فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 80، زمستان 1393)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 80، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید رحمت الله فتاحی صفحات 307-308
  • ندا بندلی زاده صفحات 309-334
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان قابلیت های منطقه ای و جغرافیای تولیدعلم درحوزه های موضوعی علوم دریایی واقیانوس شناسی، کشاورزی، پزشکی، نفت و پتروشیمی و انرژی درکشور ایران است. این پژوهش از نوع کتابسنجی و تحلیل موضوعی ساده بوده و درآن از روش تحلیل محتوای سطحی بهره گرفته شده است. داده ها شامل تمامی مقالات موجود در حوزه های موضوعی مذکور با همکاری حداقل یک نویسنده ایرانی که درخلال سالهای 2007-2011 درپایگاه اسکوپوس نمایه شده اند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، تمرکزمتخصصان، مراکزعلمی و تحقیقاتی و دانشگاه ها در استان تهران منجر به تجمع تولیدات علمی دراین استان شده است. این امر نشان دهنده وجود زیرساخت های لازم برای انجام تحقیقات علمی دراستان تهران و عدم توزیع این زیرساخت ها در سایر استان هایی است که قابلیت انجام تحقیقات علمی درحوزه های موضوعی مورد نظرراداشته اند. به همین دلیل بیشترین میزان همکاری علمی با استان تهران صورت گرفته و استان تهران به عنوان مهم ترین قطب علمی کشور شناخته شده است. تجمع تولیدات علمی در یک نقطه با ماهیت ثروت علمی و بحث تاثیرگذاری همگانی علم درتضاد بوده و مانع از نزدیکی جغرافیای تولید به جغرافیای بهره مندی درکشور پهناوری چون ایران شده است.
    کلیدواژگان: ثروت علمی، جغرافیای تولید علم، جغرافیای بهره مندی، کتابسنجی، تحلیل محتوا
  • محمد توکلی زاده راوری، لیلا حسین میرزایی، فرامرز سهیلی صفحات 337-356
    در این پژوهش، استناد به انتشارات ملی به عنوان یک سنجه کمی برای بومی سازی علم در نظر گرفته شده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر مطالعه این سنجه در مجموعه مقاله های علمی- پژوهشی حوزه علوم اجتماعی ایران بین سال های 1389-1381 است. روش شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی است و از فن تحلیل استنادی بهره می برد. برای انجام آن، منابع و مآخذ مقالات شش نشریه علمی-پژوهشی حوزه علوم اجتماعی استخراج و به دو گروه انتشارات ملی و انتشارات خارجی تقسیم گردیدند. نشریات مورد مطالعه شامل آن هایی بود که طی دوره زمانی یاد شده به طور مرتب منتشر شده بودند. تحلیل روی 543 نمونه از 1528 مقاله صورت گرفت. اساس تعیین تعداد نمونه ها، فرمول کوکران بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که متوسط تعداد استناد به انتشارات ملی در دوره زمانی یاد شده بدون تغییر مانده است. از طرف دیگر، متوسط استناد به انتشارات خارجی طی همین دوره رشد داشته است. آزمون تحلیل همبستگی مشخص ساخت که تابع این رشد، لگاریتمی است. یافته دیگر به تفاوت بین میانگین تعداد استناد به انتشارات ملی در نشریات مورد مطالعه می پردازد. یاقته های پژوهش همچنین نشان داد که این میانگین در نشریات مختلف متفاوت است. نتایج همچنین نشان داد نتایج آزمون آنوا تحت تاثیر نشریه مطالعات راهبردی زنان است. به این معنا که اگر این نشریه کنار گذاشته شده بود، از لحاظ آماری در پنج نشریه باقیمانده نرخ استناد به انتشارات ملی مشابه می شد. شاخص استناد به انتشارات ملی، به جز در نشریه یاد شده بالا، بین 31/0 و 39/0 متغیر است که این مقدار تحت تاثیر سال 1381 و 1382 است و در سال های اخیر به حدود 2/0 رسیده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه میزان تولید علم در ایران افزایش یافته، میزان استفاده از این منابع در حوزه علوم اجتماعی ثابت مانده است. بر اساس این سنجه، حوزه علوم اجتماعی ایران نه تنها به سمت بومی شدن پیش نمی رود بلکه با گذر زمان، تمایل به بهره گیری از علم خارجی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: بومی سازی علم، علوم اجتماعی، تحلیل استنادی، انتشارات ملی، نشریات علمی، پژوهشی
  • آفتاب قدیمی، هاجر ستوده صفحات 357-372
    هدف
    هدف پژوهش بررسی اعتبار مقالات ایرانی حوزه شیمی سال 2010 میلادی بر پایه ارزش استنادی آنها می باشد. ارزش استنادی بر اساس دو شاخص استناد متنی و سهم استناد متنی محاسبه شده است. سهم استناد متنی در این پژوهش عبارت است از نسبت بین فراوانی استناد متنی به پتانسیل ارجاعی مقالات استناد کننده.
    روش
    مقالات مورد بررسی به روش تحلیل استنادی مورد سنجش قرار گرفته است. گردآوری داده ها به روش تحلیل استنادی صورت گرفته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون اسپیرمن استفاده شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش 955 استناد به 517 مقاله ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. این مقالات 1434 استناد متنی دریافت کرده اند که 213 (برابر با 22 درصد) آنها خود استنادی است. تنها 02/17 درصد مقالات، سهم استناد متنی بیش از سطح مورد انتظار را به دست آورده و 97/82 درصد از مقالات کمتر از حد مورد انتظار عمل کرده اند. یافته ها بیانگر این است که استناد پیش بین مناسبی برای بسامد متنی استناد است اما با سهم استناد متنی رابطه معنی داری ندارد.
