فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 88، زمستان 1395)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 88، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محبوبه فراشباشی آستانه* صفحات 297-317
    این نوشتار به بازتعریف معرفت شناختی دو مفهوم کلیدی اطلاعات و دانش با تاکید بر جنبه های بافتی آنها پرداخته است. اینکه بافت در چه مرحله ای از چرخه داده تا دانش به صورت ضمنی و یا صریح ورود پیدا می کند، ضرورت توجه به نقش بافت در این واکاوی ها با توجه به متون علمی حوزه چگونه است و اهمیت بافت و نقش آن در معرفت شناسی اطلاعات و دانش چیست، بررسی شده است. در این راستا دیدگاه پژوهشگران مختلف از بافت نسبت به تعریف اطلاعات و دانش در حوزه های مختلف علمی بویژه در علم اطلاعات و دانش شناسی از جنبه های مختلف مورد اشاره قرار گرفته است.
    مرور این دیدگاه ها و نظریات نشان داد که مساله بافت چه به صورت ضمنی و چه آشکار هنگام ورود به مباحث معرفتی و ادراکی اطلاعات و دانش حائز اهمیت است و نمی توان نقش عوامل و متغیرهای بافتی را در این زمینه نادیده انگاشت. شناخت اطلاعات و شناخت دانش با چنین نگاهی، مورد بحث قرار گرفته است. سوال اساسی آن است که آیا مفاهیم اطلاعات و دانش در بافت های گوناگون معانی متفاوتی دارند و نقش بافت در شناخت اطلاعات و دانش چیست؟ اینها پرسش هایی است که در این جستار کوتاه به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، بافت، داده، اطلاعات، دانش
  • وحید احسانی، موسی اعظمی، سید محمد باقر نجفی، فرامرز سهیلی صفحات 319-347
    طی چند دهه ی اخیر شاهد رشد فزآینده و چشمگیر کمیت پژوهش های کشور و به تبع آن ارتقاء بی نظیر رتبه ی جهانی ایران از لحاظ تعداد مستندات علمی منتشر شده بوده ایم. در این اثنا، تمرکز سیاستگذاران پژوهشی جوامع مختلف، هر چه بیشتر، به «اثربخشی پژوهش ها» معطوف گشته و امروزه، دغدغه ی اصلی ایشان، حصول اطمینان از موثر واقع شدن پژوهش ها بر دستیابی به اهداف توسعه است. مساله ی «کاربرد پژوهش ها در بهبود جامعه» در اسناد بالادستی نظام نیز مورد تاکید قرار گرفته که حاکی از توافق مدیران و مشاوران عالی رتبه ی کشور در خصوص اهمیت و ضرورت آن است. همبستگی بالایی که میان پیشرفت علمی و پیشرفت اقتصادی جوامع دیده می شود، این انتظار معقول و منطقی را به وجود می آورد که «پیشرفت چشمگیر ایران در پژوهش»، «بهبود و توسعه ی جامعه» را نیز به دنبال آورده باشد. این انتظار به مطرح شدن پرسشی می انجامد که دلیل شکل گیری پژوهش حاضر است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی پژوهش های فزآینده ی ایران در سه دهه ی اخیر، بر توسعه ی کشور است. روش پژوهش، تحلیلی- توصیفی[1] بوده و آمار و اطلاعات ثانویه ی معتبر، داده های اصلی مورد عمل را تشکیل داده اند. ابتدا آن دسته از شاخص های معتبر توسعه که داده های مربوط به آن ها برای بیشتر کشورهای جهان در یک بازه ی زمانی قابل قبول موجود است انتخاب شده و سپس جایگاه سالیانه ی ایران در هر شاخص در میان 215 کشور جهان (بر اساس تعداد کشورهای لحاظ شده در بانک جهانی) مشخص گردید. در ادامه، روند تغییرات جایگاه ایران در پژوهش با روند تغییرات جایگاه ایران از لحاظ شاخص های توسعه مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که علی رغم آن که طی 31 سال اخیر ایران از لحاظ پژوهش (تولید علم) 70 رتبه صعود نموده است، جایگاه کشور از لحاظ شاخص هایی مانند تولید ناخالص سرانه داخلی طی 25 سال 6 رتبه، تورم طی 35 سال 43 رتبه و ردپای اکولوژیک طی 19 سال 7 رتبه تنزل یافته و در مجموع وضعیت توسعه ی جامعه بهبود متناظر و قابل قبولی نداشته است که بتوان آن را پیامد رشد کمی پژوهش و تولید علم در کشور دانست. در پایان تغییر دیدگاه مجموعه ی دست اندرکاران عرصه ی پژوهش کشور از «نگاه کمیت-مدار» به «نگاه تاثیر-مدار» ضروری دانسته شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش علمی، اثربخشی پژوهش، علم سنجی، توسعه ی ایران، شاخص های توسعه
  • محمد امین عرفان منش صفحات 349-373
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان حضور مقاله های بین المللی ایرانی علم اطلاعات و کتابداری در رسانه های اجتماعی انجام می شود. در این پژوهش مقاله های دارای بیشترین نمره آلتمتریک مشخص شده و رابطه میان شاخص های آلتمتریکس و عملکرد استنادی مقاله های مورد بررسی نیز مطالعه می شود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های آلتمتریکس انجام می شود. جامعه پژوهش شامل 563 مقاله است که تا انتهای سال 2014 میلادی در دسته بندی موضوعی علم اطلاعات و کتابداری پایگاه وب علوم نمایه شده و دارای حداقل یک نویسنده با وابستگی سازمانی موسسات ایرانی هست. میزان حضور مقاله های ایرانی در رسانه های اجتماعی با استفاده از بوکمارکلت آلتمتریک که توسط موسسه آلتمتریک ارائه می شود، یررسی شده است. برای مصورسازی ماتریس همبستگی میان شاخص های مختلف از نرم افزار آماری آر استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان