فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 92، زمستان 1396)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 92، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهدی علیپور حافظی*، هادی رمضانی، عصمت مومنی صفحات 453-486
    پژوهش حاضر با هدف ترسیم نقشه دانش تولیدات علمی ایران در حوزه کتابخانه های دیجیتالی انجام شد. رویکرد این پژوهش علم سنجی است، و از تحلیل هم رخدادی واژگان و شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شد. تعداد 554 مدرک علمی شامل کتاب، مقاله تالیفی، مقاله همایش های داخلی و خارجی، و پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری داخل ایران در تمامی رشته های علمی که تا پایان سال 1392 به موضوع کتابخانه های دیجیتالی پرداخته بودند، مطالعه شد. از سیاهه موضوعی برای گردآوری داده ها و از نرم افزارهای گفی و وی. ا. اس. ویوور جهت مصورسازی و تحلیل شبکه های موضوعی استفاده شد. زمینه های تحقیق و توسعه در کتابخانه های دیجیتالی به 10 حوزه و 59 زیرحوزه دسته بندی شدند. گروه های موضوعی «ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی؛ محتوا و مجموعه های دیجیتال؛ معماری، سیستم ها، ابزارها و فناوری ها و…» حوزه های پربسامد و زیرحوزه های موضوعی «ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی؛ فراداده؛ حفاظت و امنیت محتوا و…» موضوعات مرکزی و هسته در شبکه موضوعی را شکل دادند؛ و زیرحوزه های موضوعی «استانداردهای نشر الکترونیکی؛ استفاده از تاکسونومی ها برای ایجاد دسترسی سازمان یافته به مخازن دیجیتالی متنوع؛ سیستم های حفاظت دیجیتالی؛ اشتراک دانش؛ و…» جزو خلاءهای پژوهشی مطالعات کتابخانه های دیجیتالی در ایران هستند. نتایج پژوهش گویای این است که پژوهش های اندکی از منظر فنی و کاربردی به آن پرداخته اند. نتایج نشان دادند که ساختار هم رخدادی حوزه ها با طی حدود دو دهه از مطالعات این حوزه در ایران نسبت به پژوهش های بین المللی از بلوغ کافی برخوردار نبوده و همبستگی مفاهیم درون خوشه ها اندک و نامتوازن است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، هم رخدادی واژگان، علم سنجی، نقشه علمی، متن کاوی
  • ساناز رهروانی، مهدیه میرزابیگی*، جواد عباس پور صفحات 489-516

    ادراک آیکون ها به عنوان یکی از مهمترین اجزای رابط کاربر گرافیکی سامانه های اطلاعاتی تحت تاثیر عوامل مختلف فردی و محیطی می باشدکه از جمله این عوامل می توان به مدل ذهنی کاربران اشاره کرد. هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر مدل ذهنی کاربران از آیکون های رابط کاربر نرم افزارهای کتابخانه دیجیتال ایران است. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی است و به شیوه کمی و کیفی انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساخت یافته است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز، و کتابداران کتابخانه های دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد 174 نفر است. یافته ها نشان داد مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مدل ذهنی کاربران از آیکون ها 4 مقوله «تجربه کاربران» ، «کارکرد آیکون» ، «مشخصه های ظاهری آیکون» و «بافت آیکون» می باشند. مقوله «تجربه» شامل آشنایی و تجربه قبلی کاربران و مقوله «کارکرد آیکون» شامل تطابق کارکرد آیکون با شکل، اشاره آیکون به کارکرد غیرمتداول و شناخته نشده نسبت به کارکرد متداول، کارکرد مشترک در نرم افزارهای مختلف و کارکردهای تخصصی برخی آیکون ها می شود. مقوله «مشخصه های ظاهری آیکون» به رنگ، اندازه، وضوح، زمینه و پیچیدگی آیکون برمی گردد. تاکنون پژوهشی در ایران به موضوع عوامل موثر بر مدل ذهنی کاربران از آیکون های نرم افزارهای کتابخانه دیجیتال نپرداخته است. شناسایی عوامل موثر بر مدل ذهنی کاربران می تواند به طراحان نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتال کمک کند تا آیکون هایی طراحی کنند که با مدل ذهنی کاربران مختلف همسویی بیشتری داشته باشد و در نهایت رضایت کاربران را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مدل ذهنی، آیکون، رابط کاربر، نرم افزارهای کتابخانه دیجیتال
  • مریم شاه منصوری، اکبر نبی الهی*، ناصر خانی صفحات 517-548

    برای رسیدن به اهداف استراتژیک، ماموریت ها و وضع مطلوب فناوری اطلاعات، سازمان ها نیازمند برنامه جامع و مناسبی هستند؛ بر این اساس، برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات به عنوان یک جزء از برنامه ریزی استراتژیک سازمان مطرح می گردد. برنامه ای که برای هر سازمان، منشور و برنامه کلان سازمان در زمینه سیستم های اطلاعاتی و به طور کلی فناوری اطلاعات می باشد. یکی از پرسش های بنیادی در این حوزه این است که موفقیت برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات از چه عواملی متاثر است. این پژوهش برای پاسخگویی به این پرسش انجام شده است. در این راستا عوامل موثر برموفقیت برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات را می توان بر اساس معیارهای مختلف تقسیم بندی کرد، دراین تحقیق با استفاده از مدل TOE متغیرها به سه دسته عمده تقسیم شده اند که عبارتند از: عوامل تکنولوژیک، عوامل سازمانی و عوامل محیطی، که هر یک از این عوامل دارای بعدهای مربوط به خود می باشند. پژوهش حاضر در شرکت ملی نفت ایران و شرکت تابعه ی آن (شرکت ملی حفاری اهواز) صورت گرفته است و جامعه آماری مورد مطالعه مدیران، مشاوران، روسا و کارشناسان فناوری اطلاعات این شرکت به تعداد 101 نفر بودند، که به دلیل کم بودن افراد جامعه آماری، نمونه آماری برابر با جامعه آماری و 101 نفر در نظر گرفته شد. جهت گرد آوری داده ها پرسشنامه ای طراحی شد که روایی آن مورد بررسی و تایید قرار گرفت و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ مقدار 96/0 برآورد شده است. داده ها نیز با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS تحلیل شده اند. مدل کلی با معیار جی. ا. اف 62%، دارای برازش قوی توصیف شد و از 8 فرضیه پژوهش 5 مورد تایید و 3 مورد تایید نگردید. رابطه بین زیرساخت سیستم های اطلاعاتی، مدیریت دانش، مشارکت، ارزیابی محیطی و زمینه محیطی با موفقیت برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات تایید شد و رابطه بین بلوغ سیستم های اطلاعاتی، مدیریت تغییر و هماهنگی با موفقیت برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات تایید نگردید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، فناوری اطلاعات، برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، موفقیت
  • حمیدرضا بزی*، علیرضا حسن زاده، علی معینی صفحات 549-588