    نتیجه گیری
    با وجود رشد چشمگیر تولیدات علمی ایران در حوزه شیمی، بررسی ارزش استنادی مقالات این حوزه نشان داد بیشینه مقالات ارزش استنادی کمتر از حد مورد انتظار را به دست آورده اند. بر این اساس، اگر سامانه ارزیابی پژوهشی کشور به ارزیابی دقیق و عمیق تر مقالات نیازمند باشد، بهتر است ارزیابی های کیفی حاصل از شاخص های ارزشگذاری شده را جایگزین ارزیابی کمی مبتنی بر شمارش ساده استنادها نماید.
    کلیدواژگان: ارزش استنادی، استناد، بسامد متنی استناد، سهم استناد متنی، شیمی، تولیدات علمی
  • مهری صدیقی صفحات 373-396
    بر اساس روش تجزیه و تحلیل هم رخدادی واژگان می توان موضوعات علمی را استخراج و ارتباط میان آنها را به صورت مستقیم از محتوای موضوعی کشف کرد. با این دیدگاه این پژوهش در صدد است با استفاده از روش هم واژگانی به این مسئله که دانش اطلاع سنجی از چه زیرحوزه های موضوعی تشکیل شده است و ارتباط این زیرحوزه ها با یکدیگر چگونه است؟ پاسخ داده و بدین ترتیب کاربرد این روش و میزان کارآیی آن را در ترسیم ساختار حوزه های علمی بررسی نماید. این پژوهش از نظر نوع کاربردی است و در آن از روش های مختلف علم سنجی، تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه استفاده می شود. به منظور احصای مفاهیم اصلی حوزه اطلاع سنجی و جنبه های مختلف موضوعی آن، پس از استخراج کلیه مقالات علمی محققان حوزه اطلاع سنجی در عرصه بین المللی (نمایه شده در پایگاه «وب آو ساینس» از سال 1991 تا 2012 شامل 7375 رکورد) و انجام پالایش های لازم بر روی کلیدواژه های این مقالات واستانداردسازی آنها، فهرست منتخبی از واژه ها تهیه شد. با استفاده از نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا روند رشد انتشارات در حوزه اطلاع سنجی و هریک از زیرحوزه های آن شناسایی شد. سپس با ترسیم نقشه موضوعی این حوزه به کمک نرم افزارهای Vosviewer و Nodexl، کار تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از نقشه ها، ساختار و خوشه های تشکیل شده و روابط درونی آنها و نیز پردازش هایی برای رسیدن به نقشه های مطلوب تر، انجام شد. بر اساس نقشه های حاصل شده از تحلیل مدارک مورد مطالعه، مفاهیمی از قبیل: علم اطلاعات، کتابخانه، تحلیل کتاب سنجی، نوآوری و متن کاوی از جمله پرکاربردترین موضوعات در حوزه اطلاع سنجی در سطح بین المللی بشمار می روند. ترسیم نقشه های هم واژگانی در مقاطع زمانی مختلف مورد بررسی، تغییرات و پایداری هایی را در مفاهیم و واژه های مرتبط با حوزه اطلاع سنجی نشان می دهد. برخی از واژه ها نظیر «تحلیل کتاب سنجی» در تمامی سال های مورد مطالعه حضور دارند درحالی که برخی دیگر در طول زمان ناپدید می شوند. مفاهیم جدید بعنوان بازترکیبی از واژه های موجود و در تعامل با تحولات و فناوری های جدید پدید می آیند.
    کلیدواژگان: اطلاع سنجی، تحلیل هم رخدادی واژگان، نقشه موضوعی، تحلیل شبکه
  • مرتضی کوکبی، غلامرضا حیدری، منصوره صراطی شیرازی صفحات 397-417
    دامنه فعالیت حوزه های مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش و به ویژه سهم علم اطلاعات در این حوزه ها به دلیل تعدد تعاریف و همپوشانی موجود میان این دو حوزه، همواره مورد بحث بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی در حوزه های مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش در پایگاه وب او ساینس و تعیین سهم علم اطلاعات و دانش شناسی در هر یک از این حوزه ها انجام گرفته است. این پژوهش با استفاده از روش علم سنجی انجام شده و جامعه پژوهش دربرگیرنده 1457 مدرک حوزه مدیریت اطلاعات، 5993 مدرک حوزه مدیریت دانش و 183 مدرک است که در هر دو حوزه مدیریت اطلاعات و دانش در پایگاه وب آو ساینس ثبت شده اند. تحلیل داده ها نشان داد با این که از لحاظ تاریخی مدیریت دانش از مدیریت اطلاعات پیشینه کوتاه تری دارد، تعداد تولیدات علمی آن بیش از مدیریت اطلاعات است. بر اساس طبقه بندی پایگاه وب آو ساینس در حوزه مدیریت اطلاعات، علم اطلاعات و دانش شناسی رتبه اول و در حوزه مدیریت دانش، مدیریت رتبه اول و علم اطلاعات و دانش شناسی رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. تحلیل موضوعی مدارک ایران و نیز وابستگی سازمانی نویسندگان پرتولید ایران در این حوزه نشان می دهد که این نسبت کمابیش با وضعیت جهانی هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، مدیریت دانش، علم سنجی، پایگاه وب او ساینس
