فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 89، بهار 1396)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 89، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهره سیدحسینی، عاصفه عاصمی، احمد شعبانی، مظفر چشمه سهرابی صفحات 605-630
    پژوهش حاضر به بررسی زمینه ظهور اپیدمیولوژی اطلاعات، معرفی، چگونگی گسترش چارچوب های آن، و کاربست سنجه های این حوزه در حیطه سلامت عمومی می پردازد. اپیدمیولوژی اطلاعات به عنوان علم توزیع عوامل تعیین کننده اطلاعات در یک محیط الکترونیکی، به ویژه در اینترنت و در یک جمعیت مشخص، با هدف نهایی آگاه سازی افراد از سلامت عمومی و سیاست های مربوط به آن تعریف شده است. در این مطالعه مروری، به منظور تبیین و بررسی مفهوم اپیدمیولوژی اطلاعات و وجوه گوناگون آن از روش کتابخانه ای و بررسی متون استفاده شده است. در مطالعه حاضر پس از مقدمه، زمینه ظهور، تعریف اپیدمیولوژی اطلاعات، چارچوب های این علم و سنجه های آن مورد بررسی قرار گرفته و در آخر، رابطه چارچوب های اپیدمیولوژی اطلاعات با سلامت عمومی بیان می شود. با توجه به نتایج به دست آمده از مطالب مقاله حاضر، می توان چنین ادعا کرد که فناوری های نوظهور دیجیتال باعث تغییر پارادایم در انتخاب مسیرهایی می شود که به یافتن اطلاعات سلامت معتبر توسط افراد جامعه یاری می رساند. پژوهش های انجام شده در زمینه اپیدمیولوژی اطلاعات باعث می شود که متخصصان حوزه طراحی پایگاه های اطلاعات سلامت بر اساس شاخص های تعیین شده در این زمینه نسبت به توسعه و کاربردپذیری این پایگاه ها اقدام نمایند. همچنین، نتایج چنین پژوهش هایی حاکی از آن است که امکان کاربرد برخی سنجه های اپیدمیولوژی اطلاعات به عنوان نظام هایی هشداردهنده در مورد شیوع انواع بیماری های نوظهور وجود دارد. از این سنجه ها تحت عنوان «سنجه های اپیدمیولوژی اطلاعات» یاد شده که بازتاب اپیدمیولوژی اطلاعات مبتنی بر عرضه (بررسی آنچه که در سایت ها، وب سایت ها، وبلاگ ها و غیره به منظور نظارت موضوعی محتوای آن ها بر مبنای تغییرات در طول زمان منتشر شده است) و اپیدمیولوی اطلاعات مبتنی بر تقاضا (تحلیل پرس وجوهای موتور جست وجو به منظور بررسی رفتار اطلاع یابی افراد در اینترنت) هستند. همچنین، طبق نتایج به دست آمده، گردآوری اطلاعات مرتبط با اپیدمیولوژی اطلاعات و استفاده از سنجه های آن می تواند در تحقق اهداف سیاست گذاری این حیطه مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی اطلاعات، عرضه اطلاعات، تقاضای اطلاعات، سلامت عمومی، اشاعه اطلاعات مبتنی بر داده
  • وحید احسانی، موسی اعظمی، سید محمد باقر نجفی، فرامرز سهیلی صفحات 631-660
    طی چند دهه اخیر شاهد رشد فزاینده و چشمگیر پژوهش در کشور و به تبع آن ارتقاء بی نظیر رتبه جهانی ایران از لحاظ تعداد مستندات علمی منتشرشده بوده ایم. رشد چشمگیر کمیت پژوهش های کشور، تمرکز فزاینده صاحب نظران عرصه پژوهش جهان بر مقوله «اثربخشی پژوهش ها» و تاکید مکرری که در اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت «کاربرد پژوهش ها در جامعه» صورت گرفته، موجب شده برخی پژوهشگران به «بررسی میزان اثرگذاری این پژوهش ها» پرداخته و نشان دهند که پژوهش های مورد نظر اثربخشی بسیار ضعیفی داشته اند. بنابراین، لازم است «قابلیت اثرگذاری» این پژوهش ها مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا، در پژوهش حاضر با استفاده از آمار و داده های ثانویه و در قالب روش تحلیلی-توصیفی، تحلیل استنادی برون دادهای پژوهشی ایران در مقایسه با سایر جوامع مد نظر قرار گرفته و طی آن به جست وجوی پاسخ مناسب برای چهار پرسش محوری پرداخته شد که به ترتیب، «کیفیت مجموعه تمامی پژوهش های کشور (2014-1996)»، «کیفیت پژوهش های برتر کشور (2014-2005)»، «مقایسه کیفیت پژوهش های برتر با کیفیت مجموعه تمامی پژوهش ها» و «کیفیت مجلات علمی فارسی (1391-1390) و انگلیسی (2014) کشور» را مورد کنکاش قرار می دهند. بدین منظور، بر اساس داده های موجود در پایگاه های استنادی معتبر (تامسون رویترز، اسکاپوس و علوم جهان اسلام)، عدد و رتبه کشور بر اساس شاخص های متنوع استنادی استخراج یا محاسبه گردید. یافته های پژوهش از جمله «تعداد اندک استناد به هر مقاله ایران (7/5) که در حدود نصف میانگین جهانی است (3/10) و سیر نزولی رتبه کشور در این شاخص»، «رتبه ضعیف کشور بر اساس سهم مقالات برتر از کل مدارک علمی (128)»، «سهم اندک ایران در جذب استنادهای جهان (47/0 درصد) علی رغم سهم قابل توجهی که در تعداد مستندات علمی