فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 87، پاییز 1395)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 87، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید رحمت الله فتاحی صفحات 1-3
  • سجاد محمدیان، محمدرضا اسمعیلی گیوی، نادر نقشینه صفحات 5-24
    برای تحقق نظام پژوهشی مطلوب، سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان ضرورت دارد. یکی از اصلی ترین بروندادهای این پژوهش دانش استخراج شده از داده های موجود در رابطه با نظام پژوهشی کشور است که پیش نیاز سیاست گذاری علم و فناوری در دانشگاه ها است. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عامل های مهم در برونداد علمی دانشگاه هاست. جامعه پژوهش حاضر شامل دانشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، و داده های مورد نیاز پژوهش از گزارش های پایگاه ارزیابی خرد علم و فناوری و آموزش عالی هیئت نظارت و ارزیابی فرهنگی(سامانه رصد علمی) استخراج شده است. برای تحلیل داده ها از خوارزمیک های طبقه بندی شبکه عصبی چندلایه پرسپترون و شبکه عصبی شعاع مبنا استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در میان 15 شاخص مورد بررسی، شاخص تعداد اعضای هیئت علمی تمام وقت، تعداد پایان نامه های دفاع شده، بودجه پژوهشی و تعداد اعضای هیئت علمی بورسیه و طرح سربازی به ترتیب اهمیت بیشتری نسبت به سایر شاخص ها داشته اند. در میان چهار بعد مورد مطالعه نیز عامل نیروی انسانی بیشترین اهمیت را در تولید علم دانشگاه های کشور داشته است. پس ازآن عامل آموزشی به لحاظ اهمیت در تولید علم دانشگاه ها در جایگاه دوم قرار دارد. عامل مالی در رتبه سوم و نهایتا عامل ساختاری در رتبه چهارم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: برونداد علمی، دانشگاه، شبکه عصبی، سیاست گذاری علم، علم سنجی
  • فرامرز سهیلی، هادی شریف مقدم، افشین موسوی چلک، علی اکبر خاصه صفحات 25-50
    در میان مباحثی که در بستر علم سنجی مورد مطالعه قرار می گیرد، مقوله نفوذ علمی از جذابیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر در نظر دارد مولفه های موجود در مدل نفوذ علمی و همچنین روابط حاکم بر این مولفه ها را بر روی پژوهش های حوزه آی متریکس مورد آزمون قرار دهد. این پژوهش با استفاده از روش کتاب سنجی و همچنین تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است؛ و از آنجا که پژوهشگران به دنبال تعیین رابطه بین متغیرهای مدل می باشند، این تحقیق از نوع «همبستگی» به شمار می رود. جامعه پژوهش حاضر را مقاله های حوزه آی متریکس که در بازه زمانی 1978 تا 2014 چاپ شده اند و در وبگاه علوم نمایه شده اند، تشکیل می دهد که تعداد آن 5944 رکورد می باشد. برای محاسبه اغلب شاخص های مرتبط با متغیرهای نفوذ علمی از نرم افزارهای یو.سی.آی نت و بایب اکسل استفاده شده است؛ برخی شاخص ها نیز به صورت دستی و با استفاده از نرم افزار اکسل محاسبه شده اند. پس از محاسبه همه شاخص های مورد مطالعه در پژوهش، با استفاده از نرم افزار Smart PLS فرضیه های پژوهش بررسی و مدل مورد نظر تحت آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Smart PLS، مدل نفوذ علمی را تایید می کند و حاکی از وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای موجود در مدل است. به طوری که یافته ها نشان داد نفوذ اجتماعی تاثیر معنادار و مثبتی بر نفوذ اندیشه ای و نفوذ انتشارات دارد. همچنین نفوذ انتشارات بر نفوذ اندیشه ای تاثیر مثبت و معناداری دارد. چنان چه مدل نفوذ علمی در برخی از حوزه های دیگر نیز مورد بررسی و آزمون قرار گیرد و نتیجه مثبتی در پی داشته باشد، می توان امیدوار بود که از متغیرهای ترکیبی موجود در مدل به عنوان معیاری برای برآورد نفوذ علمی پژوهشگران و در نتیجه تصمیم گیری های مربوط به مقاصدی همچون ارتقاء، استخدام، و مانند آن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدل نفوذ علمی، آی متریکس، علم سنجی، نفوذ اجتماعی، نفوذ اندیشه ای، نفوذ انتشارات
  • محمد امین عرفان منش، فرشته نوجوان صفحات 51-73
    اهداف پژوهش: پژوهش حاضر به بررسی میزان رویت و جایگاه بین المللی مجله های ایرانی نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی نشریات می پردازد. در این راستا میزان تولیدات، استنادهای دریافتی و اعضای هیات تحریریه خارجی هر یک از مجله ها جهت بررسی ماهیت بین-المللی آن ها مطالعه می شوند. همچنین شاخص های مختلفی برای مقایسه کیفیت مجله های ایرانی نسبت به سایر مجله های بین المللی هم رشته مورد بررسی قرار می گیرند.
    روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش از تعداد 16471 مقاله منتشر شده در 38 مجله ایرانی منحصر به فرد نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی نشریات سال 2013 تشکیل شده است. جهت گردآوری داده های پژوهش از پایگاه های وب علوم، گزارش استنادی نشریات و وب سایت مجله های مورد بررسی استفاده شد.