    رایانش ابری، یک پارادایم رایانشی توزیع شده در مقیاس بزرگ است که نقش بسزایی در چابکی و نوآوری سازمانها دارد. این فناوری سبب کارایی هزینه، کاهش زمان دسترسی به بازار، سادگی استفاده، انعطاف پذیری و وفق پذیری در مقابل تغییرات محیطی می شود. در طول سالیان گذشته اهداف سازمانها از بهره مندی مزایای اولیه این فناوری مانند صرفه جویی هزینه به افزایش چابکی و نوآوری سازمان و پیاده سازی مفاهیمی مانند سازمان باز، نوآوری باز و غیره تکامل یافته است. علی رغم مزایا و فرصتهایی که این فناوری در اختیار سازمانها قرار می دهد اما هنوز در بسیاری از سازمانها بخصوص کشورهای در حال توسعه، اتخاذ این فناوری به کندی رخ می دهد. مشکل این است که اکثر پژوهشها در زمینه اتخاذ رایانش ابری به بررسی اثر تعداد محدودی از عوامل پرداخته و مدیران بدلیل عدم اطمینان از جامعیت عوامل درنظر گرفته شده به استفاده کاربردی از آنها نمی پردازند، لذا جهت رفع این نقصان، این پژوهش با بررسی پژوهشهای گذشته با رویکرد نظام مند، برای اولین بار از رویکرد فراترکیب جهت تحلیل و ترکیب عاملهای مختلف و ارائه چارچوبی جامع، استفاده نمود. در این پژوهش با بررسی بیش از 2381 مقاله مجلات و کنفرانسهای معتبر در ارتباط با مبانی نظری موضوع، دسته بندی های مختلف شاخصها و عوامل موثر بر اتخاذ فناوری رایانش شناسایی شده و با استفاده از روش کیفی فراترکیب، چارچوب اولیه از این عوامل شامل نه حوزه (مقوله) اصلی و بیست زیر حوزه تدوین گردید و سپس با استفاده از نظر خبرگان عرصه فناوری رایانش ابری که به روش هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شده بودند، با تشکیل گروه متمرکز (کانونی) ، اعتبارسنجی و نهایی سازی شد. این چارچوب به مدیران سازمانها کمک می نماید تا قبل از پیاده سازی فناوری، دید جامعی از عوامل موثر بر اتخاذ فناوری کسب نموده و جهت مدیریت موثر هر عامل، برنامه ریزی راهبردی انجام دهند.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، اتخاذ و پذیرش، نوآوری، فراترکیب
  • سعیده روحمند، محمدرضا اسمعیلی گیوی*، علی اصغر پور عزت صفحات 589-614

    هدف پژوهش حاضر اولویت بندی کیفیت خدمات مراکز خدمات اطلاعاتی براساس مدل کانو و تاثیر عملکرد نامتقارن است. پژوهش حاضراز نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی به شیوه مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه تهران بود که در نیم سال دوم تحصیلی سال 1394-1395 به کتابخانه مرکزی دانشگاه مراجعه کرده و از خدمات آن استفاده نمودند. طبق اعلام واحد آمار کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران تعداد این مراجعین 137042 بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 375 نفر محاسبه شد. تعداد 376 پرسشنامه در چارچوب نمونه گیری طبقه ای تصادفی گردآوری گردید. داده های خام بدست آمده از جامعه آماری با استفاده از آزمون آماری و نیز فرمول تبدیل طیف لیکرت به مدل کانو و نیز فرمول های تاثیر عملکرد نامتقارن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج کلی نشان داد ویژگی «تاثیر خدمات» در گروه خدمات عملکردی با عملکرد پایین قرار دارد، ویژگی «کنترل اطلاعات» در گروه خدمات انگیزشی با عملکرد پایین قرار دارد، و ویژگی «فضا و مکان کتابخانه» در گروه خدمات اساسی با عملکرد بالا قرار دارد. اولویت بندی اقدامات مربوط به افزایش کیفیت خدمات کتابخانه با توجه به ابعاد لایب کوآل به این شرح است: (1) افزایش سطح عملکرد ویژگی «تاثیر خدمات» از سطح عملکرد پایین به سطح عملکرد بالا؛ (2) افزایش سطح عملکرد ویژگی «کنترل اطلاعات» از سطح عملکرد پایین به سطح عملکرد بالا؛ و (3) حفظ سطح عملکرد ویژگی «فضا و مکان کتابخانه».

    کلیدواژگان: لایب کوآل، مدل کانو، تجزیه و تحلیل تاثیر عملکرد نامتقارن، مرکز تامین اسناد و تامین منابع علمی دانشگاه تهران
  • فاخته منصوبی، فرامرز سهیلی*، ثریا ضیایی صفحات 615-638

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی دیدگاه اعضای هیات علمی و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و علوم وابسته به فناوری اطلاعات دانشگاه های اصفهان در مورد متغیرهایی درباره معماری اطلاعات است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش، که بر اساس سرشماری انجام گردید، کلیه اعضای هیات علمی و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و علوم وابسته به فناوری اطلاعات دانشگاه های منتخب اصفهان که در سال 1394 مشغول به کار بوده اند، می باشد که جمعیت آنها بالغ بر 110 نفر بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس پنج درجه ای طیف لیکرت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که دیدگاه اعضای هیات علمی و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و علوم وابسته به فناوری اطلاعات دانشگاه های منتخب اصفهان در بیشتر موارد در متغیرهای مورد نظر پژوهش درباره معماری اطلاعات متفاوت است. تنها در ارتباط با تاثیر در بهینه سازی سرمایه گذاری سازمانی در فناوری اطلاعات نمی توان گفت که دیدگاه آنان متفاوت است. در نهایت نتیجه پژوهش نشان می دهد که معماری اطلاعات از دو رویکرد معماری اطلاعات سازمانی و معماری اطلاعات تجربه کاربر، مد نظر اعضا هیات علمی و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و علوم وابسته به فناوری اطلاعات است. و بهترین پیشنهاد برای سازماندهی اطلاعات، با توجه به معماری اطلاعات، ایجاد سیاهه وارسی از سطح زیر ساخت تا سطح رابط کاربری می باشد.