جهان داراست (1/1 درصد)»، «شاخص اچ اندک با وجود تعداد زیاد مقالات»، «جایگاه بسیار نامطلوب ایران از لحاظ سهم خود استنادی (بیش از 50 درصد در سال 2015) و سیر نزولی رتبه کشور بر اساس این شاخص»، «تعداد استناد به هر مقاله برتر ایران (7/76) که در حدود نصف میانگین جهانی است (9/144)»، «سهم اندک کشور در جذب استنادهای صورت گرفته به مقالات برتر جهان (18/0 درصد) در مقایسه با سهم کشور از این مقالات (41/0 درصد)» و این واقعیت که «میانگین ضریب تاثیر 91 درصد از مجلات علمی مصوب فارسی 037/0 بوده و تنها 1 درصد آن ها ضریب تاثیری بیش از 5/0 دارند» همگی نشان دهنده کیفیت ضعیف و نزولی مجموعه پژوهش های کشورند. بنابراین، طی دهه های اخیر، علی رغم رشد چشمگیر کمیت پژوهش های کشور، این پژوهش ها از «قابلیت اثرگذاری» اندک و کاهنده ای برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: اثربخشی پژوهش، قابلیت اثرگذاری پژوهش، کیفیت پژوهش، علم سنجی، تحلیل استنادی
  • سعیده ابراهیمی، مهتاب دهقان، عبدالرسول جوکار صفحات 661-694
    هدف کلی پژوهش حاضر امکان سنجی ارائه مدلی برای سنجش میزان تاثیرگذاری مقالات در مرحله داوری در مجلات علمی است تا بتوان در فرایند کنترل کیفیت مقالات علمی میزان استناد به آن در آینده را پیش بینی نمود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است و در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. در این پژوهش، از کل مجلات نمایه شده حوزه شیمی در «اسکوپوس» حدود 5 مجله به عنوان نمونه اولیه در نظر گرفته شدند. همچنین، از میان 926 مقاله نیز تعداد 300 مقاله به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در بین سال های 2011 تا 2015 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شاخص «چندنویسندگی و هم تالیفی» قوی ترین متغیر پیش بینی کننده استناد است که به صورت مثبت و معنادار میزان استناد را پیش بینی می کند. شاخص های «طول مقاله»، «تعداد منابع » و «H-INDEX نویسنده» متغیرهای دیگری بودند که توانستند میزان استناد مقالات را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کنند. پس، هیئت های داوری مجلات، می توانند علاوه بر درنظرگرفتن معیارهای سنتی ارزیابی مقالات، با لحاظ کردن مدل سنجش میزان اثرگذاری مقالات، در آینده ارزیابی موثرتری در مرحله داوری داشته باشند.
    کلیدواژگان: مدل کنترل کیفیت، تاثیرگذاری علمی، معیارهای داوری مقالات علمی، استناد، چند نویسندگی، هم تالیفی، H، INDEX
  • منصور خیرگو، جواد شکوهی صفحات 695-712
    امروزه سیستم های اطلاعاتی از عوامل موثر در دستیابی به مزیت رقابتی برای سازمان ها محسوب می شوند؛ چراکه کیفیت خروجی این سیستم ها نقش مهمی در بهبود عملکرد سازمان دارد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل کلیدی موثر بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی است. بر همین اساس، نقش متغیرهایی چون «عوامل سازمانی»، «عوامل انسانی» و «عوامل فنی» مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان و کارشناسان فناوری اطلاعات یکی از سازمان های بخش عمومی کشور به تعداد 60 نفر است. پس از جمع آوری داده ها، به منظور تایید مولفه ها و شاخص ها از نرم افزار «اس پی اس اس» استفاده شد و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی اولویت بندی عوامل صورت گرفت. نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت عوامل سازمانی، عوامل انسانی و فنی به ترتیب بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی است. همچنین، از بین شاخص های موثر بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی، حمایت مدیر ارشد، امنیت، پذیرش و مدیریت دانش فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی، به ترتیب رتبه های نخست را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، اثربخشی سیستم های اطلاعاتی، عوامل سازمانی، عوامل انسانی، عوامل فنی
  • مریم فیلسوفیان، پیمان اخوان صفحات 713-730
