فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 86، تابستان 1395)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 86، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه محمدی جوزدانی، عاصفه عاصمی، احمد شعبانی صفحات 873-889
    پروانه ثبت اختراع به عنوان یکی از بروندادهای مهم علم و فناوری، نقش مهمی در ثروت آفرینی از دانش و اقتصاد دانش بنیان داشته و شاخصه مهمی در تعیین میزان پیشرفت کشور در خلق نوآوری ها می باشد. این مقاله با استفاده از روش علم سنجی به شناسایی مخترعان هسته، اختراعات پر استناد (داغ)و میزان همکاری مخترعان ایرانی با همکاران داخلی و خارجی در پایگاه های بین المللی ثبت اختراع شامل اداره پروانه های ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا(USPT)، سازمان جهانی مالکیت فکری(WIPO)، اداره پروانه های ثبت اختراع اروپا(EPO) و اداره ثبت اختراع ژاپن(JPO)، طی سال های 1970-2014 میلادی پرداخته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و ترسیم نقشه علمی مربوطه با استفاده از نرم افزار گفی(Gephi) ویرایش 2/8 انجام شده است. یافته ها نشان داد میانگین ثبت اختراع در هر سال در بازه مورد نظر 8/10 بوده است. همچنین بیشترین و پراستنادترین اختراعات در رده نیازهای انسانی (کشاورزی، مواد غذایی، بهداشت و سرگرمی) و کمترین و کم استنادترین اختراعات در رده کاغذ – منسوجات بوده است. به طور کل 1054 مخترع ایرانی و خارجی با همکاری هم توانسته اند 475 اختراع را به ثبت برسانند که سهم هر کدام از این مخترعان 2/2 درصد بوده است. نتیجه نشان داد روند رشد اختراعات در پایگاه های بین المللی سیر صعودی داشته به طوری که در سال2014 بیشترین تعداد ثبت شده است.همچنین این اختراعات بیشتر بر اساس نیازهای اساسی مردم به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: پروانه ثبت اختراع، نقشه علمی، پایگاه های بین المللی ثبت اختراع، مخترعان ایرانی، پتنتومتریکس
  • سعیده ابراهیمی، فاطمه ستاره صفحات 891-909
    این پژوهش با هدف سنجش رابطه ی بین سنجه های جایگزین (آلتمتریکس) در نظام اف هزار و شاخص استناد در گوگل پژوهشگر انجام شده است. نوع پژوهش کاربردی و از روش های پیمایشی، تحلیل استنادی و وب سنجی با رویکرد تحلیلی- توصیفی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش 218 مقاله تحقیقاتی در حوزه زیست پزشکی نمایه شده در نظام اف هزار در بازه زمانی 2012-2014 می باشد. نمونه مورد مطالعه تعداد 100 مقاله تحقیقاتی است که بطور هدفمند بر مبنای بازه زمانی مورد نظر از نظام اف هزار انتخاب شده است. متغیرهای مرتبط با سنجه های جایگزین (بارگیری و بازدید) و تعداد نویسندگان و وضعیت تامین اعتبار مقاله ها، از نظام اف هزار و متغیر مرتبط با سنجه استناد از گوگل پژوهشگر استخراج شده است. داده های پژوهش به روش آمار توصیفی و استنباطی و با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد که بین شاخص های جایگزین (بارگذاری و بازدید) و شاخص های استنادی همبستگی مثبت و معنادار برقرار است. همچنین یافته ها بیانگر آن است که شاخص های جایگزین خود نیز با یکدیگر رابطه مثبت و قوی دارند. متغیرهای تعداد نویسندگان و تامین اعتبار مقاله ها با هیچ کدام از سنجه های جایگزین یا شاخص های استنادی رابطه معنی داری نداشتند.بر این اساس، سنجه های جایگزین روش جدیدی را برای اندازه گیری تاثیر نویسندگان و انتشارات ارائه می دهند که می تواند مکمل شاخص های سنتی ارزیابی پژوهش باشد. همچنین رابطه معنادار بین سنجه های جایگزین و سنجه های استنادی بیانگر آن است که ترکیب شاخص های سنتی و جایگزین پیشینه ی کامل تری از نویسندگان و مقاله ها را ارائه خواهند داد که می تواند ابعاد روشن تری از روش های علمی ارزیابی پژوهش را فراهم کند.