  • مژگان رحیمی، مریم اخوتی، فرزانه ذوالعلی صفحات 419-441
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر عوامل زمینه ای بر رفتار اطلاع جویی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی کرمان در وب است. در این مطالعه چگونگی تاثیر عوامل زمینه ای بر تاکتیک های جستجو و ارزیابی نتایج جستجو از دیدگاه کاربران بررسی شده است. این پژوهش کاربردی به روش پیمایشی و با رویکردی ترکیبی (کمی و کیفی) صورت گرفته است. تعداد 30 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی کرمان داوطلبانه در نیمسال اول سال تحصیلی 92-91 در این پژوهش شرکت کردند. گردآوری داده ها از طریق دو پرسشنامه و فایل گزارش با استفاده از نرم افزار کمتازیا استودیو انجام شد. بر طبق یافته ها، (3/53 درصد) از شرکت کنندگان از موتور جستجوی گوگل استفاده می کردند. استفاده از پرسش جستجوی کوتاه رایج تر از پرسش جستجوی طولانی بود. افراد از گزینه های جستجوی پیشرفته به ندرت استفاده می کردند (23 درصد) و به طور متوسط، تعداد کمی از صفحات نتایج جستجو را مشاهده می کردند (27/2Mean=). همچنین یافته ها تاثیر عوامل زمینه ای را بر زمان جستجو، تاکتیک های جستجو (شامل پرس وجو و مرور) و ارزیابی نتایج جستجو از دیدگاه کاربران (شامل سهولت استفاده، سودمندی، رضایت و قضاوت ربط) نشان داد. تاکتیک مرور به عنوان رایج ترین تاکتیک به کار رفته توسط کاربران شناخته شد. همچنین متغیرهای سهولت استفاده و قضاوت ربط در میان جنبه های مختلف ارزیابی نتایج جستجو از دیدگاه کاربران اختلاف معناداری را بر اساس عوامل زمینه ای، نشان دادند؛ درحالی که تاکتیک-های پویش، استخراج و اعتماد کمتر تحت تاثیر عوامل زمینه ای قرار داشتند. یافته های این مطالعه حاوی مفاهیم کاربردی برای طراحان نظام های بازیابی اطلاعات است؛ بطوریکه می تواند در طراحی نظام هایی با رابط کاربر بهتر و متناسب با سطوح مختلف دانش موضوعی و تجربه ی جستجوی کاربران به کار رود و موجب ارتقای فرایند جستجو و بهبود کیفیت نتایج شود.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع جویی، عوامل زمینه ای، پرسش جستجو، وب، دانشجویان کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • مینا موسوی، مهناز محمد زاده نصری، مرداد پویا صفحات 443-466
    روند استفاده از یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی رو به افزایش است. دانشگاه پیام نور نیز همانند بسیاری از دانشگاه ها به دنبال استفاده و توسعه یادگیری الکترونیکی است. در موسساتی که بدنبال راه اندازی یادگیری الکترونیکی هستند و برای پذیرش موثر و توسعه یادگیری الکترونیکی تلاش می کنند، شناسایی نگرش و انگیزش اساتید اهمیت قابل ملاحظه ای دارد. هدف از انجام این تحقیق بررسی و تحلیل نگرش و عوامل مشوقاعضای هیئت علمی و مدرسان دانشگاه پیام نور برای تدریس در دوره های یادگیری الکترونیکی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و غیر آزمایشی می باشد که به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مدون استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق اعضای هیئت علمی و مدرسان مدعو دانشگاه پیام نور استان اردبیل)600 (S= می باشند که 160 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی و آماره کوکران به عنوان اعضای نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان داد که نگرش اکثر پاسخگویان نسبت به یادگیری الکترونیکی مثبت و مساعد بود و در نتیجه تحلیل عاملی، چهار عامل بهبود اثربخشی آموزشی در کاربرد یادگیری الکترونیکی، برقراری ارتباط دو سویه مدوام بین مدرس و دانشجو، حمایت معنوی و قانونی از درون داد و برون داد نظام یادگیری الکترونیک، تلفیق دوره های آموزشی سنتی با آموزش الکترونیکی به عنوان عوامل نگرش استخراج گردیدند. همچنین، علاقه شخصی مدرس برای استفاده از فناوری اطلاعات، یادگیری بیشتر مدرسان (توسعه حرفه ای)، و مشارکت در یادگیری الکترونیکی به عنوان عاملی برای ارتقاء شغلی مهمترین عوامل مشوق اساتید بودند.
