه راه یابند و در حوزه های مختلف علمی، فرهنگی و هنری به فعالیت مشغول شوند.
    در بسیاری از موارد نابینایان با مشکلات زیادی مواجه هستند که ناشی از عدم داشتن فرهنگ متناسب افراد جامعه با این قشر از جامعه است و بیشتر اقشار جامعه و ارگانها بدلیل دید منفی که نسبت به نابینایان دارند نسبت به استخدام و با همکاری با این افراد سرباز می زنند. حال برای از بین بردن این تبعیضات اجتماعی علیه نابینایان باید به اعتلای سطح اندیشه و فرهنگ و جامعه بپردازیم و این امر با کمک رسانه های ارتباط جمعی امکان پذیر می باشد.
    از طرف دیگر با ارتقای سطح دانش و فرهنگ نابینایان می توانیم این قشر از افراد را بسیار تواناتر به مردم بشناسانیم که آنها نیز بتوانند مانند سایر افراد جامعه در رشته های مختلف بشری فعالیت نمایند و برای جامعه خود باشند. یکی از راه های ارتقای سطح دانش نابینایان، استفاده این عزیزان از کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی ویژه است. در شهر اراک بعد از سالها کتابخانه ای به نابینایان این شهر، اختصاص یافته است.
    این کتابخانه با منابعی در خور استفاده این قشر در سال 1381 در فرهنگسرای آیینه اراک شروع به کار کرد و زیر نظر اداره کل ارشاد اسلامی استان مرکزی فعالیت می کرد. در حال حاضر ساختمان کتابخانه به ساختمان کتابخانه دکتر حصیبی منتقل شده و یکی از قسمتهای اصلی کتابخانه عمومی دکتر حصیبی می باشد و زیر نظر مدیریت و کارکنان این کتابخانه به ارائه خدمات به نابینایان می پردازد. بودجه اولیه در نظر گرفته شده برای این کتابخانه 15 میلیون تومان بوده است. کتابخانه نابینایان ابتدا در فرهنگسرای آیینه اراک قرار داشت و سپس به محل ساختمان کتابخانه عمومی دکتر حصیبی منتقل شد و یکی از قسمتهای اصلی این کتابخانه به شمار می رود. مساحت این بخش کتابخانه حدود 100 متر مربع می باشد و حدود 1000 عنوان کتاب به خط بریل را در خود جای داده است. از دیگر منابع این کتابخانه 400 حلقه نوار کاست با کیفیت عالی می باشد که این نوارها بیشترین استفاده را در بین سایر منابع دارند. از دیگر امکانات موجود این کتابخانه استفاده از رایانه برجسته نگار ویژه نابینایان می باشد. در این رایانه نرم افزاری موسوم به نرم افزار نوید که دارای 100 جلد کتاب گویا می باشد قرار دارد. از دیگر نرم افزار های نصب شده بر روی این رایانه، برجسته نگار نرم افزار قرآن کریم می باشد که باصوت و معنی است و قابلیت تکرار را جهت حفظ آن برای نابینایان دارد.
    همچنین در این رایانه امکان نصب اینترنت و استفاده از کلیه روزنامه های کثیر الانتشار کشور برای افراد نابینا وجود دارد. این کتابخانه بصورت شبکه ای با کتابخانه نابینایان رودکی تهران در ارتباط می باشد. در حال حاضر بیشتر موضوعات کتب و منابع دیگر این بخش ادبیات و علوم اجتماعی می باشد و منابع آن از مجتمع عالی نابینایان رودکی تهران خریداری شده است. شیوه رده بندی و سازماندهی منابع این کتابخانه بصورت الفبایی عنوان می باشد. البته این شیوه برای استفاده از این کتابخانه مناسب نیست و لذا اکثر نابینایان منابع مورد نیاز خود را بصورت موضوعی تقاضا می کنند. این کتابخانه در حال حاضر دارای 12 نفر عضو می باشد که شامل دانشجویان و دانش آموزان استثنائی و دبیرستانی می باشد. شرایط عضویت درکتابخانه عبارت است از: ا. یک قطعه عکس 2. ارائه 5000 ریال حق عضویت سالیانه 3. یک عدد فتوکپی شناسنامه. ساعت کار کتابخانه صبحها از ساعت 7:30 لغایت 19:30 عصر می باشد. در حال حاضر کتابخانه با مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص مواجه است. امید است در آینده نزدیک این کتابخانه با پشت سر گذاشتن مشکلات و همت مسئولین بتواند خدمات ارزنده ای به نابینایان این شهر و استان مرکزی ارائه دهد.
