فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 90، تابستان 1396)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 90، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور شیدایی، علیرضا طالب پور، علی رضاییان صفحات 927-948
    این مقاله با استفاده از منابع و خرد جمعی متخصصان و سایر فعالان این صنعت (فناوری اطلاعات) سعی در افزایش اثربخشی تصمیم ها و سیاستهای این حوزه دارد. برای دستیابی به این هدف، 107فناوری نوظهور و آینده، از گزارش های آینده نگاری و برنامه های تحقیقاتی اروپا، ژاپن، تایوان و شرکت «گارتنر» استخراج شد. سپس از بین این فناوری ها 69 فناوری ( که در چهارده حوزه موضوعی طبقه بندی شده بود) با تائید اعضای پانل خبرگان به عنوان ورودی دلفی، مورد استفاده قرار گرفت.
    در مرحله بعدی تحقیق با استفاده از روش دلفی، ابتدا در بخش پرسش های عمومی، موانع، چالش هایی که انتظار می رود فناوری اطلاعات به آن ها پاسخ دهد و سازمان های اثربخش در تحقیق و توسعه فناوری اطلاعات بر اساس نظر اعضای پانل تبیین گردید. سپس دیدگاه اعضای پانل دلفی نسبت به هر فناوری با شاخص های میزان اهمیت، زمان تحقق، وضعیت ایران و زمان استفاده گسترده در ایران، سنجیده شد. در بخش نتایج دلفی، نتایج به دست آمده در فرایند دلفی در سه بخش تحلیل اطلاعات فردی، پرسش های عمومی و پرسش های تخصصی در مورد هر فناوری گزارش شده است و در بخش پایانی توصیه هایی برای تصمیم گیران بر اساس استنباط محقق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، تحقیق و توسعه فناوری اطلاعات، آینده نگاری، فناوری های نوظهور، دلفی
  • مهشید التماسی صفحات 949-966
    هدف اصلی این مقاله، ارائه مدل مفهومی بازار کارای پایگاه های اطلاعاتی است، به عبارت دیگر این مقاله به دنبال آن است که نشان دهد، آیا بازار پایگاه های اطلاعاتی بازاری کاراست؟ بنابراین سه سئوال اساسی مطرح در این مقاله عبارتند از: مولفه های بازار کارا چیست؟ آیا بازار پایگاه های اطلاعاتی جزء بازارهای کار محسوب می شوندیا خیر؟ و مدل مفهومی ارتباط مولفه های بازارکارای پایگاه های اطلاعاتی چگونه است؟ روش شناسی: برای دستیابی به هدف این مقاله و پاسخگویی به سئوالات آن از روش تحلیل محتوای کیفی با تکنیک تحلیل محتوای تلخیصی استفاده شده است، که طی دو مرحله تقلیل داده ها و رمز گذاری آزاد مولفه های اصلی بازارهای کارا بدست آمد، سپس یک سیاهه وارسی تهیه و به مسئولان بازرگانی 9 پایگاه اطلاعاتی مهم ارسال شد تا براساس تجربیات خود به هریک از مولفه ها از 0 تا 5 امتیاز بدهند،
    یافته ها
    یافته های مرحله اول چهار مولفه: اطلاع محوری، خطی بودن، حجم معاملات و منطق و عقلانیت را به عنوان مولفه های اصلی بازارهای کارا نشان داد. یافته های سیاهه وارسی حاکی از آن بود که بازار پایگاه های اطلاعاتی را می توان در زمره بازارهای کارا به شمار آورد.
    نتیجه گیری
    براساس اولویت ارائه شده از سوی ناشران به هریک از مولفه های بازارهای کارا مدل مفهومی بازار کارای پایگاه های اطلاعاتی ترسیم شده است ترسیم شد.