    کلیدواژگان: نگرش، مشوق، یادگیری الکترونیکی، دانشگاه پیام نور، مدرسان
  • راحله دری صفحات 467-488
    در این پژوهش عملکرد پنج موتور جستجوی معنایی که به صورت رایگان در وب قابل دسترس هستند، با استفاده از 45 معیار مشخص، در قالب یک سیاهه محقق ساخته مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. معیارهای ارائه شده در سیاهه وارسی در دو بخش ویژگی های عادی و معنایی تدوین گردیدند. بخش اول حاوی معیارهایی است که جهت ارزیابی اکثر موتورهای معمولی و متعارف مورد استفاده قرار می گیرد و معیارهای ارائه شده در بخش دوم سیاهه وارسی، به منظور ارزیابی دقیق امکانات و قابلیت های معنایی موتورهای جستجوی مورد بررسی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که موتورهای جستجوی مورد بررسی در شاخص ویژگی های عادی و معنایی، عملکرد مطلوب و کارآیی مورد انتظار را نداشتند. موتور جستجوی DuckDuckGo، با کسب 21 امتیاز بیشترین امتیاز را پیرامون ویژگی های عادی بدست آورد. Cluuz با 20 امتیاز در جایگاه دوم قرار گرفت و Hakia با 18 امتیاز رتبه سوم را از آن خود کرد.Lexxe و Factbites، به ترتیب با امتیاز 15 و 10 در رده های بعدی قرار گرفتند. در شاخص ویژگی های معنایی، موتور جستجوی DuckDuckGo، با کسب 75/10 امتیاز، در رتبه اول قرار گرفت. Hakia با 99/9 امتیاز، رتبه دوم را به خود اختصاص داد و پس از آن به ترتیب موتورهای جستجوی Cluuz با 66/8 امتیاز، Lexxe با 65/8 امتیاز و Factbites با 32/7 امتیاز، رده های بعدی را به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در مجموع ویژگی های عادی و معنایی، موتورهای جستجوی DuckDuckGo با 65/31 امتیاز، Cluuz با 66/28، Hakia با 99/27 امتیاز، Lexxe با 65/23 امتیاز و Factbites با 32/17 امتیاز، به ترتیب بیشترین امتیازها را از آن خود کردند.
    کلیدواژگان: موتورهای جستجوی معنایی، عملکرد، ویژگی های عادی جستجو، ویژگی های معنایی جستجو
  • زویا ابام، شعله ارسطو پور صفحات 489-522
    فهرست های کتابخانه ای از جمله مهم ترین واسطه های میان کاربران و مراجعان کتابخانه با مجموعه کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی به شمار می آیند. امروزه فناوری های نوین و در راس آنها وب2، کتابخانه2 و فهرست های2 این امکان را فراهم نموده اند تا مشارکت هرچه بیشتر کاربران را جلب نمایند. در مقاله حاضر به عنوان مرحله اول پژوهش، با بررسی محتوای متون، مجموعه ای از عناصر مرتبط با افزایش امکان مشارکت کاربران در فهرست های رایانه ای شناسایی شد. در مرحله بعدی پژوهش، با استفاده از سیاهه وارسی حاصل از عناصر شناسایی شده، 7 فهرست پیوسته مورد استفاده در 45 دانشگاه جامع وزارت علوم مورد ارزیابی قرار گرفت. از میان فهرست های مورد مطالعه، فهرست های ثنا در هر دو بخش امکانات جستجو و امکانات اجتماعی از وضعیت بهتری برخوردار بود. در مرتبه های بعدی، به ترتیب پاپیروس و سیمرغ به لحاظ برخورداری از امکانات و قابلیت های جستجو در وضعیت نسبتا خوبی قرار داشتند. در حالی که از نظر امکانات اجتماعی، به ترتیب فهرست های پارس آذرخش و پروان بعد از فهرست ثنا قرار گرفتند. فهرست های اوراکل، پروان و پیام در امکانات جستجو و سیمرغ از نظر برخورداری از امکانات اجتماعی نسبت به سایرین ضعیف تر بودند. در مجموع فهرست های مورد مطالعه به لحاظ برخورداری از امکانات جستجو در وضعیت متوسط و به لحاظ برخورداری از امکانات اجتماعی در وضعیت ضعیفی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: فهرست های رایانه ای، مشارکت اجتماعی کاربران، فهرست های کتابخانه ای2، نرم افزارهای کتابخانه ای
  • حمیدرضا خدمتگزار، مهدی علیپور حافظی، پیام حنفی زاده صفحات 523-546
    یکی از مفاهیم اصلی در شناسایی یک شئ در محیط دیجیتال شناسه گر دیجیتالی است. نظام های شناسه گر دیجیتالی به دنبال بروز مشکلات زیادی از جمله عدم ثبات و یکتایی نظام های شناسه گر فیزیکی و مکانیاب یکدست منابع (یو.آر.ال) در محیط دیجیتالی، شکل گرفتند. این شناسه گرها با استفاده از نام های غیر مستقیم برای «دی.ان.اس.»، ثبات و یکتایی نام های میزبانی را تضمین می نمایند. با توجه به اهمیت این شناسه گرها در مدیریت محتوا در محیط دیجیتالی، هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این پرسش مهم است که چگونه می توان یک نظام شناسه گر دیجیتالی را از دیگر نظام های شناسه گر تشخیص داد؟ در این پژوهش ابتدا بر اساس مرور ادبیات و برگزاری مصاحبه گروه متمرکز، 7 معیار اصلی متمایزکننده شناسه گرهای دیجیتیال در سه حوزه خصوصیات شناسه گر شامل یکتایی و ثبات شناسه گر، پوشش محیط دیجیتالی شامل شناسایی دیجیتالی، یکتایی دیجیتالی، ثبات دیجیتالی و دسترسی دیجیتالی و جامعیت و گستره شامل جامعیت شناسایی مورد شناسایی قرار گرفت. یافته های انجام ارزیابی تطبیقی بر اساس معیارهای تطبیقی در مورد 22 نظام شناسه گر مطرح در سطح جهان نشان داد که شش نظام شناسه گر «دی.ا.آی.»، «هندل»، «یو.سی.آی.»، «یو.آر.ان.»، «آ.ر.ک.» و «پی.یو.آر.ال.» می توانند به عنوان بهترین گزینه های نظام شناسه گر دیجیتالی در کلیه حوزه ها و سه نظام «ماریام»، «آی.اس.ان.آی.» و «ان.بی.ان.» در حوزه های تخصصی خاص مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این پژوهش می تواند به متخصصان محیط دیجیتالی در تشخیص نظام های شناسه گر دیجیتالی و استفاده موثر از آنها در حوزه های کاربرد یاری رساند.