    کلیدواژگان: سنجه های جایگزین، التمتریکس، شاخص های استنادی، نظام اف هزار، گوگل اسکالر
  • زهرا ناصری، علیرضا نوروزی، مریم ناخدا صفحات 911-930
    این پژوهش قابلیت ها و ویژگی های مورد استفاده در رابط کاربر کتابخانه های دیجیتالی برتر دنیا در استفاده از نشانه گذاری اجتماعی که به کاربران امکان تولید، شناسایی، مرور، سازمان دهی و اشتراک محتوا را با استفاده از برچسب ها و سازمان دهی آن ها در طول فرآیند تعامل با کتابخانه دیجیتالی می دهد، شناسایی می کند. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-توصیفی و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش حاضر را کتابخانه های دیجیتالی خارج از کشور تشکیل می دهد که از این میان ده کتابخانه دیجیتالی برتر دنیا به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. به منظور گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی بر اساس متون و بررسی چهار وبگاه مبتنی بر نشانه گذاری اجتماعی (لایبری ثینگ، دلیشز، آمازون و گوگل بوک) فراهم شد. روایی ابزار با دریافت نظرهای ده نفر از متخصصان علوم اطلاعات و دانش شناسی ایران و برای پایایی نیز از آزمون آلفای کرونباخ (87/0) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که به جزء دو کتابخانه دیجیتالی «Google Books» و «Ibiblio» سایر کتابخانه های دیجیتالی برتر دنیا از ویژگی های وب 2، در تولید، مدیریت، مرور، جستجو و اشتراک محتوا استفاده نمی کنند و متکی بر ابزارهای سنتی وب 1 هستند. این یافته ها از دو جنبه ارزشمند است نخست آنکه تصویری روشن از ویژگی ها و قابلیت های اساسی رابط کاربر نظام های مبتنی بر نشانه گذاری اجتماعی فراهم می آورد. دوم آنکه این پژوهش، وضعیت رابط کاربر کتابخانه های دیجیتالی برتر دنیا را از نظر به کارگیری این قابلیت ها بررسی می کند که می تواند مبنایی برای طراحی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتالی داخل کشور باشد.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی 2، کتابخانه دیجیتالی اجتماعی، نشانه گذاری اجتماعی، فاکسونومی
  • مرضیه سعیدی زاده، ابوالفضل طاهری، اعظم صنعت جو صفحات 931-952
    طراحی نظام های تعاملی بازیابی اطلاعات و نیز نظام های شخصی سازی شده که با ویژگی های انسانی و محیط جست وجوی اطلاعات هماهنگ باشند، با شناسایی و درک تعامل انسان و اطلاعات میسر است. مطالعه هر یک از ابعاد تعامل نیازمند شناخت بافتی است که در آن چنین تعاملی رخ می دهد. از جمله عوامل اساسی بافت، وظیفه کاری کاربران است که محرک جست وجوی اطلاعات شخص تلقی می شود. وظایف کاری، به عنوان وظایف مرتبط با کار، حرفه و شغل تعریف شده است. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی میزان استفاده دانشجویان از معیارهای تعامل با اطلاعات در فرایند جست وجوی اطلاعات برای وظایف کاری گوناگون می پردازد.این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، جزو پژوهش های کیفی با مطالعه ای اکتشافی است. جامعه این پژوهش را دانشجویان کارشناسی ارشد حوزه علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه فردوسی ورودی سال 92-1391 تشکیل می دهند. از طریق سه مرحله نمونه گیری (تصادفی طبقه ای، نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه)، تعداد 30 نفر آزمودنی انتخاب و هرکدام طی جلسات جست وجوی انفرادی به انجام 6 وظیفه کاری متفاوت از نظر سطح پیچیدگی عینی (بالا، متوسط، پایین) و محصول (ذهنی و تصمیم گیری) پرداختند. داده ها از طریق تحلیل محتوای گزارش های بلنداندیشی کاربران استخراج و تحلیل شدند. روایی ابزارها توسط اعضای هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی تایید شد. همچنین، ضریب 78/0 آلفای «کریپندورف» مبنی بر توافق بین رمزگذار نشان دهنده قابلیت اطمینان تحلیل محتواست.یافته ها نشان داد که افزون بر معیار موضوع، معیارهای دسترسی به اطلاعات، رتبه بندی نتایج جست وجو، دانش حوزه ای کاربر، چیدمان اطلاعات، نوع منبع اطلاعاتی و مانند آن بر تعامل کاربران با اطلاعات تاثیرگذار است و میزان اهمیت معیارهای تعامل در کاربران بسته به سطح پیچیدگی عینی و نوع محصول وظیفه کاری متفاوت می باشد. نتایج حاکی از آن است که میزان توجه کاربران به معیارهای تعامل با اطلاعات در حین جست وجوی اطلاعات برای وظایف کاری متفاوت (از لحاظ سطح پیچیدگی و نوع محصول) تغییر می کند. بنابراین، لازم است به منظور طراحی نظام های اطلاعاتی تعاملی و شخصی سازی شده، ویژگی های وظایف کاری کاربران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: وظیفه کاری، پیچیدگی عینی، محصول، معیار های تعامل، جستجوی اطلاعات مبتنی بر وظیفه
  • مرضیه یاری زنگنه، نجلا حریری، فهیمه باب الحوایجی صفحات 953-979