داد که از 563 مقاله ایرانی علم اطلاعات و کتابداری نمایه شده در پایگاه علوم، 72 مقاله در رسانه های اجتماعی مختلف به اشتراک گذاشته شده اند. بررسی انواع رسانه های اجتماعی مختلف نشان می دهد که تویتر (55/80)، مندلی (77/77) و سایت یو لایک (22/22) مهم ترین رسانه های اجتماعی منتشر کننده مقاله های علم اطلاعات و کتابداری ایران بوده اند. بیشترین سهم حضور مقاله های منتشر شده در رسانه های اجتماعی به سال 2014 (30 درصد) تعلق داشته است. نهایتا مطالعه همبستگی میان شاخص های آلتمتریکس و استنادی مقاله های مورد بررسی نشان دهنده وجود رابطه آماری معنادار مثبت و متوسط میان تعداد خوانندگان مقاله های علم اطلاعات و کتابداری ایران در مندلی و سایت یو لایک با تعداد استنادهای دریافتی این مقاله ها در پایگاه وب علوم است. در انتها می توان بیان نمود که شاخص های آلتمتریکس می توانند در کنار سایر شاخص های علم سنجی برای بررسی عملکرد پژوهشگران و مطالعه اثرگذاری تولیدات علمی کشور مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آلتمتریکس، شاخص سطح مقاله، رسانه های اجتماعی، علم اطلاعات و کتابداری
  • هاجر روح بخش، رضوان حسین قلی زاده، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی صفحات 375-395
    هدف اصلی این پژوهش توصیف و تحلیل مهارت های مدیریت دانش شخصی در بین کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش موردی بهره گرفته شد. جامعه آماری مورد مطالعه را کلیه کارکنان غیر هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با عنوان پست کارشناس رسمی قطعی تشکیل دادند.گردآوری داده ها در دو مرحله انجام شد. نخست به منظور توصیف میزان برخورداری کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد از مهارت های مدیریت دانش شخصی، 137 نفر از کارشناسان دانشگاه به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. در این مرحله به منظورگردآوری داده ها از پرسشنامه مهارت های مدیریت دانش شخصی اوری و همکاران (2001) استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل داده های کمی نشان دادکه کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد در حد متوسط به بالا از مهارت های مدیریت اطلاعات برخوردارند. در مرحله دوم، به منظور شناسایی فعالیت های معطوف به هر یک از مهارت های مدیریت دانش شخصی از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شد. تعداد مطلعان کلیدی در این مرحله از پژوهش مشتمل بر شانزده تن از کارشناسان رسمی قطعی دانشگاه فردوسی مشهد بودند. براساس یافته های حاصل از تحلیل داده های کیفی در این مرحله، مهمترین فعالیت های ناظر به مهارتهای مدیریت دانش شخصی مشخص شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش شخصی، مهارت های مدیریت دانش شخصی، دانشگاه، کارکنان
  • پیمان اخوان، مریم فیلسوفیان، محمدحسین کریمی گوارشکی صفحات 397-420
    به دلیل اهمیت استراتژی های مدیریت دانش در پیاده سازی موفق فرایندهای مدیریت دانش، سازمان به دنبال انتخاب استراتژی های مدیریت دانش مناسب است. بدون وجود استراتژی مناسب مدیریت دانش، پاسخ صحیح برای مشکلات، دستورالعمل درست برای اجرای روش ها و مفاهیم مختلف و متنوع مدیریت دانش وجود نخواهد داشت. لذا ضروری است سازمانها در نخستین گام حرکت به سوی مدیریت دانش، در انتخاب و ایجاد استراتژی نهایت دقت را به عمل آورند. مدلهای بلوغ مدیریت دانش، سازمانها را در شناسایی سطح بلوغ مدیریت دانش و انتخاب استراتژی مدیریت دانش موثر، برای بهبود فرآیندهای مدیریت دانش کمک می کنند. در این مطالعه سعی بر این است که الگویی جهت انتخاب استراتژی مدیریت دانش مناسب مبتنی بر استراتژی مدیریت دانش هانسن(شخصی سازی وتدوین) با توجه به سطح بلوغ مدیریت دانش سازمان ارائه گردد. در این پژوهش، با استفاده از روش دلفی الگوی استراتژی مدیریت دانش مبتنی بر سطح بلوغ تبیین گردیده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد سازمان هایی که در سطوح پایین بلوغ مدیریت دانش قرار دارند، بیشتر به استراتژی «شخصی سازی» متمایل اند و سازمان های با سطح بلوغ بالا، استراتژی «تدوین» را بر می گزینند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استراتژی مدیریت دانش، بلوغ مدیریت دانش، روش دلفی
  • مریم سلامی، علیرضا سعادت علیجانی صفحات 421-438