  • مریم نظری ترجمه: مریم نظری صفحه 51
    کتابخانه های کانادا برای ایجاد هماهنگی میان سیستم های اشتراک منابع خود، چارچوبی کلی را مشخص کرده اند. این سیستم ها امکان دسترسی به اطلاعات را برای شهروندان کانادایی و افرادی فراهم می آورند که نیاز آنها از طریق فعالیت های اشتراک منابع کتابخانه های کانادا برطرف می شوند. این مقاله به ارائه اطلاعاتی در خصوص چند و چون این چارچوب و استراتژی ای می پردازد که کانادایی ها در خصوص اشتراک منابع درپیش گرفته اند.
    کلیدواژگان: اشتراک منابع، اشتراک منابع اطلاعات، استراتژی کانادا، همکاری بین کتابخانه ها، فناوری های اطلاعات
  • لنارت بجورن برن، پیتر اینگورسن ترجمه: علیرضا نوروزی، زهرا بیگدلی صفحه 64
    از اواسط دهه 1990 حوزه پژوهشی جدیدی به نام «وب سنجی» بر پایه روش های اطلاع سنجی جدید به وجود آمد که کار آن، پژوهش درباره ماهیت و خصوصیات وب است. این مقاله سعی دارد حوزه های منتخبی از پژوهش وب سنجی را که روند و فضای مناسبی برای توسعه دارند و همچنین برخی حوزه هایی را که در حال حاضر کمتر دارای آینده ای روشن هستند معرفی کند. پژوهش های جدید درباره پوشش و عملکرد موتورهای کاوش، آنها را به عنوان قالب و چارچوبی برای تحلیل گزینشی کیفیت و محتوا، شناخته است. مشکلات مربوط به عوامل تاثیرگذار وب مورد بحث قرار گرفته است و در پایان مقاله راهنمایی های جدید وب سنجی برای اجرای کشف دانش و ردیابی موضوع روی وب-که تا حدودی مبتنی بر روش کتابسنجی استفاده شده در پایگاه های اطلاعاتی استنادی و کتابشناختی است- به صورت کلی مطرح شده است. در این چارچوب راهبردهای نظریه نمودار یکپارچه، شامل: تحلیل مسیر، پیوندهای متقاطع (عرضی)، پیوندهای ضعیف و پدیده جهان کوچک مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وب سنجی، کشف دانش، ردیابی موضوعی، تحلیل مسیر، دانش عمومی کشف نشده، پیوندهای متقاطع (عرضی)، نظریه نمودار، عوامل تاثیرگذار وب
  • نیل جاکوبز، جنی چمبرز، آن موریس ترجمه: غلام حیدری صفحه 82
    تحویل مدرک یک مفهوم پویاست که به شدت تحت تاثیر تحولات اقتصادی و فناوری است. طرح فیدو توسط برنامه های الکترونیکی کتابخانه بریتانیا حمایت می شود و هدف اصلی آن تهیه اطلاعات روزآمد و مناسب برای مدیران کتابخانه ها در این رشته پویاست. بررسی وب سایت های مربوط به تحویل مدرک در جهت تلاش برای نیل به این هدف انجام شده است. این نوشته به شناسایی وب سایت های مهم خدمات تحویل مدرک که ممکن است مورد استفاده مدیران کتابخانه ها قرار گیرند، می پردازد و نقدی جالب از این سایت ها از دید شاغلین و محققین بدست می دهد. وب سایت های مورد مطالعه شامل فهرست های تهیه کنندگان مدارک، گزارش برنامه های تحقیقاتی، توسعه نظام ها، ابتکارات ملی و سایت های حرفه ای، می شود. دامنه این پژوهش جهانی است و تلاش ویژه ای نسبت به معرفی سایت های خارج از آمریکا صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تحویل مدرک، اینترنت، کتابخانه ها
  • احمد شعبانی صفحه 90
    با عنایت و استعانت از پروردگار متعال، چهارمین گزارش بازرسی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی را در محدوده زمانی یک ساله فعالیت های انجمن جهت آگاهی اعضاء و همکاران کتابدار به اطلاع می رساند. آنچه از فعالیت های مشروحه انجمن در نیمه نخست گزارش مشهود است، مبتنی بر عملکرد ساختاری انجمن در نیمه دوم سال 1381 در زمینه ارتباط با سازمانها و تاکید بر زیر ساخت های انجمن است، از آن جمله تاکید بر حرکتهای آموزشی، گرد همایی ها، و مذاکره با سازمان های مختلف در خصوص فعالیت های زیر بنایی حوزه کتابداری و اطلاع رسانی. بخش دوم فعالیت های گزارش مشتمل بر فعالیت های جاری نیمه نخست سال 1382، حاوی فرآیند و پیگیری اموری جاری انجمن شامل تشکیل کارگاه های آموزشی و سمینارهای مختلف و توسعه شاخه های انجمن در استانهای خراسان و اصفهان می باشد.