    کلیدواژگان: بازار اطلاعاتی، پایگاه اطلاعاتی، بازار کارا، کارایی بازار، تحلیل محتوا
  • مهری صدیقی صفحات 967-988
    این پژوهش با هدف تحلیل وضعیت تولیدات علمی محققان ایرانی در سه حوزه فناوری اطلاعات، مدیریت، علم اطلاعات و دانش شناسی در صدد پرداختن به این مسئله است که مجموعه تولیدات علمی محققان ایرانی(نمایه شده در پایگاه استنادی «وب آوساینس» و در بازه های زمانی مختلف) در حوزه های فوق بر مبنای شاخص های کمی و کیفی علم سنجی چه وضعیتی داشته اند؟ همچنین در راستای آشنایی هرچه بیشتر با وضعیت همکاری علمی پژوهشگران این حوزه ها به مطالعه شبکه هم تالیفی این محققان با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی می پردازد. مجموعه داده های بازیابی شده بر مبنای شاخص های کمی و کیفی علم سنجی مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش تحلیل شبکه و نرم افزارهای مناسب، شبکه هم تالیفی تولیدات مورد بررسی، به تفکیک برای هر یک از حوزه های مورد مطالعه ترسیم شد. این شبکه در دو سطح کلان و خرد با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد بین شاخص کمی تعداد تولیدات علمی و شاخص کیفی تعداد استنادات، در حوزه های مدیریت و فناوری اطلاعات، همبستگی ضعیفی وجود دارد. این بدین معناست که در این دو حوزه افزایش تعداد مقالات لزوما منجر به افزایش تعداد استنادات نشده است در حالی که در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی بین این دو شاخص، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل شبکه هم تالیفی نشان می دهد میزان شاخص درجه تراکم و نیز انسجام شبکه در هر سه حوزه مورد مطالعه پایین بوده و نویسندگان ارتباطات اندکی با یکدیگر برقرار کرده اند. میانگین شاخص ضریب خوشه بندی شبکه های مورد بررسی بویژه در حوزه فناوری اطلاعات نشا ن دهنده تمایل نسبتا بالای اعضای شبکه به تشکیل خوشه های مختلف است. همچنین با تعیین شاخص های مرکزیت(درجه، بینیت و نزدیکی) نویسندگان هر یک از حوزه های مورد مطالعه، عملکرد آنها و نیز برترین نویسندگان برای هر یک ازشاخص های مذکور مشخص شد. نتایج این پژوهش می تواند با مشخص نمودن ابعاد همکاری علمی در هر یک از حوزه های مورد بررسی، در کمک به سیاست گذاری های پژوهشی تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، تحلیل شبکه اجتماعی، شاخص های علم سنجی، شبکه هم تالیفی
  • اعظم صفری، حسن بهزادی، ایرج رداد صفحات 989-1016
    وب به عنوان یکی از کانال های اصلی کسب اطلاعات است و موتورهای کاوش به عنوان متداول ترین روش دستیابی به این اطلاعات محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر تعیین سطح کمال مدل ذهنی دانشجویان از موتور کاوش گوگل است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع توصیفی - پیمایشی است. ابزارهای مورد استفاده برای گردآوری داده ها عبارتند از: مصاحبه نیمه ساختاریافته (با استفاده از مقیاس کمال مدل ذهنی لی، (2007) و سوالات طراحی شده) و مشاهده مستقیم (فیلم ضبط شده از رفتار اطلاع یابی کاربر). جامعه پژوهش نیز شامل دانشجویان در حال تحصیل کارشناسی ارشد در دانشگاه فردوسی در گروه فنی- مهندسی، علوم انسانی/اجتماعی بودند که از هر گروه 15 نفر (جمعا 30 نفر) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.
    یافته های پژوهش نشان داد که80 درصد دانشجویان مدل های ذهنی ناقص و 20 درصد دانشجویان مدل های ذهنی خوبی داشتند و البته هیچکدام از دانشجویان مدل های ذهنی کاملی نداشتند. آگاهی بیشتر دانشجویان از مولفه اطلاعات تخصصی/عمومی؛ پایگاه های اطلاعاتی چندگانه؛ مطابقت دادن؛ کاوش کلیدواژه ای؛ اعتبار و سندیت نتایج؛ در سطح خوبی بود. در مورد مولفه های محدودسازی/ بسط نتایج؛ الگوریتم رتبه بندی و مرتب سازی نتایج؛ آگاهی بیشتر دانشجویان در سطح متوسط بود و در مورد مولفه های اطلاعات محدود؛ صفحات/وب سایت های نمایه شده؛ راهنمای کاوش؛ عملگرهای بولی؛ سایر عملگرهای کاوش و پیشوندها؛ نشان ها و علائم نقطه گذاری؛ کاوش پیشرفته؛ تنظیمات کاوش؛ در سطح ضعیفی قرار داشت. همچنین بین سطح کمال مدل ذهنی و سطح تعامل تفاوت معناداری مشاهده شد و دانشجویانی که سطح کمال مدل ذهنی کامل تری داشتند، سطح تعامل مطلوب تری از خود نشان دادند.
    با توجه به یافته های پژوهش، ضروری است مقوله مدل های ذهنی به عنوان عامل تاثیرگذار بر رفتار اطلاع یابی کاربران در طراحی نظام های اطلاعاتی و نیز آموزش کاربران مورد توجه قرار گیرد. شناخت مدل های ذهنی کاربران، خطاها و نواقص و شکاف های دانشی آنها از نظام اطلاعاتی را آشکار می سازد که با این آسیب شناسی می توان در رفع آن اقدام کرد و اثربخشی نظام و آموزش ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: مدل ذهنی، موتور کاوش گوگل، سطح کمال، سطح تعامل
  • رویا پورنقی، علی جلالی دیزجی، مریم زندیه دولابی صفحات 1017-1042
    هدف
    امروزه کاربردهای سیستم اطلاعات مکانی به محیط کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی وارد شده و برخی کتابخانه های پیشرفته دنیا جهت بهبود استفاده از فضا و منابع موجود از مزایای جی آی اس بهره می گیرند. هدف پژوهش حاضر طراحی پایگاه مسیریابی در کتابخانه مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی به منظور تسهیل دستیابی کاربران به امکانات و خدمات کتابخانه است.
    روش
    روش پژوهش پیمایش توصیفی است و ماهیت پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد. در این پژوهش، داده های مورد نیاز از بخش های مختلف کتابخانه و با مطابقت اطلاعات واقعی با نقشه های موجود (مشاهده) گردآوری شدند. به منظور پیاده سازی، ورود داده ها و تشکیل پایگاه اطلاعات مکانی مسیریابی از نرم افزار آرک جی آی اس استفاده شد.