    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، معماری سازمانی اطلاعات، سازماندهی اطلاعات
  • سید مهدی طاهری*، رضا نیکزاد بهله، میترا صمیعی صفحات 639-658

    پژوهش حاضر، با هدف تبیین واکنش موتورهای کاوش وب به پیشینه های فراداده ای مبتنی بر روش ترکیبی داده های خرد و روش داده های پیوندی با رویکرد تجربی انجام شد. جامعه پژوهش را 200 پیشینه فراداده ای در قالب دو گروه گواه و آزمون با تعداد پیشینه ی برابر تشکیل می دادند. پیشینه های یاد شده به روش نمونه گیری تصادفی، از میان پیشینه های فراداده ای دروازه اطلاعاتی کنسرسیوم محتوای ملی انتخاب شدند. در گروه آزمون، 100 پیشینه فراداده ای انتخاب شده با رویکرد ترکیبی بر مبنای دو روش داده های خرد، به عنوان بهترین روش تولید خرده های غنی، و داده های پیوندی (قالب آردی اف/ ایکس ام ال) ایجاد، و در گروه گواه، 100 پیشینه بدون تغییر و با قالب اولیه آماده، و بر روی وب سایت http: //ww. rnikzad. ir منتشر شدند. سپس وب سایت بیان شده به صورت مستقیم و بر اساس روش های توصیه شده، به موتورهای کاوش گوگل و بینگ معرفی شد. با استفاده از سیاهه وارسی، وضعیت نمایه پذیری و پیدانمایی پیشینه های فراداده ای هر دو گروه در محیط موتورهای کاوش انتخابی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است، موتورهای کاوش گوگل و بینگ ارزش های عناصر پیشینه های فراداده های گروه های گواه و آزمون را نمایه سازی کردند، و پیشینه های مرتبط را با جستجوی ارزش های عناصر فراداده ای در نتایج جستجو پدیدار می نمایند، اما نمایش آنها به شکل معنادار و همانند پیشینه های فراداده ای تولید شده فقط مبتنی بر روش های تولید خرده های غنی نبود. به عبارت دیگر، نرم افزارهای خزنده-نمایه ساز موتورهای کاوش وب توانایی شناسایی و تشخیص برچسب های (عناصر) توصیه شده براساس روش داده های خرد را که در قالب چارچوب توصیف منبع (آر دی اف) ، به عنوان چهارچوب و بستر نحوی روش داده های پیوندی، پیاده سازی شده اند، ندارند، و به پیروی از آن، این پیشینه ها را در نتایج جستجو به صورت معنادار نمایش نمی دهند. بنابراین موتورهای کاوش وب با وجود تلاش برای ایجاد وب معنایی، سازگاری کامل با استانداردهای وب معنایی ندارند.

    کلیدواژگان: پیشینه های فراداده ای، نمایه پذیری، پیدانمایی، روش داده های خرد، روش داده های پیوندی، موتورهای کاوش وب
  • مرضیه زرین بال* صفحات 659-686

    بازی وارسازی یکی از روش های پرکاربرد در کسب، حفظ و بهبود مشارکت و وفاداری کاربران بوده و به معنای بکارگیری تفکر مبتنی بر بازی در کاربردهای جدی است تا بدین وسیله بر اشتیاق کاربران افزوده شده، مسائل حل شده و رفتارهای مورد نظر صورت پذیرد. در این مقاله تلاش شد تا با بکارگیری مفاهیم بازی وارسازی و تجارب اجرای آن، الگوی مفهومی اجرای بازی وارسازی ارائه شده و بر سامانه ثبت پایان نامه ها و رساله های پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) نگاشته شود تا بدین وسیله بتوان مشارکت مخاطبان این سامانه را افزایش و تجربه استفاده از سامانه را بهبود داده و در نتیجه با ارتقاء سطح تعامل مخاطبان با سامانه بر صحت و دقت اطلاعات ورودی افزود.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، الگوی مفهومی، مشارکت مخاطبان، سامانه ثبت پایان نامه ها و رساله ها، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)
  • زاهد بیگدلی، فرزانه عفیفیان* صفحات 687-706

    این پژوهش به بررسی کشف تصادفی اطلاعات در استفاده از فناوری های اجتماعی و ارتباطی اینترنتی در میان دانشجویان دانشگاه شیراز می پردازد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی است و به لحاظ تجزیه و تحلیل سوالات پژوهش توصیفی – تحلیلی می باشد. برای انجام این پژوهش از روش پیمایشی و از ابزار پرسشنامه استفاده شد. جهت تعیین روایی صوری پرسشنامه از نظر افراد متخصص و اساتید مجرب استفاده شد و پایایی آن با استفاده از از آلفای کرونباخ 88/. تعیین شد. جامعه ی پژوهش تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده های علوم انسانی و مهندسی دانشگاه شیراز شامل 3434 نفر بود. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام گرفت که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 346 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری علوم اجتماعی نسخه ی 21 انجام گرفت. یافته ها نشان داد میزان استفاده ی پاسخگویان از منابع اینترنتی بیش تر ازحد متوسط است. همچنین بیشتر آنان فناوری های اجتماعی و ارتباطی اینترنتی را ابزاری مفید برای کسب اطلاعات و مواجهه ی تصادفی با اطلاعات می دانند. بیشتر پاسخگویان اطلاعاتی را که به صورت تصادفی کسب می کنند در انجام فعالیت های مختلف استفاده و ذخیره می کنند و یا به اشتراک می گذارند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت، فناوری های اجتماعی و ارتباطی اینترنتی ابزاری مفید برای دستیابی به اطلاعات هدفمند و همچنین کسب غیر هدفمند اطلاعات هستند. کسب تصادفی اطلاعات نوعی فراهم آوری اطلاعات است که در ردیف اطلاع یابی هدفمند قرار دارد. اطلاعات به دست آمده به صورت اتفاقی در اشتراک دانش سودمند است، همچنین می تواند مسیر کاربر را تغییر دهد، او را به سمت یک ایده ی جدید هدایت نماید و در حل مشکلات یاری دهد.