    کلیدواژگان: نظام های شناسه گر دیجیتالی، شئ، محیط دیجیتالی، ارزیابی تطبیقی
  • جواد شکوهی*، حمیدرضا جعفری، نور محمد یعقوبی صفحات 547-570

    رایانش ابری به عنوان یک فناوری جدید با زیرساخت اینترنتی و راه کارهای جدید می تواند مزایای قابل توجهی را در ارائه خدمات پزشکی به صورت الکترونیکی به همراه داشته باشد. به کارگیری این فناوری در سلامت الکترونیک نیازمند در نظر گرفتن عوامل مختلف است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر به کارگیری رایانش ابری در سلامت الکترونیک است. با بررسی ادبیات موضوع و بر مبنای مدل تکنولوژی- سازمان- محیط و مدل تناسب انسانی- سازمانی- تکنولوژیکی، 16 زیر معیار در قالب 4 عامل اصلی شناسایی که با نظر سنجی از 60 نفر از خبرگان، اساتید دانشگاهی و کارشناسان فناوری اطلاعات سلامت و با کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی این عوامل و زیرمعیارها رتبه بندی گردید. طی بررسی ادبیات موجود با توجه به جدید بودن موضوع، هیچ مطالعه داخلی یا خارجی، این تعداد معیار را شناسایی نکرده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که از نظر خبرگان هنگام تصمیم گیری در خصوص به کارگیری رایانش ابری در سلامت الکترونیک بایستی به ترتیب عوامل تکنولوژیکی، انسانی، سازمانی و محیطی مدنظر قرارگیرد.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، رایانش ابری، به کارگیری رایانش ابری، مدل تکنولوژی، سازمان، محیط، مدل تناسب انسانی، سازمانی، تکنولوژیکی
  • رحمت الله فتاحی، مهری پریرخ، محمود سالاری، محمد زره ساز *، رضا رجبعلی بگلو، فاطمه پازوکی صفحات 571-600
    هدف

    این پژوهش درصدد بررسی و تحلیل وضعیت موجود پژوهش سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز کتابخانه ای و آرشیوی ایران است. برای این منظور، وضعیت موجود پژوهش این سازمان از چهار بعد برنامه راهبردی یعنی نگرشی، سیاست گذاری، مدیریتی و نیروی انسانی از دیدگاه کارشناسان ارشد این سازمان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و باروش پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش دربرگیرنده کارشناسان ارشد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است که تعدادشان در زمان انجام پژوهش (مرداد 1389) 34 نفر بود. برای گردآوری اطلاعات و نظرسنجی از افراد جامعه پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها

    داده های این پژوهش نشان داد که در مجموع، رضایت نسبی از برنامه های توسعه پژوهش (با توجه به 4 بعد نگرشی، سیاست گذاری، مدیریتی و نیروی انسانی) در این سازمان وجود دارد. از نظر نگرشی، وجود نگاه مثبت کارشناسان ارشد به مقوله پژوهش فرصت مغتنمی برای توسعه پژوهش است. همچنین یافته ها نشان داد که یکی از مهم ترین مشکلات و مسائل موجود در راه پژوهش در این سازمان، ضعف در بعد سیاست گذاری است و نظرهای اعلام شده در این مورد نشان دهنده مشکلاتی است که در زمینه بهبود عملکرد سیاست پژوهشی در سازمان وجود دارد. همچنین با وجود مسائل مدیریتی که در امر پژوهش در سازمان وجود داشته است، رضایت نسبی کارشناسان ازکمیت و کیفیت طرح های پژوهشی می تواند نویدی برای امکان تغییر در ساختار پژوهشی باشد. با این حال، برخی از مشکلات سازمان در زمینه پژوهش می توان به کمبود بودجه پژوهشی و تعرفه های پایین پژوهشی، لزوم فراهم آوری تسهیلات و شرایط پژوهشی مناسب، لزوم تشویق پژوهشگران به انتخاب و اجرای طرح های پژوهشی، چالش های موجود در معرفی دستاوردهای پژوهشی، ناکارآمدی ساختار اداری پژوهش، مشکلات مربوط به انتشار یافته های پژوهش و عدم اجرای آنها، عدم تخصیص امکانات و تجهیزات مناسب برای پیشبرد امور پژوهش و عدم وجود محیط مناسب برای توسعه پژوهش، اشاره کرد. در رابطه با نیروی انسانی پژوهشگر نیز کارشناسان ارشد سازمان معتقدند سازمان در جذب پژوهشگران خارج سازمانی و تعامل با سایر نهادها و موسسات پژوهشی آنچنان که انتظار می رود موفق عمل نکرده است. همچنین در رابطه با ارتقاء کارکنان، نوعی نارضایتی از تاثیر کم پژوهش و فعالیت های پژوهشی در این زمینه مشاهده می شود؛ به ویژه با توجه به این نکته که برخی از سازمان های مشابه، پست هیات علمی و امتیازات ویژه ای برای پژوهشگران خود در نظر گرفته اند.