    یافته ها
    از آنجا که در پژوهش حاضر با شبکه عبور و مرور سر و کار داریم و چون مقادیر زمان برای راه ها غیر منفی است از الگوریتم دایجکسترا به منظور مسیریابی مبتنی بر زمان استفاده شد. بعد از ایجاد پایگاه اطلاعات مکانی مسیر، تعیین کوتاهترین مسیر در کمترین زمان امکانپذیر شد. از این سیستم برای درک بهتر چگونگی رسیدن کاربران به ورودی کتابخانه و دسترسی به امکانات کتابخانه ای در جهت افزایش سودمندی و کارآیی کتابخانه استفاده شد. این مسئله ایده جدیدی است که بکارگیری آن در کتابخانه های دنیا به تازگی آغاز شده است.
    کلیدواژگان: دسترسی، مسیریابی مبتنی بر زمان، مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی، الگوریتم دایجکسترا، سیستم اطلاعات مکانی
  • الناز حاجیان، سهیلا سردار صفحات 1039-1118
    پژوهش حاضر به شناسایی عوامل انگیزشی موثر بر تمایل کارکنان به تسهیم دانش پرداخته و تاثیر عوامل انگیزشی درونی و بیرونی را بر نگرش نسبت به تسهیم دانش و تمایل به تسهیم دانش صریح و ضمنی مورد بررسی قرار می دهد. همچنین از معتبرترین مدلهای پیش بینی رفتار به نام مدل رفتار برنامه ریزی شده به عنوان چارچوب نظری استفاده می گردد. بدین منظور تحقیق در دو مرحله انجام گرفت. ابتدا با توجه به ادبیات موضوع و مصاحبه اکتشافی عوامل شناسایی و در مرحله بعد تاثیر هر یک از عومل در غالب مدل معادلات ساختاری بررسی گردید.
    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی-پیمایشی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه آماری تحقیق، کارکنان شاغل در واحدهای ستادی شهرداری تهران می باشد که تعداد آنها در زمان انجام تحقیق حاضر 2230 نفر می باشد. روش نمونه گیری خوشه ایاست و حجم نمونه بر اساس جامعه و با استفاده از فرمول تعیین حجم کوکران 328 نفر تعیین می گردد که تعداد 35 نفر پاسخگو نبودند. برای تعیین پایایی پرسش نامه ها ضریب آلفای کرونباخ برابر 824/0 محاسبه گردید که حاکی از پایایی در سطح عالی می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است.
    در نهایت مدل ارائه شده تایید گردید. نتایج نشان داد عوامل انگیزشی بیرونی و درونی بر نگرش نسبت به تسهیم دانش تاثیر داشته و نگرش نسبت به تسهیم دانش بر تمایل به تسهیم دانش صریح و ضمنی در شهرداری تهران تاثیر دارد.همچنین عوامل انگیزشی بیرونی بر تمایل به تسهیم دانش ضمنی و عوامل انگیزشی درونی بر تمایل به تسهیم دانش صریح تاثیر دارد. عوامل انگیزشی بیرونی بر تمایل به تسهیم دانش صریح و عوامل انگیزشی درونی بر تمایل به تسهیم دانش ضمنی از طریق نگرش تاثیر دارند و در نهایت تمایل به تسهیم دانش ضمنی بر تمایل به تسهیم دانش صریح در شهرداری تهران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش درونی و بیرونی، نگرش، تمایل به تسهیم دانش ضمنی و صریح
  • فریبا نظری، زاهد بیگدلی، عواد جابرسواری صفحات 1043-1064
    این پژوهش با هدف بررسی رفتار استفاده و رضایتمندی دانشجویان تحصیلات تکمیلی از پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی با استفاده از نظریه لاندبرگ و هالتن انجام شد. روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی و جامعه پژوهش را 341 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1393 تشکیل می دادند. نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین رفتار استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی با استفاده هدفمند از پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی وجود دارد. همچنین رابطه معناداری بین رفتار استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی با انتخاب اگاهانه از پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی وجود داشت. نتایج حاصل از رابطه معناداری بین رفتار استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی با رقابت پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاه با دیگر پایگاه ها نیز تایید می شود و موید همبستگی قوی و تغییر همزمان دو متغیر رفتار استفاده دانشجویان با رقابت در پاسخگویی پایگاه اطلاعاتی علمی است. همچنین رابطه بین رفتار استفاده با برطرف کردن نیاز اطلاعاتی دانشجویان توسط پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی تایید می شود. رابطه معناداری بین رفتار استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی با داوری های ارزشی درباره مقاصد پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی نیز تایید می شود. و رابطه بین مولفه ها، بیشترین ضریب همبستگی (867/0) بین انتخاب آگاهانه و رفتار استفاده کننده و کمترین ضریب همبستگی (578/0) بین رفتار هدفمند و رقابت وجود داشت.