    یافته های پژوهش: نتایج پژوهش نشان می دهد که پژوهشگران خارجی در تالیف 8/34 درصد از مقاله های منتشر شده در مجله های ایرانی نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی نشریات نقش داشته اند. از سوی دیگر تنها 6/30 از استنادهای دریافتی مجله های مذکور از سوی مقاله های نویسندگان خارجی و یا مقاله های مشارکتی نویسندگان ایرانی و خارجی دریافت شده است. بررسی ترکیب اعضای هیات تحریره مجله ها نشان می دهد که 4/66 درصد از اعضای هیات تحریریه مجله ها در زمان انجام پژوهش را پژوهشگران ایرانی و 6/33 درصد باقی مانده را پژوهشگران خارجی تشکیل داده اند. بررسی شاخص نسبت ضریب تاثیر مجله به میانه ضریب تاثیر مجله های آن رشته نشان دهنده این مساله است که تنها 2 مجله ایرانی دارای ضریب تاثیری بالاتر از میانه ضریب تاثیر مجله های رشته خود بوده اند. همچنین تنها 8 مجله ایرانی تاکنون در چارک های اول و دوم رشته خود قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که مقاله های منتشر شده در 36 مجله از 38 مجله مورد بررسی بیشتر توسط مجله هایی مورد استناد قرار گرفته اند که دارای میانگین ضریب تاثیر بالاتری نسبت به مجله های منتشر کننده مقاله ها بوده اند.
    نتیجه گیری
    برخی از مجله های ایرانی علی رغم نمایه شدن در پایگاه های اطلاعاتی و استنادی معتبر جهان، از نظر ترکیب نویسندگان، استنادکنندگان و اعضای هیات تحریریه در سطح بین المللی قرار ندارند. همچنین به طور کلی مجله های ایرانی نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی نشریات از نظر شاخص ضریب تاثیر در مقایسه با میانه مجله های هم رشته خود در سطح بالایی قرار ندارند.
    کلیدواژگان: مجله های علمی، رویت بین المللی، جایگاه بین المللی، پایگاه گزارش استنادی نشریات
  • محمد توکلی زاده راوری، علی منصوری، فاطمه مکی زاده، زیبا طوسی صفحات 75-91
    در رده های موضوعی پروانه های ثبت اختراع است. این پژوهش از لحاظ نوع توصیفی و از لحاظ روش مبتنی بر مطالعه مدل های ریاضی شیوع بیماری است. جامعه پژوهش شامل 35627 پروانه ثبت اختراعی بود که از پایگاه پروانه های ثبت اختراع آمریکا استخراج شد؛ که در عنوان یا چکیده آن اصطلاح RFID و Radio Frequency Identification وجود دارد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اکسل، اس.پی.اس، سی شارپ و راورماتریس صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رشد تجمعی زیررده هایی که در طول زمان درگیر موضوع RFID شده اند، یک حالت S مانند لوژستیکی دارد. این نشانگر رشد طبیعی میزان درگیر شدن زیررده ها با موضوع RFID در طول زمان است. از دیگر یافته های پژوهش این است که روند ورود و خروج اصطلاح RFID از زیر رده های موضوعی پروانه های ثبت اختراع در طول زمان، با مدل شیوع SIS در بیماری های واگیردار مطابقت می کند. نتایج پژوهش نشان داد RFID با مدل اپیدمی مطابقت دارد اکثر حوزه های فنی که این فناوری امکان حضور در آن را داشته، درگیر این فناوری شده اند و با توجه به مدل SIS، اپیدمی فناوری RFID به حوزه های دیگر فناوری به حد تعادل در آمده است. همچنین نتایج نشان داد که تعداده رده های مربوط به حوزه مورد بررسی به مدت 15 سال روند رشد داشته است و بعد از سال 2007 روند نزولی ثبت اختراعات را به خود اختصاص داده است، که یکی از دلایل آن به احتمال جایگزینی فناوری های مرتبط جدید است. به طور کلی نتایج نشان دهنده آن است که فناوری های جدیدی در حال جایگزینی فناوری RFID است.