    این پژوهش به منظور واکاوی روند پژوهش های انجام شده با موضوع جنبه های عاطفی درزمینه بازیابی اطلاعات و ترسیم نقشه علمی این حوزه موضوعی انجام شده است.از نظر روش شناسی، پژوهش حاضر توصیفی و از نظر نوع کاربردی است. برای انجام پژوهش 371 مقاله مرتبط با موضوع از وبگاه علم استخراج و نقشه علمی حوزه های موضوعی این مقالات با استفاده از نرم افزار ucinet و بسته ترکیبی آن netdraw ترسیم شد. این کار با استفاده از ماتریس همایندی موضوعات در فیلد subject cateorgy مقالات استخراج و انجام شده است.تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد پرکارترین نویسنده در این حوزه BELKIN، NJ در حوزه مطالعات کتابداری و اطلاع رسانی از امریکا با 19 عنوان تولید علمی بوده و بیشترین آثار تولیدشده در نشریات JOURNAL OF THE AMERICAN SOCIETY FOR INFORMATION SCIENCE و INFORMATION PROCESSING & MANAGEMENT منتشرشده است بیشترین تولیدات در قالب مقاله (7/64 درصد)، با دو نویسنده به زبان انگلیسی در سالهای 2011،2009 و 2014 است. بیشترپژوهش های مورد مطالعه روش تجربی (97/26 درصد) و ابزار مشاهده (63/46 درصد) را بکار گرفته اند. بررسی نوع مطالعات انجام شده در حوزه جنبه های عاطفی و بازیابی اطلاعات بر پایه اهداف مطالعه در دو گروه مطالعات مبتنی بر کاربر و مطالعات مبتنی بر محتوا نشان داد که مطالعات مبتنی بر کاربر بیشترین فراوانی را در میان پژوهش های انجام شده داشته و رده سنی بزرگسالان در بیشتر این پژوهش موردبررسی قرارگرفته اند کودکان و بیماران نیز از دیگر گروهای موردبررسی در این پژوهش ها هستند. در پژوهش های مبتنی بر محتوا نتایج نشان داد که سامانه های اطلاعاتی بیشترین محتوای مورد تحلیل در این پژوهش ها است.60 حوزه موضوعی دراین ارتباط دارای انتشارات در وبگاه علم بوده که بیشترین مقالات در حوزه علوم رایانه، سامانه های اطلاعاتی، علم اطلاعات و کتابداری، هوش مصنوعی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: جنبه های عاطفی، تحلیل محتوا، جستجو و بازیابی اطلاعات، نقشه علمی
  • زهره افتخار، ثریا ضیایی صفحات 981-1007
    هدف از این تحقیق بررسی چگونگی مدیریت منابع اطلاعاتی، فرایند ذهنی انتخاب موضوع و تشخیص نیاز اطلاعاتی است. روش تحقیق بکارگرفته شده روش پیمایشی است. جامعه آماری طلاب حوزه های علمیه خواهران شهر شیراز در سال تحصیلی 1393-1392 می باشد. نمونه پژوهش شامل 241 طلبه سطح سه، طبق نمونه گیری طبقه ای مشخص شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه صورت گرفته است. برای تعیین روایی، از روایی صوری و برای تعیین پایایی از پیش آزمون – پس آزمون استفاده شده است. تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی با استفاده از جداول فراوانی و شاخص هایی نظیر میانگین، و در بخش آمار استنباطی با استفاده از آزمون فریدمن و آزمون تکمیلی ویلکاکسون سوالات تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، عامل موثر در انتخاب موضوع کنجکاوی ذهن است. مهمترین عامل جهت تشخیص نیازهای اطلاعاتی بررسی منابع اطلاعاتی و مشورت با متخصصان موضوعی است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع اطلاعاتی، انتخاب موضوع، تشخیص نیاز اطلاعاتی، طلاب، حوزه علمیه خواهران، شیراز
  • عاطفه شریف، رضوان حسین قلی زاده صفحات 1009-1029
    هدف از این پژوهش، شناسایی و خوشه بندی سامانه ها و ابزارهای مدیریت دانش شخصی می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بهره گرفته شد. نخست با رجوع به ادبیات پژوهش، سیاهه سامانه ها و ابزارهای مدیریت دانش شخصی شناسایی شدند و براساس مهارت های هفت گانه مدیریت دانش شخصی و نیز سه قلمرو مدیریت دانش شخصی، توسط نمونه هدفمند 30 نفره ای از متخصصان علوم کامپیوتر و علم اطلاعات و دانش شناسی خوشه بندی شدند. بنابر یافته های به دست آمده در مرحله نخست، 47 ابزار شناسایی شدند و براساس دیدگاه متخصصان در فهرست سامانه ها و ابزارهای مدیریت دانش شخصی قرار گرفتند. سپس، در مرحله دوم، بر اساس میزان کاربرد آن ها تحت عنوان سامانه ها و ابزارهای بازیابی دانش، سازماندهی دانش، ارزیابی دانش، تحلیل دانش، اشاعه دانش، اشتراک دانش و امنیت دانش خوشه بندی شدند. علاوه براین، مجموعه ابزارهای موردنظر در سه قلمرو عمومی، تعاملی و شخصی از دیدگاه متخصصان طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: ابزار مدیریت دانش شخصی، سامانه مدیریت دانش شخصی، مدیریت دانش شخصی، مهارت مدیریت دانش شخصی
  • آمنه خدیور، لیلا ابراهیم پور ارنگی صفحات 1031-1048
    امروزه شاهد تغییرات سریع در فناوری و شدت پیچیدگی محیط هستیم. در چنین شرایطی، ایجاد مزیت رقابتی نیازمند سازمان هایی است که قابلیت پیاده سازی و مدیریت دانش را داشته باشند. تسهیم دانش باعث ایجاد مزیت رقابتی از طریق کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت می شود.از آنجا که موفقیت سیستم های تسهیم دانش مانند هر سیستم اطلاعاتی دیگری در گرو پذیرش و استفاده از آن ها از سوی دانشکاران است، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش سیستم تسهیم دانش از نظر دانشکاران اهمیت زیادی دارد.در این پژوهش تاثیر عوامل مدیریتی، انسانی و فنی بر پذیرش سیستم های اطلاعاتی تسهیم دانش توسط کاربران آن از طریق ارائه یک الگوی ساختاری بررسی شده است. جهت انجام مطالعه های میدانی براساس عوامل به دست آمده از مرور ادبیات، پرسشنامه ای در 34 سوال تنظیم شد و مورد تایید خبرگان قرار گرفت. سپس جهت جمع آوری داده ها 300 پرسشنامه در بین دانشکاران 10 سازمان در شهر تهران که سیستم تسهیم دانش را پیاده سازی کرده بودند، توزیع شد.تعداد 122نفر به سوالات پرسشنامه پاسخ داده اند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های انجام شده با استفاده از آزمون همبستگی، آزمون فریدمن و آزمون تحلیل مسیر نشان داد که انتظار تلاش، انتظار عملکرد، تاثیر اجتماعی، حمایت مدیریت ارشد، ایجاد انگیزه، آموزش و درگیری افراد تاثیر مستقیم و مثبتی بر قصد استفاده از سیستم دارند و قصد استفاده از سیستم نیز رابطه مستقیم و مثبتی با استفاده واقعی از سیستم دارد.شرایط تسهیل کننده و قصد استفاده از سیستم نیز تاثیر مثبت و مستقیمی بر روی استفاده واقعی از سیستم تسهیم دانش دارد. 7 عامل موثر شناخته شده به ترتیب اولویت اهمیت عبارت از انتظار عملکرد، انتظار تلاش، آموزش، تاثیر اجتماعی، درگیری افراد، حمایت مدیریت ارشد و ایجاد انگیزه می باشند.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، سیستم تسهیم دانش، عوامل موثر بر پذیرش سیستم تسهیم دانش، دانشکاران
