فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 64، زمستان 1389)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 64، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحه 195
  • عبدالرسول خسروی، سید رحمت الله فتاحی صفحه 199
    از عمده تلاش هایی که طی سالیان اخیر برای پاسخگویی به نیازهای علمی محققان، پژوهشگران و دانشجویان در محیط وب صورت گرفته است، می توان به توسعه پایگاه های استنادی اشاره داشت که به منزله یک رویکرد جدید در ذخیره و بازیابی اطلاعات به شمار می آید. قابلیت های درخور توجه این پایگاه ها، امکانات بسیاری را در اختیار پژوهشگران چه در زمینه جستجو و بازیابی اطلاعات و چه در عرصه علم سنجی قرار داده است. هدف این مقاله که به روش کتابخانه ای و مطالعه موردی (مشاهده مستقیم پایگاه ها) انجام گرفته بررسی ساختار و قابلیت های جستجو و بازیابی اطلاعات در پایگاه های استنادی و اینکه این پایگاه ها از چه سیستم ها و الگوریتم هایی برای وزن دهی، نمایه سازی و برقراری پیوند میان استنادها و تحلیل هم استنادی نویسنده استفاده می کنند مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان داد که این نوع پایگاه ها از ساختار شبکه ای برخوردارند و از دو سیستم نمایه سازی استنادی خود گردان و پاپ سرچ و نیز الگوریتم مورد استفاده آن ها براساس مدل های وزن دهی و بردار فضایی و خوشه بندی سلسله مراتبی انباشتگی است، که در متن مقاله به طور مشروح به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نمایه سازی استنادی، پایگاه های استنادی وبی، بازیابی اطلاعات، نظام نمایه سازی استنادی خودگردان، سیستم پاپ سرچ، الگوریتم های ذخیره اطلاعات
  • علیرضا دهداری زاده صفحه 223
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی موانع بکارگیری فناوری اطلاعات در کتابخانه های عمومی شهر شیراز است که به روش پیمایشی-توصیفی انجام شده است. جامعه پژوهش حاضر را کارکنان کتابخانه های عمومی شهر شیراز (103 نفر) تشکیل داده است. ابزار گردآوری داده ها با پرسش نامه ای که با نرم افزار «اس.پی.اس.اس.» تنظیم شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل یافته ها، از روش آمار استنباطی نظیر ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های «تی-تست» مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه برای انجام مقایسه ها استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل یافته ها نشان می دهد که تفاوت معنی داری میان نگرش مدیران و کارشناسان در خصوص بهره مندی از مزیت های بکارگیری فناوری های اطلاعاتی در کتابخانه ها وجود ندارد. تفاوت معنی داری میان نگرش مدیران و کارشناسان در خصوص موانع مدیریتی، فنی، اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی بکارگیری مؤثر فناوری اطلاعاتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، شهر شیراز، فناوری اطلاعاتی
  • محمدرضا مهرگان، امیر مانیان، حمید رحیمیان، مهدی شامی زنجانی صفحه 235
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدلی برای تسهیم دانش در طرح ها بر مبنای ویژگی های آن ها است. روش پژوهش مورد استفاده، روش آمیخته اکتشافی است. ابتدا، در بخش کیفی پژوهش، با انجام مطالعه ای موردی، مدل تسهیم دانش طرح جامع مالیاتی کشور بر مبنای ویژگی های این طرح ارائه شده است. در این مدل، هشت متغیر پیش بین (ویژگی های طرح) و پنج متغیر ملاک (ابعاد تسهیم دانش) شناسایی شده و در مجموع، 22 رابطه (قضیه) میان این ابعاد کشف گردید. سپس، در بخش کمی پژوهش، میزان تعمیم پذیری مدل طراحی شده در بخش کیفی پژوهش، در قالب آزمون فرضیه های صورت بندی شده، بررسی گردید. سرانجام، 19 رابطه از مجموع 22 رابطه شناسایی شده، در سطح طرح های کشور مورد تایید قرار گرفته و قدرت متغیرهای پیش بین، برای تجویز و پیش بینی متغیرهای ملاک، از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه اندازه گیری شد. بر اساس اطلاعات در دسترس پژوهش گر، این پژوهش، نخستین پژوهشی است که مدلی را برای معرفی روابط میان ویژگی های طرح ها با ابعاد تسهیم دانش در آن ها، طراحی و ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، تسهیم دانش، مدیریت پروژه، طرح، مدیریت طرح، روش آمیخته