    کلیدواژگان: خوش اقبالی، شبکه های اجتماعی، شبکه های ارتباطی اینترنتی، کشف تصادفی اطلاعات، رویارویی اطلاعاتی
  • مریم رحمانی*، عبدالرضا نوروزی چاکلی، امیر رضا اصنافی صفحات 707-726

    ریسرچ گیت به عنوان یکی از مهمترین شبکه های اجتماعی پژوهشی شناخته شده در حمایت از فعالیت های علمی پژوهشگران نقش بسزایی دارد. قابلیت هایی که ریسرچ گیت در اختیار پژوهشگران قرار می دهد و اهمیت خدمات این شبکه جهت برقراری ارتباط، انجام کارهای علمی تیمی، اشتراک دانش و تجارب و… در محبوبیت هرچه بیشتر این شبکه در بین پژوهشگران افزوده است. هدف مطالعه حاضر بررسی انتظارات پژوهشگران حوزه مهندسی از ریسرچ گیت در راستای حمایت گسترده تر از فعالیت های علمی پژوهشی آنها است. در این پژوهش پیمایشی توصیفی، از روش ترکیبی استفاده شد. نمونه آماری در بخش کیفی و مصاحبه شامل 12 پژوهشگر فعال در ریسرچ گیت و در بخش کمی و پرسشنامه شامل 144 پژوهشگر بود. نتایج نشان داد، پژوهشگران حوزه مهندسی بعد از ریسرچ گیت بیشترین میزان عضویت را در لینکداین و گوگل اسکالر دارند و هر پژوهشگر به طور متوسط در بیش از 2 شبکه اجتماعی پژوهشی فعالیت می کند. در ارتباط با انتظارات پژوهشگران از شبکه اجتماعی پژوهشی ریسرچ گیت، مولفه «ارتباط با پایگاه های استنادی و امکان استفاده از اطلاعات استنادی آنها» با بیشترین درصد فراوانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آگاهی از تعداد استنادات دریافتی تالیفات پژوهشی برای پژوهشگران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، بنابراین پژوهشگران انتظار دارند شبکه های اجتماعی پژوهشی بازخورد دقیق و معتبر از فعالیت های علمی و پژوهشی آنها را منعکس کنند. همچنین آنها انتظار دارند این شبکه ها بسترهای مناسب تری جهت تسهیل و تسریع فعالیت های پژوهشی ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی پژوهشی، شبکه های اجتماعی علمی، ریسرچ گیت، پژوهشگران حوزه مهندسی، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران
  • آرمان ساجدی نژاد*، علی نعیمی صدیق صفحات 727-744

    وضعیت مناسب ایران در توسعه علم و دانش در سطح بین المللی نشان دهنده نظام تصمیم گیری نهادینه شده در کشور در این بخش دارد. در اسناد بالادستی کشور نیز همواره به ایجاد جایگاه مطلوب کسب دانش و فناوری در کشور پرداخته شده است. در این مقاله سعی شده است با توجه به توسعه فناوری ها و زیرساخت های فناوری اطلاعات، کارکردهای فناورانه مدیریت اطلاعات علمی و فناورانه در زنجیره ارزش پژوهش و مدیریت منابع را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و زمینه سازی توسعه خدمات پژوهشی را در کشور بررسی نماییم. رویکرد این مقاله عمدتا رویکردی کیفی است و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت می گیرد. ابتدا زنجیره ارزش نظام اطلاعات علمی و فناوری کشور و ذینفعان، کاربردها، نیازمندی ها بر اساس بررسی اسناد قبلی و بالادستی و بین المللی شامل اهداف و راهبردها، طرح ها و اقدامات و نظام خدمات شناسایی می گردد و همچنین خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعات، فهرست، گروه بندی و تعریف خدمات و سیستم های مبتنی بر فناوری اطلاعات شناسایی می گردد و در نهایت کارکرد فناوری اطلاعات مدیریت اطلاعات علمی و زنجیره پژوهش بر پایه ذینفعان به عنوان یک مدل مفهومی ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، فناوری اطلاعات، خدمات آموزشی و پژوهشی، زنجیره ارزش پژوهش
  • خدیجه شبانکاره، محمد جواد منصورزاده، علی حمیدی* صفحات 745-774

    با توجه به نیاز پژوهشگران حوزه علوم پزشکی به یافته های علمی روزآمد و معتبر در این حوزه، ارزیابی مجلات حوزه علوم پزشکی حائز اهمیت است. از سوی دیگر، پژوهشگران به منظور انتشار مقالات خود به دنبال مجلات معتبر حوزه فعالیت خود هستند. از آنجا که بخش عمده ای از مجلات حوزه علوم پزشکی در ایران توسط دانشگاه های علوم پزشکی منتشر می شود، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مجلات دانشگاه های علوم پزشکی ایران در پایگاه استنادی گوگل اسکالر بین سال های 2010-2014 با تاکید بر دو عامل تاثیرگذاری علمی یعنی ضریب تاثیر و شاخص هرش انجام گرفته است. به منظور گردآوری داده ها از نرم افزار تحلیل استنادی publish or perish، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و SPSS16 صورت گرفته و در تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش در مجموع 38717 عنوان مقاله از 130 عنوان مجله مورد بررسی در بازه زمانی پژوهش، در گوگل اسکالر نمایه شده بود که این تعداد مقاله، 61938 استناد دریافت کرده بودند؛ یعنی 6/1 استناد به ازای هر مقاله. میانگین کل شاخص هرش جامعه پژوهش 7 و میانگین کل ضریب تاثیر مجلات جامعه پژوهش 31/1 بود. نتایج حاصل از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که دو متغیر زبان مجله و تعداد مقالات مجله با شاخص های علم سنجی تعداد استناد دریافتی، شاخص هرش و ضریب تاثیر مجلات جامعه پژوهش رابطه ای مثبت و معنی دار دارند. همچنین، رابطه بین شاخص هرش و ضریب تاثیر مجلات جامعه پژوهش نیز معنی دار بود. به نظر می رسد با توجه به همبستگی بالا میان شاخص هرش و ضریب تاثیر مجلات، می توان در ارزیابی مجلات از این دو شاخص به عنوان مکمل یکدیگر استفاده کرد. با توجه به نتایج این پژوهش توصیه می شود دانشگاه های علوم پزشکی ایران که سهم عمده ای در تولید اطلاعات علمی حوزه های علوم پزشکی ایران دارند، با اقداماتی از جمله نمایه کردن مجلات خود در پایگاه های اطلاعاتی معتبر، دسترس پذیر کردن مجلات و نمایه کردن آن ها در موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر از طریق انباره های داده و ترغیب پژوهشگران به انتشار مقالات خود در وب سایت های شخصی و یا شبکه های اجتماعی مثل ریسرچ گیت، شانس بازیابی و دریافت استناد بیشتر را افزایش دهند. همچنین، پیشنهاد می شود تمامی مجلات فارسی زبان جامعه پژوهش مقالات خود را به همراه چکیده انگلیسی و یا به صورت متن کامل به هر دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر کنند تا شانس دریافت استناد افزایش یابد.