  • محمد تقی پور، مریم محبوبی، حمید قراگوزلو صفحات 1049-1074
    امروزه دانش به عنوان یک دارایی ارزشمند به منظور خلق و افزایش ارزش در هر سازمانی شناخته شده است و مدیریت چنین دارایی نامحسوسی یکی از عوامل رسیدن به موفقیت در سازمان هاست. اما دانش، هنگامی می تواند اثربخش باشد که در سطح سازمان به اشتراک گذاشته شود.بنابراین، اشتراک دانش به عنوان یک عنصر کلیدی در فرآیند مدیریت دانش می باشد. با این حال، نقش عوامل بازدارنده بر وضعیت اشتراک دانش در سازمان ها را نمی توان انکار نمود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر موانع به اشتراک گذاری دانش در یکی از شرکت های اپراتور تلفن همراه، در تهران انجام گرفت. به منظور انجام این مطالعه توصیفی- تحلیلی، پس از بررسی موانع به اشتراک گذاری دانش و دسته بندی آن ها در سه مقوله سازمانی، فردی و تکنولوژیکی و تهیه پرسشنامه بر این اساس، از بین 900 نفر از اعضای کادر اداری ساختمان مرکزی این سازمان، 500 نفر به تصادف، انتخاب شده و از آنان سوالاتی درزمینه موانع موجود در مسیر به اشتراک گذاری دانش و تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در رفع این مشکلات، پرسیده شد. پس از جمع آوری و مشاهده پاسخ ها، فراوانی نتایج با استفاده از نمودارها و جداول به دست آمد. نتایج تحقیق، حاکی از وجود رابطه ای مثبت میان تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر موانع به اشتراک گذاری دانش در فرآیند مدیریت دانش می باشد چنانچه در بحث موانع سازمانی 75%، در زمینه مشکلات فردی به اشتراک گذاری دانش 62% و نهایتا در مورد موانع تکنولوژیکی، 66% توانسته به رفع مشکلات کمک نماید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، موانع، به اشتراک گذاری دانش، مدیریت دانش
  • محمدرضا شکاری، محمدرضا اسمعیلی گیوی، حمید کشاورز صفحات 1075-1097
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت زیرساخت های مدیریت دانش و رابطه ی آن با هوش سازمانی در دو پژوهشگاه علوم و فناوری و اطلاعات ایران و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انجام شد. پژوهش به روش پیمایشی-توصیفی و با کاربرد دو پرسش نامه معتبر در حوزه های زیرساخت مدیریت دانش و هوش سازمانی انجام شد. پرسش نامه بین 175 نفر از اعضای هیات علمی و کارکنان هر دو پژوهشگاه توزیع و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و پی. ال. اس (PLS) تحلیل شد. بار عاملی سازه های مدیریت دانش و هوش سازمانی در هر دو پژوهشگاه همبستگی بالایی را نشان داد. از این رو مدل اندازه گیری دارای پایایی بالایی بوده و معیار مناسبی برای سنجش متغیرهای پژوهش به شمار رفت. میانگین واریانس مدیریت دانش و هوش سازمانی در هر دو پژوهشگاه بالاتر از 5/0، و روایی همگرایی بالایی را نشان می دهد. افزون بر این، با توجه به مقادیرR2 برای سازه هوش سازمانی، برازش مدل ساختاری نیز تایید شد. در ارتباط با برازش مدل کلی در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران 642/0 و در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی 645/0 محاسبه شد که نشان از برازش کلی قوی مدل داشت. تحلیل مسیر زیرساخت های مدیریت دانش به هوش سازمانی حاکی از معنادار بودن تاثیر زیرساخت های مدیریت دانش به هوش سازمانی در سطح اطمینان 95/0 در هر دو پژوهشگاه و تایید هر دو فرضیه پژوهش است. با توجه به مقدار t در دو پژوهشگاه، می توان به این نتیجه دست یافت که «زیرساخت های مدیریت دانش» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با ضریب 857/36 درصد، تاثیر بیشتری بر «هوش سازمانی» در مقایسه با پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران دارد. همچنین در بین سازه های زیرساخت مدیریت دانش؛ سازه های ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرآیندها، فناوری، افراد و منابع مالی؛ و در بین سازه های هوش سازمانی، سازه های روحیه، تمایل به تغییر، چشم انداز راهبردی، فشار عملکرد، کاربرد دانش، اتحاد و توافق و سرنوشت مشترک به ترتیب دارای بیشترین اهمیت هستند. در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران زیرساخت های مدیریت دانش به میزان 826/0 درصد، و در مقایسه با پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به میزان 848/0 درصد، میزان بیشتری از تغییرات هوش سازمانی را به طور مستقیم تبیین می کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی مقایسه ای، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پژوهشگاه علوم و فناوری و اطلاعات ایران، زیرساخت های مدیریت دانش، مدیریت دانش، هوش سازمانی
  • ثریا ذوالفقاری، محمد توکلی زاده راوری، احمد میرزایی، فرامرز سهیلی صفحات 1099-1120