  • مهدی فشارکی، حسین شیرازی، اکرم بخشی صفحه 259
    حجم بزرگ داده ها به تنهایی به مدیران سازمان ها در تصمیم سازی و تصمیم گیری هیچ کمکی نمی کند، بلکه باعث سر در گمی مدیران سازمانها نیز می-شود. بنابراین مدیریت داده های خام و تبدیل داده های خارجی و داخلی سازمان به اطلاعات و دانش با استفاده از تکنیک های گوناگون، نقش اساسی و محوری دارد. از تکنیک های معروف در این زمینه داده کاوی است، که می تواند بر روی بانک اطلاعاتی انجام شود و دانش مورد نیاز را به دست آورد. «دی اسپیس» سیستمی نرم افزاری،آرشیو دیجیتالی یا مخزن اطلاعات سازمانی «وب»، فضایی برای ذخیره سازی، بازیافت و مدیریت اطلاعات سازمان ها و مؤسسات ایجاد می کند. هدف از ارائه این مقاله استخراج دانش از سوابق و تاریخچه جستجوهای کاربران در پایگاه داده«دی اسپیس» با استفاده از الگوریتم های داده کاوی است، تا با به دست آوردن ارتباطات و وابستگی های میان عبارت های جستجو شده بتوان امکان جستجوی هوشمند را در«دی اسپیس» اضافه کرد. این کار علاوه بر افزایش سرعت و کارایی جستجوی کاربر، توانایی «دی اسپیس» را هم افزایش می دهد. با این ایده هم اینکه از جستجوهای بسیار کاربر برای مفهومی جلوگیری می شود، که در صرفه جویی در زمان بسیار مؤثر است و هم برای ایده دادن به کاربر در راستای نشان دادن عبارت هایی که با هم ارتباط منطقی دارند و در رساندن کاربر به هدف از جستجو، کمک می کند. سرانجام در بخش ارزیابی پژوهش نشان داده شده است که تعداد رکورد های بازیابی شده در «دی اسپیس» مجهز به داده کاوی بیش تر و هدف مندتر از «دی اسپیس» بدون این توانایی است و چون کاربر را در راستای جستجویش یاری داده و ایده هوشمندانه به او می دهد، رضایت مندی کاربر را نیز، به همراه دارد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، دی اسپیس مدیریت دانش، بانک های اطلاعاتی، مدیریت داده، مدیریت اطلاعات و مستندات
  • مرتضی زلف پور، مرضیه یاری زنگنه صفحه 285
    در عصر حاضر با پیدایش فناوری های اطلاعاتی و دگرگونی در همه بخش های کتابخانه ها مشکلات و چالش های جدیدی پدیدآمده که مدیریت آن را به وظیفه ای پیچیده تبدیل کرده است. یکی از راه های بهبود سیستم مدیریت کتابخانه ها، استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی همچون شناسایی از طریق امواج رادیوئی است با استقرار سیستم مبتنی بر «آر.اف.آی.دی.» در کتابخانه،بیش ترین تجهیزات ممکن برای مدیریت امور کتابخانه ها در همه زمینه ها فراهم خواهدشد و رشد کمی و کیفی در ابعاد گوناگون راهبری و خدمات کتابخانه محقق خواهد شد. از مهم ترین دلایل استفاده از این سیستم،به کار بستن قوانین لازم برای مدیریت کتابخانه به طور خودکار، دگرگونی کیفی کارمندان و پیشرفت شغل آن ها به جایگاه مدیریت و راهنمایی اعضاء، حذف کارهای کلیشه ای و تکراری از وظایف کتابداران،کارایی زیاد در حفاظت منابع و ارائه خدمات میز امانت به صورت خودکارودر دسترس بودن اطلاعات جامعی از موجودی کتاب ها(تعداد امانت داده شده ها و موجودی ها و محل قرارگیری آن ها و تعداد و...) است. در این مقاله با مروری بر تاریخچه و کاربرد های «آر.اف.آی.دی.»، بر ضرورت استفاده از این سیستم در کتابخانه ها، چگونگی استفاده از «آر.اف.آی.دی.» در کتابخانه ها، معرفی تجهیزات مورد نیاز و همچنین مزایای حاصل از اجرای این سیستم خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: فناوری شناسایی با امواج رادیویی، آر، اف، آی، دی، مدیریت کتابخانه ها، کنترل کتابخانه ها، مراکز اطلاع رسانی