    یکی از فعالیتهای اصلی در حوزه مدیریت دانش، فرایند به اشتراک گذاری دانش می باشد، زیرا از طریق آن کارکنان می توانند در جهت بهبود مزیت رقابتی سازمان ایفای نقش کنند. اشتراک دانش اثر بخش میان کارکنان می تواند تاثیر قابل توجهی بر ارتقای کیفیت فعالیتهای تحقیق و توسعه بگذارد. به همین دلیل ایجاد تمایل و قصد تسهیم دانش در کارکنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که موجب رفتار به اشتراک گذاری دانش در آنان می شود. از طرفی به نظر می رسد رفتار تسهیم دانش می تواند عملکرد سازمانی را بهبود بخشد و موجب دستیابی سازمان به مزیت رقابتی گردد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیر تسهیم دانش (با توجه به عوامل تمایل، قصد و رفتار) بر عملکرد سازمانی می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی – پیمایشی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که بر اساس رویکرد حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار Smart.PLS الگوسازی گردیده است. نتایج تجزیه و تحلیل 85 داده گردآوری شده از جامعه آماری نشان داد که «تمایل» تاثیر مثبت و معناداری بر «قصد» و «قصد» تاثیر مثبت و معناداری بر «رفتار» دارد. همچنین اشتراک دانش به میزان نسبتا زیادی بر عملکرد در سازمان فضایی اثرگذار می باشد. شایان ذکر است نتایج نشان می دهد که هرکدام از عملکردهای مالی، فرایند و داخلی بر عملکرد سازمان فضایی نیز تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: تمایل، قصد، رفتار، اشتراک دانش، عملکرد
  • داود فیض، مهدی دهقانی سلطانی، حسین فارسی زاده، رسول غلامزاده صفحات 731-760
    امروزه دانش به منزله منبعی ارزشمند و مهم در کتابخانه ها محسوب می شود و کتابخانه ها برای بقا و نیل به اهداف خود نیازمند به اشتراک گذاری دانش در بین کارکنان خود هستند. از سوی دیگر، از عوامل مهم بقا و حیات کتابخانه ها، داشتن نیرویی توانمند و با روحیه کاری بالاست. به عبارت دیگر، اهمیت منابع انسانی به مراتب از فناوری های جدید و منابع مادی و مالی بیشتر است. هدف از این پژوهش مطالعه و بررسی تاثیر تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان با درنظرگرفتن نقش میانجی حافظه سازمانی و یادگیری مشارکتی الکترونیک در کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بوده و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و به روش نمونه گیری تصادفی ساده از جامعه پژوهش که شامل کتابداران دارای تحصیلات دانشگاهی در کتابخانه ملی، که در چهار بخش فراهم آوری، سازماندهی، اطلاع رسانی و آموزش و پژوهش هستند، گردآوری شد. برای بررسی روایی ابزار سنجش از روایی سازه و برای بررسی پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تسهیم دانش به صورت مستقیم تاثیر معناداری بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان دارد. این در حالی است که تاثیر تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان به صورت غیرمستقیم و از طریق دو متغیر حافظه سازمانی و یادگیری مشارکتی الکترونیک به مراتب بیشتر از تاثیر مستقیم است. نتایج همچنین نشان داد که حافظه سازمانی بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، توانمندسازی روانشناختی، حافظه سازمانی، یادگیری مشارکتی الکترونیک، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی یادگاری، محمدجعفر تارخ صفحات 761-788
    دانش یکی از کلیدی ترین منابع هر سازمان است که باید همانند سایر منابع به صورت اثربخش مدیریت شود. علاوه بر دلایل درون سازمانی، بسیاری از شرکت ها برای واکنش به محیط رقابتی کسب وکار بر نقش پراهمیت مدیریت دانش تاکید داشته و به ره گیری از آن را اهرمی برای مقابله با فشار بازار می دانند. با وجود آنکه امروزه تحقیقات فراوانی در این زمینه انجام گرفته، مدیران و تصمیم گیران سازمان ها همچنان در انتخاب مسیر و راهبرد مناسب مدیریت دانش به عنوان گام اولیه و پایه ای این حوزه دچار مشکل هستند. لذا، این تحقیق با هدف انتخاب راهبرد مناسب مدیریت دانش برای شرکت های پروژه محور انجام گرفته است. پیشنهاد این پژوهش توجه به عوامل اصلی موفقیت مدیریت دانش، در عین توجه به ویژگی های خاص هر پروژه و به دست آوردن روابط متقابل آن ها با روش دیمتل فازی است. بدین منظور، 6 عامل اصلی موفقیت مدیریت دانش با توجه به مطالعات پیشین و 10 ویژگی مهم پروژه پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی به عنوان عوامل فرعی شناسایی گردیده است. پروژه مذکور مربوط به یکی از شرکت های بزرگ صنعت پخش ایران می باشد. عوامل انتخاب شده به عنوان معیارهای ارزیابی برای سه راهبرد انسان محور، سیستم محور و پویا در نظر گرفته شده اند. در نهایت، با استفاده از تکنیک دیمتل فازی اهمیت و میزان تاثیر هر راهبرد با توجه به معیارها مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، راهبردهای مدیریت دانش، شرکت های پروژه محور، سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، تکنیک دیمتل فازی
