فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 63، پاییز 1389)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 63، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بابک سهرابی یورتچی، ایمان رئیس وانانی، سپیده شفیعا صفحه 5
    امروزه تسهیم دانش، به منشا دستیابی به مزیت رقابتی و حفظ آن تبدیل شده است. برای دستیابی به چنین مزیتی، سازمان ها نیازمند راهکارهایی هستند که بتوانند توانمندی تسهیم دانش را ارزیابی کنند. هدف اولیه این پژوهش، تدوین و ارائه الگویی کاربردی برای سنجش توانمندی تسهیم دانش از طریق شناسایی معتبرترین و کاربردی ترین شاخص های این حوزه است. در مرحله دوم، شاخصها با استفاده از نظرات خبرگان تایید و بومی سازی شدند و با استفاده از روش های آماری شاخصهایی را که در حد قابل قبول قادر به سنجش توانمندی تسهیم دانش بودند، شناسایی و الگوی نهایی تدوین شد. در مرحله بعد، دانشگاه های صنعتی شریف، تهران و امیر کبیر برای ارزیابی در نظر گرفته شدند که پس از ارزیابی داده ها، نقاط قوت و ضعف تسهیم دانش در آنها مشخص و مسیر بهبود کیفیت مدیریت دانش در این دانشگاه ها روشن شد. در پایان نیز پیشنهادهایی برای بهبود تسهیم دانش و اجرای پژوهشهای آینده ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، سنجش توانمندی، الگوی کاربردی، تحصیلات تکمیلی
  • الهام بیگلری، حسین آگهی صفحه 29
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. روش پژوهش، پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه به تعداد 271 نفر تشکیل داده است که 116 نفر از آنها به عنوان نمونه به روش تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که اعتبار (روائی) آن با نظر چند تن از متخصصان و اعضای هیئت علمی ترویج و آموزش کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین قابلیت اعتماد (پایایی) از روش آلفای کرونباخ بهره برده شد که برای بخشهای گوناگون پرسشنامه از مقدار مناسب برخوردار بود (83/0). داده های گرد آوری شده با استفاده از نرم افزار «اس. پی. اس. اس.» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میان تعداد مقالات چاپ شده در کنفرانسها و مجله های خارجی و داخلی، آشنایی با سرویس های اینترنتی، مهارت در استفاده از رایانه، مهارت در استفاده از سرویس های اینترنتی، میزان استفاده از اینترنت برای اهداف آموزشی و پژوهشی، مهارت در زبان انگلیسی، نگرش به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش و پژوهش، مرتبه علمی و میزان استفاده از اینترنت برای انجام پایان نامه و رساله با متغیر میزان کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. در تحلیل رگرسیونی نیز متغیرهای پیش بینی کننده عوامل مؤثر بر کاربرد اعضای هیئت علمی از فناوری اطلاعات و ارتباطات در سه گام وارد شدند که این متغیرهاشامل مهارت در استفاده از سرویس های اینترنتی، نگرش به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش و پژوهش، تعداد مقالات چاپ شده در کنفرانس ها و مجله های خارجی بودند که در مجموع در حدود 1/25 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اعضای هیئت علمی، دانشگاه رازی کرمانشاه
  • مهدی علیپور حافظی صفحه 45
    وجود مشکلات زیاد در شناسایی، جستجو و بازیابی منابع اطلاعاتی ارزشمند در محیط وب، کتابخانه های دیجیتالی را بر آن داشته است تا برای مبادله اطلاعات با یکدیگر و با سایر مراکز اطلاعاتی دارای منابع ارزشمند به دنبال راهکارهایی باشند. از این رو در صورت وجود کتابخانه های متعامل، امکان دسترسی به اطلاعات ارزشمند در سطح جهانی فراهم خواهد آمد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مدل های مبادله اطلاعات و شناسایی عناصر اصلی مطرح در مبادله اطلاعات برای استفاده بهینه از مدل و عناصر مبادله اطلاعات برای اجرای پروژه های مبادله اطلاعات است. مرور متون و بررسی پروژه های انجام گرفته در این حوزه نشان از آغاز این فعالیت ها از سال 1998 دارد، به نحوی که از سال 2003 به بعد بر تعداد چنین پروژه هایی افزوده شده است. همچنین با توجه به بررسی های اولیه انجام گرفته، مشخص شد که خواستگاه بیش از 50 درصد از پروژه ها، ایالات متحده است. به طور کلی سه سطح مختلف مبادله اطلاعات وجود دارد که عبارتند از: سطح فنی، سطح محتوا و سطح سازمانی. با توجه به تاکید پژوهش حاضر بر سطح فنی، یافته های این پژوهش نشان می دهد از تفاهم نامه «او.