    پژوهش حاضر در نظر دارد با رویکردهای علم سنجی به مطالعه رابطه محتوایی بین مدارک علم و فناوری از طریق مقایسه واژگان مقالات و پروانه های ثبت اختراع در زمینه برق زیر سطحی های هوشمند (AUV) بپردازد. روش پژوهش توصیفی است. برای انجام پژوهش، ابتدا پروانه های ثبت اختراع از وبگاه های Google Patent و Lens و مقالات از پایگاه IEEE Xplore بازیابی شدند. برای یافتن پروانه های مرتبط، از روش جستجوی دوگانه کلیدواژه رده استفاده شد. به این صورت که در جستجو دستور داده شد تا پروانه ها بازیابی شود که حاوی کلیدواژه «Autonomous Underwater Vehicle» هستند. هم چنین، جستجو به رده H محدود شد. این پروانه ها و مقاله ها با توجه به عنوان و چکیده، با روش نیمه خودکار نمایه سازی شدند. حاصل نهایی این نمایه سازی، تعداد 195 کلیدواژه برای پروانه های ثبت اختراع و 114 کلید واژه برای مقاله ها بود. ماتریس هم رخدادی این کلیدواژه ها، با نرم افزار راور ماتریس ایجاد شد. نقشه روابط سلسه مراتبی این کلیدواژه ها با نرم افزار SPSS رسم شد. طبق یافته ها، 65 درصد از کلیدوازه مقالات همان اصطلاحاتی هستند که در پروانه های ثبت اختراع وجود دارد، اما تنها 23 درصد از کلیدواژه های پروانه های ثبت اختراع شبیه به مقالات است. همچنین مقایسه ساختاری خوشه بندی های حاصل از پروانه های ثبت اختراع و مقالات نشان داد که از لحاظ ساختار هم جواری بین خوشه ها، شباهت در حد صفر است. یافته دیگر نشان داد که شباهت بین اعضای شبکه های خصوصی(اگو) موضوعات پر نفوذ در هر دو نوع مدرک در دو مورد صفر و در بقیه موارد به جز Data زیر 15 درصد است. در کل می توان گفت در حوزه برق AUV ، علم از فناوری متاثر می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل واژگانی، علم، فناوری، پروانه های ثبت اختراع، مقالات
  • الهام علایی ابوذر، محمود بی جن خان صفحات 1121-1141
    در نظام های نوشتاری، رابطه یک- به -یک میان واج ها و نگاره ها همواره برقرار نیست. از آنجایی که در نظام نوشتاری فارسی واکه های کوتاه اغلب فاقد صورت نوشتاری هستند، تعداد حالت های ممکن خواندن کلمات خارج از واژگان افزایش می یابد و به این ترتیب عمق خط فارسی زیاد در نظر گرفته می شود. اما علیرغم وجود چنین ویژگی هایی در خط فارسی، فارسی زبانان هنگام خواندن کلمات فارسی موجود در واژگان ذهنی خود و کلماتی که برای اولین بار با آن ها در متون گوناگون مواجه می شوند، قادرند رشته حروف را تبدیل به واج کنند. این پژوهش نشان می دهد فارسی زبانان با استفاده از روشی ساختاری-احتمالاتی، هنگام خواندن، رشته حروف را به رشته واج ها تبدیل می کنند. منظور از بخش ساختاری روش، استفاده فارسی زبانان از اطلاعات زبانی از قبیل: ساختواژه فارسی، قواعد واژ واجی فارسی و آشنایی با صورت نوشتاری و تلفظ کلماتی است که با الگوهای ساختواژی عربی مطابقت دارند. منظور از بخش احتمالاتی، در نظر گرفتن احتمال وقوع واکه های کوتاه با توجه به بافت نوشتاری است که این واقعیت می تواند فارغ از اطلاعات زبانی فارسی زبانان صورت پذیرد. در تحقیق حاضر مدلی ساختاری-احتمالاتی معرفی و عملکرد آن با نرم افزارهای تبدیل حرف به واج فارسی مقایسه شده است. به طور کلی این نتیجه به دست آمد که عملکرد مدل ساختاری-احتمالاتی پژوهش برای ارائه برونداد واجی کلمات خارج از واژگان، در مقایسه با نرم افزارهای تبدیل حرف به واج فارسی بهتر و به تلفظ فارسی زبانان نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: کلمات خارج از واژگان، قواعد واژواجی، الگوهای ساختواژی عربی، مدل ساختاری، احتمالاتی
|
  • Farzaneh Mohammadi Jozdani, Asefeh Asemi, Ahmad Shabani Pages 873-889
    Patents, one of the important outputs of science and technology, have a tremendous role in wealth creation from knowledge and knowledge-Based economy. Patents are important indicators of determining the rate of a country progress in creativity development. This study, using scientometrics, identifies core inventors and highly cited (hot) inventions, and investigates the level of co-operation of Iranian inventors with other Iranian and non-Iranian co-operators in international patent databases, including United States Patent and Trademarks (USPT), World Intellectual Property Organization (WIPO), European Patent Office (EPO) and Japanese Patent Office (JPO), between 1970 and 2014. Microsoft Excel has been utilized to analyze the data. Also, Gephi software (8.2 edition) is used in order to depict the related scientific maps. The results of the research showed that the average of all Iranian invention registration in international databases has been 10.8 % per year. The most number and the most cited of inventions are in human necessities categories (agriculture, food stuffs, hygiene, and recreation). Besides, the least number and the least cited inventions are in paper and textiles category. All in all, 1054 Iranian inventors with foreign counterparts have had cooperated to register 475 patents, in which Iranian contribution rate has been 2.2%. The results also indicated that, the invention growth rate in international database had been rising in such a way that in 2014 the most number of inventions had been registered. Additionally, the inventions had been founded on the most prominent necessities of human being.