    اگر منابع انسانی را به عنوان یکی از مهمترین منابع سازمان بدانیم، استفاده از دانش افراد سازمان می تواند مهمترین بهره از منابع انسانی باشد. از این این رو مدیریت و اشتراک دانش در سازمانها اهمیت بسیاری پیدا کرده است. کتابخانه ها نیز به عنوان سازمان های خدمت محور و همچنین دانش بنیان از جمله سازمان هایی هستند که مشارکت و مدیریت دانش کتابداران از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش سعی گردیده است تا میزان مشارکت کتابداران دانشگاه فردوسی مشهد در فرایند اشتراک دانش با استفاده از روش تحلیل شبکه اشتراک دانش مشخص گردد. مشخص نمودن درجه مرکزیت افراد در شبکه اشتراک دانش همچنین می تواند به تشخیص مولفه هایی که ممکن است در آن تاثیر داشته باشند کمک کند. در این پژوهش ضمن تعیین درجه مرکزیت افراد در شبکه اشتراک دانش، ارتباط آن با مدرک تحصیلی و سابقه کار آنان آزموده شد. برای تحلیل شبکه اشتراک دانش از نرم افزار UCINET6 استفاده گردیده است. درجه مرکزیت کل شبکه در این پژوهش 76/26% ارزیابی شده است که از نظر تحلیل شبکه اجتماعی درجه مرکزیت چندان بالایی نیست. نتایج به دست آمده نشان داد که برخلاف ارتباط معنادار میان مدرک تحصیلی و درجه مرکزیت افراد، سابقه کار با درجه مرکزیت اشتراک دانش افراد ارتباط معناداری ندارد. همچنین تفاوت معنادری نیز از نظر درجه مرکزیت آنان میان کتابداران زن و مرد کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد وجود ندارد. درپایان بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش برای افزایش درجه مرکزیت کتابدارن و یا به عبارت دیگر افزایش میزان اشتراک دانش آنان با کتابداران دیگر و همجنین افزایش درجه مرکزیت کل شبکه اشتراک دانش پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، اشتراک دانش، کتابداران، کتابخانه ها، درجه مرکزیت شبکه
  • تورج ورعی، جعفر حبیبی، علی محقر صفحات 439-466
    عمده ترین نگرانی اغلب سازمان ها در عصر حاضر که عصر اقتصاد مبتنی بر دانش نامیده می شود، موفقیت و برتری آن ها در عرصه ی بازار های رقابتی است. مرور عوامل موثر بر موفقیت پیاده سازی یک پروژه مدیریت دانش ما را به وجود عامل کمتر شناخته شده ای تحت عنوان معماری دانش رهنمون می سازد. از سوی دیگر در سال های اخیر با رشد و توجه روز افزون به سازمان های کلان مقیاس و اهمیت مقوله ی مدیریت دانش در این دسته از سازمان ها مواجه هستیم. از اینرو مقاله جاری تلاش دارد ضمن بررسی ابعاد گوناگون مقوله معماری دانش، چارچوبی را جهت معماری دانش در سازمان های کلان مقیاس پیشنهاد نماید. قالب اولیه چارچوب پیشنهادی بر چارچوب معماری اطلاعات سازمانی زکمن بنا نهاده شد و در ادامه با افزودن جنبه خدمت و بعد سطوح معماری و باز تعریف تمامی محصولات چارچوب از حوزه اطلاعات به دانش، چارچوب معماری دانش مطلوب حاصل گشت. روش تحقیق بکار رفته در این پژوهش توصیفی بوده و اعتبار آن از طریق انجام یک مطالعه موردی و جمع آوری نظر جمعی از خبرگان مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حکایت از سودمندی این چارچوب جهت مدیریت دانش در سازمان های کلان مقیاس را داشته و یافته های این پژوهش می تواند به طراحان جهت معماری دانش سازمان های متبوعشان یاری رساند.
    کلیدواژگان: چارچوب معماری دانش، مدیریت دانش، چارچوب معماری اطلاعات سازمانی، سازمان های کلان مقیاس
  • آمنه خدیور، سهیلا میرشاهی، سارا آقابابایی صفحات 467-490
    دانش مربوط به فرآیندهای سازمانی یکی از مهمترین انواع دانش سازمانی است. بخش قابل توجهی از سرمایه های دانشی که در حین فرآیندهای کاری توسط کارکنان سازمان تولید می شود، با جدایی افراد از سازمان از دست می رود و امکان بازیابی آن وجود ندارد. بنابراین ، اکتساب و بازیابی این دانش ارزشمند برای استفاده مجدد ضروری است. این پژوهش، به دنبال ارائه مدلی به منظور اکتساب دانش فرایندها است و مدل اکتساب دانش فرایندها با استفاده از استنتاج مبتنی بر مورد پیشنهاد شده است. استنتاج مبتنی بر مورد، رویکردی در هوش مصنوعی است که بر مبنای نظریه ادراکی پایه گذاری شده است. مدل پیشنهادی پژوهش در قالب سیستم نرم افزاری طراحی و در بانک اقتصاد نوین پیاده سازی شده است. یکی از خروجی های این پروژه را می توان بهبود تصمیم گیری مسئولین شعب دانست. این مدل علاوه بر کلیات، جزئیات دانش را نیز نشان می دهد. همچنین می تواند علاوه بر دانش موفقیت، موارد شکست را نیز مدلسازی کند. بعلاوه، استفاده مجدد از دانش فرایندها راحت تر صورت گرفته و سرعت تصمیم گیری برای اجرای فرایند افزایش می یابد. با توجه به امکان استفاده مجدد از دانش های پیشین، کیفیت تصمیم گیری افزایش می یابد. از آنجا که درس آموخته های موفقیت و شکست در مورد فرایند موجود است لذا ریسک اجرای فرایند کاهش می یابد. این مدل علاوه بر روش استخراج، مدلسازی دانش را نیز تسهیل می کند. در مدل پیشنهادی از مستندات موجود استفاده می شود و نیاز به تعامل زیاد با خبره کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: استنتاج مبتنی بر مورد، دانش فرآیند، اکتساب دانش، فرایندهای دانش محور
  • فاطمه ثقفی، احسان نورزادمقدم، سید مرتضی سیدین صفحات 491-517