  • میرعلی سیدنقوی، محسن ترابی صفحات 789-816
    این پژوهش ترکیبی با اتخاذ رهیافت حقوق مدنی و خدمات دولتی نوین در مرحله نخست خود پس از انجام 11 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان، الگوی مدیریت منابع انسانی الکترونیکی را بر اساس راهبرد پژوهش کیفی و با استفاده از نرم افزار کدگذاری MAXQDA مدل سازی کرده است، سپس در مرحله دوم روابط بین عناصر نظریه با استفاده از نرم افزار Smart PLS2 در معرض آزمون کمی قرار گرفته است، بنابراین هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی پیاده سازی مدیریت منابع انسانی الکترونیکی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و در این راستا متناسب با طرح ساختارمند اشترواس و کوربین پنج فرضیه تنظیم و آزمون گردید. تحلیل داده ها در روش کمی مبین آن است که فشارهای ناشی از سیاست های نظام و ضرورت همگامی با دیدگاه های روز جهانی در میل به بکارگیری مدیریت منابع انسانی الکترونیکی اثر معناداری دارد. از بین شرایط زمینه ای کشور، ملاحظات سازوکارهای ساختاری کلان، ملاحظات بازیگران، ملاحظات حاکمیتی در اتخاذ راهبرد خدمات دولتی نوین اثر معنا داری دارد و از آن طریق موجب پیامدهای حاصل از اجرای آن در سازمان های دولتی می شود و بر آن موثر است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی الکترونیکی تاثیر مثبت و معناداری در اتخاذ راهبرد خدمات دولتی نوین ندارد و در کشور ما اگر چه با تحولات گسترده و روند توسعه ی سیاسی اخیر تا حدودی خلا موجود بین تدوین کنندگان خط مشی عمومی، مجریان نظام، و مردم برطرف شده، اما هنوز راه طولانی در پیش است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، خدمات دولتی نوین، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، نرم افزارMAXQDA، نرم افزار Smart PLS
  • مریم یزدی پور، مهدی علیپور حافظی، داریوش مطلبی صفحات 817-842
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی دلایل ایجاد کتابخانه های دیجیتالی در سازمان های دولتی از دیدگاه مدیران انجام شده است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر نظریه زمینه ای (گراندد تئوری) است. با توجه به شیوه های مختلف در اجرای نظریه زمینه ای، در پژوهش حاضر از روش نظام مند سه مرحله ای استفاده شده است. داده های این پژوهش از طریق مطالعه اسناد کتابخانه ای و انجام مصاحبه با 11 نفر از مدیران کتابخانه های دیجیتالی در سازمان های دولتی گردآوری شده است. داده های حاصل از پژوهش پس از مرحله کدگذاری در قالب مدل پارادایم شکل یافته است و براساس مدل پارادایم نیز دسته بندی شده اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که رفع نیازهای اطلاعاتی کاربران و جلب رضایت آنها، بهره گیری از قابلیت های خاص فناوری کتابخانه دیجیتالی، دسترس پذیری آسان به منابع، و ارتقاء بهره وری در سازمان از جمله دلایل مهم در ایجاد کتابخانه های دیجیتالی در سازمان های دولتی شهر تهران هستند. همچنین نتایج پژوهش طبق مدل پارادایم نشان داد که شرایط مداخله گر در ایجاد کتابخانه های دیجیتالی نظام آموزشی و پژوهشی، مسائل اقتصادی، و محدودیت های سازمانی است. همچنین شرایط زمینه ای در پژوهش حاضر سازوکار فرهنگ سازمان در سازمان ها به شمار می آید. در نتیجه، پیامدها شامل رفع نیاز اطلاعاتی کاربران، رضایت کاربران، جذب مخاطب، رقابت با جستجوگران و پایگاه های اطلاعاتی بزرگ اینترنتی، اقتصاد اطلاعات، رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، و تعالی سازمانی هستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، سازمان های دولتی، شهر تهران
  • فاطمه شیخ شعاعی، نادر نقشینه، سیروس علیدوستی، مریم ناخدا صفحات 843-874
    ساخت کتابخانه دیجیتالی با چالش های بسیاری روبه رو است که به یکباره نمی توان بر آن ها چیره شد. پدیده هایی با چنین پیچیدگی، با مدل های بلوغ دنبال می شوند. در یک مدل بلوغ، ویژگی های یک پدیده در سطوح گوناگونی تقسیم بندی می شوند و ابتدا باید ویژگی های هر سطح بهبود یا تحقق یابد و سپس، به بهبود ویژگی های سطح بعد از آن پرداخته شود. بر این پایه، برای کتابخانه دیجیتالی نیز می توان مدل بلوغ طراحی کرد تا با دنبال کردن آن، بتوان با کارایی و اثربخشی بیشتری به کتابخانه دیجیتالی دست یافت. از آنجا که برای کتابخانه دیجیتالی تا کنون مدل بلوغ طراحی نشده است، در اینجا با بررسی نوشتارهای کتابخانه دیجیتالی و مدل بلوغ با کاربرد رویکرد کیفی و روش فراترکیب، ویژگی های بلوغ کتابخانه دیجیتالی ارائه می