    کلیدواژگان: استفاده آگاهانه، استفاده هدفمند، برآوردن نیاز اطلاعاتی، رفتار استفاده، رقابت در پاسخگویی، نظریه لاندبرگ و هالتن، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
  • محمد شریفی تهرانی، جعفر باپیری، کوروش اسفندیار، علی چیت ساز صفحات 1065-1092
    هدف مقاله حاضر، مقایسه و رتبه بندی عملکرد نسبی وب سایت های گردشگری بر اساس متغیرهای رضایت، اعتماد، کیفیت و وفاداری الکترونیکی است. در این راستا، وب سایت دو شرکت اصلی ارائه کننده خدمات اقامت در هتل (ایران هتل آنلاین) و خدمات تورهای مسافرتی در ایران (شرکت توسعه گردشگری مارکوپولو) انتخاب و عملکرد آن ها بر اساس چهار متغیر فوق بررسی شد. این پژوهش شامل دو مرحله مجزا است که در مرحله اول، بر اساس پاسخ های نمونه آماری اساتید دانشگاهی و کارشناسان حوزه طراحی وب سایت (155 نمونه)، اوزان نسبی اهمیت متغیرهای فوق در تبیین عملکرد این وب سایت ها با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری (SEM) محاسبه شد. نتایج این مرحله حاکی از آن است که از دیدگاه نمونه آماری، به ترتیب متغیرهای کیفیت، وفاداری، اعتماد و رضایت الکترونیکی بیشترین تا کمترین تاثیر را بر عملکرد وب سایت های گردشگری دارند. در مرحله دوم، اوزان نسبی عملکرد این دو وب سایت بر اساس نظرات مشتریان فعلی آن ها (154 و 187 نمونه از هر وب سایت) با استفاده از روش های فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و همچنین بر اساس روش کیفی تحلیل محتوای این دو وب سایت محاسبه شد. بر این اساس، وب سایت مارکوپولو اوزان قوی تری را در همه چهار متغیر در مقایسه با وب سایت مقابل کسب کرد که نشان از برتری عملکرد آن در زمینه این چهار متغیر دارد. در نهایت بر اساس اوزان نسبی و ترکیبی دو روش SEM و فازی AHP می توان اظهار کرد که عملکرد وب سایت مارکوپولو در زمینه چهار متغیر کیفیت، رضایت، اعتماد و وفاداری الکترونیکی بهتر از عملکرد وب سایت هتل آنلاین است به طوری که وزن نسبی هر یک از دو وب سایت فوق به ترتیب 580/0 و 418/0 حاصل شد. روش مورد استفاده در این مقاله را می توان به عنوان یک روش آماری الگوبرداری از وب سایت های برتر به منظور توسعه عملکرد الکترونیکی بر اساس دیدگاه مشتریان و خبرگان معرفی کرد.
    کلیدواژگان: عملکرد نسبی وب سایت های گردشگری، اعتماد، رضایت، کیفیت و وفاداری الکترونیکی، الگوسازی معادلات ساختاری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فازی
  • تقی رجبی صفحات 1119-1142
    از اصطلاح نامه شیمی می توان به نقشه های مفهومی علم شیمی دست پیدا کرد. مقایسه و تجزیه و تحلیل اطلاعات علمی پایان نامه های شیمی با این نقشه های مفهومی، نقشه تحقیقات علمی شیمی کشور را به دست می دهد. به این ترتیب کاربرد جدیدی از اصطلاح نامه ها در تحلیل اطلاعات علمی پیشنهاد می شود. مهمترین مزیت استفاده از این روش دست یافتن به نقشه تحقیقات علمی در سطح جزیی ترین گرایشهای علمی در هر شاخه از علم است. نقشه تحقیقات علمی شیمی کشور می تواند در سیاستگذاری های کلان تحقیقاتی، ارتباط دانشگاه با صنعت و برنامه ریزی های آموزشی در مقاطع تحصیلات تکمیلی نقش کلیدی ایفا نماید. در مقاله حاضر ابتدا نقشه های مفهومی شیمی معرفی می شوند. سپس با استفاده از الگوهای بدست آمده از نقشه های مفهومی، اطلاعات علمی پایان نامه های شیمی موجود در پایگاه اطلاعات پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در یک دهه (1377-1388) تحلیل می شوند.
    کلیدواژگان: اصطلاح نامه شیمی، پایان نامه های شیمی، تحلیل اطلاعات، علم سنجی، نقشه مفهومی
  • ملوک سادات حسینی بهشتی، هادی عبدی قویدل صفحات 1143-1170
    یکی از پایه ای ترین مراحل پردازش خودکار متن، تشخیص خطاهای املایی و استانداردسازی نویسه ها است. بدون گذر از این مرحله، ذخیره سازی مستندات متنی با مشکلات متعددی مواجه می شود که این امر موجب اختلال در بازیابی ماشینی آنها می گردد. بدین ترتیب، متخصصین حوزه های پردازش زبان طبیعی و زبان شناسی رایانشی همواره در تلاش هستند تا با ارائه ی روش ها و الگوریتم های مطلوب انواع داده ها را در بوته ی پردازش قرار داده تا به داده ی استاندارد دست یابند. در زبان انگلیسی و برخی زبانهای دیگر، تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده است که به دنبال آن زبان فارسی نیز در این زمینه مورد تحقیق قرار گرفته است. این تحقیقات متعدد گاها در حد پژوهش به قوت خود باقی مانده و گاها در قالب محصول عرضه شده است. مقاله ی حاضر به طبقه بندی انواع روش ها و دادگان موردنیاز در این تحقیقات متعدد پرداخته و فرایند هرکدام از آنها را به طور خاص و نحوه ی سنجش میزان دقت پردازش آنها را به طور عام شرح می دهد. این مقاله همچنین نحوه ی عملکرد سامانه های تک زبانه ی فارسی را توصیف نموده و به نحوه ی برخورد آنها با چالش های زبان فارسی اشاره می کند.