    کلیدواژگان: مدل های شیوع، پروانه های ثبت اختراع، مدل SIS، نظریه گافمن
  • پیمان اخوان، ساناز ایمانی صفحات 93-122
    در دنیای پر رقابت امروز، دانش و بهره گیری از دانش یک مزیت رقابتی محسوب می شود که مدیریت کردن درست آن باعث اداره شدن بهتر و موثرتر دانش می شود. از میان فرآیندهای مدیریت دانش، موضوع اشتراک دانش توجه بسیاری از دانشمندان را جلب کرده است که فرآیند اشتراک دانش به عنوان یک فعالیت برای رشد سازمان و بهبود عملکرد سازمانی و افزایش فرآیند یادگیری در سازمان موثر است و می تواند باعث تبدیل سازمان به یک سازمان یادگیرنده شود. از طرفی سازمان ها احتیاج به خلق دانش دارند که یکی از مهمترین فعالیت ها برای خلق دانش، انتقال دانش در بین کارکنان است. پژوهش مذکور از نظر هدف کاربردی و اطلاعات مربوط به عوامل موثر در اشتراک دانش گردآوری شده و با استفاده از متدولوژی نظریه داده بنیاد در 9 دسته طبقه بندی شده که شامل عوامل فرهنگی، رهبری و مدیریت، اجتماعی، فردی، شغلی، انگیزشی، سازمانی، رقابتی و فناوری می باشد. در این مقاله از روش دیمتل فازی جهت شناسایی و بررسی رابطه متقابل بین معیارها استفاده شده است و برای سطح بندی مولفه ها نیز از رویکرد آی. اس. ام استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مولفه فرهنگ به عنوان نفوذگذارترین و عامل اجتماعی و فناوری به عنوان بااهمیت ترین عوامل در اشتراک دانش محسوب می شوند و قبل از هر فعالیتی در جهت فرآیند مدیریت دانش، باید روی بحث فرهنگ سرمایه گذاری کرد، همچنین به جز عامل فرهنگ، عواملی چون رهبری و مدیریت، فردی، انگیزشی و شغلی از جملهدیگر عوامل اثرگذار یا علت برای فرآیند اشتراک دانش محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، نظریه داده بنیاد، دیمتل، آی، اس، ام، فرهنگ، مدیریت دانش
  • محسن شفیعی نیک آبادی، مریم حسامی صفحات 123-149
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر سیستم های اطلاعات منابع انسانی بر اشتراک دانش با اثر میانجی فرهنگ سازمانی در شعب بانک ملت شیراز است.در این پژوهش ابتدا شاخص های کلیدی هر یک از متغیرهای اصلی پژوهش(سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی، اشتراک دانش و فرهنگ سازمانی دانش محور)معین شد، سپس توسط اساتید و کارشناسان در حوزه ی سیستم های اطلاعاتی و مدیریت دانش موردبررسی قرار گرفت.ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه است که پرسشنامه بعد از نمونه گیری تصادفی، بین 118 نفر از 168 نفر از مدیران و معاونان شعب، توزیع و جمع آوری شد و درنهایت با کمک تحلیل مسیر آزمون فرضیات پژوهش صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که سیستم های اطلاعات منابع انسانی تاثیر معناداری بر اشتراک و توزیع دانش دارد و هم چنین فرهنگ سازمانی دانش محور نیز بر اشتراک و توزیع دانش تاثیر بسزایی دارد.به علاوه یافته های این تحقیق نشان داد که سیستم های اطلاعات منابع انسانی با کمک به مدیران در انتخاب به موقع بهترین فرد برای آموزش به بهبود اشتراک دانش در سازمان کمک می کند و فرهنگ سازمانی دانش محور با بهبود اعتماد متقابل بین اعضا در بهبود اشتراک دانش در سازمان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، اشتراک دانش
  • عبدالرضا ایزدی، مریم ناخدا صفحات 151-174
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان پشتیبانی نرم افزارهای آرشیوی دسترسی آزاد از استانداردهای فراداده ای توصیفی آرشیوی ادعا شده به وسیله آن ها، استانداردهای فراداده ای توصیفی و استاندارد توصیف منبع آرشیوی مناسب می باشد؛ تا مناسب ترین نرم افزار دسترسی آزاد از نظر استانداردهای فراداده برای استفاده در آرشیوهای داخلی مشخص شود. این پژوهش با سه روش مطالعه کتابخانه ای، پیمایش توصیفی و روش دلفی انجام گرفته است که ابزار گردآوری داده در هرکدام از روش ها به ترتیب، عبارتند از فیش برداری، سیاهه وارسی و پرسشنامه محقق ساخته. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 5 نرم افزار آرشیوی دسترسی آزاد می باشد که سعی بر سرشماری اینگونه نرم افزارها بوده است. یافته ها حاکی از آن است که نرم افزارهای ایکا اتم از پنج استاندارد و کالکتیو اکسس از چهار استاندارد پشتیبانی می کنند. همچنین با توجه در نظر داشتن سطح اتفاق نظر 80 درصد در روش دلفی، اعضای پانل دو استاندارد فراداده ای EAD و EAC-CPF را به عنوان مناسب ترین استانداردهای فراداده ای توصیفی و سه استاندارد ISAD، ISAAR و ISDF را به عنوان مناسبت ترین استانداردهای توصیف منبع جهت استفاده در نرم افزارهای آرشیوی، مناسب تشخیص دادند. نتایج این پژوهش، دو نرم افزار ایکا اتم و آرکاویست تولکیت را به عنوان مناسب ترین نرم افزارهای آرشیوی دسترسی آزاد از نظر میزان همخوانی با استانداردهای آرشیوی، جهت استفاده در مراکز آرشیوی داخلی، معرفی می کند.