شود تا بنیانی برای طراحی چنین مدلی به دست آید. با توجه به اینکه مفهوم بلوغ کتابخانه دیجیتالی دارای چند بعد و گسترده است، فراترکیب به عنوان روشی مناسب برای تلفیقی جامع از مدل های ارائه شده در حوزه های دیگر با نوشته های موجود در زمینه کتابخانه دیجیتالی بر پایه تفسیر و ترجمه آن هاست. بر این پایه، 68 منبع معتبر (38 منبع در حوزه کتابخانه دیجیتالی و 30 منبع در حوزه مدل بلوغ در حوزه های گوناگون) از میان منابع موجود برگزیده شدند. با تحلیل این منابع، سه مقوله، هفت مفهوم، و 35 کد برای ویژگی های بلوغ کتابخانه دیجیتالی به دست آمد که در میان آن ها، بیشترین تاکید مطالعات پیشین بر کاربرد سیستم های نرم افزار ی/سخت افزار ی به عنوان پشتیبان و توانمندساز کتابخانه دیجیتالی و مفهوم محتوای کتابخانه دیجیتالی است. ویژگی های یافت شده علاوه بر ایجاد بنیانی برای طراحی مدل بلوغ کتابخانه دیجیتالی می تواند به عنوان ابزاری در اختیار مدیران پروژه های کتابخانه دیجیتالی قرار گیرد تا با کاربرد آن ها وضعیت بلوغ پروژه خود را ارزیابی کرده و بتوانند برای دست یابی به سطوح بالاتر بلوغ برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، مدل بلوغ، فراترکیب، بنیان، ویژگی ها
  • سیمین حاج احمدی، یعقوب نوروزی صفحات 875-896
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی کاربرد فناوری معنایی برای سازماندهی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی ایران انجام شد. این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی و با رویکرد توصیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 3 نرم افزار کتابخانه دیجیتالی «پارس آذرخش»، «پروان پژوه» و «پیام مشرق» بود. ابزار گردآوری داده ها، سیاهه وارسی بود که در 3 بخش معماری فناوری معنایی، ابزارها و سطح پیاده سازی شده، نوع منابع اطلاعاتی و سطح استفاده آن ها مورد استفاده قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان داد که کتابخانه های دیجیتالی از نظر کاربرد فناوری معنایی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و بر این اساس، نیازمند تقویت تمامی نقاط ضعف شناسایی شده در این پژوهش هستند. نرم افزارها در خصوص معماری فناوری معنایی نیازمند لایه هایی فراتر از طراحی اولیه خود هستند. همچنین، در خصوص زبان های پیاده سازی شده فناوری معنایی عملکرد بسیار ضعیفی داشته و هیچ یک از ابزارهای این فناوری جدید را برای توسعه و اجرایی شدن ندارند. اکثریت سطح ابزارهای به کاررفته نیز در مرحله اولیه یعنی شناخت بودند. همچنین، در بیشتر موارد منابع اطلاعاتی را خارج از محیط پایگاه اطلاعاتی نگه داری کرده و تنها فایل های متنی را برای جست وجوی تمام متن داشتند. در کل، نرم افزارهای مورد مطالعه در یک سطح قرار دارند و در موارد اندکی از یکدیگر پیشی گرفته اند. این پژوهش ضمن تهیه یک سیاهه وارسی در زمینه بررسی کاربرد فناوری معنایی برای سازماندهی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی بر اساس پیشینه های موجود و نظر متخصصان، این امکان را فراهم آورده است که طراحان و برنامه نویسان نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی بتوانند ضمن برطرف کردن نقاط ضعف و قوت، با معیارها و مولفه های موجود در این زمینه و درجه اهمیت هر یک از آن ها بهتر آشنا شده و در طراحی و تولید آینده خود از آن بهره بگیرند.
    کلیدواژگان: فناوری معنایی، سازماندهی اطلاعات، کتابخانه دیجیتالی، نرم افزارهای کتابخانه ای، سازماندهی معنایی
  • علیرضا مظفری، محسن حاجی زین العابدینی، فاطمه پازوکی صفحات 897-925
    هدف این پژوهش تعیین میزان انطباق فهرست پیایندهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر دی ای) است.
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و با روش پیمایشی و رویکرد توصیفی-تحلیلی (تطبیقی) انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 14600 پیشینه پیایند موجود در کتاب شناسی ملی ایران و نمونه پژوهش برابر با 375 پیشینه است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل سیاهه وارسی و جدول انطباقی است.
    یافته ها نشان داد که 7/14 درصد از داده های موجود در پیشینه های مورد بررسی با عناصر «آر دی ای» دارای انطباق کامل هستند و 5/83 درصد با این عناصر انطباق ندارند. همچنین، 8/1 درصد از این داده ها با عناصر (آر دی ای) دارای انطباق نسبی هستند. بلوک 1 با میانگین 167 بیشترین انطباق و بلوک 4 با میانگین 5 کمترین انطباق را دارا هستند.