    کلیدواژگان: تشخیص خطاهای املایی، استانداردسازی نویسه ها، طبقه بندی روش ها، سامانه های تک زبانه ی فارسی، چالش های زبان فارسی
  • اعظم سادات پرئی، حجت الله حمیدی صفحات 1171-1202
    با توجه به حجم عظیم داده های جمع آوری شده در سازمان ها و سیستم های نگهداشت و مدیریت اطلاعات که سبب شکل گیری انبار داده های بسیار بزرگ شده است، نیاز به استخراج الگو از متون هرروز بیشتر احساس می شود. متن کاوی یکی از مهم ترین روش ها در استخراج الگوی مناسب است که به وسیله اقتباس یا استخراج دانش از مجموعه ای از داده ها، به اهداف سازمان ها بسیار کمک می کند. این روش ها همچنین می توانند افق جدیدی را برای تجارت و حفاظت از مالکیت معنوی آثار نویسندگان به وجود آورند. در این مقاله بارویکرد جدیدی به کشف الگوهای متنی جهت سازمان دهی و تجزیه وتحلیل هوشمند متن می پردازیم. هدف اصلی بکارگیری از الگوی مناسب در جهت حفظ آثار نویسندگان، محققان و اسناد متنی است. با توجه به حجم آثار نویسندگان و سیستم های مدیریت اسناد، حجم اطلاعات در دسترس نیز به شدت افزایش یافته است. برای کشف دانش موجود در این داده ها که منفعت زیادی را برای کاربران اطلاعات به دنبال دارد روش‏های خاصی موردنیاز است که در حوزه داده‏کاوی به آن پرداخته شده است. بخش اعظم این داده های در دسترس به صورت متنی و بدون ساختار یا نیمه ساختارمند می‏باشند که برای استفاده از آن‏ها می توان علاوه بر روش‏های مورداستفاده در داده‏کاوی، از فناوری هایی مانند پردازش زبان طبیعی، تجزیه وتحلیل هوشمند و علم آمار بهره گرفت.
    کلیدواژگان: کاوش متن، مدیریت متن، مالکیت معنوی، استخراج اطلاعات، داده کاوی
  • جلال رضایی نور، فاطمه سادات لسانی صفحات 1203-1228
    سیستم های پیشنهاد دهنده بر اساس علایق و نیازمندی های مشتری، کالاها و خدمات متناسب را به او پیشنهاد می دهند. استفاده از این سیستم ها زمان جستجوی مشتری را کاهش داده و کیفیت انتخاب وی را بالا می برد. از طرفی استفاده از اطلاعات زمینه آگاه در سیستم پیشنهاد دهنده مانند زمان و مکان خرید و عادات رفتاری کاربر به ارتقای کیفیت و افزایش رضایتمندی مشتری کمک می کند. مشتری های مختلف علایق و نیازهای متفاوتی دارند، به همین دلیل فاکتورهای موثر بر خرید در آن ها متفاوت می باشد. کشف نیازهای مشتری بدون پرسش مستقیم از او و به وسیله پردازش اطلاعات زمینه ای، به افزایش کیفیت سیستم پیشنهاددهنده منجر می شود. در این مقاله، یک سیستم پیشنهاد دهنده زمینه آگاه برای انتخاب گوشی تلفن همراه در گوشی های مجهز به سیستم عامل اندروید طراحی و پیاده سازی شده است. این سیستم با استفاده از حسگرهای گوشی تلفن همراه کاربر اطلاعات زمینه ای او را استخراج می کند. سپس با استفاده از اطلاعات زمینه ای به دست آمده شاخص های غیرموثر بر خرید گوشی جدید را حذف می کند. در نهایت درخت سلسله مراتبی شاخص ها را ایجاد کرده و با استفاده از اطلاعات کاربر و ماتریس مقایسات زوجی به وزن دهی شاخص های موثر می پردازد. در نهایت گوشی مناسب فرد به او پیشنهاد داده می شود. این سیستم با ترکیب روش غیرجبرانی حذفی و روش جبرانی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به انتخاب و پیشنهاد گوشی مناسب فرد می پردازد. در نهایت سیستم پیشنهاد دهنده زمینه آگاه در اختیار مشتریان گوشی تلفن همراه قرار گرفته و دو فاکتور رضایت از نتایج پیشنهادات و رضایت از رابط کاربری مورد ارزیابی قرار گرفته است. هم چنین یک پیشنهاددهنده سنتی و غیرزمینه آگاه نیز در اختیار آن ها قرار می گیرد تا این دو فاکتور در دو سیستم با هم مقایسه شود. در نهایت نشان داده می شود که استفاده از اطلاعات زمینه ای، کیفیت پیشنهادات و رضایت مشتری را افزایش داده است. هم چنین به دلیل کاهش تعداد فاکتورهای موثر بر خرید و در نتیجه کاهش تعداد مقایسات زوجی، رضایت مشتری از رابط کاربری را نیز اندکی افزایش داده است.