    Keywords: Patent, Scientific map, International database of patent, Iranian inventors, Patentometrics
  • Saeideh Ebrahimy, Fatemeh Setareh Pages 891-909
    The purpose of this study was to assess the relationship between altmetrics measures of F1000 website and citation Indexes of Google scholar. Applied research and survey methods, citation analysis, and webometrics with descriptive analytical approach are used. The study population comprised 218 biomedical research papers have been indexed in F1000 system in the period 2012-2014. A sample of 100 research articles were purposely selected from F1000 system based on the purpose of the research. Variables associated with altmetrics measures were extracted from F1000 and variables associated with citation measures were from Google scholar. Data analysis was conducted by SPSS software version 16 using descriptive and inferential statistics. The results of this study indicate a significant positive correlation between variables associated with altmetrics and citation measures. They also confirm a strong positive correlation between Altmetrics indicators. However, the measures of the number of the authors and the funding supply of the articles show no significant correlation with altmetrics and citation measures. So an Altmetrics measure presents a new way to measure the impact of writers and publications which is a complementary to traditional assessment indicators. The significant correlation between altmetrics and citation metrics indicate that combination of traditional and altmetrics indicators presents a more complete history of the writer or the article which provides clear dimensions of scientific assessment of research.
    Keywords: Alternative Metrics, Altmetrics, Citation Metrics, F1000 System, Google Scholar
  • Zahra Naseri, Alireza Noruzi, Maryam Nakhoda Pages 911-930
    Current study aims to investigate the status of user interfaces of non-Iranian digital libraries’ based on social bookmarking capabilities and characteristics to use by Iranian digital libraries. This research studies the characteristics and capabilities of top digital libraries’ user interfaces in the world based on social bookmarking used by library users. This capability facilitates producing, identifying, organizing, and sharing contents using tags. Survey method was used with descriptive-analytical approach in this study. Populations include non-Iranian digital libraries interfaces. Top ten digital libraries’ interfaces were selected as the sample. A researcher-made checklist prepared based on literature review and investigating four distinguished websites (Library Thing, Delicious, Amazon, and Google Book). Faced validity evaluated by 10 experts’ viewpoints, then reliability calculated 0.87.Findings of this study are important because of two reasons: first, it provides a comprehensive and an unambiguous vision for recognizing user interfaces’ basic capabilities and characteristics based on social bookmarking. Second, it can provide a base for designing digital libraries in Iran. The results showed that the majority of digital libraries around the world had not used web 2.0 characteristics such as producing, identifying, organizing, and sharing contents except two digital libraries (Google Books, and Ibiblio).
    Keywords: Digital Library 2.0, Social digital library, Social bookmarking, Social tagging, Folksonomies
  • Marziyeh Saeedizadeh, Abolfazl Taheri, Azam Sanatjoo Pages 931-952
    Purpose
    human-information interactions must be considered in order to be able to interactively design Information Retrieval Systems (IRS). In this regard, study of users’ interactions must be based on their socio-cultural context (specifically work tasks). Accordingly, this paper aims to explore the use of information-interaction criteria among students in the information searching process according to different kinds of their work tasks.
    Methodology
    This research is applied qualitative method using exploratory study. The research population consisted of MSc students of Ferdowsi university of Mashhad enrolled in 2012-13 academic year. In 3 stages of sampling (random stratified, quota, and voluntary sampling), 30 cases were selected. Each of these cases searched 6 different types of simulated work tasks. Interaction criteria were extracted ? Content analysis of aloud thinking reports. Validity of tools was verified through Faculties of KIS at Ferdowsi university of Mashhad. Also,0.78 Kripendorff’s alpha ratio based on an agreement between the inter – coder indicates the Dependability of content analysis.
