فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 57، بهار 1388)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 57، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 1-4
  • محمدعلی باقری، محمدتقی بهشتی، سیروس علیدوستی صفحات 5-34
    در طول چند دهه پیش، درک سودمندی و سهولت استفاده، مهم ترین عوامل در پذیرش فناوری های جدید در حوزه سیستم های اطلاعاتی بوده است. با این حال، این دو عامل به تنهایی نمی توانند رفتار کاربران را در محیط های نوظهور مانند بانکداری اینترنتی توصیف کنند. از دیدگاه پذیرش فناوری در سطح پذیرش فردی، این مقاله با دخالت دادن ویژگی های محیط بانکداری اینترنتی، «مدل پذیرش فناوری» را توسعه داده است. در این پژوهش با بررسی مهم ترین مدل های ارائه شده در حوزه پذیرش فردی فناوری، دو سازه «برداشت ذهنی از توانایی شخصی» و «اعتماد» به مدل پذیرش فناوری افزوده شده اند. روش این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات آن، پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این مطالعه را 310 نفر از مشتریان بانک تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: بانکداری اینترنتی، مدل پذیرش فناوری، اعتماد، برداشت ذهنی از توانایی شخصی
  • محمود خسروجردی، طاهره علومی، نادر نقشینه، نیکچهره محسنی صفحات 35-60
    این پژوهش بر آن بود تا چگونگی رفتار اطلاع جویی در جامعه مورد پژوهش (158 نفر) را بررسی کند و نقش عوامل شخصیتی را در رفتار اطلاع جویی آنان بیازماید. ابزار این پژوهش شامل دو پرسشنامه بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است و از تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که بین برونگرایی دانشجویان و قضاوت ربط، خلق اندیشه های نوین، زمان به عنوان عامل انگیزش، و تلاش برای جستجوی اطلاعات رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. بین گشودگی به تجربه و نیز وظیفه شناسی، با زمان اختصاص داده شده به جستجوی اطلاعات نیز رابطه ای مثبت و معنادار مشاهده شد. با توجه به نتایج، می توان به طور کلی استنباط کرد که بین ابعاد شخصیت با ابعاد رفتار اطلاع جویی دانشجویان کارشناسی ارشد رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع جویی، شخصیت، پنج عاملی، دانشجویان، کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران
  • مسعود رضایی صفحات 61-76
    این پژوهش از نوع کاربردی و غیرآزمایشی است و از پرسشنامه برای گرد آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نبود یا کمبود تجهیزات و امکانات طراحی شده برای سازگاری با فناوری های جدید، عدم دسترسی دانشجویان به رایانه و خط ارتباطی مناسب، و مشکلات خاص بسترهای مخابراتی ایران از مهم ترین موانع زیرساختی، و عدم امکان برگزاری جلسات آزمایشگاهی از طریق یادگیری الکترونیکی، نبود آموزش برای دانشجویان در زمینه فناوری آموزشی و نبود یا کمبود مشوق ها برای تحصیل از طریق الکترونیکی مهم ترین موانع اجرایی آموزشی در توسعه فراگیری الکترونیکی هستند. هم چنین یافته ها نشان می دهد که ناکافی بودن اعضای هیئت علمی متخصص در زمینه فناوری های آموزشی نوین در حال ظهور، عدم آشنایی برنامه ریزان و مسئولان اداری با کاربردهای یادگیری الکترونیکی و نبود تعهد در اعضای هیئت علمی برای صرف وقت در امر یادگیری با استفاده از فناوری ها بااهمیت ترین موانع انسانی، و کمبود سرمایه گذاری و اعتبارات مورد نیاز، هزینه بالای تجهیزات فناوری آموزشی و هزینه زیاد به روز نمودن مطالب مورد نیاز از مهم ترین موانع اعتباری در امر توسعه یادگیری الکترونیکی هستند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشجو، یادگیری الکترونیکی
  • رحیم علیجانی، نورالله کرمی صفحات 77-94