  • اسدالله نجفی، عباس افرازه، سید محمد تقی فاطمی قمی صفحه 301
    در این مقاله تلاش بر ارائه روشی مبتنی بر چهارچوب الگوریتم سه مرحله ای حل مسئله است تا بتواند، ابتدا اندازه-گیری بهره وری دانش کاران را در سطوح گوناگون سازمان براساس مدل کلاسیک خروجی به ورودی و مدل ویژه «دابلیو.سی.ام.» (خواستن، توانستن و امکان داشتن) نمایش دهد(تعیین وضع موجود)، دوم این که علت های ایجاد وضع موجود را براساس مدل ویژه ارائه شده شناسایی نموده و بر اساس روش های تصمیم گیری مناسب اولویت بندی شوند. و با استفاده از تحلیل های دینامیکی میزان تاثیرشان بر بهره وری دانش کاران مشخص شود (تعیین علت ها)، در پایان بهره وری دانش کاران را در دوره زمانی یک ساله مبتنی بر تکنیک های سری های زمانی پیش بینی نموده و با توجه به شرایط، از میان گزینه های گوناگون بهترین گزینه را به عنوان راه کار برای بهبود بهره وری دانش کاران ارائه دهد (ارائه راه کار). روش یاد شده در شرکت ایرانی آزمون شده است و مبتنی بر رویکرد اعتبارسنجی ساختاری اعتبارسنجی می شود.
    کلیدواژگان: کار دانشی، دانش کار، بهره وری، اندازه گیری، سری های زمانی، مدیریت دانش، منابع انسانی
  • شیلا سلیمانی، سیدیعقوب موسوی، مهری پریرخ صفحه 335
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه میان میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با ویژگی های جمعیت شناختی اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، برای ایجاد توانایی در کاربرد مؤثر فناوری اطلاعات و ارتباطات، شناخت فواید و مشکلات استفاده از آن و همچنین بررسی کاستی ها و چالش با ارائه راه کار انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف کاربردی، توصیفی و بر اساس روش همبستگی-پیمایشی است.ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه، مشاهده و مصاحبه هستند. جامعه آماری مورد مطالعه، متشکل از 274 نفر عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد است. در بررسی نتایج پژوهش، رابطه میان میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با توجه به جنسیت اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، میانگین استفاده از رایانه و نرم افزارها، اینترنت و سرویس های اینترنتی، میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در انجام عملکردهای آموزشی میان زنان بیشتر از مردان، و میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در انجام عملکردهای پژوهشی مردان بیشتر از زنان است.در رابطه با سن رابطه منفی (معکوس) وجود دارد. در ارتباط با سطوح گذرانده شده (مقدماتی، متوسطه، پیشرفته، تجربی) در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، اختلاف معنی داری نشان می دهد، که به ترتیب کم به زیاد به صورت زیر هستند: 1- مقدماتی 2- تجربی3- متوسط 4- پیشرفته و در خصوص مرتبه های گوناگون علمی (مربی آموزشیار، مربی، استادیار، دانشیار و استاد)، در مقادیر به دست آمده از سابقه خدمت متفاوت اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد هیچ تفاوت معنی داری وجود ندارد. در مکان های استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشتر در منزل و محل کار و در برخورد با مشکل در زمینه استفاده، بیشتر به کندی سرعت اتصال به شبکه اشاره کردند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اعضای هیئت علمی، ویژگی های جمعیت شناختی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • فهیمه عباسی، محمدحسین بیگلو صفحه 355