    توسعه پکس، فرصتی نو برای تحول در نظام سلامت است. پکس از جمله فناوری های نوظهور است که دسترسی به تصویربرداری بیمارستانی از طریق شبکه را امکان پذیر می سازد. پرونده سلامت بیمار با جزئیات تصویری و فیلم در همه جا و هر زمان و با کمترین هزینه، قابل دسترس خواهد بود. هم اکنون پکس در ایران متولی خاصی ندارد و مسئولین به دنبال راه اندازی مرکزی برای توسعه پکس هستند. دراین شرایط شناخت عوامل موثر بر پذیرش این فناوری بسیار ضروری و مفید خواهد بود هدف اصلی این پژوهش ارائه مدلی برای پذیرش فناوری نوظهور پکس در مراکز درمانی کشور در جهت تهسیل در بکارگیری این فناوری است .این مطالعه، از نوع توصیفی- همبستگی است که به صورت مقطعی و در سال 1393 انجام شده است. در این تحقیق برای پذیرش فناوری از مدل TAM استفاده شده است. مولفه های موثر بر فناوری از ادبیات موضوع استخراج شده و با روش دلفی و نظر خبرگان اولویت بندی شده اند. سه اولویت اول آن به عنوان ورودی مدل TAM استفاده شده است. سپس برای هریک از مولفه ها متناسب با هدف اصلی پژوهش ، فرضیه هایی تبیین شدکه به منظور آزمون فرضیه های تحقیق و بررسی روابط بین مولفه ها از روش حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر 16 گویه بود که از پرسشنامه های این حوزه استخراج و برای پکس بومی سازی شد. جامعه هدف 130 نفر متخصصین حوزه بودند. نتایج حاصله از این مطالعه در سطح مراکز درمانی استفاد کننده از پکس، اثر هزینه های مالی ادراک شده بر قصد رفتاری استفاده از پکس(t-value=12/31)، اثر سازگاری بر سودمندی درک شده توسط کاربران(t-value=8/74)، اثر تصویر ذهنی بر سودمندی درک شده کاربران(t-value=5/69)، اثر تصویر ذهنی بر درک از آسانی استفاده(t-value=12/74)، را تایید کرد. تحلیل مسیر نشان داد هزینه های مالی بالاترین اولویت را در پذیرش پکس دارند. با توجه به یافته های این مطالعه، عوامل موثر بر پذیرش پکس از منظر رفتار کاربران شناسایی شدند. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی نظام سلامت برای استفاده عادلانه از خدمات درمانی و توسعه و تجهیز مراکز درمانی به سیستمهای روز مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: پکس، فناوری اطلاعات سلامت، مدل پذیرش، حداقل مربعات جزئی
  • غلامعباس موسوی، زهرا میدانی، سمیه نادی راوندی، خدیجه کیانی هرچگانی صفحات 519-550
    این مطالعه با هدف تعیین مولفه های موجود در طراحی و توسعه رابط کاربر وب سایت های کتابخانه های دیجیتال و تعیین وب سایت های کتابخانه های دیجیتال برتر و نقاط ضعف و قوت محتوای آن ها، به تحلیل و مقایسه وب سایت های کتابخانه های دیجیتال در میان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته پرداخته است. برای این منظور، 50 وب سایت کتابخانه دیجیتال با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. با بررسی موقعیت توسعه کشورهای مربوط به کتابخانه های دیجیتال منتخب، 12 وب سایت در گروه کشورهای در حال توسعه و 38 مورد در گروه کشورهای توسعه یافته قرار گرفتند. سپس، محتوای نمونه منتخب در یک مطالعه کمی به روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شدند. این بررسی با طراحی سیاهه وارسی محقق ساخته در 11 مقوله اصلی و 44 مولفه، که روایی آن به روش روایی محتوا مشخص شده بود، صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس ویرایش 16 تحلیل شدند. نتایج مقایسه وب سایت ها نشان داد که از لحاظ مقوله های «منابع پیوسته»، «مجموعه کتابخانه» و «رهیابی» ارتباط معناداری بین مولفه های موجود در طرح رابط کاربر وب سایت های کتابخانه های دیجیتال در دو گروه کشور وجود دارد. دو مولفه «فهرست عمومی دسترسی پیوسته ( اپک)» و «آمار بازدیدها» در تعداد بیشتری از وب سایت های کتابخانه های دیجیتال در کشورهای در حال توسعه دیده شدند؛ در حالی که مولفه «ارائه منو و زیر منوها جهت معرفی اجزای کتابخانه» در بیشتر وب سایت های کتابخانه های دیجیتال در کشورهای توسعه یافته ارائه شده بود. همچنین، با بررسی تعداد مولفه های به کاررفته در وب سایت های منتخب، «امریکن مموری» با 44 مولفه، «کتابخانه دیجیتال بین المللی کودکان (آی سی دی ال)» با 40 مولفه و «کالیفرنیا» با 39 مولفه بهترین، و «برکلی سان سایت» با 10 مولفه، ضعیف ترین وب سایت شناخته شدند. با وجود تعداد بیشتر و کیفیت بهتر رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال در کشورهای توسعه یافته، کیفیت برخی وب سایت های کتابخانه های دیجیتال کشورهای در حال توسعه نیز قابل ملاحظه بود. به طور کلی، نوپابودن برخی وب سایت ها و عدم استفاده از تجارب متخصصان و کتابداران و در نتیجه، عدم آگاهی طراحان از نیازهای اطلاعاتی کاربران می تواند از جمله عوامل کم توجهی نسبت به طراحی مناسب رابط کاربر وب سایت های کتابخانه های دیجیتال باشد.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته، شکاف دیجیتالی، تحلیل محتوا
  • بابک سهرابی، امیر مانیان، مولود آرمان صفحات 551-579