    پیشینه پیایندها به میزان کمی با (آر دی ای) انطباق دارد. بلوک 1 دارای بیشترین انطباق و بلوک 4 دارای کمترین انطباق با عناصر (آر دی ای) است. دلیل اصلی عدم انطباق، عدم توجه به اهمیت بلوک های مهمی نظیر بلوک 4 و 5، اضافه شدن فیلدهای جدید در «یونی مارک»، اضافه شدن تعاریف و نقش های جدید در «آر دی ای» و خالی بودن فیلدها (تکمیل نشدن اطلاعات) است.
    کلیدواژگان: پیایندها، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر دی ای)، فهرست نویسی توصیفی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Shohreh Seyyedhosseini, Asefeh Asemi, Ahmad Shabani, Mozafar Cheshmehsohrabi Pages 605-630
    This research aims to study the presence contexts of Infodemiology and the introduction and expansion of its framework. Infodemiology can be defined as the science of distribution and determinants of information in an electronic medium, specifically the Internet, or in a population, with the ultimate aim to inform public health and public policy. In this review article, library method has been used to define and describe the term “Infodemiology" and its dimensions. In this study after considering the introduction, investigating the presence setting, and defining the concept of Infodemiology, the framework of this science and its measurements has been studied and finally the relationship between Infodemiology and public health has been described. According to the results, digital media technologies resulted in paradigm shift in choosing the ways in which people search their health information. The researches in this domain have been resulted in credible and significant measurements to track health information supply and demand. Also, infodemiological researches cause specialists design and develop health information databanks based on given measurements. The studies show that there is the possibility of applying some measurements as alarm systems for proliferating infection diseases or new presence diseases. These measurements are called “Infodemiology measurements” which reflect supply-based Infodemiology and demand-based Infodemiology. According to these, data collecting in this field and using its measurements could be useful in policy-making.
    Keywords: Infodemiology, Information Supply, Information Demand, Public Health, Data-based information Dissemination
  • Vahid Ehsani, Musa Azami, Seyed Mohammad Bagher Najafi, Faramarz Soheili Pages 631-660
    In recent decades, research has growth Increasingly in Iran and, consequently, the country has risen dramatically in world rankings, based on the number of scientific documents. The impressive growth of the number of Iran researches, research experts increasingly focus on "research impact", and repeated emphasize on the issue of "use of research to improve society" in Iran superior governmental documents, leaded some researchers to investigate "how much Iran researches are effective? " They showed that these researches have in general been ineffective. Therefore, their efficacy should be evaluated which is the main purpose of this study. In this regard, using the Descriptive-Analytical method and valid secondary data and statistics, the results of Citation Analysis of Iran research outcomes were compared with other countries. Central questions of this study were respectively about «the quality of Iran whole researches (1996-2014) », «the quality of top researches (2005-2014) », «comparing the quality of whole researches with quality of top researches», and «the quality of Iran's Persian (2011-2012) and English (2014) scientific journals». For this purpose, based on the reliable data from valid databases (Thomson Reuters, Scopus and ISC), the value and rank of Iran at different citation related indices were extracted or calculated. The results, including «few citations per paper (5/7) which is about half of the global average (10/3) and declining trend of Iran rank based on this index», «poor country rank based on the share of top papers in all documents (128) », «small share of global citations (47. 0%), despite a significant share in the world Scientific document (1/1%) », «low h-index despite the large number of articles», «inappropriate position in the basis of self-citation (more than 50% in 2014) in addition to a declining trend», «few citations per paper (76/7) which is about half of the global average (144/9) », «small share of global citations to top papers (0/18%) compared with the share of Iran in top papers (0/41%) », and the fact that «the average of 0/91% of Persian scientific journal's IF was 0/037 and just 1% of them had more than 0/5 IFs» imply that the quality of Iran researches has been both poor and decreasing. Therefore, during recent decades, despite an impressive growth in the number of Iran researches, these researches have had a poor and regressive «efficacy».
    Keywords: Research effectiveness, Research efficacy, Research quality, Scientometrics, Citation Analysis
  • Saeideh Ebrahimy, Mahtab Dehghan, Abdolrasoul Jowkar Pages 661-694
    The aim of this study is to provide some criteria for reviewers in their process of evaluating the articles so as to help them predict future citations to these article based on their quality. This study deploys a descriptive - correlation and applied research. In this study, about 5 magazines as an example were selected among the Chemistry journals indexed in Scopus. Also among the 926 articles, 300 articles were examined stratified random sampling during the 2011 – 2015.The results indicated that "co-authorship" is the strongest predictor variable for predicting citation positively and significantly. Furthermore, variables of length of the article, number of references & H-index can also predict the citation Rate significantly. Along with the traditional criteria for evaluating article, the reviewers can also include other effective indicators in their evaluation process of articles, and, in turn, increase the visibility and citation rate of the articles. This makes it possible for the reviewers to deploy a reliable measuring tool for examining the quality of scholarly papers and predict the citation Rate.