    نتیجه گیری

    نگاهی همه جانبه به پژوهش در سازمان ها و مراکز اطلاعاتی بزرگ در راستای تدوین برنامه راهبردی الزامی به نظر می رسد. به همین دلیل توجه به ابعاد چهارگانه نگرشی، سیاست گذاری، مدیریتی و نیروی انسانی در تدوین برنامه راهبردی پژوهش به عنوان ابعاد مهم در توسعه پژوهش در این سازمان ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، پژوهش، برنامه راهبردی پژوهش
|
  • Neda Bandalizadeh Pages 309-334
    This study investigates the relation of regional capabilities and the geographic distribution of scientific productions in some disciplines in Iran. Data include all articles related to the oceanography, agriculture, medicine, oil and petroleum, and energy disciplines with at least one Iranian author published between 2007 And 2011 that have been indexed in Scopus database. Results show that the geographic distribution of specialists, scientific centers and universities was focused in Tehran. This might be because all research infrastructure and facilities are concentrated in Tehran and other provinces do not have enough. Tehran was also the hub for most of collaborations in science. This uneven distribution of scientific wealth is not in accordance with the science policy of the country and does not support the efficiency of scientific activities in the country.
    Keywords: scientific wealth, bibliometrics, content analysis, scientific production geography, science efficiency geograp
  • Mohammad Tavakolizadeh, Ravari, Leila Hossein, Mirazaei, Faramarz Soheil Pages 337-356
    Citing national publications is considered as a qualitative measure for science localization in the current research. Consequently, the aim is to study this metric within the corpus of Iranian Scholar Journals in Social Science Domain between 2002 and 2010.
    Methodology
    The research uses the citation analysis method. The references of six social science scholar journals were extracted from the papers and they were then divided into two groups of national and foreign publications. The studied journals were those which were regularly published in Iran between 2002 and 2010. The analysis performed on a sample of 543 papers out of 1528 ones. The sampling method was based on the Cochran’s function.
    Findings
    An ANOVA test showed that the average number of citing to the national publications is statistically unchanged in the journal’s papers during the period mentioned above. On the other hand, the same average for foreign publications is growing. The correlation analysis determined that this growth follows a logarithmic function. The other finding concerns the differences between the average numbers of citing to the national publications in the studied journals. A one way ANOVA test revealed a difference between the journals from this point of view. Based on the Tukey’s Range Test the results of ANOVA test is affected by the "Journal of Women Strategic Studies". It means, if this journal were omitted from the analysis, the rest five ones would statistically have the same rate of citing to the national publications. The citing rate to national publications ranges between 0.31 and 0.39 except for the Journal mentioned above.
    Conclusion
    Based on this metric, the tendency toward the use of national publications in the social science domain is constant despite the number of scientific productions is growing in Iran. This means that the Iranian social science domain not only doesn’t tend to the science localization but its use of foreign science is growing in the span of time as well.
    Keywords: Science Localization, Social Science, Citation Analysis, National Publications, Scholar journals
  • Aftab Ghadimi, Hajar Sotudeh Pages 357-372
    Research
    Aim
    The present study aimed to investigate the value of Iranian papers in chemistry in 2010 based on their citation quality. The citation value was calculated based on text citation frequency and text citation potential. The latter is defined based on the text citation frequency of the cited papers, divided by text citation potential of the citing papers. Research
    Method
    The research was carried out using a citation analysis method. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics, including Spearman correlation test. Research
    Result
    955 papers referring to 517 Iranian papers were examined. These papers gave 1434 text citations to Iranian papers, of which 213 (accounting for 22 percent) were self citations. Only a minority (17.02 percent) of the Iranian papers performed higher than the expected level and the rest (82.97 percent) performed below the expected level, regarding their text citation portions. The results also indicated that citations can properly predict text citation frequencies but have no significant correlation with text citation portions.
    Conclusion
    Despite the recent growth in Iran’s scientific outputs in chemistry, the citation value of the papers was revealed to be considerably low. This implies that in order to have a more objective evaluation, Iranian science system requires more qualitative indicators instead of the crude count of citations.
    Keywords: citation value, citation, text citation, text citation potential, chemistry, scientific productions
  • Mehri Sedighi Pages 373-396
    Based on the co-occurrence analysis method, the scientific fields can be extracted and the relationships between them can be detected directly from their subject content. With this view, the aim of this study is to determine of the subfields of informetrics and the relationships between of these subfields, and thus to investigate the efficiency of this method and its application in mapping of the structure of scientific fields. This is an applied study using scientometrics, co-word analysis and network analysis methods. in order to determine the main concepts in the field of informetrics, all the scientific papers of international scholars in this field were extracted from WOS (included 7375 record from 1991 to 2012). Then after refining and standardizing of the keywords of these articles, a selected list of these keywords was prepared. Using the results of the data analysis, the trend in publication growth in the field of informetrics and each of its subfields was identified. Then the thematic maps were drawn using Vosviewer and Nodexl software. The resulting data of the maps and the structure of the formed clusters and their inter-relationships have been analysed. Based on the resulted maps the concepts such as information science, library, bibliometric analysis, innovation and text mining are the most widely used topics in the field of informetrics. The co-word occurrence maps drawn at the different time periods show the changes and stabilities in the concepts and terms related to the field of informetrics. Some words like "bibliometric analysis" are present in all the studied years, while others disappear over time. In interacting with developments and new technologies, the new concepts can be created.