ای. آی.»، زبان توصیفی ایکس. ام. ال. و استاندارد ابرداده ای دابلین کر در بیشتر کتابخانه های دیجیتالی مورد بررسی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، مبادله اطلاعات، تفاهم نامه ها، مدل های مبادله اطلاعات
  • فاطمه جعفری، فاطمه فهیم نیا صفحه 69
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ویژگی های مجلات هسته لاتین در تولیدات علمی اعضای هیئت علمی رشته های وابسته به علوم انسانی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی، و هنر دانشگاه تهران نمایه شده درنمایه نامه استنادی هنر و علوم انسانی و نمایه نامه استنادی علوم اجتماعی در «وب.آو.ساینس» از لحاظ حضور در «آی. اس. آی»و ضریب تاثیر گزارشهای استنادی مجلات (جی. سی. آر.) است. به این منظور تعداد 5434 استناد مربوط به194 عنوان مدرک علمی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش به روش تحلیل استنادی انجام شده است. مجلات هسته نیز بر اساس قانون برادفورد معرفی شدند. یافته های پژوهش نشان داد میزان استناد به نشریات ادواری (44/59%) است، همچنین در بیش از 50 درصد رشته ها میزان استناد به نشریات ادواری بیش از سایر منابع اطلاعاتی است که این امر مؤید وجود تفاوت میان رشته ای است. همچنین از مقایسه سیاهه مجلات هسته با سیاهه مجلات رتبه بندی شده در «جی. سی. آر.» می توان چنین نتیجه گرفت که تا حدود زیادی میان این دوسیاهه مطابقت وجود دارد و میانگین ضریب تاثیر مجلات هسته به دست آمده بیشتر از میانگین ضریب تاثیر مجلات «جی. سی. آر.» در رشته های مربوطه است.
    کلیدواژگان: تولیدعلم، مجلات هسته، قانون برادفورد، ضریب تاثیر، دانشکده های علوم انسانی
  • زهره زاهدی، منصوره صراطی شیرازی، لیلا دهقانی صفحه 89
    این پژوهش تعداد پیوندهای وارد شده را به وبگاه مستقل 69 مجله علوم پزشکی نمایه شده در پایگاه «آی. اس. آی» که از وبگاه مستقلی برخوردار بوده اند را با استفاده از سه موتور جستجوی آلتاویستا، آل دوب و یاهو و با روش وب سنجی بررسی کرده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری علوم اجتماعی استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین میزان پیوندهای برقرار شده در سه موتور جستجو مربوط به مجله«بریتیش مدیکال ژورنال» است.
    یافته های حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه آماری معنی داری بین تعداد پیوندهای خارجی به وبگاه مجلات و عامل تاثیر آنها (82/0 در آل دوب و 65/0 در یاهو و آلتاویستا) وجود دارد. یافته های حاصل از آزمون تحلیل واریانس نشان داد که میان سه موتور جستجو از نظر سنجش میزان صفحات و پیوندهای داخلی هیچ تفاوت معنی داری وجود ندارد اما از نظر سنجش عامل تاثیر با یکدیگر متفاوت هستند. بر این اساس مجلاتی که عامل تاثیر بالاتری دارند تعداد پیوند بیشتری به وبگاه خود جذب می کنند. سه موتور جستجو از لحاظ سنجش میزان پیوند داخلی و تعداد صفحات تفاوت معناداری ندارند، اما از لحاظ عامل تعداد پیوندهای کلی و خارجی و عامل تاثیر تفاوت معنی داری را نشان می دهند. تفاوت معناداری میان این سه موتور جستجو از لحاظ تعداد پیوندهای کلی و خارجی (که مهمترین پیوند در مطالعات وب سنجی به شمارمی روند) تفاوت معناداری وجود دارد ولی اگر معیار سنجش، عامل تاثیر وب باشد این سه موتور جستجو از این لحاظ تفاوت معنی داری را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: وب سنجی، مجلات علوم پزشکی، پایگاه آی، اس، آی، یاهو، آلتاویستا، آل دوب
  • رقیه اسکروچی، حمیده احتشام *، حمید حقانی صفحه 109