    در پژوهش حاضر تولیدات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در طول دهه گذشته از نظر کمی و کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. داده های خام مورد استفاده در این پژوهش از پایگاه «وب آو ساینس» برای فاصله زمانی 1999 تا 2008 گردآوری شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که تعداد تولیدات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور طی سال های مورد بررسی روندی رو به رشد داشته، به طوری که از 259 مدرک در سال 1999 به 4532 مدرک در سال 2008 رسیده است. به عبارتی نزدیک به 17 برابر افزایش داشته است. عمده ترین شکل تولیدات علمی به صورت مقاله بوده و زبان انگلیسی زبان چیره در تولیدات علمی این مؤسسات است. زمینه موضوعی فارماکولوژی و دارو بیش از دیگر زمینه های موضوعی مورد توجه نویسندگان بوده است. به رغم نوساناتی که در تعداد استنادات دریافتی تولیدات علمی و «اچ ایندکس» این دانشگاه ها در طول دهه مورد بررسی بوده، تعداد خوداستنادی افزایش چشمگیری داشته است ولی از نظر میانگین استناد به ازای هر مورد در طول یک دهه، سیری نزولی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تولید علم، دانشگاه علوم پزشکی، پایگاه وب آوساینس، استناد، خود استنادی، اچ، ایندکس
  • محسن نوکاریزی، زهرا اسداللهی صفحه 373
    تحلیل استنادی به عنوان یکی از روش های کمی، بر پایه استناد های موجود در متون علمی قرار دارد، به طوری که با شمارش تعداد استناد-های به کار رفته در متون گوناگون همانند نشریه ها و پایان نامه ها به تحلیل و ارزیابی این متون می پردازد. مبحث تحلیل استنادی در دهه 60 در ایران آغاز شد و تا کنون پژوهش های زیادی با آن روش انجام شده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است با دیدی تحلیلی و مروری به بررسی عمده ترین آثار فارسی موجود در این زمینه از جمله کتاب، مقاله، پایان نامه و همایش هایی که در ایران برگزار شده، که در پیش برد این حوزه مؤثر بوده اند، پرداخته شود. بر اساس نتایج این بررسی، پژوهش های زیادی در رابطه با تحلیل استنادی انجام شده، ولی سهم پایان-نامه ها بیش از دیگر پژوهش ها است. سیر مطالعاتی پایان نامه ها و مقاله ها نشان داد که زمینه پژوهشی آن ها مشابه بوده و بیش تر الگوبرداری از آثار پیشین است. به طور کلی تحلیل استنادی در ایران نیازمند دگرگونی است و پیشرفت آن دقت نظر بیش تری را از سوی مدرسان و پژوهش گران حوزه کتابداری و اطلاع رسانی می طلبد.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، کتاب سنجی، پژوهش، مقاله، کتاب
  • فرشته دیده گاه، سیده مژگان بینش صفحه 393
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی کشورهای فعال جهان اسلام در حوزه علوم و فناوری نانو انجام گرفته-است. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره زمانی 2000-2009، هفت کشور ایران، ترکیه، مصر، مالزی، تونس، الجزایر و پاکستان کشورهای فعال جهان اسلام در زمینه تولیدات علمی حوزه علوم و فناوری نانو بوده اند. از میان این هفت کشور، جمهوری اسلامی ایران بیشترین میزان تولیدات علمی را در این حوزه به خود اختصاص داده و دانشگاه صنعتی شریف پر تولیدترین نهاد در میان سایر نهادهای علمی و پژوهشی جهان اسلام بوده است. کشورهای ترکیه و مصر به ترتیب رتبه های دوم و سوم تولید در این حوزه را دارا بوده اند. محاسبه نرخ رشد تولیدات علمی نانو در کشورهای فعال جهان اسلام حاکی از این است که جمهوری اسلامی ایران با رشدی تقریبا 50 درصدی، بیش ترین میزان رشد را طی ده سال مورد بررسی داشته است. کشورهای ترکیه و جمهوری اسلامی ایران، بیشترین تعامل های علمی را در سطح بین المللی در زمینه تولید علم نانو داشته اند و دو کشور ایالات متحده و آلمان همکاران اصلی کشورهای فعال جهان اسلام در تولید علم در حوزه علوم و فناوری نانو بوده اند.