    کلیدواژگان: ابرداده، استانداردهای ابرداده ای توصیفی، نرم افزارهای آرشیوی دسترسی آزاد
  • زهرا دهسرایی، زهره میرحسینی صفحات 175-193
    هدف بررسی امکانات تدوین اصطلاح نامه مطالعات زنان و خانواده می باشد. با توجه به گسترش اطلاعات در حوزه زن و خانواده، و گستردگی واژه ها و تدوین فهرست ها و کتابشناسی ها؛ اصطلاح نامه مطالعات زنان و خانواده ابزاری حرفه ای برای نمایه سازی و بازیابی اطلاعات زنان در پایگاه های داده، در مجموعه های کتابخانه ها، بایگانی ها و مراکز مستندسازی و اینترنت است. با استفاده از این اصطلاح نامه یک سامانه نمایه سازی مدون تهیه خواهد شد که بتوان با آن پایگاه های داده در موضوع جایگاه زنان و خانواده را نمایه سازی، ذخیره و بازیابی کرد. روش تحقیق در این پژوهش سندی است. و ابزار گردآوری اطلاعات یادداشت برداری بوده است.از طریق جستجو در منابع چاپی و الکترونیکی شامل کتاب ها، پایان نامه ها، مقالات و همچنین گفتگو با برخی از صاحب نظران رشته مطالعات زنان و خانواده اطلاعات اولیه مربوط به واژگان حوزه زنان و خانواده به دست آمد، و سپس واژه ها وارد نرم افزار اکسل شد و بعد از نمونه گیری از واژه ها، 243 واژه در نرم افزار تزاروس بیلدر[1] وارد شده است. در این پژوهش از طریق ایجاد شبکه مفهومی بین اصطلاحات براساس استاندارد BS ISO 25964-1، ابتدا با استفاده از روش قیاسی ساختار کلی اصطلاح نامه را تعیین و سپس ساختار جزئی آن طراحی شده است. با استفاده از این شبکه مفهومی، اصطلاحات این حوزه در نظامی خاص مشخص و روابط مفهومی میان آنها منعکس شده است. پس از بررسی های به عمل آمده در حدود 6000 واژه شناسایی شدند که نشان می دهد پشتوانه واژگانی غنی در این حوزه وجود دارد. در ضمن، در حیطه مطالعات زنان و خانواده شاخه های اصلی اصطلاح نامه مطالعات زنان و خانواده در حوزه های زیر شناسایی شد:1. دین (ادیان و مکاتب)؛ 2. سلامت و بهداشت؛ 3. سیاست؛ 4. اقتصاد؛ 5. علوم اجتماعی؛ 6.آموزش (تعلیم و تربیت)؛ 7. روان شناسی؛ 8. تاریخ؛ 9. فرهنگ و ادبیات؛ 10. روابط بین المللی؛ 11. حقوق (در ایران و سایر ملل)؛ 12. علم و فناوری؛ 13. ورزش. براساس واژه های مستند بدست آمده پس از بررسی و تهیه ارجاعات و یادداشت دامنه ها، تعداد 243 کلیدواژه که شامل 160 اصطلاح مرجح و 124 اصطلاح وابسته، 82 یادداشت دامنه و تعداد 82 اصطلاح غیرمرجح است مشخص و در نرم افزار تزاروس بیلدر وارد گردید و نمایه الفبایی، نمایه درختی، نمایه گردان، و نمایه انگلیسی- فارسی آن تهیه شد تا به عنوان الگویی برای اصطلاح نامه اصلی قرار گیرد. به عبارتی امکان تدوین اصطلاح نامه زنان و خانواده با توجه به واژگان و الگوی موجود، وجود دارد.
    کلیدواژگان: اصطلاح نامه، مطالعات زنان، خانواده، استاندارد بین المللی 1، 25964، نمایه سازی
  • صفیه حسینی، عاطفه شریف، محسن نوکاریزی صفحات 195-218
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی محیط رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال فارسی کودکان بر اساس معیارهای استخراج شده از متون است. برای انجام پژوهش از روش های پیمایشی و ارزیابانه استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از سیاهه ی وارسی محقق ساخته گردآوری شد. سیاهه ی اولیه شامل 21 مقوله ی (طراحی، نمایش اطلاعات، سادگی، انسجام، راهنمایی، راهبری، کنترل کاربر، زبان، تصحیح خطا ، تعامل، بازخورد، جست و جو، قابلیت یادگیری، پشتیبانی از کاربر، کاهش بار حافظه کاربر، پیشینه کاربر، سازگاری، مشاهده وضعیت سامانه، تطبیق بین سیستم و جهان واقعی، انعطاف پذیری و شخصی سازی) و 171 معیار بود. پس از اعتبارسنجی سیاهه با احتساب نقطه مطلوب 4، سیاهه ی نهایی با 17 مقوله و 97 معیار برای ارزیابی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتالی (ICDL، تبیان، ملی، کودکان، جامعه ی مجازی، جزیره ی دانش، کتابک و کودکانه) مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد از بین معیارهای مورد مطالعه، «وضوح در ارائه جملات راهنما و قابل درک بودن راهنما» از مقوله ی زبان با میانگین 55/4 و «اجتناب از آوردن متن های زیر خط دار در کنار پیوندها» از مقوله ی طراحی با میانگین 96/2 به ترتیب بالاترین و پایین ترین امتیاز را از نظر متخصصان کسب کردند. حاصل رتبه بندی کتابخانه ها از نظر رعایت معیارهای سیاهه ارزیابی نشانگر آن است که کتابخانه دیجیتال ملی کودکان با رعایت 73 درصد معیارها در رتبه نخست قرار دارد پس از آن کتابخانه های دیجیتال کتابک (72 %)، ICDL (68 %)، جزیره ی دانش (67 %)، کودکانه (47 %)، تبیان (44 %)، جامعه ی مجازی (44 %) و کودکان (32 %) قرار دارند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، کتابخانه های دیجیتال کودکان، عناصر رابط کاربر
  • مهدی علیپور حافظی صفحات 219-250
    هدف مطالعه حاضر مرور نظام مند پژوهش های حوزه امانت کتاب الکترونیکی در کتابخانه های دیجیتالی در راستای شناسایی وضعیت پژوهش ها در این زمینه، شکاف پژوهشی موجود و وضعیت روش های پژوهش آنها است. در این راستا از روش نظام مند برای مطالعه استفاده شد. برای انجام مطالعه با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی در چند مرحله در نهایت 36 منبع پژوهشی اعم از مقاله پژوهشی نشریات و کنفرانس ها، پایان نامه ها و گزارش های پژوهشی و فنی شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. در نتیجه مطالعه صورت گرفته مشخص شد که پژوهش ها در زمینه امانت الکترونیکی هنوز در دوران بلوغ خود قرار دارند و در آینده شاهد شکوفایی بیشتر این حوزه خواهیم بود. همچنین مشخص شد که موضوع های امانت کتاب الکترونیکی، مدل های کسب و کار و وضعیت قوانین حوزه امانت الکترونیکی از جمله حوزه هایی هستند که نیاز به پژوهش های بیشتر در مورد آنها وجود دارد. علاوه بر این ها همچنین مشخص شد که بیشتر پژوهش ها در این زمینه با رویکرد کمی و با استفاده از روش پژوهش پیمایشی انجام می گیرند.