    کلیدواژگان: پابلیش اور پریش، تاثیرگذاری علمی مجلات، شاخص هرش، ضریب تاثیر، گوگل اسکالر
  • فرزانه شاهزیدی*، ابراهیم افشار زنجانی، آرش شاهین صفحات 775-802

    : بررسی نیاز اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی در صنعت ساخت و تولید ایران به منزله نمونه ای از محیط کسب و کار این کشور.
    جامعه اصلی شرکت های مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در سه ماه اردیبهشت، خرداد و تیر سال 1392، و جامعه مکمل آن به دلیل مطابقت کامل این پژوهش با بازار واقعی چندین شرکت در بیرون از شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است. شرکت ها با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و حجم نمونه نیز با توجه به اشباع نظری تعیین شد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته 20 تا 30 دقیقه ای از مدیران شرکت ها به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری نظری استفاده شد.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، فضای کسب و کار، صنعت ساخت و تولید، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان
  • اعظم سادات پریی، حجت الله حمیدی* صفحات 803-856

    اینترنت اشیا یک راه حل جدید، در ارتباطات از راه دور بین اشیا است. سه بعد اصلی امنیت داده ها در اینترنت اشیا شامل محرمانگی، یکپارچگی و در دسترس بودن است. یکی از ابزارهای بسیار پراهمیت در مدیریت اینترنت اشیا استفاده از فناوری بیومتریک (زیست سنجی) ‍می باشد. از سیستم های زیست سنجی در حوزه های مختلف فناوری اطلاعات استفاده می شود. همچنین در این زمینه به ابزاری نیاز داریم که هویت اشخاص را شناسایی کند و بر اساس ویژگی های بدن اشخاص آن ها را بازشناسی کند؛ بنابراین استفاده از ویژگی های زیست سنجی در کاربردهای اینترنت اشیا بسیار ضروری احساس می شود. تشخیص سریع برخط، در اینترنت اشیا موجب ظهور استاندارد جدیدی در استفاده از زیست سنجی می باشد. در این مقاله برای برای مدیریت تشخیص سریع برخط در اینترنت اشیا، به معرفی استاندارد جدیدی جهت استفاده از زیست سنجی در اینترنت اشیا پرداخته شده است که به جزییات آن پرداخته می شود. از نتایج به دست آمده مشاهده می شود که زیست سنجی اثرانگشت، دارای بالاترین اولویت نسبت به سایر تکنیک های زیست سنجی برلای استفاده در اینترنت اشیا است، و در عین حال که پایین ترین هزینه برای پیاده سازی را داشته و سطح امنیت بالایی را برای مدیریت سیستم برقرار می کند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، فناوری بیومتریک (زیست سنجی)، تشخیص سریع برخط، مدیریت اطلاعات
  • فهیمه منصوری، محسن نوکاریزی*، سید رحمت الله فتاحی صفحات 857-884

    امروزه تحلیل رفتار کاربران در موتورهای جستجو بسیار مورد توجه است. نتایج زیاد بازیابی شده در موتورهای جستجو، کاربران را وادار به انتخاب می کند. زمانی که انتخاب به شدت پیچیده شود، مردم به این فکر می افتند که ساده ترین قاعده تصمیم را اتخاذ کنند، یعنی تصمیم نگیرند. روانشناسان این وضعیت را پیامد «اضافه بار انتخاب» می نامند. اضافه بار انتخاب مفهومی است که توانایی پردازش اطلاعات توسط افراد را برای انتخاب بررسی می کند. به عبارت ساده تر، روبرو شدن افراد با اطلاعات زیاد منجر به نتایج منفی می شود.
    این پژوهش با هدف شناسایی تعدیل کننده های نظریه اضافه بار انتخاب در موتور جستجوی گوگل انجام شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش پیمایشی است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای غیرنسبیتی، 72 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دو دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی و فنی و مهندسی دانشگاه فردوسی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و از پرسشنامه استاندارد و مرورگر HCI جهت گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های آماری شاپیرو-ویلکس، تی مقایسه زوجی و ویلکاکسون انجام شد.
    یافته های پژوهش نشان داد که بدون در نظر گرفتن تیپ شخصیتی افراد (بیشینه خواهی و بسنده خواهی) و تنها با بررسی نوع جستجو، نمی توان در مورد رخداد نظریه اضافه بار انتخاب اظهار نظر قطعی کرد. با در نظر گرفتن دو متغیر واسطه نوع جستجو و تیپ شخصیتی، تفاوت معنی دار بین میزان رضایت دو تیپ شخصیتی از نتایج بازیابی شده کم و زیاد مشاهده شد. بدین معنا که در بیشینه خواهان، در هر دو حالت جستجوی خاص و عام، میزان رضایت افراد از نتایج بازیابی شده کم بیشتر از نتایج بازیابی شده زیاد بود (رخداد اضافه بار انتخاب). همچنین در این گروه در هنگام جستجوی عام، تفاوت معنی داری بین میزان رضایت از نتایج بازیابی شده کم و زیاد وجود داشت. اما بنا به تیپ شخصیتی این افراد و با توجه به نظریه رویداد غیرمنتظره، با بیشتر شدن نتایج بازیابی شده، نه تنها اضافه بار انتخاب رخ نداد، بلکه رضایت بسنده خواهان بیش تر شد. از این رو می توان به اهمیت دو عامل نوع جستجو و تیپ شخصیتی افراد به عنوان تعدیل کننده های رخداد اضافه بار انتخاب پی برد. به طور کلی هر دو تیپ شخصیتی از سرعت بازیابی نتایج در موتور جستجوی گوگل رضایت داشتند.