    در این پژوهش ابتدا به بررسی و مطالعه تاریخچه و تعاریف مختلف اصطلاح اطلاع سنجی پرداخته شده و سپس وضعیت جاری این اصطلاح، در پایگاه اطلاعاتی «آی اس آی» مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد تا پایان سال 2007 میلادی، 215 مدرک در این پایگاه در زمینه اطلاع سنجی موجود می باشد. از این تعداد 107 مدرک (71/49 درصد) توسط 10 نفر از مؤلفان تولید شده است. «ال. اگی» با تولید 27 مدرک در رتبه نخست تولید علم در حوزه اطلاع سنجی قرار دارد. آمریکا با تولید 42 مدرک در رتبه نخست کشورهای تولیدکننده علم در این حوزه قرار دارد و کشور بلژیک با 40 مدرک در رتبه دوم جای دارد. دانشگاه «Universitaire Instelling Antwerpen» با تولید 18 مدرک در رتبه نخست دانشگاه ها و مؤسسه های تولیدکننده علم در این حوزه قرار دارد. زبان 207 مدرک (96 درصد) از تولیدات علمی در این حوزه به زبان انگلیسی می باشد و تنها زبان 8 مدرک (4 درصد) به زبان آلمانی است. هم چنین اوج تولیدات علمی در این حوزه، در سال 2005 می باشد که 27 مدرک در این زمینه تولید شده است. مجله «Scientometrics» با چاپ 63 مدرک در جایگاه نخست قرار دارد. همچنین بیش ترین پژوهش ها در حوزه اطلاع سنجی، توسط متخصصان علوم کتابداری و اطلاع رسانی صورت گرفته است و متخصصان علوم رایانه از نظر تولید علم در این حوزه، در رتبه دوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: اطلاع سنجی، پایگاه اطلاعاتی آی اس آی، تولید علم
  • فردین کولاییان صفحات 95-116
    آموزش ضمن خدمت از ابزارهای مهم روزآمدسازی توانمندی حرفه ای کتابداران و نیروی انسانی متخصص شاغل در نهادهای پژوهشی و آموزشی است. مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی در طول سال های 1379 تا 1383، چهل دوره آموزشی ضمن خدمت را برنامه ریزی و اجرا کرد. در این پژوهش به بررسی نظرات مدرسین و یادگیرندگان، در مورد این دوره ها پرداخته شده است.
    از جمله نتایج حاصل از این پژوهش رضایت 79 درصد مدرسین از مدیریت زمان در دوره ها، نارضایتی 36 درصد مدرسین از وضعیت نور، صدا، گرمایش و سرمایش کلاس ها، رضایت 80 درصد یادگیرندگان از نحوه فراخوانی در دوره ها، نارضایتی 38 درصد یادگیرندگان از خدمات فوق برنامه و رضایت 85 درصد یادگیرندگان از میزان تسلط و آمادگی مدرسین در امر تدریس در طول دوره ها می باشد. از جمله پیشنهادها می توان به ارائه سرفصل های تخصصی تر با زمان بندی کوتاه تر، هماهنگی با گروه های تخصصی مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی در طراحی و اجرای دوره های تخصصی و هماهنگی، ارتباط با مدرسین در زمان بندی و اجرای دوره ها، ارائه دوره های تکمیلی برای دوره های برگزارشده و برگزاری دوره های آموزشی در استان هایی که دارای امکانات لازم هستند، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموزش کتابداری و اطلاع رسانی، آموزش ضمن خدمت، ارزیابی عملکرد آموزشی، مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی
  • رضا بصیریان جهرمی، حسین بصیریان جهرمی صفحات 117-136
    بهره وری در مراکز اطلاع رسانی نتیجه استفاده بهینه و مؤثر از منابع اطلاعاتی و بهبود کیفیت ارائه خدمات و ارتقای رضایت کاربران، دلپذیری در محیط کار، و افزایش انگیزه و علاقه کارکنان به کار بهتر می باشد که در نهایت، رشد و توسعه مراکز اطلاع رسانی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین، این مراکز نیز از آشنایی با شیوه های اندازه گیری بهره وری بی نیاز نخواهند بود. بهره وری یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد یک نظام است. در دهه های اخیر به اندازه گیری و بهبود بهره وری نیروی انسانی، خلاقیت و نوآوری و تجزیه و تحلیل های کارشناسی اهمیتی ویژه داده شده است و تفکر و تلاش برای شناسایی مشکلات و مسائل و راه ها و طرح های جدید به منظور استفاده مفیدتر و بهتر از منابع، به بهره وری تعریف شده است.