    چهارمین گزارش، همچون گزارشهای پیشین مبتنی بر گزیده ای از صورتجلسات انجمن از بیست و ششمین تا سی و پنجمین جلسه بوده، هر چند از تبیین برخی صورتجلسات به جهت فقدان نکات اهم اجتناب شده است. در گزینش این صورتجلسات، به سه حوزه در سطح عملکرد ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی توجه بیشتری شده است:الف. فعالیت های آموزشی ب فعالیت های پژوهشی ج دیدگاه های عمومی انجمن در حوزه مسائل کتابداری و اطلاع رسانی کشور.
    بیست و هفتمین جلسه: 17/8/1381جلسه با پیشنهادات آقای دکتر... درباره ملاقات با آقای ملک احمدی رئیس هیات امنای کتابخانه های عمومی «کشور» و محورهای گفتگو آغاز شد. دکتر... پیشنهاد کردند محورهای بحث با آقای ملک احمدی در زمینه های ذیل باشد:فعالیت های پژوهشی. برگزاری همایشهای مشترک. انتشارات مرتبط با رشته کتابداری و اطلاع رسانی... کارگاه های آموزشی برای کتابداران... برگزاری همایش های مشترک با حمایت مالی انجمن... ایجاد کمیته مشترک و عضویت کتابخانه های عمومی در این انجمن. آقای... پیشنهاد دادند که برای تشویق کتابداران یک «سلسه» کار مثل برگزاری کارگاه های آموزشی و آموزش تا شرح درس نو به صورت ماموریت انجمن درآید.
    آقای دکتر... نظر دادند که محورها باید استاندارد شود و یکی از نقشهای مهم انجمن را موظف کردن مسئولین برای استخدام کتابدار متخصص در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانستند.
    مقرر شد عناوین طرحهای اجرایی لازم، پس از تعیین عنوان دقیق و بودجه مورد نیاز در خبرنامه انجمن آگهی شود تا افراد داوطلب انجام طرح اعلام آمادگی کنند.
    مقرر شد که نامه اول اسفند برای پیگیری روز کتابدار آماده و نظرات ادغام شود.
    مقرر شد طرح کتابخانه های مساجد. .. پیگیری شود.
    مقرر شد که در یکی از جلسات از یکی از اعضای هیات مدیره انجمن کتابداری پزشکی دعوت به عمل آید.
    بیست و هشتمین جلسه: 14/8/1381جلسه با حضور آقای دکتر مزینانی نایب رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی به منظور گفتگوی دو جانبه بین این انجمن و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران تشکیل شد. آقای دکتر... ضمن تایید سخنان... در مورد اینکه حتما باید انجمن کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی را زنده کرد، فرمودند: صلاح در این است که این انجمن از لحاظ حقوقی مستقل عمل کند و به لحاظ عملیاتی یک کمیته مشترک با انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران تشکیل دهند.
    سی امین جلسه: 14/12/1381موضوع بحث در این جلسه چگونگی تلاش بیشتر برای جذب کتابداران به انجمن و عضوگیری در سطح وسیع تر بود که بدین منظور پیشنهادات متعددی در این زمینه ارائه شد. از جمله آن می توان به شناساندن بیشتر انجمن به شخصیتهای کتابدار...، اجرای سمینارهای مشترک با دانشگاه های کشور... اشاره کرد.
    مقرر گردید که نامه به مدیران گروه به منظور تشکیل اولین جلسه بازنگری گروه های آموزشی به سرپرستی آقای... به تمام سطح کشور فاکس شود.
    مقرر گردید آقای... برای کارت عضویت اقدام بفرمایند.
    مقرر گردید خانم... و آقای... به عنوان رابط گروه های آموزشی کتابداری با گروه ها و دانشجویان ارتباط برقرار کنند.
    مقرر گردید برای انتشار فصلنامه «انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران» بعد از ثبت انجمن اقدام شود.