    کلیدواژگان: نظریه اضافه بار انتخاب، موتور جستجوی گوگل، تیپ شخصیتی (بسنده خواه و بیشینه خواه)، نوع جستجو (جستجوی خاص و جستجوی عام)، رضایت از انتخاب
  • طیبه حسینی خواه*، عباس احمدی، آزاده محبی صفحات 885-944

    بخش قابل توجهی از اطلاعات قابل دسترس در پایگاه داده های متنی ذخیره شده است که شامل مجموعه بزرگی از اسناد و منابع مختلف (مانند مقالات خبری، کتاب ها، ایمیل ها و صفحات وب) است. افزایش چشمگیر این نوع اطلاعات، وجود ابزارهایی برای ارزیابی خودکار منابع متنی را بیش از هر زمان دیگری آشکار می کند. در این میان خلاصه سازی خودکار متون یکی از راهکارهایی است که از اتلاف وقت کاربران می کاهد. خلاصه سازی استخراجی به معنای انتخاب مهمترین جملات یک متن با هدف کوتاه نمودن آن است به شکلی که اطلاعات مهم متن ورودی را در بر داشته باشد. در این پژوهش با بکارگیری و ترکیب روش های پردازش زبان طبیعی دقت خلاصه های استخراجی بهبود می یابد و و روشی برای اصلاح الگوریتم ها و معیارهای امتیازدهی به جملات، ارائه می شود. در روش پیشنهادی برای امتیازدهی به کلمات، از برچسب نقش دستوری کلمات در جمله به عنوان ضریب اهمیت کلمات استفاده می شود که در نتیجه با انتخاب بهتر کلمات و جملاتی که بار محتوایی بیشتری دارند، باعث دقت خلاصه سازی افزایش می یابد. علاوه برآن، برای انتخاب جملات مناسب از متن، ازروش های مبتنی بر گراف شباهت بکارگرفته می شود به گونه ای که با تغییر وزن جملات انتخاب شده در پیمایش گراف، در هر گام چالش افزونگی اطلاعات برطرف می شود. در نهایت نتایج بدست آمده با معیارهای استانداردی مانند «بازخوانی» و «دقت» و بر روی یک پیکره متنی استاندارد فارسی نیز ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: خلاصه سازی استخراجی، پردازش زبان طبیعی، برچسب گذاری دستوری کلمات، گراف شباهت
  • علیرضا رحیمی، عبدالحسین فرج پهلو، فریده عصاره، مهری شهبازی* صفحات 915-944

    یافتن شکاف‏ های پژوهشی در حوزه موضوعی کیفیت داده ‏ها و اطلاعات و نیز یافتن راهکارهای ارتقا کیفی داده ها در نظام‏های اطلاعاتی، پژوهشگران و متخصصین اطلاعات را جهت اجرای پژوهش‏های کاربردی در این زمینه یاری می‏نماید. براین‏اساس، پژوهش حاضر جهت دسته‏بندی و تحلیل محتوایی پژوهش‏های موجود در داخل و خارج از کشور در این زمینه، به روش نظام‏مند تحلیل محتوا و در 2 بخش اصلی انجام شده است. بخش اول شامل جستجوی پژوهش‏ها در حوزه ارزیابی کیفیت داده یا اطلاعات می‏باشد. در ادامه، بخش دوم به بررسی، ارزیابی و تجزیه و تحلیل پژوهش ‏ها پرداخته است. یافته‏ها نشان داد که بر اساس معیارهای ورودی، در بخش مطالعات خارجی از بین 922 مطالعه بررسی شده 65 پژوهش و در بخش مطالعات داخلی، از بین 516 مطالعه 24 پژوهش، به بررسی، توصیف و تبیین ابعاد کیفیت داده یا اطلاعات پرداخته ‏اند. از این پژوهش‏ها، 25 مورد مدل، روش یا چارچوبی خاص جهت ارزیابی کیفیت داده یا اطلاعات ارائه کرده‏اند. به‏ علاوه مشخص شد که در پژوهش‏های خارج از کشور 77 بعد از ابعاد کیفیت داده یا اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته است. این درحالی است که در پژوهش‏ های داخل تنها 27 بعد مورد توجه قرار گرفته است. به علاوه مشخص شد که در نظام‏های اطلاعاتی، بعد کامل بودن، بیشترین تعداد پژوهش را در مطالعات داخل و خارج به خود اختصاص داده‏ است. در کل، بررسی مطالعات از سال 0 تاکنون نشان داد که در حوزه ارزیابی جامع کیفیت داده یا اطلاعات و نیز مدل‏ها یا روش‏هایی بدین منظور، پژوهش‏ های اندکی انجام شده است و هنوز شکاف‏های زیادی در این زمینه مخصوصا در زمینه نظام ‏های اطلاعاتی زبان فارسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت داده ها، کیفیت اطلاعات، نظام های اطلاعاتی
  • مهدی خادمیان*، مرتضی کوکبی صفحات 945-962

    مرور نوشتارهای معرفت شناختی و شناسایی رویکردهای نظری مربوط به رده بندی های مردمی و مقایسه آنها با مبانی نظری واژگان مهار شده هدف این مقاله است. روش پژوهش کتابخانه ای است. با مرور نوشتارها، رویکردهای نظری مربوط به رده بندی های مردمی یعنی نظریه اجتماعی انتقادی، سازه گرایی اجتماعی، نسبی گرایی، واسازی و مهمان نوازی دریدایی شناسایی، نقد و بررسی و با مبانی نظری واژگان مهار شده مقایسه شده است. در رویکردهای نظری بررسی شده بر این نکته تاکید شده است که افراد و کاربران از تجارب و دانش های متفاوتی برخوردار هستند، بنابراین مفاهیمی متفاوت در ذهن آنها شکل گرفته است و از واژه هایی متفاوت برای بیان این مفاهیم استفاده می کنند که به طور نسبی از یک کاربر تا کاربر دیگر متفاوت است. این تنوع مفاهیم در قالب نظام رده بندی های مردمی قابلیت بروز دارد. اما در نظام واژگان مهار شده فقط مفاهیمی که در ذهن فهرست نویس یا مستند ساز وجود دارند قابلیت بروز دارند که ممکن است با مفاهیمی که در ذهن کاربران هستند متفاوت باشند. از طرف دیگر، نسبی بودن می تواند مساله عدم یکدستی را به وجود بیاورد و برای رده بندی های مردمی یک نقطه ضعف تلقی می شود، در حالیکه در واژگان مهار شده یکدستی مورد توجه قرار گرفته است و از نقاط قوت این نظام محسوب می شود. نتیجه گیری اینکه رویکردهای نظری بررسی شده می توانند مبنای نظری مناسبی را برای قضاوت درباره قابلیت ها، ویژگی ها، مزایا و معایب رده بندی های مردمی و مقایسه آنها با واژگان مهار شده فراهم کند.