    کلیدواژگان: علوم و فناوری نانو، تولید علم، کشورهای جهان اسلام، علم سنجی
  • سعید دولی، غلامعلی منتظر صفحه 413
    این مقاله با بررسی مفهوم معماری اطلاعاتی و ارائه مدل مفهومی جدیدی، عناصر مورد نیاز برای جای گیری دانشگاه مجازی در ایران، شناسایی شده و در چارچوبی جامع بازنمایی شده است. دست یابی به این چارچوب چهار گام را دربر می گیرد: درگام نخست مفهوم دانشگاه مجازی و عناصر سازنده آن بررسی می شود. بخش دوم شامل بررسی تطبیقی چارچوب های معماری سازمانی برای تدوین مدل مفهومی معماری دانشگاه مجازی است.بخش سوم به ترکیب عناصر دانشگاه مجازی و مدل مفهومی آن می پردازد و اعتبار آن به کمک پرسش نامه و به کارگیری روش ها و آزمون های آماری مورد سنجش خبرگان قرار می گیرد و در گام پایانی یافته های پژوهش به شکل چارچوب و عناصرمعماری اطلاعاتی دانشگاه مجازی در ایران مورد تحلیل قرار می گیرد. ویژگی اصلی چارچوب پایانی، ایجاد مدلی جامع برای تحقق دانشگاه مجازی است که در بر گیرنده همه وجوه و عناصر مورد نیاز برای جای گیری محیط یادگیری الکترونیکی با توجه به نیازهای بومی ایران است که بهره گیری از آن را در کاربردهای واقعی امکان پذیر می کند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، دانشگاه مجازی، معماری اطلاعات، مدل مرجع دانشگاه مجازی، چارچوب زکمن
  • ابوذر عرب سرخی، امیرمنصور یادگاری صفحه 441
    یادگیری الکترونیکی، اگرچه امکان دریافت بسیاری از خدمات بریا برون خط را برای کاربران شبکه های رایانه ای فراهم آورده، ولی متناسب با ماهیت و محیط فعالیت خود، احتمال رو به رویی با انواع گوناگونی از مخاطرات امنیتی را نیز افزایش داده است. بنابراین، طبیعی است که موضوع تحلیل و کاهش مخاطرات امنیتی یکی از نگرانی های اصلی مدیران چنین حوزه ای باشد. مقاله حاضر، با بررسی موردی آسیب پذیری ها و تهدیدهای امنیتی در سطح فرایندهای یادگیری الکترونیکی در تعدادی از مؤسسه های آموزشی کشور، با روی کردی مبتنی بر تحلیل خطرها به ارائه مجموعه راه کارهای امنیتی لازم می پردازد. مجموعه راه کارهای امنیتی ارائه شده می تواند به عنوان نقشه راه پیشرفت امنیت برای گسترش امن فضای مجازی یادگیری الکترونیکی، مورد استفاده مؤسسه های آموزشی کشور قرار گیرد. نقشه راه یاد شده، بر اساس نتایج پیمایش متون تخصصی و استانداردها، مطالعات میدانی و تحلیل های آماری پیرامون ایده ها و نگرش های صاحب نظران و فعالان حوزه یادگیری الکترونیکی کشور، مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آسیب پذیری های امنیتی، تهدیدهای امنیتی، تحلیل مخاطرات امنیتی، راه کارهای امنیتی
  • فاطمه کنعانی، علی شایان، علیرضا حسن زاده صفحه 465
    پرورش بستر های پیدایی نوآوری، از مهم ترین ویژگی های سیستم های یادگیری الکترونیکی موفق به شمار می آید. شناسایی ابعاد این بسترها، موجب پیشرفت کیفیت سطح آموزش می شود. به این منظور در این پژوهش، مفهوم لبه آشوب از نظریه پیچیدگی وارد زمینه یادگیری الکترونیکی می شود. لبه آشوب، ناحیه گذار باریکی میان نظم و آشوب است که مساعد پیدایش الگوهای جدید رفتاری مانند نوآوری و خودسازمان دهی است. روش این پژوهش، پیمایشی بوده و داده های پژوهش از طریق پرسش نامه گردآوری شده، که از طریق خبرگان داخل و خارج کشور پاسخ داده شده است. برای شناسایی ویژگی های لبه آشوب، از مدل ارزیابی موفقیت شش گوشه استفاده شده است که سه ناحیه ثبات، لبه آشوب و بی ثباتی در آن شفاف سازی شده است. نتیجه این پژوهش، سبب تشویق برنامه ریزان آموزشی می شود تا سازوکارهای مناسب و انعطاف پذیربرای یادگیری خلاق فراهم آورند و نیازهای یادگیرنده را در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، لبه آشوب، خلاقیت، خودسازمان دهی، کیفیت سیستم، نگرش یادگیرنده
  • ویژه نامه یادگیری الکترونیکی
    صفحه 500
|
  • Rahmatollah Fattahi Page 199