    کلیدواژگان: سیستم های پیشنهاد دهنده، زمینه آگاه، انتخاب گوشی تلفن همراه، روش تحلیل سلسله مراتبی، روش غیر جبرانی حذفی
|
  • Mansoor Sheydaee, Alireza Talebpour, Ali Rezaeian Pages 927-948
    The research utilizes resources and the wisdom of the crowd of IT experts and other participants in industry to increase the effectiveness of policies and decisions in the area. To achieve this goal, 107 future and emerging technologies from foresight reports, and research programs in Europe, Japan, Taiwan and Gartner firm were extracted. Then out of these technologies, 69 cases (categorized in 14 subject areas) were acknowledged by expert's panel for applying as the Delphi inputs.
    By, using the Delphi method (two round), IT R&D barriers, challenges that are expected to respond and effective organizations in IT R&D investment, and prioritized has been determined according to the panel members. Then, panel member view about each technology was evaluated by Criteria - including: degree of expertise, Importance, Forecasted time of technological realization (in the word) and widespread use of technology in Iran, Iran's status in the life cycle of knowledge and, Impact of technology in IT applications area.
    The results of the Delphi process was reported in national level, include: Delphi panel members demography, public questions and specialized questions for each of the technologies. Finally the research provides some recommendations for decision makers.
    Keywords: IT industry, IT research, development, Foresight, Emerging Technologies
  • Mahshid Eltemasi Pages 949-966
    Purpose
    The main purpose of this article is conceptual modeling of market efficiency of information databases, there are 3 main questions in this article: 1) what are the components of the efficient market? 2) Is the database markets an efficient market? 3) How is the mental model of the efficient market databases?
    Methodology
    In order to achieve that, summarizing content analysis techniques was used by reviewing literatures during the two-step analysis, and coding processes extracted the main components of efficient markets, then provided a check list from component and sent to business unit managers of 9 major databases. Finding: We found that fourth categories for information database efficient markets: Linearity is most important and then to order, are logic and rationality, and Information-centric, trading volume reached fourth place, so we can say the information database markets are efficient, and findings of check list showed that the market for databases can be regarded as efficient markets.
    Results
    and therefore we traced the conceptual model of efficient markets in Information Databases.
    Keywords: Information Market, Databases, Efficient market, Market Efficiency
  • Mehri Sedighi Pages 967-988
    The aim of this study is to analyze of the status of Iranian scientific production in selected areas related to science and Information technology included information technology, management, and library and information science by scientometric and social network analysis indicators. This research looks at the approach of the scientific outputs of Iranian scholars indexed in WOS database. In order to identify the status of the scientific cooperation between researchers, the co-authorship network of these researchers has been studied. After reviewing the literature, all records related to the selected areas were extracted from WOS database.Then the retrieved data sets were examined based on quantitative indicators (the number of scientific outputs) and qualitative indicators (the number of citations, h-index, etc.). Finally, the co-authorship network for each of the fields was drawn using network analysis method and appropriate software. This network was examined using social network analysis indicators such as density, clustering coefficient and centrality. The degree density of the co-authorship network in all three areas is down, and the authorships (nodes) have little communication with each other. The average of clustering coefficient index of the networks, especially in the field of information technology, represents a relatively high tendency of the network members to form different clusters. As well as by determining the centrality (degree, betweenness and closeness) of authors, their performance and the best writers for each of these indices were found. The results of this research can be effective in research policies by determining the dimensions of scientific cooperation in each of the studied areas.
    Keywords: scientific products, social network analysis, scientometric indicators, co-authorship network
  • Azam Safari, Hassan Behzadi, Iraj Radad Pages 989-1016
    The World Wide Web (WWW) is a major channel of getting information and web search engines are the most popular way of accessing information. This study aims to investigate master students’ mental model completeness level of Google web search engine. From the methodological perspective, this research is a practical one based on survey method. The sample population consisted of 30 master students from Ferdowsi University in engineering science, humanity/social sciences which selected purposefully and participated voluntarily. The main tools for gathering data are semi-structured interview (based on mental model completeness scale (Li, 2007) and designed questions) and direct observation.
    The results demonstrated that 80% of students had incomplete mental models and 20% of them had good mental models and none of them showed a complete mental model. The majority of student's perception was good in Specific/General Info, Multiple Type of Databases, Matching Process, Keyword Searching and Info Authority. The majority of student's perception was moderate in Restricting/Broadening and Ranking/Sorting. But the majority of student's perception was poor in Limited Info, Indexed Pages/Sites, Search Assistance, Boolean Operators, Search Operators & Prefixes, Punctuation & Symbols, Advanced Search and Search Setting. There was a significant difference between mental model completeness level and interactivity level. That is, the students having the better mental model, showed better interactivity level.