    موفقیت و کارایی وب سایت ها تا حد زیادی وابسته به کیفیت وب سایت می باشد. بزرگ ترین سهم از مفهوم جدید کیفیت این است که جنبه های فنی محصولات و سرویس ها، با استفاده و برداشت مشتریان ترکیب می شود. بنابراین ارزیابی وب سایت ها بر اساس بیشترین استفاده و درک از سمت مشتریان امر مهمی به شمار می آید تا موفقیت یک وب سایت را به سازمان های مربوطه اعلام کند. این رتبه بندی و ارزیابی بایستی در یک دامنه خاص فعالیتی صورت بگیرد، تا رتبه یک وب سایت بسته به دیگر رقبای آن تعیین گردد. در این پژوهش بر این بوده ایم تا بتوان با به دست آوردن اطلاعات وب سایت ها به صورت خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی، ارزیابی وب سایت ها را به صورت لحظه ای و بلادرنگ ممکن ساخت. بنابراین از دو روش یادگیری ماشین، شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان برای این منظور استفاده شده است. از آنجایی که از الگوریتم یادگیری با نظارت در این روش ها استفاده کرده ایم، نیاز به داده های برچسب دار وجود داشت که به جای برچسب دار کردن خروجی ها توسط خبرگان و به صورت دستی از یکی از روش های تصمیم گیری چندمعیاره(MCDM) به نام تاپسیس کمک گرفته شده است. در این روش محاسبه وزن های معیارهای ارزیابی از روش آنتروپی به صورت خودکار محاسبه گردیده است. درنهایت رتبه بندی 791 وب سایت خبری که بر اساس گزارش الکسا بیشترین بازدیدکننده از طرف کاربران ایرانی را داشته اند، با روش تاپسیس حاصل شد، ولی از سمتی دیگر ارائه یک رتبه عددی به عنوان خروجی نهایی ارزیابی وب سایت ها چندان با هدف رقابت وب سایت ها همخوانی ندارد، به همین خاطر از این رتبه های عددی به عنوان خروجی روش های یادگیری ماشین به جای رتبه بندی خبرگان و افراد استفاده گردید تا بتوان وب سایت ها را در شش طبقه جداگانه از بسیار عالی تا بسیار ضعیف برچسب دار نمود. در ادامه از روش های یادگیری ماشین ذکر شده جهت طبقه بندی و همچنین پیش بینی طبقه یک وب سایت جدید استفاده شده است. نهایتا، این پژوهش به این نتیجه رسید که امکان طراحی سیستمی با دقت بالا برای ارزیابی وب سایت های خبری با روش شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان وجود دارد به گونه ایی که این سیستم از عوامل مهم تاثیرگذار بر کیفیت وب سایت های خبری که به صورت خودکار قابلیت جمع آوری اطلاعات آن ها و جود داشته باشد، تشکیل شده باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی وب سایت، وب سایت های خبری، روش تاپسیس(TOPSIS)، خودکارسازی، یادگیری ماشین
  • الهام اسمعیل پونکی، محمدرضا اسمعیلی گیوی، فاطمه فهیم نیا صفحات 581-604
    هزاره جدید را عصر اطلاعات نام نهاده اند، عصری که در آن شاهد ظهور فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی هستیم. گذر جهان از جامعه صنعتی به سوی جامعه اطلاعاتی سبب شده شکل و سطح سواد و اطلاعات از حالت قبلی خود تغییر کند. روزگاری مفهوم سواد به معنای توانایی خواندن و نوشتن محسوب می شد. اما امروزه مفهوم سواد تغییر کرده و در جامعه صنعتی قرن 21 برخورداری از این سطح سواد جوابگوی نیازهای بشر برای ایجاد زندگی بهتر نیست. سواد رسانه ای و اطلاعاتی لازمه زندگی در جامعه امروز است، به خصوص در مورد دانشجویان که ماهیت کار آنها پژوهشی است و بر توسعه کشور از هر بعدی اثر می گذارند. هدف این پژوهش بررسی رابطه سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی دانشجویان علوم ارتباطات و علم اطلاعات و دانش شناسی است. این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و بر حسب روش پیمایشی– همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و رشته علوم ارتباطات در مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران و علامه طباطبایی است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار 0/936 به دست آمد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که سطح سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی دانشجویان در حد مطلوب قرار دارد. بین پایگاه اقتصادی دانشجویان با متغیر سواد رسانه ای و ابعاد آن رابطه معنادار مستقیم وجود دارد. ولی پایگاه اجتماعی دانشجویان فقط با بعد «توانایی برقراری ارتباط» متغیر سواد رسانه ای رابطه مستقیم دارد. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیر سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی رابطه معنادار مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد اطلاعاتی، دانشجویان، علوم ارتباطات، علم اطلاعات و دانش شناسی
|
  • Mahboobeh F. Astaneh* Pages 297-317
    This paper redefines the epistemological aspects of information and knowledge with emphasis on the role of context on these two concepts. Whether the context has an explicit or implicit impact, its role in the lifecycle of data and knowledge in the scientific literature has been discussed. Different views of researchers from different scientific areas especially in knowledge and information science has been reviewed. Also the different meanings of information and knowledge in various contexts and the role of context in understanding knowledge have been discussed. The paper has taken analytical review as its methodological approach. In this regards, the philosophical views have been taken into account. Findings indicate that the context has an important role on both the definition and understanding of information and knowledge and that these concepts have different meanings in different contexts.