    کلیدواژگان: امانت الکترونیکی، کتاب الکترونیکی، کتابخانه دیجیتالی، مرور نظام مند
  • ساناز رهروانی، مهدیه میرزابیگی، جواد عباس پور صفحه 251
    هدف از پژوهش حاضر، شناخت سطح کامل بودن مدل ذهنی کتابداران از آیکونهای بخش امانت و فهرست نویسی نرم افزارهای کتابخانه دیجیتال آذرخش، سیمرغ و نیکا است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی )از نوع پیمایشی( است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز و کتابداران کتابخانه های دانشگاه شیراز و کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود که حداقل با یکی از نرم افزارهای کتابخانه ای کار کرده بودند. تعداداین افراد، که کتابداران نامیده می شوند، 174 نفر بود و بر این اساس نمونه گیری انجام نشد و کل جامعه در نظرگرفته شد. یافته ها نشان داد هم در بخش امانت و هم در بخش فهرست نویسی ، مدل ذهنی کتابداران از آیکون های نرم افزار سیمرغ نسبت به دو نرم افزار دیگر کامل تر است. همچنین، فهرستی از آیکون های بخش های امانت و فهرست نویسی سه نرم افزار را که مدل ذهنی کتابداران از کارکرد آنها کامل و ناقص است مشخص شد. از آنجا که ممکن است مدل های ذهنی کتابداران از آیکون های بخش امانت و فهرست نویسی نرم افزارها، ناقص یا نادرست باشد، با شناسایی و بررسی سطح کامل بودن آنها می توان تعیین کرد که چه سطحی از آموزش برای کتابداران مورد نیاز است. همچنین با ارائه فهرست آیکون هایی که مدل ذهنی کتابداران از کارکرد آنها کامل است ، این امکان برای طراحان فراهم می شود که عناصر محیط رابط را به گونه ای ایجاد کنند که تا حد امکان به مدل های ذهنی کتابداران نزدیک باشند.
    کلیدواژگان: مدل های ذهنی کتابداران، آیکون، رابط کاربر، نرم افزارهای کتابخانه ای، نرم افزار آذرخش، نرم افزار نیکا، نرم افزار سیمرغ سطح کامل بودن مدل ذهنی
  • مریم حاجی شاه کرم، شهریار محمدی صفحات 275-295
    امروزه نیاز ها در شهرها بسیار پیچیده شده اند و بنابراین شهرها به هوشمندسازی نیازمند هستند. این پیچیدگی ها از یک طرف، عمدتا بخاطر ارتباطات زیادی است که بین سیستم های مختلفی مانند حمل و نقل، شبکه های ارتباطی، سیستم های تجاری بوده و از طرف دیگر، شهروندانی است که با همه ی این سیستم ها در ارتباط هستند، می باشد. همچنین فرآیند هماهنگ سازی سریع شهرها با تکنولوژی های نوین، بصورتی سریع و کارا نیز به نوبه خود تاثیر بسزایی در این پیچیدگی دارد. در این راستا، یکی از مهمترین نیازها در برنامه ریزی برای هوشمندسازی یک شهر، استفاده بهینه از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات می باشد. پس برای پیاده سازی یک شهر هوشمند، نیاز به تعریفی واضح و دقیق از آن داریم. درک هرچه بهتر مفاهیم مورد نظر در شهر هوشمند باعث پیاده سازی و ارزیابی بهتر حوزه های درگیر همچون «محیط زیرساخت» و «محیط سرویس دهی» می گردد. تحقیقات زیادی در رابطه با شهر هوشمند انجام شده است اما هیچکدام برمبنای سیستم های توصیه گر و جمع سپاری، به معماری مشخصی نرسیده اند. این تحقیق، به منظور هوشمند سازی شهر تهران صورت گرفته است. پس از بررسی ادبیات موضوع و تعاریف گوناگون، در ابتدا به بررسی بیست شهر مطرح هوشمند در سطح جهان پرداخته شده و سپس تعریفی از شهر هوشمند برای شهر تهران ارائه می گردد که از اینترنت اشیاء در آن بصورتی کاربردی استفاده شده است. در ادامه، پس از بررسی معماری های گوناگون بر اساس شاخص های بدست آمده از ادبیات تحقیق، معماری پیشنهادی ارائه می شود. در این معماری، پنج لایه زیرساخت ها، جمع آوری داده ها، مدیریت و پردازش داده ها، خدمات و برنامه های کاربردی پیش بینی شده اند. سپس اجزا هر لایه مشروحا توضیح داده شده اند. نهایتا، این تحقیق به این نتیجه رسید که با ایجاد نوآوری در معماری های متداول بوسیله بهره گیری از ایده های «جمع سپاری» و «سیستم های توصیه گر» می توان باعث بهبود در سیستم حمل و نقل هوشمند، سیستم های مدیریت انرژی هوشمند و خانه هوشمند در حوزه شهر هوشمند شد.