    Findings: The findings show that in addition to ‘topic’ criteria, other interaction criteria impact on information- interaction of users, such as: ‘search results ranking’, ‘domain knowledge of user’, ‘layout’, ‘type of information resource’ and etc. based on the level of objective complexity and product of work tasks, information-interaction criteria change.
    Conclusion
    the users pay attention to different information-interaction criteria in process of information searching, considering to variety of work tasks (level of objective complexity and product). So, it is necessary to pay attention to work task characteristics in order to design interactive and personalized IR systems.
    Keywords: Work task, objective complexity, Product, interaction criteria, task, base information searching
  • Marzieh Yari Zanganeh, Nadjla Hariri, Fahimeh Babalhavaeji Pages 953-979
    The present study was conducted to analyze the process of researches on the subject of emotional aspects in the field of information retrieval and mapping this field topic.From the methodological perspective, the present study is Descriptive survey and the type of study was practical.For this purpose, 371 related articles were extracted from Web of Science and the scientific map fields subject of these articles was traced by using ucinet software and combination of package it "netdraw". In this section, by using of matrix cotopics in the field subject cateorgy articles was extracted and applied.The analysis of findings showed that the most prolific author in this field was BELKIN, NJ in the field of library and information studies from America's with 19 scientific production.The most production resources were published in the JOURNAL OF THE AMERICAN SOCIETY FOR INFORMATION SCIENCE and then,INFORMATION PROCESSING & MANAGEMENT. The most products has been published in paper format (64.7 percent), with two authors, in English language in 2011,2009 and 2014. Most scientific production has been Performed by using experimental methods(97/26percent) with observation tools (63.46 percent).Review of studies on the emotional aspects of information retrieval based on the aims of the study into two groups, "based on user studies" and "content-based studies" showed that, User-based studies(54.49 percent) had the highest frequency of studies. adult age groups in most of these research have been studied.Children and patients also investigated in these research.In Content-based research, results showed that information systems analysis were the most content analyzed in the research. Emotional aspects of information retrieval in 60 Subject area has been published in the Web of Science.The most Articles in this field has been published in computer science, information systems, information and library science, and artificial intelligence.
    Keywords: text analysis, emotional aspects, Web searching behavior, scientific map
  • Zohre Eftekhar, Soraya Ziaei Pages 981-1007
    The aim of this research is Information Resources Management: Mental Process Selecting Subjects & Identifying Information Needs. The research method used in this study is a Quantitative method. Sampling is purposeful. This means that it includes graduate Students in Women seminaries of Shiraz who have information-seeking experience and are able to express their views and information needs. The sample was selected according to the random sampling method with Cochran formula from 710 students. According to this sampling method there is 241 Graduate Students included in 1392-1393 seminaries year of Women seminaries of Shiraz. This is a survey research Which has been carried out by employing a questionnaire and SPSS for windows to analyze data. The results showed that students for selecting subjects, identifying information needs used methods and media such as Prying Mind, reviewing of information resources, Consulting with subject specialists.
    Keywords: Information Resources Management, Selecting Subjects, Identifying Information Needs, Graduate Students, Women seminaries, Shiraz
  • Atefeh Sharif Pages 1009-1029
    This paper aims to identify and cluster the Personal Knowledge Management (PKM) systems. To achieve this objective, survey research method was used. In the first phase, 47 systems were identified based on the literature. Then, in the second phase, thirty intentionally selected experts from computer science and information and knowledge science clustered the identified systems in to seven clusters including knowledge retrieving, knowledge evaluating, knowledge originating, knowledge analyzing, knowledge collaborating, knowledge presenting and knowledge securing. Also, these systems are clustered by experts due to the three private, public and interactive domains.
    Keywords: Personal knowledge management, Personal knowledge management skills, Personal knowledge management Systems
  • Ameneh Kadivar, Leila Ebrahimpoor Arangi Pages 1031-1048
    Today we are seeing the rapid changes and complexity intensity of environment. In such conditions, creating competitive advantages requires the new kind of organizations that can create and manage knowledge. Sharing knowledge causes competitive advantages by reducing the costs and increasing the quality. Considering this fact that the knowledge sharing system success depends on what it is accepted and used by knowledge workers, thus it is important to identify the factors influencing knowledge sharing acceptance from knowledge workers perspective. So, in this research, the effect of managerial, technical and human factors on knowledge sharing information systems acceptance has been assessed by a structural model. A questionnaire was set in 34 question to conduct field studies on selected factors, which was confirmed by experts. Then it was distributed to collect data among knowledge workers in Tehran organizations that had implemented knowledge sharing system. The collected data was analyzed by correlation test, Freidman test and path analysis. The path analysis showed that effort expectancy, performance expectancy, senior management support, motivation, staff involvement, training and social influence have positive and direct effect on intension to use system and intension to use system also has direct and positive effect on real use of system. Facilitating condition has direct and positive effect on real use of system. Friedman test indicated that the effective factors in order of priority and importance are: performance expectancy, effort expectancy, training, social influence, staff involvement, senior management support and motivation.