    Keywords: Epistemology, Context, Data, Information, Knowledge
  • Vahid Ehsani, Musa Azami, Seyed Mohammad Bagher Najafi, Faramarz Soheili Pages 319-347
    In recent decades, research has growth Increasingly in Iran and, consequently, the country has risen dramatically in world rankings, based on the number of scientific documents. Meanwhile, research policy makers of different societies have concentrated, more and more, on "the effectiveness of researches" and today, their main concern is to ensure that researches are truly contributing to achieve development goals. The issue of "use of research to improve society" has also been emphasized by Iran high-ranking managers and consultants in superior governmental documents, implying their agreement on the importance and necessity of it. Expert's view about the necessity for science to play a fundamental role in the process of society improvement, research impact assessment specialist's models in which they directly emphasize on "promotion of development scale" as the research final expected effect, and the proven high correlation between scientific progress and economic development of societies, create a reasonable expectation that as a consequent of "remarkable progress in research", Iran has experienced a tangible improvement in other aspects and this improvement has been reflected in development indicators. This expectation leads to a question which has been the main reason for this study to be implemented. The purpose of this study is to examine the effectiveness of Iran increasingly research growth in recent three decades on the country development. The study uses a Descriptive-Analytical method and valid secondary data have been the base of analyses. At first, the reliable development indicators for which data were available for a number of countries in an appropriate timeframe were selected. Next, the rank of Iran determined in any indicator among 215 countries (based on the number of countries in World Bank Web site). Then, the trend of Iran's research position was compared with the trend of Iran's position in terms of each development indicator. Results showed that despite a seventy step improvement in research quantity during past 31 years, Iran position have declined 6 steps in terms of GDP per capita during 25 years, 43 steps in terms of inflation rate during 35 years, and 7 steps based on Ecological Footprint Index during 19 years. In other words, Iran hasn’t experienced an acceptable improvement in development level which could be seen as the consequence of its remarkable growth in research. As a conclusion, a shift in all Iran research stakeholder's perspective is necessary from "quantity-oriented view" to "impact-oriented view".
    Keywords: Scientific Research, Research Effectiveness, Scientometrics, Iran Development, Development Indicators
  • Mohammadamin Erfanmanesh Pages 349-373
    Objective
    The main objective of the paper is to study the presence of Iranian Information Science & Library Science articles in social media websites and tools. Articles with the highest altmetric scores will be identified and the association between altmetric and citation indicators will be investigated.
    Methodology
    This study is an applied research using altmetric data. A total of 563 articles in the area of Information Science & Library Science which specified Iran as their affiliated country and indexed by the Thomson Reuters until the end of 2014, were selected as the population of study. The altmetric bookmarklet, a service provided by Altmetric Institute was used for data collection. Statistical analysis and visualization was conducted using R statistical computing software.
    Results
    Out of 563 Iranian IS & LS articles, 72 papers (12.8%) were mentioned at least once in different social media. Twitter (80.55%) stands out as the most promising altmetric source for Iranian IS & LS papers, followed by Mendeley (77.77%) and CiteULike (22.22%). Studying the share of IS & LS papers with altmetric indicators across publication years show that papers published in 2014 have the highest proportion (30%). The results of running a Spearman correlation test revealed statistically significant but moderate relationships between Mendeley and CiteULike readership counts and number of citations in Web of Science.
    Conclusion
    Altmetric indicators, indices based on activity in social media environments, have the potential to measure scientific impact of researchers beside other scientometric indicators.