    کلیدواژگان: هوشمندسازی، شهرهوشمند، اینترنت اشیاء، جمع سپاری
|
  • Sajjad Mohammadian, Mohammad Reza Esmaeili Givi, Nader Naghshineh Pages 5-24
    For achieving to ideal research system is necessary to have policy and plan. The main aims of this research are knowledge extracted from the existing data gathered by the country research system. This Knowledge is prerequisite for science and technology policy. Population of the present descriptive research includes Universities of the Ministry of Science, Research & Technology. Data is extracted from database of monitoring of science and technology system. Classification algorithms Multilayer Preceptor neural network and neural network-based radius are used for data analysis. This research results showed that among the 15 indicators studied in this research, full-time faculty members, the number of theses, research funding and number of scholarships have more importance than other indicators. Among the four factors studied, the human resource factor is in the first place and has most importance in the scholarly productions. The education factor, financial factor and Structural factor is in the second to fourth rate.
    Keywords: Scientific output, University, Neural network, science policy, scientometrics
  • Faramarz Soheili, Hadi Sharif Moghaddam, Afshin Mousavi Chelak, Ali Akbar Khasseh Pages 25-50
    Among the topics studied in the context of scientometrics, the issue of the scholarly influence is of special interest. This study tries to test the components in the scholarly influence model based on iMetrics studies, and also to find potential relations among these components. The study uses a bibliometric methodology. Since the researchers aim to determine the relationship between variables, this research is of correlation type. The initial data of this study, which comprises 5944 records in the field of iMetrics during 1978-2014, have been retrieved from Web of Science. To calculate the most of measures involved in each kind of influence, the researchers used UCINet and BibExcel software moreover, some indices have been calculated manually using Excel. After calculating all measures included in three types of influence, the researchers used the Smart PLS to test both the model and research hypotheses. The results of data analysis using the software Smart PLS confirmed the scholarly influence model and indicated significant correlation between the variables in the model. To be more precise, findings uncovered that social influence is associated with both ideational and venue influence. Moreover, the venue influence is associated with ideational influence. If researchers test the scholarly influence model in some other areas and led to positive outcomes, it is hoped that the policy-makers use a combination of variables involved in the model as a measure to evaluate the scholarly influence of researchers and to decision-makings related to purposes such as promotion, recruitment, and so on.
    Keywords: Scholarly Influence Model, iMetrics, Schientometrics, Social Influence, Ideational Influence, Venue Influence
  • Mohammadamin Erfanmanesh, Fereshteh Nojavan Pages 51-73
    Objectives
    The present study aims to investigate the international status and visibility of Iranian journals which have been indexed in Journal Citation Reports (JCR). Accordingly, the number of international papers, citations and editorial board members of each journal was studied. Moreover, various measures were utilized to compare the quality of Iranian journals with their international counterparts.
    Method
    Current paper applied scientometric research method. A total of 16471 papers which published in 38 Iranian journals and indexed by the JCR 2013 were selected as the population of the study. Web of Science (WoS), JCR and journals’ website were used for data gathering.
    Results
    Results of the study revealed that foreign researchers have published 34.8% of papers published in Iranian ISI journals. Moreover, only 30.6% of citations to Iranian ISI journals have been received from foreign papers or Iranian internationally collaborative papers. The results showed that Iranian researchers accounted for 66.4% of editorial board member of all studied journals, while foreign researchers only occupied 33.6% of the editorial board positions. Based on the findings, only two Iranian journals have impact factors above the median of the journals in the disciplinary category areas in which they are classified in JCR. Furthermore, only 8 Iranian journals have ever been placed in the 1st and 2nd quartile of journals of the same field in the JCR. Findings also showed that 36 out of the 38 Iranian journals have mostly cited by journals with higher median impact factors than cited journals.
    Conclusion
    The findings indicate that the share of international papers, citations and editorial board memberships is low in Iranian ISI journals. Moreover, Iranian journals’ impact factor was below of those of the leading journals.