    Developing citation databases as a new approach to information storage and retrieval is one of the main activities of information professionals in recent years. The aim of such databases is to satisfy researchers and student's information needs on the Web. The various capacities of these databases provide researchers with different facilities both in information searching and retrieval as well as in scientometrics. Performed using case study (direct observation of these databases) and review of the related literature, this study aims at investigating structures as well as information search and retrieval facilities of Google Scholars and Scopus. This necessitates the analysis of the indexing structure, algorithms of the databases regarding weighting, indexing, connecting citations and author co-citrations. Findings revealed that these databases had networked structures and used two citation indexing systems, mainly an automated indexing system. Their algorithm system is based on weighting and spatial vector models and cumulative hierarchy clustering which are discussed in detail. The algorithm allows searchers to trace a network of cited and citing sources.
  • Alireza Dehdarizadeh Page 223
    The main purpose of the present research is to investigate the obstacles of Information Technology application in public libraries in Shiraz. Research methodology is a descriptive survey. The number of Research population is 103 persons who are the staff of public libraries of Shiraz. Data collecting tools is a questionnaire set by SPSS. Inferential statistical tests such as Pierson test, T- Test and Annova test have been used to analyse the collected data. Findings shows that there is no meaningful difference between managers and experts attitudes toward the use of advantages of IT applications in public libraries and between their attitudes toward the managerial, technical, economic and socioobstacles of effective using of Information Technology.
  • Mohammad Reza Mehregan, Amir Manian, Hamid Rahimian, Mehdi Shami Zanjanie Page 235
  • Mehdi Fesharaki, Hossein Shirazi, Akram Bakhshi Page 259
    Using the high amount of data, not only isnt useful for the managers in deciding and decision making, but also will be so much problematic for the organization's managers. So it's very important and essential to manage the raw data, and changing the internal and external data to information and knowledge by using different techniques. One of he typical techniques is data mining, it can be used in databases to acquire the needed knowledge. Dspace is a software system of digital archive or a kind of repository for organizational information on the web, hat will provide the possibility of saving, recovery and managing the organizational information. The purpose of this paper is to acquire nformation from the previous data and the history of user's researching n the database of Dspace by using data mining algorithms. By procuring the communications and dependencies of researches terms, it would be possible to use data mining for having intelligent research in Dspace software, so the efficiency of user's research will be increased. By using this idea, it would be prevented from multiple researching of every user for each concept; it would be effective for time reducing and helping users in finding the appropriate keywords of researching. So, by using a data mining based Dspace, the retrieved records will be more than the Dspace which hasnt this capability.Dspace, will make users more satisfied by helping the user in researching and preparing the intelligent ideas.