    Keywords: Altmetrics, Article, level Metrics, Social Media, Information Science, Library Science
  • Hajar Roohbakhsh, Rezvan Hossein Gholizade, Tahere Javidi Kalate Jafar Abadi Pages 375-395
    The main objective of this study is to describe and analyze personal knowledge management skills among staff of Ferdowsi University of Mashhad. To achieve this goal, the case study research was used. The study population included all the staff which is permanent post formed expert, which means all the staff except the faculty staff of Ferdowsi University of Mashhad. Data collection was performed in two stages. First, in order to describe the amount of having the personal knowledge management skills of the staff of the Ferdowsi University of Mashhad, 137 experts of university were chosen for study. At this stage in order to collect data, the questionnaire of personal knowledge management skills Avery et al (2001) was used. The results of the quantitative data analysis showed that the experts at the University of Mashhad have an appropriate information in the personal management skills. In the second stage, to identify activities focused on each individual's knowledge management skills, the semi-structured interviews were used. The main number of informants at this stage of research consisted of sixteen permanent experts of Ferdowsi University of Mashhad. Based on the findings of qualitative data analysis at this stage, The most important activities related to personal knowledge management skills are: data recovery (data collection and schooling and gain information, ask, etc.), evaluation of information (recognize of good bases, evaluation of information, Check information proportion with the needs, etc.), Organizing information (prioritize, mentally planning, writing the key words, etc.), the sharing of knowledge and information (identification and problem solving, communicating with colleagues, adopt practices, etc.), Data analysis (analysis of information, use of information), the dissemination of knowledge and information (data exchange, information, putting information at the disposal of clients, etc.), security information (security information, supporting the information, annual Archives, etc.).
    Keywords: personal knowledge management, personal knowledge management skills, university, Staff
  • Peyman Akhavan, Maryam Philsoophian, Mohammad Hossein Karimi Gavareshki Pages 397-420
    Organizations search for appropriate knowledge management strategies for successful knowledge management implementation. So, it is necessary to select and apply suitable strategies at the first step. Knowledge management maturity models help organizations to identify maturity level and effective knowledge management strategies. This paper tries to present a model for knowledge management strategy selection according to Hansen et al research (codification/personalization) due to maturity level.10 knowledge management experts were surveyed for this purpose. Knowledge management strategy model was developed after defuzzification of experts’ opinions by Center of gravity (COG).
    The results showed that organization with low level of maturity, tend to use customization while organization with high level of maturity, select codification strategy.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge management strategy, Knowledge management maturity, Fuzzy Delphi approach
  • Maryam Salami, Alireza Saadat Alijani Pages 421-438
    As human resources are important resources in organization, it is important for organizations to use knowledge organization of human resources. Thus managing and sharing knowledge in organizations is so important. Libraries as well service-oriented and knowledge-based organizations, librarians’ contribution of knowledge management is important. The study tries to determine Ferdowsi University of Mashhad librarians’ participation in the process of knowledge sharing by knowledge sharing network analysis method. The application used for social network analysis is UCINET6. Determining the degree of centralization in the network of knowledge sharing can also help to detect factors may influence it. In this study, the degree of centralization in the network of knowledge sharing communicating with the librarian's qualifications and work experiences were tested. It is also determined the degree centralization of the whole of the knowledge sharing network with 26.76% that is not so satisfactory. The results show that despite the positive relationship between level of education and the centrality of people, the experience no significant relationship. Statistically, there is also no significant difference between men and women in knowledge sharing degrees of librarians in Ferdowsi University of Mashhad. At the end, according to the results of this research some suggestions are given to increase degrees of knowledge sharing of librarians and generally knowledge sharing degree of the network knowledge sharing.
    Keywords: social network analysis, knowledge sharing, librarians, libraries, network degree centralization
  • Touraj Varaee, Jafar Habibi, Ali Mohaghar Pages 439-466
    The main concern for most organizations in this age, which has been called the age of knowledge-based economy, is their success and superiority in competitive markets. Reviewing the parameters that might have been effective on the success of operationalizing a knowledge management project leads us to a potential factor as knowledge architecture. With regard to the significant effect of knowledge management in the efficiency of organizations and the inclination of current organizations toward large-scale, we try to come up with a suitable architectural framework in such organizations. The initial structure of the framework was established based on the information architectural framework of Zachman. Then, we arrived at the ideal knowledge architecture framework by adding service abstraction and architecture level dimension besides changing the field of all the cells within Zachman’s framework from information into knowledge. This research is descriptive in method and its validity is confirmed by executing a case study and soliciting the opinions of some knowledge architecture experts. The results indicate feasibility of applying framework to other knowledge-intensive large-scale firms and the findings of paper may be beneficial for architects in the knowledge area.
    Keywords: Knowledge Architecture Framework, Knowledge Management, Information Architecture Framework, Large-Scale Organizations
  • Ameneh Khadivar, Soheyla Mirshahi, Sara Aghababaei Pages 467-490
    The method of acquisition and presentation of the organizational Process Knowledge has considered by many KM researches. In this research a model for process knowledge acquisition and presentation has been presented by using the approach of Case Base Reasoning. The validation of the presented model was evaluated by conducting an expert panel. Then a software has been developed based on the presented model and implemented in Eghtesad Novin Bank of Iran. In this company, based on the stages of the presented model, first the knowledge intensive processes has been identified, then the Process Knowledge was stored in a knowledge base in the format of problem/solution/consequent .The retrieval of the knowledge was done based on the similarity of the nearest neighbor algorithm. For validating of the implemented system, results of the system has compared by the results of the decision making of the expert of the process.