    Keywords: Informetrics, Co, occurrence word analysis, Thematic map, Network anaysis
  • Mortaza Kokabi, Gholamreza Heidari, Mansoureh Serati Shirazi Pages 397-417
    The evolution of cognition a field starts with concentration on concepts, words and terms of that field. In information science field, distinction and similarity between information and knowledge has involved discussions, part of which has been transferred to information management and knowledge management fields. Therefore, the current research has been carried out with the purpose of comparing scientific products of information management and knowledge management fields in WOS and determining the share of library and information science in any of these fields and the scientific products of Iran has been specially studied. This research is conducted applying scientometric method and the population of the research consists of 1457 documents of information management field, 5993 documents of information management field, and 183 documents belonging to both information management and knowledge management fields indexed in WoS. Results of these data analysis shows that although knowledge management field is much younger than information management field, after 15 years from the emergence of this field, the number of documents belonging to this field has taken precedence over documents belonging to information management one, to the extent that in the last research conducted in this regard (2012), the number published documents of knowledge management field is two times more than those of information management one. Based on Web of Science Category Terms in information management field, library and information science has ranked first, while in knowledge management field, library and information science has ranked second. In other words, journals in library and information science field more than journals in other fields have published information management documents, while journals of management field more than other types of journals in other field have published knowledge management documents. Investigating authors with the most number of publications in any of the fields under study shows that these authors consider information management and knowledge management fields as two completely distinct fields. Subject analysis of Iran’s documents and also affiliation of highly productive Iranian authors in these fields show that the status of Iran is in line with the universal status of the field, and Iranian librarians do not have a significant role in knowledge management. A noteworthy finding of this research is that information management and knowledge management fields and especially the latter one are not exclusively controlled by librarians, but if librarians and information specialists want to play a key role in knowledge management phenomenon, they have to get acquainted with the various viewpoints and attitudes of other players of the field.
    Keywords: information management, knowledge management, scientomerics, web of science database(WOS)
  • Mozhgan Rahimi, Maryam Okhovati, Farzaneh Zolala Pages 419-441
    This paper aims to determine the influence of contextual factors on information seeking behavior. This survey investigates search tactics used and users’ perceptions of the search results on the Web by postgraduate students at Kerman University of Medical Sciences. This study was conducted through a mixed method. Thirty postgraduate students voluntarily participated. The study was carried out in the first semester of the academic year 2012-2013. The data was gathered using two questionnaires and log files recorded with Camtasia Studio software. The findings indicated more than half of the participants (53.3 percent) used Google, short queries were more used than long queries, advanced search options were used rarely (23 percent), and the participants view few search result pages. According to the results, the contextual factors significantly influenced the search time, search tactics (including querying and navigating) and users’ perceptions of the search results (including ease of use, usefulness, satisfaction and relevance judgment). Navigating tactic was primarily used by the participants. Among different aspects of users’ perceptions of the search results, ease of use and relevance judgments were significantly different based on the contextual factors, whereas scanning, extracting, and confidence were less affected by the contextual factors. The findings suggest practical implications for information retrieval systems designers that can design of systems with better user interface in order to meet the needs of users with different knowledge and skills, in this way it leads in promotion of search process and improvement of search results quality.
    Keywords: Information, seeking behavior, Contextual factors, Query, Web, Postgraduate students, Kerman University of Medical Sciences
  • Mina Mousavi, Mahnaz Mohammadzadeh Nasrabadi, Mehrdad Pouya Pages 443-466
    The main purpose of this study was to investigate attitude and incentives of academic staff on e-learning lecturing in all Payam-e-Noor Universities of Ardabil province, Iran. The target population of the study comprised of 600 lecturers out of which a sample of 160 participants was randomly selected. In this descriptive correlational research, a self-made questionnaire was administered after securing its validity and reliability. Data revealed that all participants had positive attitudes towards e-learning. Factor analysis explored four factors influencing instructor's attitude towards e-learning –i.e. improving educational effectiveness via e-learning; developing the instructor and student rapport; introducing legal and spiritual support for e-learning’s input and output; and finally incorporating traditional and electronic learning. Moreover, personal interest of the lecturers regarding information technology applications in educational settings, their continuous career development and participation in e-learning projects were proved to be the most important incentives of the respondents.
    Keywords: Attitude_Motivator_E_learning_Payam e Noor University_Instructor
  • Raheleh Dorri Pages 467-488
    In this study, we evaluate the performance of five semantic search engines that are available on the web, using 45 criteria, in the form of a researcher-made checklist. Criteria provided in the checklist included both common and semantic features. Common criteria or features are those applicable to all search engines and semantic ones are those only applicable to semantic search engines. Findings show that the selected search engines do not have suitable performance and expected efficiency. DuckDuckGo, has the most points, considering regular features. Cluuz is in the second place with 20 points and Hakia with 18 points was in the third place. Lexxe and Factbites, with scores of 15 and 10 were placed in the next categories in order of their points. In semantic features, DuckDuckGo, with 10/65 points was in the first place. Hakia with 9/99 points was in the second place, and then the search engines Cluuz with 8/66 Points, Lexxe with 8/65 points and Factbites with 7/32 points were allocated to the next levels. The research results also indicated that on the whole, considering ordinary and semantic features, DuckDuckGo with 31/65 points, Cluuz with 28/66, Hakia with 27/99 points, Lexxe with 23/65 points and Factbites with 17/32 points, got the highest scores out of it.