    در این پژوهش با بهره گیری از روش های علم سنجی، به مطالعه رشد و توسعه میزان تولید علم رشته دندانپزشکی در ایران طی سالهای 1358-1385 پرداخته شده است. 2726 مقاله تخصصی دندانپزشکی با توجه به سیاهه وارسی بررسی شدند و حوزه تخصصی آنها با استفاده از سرعنوانهای موضوعی پزشکی «مش» مشخص شد. نشریه دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 804 مقاله، 07/35 درصد کل مقالات مجلات تخصصی فارسی دندانپزشکی را منتشر کرده و در صدر است. 2197 مقاله به صورت گروهی و 529 مقاله به صورت فردی نگاشته شده است. بیشترین تعداد مقالات مربوط به پروتزهای دندانی و کمترین تعداد مربوط به پاتولوژی دهان و دندان است. از سال 1379 میزان تولیدات علمی رشته دندانپزشکی سیر صعودی خود را آغاز کرده و در سال 1385 با تولید 360 مقاله علمی به بالاترین حد خود رسیده است. این مطالعه نشان دهنده سیر تکاملی و رشد چشمگیر تعداد مقالات دندانپزشکی منتشر شده در مجلات ایرانی است.

    کلیدواژگان: مجلات ایرانی، تولید علم، مجلات تخصصی دندانپزشکی
  • محمدعلی زکی صفحه 121
    انقلاب اسلامی ایران، بستر بسیار مناسبی را برای انجام پژوهشهای علمی فراهم ساخته است. بخشی از این پژوهشها مربوط به پایان نامه ها است که در آن دانش آموختگان دانشگاه های دولتی سعی در تحلیل و تبیین انقلاب اسلامی ایران داشته اند. پایان نامه های دانشگاهی به عنوان منبع ارزشمند اطلاع رسانی تلقی می شوندکه شرایطی خاص را برای پژوهش فراهم می کنندکه تحلیل محتوای پایان نامه ها یکی از آنها است.
    هدف مقاله حاضر مطالعه و تحلیل پژوهشهای انقلاب اسلامی درایران (طی سالهای 1358 تا 1383) است. طی 25سال قریب به 80 رساله تحصیلات تکمیلی دانشگاه های دولتی در حوزه انقلاب اسلامی ایران انجام گرفته است. بر این اساس پژوهشی از نوع استفاده از اطلاعات موجود و روش تحلیل ثانوی انجام خواهد شدکه اطلاعات لازم بر اساس داده های موجود در پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) گردآوری شدند. متغیرهای اصلی پژوهش علاوه بر انواع نه گانه گرایشهای پژوهشی، شامل مشارکت پژوهشی بر حسب جنس، رشته و مقطع تحصیلی، نوع دانشگاه، سال دفاع و تعداد صفحات پژوهش است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، پایان نامه، تحلیل ثانوی، تحصیلات تکمیلی
  • مهدی نارمنجی، محسن نوکاریزی صفحه 145
    پژوهش حاضر به بررسی رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های بیرجند و فردوسی در فراگرد تهیه طرح پژوهش پایان نامه های خود بر اساس الگوی فراگرد جست وجوی اطلاعات کولثاو می پردازد. آزمودنی های این پژوهش 236 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های بیرجند و فردوسی بودند که طرح پژوهش پایان نامه های آنها تا پایان نیم سال اول تحصیلی 1387-1388 به تصویب شورای تحصیلات تکمیلی دو دانشگاه رسیده بود. در نهایت 158 (95/66 درصد) پرسشنامه قابل استفاده از نمونه مورد بررسی گردآوری شد. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت: در مرحله نخست از پرسشنامه و در مرحله دوم از مصاحبه برای گردآوری داده ها استفاده شد. یافته های حاصل از هر دو مرحله این پژوهش نشان می دهد دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های بیرجند و فردوسی در فراگرد تهیه طرح پژوش پایان نامه های خویش همان مراحل ذکر شده در الگوی فراگرد جست وجوی اطلاعات کولثاو را با تفاوتهای جزئی طی کرده و تقریبا احساسات و اندیشه های متناظر با مراحل موجود در الگوی کولثاو را نشان داده اند. نتایج هم چنین نشان می دهدکه به طور کلی بین دانشجویان مرد و زن همچنین بین دانشجویان حوزه های تحصیلی مختلف (علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی و کشاورزی) از نظر احساسات و اندیشه های حاکم بر مراحل مختلف فراگرد جست وجوی اطلاعات تفاوت معناداری وجود ندارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که الگوی کولثاو به جنسیت و حوزه تحصیلی خاصی وابسته نیست و در همه حوزه های تحصیلی و برای هر دو جنسیت مرد و زن قابل کاربرد است