    Keywords: based reasoning, Process knowledge, Knowledge, based processes
  • Fatemeh Saghafi, Ehsan Nourzad Moghaddam, Seyed Morteza Seyedin Pages 491-517
    Development of Pacs is new opportunity for changing in the health system. Pacs including emerging technologies that provide accessibility to medical images via the network. Patient health records will be available through detailed video and film in everywhere and any time and with minimal cost. There is no trustee Pacs now in Iran and officials are looking to set up a center for the development Pacs. Under these conditions, identifying factors affecting the adoption of this technology will be very necessary and useful. This study is a correlation –descriptive research that was conducted in 1393. In this research TAM model is used for technology adoption. Variables affecting the technology extracted from the literature and these variables have been prioritized by the Delphi method and expert’s opinion. The model is analyzed by the structural equation method. Data’s was collected by a questionnaire including 16 items of the questionnaire that in this area was mined and were localized for Pacs technology. The target population was 130 of professionals. results of this study at medical centers using of Pacs technology confirmed, the effect of perceived financial costs on behavioral intention of Pacs (t-value = 12/31), the effect of compatibility on perceived usefulness by users (t-value = 8/74), the effect of image on perceived usefulness by users (t-value = 5/69), the effect of the image on the perceived ease of use (t-value = 12/74). According to the findings of this study, the factors affecting the acceptance Pacs were identified from the perspective of user's behavior. The results can be useful in planning of health system for the fair use of health cares and development and equipping of health centers.
    Keywords: Pacs, IT Health, Acceptance Model, SEM
  • Gholam Abbas Mousavi, Zahra Meidani, Somayyeh Nadi Ravandi, Khadijeh Kiani Harchegani Pages 519-550
    Purpose
    This study performed with goals of determining the Items in designing and developing the user interface of digital librarie's websites and to determine the best digital librarie's websites and discuss their advantages and disadvantages; to analyze and compare digital librarie's websites in developing countries with those in the developed countries.
    Methodology
    to do so, 50 digital librarie's websites were selected by purposive sampling method. By analyzing the level of development of the countries in the sample regarding their digital librarie's websites, 12 websites were classified as belonging to developing and 38 countries to developed counties. Then, their content was studied by using a qualitative content analysis. The study was conducted by using a research-constructed checklist containing 12 main categories and 44 items, whose validity was decided by content validity method. The data was analyzed in SPSS (version 16).
    Findings: The results showed that in terms of “online resources”, “library collection,” and “navigation”, there is a significant relationship between the digital library' user interface design in both types of countries.
    Results
    The items of “online public access catalogue (OPAC)” and “visits statistics” were observed in more developing countries’ digital librarie's websites. However, the item of “menu and submenus to introduce library' sections” was presented in more developed countries’ digital librarie's websites. Moreover, by analyzing the number of items in the selected websites, “American Memory” with 44 items, “International Children Digital Library” with 40 items, and “California” with 39 items were the best, and “Berkeley Sun Site” with 10 items was the worst website. Despite more and better quality digital libraries in developed countries, the quality of digital libraries websites in developing countries is considerable. In general, some of the newly established websites and lack of use the experience of specialists and librarians, and as a result, lack of information of site designers about users’ needs are some of the reasons for not designing appropriate digital librarie's websites.
    Keywords: Evaluation, User Interface, Library's Websites, Digital Libraries, Developing Countries, Developed Countries
  • Babak Sohrabi, Amir Manian, Molood Arman Pages 551-579
    Success and effectiveness of websites is largely dependent on the quality of the website. The biggest share of the quality`s new concept is that the technical aspects of products and services combines with customers usage and understanding. Therefore, websites evaluation based on the maximum usage and perception of the customers is considered an important issue to announce to the related organizations the success of website. This ranking and evaluation should be performed in a special activity domain so that the first place of website rank determines among its other competitors. In this article achieving the information of websites is automatic and without the intervention of human so that the instant evaluation could be possible. In this study, one of the Multi criteria Decision-making methods called TOPSIS is used and the weights of the criteria have been achieved of the method entropy in the mentioned method. Eventually, according to the Alexa ranking report the 791 ranking news website have been obtained which have most visitors of the Iranian users, but on the other hand, just a numerical rank as a final output of websites evaluation can’t be very inconsistent with the purpose of competition between websites, so, these numerical ranking from TOPSIS method used as output in machine learing method for seprating websites from excellent to very poor in six categories as lables for training dataset in classification, instead of using manual lables achieved from experts and users’ opinion. For this classification, Machine learning techniques, including artificial neural network and support vector machine were used.
    Keywords: web sites evaluation, news websites, TOPSIS, automation, machine learning, neural network, support vector machine
  • Elham Esmaeil Pounaki, Mohammad Reza Esmaili Givi, Fateme Fahimnia Pages 581-604
    The new millennium is called Information Age, in which information and communication technologies have been developed. The transfer from industrial society to information society has changed the form and level of education and information from those of the past times. In the past, literacy meant the ability of reading and writing, but today the meaning of literacy has been changed through the time and such a type of literacy is not enough to meet people’s needs in the industrial society of the 21st century. Today’s life requires media and information literacy especially for the students, whose duty is to research and who have a significant role in the development of their country from any perspective. This research aims to study the relation between the media literacy and information literacy of the students of the fields of communication science and information science and knowledge. This is an applied research in terms of its objective and uses a survey-correlation method. The statistical population of this research consists of the postgraduate students studying in the fields of study of information science and knowledge and communication science at Tehran University and Allameh Tabatabai University. The data required for this research were collected by a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire has been evaluated by Cronbach’s Alpha, which was equal to 0.936. The data were analyzed using descriptive and inferential statistic methods. The results showed that the level of media literacy and information literacy of students is desirable. There is a significant relationship between the economic status of students and their media literacy. However, the social status of students was directly related to their "ability to communicate" variable of media literacy. Also the Pearson correlation test showed a significant relationship between the variables of media literacy and information literacy.
    Keywords: media literacy, information literacy, students, communication science, information science