    Keywords: knowledge sharing, knowledge sharing system, affecting factors on knowledge sharing system acceptance, knowledge worker, structural equation modeling
  • Mohammad Taghipour, Maryam Mahboobi, Hamid Gharagozlou Pages 1049-1074
    Today, knowledge is known as a valuable asset in any organization so management of such insensible asset is one of the factors cause success in organizations. But knowledge can be effective when it is shared across the organization. Therefore, knowledge sharing is a key element in the process of knowledge management. However, the role of inhibiting factors on knowledge sharing process in organizations cannot be denied. This study aimed to check the impact of ICT on knowledge sharing barriers in one of the mobile operator, in Tehran. In order to do this descriptive- illative study, after assessing the barriers of knowledge sharing and classified them into three categories: organizational, technological and individual and preparing the questionnaire according such information, from 900 staff of the headquarters of the organization, 500 members were selected randomly and asked about the obstacles regarding knowledge sharing and the impact of ICT in solving these problems. After collecting the answers, numerous results were obtained with the use of charts and tables. The results indicate the existence of a positive relationship between the impact of ICT on barriers to sharing knowledge in the knowledge management process, as 75% in the case of institutional barriers, 62% on individual problems of knowledge sharing and ultimately 66 % regarding technological barriers, ICT was able to contribute to solving problems.
    Keywords: ICT, Obstacles, Knowledge Sharing, Knowledge Management
  • Mohammad Reza Shekari, Mohammad Reza Esmaili Givi, Hamid Keshavarz Pages 1075-1097
    Investigating the relationship between Knowledge Management Infrastructures and Organizational Intelligence in two research centers of Ministry of Science, Research and Technology namely Iranian Research Institute for Information Science and Technology and Institute for Humanities and Cultural Studies. The research is a survey in descriptive manner. Using two validated questionnaires related to Knowledge Management Infrastructures and Organizational Intelligence, the research was conducted among 175 faculty members and staffs of two research centers. Collected data were then analyzed by software SPSS and PLS. Factor analysis showed a high factor loading related to the two main variables and all of the items indicated goodness of fit of the questions. Variance mean ratio between two variables was higher than 0.5 indicating a high convergent validity. R Squares for Organizational Intelligence showed fitness of structural equating model. Goodness of fit for Iranian Research Institute for Information Science and Technology was 0.642 lower than Institute for Humanities and Cultural Studies with 0.645. Path analysis indicated a significant relationship between two variables by 95% degree of confidence accepting the two research hypothesis. By comparison, Knowledge Management Infrastructures was more correlated with Organizational Intelligence in Institute for Humanities and Cultural Studies than Iranian Research Institute for Information Science and Technology. Knowledge management Infrastructures in Iranian Research Institute for Information Science and Technology predicted Organizational Intelligence by 0.826 percent while in the Institute for Humanities and Cultural Studies by 0.848 percent.
    Keywords: Knowledge Management, Organizational Intelligence, Knowledge Management Infrastructures, Comparative Evaluation, Iranian Research Institute for Information Science, Technology, Institute for Humanities, Cultural Studies
  • Soraia Zolfaghari, Mohammad Tavakolizade Ravari, Ahmad Mirzaee, Faramarz Soheili Pages 1099-1120
    The current research aims at studying the conceptual relationship between the science and technology documents through the comparison of vocabularies that are used within the patents and the papers in the field of Autonomous Underwater Vehicles (AUV). The research method is descriptive. To perform the research, the patents were retrieved from Google Patents and Lens websites, and the papers from IEEE Explore database. A hybrid keyword-class method was used to conduct the search. It means that the search query was consisted of "Autonomous Underwater Vehicle" keyword and “H” class. The titles and the abstracts of the patents and the papers were automatically indexed through a semi-automatic method. This resulted in 195 keywords for patents and 114 ones for papers. Co-occurrence matrices of these two sets of keywords were created through RavarMatrix software. The hierarchical maps of keywords were drawn by SPSS. Findings show that 65 percent of papers’ keywords are those that occurred within the patents but 23 percent of patents’ keywords are similar to the papers’. The structural comparison of patents and papers clustering’s also revealed that the structural proximity between patents and papers vocabularies is equal to zero. The other finding showed that the similarity between the members of ego networks of prominent keywords is for two cases zero and for others fewer than 15 percent except for the keyword “data”. It may be concluded that the science is affected by technology in the field of AUV.
    Keywords: Content Analysis, Co, word Analysis, Science, Technology, Patents, Papers
  • Elham Alayiaboozar, Mahmood Bijankhan Pages 1121-1141
    Persian writing system deviates from the ideal one due to the lack of one-to-one correspondence between graphemes and phonemes. The present study deals with this question that in spite of the absence of short vowels in Persian writing system and one-to-many and many-to-one relationships between the graphemes and phonemes, how can Persian speakers read out of vocabulary words? This study introduces a probabilistic- structural method that Persian speakers use to read out of vocabulary words in which structural information (including Persian morphology and morphophonemic rules) as well as Arabic morphological templates are considered. In order to test how the introduced method works, Persian speakers were asked to read a list of out of vocabulary words. The mentioned list was used by ID3 and MLP (two methods which are used in machine learning) as input, then the outputs of the method and those of ID3 and MLP were compared with Persian speakers` pronunciations the results proved that the introduced method functions similar to Persian speakers in reading out of vocabulary words.
    Keywords: out of vocabulary words, probabilistic, structural method, morphophonemic rules, Arabic morphological templates