    سی و یکمین جلسه: 27/1/1382 در ابتدای جلسه جناب آقای دکتر... در مورد فعالیت بیشتر انجمن در زمینه عضو گیری سازمانی تاکید کردند. بعد از آن آقای... گزارش بودجه سال 1381 را ارائه دادند و فرمودند بیشترین صرف هزینه در سال 1381 به منظور خرید وسایل مورد نیاز اعم از کامپیوتر، دستگاه زیراکس، ضبط صوت، میز، وسایل تحریر بوده است.
    در ساعت 2:45 جناب آقای محسنی از نشر کتابدار که مهمان انجمن بودند تشریف آوردند و طی محاسبه ای که بین اعضای هیات مدیره و آقای محسنی انجام گرفت، ایشان در زمینه موارد گوناگون از جمله چاپ انتشار ویژه نامه، و دیگر همکاری های ممکن اعلام همکاری کردند.
    در ساعت 3:30 سرکار خانم رهادوست به جلسه پیوستند. از ایشان دعوت شده بود که نظرات خود را درباره کارکرد انجمن اظهار دارند. ایشان ضمن ارائه بیان مطالبی که در این زمینه تهیه کرده بودند، نکات مثبت و منفی را ذکر کرده و راهکارهایی برای آن پیشنهاد کردند.
    سی و دومین جلسه: 17/2/1382 مباحث مطرح شده در جلسه:تماس با مدیران گروه برای شرکت در سمینار.
    گزارش امور مالی توسط آقای... ارائه شد.
    مقرر گردید با آقای دکتر غریبی در مورد انتشارات انجمن تماس گرفته شود.
    مقرر گردید گزارش سالیانه توسط مسئولیتهای هر گروه تهیه شود: پژوهش، آموزش، و کمیته بازنگری.
    سی و سومین جلسه: 12/3/1382 جلسه با سخنان دکتر. . در مورد سمینار دانشجویی آغاز شد، در ادامه از آقای دکتر... خواستند که در مورد تشکیل انجمن کتابداری و اطلاع رسانی (شاخه اصفهان) توضیح دهند.
    دکتر... ابتدا در مورد کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان گزارش مختصری دادند و بعد از آن در مورد تشکیل مجمع عمومی انجمن توضیحات لازم را ارائه دادند.
    در ادامه دکتر... نیز گزارش سفر خود را به اصفهان و تفاهم های دو جانبه در مورد همایش مشترک سازمان فرهنگی رفاهی اصفهان با انجمن... دادند.
    دکتر... بر تقویت کمیته های فرعی انجمن تاکید کردند.
    مقرر گردید که هزینه های کلاسهای آموزشی به حساب انجمن واریز شود.
    سی و چهارمین جلسه: 4/4/1382جلسه با سخنان دکتر... آغاز شد. طرح نامه تشکر خانم نوش آفرین انصاری و صحبت ایشان در مورد میز گرد «بومی سازی حرفه کتابداری در ایران» و گسترش آن به کتابخانه های روستایی... و با تاکید بر اینکه انجمن باید به آن توجه کند.
    آقای دکتر... طی گزارشی کوتاه وضعیت و نحوه هزینه کمکها به کتابخانه ملی افغانستان را به اطلاع هیات مدیره رساندند و گفتند، امیدوارند مبلغی حدود 6.000.000 ریال یا 010/0 مبالغ به عنوان کمک به انجمن برسد. همچنین قرار شد انجمن نیز در صورت امکان برنامه هایی برای کتابدارانی که از افغانستان برای شرکت در کلاس و بازدید از کتابخانه ها و... به ایران خواهند آمد داشته باشند.
    مقرر گردید به پیشنهاد آقای... یک کارگاه آموزشی در شهریور ماه به کمک کتابخانه مجلس در مورد مارک برگزار شود.
    سی و پنجمین جلسه: 14/5/1382 در ابتدای جلسه دکتر... در مورد طرح پژوهشی قابل اجرا صحبت کردند که در راستای آن مقرر گردید که موضوعات متفاوت در زمینه کتابداری با عنوان طرح پژوهشی یا پایان نامه که به اهداف انجمن کمک می کند مورد حمایت قرار گیرد و تا سقف صد و پنجاه الی دویست هزار تومان بابت پشتیبانی از طرحهای مذکور پرداخت شود. موضوع بعدی مورد بحث در جلسه حق عضویت های سازمانی بود که مقرر گردید که حق عضویت هر سازمان با توجه به شرایط آن سازمان مربوطه توسط انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران تعیین گردد.