    Keywords: Scientific Journals, International Visibility, International Status, Journal Citation Report
  • Mohammad Tavakolizade Ravari, Ali Mansouri, Fatemeh Makizadeh, Ziba Tusi Pages 75-91
    The current research aims at studying the epidemic model of the term RFID within the classes of patents.
    Methodology
    The research is descriptive and has been conducted based on the mathematical models of diseases. Research population consists of 35,627 granted patents from the USPTO database those which the terms RFID or Radio Frequency Identification occur in their titles or abstracts. Data analysis was performed through software like Excel, SPSS, and Ravar-Matrix. Findings show that the cumulative growth of sub-classes with the term RFID follows an S-logistic model. This is an evidence of natural growth rate for assigning the term RFID to the USPTO sub-classes over the years. Other finding reveals that the term RFID has been entered into and exited from the sub-classes of patents like the SIS epidemic model of diseases. As a final conclusion, the most technical fields those that are susceptible for RFID technology, have been met this technology. On the base of SIS model, the epidemic of RFID technology has been reached a balance.
    Keywords: RFID, Epidemic Model, Patents, SIS Model, Goffman Theory
  • Peyman Akhavan, Sanaz Imani Pages 93-122
    In today's competitive world, knowledge and use of knowledge is a competitive advantage that it makes the administration more efficient and effective management of a true knowledge. Therefore, this study attempted to collect and identify the factors influencing knowledge sharing.
    In the present study in terms of purpose and using grounded theory methodology classified in nine categories including cultural, leadership, social, personal, business, motivational, organizational, technological, competitive and well. In this paper, fuzzy Dematel method for identifying and investigating the interaction between the criteria used for grading components ISM approach.
    The results show that components of culture as a social and technological factors as mainly Most influential and knowledge sharing are factors before any activity in knowledge management, investment culture should be discussed, as well as factors other than cultural factors such as leadership and management, interpersonal, motivational and other factors affecting job or are due for knowledge sharingprocess.
    Keywords: Review, determine the factors influencing knowledge sharing using grounded theory, techniques using Dematel, ISM Fuzzy
  • Mohsen Shafiei Nikabadi, Maryam Hesami Pages 123-149
    The main purpose of this study is to investigate the effect of human resources information systems on knowledge sharing through the mediation of organizational culture in Branches of Mellat Bank in Shiraz city. In this study, the key indicators for each variable of the study (human resources information systems, knowledge sharing and knowledge-based organizational culture) was given. then, they surveyed by comments of professors and experts in the field of information systems and knowledge management. Research tools were questionnaire and interview. After random samplingæ questionnaire distributed and collected between 118 managers and assistants of brances.Finally, hypothesis were tested by path analysis. The results showed that human resources information systems had a significant impact on knowledge sharing. As well as, knowledge-based culture had a significant effect on knowledge sharing. In addition, the findings showed that the human resources information systems can assist managers in selecting the best individual in a right time for training and this can improve knowledge sharing within the organization. And knowledge-based organizational culture can improve mutual trust between organizational members and this can increase the sharing of knowledge in the organization.
    Keywords: Human Resources Information Systems, Organizational Culture, Knowledge Sharing
  • Abdolreza Izadi, Maryam Nakhoda Pages 151-174
    The purpose of this study is Study of Descriptive Metadata Standards in Archival open source software, to determine the most appropriate descriptive metadata standard (s) and also Encoder Software support of these standards. The approach of present study is combination and library methods, Delphi and descriptive survey are used. Data gathering in library study is fiche, in the Delphi method is questionnaire and in descriptive survey is checklist. Statistical population contains 5 Archival open source software. The findings suggest that 5 metadata standards, consist of EAD, ISAD, EAC-CPF, ISAAR & ISDF, diagnosed appropriate by Delphi Panel members as the most appropriate descriptive metadata standards to use for archival software. Moreover, ICA-ATOM and Archivist toolkit in terms of support for standards that were suitable, diagnosed as the most appropriate archival software.
    Keywords: Metadata, descriptive metadata standards, descriptive resource standards archival open source software
  • Zahra Dehsaraie, Zohre Mirhosseini Pages 175-193
    Research
    Objective
    Feasibility study of the Family and Women’s Studies Thesaurus considering the expansion of information in the field of women and family studies, as well as the wide span of related vocabulary and the development of vocabulary lists and bibliographies, the Family and Women’s Studies Thesaurus can be a professional tool for indexing and retrieval of women’s information in databases, library collections, archives and documentation centers as well as the Internet. Using this thesaurus, an indexing system will be developed which can be used for indexing, storage and retrieval of family and women’s databases.
    Methodology
    The research method used in this study is documentary-based and the data gathering method was through library search in printed and electronic resources as well as interviewing professionals in the field of family and Women’s Studies. Through building a concept network between the terms, first the main structure of the thesaurus was determined using the inductive method and then the detailed structure was developed. Using this concept network, terms of the field were determined in a specific system and their interrelations were clarified.
    Findings: By studying resources including books, theses and articles in the field of women and family studies, and using ISO 25964-1 standard, the following 13 major categories were determined for the Family and Women’s Studies Thesaurus : 1. Religion; 2. Health and Hygiene; 3. Politics; 4. Economics; 5.Social Sciences; 6. Education; 7. Psychology; 8. History; 9. Culture and Literature; 10. International Relations; 11. Law; 12. Science and Technology; 13. Sports. There exists a rich vocabulary pool in the above categories; in fact around 6000 terms were identified.