    According to the findings, it is necessary to consider mental model as a factor affecting information seeking behavior, in designing information systems and training users too. Understanding user's mental models reveal their errors, misconceptions and knowledge gaps; and by this pathology, it is possible to correct these faults and flaws and increase the effectiveness of the system and training.
    Keywords: mental model, Google search engine, completeness level, Interactivity level
  • Roya Pournaghi, Ali Jalali Dizaji, Maryam Zandieh Dolabi Pages 1017-1042
    Objective
    Nowadays, Geographic information systems applications entered in libraries and information centers and some advanced libraries in the world use the benefits of GIS in general to improve the space and resources. The present study aimed to implement a way finding system in order to facilitate the users’ access to the facilities and services in the library of the Agriculture Scientific Information and Documents Center.
    Method
    It is an applied research, in which the required data were gathered from different sections of the library through the survey-descriptive method and observation technique for the correspondence between real information and the available maps. Data were entered, analyzed and the results were implemented through the Arc GIS software on the maps.
    Finding: The illustrated maps had shown that they might be helpful in gaining a better understanding of the users’ access to the library entrance and facilities in order to improve its utility and efficiency. This is a new idea that just started using it in the libraries of the world. Since the study dealing with the network traffic and the amount of time for non-negative ways, Dijkstra’s algorithm was used to Time-Based Way finding. After creating the database, Determine the shortest path was the least time possible
    Keywords: Access, Time-Based Way finding, Agriculture Information, Scientific Documents Center (ASIDC), Dijkstra's algorithm, Geographical Information System (GIS)
  • Elnaz Hajian, Soheila Sardar Pages 1039-1118
    This study aimed to identify the motivational factors affecting the willingness of employees to share knowledge and examine intrinsic and extrinsic motivational factors influences on attitudes toward knowledge sharing and explicit and implicit knowledge sharing intention. Also, planned behavior pattern is used as a theoretical framework. This research was conducted in two phases. First, factors identified according to the literature review and exploratory interviews, then the impact of each factor was evaluated in terms of structural equation modeling. This is an empirical research and the research method is descriptive survey. Data was collected using a questionnaire and interview. The study was staff working in administrative units of Tehran and the number at the time of study was 2230 people. Cluster sampling method and sample size based on population and using formula Cochran of 328 people determined that 35 persons were not held accountable. To determine the reliability of questionnaires, Cronbach's alpha coefficient was calculated to 824/0 which it was found is at a high level. Data analyzed by SPSS and LISREL software. Finally, the proposed pattern was confirmed. The results showed that the intrinsic and extrinsic motivational factors influence on the attitude of employees and the attitude influence on tacit and explicit knowledge sharing intention. Also, extrinsic motivational factors influence on tacit knowledge sharing intention and intrinsic motivational factors influence on explicit knowledge sharing intention. Extrinsic motivational factors influence on explicit knowledge sharing intention and intrinsic motivational factors influence on tacit knowledge sharing intention by the attitude and tacit knowledge sharing intention influence on explicit knowledge sharing intention.
    Keywords: intrinsic, extrinsic motivation, attitude, tacit, explicit knowledge sharing intention
  • Fariba Nazari, Zahed Bigdali, Avad Savari Pages 1043-1064
    This study aimed to investigate postgraduate students’ behavior in using Scientific Information Database (SID) through Lundberg and Halton theory. The research design was survey and descriptive. The population included 3491 postgraduate students at Shahid Chamran University in 2014 using krejcie and morgan table and stratified random sampling based on the population proportion at different faculties. Finally, 346 postgraduate students were selected as the sample. The results revealed a meaningful correlation between postgraduate students’ use behaviour and targeted use of SID. There was also a meaningful correlation between their use behaviour and the informed selection of SID. The findings indicated a meaningful correlation between postgraduate students’ use behaviour and the competition of SID with other databases. This confirms the strong correlation between the two variables and also simultaneous changes of the two variables, i.e. students’ use behaviour and the competition for the accountability of databases. Moreover, it was found that there was a significant relationship between use behaviour and meeting the information needs of postgraduate students through SID. In addition, use behaviour and value judgments of cultural intentions of SID had a significant correlation. Among the variables, the highest correlation coefficient was between informed selection and user’s behaviour (r = 0.867) and the lowest correlation coefficient was between purposeful behaviour and competition (r = 0.578).
    Keywords: database, Lundberg, Hulten theory, SID, Ahvaz Shahid Chamran University, informed use
  • Mohammad Sharifi-Tehrani, Jafar Bapiri, Kourosh Esfandiar, Ali Chitsaz Pages 1065-1092
    The present research aims to rank the relative performance of tourism websites in terms of e-satisfaction, e-trust, e-quality, and e-loyalty. To this end, two major Iranian travel websites providing accommodation (Iran Hotel Online) and tour packages (Marcopolo Corporation) are chosen and their performance is evaluated based on the above variables. This research comprises two separate surveys, first of which based on the university professors’ and websites designers’ reports (155 samples) and through structural equation modeling (SEM) examined the relative weight of variables in explaining the performance of websites. The results of this survey indicate that e-quality, e-loyalty, e-trust, and e-satisfaction have the strongest impact on the websites’ performance, respectively. In the second survey, based on websites existing e-customers’ reports (two categories of 154 and 187 samples) and also qualitative analysis of the websites’ characteristics, relative weights of the websites’ performance are calculated using fuzzy analytical hierarchical process (AHP). The findings served to inform that Marcopolo website obtained stronger weights for all four variables compared with Iran Hotel Online, indicating its higher performance in all variables. In particular, this advantage is strongly felt in the case of trust variable that might be well attributed to its more well-established brand. At the end, both weights are synthesized (0.580 and 0.418 for Marcopolo and Iran Hotel Online, respectively) and the websites’ performance is ranked indicating that Marcopolo website’s performance is higher than its counterpart in the all four variables. The current paper contributes to the literature by yielding some insight into how to benchmark websites performance in order to improve e-performance based on customers’ and experts’ perspectives.