  • Morteza Zolfpour, Marzieh Yari Zangeneh Page 285
    In the present age, with emergence of information technology and changes in all parts of libraries, new problems and challenges have appeared, turning the management of them into a complex task.. One way for improving library management sys using new information technologies such as Radio Frequency Identification RFID. Through establishing RFID based systems in the libraries, maximum possible equipments for libraries management in all areas are provided and qualitative and quantitative dimensions and library services will realize. Among the most important reasons for using this system are automatic application of necessary rules for library management, qualitative change of the employees and their job a and guidance of members, removing repetitive tasks of librarians, high efficiency in protecting resources and providing services of circulation desk automatically, availability of comprehensive information on book inventory (number of given books and inventory, their location and …) Reviewing history and application of RFID, this paper emphasizes on necessity of using this system in libraries and deals with how to use this system in libraries, introduces necessary benefits of administering this system.
  • Asadallah Najafi, Abbas Afrazeh, S.M.T. Fatemi Ghomi Page 301
    This paper is an attempt to provide a method based on framework of three step problem solving algorithm so that it would bale o, first,: display the measurement of knowledge workers productivity in different levels of organization on the basis of classic model of output per nput and specific model of “W.C.M.” (Will, Can, May) (determining the current status), second, identify the causes for current status on the basis of specific provided model and be prioritized on the basis of appropriate decision making method and their effects on productivity of knowledge workers be determined using dynamic analyses,(determining causes). Finally, it would be able to predict knowledge workers productivity during a one year period on the basis of time series techniques and to propose the best alternative from among different alternatives (selecting alternatives) as solution for improving the knowledge workers productivity considering he conditions (providing solution). The above mentioned method is ested in the Iranian company and it is validated on the basis of structural validation approach.
  • Shila Soleymani, Seyyed Yaghub Mosavi, Mehri Parirokh Page 335
    The present paper investigates the relationship between usage rate of information and communication technology and demographic features of faculty members of Ferdowsi Mashhad (FUM). Questionnaire and interview were used as data collection tools. 274 faculty members of Ferdowsi University of Mashhad were selected as our research population. Findings show that regarding the relationship between gender of fac and usage rate of information and communication technology, average use of ICT, Internet and Internet services it was found that the usage rate of ICT with respect to educational performances was higher among women than men and usage ra than women. There is a negative (inverse) relationship between the age of faculty members. On average, regarding the usage rate of ICT, there is a significant difference between passed courses (preliminary, intermedium, advanced, experimental) in ICT. Also there is no significant difference at different scientific levels (instructor, educator, assistant professor, associate professor and full professor) and values obtained for different service records of faculty members of FUM. Home and workplace were referred more as the places for use of ICT and slow rate of connection to the network were mentioned as the most important problems in the usage.
  • Fahime Abbasi, Mohammad Hossein Biglu Page 355
    The current study analyzes quality and quantity of scientific productions originated by Iranian medical sciences Universities during 1999-2008. All raw data was extracted from the database of Web of Science during 1999-2008. The findings of study showed that the number of scientific productions emanated by Iranian Medical Sciences Universities has increased through the study period. The number of scientific productions increased from 259 documents in 1999 into 15852 documents in 2008, an increase of greater than 60 times. Articles were the most frequent document type indexed in the WoS. English language was the dominant language of publications. Pharmacology and pharmacy have been the most interesting subject area for researchers in theses universities. Despite fluctuations in the number of received citations in scientific produc and H- index of these universities during study period, the number of self citations has increased significantly, but in terms of citation average per paper, a descending order was observed during the study decade.