    Conclusion
    Based upon the collected vocabulary and after building the references and scope notes, 243 keywords including 160 preferred terms, 124 related terms, 83 scope notes and 82 non-preferred terms were identified and entered into the Thesaurus Builder software. The alphabetical index, tree index, rotated index and the English-Persian index were developed as a model for the main thesaurus. As a result, the Family and Women’s Studies Thesaurus can be developed based upon the vocabulary and the model at hand.
    Keywords: Thesaurus, Women's studies, family, ISO 25964, 1, Indexing
  • Safieh Hosseini, Atefeh Sharif, Mohsen Nokarizi Pages 195-218
    The aim of this study was to evaluate the children Persian digital libraries’ user interface based on the criteria extracted from the literature. In this regard, survey and evaluation methods were employed. The data was gathered using a researcher made checklist. The initial checklist was consisted of 21 categories (including designing, presentation, simplicity, consistency, guidance, navigation, user control, language, error correction, interaction, feedback, search, learnability, user support, reduction of user memory load, user background, compatibility, system status observation, coincidence between the system and real-world, flexibility and personalization) and 171 criteria. After validating the checklist by some experts and determining the desired point (point 4 out of 5), the final list including 17 categories and 97 criteria was used to assess the user interfaces of the selected children digital libraries (ICDL, Tebyan, Meli, Koodakan, Jameh Majazi, the Jazireh of Danesh, Ketabak and Koodakaneh). Results showed that among the criteria examined, "clearly presented and understandable terms Help and FAQ" of the language categories with an average of 4.55 out of 5 and "Avoid the underlined text next to the links" from the category of designing with an average of 2.96 out of 5, respectively, were the highest and lowest points. Final ranking of libraries showed the National Children's Digital Library was in the first place, followed closely by Ketabak digital library (72 %). After that Jazireh of Danesh (67%), Koodakaneh (47%), Tebyan (44%), Jameh Majazi (44%), and Koodakan (32%) were appeared.
    Keywords: Persian digital libraries, children's digital libraries, user interface feathers
  • Mehdi Alipour, Hafezi Pages 219-250
    The purpose of this study is systematic review of e-book lending in digital libraries in order to identify the status of researches in e-book lending, exist research gaps, and their research methods. In this way, systematic review is used for study. Searching in databases in three steps finally showed 36 research resources to be studied. Findings demonstrate that researches on e-book lending are in progress and at the future this domain will be in the spotlight. Also findings showed that subjects such as e-book lending, business models and status of laws in e-book lending are the main fields that need more researches. Moreover study on research methods showed that most of the researches had done by quantitative approach and survey method.
    Keywords: e, lending, e, book, e, book lending, digital libraries, systematic review
  • Sanaz Rahrovani, Mahdieh Mirzabeigi, Javad Abbaspour Page 251
    The present study intended to investigate the librarians’ mental model completeness scale of the icons in the circulation and cataloging modules of Azarakhsh, Simorgh and Nika digital library applications. Following a survey research design, The population of this research consisted of the librarians who were familiar with at least one of the digital library applications. Since the number of them was limited (174), they were selected using census. According to the results, in both circulation and cataloging modules, the librarians’ mental model of the icons was more complete in Simorgh application than those of Azarakhsh and Nika. Furthermore, a list of icons in the circulation and cataloging modules of the three applications, in which the librarians’ mental model of the icons’ functions was complete and incomplete, was provided. Since the users’ mental models of the icons in both circulation and cataloging modules might be incomplete or incorrect, one can determine the required instruction for the librarians by investigating the mental models’ completeness scale. Furthermore, providing a list of icons in which the librarians’ mental model of the icons’ functions is complete helps designers to design user interface in such a way that it corresponds to the users’ mental models as much as possible.
    Keywords: librarian mental models, icon, user interface, library applications, Azarakhsh application, Nika application, Simorgh application, mental model completeness scale
  • Maryam Haji Shah Karam, Shahriar Mohammadi Pages 275-295
    Today, the need in many cities are complex and therefore require smart cities. The complexity on the one hand, mainly because a lot of communication between various systems such as transport, communication networks, business systems, and on the other hand, citizens who are in contact with all of these systems, is . The synchronization process fast cities with innovative technology, quickly and efficiently, in turn, has a significant impact on the complexity. In this regard, one of the most important requirements for smart city planning, efficient use of information technology and communication. So to implement a Smart City, the need for clear and precise definition of it. Smart city concepts to better understand the implementation and evaluation of such domains involved better "infrastructure environment" and "environmental services" is. Much research has been done in relation to smart cities, but none on recommender systems and crowdsourcing, are not specific to the architecture. This research, conducted in Tehran smart. Then, after analyzing the different architectures based on the results of the research literature, architecture is proposed. In this architecture, the five-layer infrastructure, data collection, management and processing of data, services and applications are anticipated. The components of each layer are explained in detail. Finally, the study concluded that innovation in traditional architecture by taking advantage of the idea of ​​"crowdsourcing" and "recommender systems" can be improved in intelligent transportation systems, intelligent energy management systems smart Home smart city was in the area.
    Keywords: smart, smart cities, Internet of Things, crowdsourcing