  • حمید کشاورز، عباس اسلامی صفحه 167
    جستجوی اطلاعات رفتاری است که از تعامل بین جستجوگر و نظامهای اطلاعاتی پدید می آید و باید آن را به عنوان فرایندی گام به گام بررسی کرد تا بتوان به نیازهای جستجوگران پاسخ گفت و در مراحل مختلف آن به گونه هایی متفاوت به نقش آفرینی پرداخت. مقاله حاضر با معرفی الگویی از کارول کالثاو در پی معرفی رویکرد فرایندی به خدمات اطلاعاتی در کتابخانه ها است. در این الگو جستجوی اطلاعات به عنوان فرایندی متشکل از شش مرحله تلقی شده است که در هر مرحله تفکرات، احساسات و کنشهای ویژه ای از سوی جستجوگر روی می دهد و در هر مرحله کتابداران نیز نقشهای متفاوتی را پیدا می کنند. این شش مرحله برگرفته از نظریه یادگیری تکوینی است که بر اصل عدم قطعیت استوار است. صرفنظر از کاستی های پذیرفتنی، این الگو می تواند راهگشای ارائه خدمات نوین اطلاعاتی در کتابخانه ها و به ویژه در ارتباط با محیطها و رسانه های جدید اطلاعاتی باشد.
    کلیدواژگان: جستجوی اطلاعات، فرایند جستجوی اطلاعات، جستجوگران، کتابداران، عدم قطعیت
  • علی بیرانوند، محمدحسن صیف صفحه 183
    امروزه با ورود فناوری های نوبن آموزشی و به ویژه دسترسی به اینترنت در بین جامعه فراگیر در مدارس، و تاثیرپذیری آنها از فرهنگهای جهانی و غیر بومی، موقعیتی به وجود آمده است که آموزش و پرورش ناگزیر است تا کارکردهای نوینی را متناسب با نیازهای زمان برای خود برگزیند.گزینش و دستیابی به کارکردهای نو مستلزم نگاهی نو به نظام آموزش و پرورش است آنچه تلقی از نظامهای نوین آموزشی را به عنوان فناوری مدرن آموزشی و نه به عنوان چالش در نظامی آموزشی به ما می شناساند، تاثیرات این فناوری ها در به کارگیری وسائل کمک آموزشی در کلاس درس برای قوت بخشیدن به یادگیری فراگیران است که در پژوهشهای بسیار به اثبات رسیده است. این مقاله با شرح رویکرد دانش آموز محوری به عنوان رویکردی نوین در نظام آموزشی، انتقال از آموزش سنتی به آموزش مدرن را مورد بررسی قرار داده و با اشاره به پژوهشهای انجام شده در این زمینه، موانع موجود در این امر را تشریح نموده است و خاطر نشان می کند که تنها راه رسیدن به دانش آموز محوری و استفاده از استعداد بالقوه دانش آموزان در امر پژوهش، استفاده از فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی در فرایندهای آموزشی است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، وسایل کمک آموزشی، مدارس، نظامهای آموزشی
|
  • Babak Sohrabi Yurtchi, Iman Raeesi Vanani, Sepideh Shafia Page 5
    Nowadays, knowledge sharing has become a strategic source of gaining and preserving competitive advantage. Acquiring this advantage requires solutions and approaches that make the organizations capable of measuring their knowledge sharing capabilities. The initial goal of this paper is to present an applied model for measuring the knowledge sharing capability through the identification of the most approved and practical measurement indicators in this area. In the next step, there has been an attempt to statistically validate and localize the indicators and keep those indicators, which are sufficiently able to measure the knowledge sharing capability by the approval of the experts in the field. Afterwards, the final model has been evaluated in three public universities of Iran, namely Sharif University of Technology, University of Tehran and Amir Kabir University of Technology for identifying the strengths and weaknesses of each university and specifying knowledge sharing capability and the path for improving quality of knowledge management in these universities. Finally, a set of guidelines and future research directions has been provided for interested practitioners and scholars.