    Keywords: Evaluation of the quality of articles, scientific impact, Criteria for judging scientific articles, citation, Multi authorship, co-authorship, H-index
  • Mansour Kheirgoo, Javad Shukuhy Pages 695-712
    Nowadays, information systems organizations can help in gaining competitive advantage, because the quality of the output of these systems play an important role in improving the performance of the organization. The main objective of this study is Identification and ranking of key factors influencing the effectiveness of information systems in State-Owned Organizations. For this purpose, the role of variables such as organizational factors, human factors and technical factors have been examined.The Statistical Population of this research is IT experts one of the organizers of public sector. In this study, data were analyzed with using SPSS and fuzzy analytic hierarchy process. The results suggest that organizational, human and technical factors in order of priority are influential on effectiveness of information systems. Senior management support, security, Adoption of Information Technology and knowledge management, are indicators that affect the effectiveness of information systems.
    Keywords: information systems, the effectiveness of information systems, organizational factors, human factors, technical factors
  • Maryam Philsoophian, Peyman Akhavan Pages 713-730
    Purpose
    One of the main activities in the field of knowledge management, is knowledge sharing, because employees can play an important role in organizational competitive advantages. Effective knowledge sharing can improve the quality of R&D activities. On the other hand it seems that, knowledge sharing behavior improvs organizational performances and competitive advantages for the organization. The aim of this study is to investigate the effects of knowledge sharing (with regards to attitude, intention and behavior) on organizational performances.
    Methodology
    The research method is based on descriptive - survey and questionnaire methods that uses partial least squares by “SMARTPLS” software.
    Result and findings: Studying of 85 collected questionnaire showed that " attitude " has positive and significant effect on " intention " and " intention "has a significant positive impact on "behavior". Also the knowledge sharing affects strongly on the performance of the Iranian Space Agency. Remarkably, the results indicate that all financial performance, processes performance and internal performance have positive impact on Iranian Space Agency performance.
    Keywords: attitude, intention, behavior, knowledge sharing, performance
  • Davood Feiz, Mahdi Dehghani Soltani, Hossein Farsizadeh, Rasoul Ghollamzadeh Pages 731-760
    Nowadays knowledge has been enumerated as a valuable and important source in libraries. Knowledge sharing among employees is necessary for libraries’ survive and goal achievement. On the other hand, empowerment people with high moral are an important factor in the libraries’ survival and life. In other words, the importance of human resources is far from the new technology and material and financial resources. As a result, this study aimed at evaluating the effect of knowledge sharing on psychological empowerment with regard to organizational memory and learning electronic participation the role of the mediator. The research data were gathered from four areas named at organizing; communicating; education and logistic by questioner. Construct validity and cronbach's alpha coefficient were used for assessing the validity and reliability respectively. To hypotheses test, structural equation modeling and Lisrel software were used. The results show that knowledge sharing has a directly significant impact on psychological empowerment. While knowledge sharing has an indirect impact on psychological empowerment, this impact via organizational memory and electronic participation learning is far greater than its direct impact. The results also show that organizational memory has not any effect on the psychological empowerment.
    Keywords: Knowledge Sharing, Psychological Empowerment, Organizational Memory, Electronic Participation Learning, National Library, Archives of I.R of Iran
  • Mahdi Yadegari, Mohammadjafar Tarokh Pages 761-788
    Knowledge is one of the most important resources of every company that must be effectively managed like any other resources. In addition to inter-organizational reasons, most of companies consider knowledge management and its effective usage as a leverage to be able to compete in their field. Although a lot of research has been conducted in this area, company's manager and decision makers fail in choosing the suitable knowledge management strategy which is the basis and initial step in their field of work. Therefore this research has been done with the goal of selecting the appropriate strategy for project oriented companies. Proposal of this research is to consider the main success factors of knowledge management, besides of its individual properties for each project, and also achievement of their reciprocal relationship through fuzzy DEMATEL method. For this purpose, according to previous studies, 6 main successful factors of knowledge management and 10 important properties of enterprise resource planning implementation project as secondary factors have been identified. Aforementioned project is related to one of the biggest distribution industry companies in Iran. Selected factors serve as assessment criterion for 3 Human-oriented strategy, system-oriented strategy, and dynamic strategy. Finally, by using fuzzy DEMATEL method, importance and efficacy of each strategy according to criteria has been identified.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Strategy, Project Oriented Companies, Enterprise Resource Planning system, Fuzzy DEMATEL Method
  • Mirali Seyednaghavi, Mohsen Torabi Pages 789-816
    In the first phase of this study an indesigned model for electronic human resource management in government agencies based on new public services was explored by using software MAXQDA, then in the second phase, relationship between the elements of the theory were tested using software Smart PLS2. So the aim of this study is to design a model of electronic human resource management’s implementation at the Ministry of Communications and Information Technology. In this regard, according to Strauss and Corbin’s structured plan, five hypotheses were tested. Quantitative data analysis indicates that the pressures of the policies and global perspectives cause to move toward e-HRM. Among the contextual conditions macro structural mechanisms, considerations of actors, governance considerations have a significant impact on the strategy of new public services and therefore lead to the consequences of its implementation in public organizations. The findings suggest that e-HRM does not have a positive and meaningful impact on new public services, and in our country, although the recent political developments have somehow removed the gap between public policy makers, administrators, and the public, but it is still a long way to go.