    کلیدواژگان: رده بندی های مردمی، فوکسونومی ها، برچسب های اجتماعی، واژگان مهار شده، نظریه اجتماعی انتقادی، سازه گرایی اجتماعی، نسبی گرایی، مهمان نوازی و واسازی از دیدگاه دریدا
|
  • Mehdi Alipour, Hafezi *, Hadi Ramezani, Esmat Momeni Pages 453-486
    This study aimed to knowledge mapping of Digital Libraries (DLs) field in Iran. This is a scientometrics study. In this regard, Social Network and co-word analysis methods were used. 554 research resources such as books, national and international journal papers, conferences articles, and MA and Ph.D. Theses in Iran up to 2013 were studied. Researcher made checklist was used to collext data. Also Gephi and VOSviewer softwares were used to visualize and analyze the subject networks. Researches in the field of DLs were classified into 10 research topics and 59 Subtopics. Findings showed that "Evaluation", "Digital content and collections", "Architecture, systems, tools and technologies" and etc. are higher frequency research topics. Also "Evaluation", "Metadata", "Content preservation and security" and etc. most central and core subtopics in subject networks; Moreover subtopics such as "Electronic publishing standards", "Use of taxonomies to provide unified and organized access to various digital repositories", "Digital preservation systems", "Resource sharing" and etc. are research areas that paied less research attention in Iran. Also results reflect that less researches pay attention to the technical and experimental domains. This show that domains co-occurrence structure with nearly two decades of studies in this field, compared with international studies, isnot matured and correlation between clusters are little and unbalanced.
    Keywords: Digital library, Co-word analysis, Scientific productions, Scientometrics, Text-mining
  • Sanaz Rahrovani, Mahdieh Mirzabeigi *, Javad Abbaspour Pages 489-516

    Perception of icons is one of the most important elements of graphical user interface in information systems that is affected by personal and environmental factors, including user's mental models. The present study tended to investigate factors affecting on the user's mental models of icons in digital library software. This is an applied research using qualitive and quantitive approach. Gathering data tool in quantitive section is researcher-made questionnaire and in qualitive section is semi-structured interview. The participants consisted of B.A. and M.A. students of knowledge and information science in Shiraz University and Shiraz University of Medical Sciences and Shiraz University librarians, 174 persons. According to the results, " experience", "icon's functions", "external characteristics of icon", and "context" are four main categories affecting on user's mental models of icons. "Experience" includes user's former familiarity and experience and " icon's functions " includes compatibility of icon function with its picture, referring the icon to unknown and uncommon function rather than common function, common function in different applications and special functions of some of icons. " appearance characteristic of icons" includes color, size, clarity, context and complexity of icon. It hasn’t been any research that investigate factors affecting on user's mental models of icons in digital library software. Recognition of factors affecting on user's mental models can help digital library software designers to design the icons that have more consonancy with users’ mental models and eventually provide users satisfaction.

    Keywords: mental model, icon, user interface, digital library software
  • Maryam Shahmansoori, Akbar Nabiolahi *, Naser Khani Pages 517-548

    In order to achieve strategic goals, missions and desirable information technology, organizations require comprehensive and suitable plan. Given this, IT strategic planning serves as an integral part of organizations strategic planning. A fundamental question arisen is that what affects information technology planning? In the present study, using TOE model, the variables are categorized into technologic, organizational and environmental factors. This study was conducted in the National Iranian Oil Company (National Iranian Drilling Company (NIDC) in Ahvaz). The subjects consisted of 110 executives, councils, bosses and IT experts. Due to small number of subjects, the sample were set equal to the population. A questionnaire was designed to data collection whose reliability was confirmed and its validity was estimated 0.96 based on Cronbach Alpha. For data analyses, software's SPSS and PLS were used. The model was described by G.O.F criteria 62% characterized with strong fitness so that of eight hypotheses, five one were accepted and three were rejected. A relation between information system infrastructure, knowledge management, participation, environmental assessment to IT strategic planning and the opposite was true for relationship between information system maturing, change management and congruence to successfulness of information technology strategic planning.

    Keywords: Strategic planning, Information Technology, Information Technology Strategic Planning, Information System
  • Hamid Reza Bazi *, Ali Reza Hasanzadeh Pages 549-588

    Cloud computing introduces new capabilities to organizations such as: cost efficiency, scalability, access to global markets, and ease of use, flexibility and rapid adaptability against environmental changes. Cloud computing provides an important role in organizational innovation and agility. In spite of great opportunities that this technology brings to organization, in many of organization, especially in developing countries, adoption and migration rate is low. Major problem is that in previous studies of cloud computing adoption, limited aspects have been taken into Consideration. In fact, a comprehensive framework that includes all affecting factors didn’t develop. In order to address this issue, this research by systematic literature review of previous selected research, using the Meta-synthesis approach to qualitative analyze and synthesize different factors affecting the adoption of cloud computing. Finally we propose the comprehensive framework. In this research after systematic search, 57 papers are selected for full content review. Based on Meta-synthesis approach, 94 Concepts, 20 sub-categories and 9 categories of adoption factors recognized and, a cloud computing adoption framework developed. Proposed framework is composed of nine categories such as the economical, technological, organizational, cultural, innovational, regulatory environment, business environment, infrastructure, knowledge based and individual. This framework validated by experts’ judgments. For Expert selecting, the snowball sampling method is applied and in a focus group meeting the adoption framework reviewed and finalized. Proposed adoption framework conducts manager to gain effective and efficient view of adoption factors before cloud computing migration and design strategic planning.