    بهره وری، به زبان ساده عبارت است از رابطه بین ستاده های یک نظام و نهاده های فراهم شده برای تولید ستاده ها. رابطه علی بین بسیاری از متغیرها و عوامل مؤثر بر بهره وری، بسیار پیچیده است. در یک مرکز اطلاع رسانی با توجه به حجم بالای نهاده ها، تلاش در جهت افزایش کارآیی و بهره وری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، مدیریت چرخه زیستی اطلاعات، مدیریت اطلاعات فردی، مدیریت اطلاعات میان فردی، مدیریت اطلاعات راهبردی، مدیریت اطلاعات مؤثر
  • محمد علایی آرانی صفحات 137-156
    بهره وری در مراکز اطلاع رسانی نتیجه استفاده بهینه و مؤثر از منابع اطلاعاتی و بهبود کیفیت ارائه خدمات و ارتقای رضایت کاربران، دلپذیری در محیط کار، و افزایش انگیزه و علاقه کارکنان به کار بهتر می باشد که در نهایت، رشد و توسعه مراکز اطلاع رسانی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین، این مراکز نیز از آشنایی با شیوه های اندازه گیری بهره وری بی نیاز نخواهند بود. بهره وری یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد یک نظام است. در دهه های اخیر به اندازه گیری و بهبود بهره وری نیروی انسانی، خلاقیت و نوآوری و تجزیه و تحلیل های کارشناسی اهمیتی ویژه داده شده است و تفکر و تلاش برای شناسایی مشکلات و مسائل و راه ها و طرح های جدید به منظور استفاده مفیدتر و بهتر از منابع، به بهره وری تعریف شده است.
    بهره وری، به زبان ساده عبارت است از رابطه بین ستاده های یک نظام و نهاده های فراهم شده برای تولید ستاده ها. رابطه علی بین بسیاری از متغیرها و عوامل مؤثر بر بهره وری، بسیار پیچیده است. در یک مرکز اطلاع رسانی با توجه به حجم بالای نهاده ها، تلاش در جهت افزایش کارآیی و بهره وری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهره وری، اندازه گیری، کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی
|
  • Muhammad Ali Bagheri *, Muhammad Taghi Hamidi Beheshti, Sirous Alidousti Pages 5-34
    In the past several decades, perception of usefulness and ease of use had been the most important factors in recognition of new technologies in the field of information systems. Nevertheless, by themselves, these two factors could not describe user behavior within emerging environments such as the internet banking. From the standpoint of technology acceptance at an individual level, the present paper has expanded the technology acceptance model (TAM) by introducing the characteristics of the internet banking environment. In this study, the most important models offered within individual technology acceptance were reviewed and two constructs, perceived self efficacy and confidence in TAM, have been added. A survey method was employed using a questionnaire as a data collection instrument. The sample surveyed was 310 bank customers.
  • Mahmood Khowsrojerdi *, Tahereh Olomi, Nader Naghshineh, Nikchehreh Mohseni Pages 35-60
    The present study attempts to investigate the nature of information seeking behavior in the sample population of 158 graduate students and examine the role of personality factors in their information seeking behavior. Two questionnaires were used. Pearson correlation analysis and multi-valued regression analysis were employed in analyzing the data. Findings indicate that there is a positive significance between students’ extroversion and relevance judgment, positing of new ideas, time as a motivating factor, and effort to seek out information. A similar indication was observed between interpolation of experience and time slated for searching for information. Generally it could be deduced that there is a significant relationship between personality features and information seeking behavior of graduate students.