    Keywords: semantic search engines, performance, common features, semantic features
  • Zoya Abam, Sholeh Arastoopoor Pages 489-522
    OPACs are regarded as one of the most important intermediaries between library users and their collections. Through them one can find, identify and access desired information resources. A while ago, the very nature of OPACs made holdings of libraries and information centers available throughout the world but the real interaction between users and the collection was far beyond reach. Now through new technologies, such as Web 2.0, Library 2.0 and OPAC 2.0, a higher level of user interaction is possible. The first part of this paper identified a set of OPAC 2.0 elements. A checklist was prepared based on these elements, then using it, 7 different OPAC softwares were assessed. Among the studied OPACs, “Sana” was identified as the most successful OPAC in both searching and social facilities. Regarding these social facilities, “ParsAzarakhsh” and “Parvan” were in a rather good state. Moreover, “Oracle”, “Parvan” and “Payam” were in a fairly poor state for the searching facilities; and “Simorgh functionality was not acceptable when social facilities were considered. The overall score of all these OPACs was higher in searching than social facilities.
    Keywords: OPACs, User's social interactivity, OPAC 2.0, Library Softwares
  • Hamid Reza Khedmatgozar, Mehdi Alipour, Hafezi, Payam Hanafizadeh Pages 523-546
    Identifier is one of the main elements in identifying an object in digital environment. Digital identifier systems were developed followed by a lot of problems such as violation of persistency and uniqueness of physical identifiers and URL in digital environment. These identifiers try to guarantee uniqueness and persistency of hostnames by using indirect names for Domain Name System (DNS). The main objective of this research is to identify qualified digital identifier system among other systems. To achieve the research objective, researchers have considered two major steps: first, identifying main criteria for distinguishing digital identifier based on literature review and focus group interview; and second, performing a comparative evaluation on common identifier systems in the world. Findings of first step demonstrated seven main criteria in three domains for distinguishing digital identifier systems: identifier uniqueness and persistency in the identifier features domain, digital identification, digital uniqueness, digital persistency and digital actionability in the digital coverage domain, and globality in the comprehensiveness of scope domain. In the second step, results of the comparative evaluation on common identifier systems indicated that six identifier systems, included, DOI, Handle, UCI, URN, ARK and PURL, are appropriate choices for using as a digital identifier system. Also, according to these results, three identification systems Including NBN, MARIAM and ISNI were identified as suitable choices for digital identification in certain specialized fields. According to many benefits of using these identifiers in important applied fields, such as, digital content chains and networks integration, digital right management, cross referencing, digital libraries and citation analysis, results of this study can help digital environment experts to diagnose digital identifier and their effective use in applied fields.
    Keywords: Digital Identifier Systems, Object, Digital environment, Comparative evaluation
  • Javad Shukuhy, Hamid Reza Jafari, Noor Mohammad Yaghoubi Pages 547-570

    Cloud computing as a new technology with Internet infrastructure and new approaches can be significant benefits in providing medical services electronically. Aplying this technology in E-Health requires consideration of various factors. The main objective of this study is to identify and rank the factors influencing the adoption of e-health cloud. Based on the Technology-Organization-Environment (TOE) framework and Human-Organization-Technology fit (HOT-fit) model, 16 sub-factors were identified in four major factors. With survey of 60 experts, academics and experts in health information technology and with the help of fuzzy analytic hierarchy process had ranked these sub-factors and factors. In the literature, considering newness this study, no internal or external study, have not alluded these number of criteria. The results show that when deciding to adopt cloud computing in E-Health, respectively, must be considered technological, human, organizational and environmental factors.

    Keywords: cloud computing, cloud computing adoption, healthy Electronics, HOT, fit model, TOE framework
  • Rahmatollah Fattahi, Mehri Parirokh, Mahmood Salari, Mohammad Zerehsaz, Reza Rajabali Beglou, Fatemeh Pazooki Pages 571-600

    The purpose of this research lies in Analyzing Strategic Plan Dimensions for Research Development in Organization of Libraries, Museums and Documentation Center of Astan Quds Razavi. For this purpose, current status of research in organization for four strategic development dimensions (attitude, policy, management, staffing) from the organization's senior professionals views have been investigated.

    Method

    The method of this research is based on descriptive survey. 34 AQ organization's senior professionals were selected as a sample. The tool for collecting the data was a questionnaire made by a researchers.

    Results

    The data showed that there is a relative satisfaction of the research development programs (with regard to four dimensions: attitude, policy, management, staffing) in the AQ organization. The positive attitude of AQ organization's senior professionals is an opportunity for research development. The data also showed that one of the more important challenges for AQ research development is a weakness in policy making dimension. Although there have been management issues in AQ organization research development, experts relative satisfaction of the quantity and quality of research projects could be promising for the possibility of changes in the research structure. However, some problems and challenges are: lack of research funding and low research fees, poor research facilities and conditions, necessity of encouraging researchers to select and implement appropriate research projects, challenges about research findings advertisement, research administrative structure ineffectiveness, problems related to the publication of research findings and their implementation, failure to allocate adequate facilities for the research advancement and the lack of a suitable environment for the research development. The findings also showed that there is a good level of satisfaction about AQ organization interaction with other research organizations and researchers. There is unsatisfactory about low impact of research activities in staff gradation.

    Keywords: Organization of Libraries, Museums, Documentation Center of Astan Quds Razavi, Research, Research Strategic Plan