    Keywords: Relative performances of tourism websites, e-trust, e-satisfaction, e-quality, e-loyalty, Structural equation modeling, Analytical hierarchical process, Fuzzy
  • Taghi Rajabi Pages 1119-1142
    The Concept maps of Chemistry can be obtained from the thesaurus of Chemistry. Analysis of information in the chemistry field of science at the graduate level is done, based on the comparing and analysing the Chemistry dissertations by using this maps. Therefore, the use of thesaurus for analysing scientific information is recommended. The major advantage of using this method, it is possible to obtain a detailed map of all academic researches across all branches of science. The researches analysis results in chemical science can play a key role in developing strategic research policies, educational programming, linking universities to industries and postgraduate educational programming. This paper will first introduce the Concept maps of Chemistry. Then, the emerging patterns from the Concept maps of Chemistry will be used to analyse the trend in the academic dissertations in Chemistry, using the data collected and stored in our database at Iranian Research Institute for Information Science and Technology(IranDoc) over the past 10 years (1998-2009).
    Keywords: Chemistry Dissertation, Concept Map, Information Analysis, Scientometrics, Thesaurus of Chemistry
  • Molouk Sadat Hosseini Beheshti, Hadi Abdi Ghavidel Pages 1143-1170
    One of the most primary phases of automatic text processing is spelling error detection and grapheme normalization. Storing textual documents faces several problems without passing this phase, which causes a disturbance in retrieving the documents automatically. Therefore, specialists in the fields of natural language processing and computational linguistics usually make an attempt to sample various data through presenting ideal methods and algorithms in order to reach the normalized data. Several researches have been conducted on English and some other languages, which have been followed by a certain amount of researches on Farsi too. Sometimes, these several researches have remained to be a pure study and sometimes they have been released as a product. This paper carries out the categorization of the different methods and essential datasets in these researches and depicts each category individually and the evaluation measurements methods generally. Moreover, it describes the performance of the monolingual Farsi systems and the way they meet the Farsi challenges.
    Keywords: spelling error detection, grapheme normalization, categorization of the methods, monolingual Farsi systems, Farsi language challenges
  • Azam Sadat Parei, Hodjat Hamidi Pages 1171-1202
    Regarding the fact that stored data occupies a large space in organizations and retention systems and information management that has been resulted in gigantic data warehouses, extract the appropriate model need is felt increasingly. Text mining is one of the most significant methods for extracting a useful and appropriate model that helps organizations achieving their goals through extraction and adaption f knowledge out of data sets. Those methods allow for a new horizon for trading and protecting intellectual property of authors’ works. In this paper, a new approach is needed to decipher the text patterns to organize and intelligent text analysis. The main purpose of applying the proper method of preserving the works of writers, scholars and text documents. Regarding the number of those works and documentary management systems the size of available data has been increased considerably. In order to uncover the implicit knowledge out of this data with considerable usefulness for users a specific method is required that has been practiced in the data mining field. Much of this data is unstructured or semi-structured text are available which allow one to use it can be used in addition to data mining methods, technologies such as natural language processing, intelligent analysis and Science Statistics used.
    Keywords: text search, text management, intellectual property, information extraction, data mining
  • Jalal Rezaeenour, Fatemeh Sadat Lesani Pages 1203-1228
    Recommender systems suggest proper items to customers based on their preferences and needs. Needed time to search is reduced and the quality of customer’s choice is increased using recommender systems. The Context information like time, location and user behaviors can enhance the quality of recommendations and customer satisfication in such systems. In this paper a context aware recommender system is designed and implemented in android smart phones to help customers selecting mobile phones. The system removes ineffective criteria on user’s purcheses using customer mobile phones’s sensor data. Then creates analytic hierarchy processing tree and computes weights. Finally the recommender system recommends proper mobile phone to user. The system selects and recommends suitable phones using combination of elimination method and analytic hierarchy processing (AHP). The context aware recommender system is used by mobile phone customers to assess recomendation satisfication and user interface design satisfication. In addition a traditional non-context aware recommender system is used by users to compare the recommendation results in two different systems. We concluded that using context information can improve the recommendation quality and user satisfication. Because of decreasing criteria and pair-wised comoarisions, the user interface design satisfication is improved a little too.
    Keywords: Recommender System, Context Aware, Mobile Phone Selection, Analytic Hierarchy Processing (AHP), Elimination Method