  • Masoud Rezaei * Pages 61-76
    E-learning has now become an accepted and popular method of education and large numbers of universities and other higher education institutions are offering online courses to their students. The present study was carried out with the aim of investigating Barriers of developing e-learning in agricultural higher education. The study was based on descriptive-survey research method and a questionnaire was developed to gather the data. The study population was postgraduate students (M.Sc. and PhD) of faculty of agriculture who were selected by applying purposive sampling technique. Sample size for students was 120 persons. Data were analyzed by using SPSS/WIN software and descriptive and inferential methods were used for the data analysis. The results of the research indicated that four major factors explained 54.38% of variances of barriers of developing e-learning. These factors were executive barriers, human barriers, technical and educational barriers and financial barriers.
  • Rahim Alijani *, Noorollah Karami Pages 77-94
    The present study would initially investigate and review the history and various definitions associated with Infometrics. It would later study the current status of this term in ISI databases. Findings indicate that by the end of 2007 there are 215 records available on infometrics. 107 articles, or 49.1% of the total, were written by 10 authors. Egghe is ranked first in this field by authoring 27 papers. United States holds the first rank with 42 papers followed by Belgiun with 40 articles. However when considering universities and other institutes of higher learnings, University of Instelling in Antwerp Belgium holds the highest rank with 18 papers. 96% of the papers are in English Language, while only 8 papers are in German. Production of scientific output peaks in the year 2005 with 27 papers. With 63 papers published, Scientometric Journal ranks first. The highest number of research in infometrics has been carried out by librarians and information professionals followed by computer scientists.
  • Fardin Kolaian * Pages 95-116
    In-Service training is among the important tools for updating the professional capabilities of librarians and skilled manpower working in research and educational institutions. Agriculture Scientific Information and Documentation Center (ASDIC), during the 2000-2004 periods, offered forty in-service courses. The present paper investigates the views of the instructors and learners participating in these courses. Findings indicate that 79% of instructors were satisfied with courses scheduling while 36% were dissatisfied with lighting, acoustics and air conditionings in the classes. 80% of the learners were satisfied with Courses notifications while 38% were dissatisfied with extracurricular activities. However there was a 85% satisfaction rate regarding the command and preparedness of instructors. The instructors proposed more specialized courses with shorter schedules, higher coordination with specialist groups within ASIDC in design and implementation of courses, as well as coordination with instructors for course scheduling. Learners proposed course follow-ups as well as instruction courses being offered in provinces that are equipped for it.
  • Reza Basirian Jahromi *, Hossein Basirian Jahromi Pages 117-136
    Information Management is the process of information identification, production, classification, storage, dissemination and utilization considering the organizational, cultural, social as well as technological components. Given this, information management would require teamwork and well-defined task description for each and every individual. In order to fulfill their special tasks to secure the four pillars of information management (Production, Organization, Storage and Dissemination and finally application) Information managers are at the mercy of crucial factors such as technology, organization and social-cultural makeup of corporations. The present paper explores the concept of information management and would delve further into strategic information management, personal information management, interpersonal information management as well as effective information management. In the conclusion it would make a case from the standpoint of information ecology.
  • Mohammad Alaaei * Pages 137-156
    Within Information centers, productivity is the result of optimal and effective use of information resources, service quality improvement, increased user satisfaction, pleasantness of working environment, increased motivation and enthusiasm of staff to work better. All contribute to the growth and development of information centers. Thus these centers would need to be familiar with methods employed in productivity measurement. Productivity is one of the criteria for evaluating system performance. In the past decades particular emphasis has been placed on measurement and improvement of human resource, creativity, innovation and expert analysis. Contemplation and efforts made towards identification of problems and issues and new means to make more useful and better resource management is the very definition of productivity. Simply put, productivity is the relationship between system output and the elements garnered to produce these outputs. The causality between variables and factors impacting on productivity is very complex. In information centers, given the large volume of elements involved, it seems necessary to increase efficiency and productivity