    در مورد فصلنامه انجمن قرار شد که سر دبیر و مدیر مسئول تعیین شود و آقای... به علت ساکن بودن «در تهران» و سابقه کار طولانی برای این کار پیشنهاد شدند و در دستور کار جلسه آینده قرار گرفت.
    مقرر گردید که مجموعه مقالات و کارهای انجام شده در انجمن به چاپ برسد و پیگیری آن بر عهده آقای... خواهد بود.
    در مورد درخواست بانک کشاورزی مبنی بر همکاری انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران با آن مرکز برای تشکیل کتابخانه دیجیتالی، ضمن اعلام وقت کافی از طرف انجمن برای انجام این کار، قرار شد که به سازمان هایی که در این رابطه کار می کنند معرفی شوند.
    سی و ششمین جلسه: 10/6/1382در این جلسه آقای... در مورد تشکیل، چگونگی، کیفیت، و کمیت کلاسهای مارک که توسط انجمن برگزار شده بود گزارش مبسوط و مفصلی ارائه دادند.
    بحث بعدی در مورد ایجاد یک خط مشی برای فراهم آوری منابع چند رسانه ای در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی و گذاشتن این طرح پیشنهادی روی وب سایت بود.
    مبحث بعدی طرح پیشنهادی دکتر مهراد مبنی بر چاپ یک نشریه مشترک بین کتابخانه منطقه ای علوم و تکنولوژی شیراز و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران بود. دکتر... پیشنهاد دادند که مجوز نشریه با نام انجمن گرفته شود و هر شماره با همکاری یک کتابخانه یا دانشگاه منتشر شود و ضمن اینکه عملا گرفتن نشریه با مجوز مشترک امکان ندارد.
    مقرر گردید که در خبرنامه اعلام شود که چنانچه کسی مایل به ارسال مقاله به مجامع بین المللی بود انجمن همکاری لازم را در این زمینه به عمل خواهد آورد.
|
  • Ahmad Sha’bani Page 1

    The basis of information community in depend on different activities, which are directly related to production, distribution and using of information different definition of information community has been presented by D. Bell, W. Martin and other sociologists, which are reviewed in this article. The main question about Iranian Information Community has emphasis on special structure, general software and in-service training for human resources. Therefore, the modern idea about information structure is based on the strategic plan of the Islamic of Republic of Iran. This article studies the different views of that society with regard to the vast range of resources.

    Keywords: Information Community, Iranian Information Community, Information sub-structure
  • Seyed Mehdi Samaei Page 8

    The set of graphic signs, used in the written language, are a part of the general sign system. The meaning of signs is determined in society by convention, parenthesis, quotation marks, pair of commas, question marks, exclamation marks, apostrophe, period, brackets, colon, dash, hyphen and solidus are the usual signs of punctuation, these signs signal certain important grammatical and attitudinal contrasts, its function are to separate units in a linear sequence, to indicate when one unit is included within another and to mark a specific grammatical function.

    Keywords: Punctuation, Sign systems, Graphic signs, Written languages
  • Ahmad Tandivar Page 13

    Thesaurus structure includes definition of thesaurus, definition of idioms, conceptual relationships, thesaurus editing and management, are the main discussions of this paper. Conceptual relationships consist of “equivalence relationship”, “hierarchical relationship”, and “associative relationship”. Detailed review of these three relationships constructs an important part of the text. In the age of information, the necessity of edit and management of the thesaurus is inevitable. The form review of the thesaurus from the point of view of grammatical and calligraphy and statement of some important rules is the final part of the paper.

    Keywords: Thesaurus structure, Thesaurus history, Thesaurus relationships, Thesaurus form, Thesaurus management
  • M.B Dastgheib Page 24

    Today usage of computer as a tool in information technology and clustering information is common, so we must note that information on the networks like Internet is in vast domain, and unstructured, so we need use an automated method to retrieve and cluster information. Because of vast domain of information on the network, it may be very hard for end user to build a refine query, so in many times it must be changed by an expert person on the domain knowledge. Intelligent Information Retrieval System, is a tool that understands concepts of the domain knowledge, document and queries. In many business systems, we have a page directory of clustered information, so one of applications of this directory is learning the neural network to refine the user queries. Goal of system is that, relevant queries have same response, so intelligent system will transform user query such that, matches with local and background knowledge of the collection.

    Keywords: Text Information Retrieval, Neural Network, Intelligent Information Retrieval, and Query Refinement