  • Elham Biglari, Hossein Agahi Page 29
    This paper is an attempt to investigate the factors affecting on ICT application by faculty members of University of Razi. A descriptive-correlative research survey method was used. The statistical population of this research consist of faculty members of University of Kermanshah (N=271). Sampling method was stratified randomization (n=116). Questionnaire was used for data collection, the validity of which was confirmed by the opinions of some of professionals and faculty members of Agriculture Education and Extension and for determining reliability Cronbach's Alpha (0.83) was used. The collected data were analyzed using SPSS software. The findings reveal that there’s a significant positive relationship between the number of published papers in internal and external journals and conferences, familiarity with internet services, skill in driving computer, skill in using internet services, using internet for meeting educational and research needs, skill in English language, attitude towards using ICT in education and research, scientific rank and use of internet for supervising over thesis and dissertation, on the one hand, and the variable of application of ICT by faculty members of University of Kermanshah. In regression analysis, the predicting variables of factors affecting on application of ICT by faculty members, including skill in using internet services, attitude towards using ICT in research and education and the number of published papers in foreign journals and conferences were entered in 3 stages, which in total explain 25.1 percent variance of dependent variable.
  • Mehdi Alipour Hafezi Page 45
    There are many problems in identifying, searching and retrieving valuable information materials on the web. Hence, digital libraries try to find solutions to interact with each other and other information centers to make accessible the valuable information. In fact, in case of interaction among libraries, there would be the possibility of accessing valuable information globally. This paper is an attempt to identify interoperability models and also the main components important for implementing interoperability projects. A survey of performed projects in this field reveals that this type of activities started from 1998, and the number of such projects increased since 2003. Also, a preliminary study reveals that more than 50 percent of these projects originate from US. There are, in fact, three levels of interoperability: Technical, Content, and Organizational Interoperability. Considering the fact that this research emphasizes on technical level, the findings show that most digital libraries use OAI protocol, XML, and Dublin Core metadata standard.
  • Fatemeh Jafari, Fatemeh Fahimnia Page 69
    The present study intends to investigate characteristics of core Latin journals in scientific output of faculty members of Tehran University (Faculties of Humanities, Psychology and Education, Social Science and Art) indexed in A&HCI, SSCI (Thomson Reuters) according to ISI citations and, JCR impact factor. 5434 citations to 194 articles were used as sample. Citation analysis was employed. Core journals were established according to Bradford law. Research findings reveal that out of 5434 citations, 3230 (59/44%) citations belong to periodicals. Also due to interdisciplinary differences, in 50 % majors, periodicals were cited more than other information sources. Findings also indicate that there are similarities between the core journals and JCR journals. Comparison of impact factor average of core journals with impact factor average of JCR journals shows that average impact factor of core journals exceeds impact factor average of JCR journals in related fields
  • Zohreh Zahedi, Mansooreh Serati Shirazi, Leila Dehghani Page 89
    The World Wide Web is an important information source for scholarly communications. Examining the inlinks via webometrics studies has attracted particular interests among information researchers. In this study, the number of inlinks to 69 ISI medical journals retrieved by Yahoo, AltaVista, and All The web Search Engines were examined via a comparative and Webometrics study. For data analysis, SPSS software was employed. Findings revealed that British Medical Journal website attracted the most links of all in the three search engines. There is a significant correlation between the number of External links and the ISI impact factor. The most significant correlation in the three search engines exists between external links of Yahoo and AltaVista (100%) and the least correlation is found between external links of All The web & the number of pages of AltaVista (0.51). There is no significant difference between the internal links & the number of pages found by the three search engines. But in case of impact factors, significant differences are found between these three search engines. So, the study shows that journals with higher impact factor attract more links to their websites. It also indicates that the three search engines are significantly different in terms of total links, outlinks and web impact factors.