  • Mehsen Nowkarizi, Zahra Assadollahi Page 373
    Citation analysis, as one of the quantitative methods, is based on the citations available in scholarly resources as it analyses and evaluates these resources by counting the number of citations used in various documents such as journals articles, theses a Surveys on citation analysis were started in the 1980s in Iran and up to now many studies have been conducted in this area. This paper investigates, through an analytical approach, the most significant Persian works available on the area dissertations, and conferences weld in Iran which have contributed to knowledge of this field. Based on the results, many surveys have been conducted on the citation analysis, but the proportion of theses and dissertations is more than any other types of resources. The findings show that the field of theses/dissertations and articles available in the area, is relatively common and mostly based on the preliminary works. In general, citation analysis in Iran needs an evolut the LIS instructors and researchers have to take it into a more precise attention.
  • Fereshteh Didehgah, Seyyedeh Mojgan Binesh Page 393
    This research aims at studying scientific productions of active countries in Nano Science and Technology in Islam World. The findings revealed that seven countries, including Iran, Turkey, Egypt, Tunisia, Algeria, and Pakistan have been active countries in Islamic world science and Technology during 2000-209 period. Among these countries, Islamic Republic of Iran possessed the most scientific productions in this field and Sharif University of Technology has been the most productive organization among Research and Scientific Organizations in Islamic World. Turkey and Egypt occupied the second and third positions respectively. Growth rate of scientific productions in Nano in active countries of Islamic world shows that Iran, with a 50 percent growth, won the biggest growth rate within past ten years. Turkey and Iran had the most scientific interactions in global level in the field of Nano Science and Technology, while USA and Germany have been main partner countries with active countries of Islamic world in the production of science in Nano Science and Technology.
  • Saeed Dovalli, Gholam Ali Montazer Page 413
    This paper reviews the concept of information architecture and presents a new conceptual model. It describes, through a framework, the necessary items for establishing a virtual achieve to the framework, this paper includes four stages: in the first stage, the concept of virtual university and its necessary items are investigated; the second stage is a comparative study of organizational architectur frameworks for setting the conceptual model for the virtual university architecture; in the third section, the structure of items of virtual university and its conceptual model are studied and the validity is assessed by a questionnaire; Finally, in the the format of the framework (information architecture of virtual university in Iran). The main characteristic of the final framework is a presentation of a comprehensive model for realizing including all of vital aspects and items for establishing an environment for electronic learning with attention to local considerations. The paper concludes that establishing a virtual university in Iran would be feasible in real application.
  • Abouzar Arabsorkhi, Aminrmansour Yadegari Page 441
    E-learning, despite providing the possibility of delivering several online and off-line services for users of computer networks, due to its nature and environment for activity, increases the possibility of a variety of security risks. Therefore, analysis and identifying the lessening of security risks is naturally a major concern for managers in such area. This paper, reviewing the security vulnerabilities and threats at the level of e-learning processes in some educational institutions, presents the required security tactics based on a security risk analysis approach. The presented set of security tactics can be applied by educational institutions as a security roadmap. The mentioned security roadmap is verified based on field studies, research findings and statistical analyses through the selected communities of e-learning experts and activists.
  • Fatemeh Kanani, Ali Shayan, Alireza Hassanzadeh Page 465
    Fostering creativity contexts is one of the most important features of successful electronic of these contexts, results in promotion of education quality. To this end, this article brings the concepts of edge of chaos from complexity theory to e-learning system context. Edge of chaos is a narrow area betwe and chaos which is susceptive to appearance of new behavioral patterns such as creativity and selfsurvey. Data is collected through questionnaire. Domestic and foreign experts have responded to the que chaos features, hexagonal e utilized in which 3 areas of stability, chaos, and instability have been clarified. The results of this research persuade educational planners provide appropriate and flexible mechanisms for creative learning and make them consider learners needs.