    Keywords: Electronic human resource management, MAXQDA, Ministry of communication, information technology, new public services, Smart PLS
  • Maryam Yazdipour, Mehdi Alipour-Hafezi, Dariush Matlabi Pages 817-842
    The aim of this study is to identify the goals of governmental organizations in developing digital libraries. The used methodology is Grounded theory. This study used three step systematic method of the mentioned research method. Interview with 11 digital library manager help us to collect data. The collected data filtered by coding steps and demonstrated by Paradigm model. Results showed that settling user’s information needs, usage of digital library technology capability, presenting simple access to information resources and productivity promotion are the main purposes of developing digital libraries in governmental organizations. Also paradigm model showed that terms of intervention in developing digital libraries are research and education system, economic issues, and organizational limitations. Also underlying conditions are mechanism of organizations’ culture promotion. Outcomes are resolving user’s information needs, promoting user satisfaction, audience engagement, competition with search engines and big databases, information economy, cultural, societal and economic development, and organizational Excellence.
    Keywords: digital libraries, governmental organizations, digital library development
  • Fatemeh Sheikhshoaei, Nader Naghshineh, Sirous Alidousti, Maryam Nakhoda Pages 843-874
    Digital Library (DL) development is faced with many challenges which cannot be overcome all at once. In such cases which are so complex, maturity models are utilized. In a maturity model, features of a phenomenon are classified into few levels so that improving or realizing the features of each level is the prerequisite of going to the next level. DL can also be approached by maturity model more efficient and effective. Since the maturity model for DL has not been designed yet, first, a literature review of the DL and maturity models using a qualitative approach and meta-synthesis method was done. According to the findings of the literature review, the maturity characteristics of DL are proposed to be a basis for designing DL maturity model. Since the concept of maturity and DL is extensive and has several dimensions, meta-synthesis has been found as a suitable method for comprehensive integration of the models offered in other areas with the existing literature in the field of DL based on their interpretation. To do so, 68 papers, 38 in the field of DL and 30 in the field of maturity models in various fields, were selected from the available resources. By analyzing these papers, three categories, seven concepts, and 35 codes obtained as DL maturity features. Among these findings, the focuses of previous studies have been on the use of software/ hardware systems as supporter and enabler of DL and the DL content. The found features, in addition to be a basis for designing of digital library model, can be a tool in the hands of project managers of DL for assessing the status of their projects and planning to achieve higher levels of maturity.
    Keywords: Digital library, Maturity, Maturity Model, Meta-synthesis
  • Simin Hajiahmadi, Yaghoub Norouzi Pages 875-896
    Purpose
    The present study was an attempt to investigate the use of semantic technologies to organize information in digital library software systems.
    Methodology/Approach: The present study was a practical one which employed a descriptive survey method. The study sample consisted of three digital library software systems entitled Pars Azarakhsh, Parvan pajoh, and Payam Mashregh. Data were collected through a checklist including three sections: semantic technology architecture, tools and levels of implementation, and the types of information sources and their levels of use. The validity of the checklist was confirmed by experts. Cronbach's alpha was also used to estimate the reliability of the checklist and the index turned out to be 0.94. Data were analyzed by the descriptive statistics such as frequency, percentage, and analysis of variance
    Findings: The results indicated that digital libraries with respect to the application of semantic technology were not in good condition; therefore, they need to take all the weaknesses identified in this study into consideration. Software for IT architecture requires layers of meaning beyond their original design. In addition, regarding the languages implemented, semantic technology had very poor performance and none of the tools had this new technology to develop and implement. The majority of the tools employed were also in the initial stage of recognition. In many cases, information sources were kept outside of the databases and they had only text files for full-text search. On the whole, the software systems studied here were at the same level although they sometimes surpassed each other.
    Originality: The present study not only developed a checklist of the application of semantic technologies to organize information software digital library based on relevant literature and the experts, but also can make digital library software developers aware of their strengths and weaknesses, and the criteria and factors existing in this area in addition to the importance of each of them to help them in their own design and production in the future.
    Keywords: Semantic technology, Information organization, Digital libraries, Library software systems, Semantic organization
  • Alireza Mozafari, Dr Mohsen Haji Zeinolabedini, Fatemeh Pazooki Pages 897-925
    The aim of this study is to determine that how much the serials bibliographic records Catalogues of National Library and Archive of IR of Iran are compatible with the RDA.
    Method
    This study is an applied study which has been conducted using survey method and the descriptive-analytic approach (comparative). The research community consists of 14,600 serial records existing in Iran’s National Bibliography and the research sample consists of 375 records. Data collection tools are a checklist and the mapping table.
    Findings: the results showed that 14.7 percent of the existing data in the records under study are totally congruous with the RDA elements and 83.5 percent are not congruous with these elements. And also 1.8 percent of these data are relatively congruous with RDA elements. Block 1 with an average of 167 has the most congruous and block 4 with an average of 5 has the lowest compliance.
    Results
    Serials records have a small compliance with RDA rules. Block 1 has the highest and block 4 has the lowest compliance with the RDA elements. The main reason for being non-compliance is the emptiness of fields.
    Keywords: Serials cataloguing, Resource Description, Access (RDA), National Library, Archive of IR