  • Roghie Eskroochi, Hamideh Ehtesham, Hamid Haghani Page 109

    This investigation is an attempt to study growth and development of scientific products in dentistry using scientometrics in Iran during 1978-2006. In this project, 2726 dentistry articles published in Iranian journals during a specific period; including Persian and English articles, were collected. Then subjects of all articles were specified using MESH and NLM classification systems. In Persian dentistry journals, dentistry journal of Shahid Beheshti University of Medical Science has published 804 articles during a specific period that includes 35/07% of all articles; therefore it falls in the first rank. Among 2726 articles collected, 2102 Persian articles and 95 English articles were written by a team and 520 Persian articles and 9 English articles by individuals. Maximum number of articles belonged to Prosthodontics and minimum number of articles were on Oral and Maxillofacial pathology. Scientific outputs in dentistry in Iran have undergone an ascending growth since 2000 and it reached its highest level with 360 scientific articles in 2006. This investigation indicates the evolutionary trend and dramatic growth in number of dentistry articles published in Iranian journals

  • Mohammad Ali Zaki Page 121
    Islamic Revolution in Iran has made a favorable infrastructure for scientific research. A part of these research refers to the dissertations in which post-graduate students of state universities have tried to analyze Islamic revolution. Academic dissertations are valuable information source that bring about special conditions for research. Content analysis is a common procedure through which many research have been carried out.
    The purpose of this article is to study and analyze research on Islamic revolution in Iran between 1979 –2010. About 80 thesis has been written on Islamic Revolution in Iran during 25 years by graduate departments of state universities. Based on this fact, this research employs "second analysis" method on available information that has been collected on the basis of data available in database of Iranian Research Institute for Information Science and technology (IranDoc) affiliated to Ministry of Science, Research and Technology. The main variables of this research, in addition to nine research trends, consist of research partnership by gender, discipline, programme, type of university, thesis date, and number of pages of research.
  • Mehdi Narmenji, Mohsen Nowkarizi Page 145
    This paper is an attempt to study information seeking behaviors of graduate students in Birjand and Ferdowsi universities based on Kuhlthau model of Information Search Process. The population consists of graduate students in Birjand and Ferdowsi universities whose proposals were approved by graduate study councils of mentioned universities up to the end of first semester of 2008-2009 academic year. Finally, 158 usable questionnaires (%66.95) of under study sample were collected. This research was carried out in two parts. Data was collected by a questionnaire in the first part and through interview in the second part. Findings of both parts (through questionnaire and interview) reveal that in the process of preparing their proposals, the graduate students of both universities went through the same stages mentioned in Kuhlthau model of Information Search Process with minor differences, and they indicated corresponding feelings and thoughts approximate to those in stages of Kuhlthau model. The results did not generally show any significant difference among men and women's feelings and thoughts, nor among different areas of study. Therefore, it can be concluded that Kuhlthau model is not dependent on special gender or study area, and it is applicable for all areas of study and both genders.
  • Hamid Keshavarz, Abaas Eslami Page 167
    Information seeking is a behavior emerging out of the interaction between information seeker and information system and should be regarded as an episodic process so as to meet information needs of users and to take different roles in different stages of it. The present article introduces a process approach to information services in libraries using Carol Collier Kuhlthau Model. In this model, information seeking is regarded as a process consisting of six stages in each of which users have different thoughts, feelings and actions and librarians also take different roles at any stage correspondingly. These six stages are derived from instructive learning theory based on uncertainty principle. Regardless of some acceptable shortcomings, this model may be regarded as a new solution for rendering modern information services in libraries especially in relation to new information environments and media.
  • Ali Biranvand, Mohammad Hassan Seyf Page 183
    Nowadays by emergence of novel educational technologies especially access to internet among the population in schools as well as their being influenced by global and non-native cultures, a sithuattion has appeared that makese educational system choose novel functions for itself corresponding to current needs. Selection and reaching novel functions in turn requires a new approach towards educational system. What introduces us novel educational systems as a modern educational technology rather than a challenge in an educational system is the effects of these technologies in employing teaching aids in classrooms with the aim of reinforcement of the students’ learning, which has been confirmed by numerous studies. Through elucidation of student-oriented approach as a modern approach in educational system, the present paper studies the shift from traditional education to modern education and explains the existing barriers as well as the studies carried out so far. We mention that the only way to reach student-oriented status and use potential talents of students in research is to utilize modern communication and information technologies in educational processes.