    Keywords: cloud computing, Meta-synthesis, Cloud computing migration, Cloud computing adoption
  • Saideh Rohmand, Mohammad Reza Esmaili Givi *, Aliasghar Pourezzat Pages 589-614

    The objective of the present study is prioritization of the quality of information service centers in terms of Kano’s model and asymmetrical performance impact. This research is an applied research in terms of purpose, and is a descriptive survey in terms of data collection. A number of students at Tehran University at different educational levels, as clients of the Central Library during the educational year 1394-1395, served as the participants of the study. According to the information center of the Tehran University library, the number of clients during the period under investigation was 137,042. Using the Cochran formula, the sample size equals 375. Applying a random stratified sampling, the researcher collected 376 completed questionnaires. The collected data were analyzed through applying statistical tests, transforming the Likert scale into Kano’s model and asymmetrical performance impact formula. The results, generally indicate that the “services effect” factor, associated with the performance services category with low performance; “information control” factor associated with the category of motivational services, with low performance; while the factor “space and location of the library”, associated with basic services in high performance. Therefore, the prioritization of the measures to promote the quality of the library services, with regard to the Libqual dimensions, would be: (1) To promote the performance level of the factor “service effects” from a low- performance to a higher- performance level. (2) To promote the performance level of the factor “information control” from a low level to a higher performance level as well. (3) To sustain the performance level of the factor “space and location of the library” as it is.

    Keywords: Libqual, Kano's model, effect of asymmetrical performance analysis, provision of information resources Center at Tehran University
  • Fakhteh Mansoubi, Faramarz Sohili *, Soraya Ziaei Pages 615-638

    The purpose of this study was identify view point of faculty members and professionals of knowledge and information area and related sciences towards information technology in selected Isfahan universities about variables in Information Architecture and providing solution for organizing. This study was survey and questionnaires were used for data collection. The population of this study included all faculty members and professionals of knowledge and information science and related science to information technology of Isfahan universities who have been working in 1394.They were 110 persons. For data collection the questionnaire in the five point Likert Scales was used. According to research results, in most cases their points of view about information architecture are different. Only in relation with the impact on corporate investment in information technology cannot say that their points of view are different. The result showed that view point of faculty members and professionals of knowledge and information science and related science to information technology of Isfahan universities is concerned in two approaches, Enterprise Information Architecture and user experience Information Architecture. According to Information Architecture the best suggestion to organize information is to create checklist from infrastructure level to the user interface level.

    Keywords: Information Architecture, Enterprise Information Architecture, Information Organization
  • Seyyed Mahdi Taheri *, Reza Nikzad Bahle, Mitra Samiee Pages 639-658

    The purpose of this research was to find out the reaction of Web Search Engines to Metadata records created based on the combined method of Rich Snippets and Linked Data. 200 metadata records in two groups (100 records as the control group with the normal structure and, 100 records created based on microdata and implemented in RDF/XML as experimental group) extracted from the information gateway of Iranian Content National Consortium (INCN) were analyzed through an experimental approach. The metadata records of two groups were published on an independent website (www.rnikzad.ir), and were introduced to Google and Bing search engines directly. The using a checklist, the status of index ability and visibility of the published metadata records in two search engines were examined. Findings show all the element values of the metadata records of two groups indexed by Google and Bing, and were visible in the search results; but the records were not displayed in the search results semantically like the metadata records created in rich snippets methods only. In the other words, the spider-indexer software of Web search engines are not able to identify and index the metadata elements (tags) created based on microdata method and implemented in RDF (as the syntax of linked data method) and, the search engines cannot display the records in the search results semantically. So Web search engine are not adaptable to the standards of the semantic web.

    Keywords: Indexing, Visibility, Metadata Records, Rich snippets, Linked data, Web search engines
  • Marzieh Zarinbal * Pages 659-686

    Gamification is one of the most important method in acquiring and improving user engagement and challenging competitors. It defines as using game based thinking and game elements in non-game context to encourage users, solve the problems and to gain certain behaviors. Developing a conceptual model for improving the process of obtaining data in thesis and dissertations registration system is the goal of this paper. The designed conceptual model consists of four steps. During these steps, business goal, users and their desired behaviors are defined. Using this information, the conceptual model is developed in the fourth step.

    Keywords: Gamification, Conceptual model, User engagement, Thesis, dissertations registration system, Information science, technology (IRANDOC)
  • Zahed Bigdeli, Farzaneh Afifian * Pages 687-706
    Purpose

    This research aims to investigate accidental discovery of information in using of social networks and online communication in Shiraz University.

    Methodology

    This is an applied research that uses descriptive analytical techniques. In order to determine the validity of the questionnaire the comments of a number of experts and professors were asked, and by using Cronbach’s Alfa its reliability(./88) was determined. The research population consisted of 3434 students of the faculty of Humanities and Engineering.. A sample of 346 students were randomly selected for the research, based on the Krejcie-Morgan sampling table. The collected data were imported to SPSS version 21, and analyzed based on descriptive statistics.
    Findings: Results show that the respondents were using resources more than average. They also know Social Networks and Online Communication a useful tool for purposeful gathering and accidental exposure to information. The majority of respondents use information gathered accidentally in their various activities, and store or share it.

    Conclusion

    Social technologies and online communication are useful tools to achieve the targeted information and also to obtain untargeted information. Accidental discovery is an information gathering method equal to targeted information-seeking. Obtained information by accident is useful in the sharing of knowledge. It can also change the user path, guide him towards a new idea and assist in solving problems.

    Keywords: Accidental discovery of information, Information encountering, Online communication networks, Serendipity, Social networks
  • Maryam Rahmani *, Abdolreza Noroozi Chakoli, Amir Reza Asnafi Pages 707-726

    The importance of theinvestigative social networking site: Researchgate services as a means to communicate, sharing of knowledge and experiences among researchers is known. This study aimed to identify expectations of Researchgate, from the perspective of Engineering researchers are members of this network. This study is Survey and descriptive research and the mixed metod was used. The sample consisted of 12 interviews in qualitative and 144 researchers in questionnaire and quantitative research. The results showed that, engineering researchers after Researchgate have highest membership on social networks LinkedIn and GoogleScholar, and on average, each researcher in research social networking sites more than two. In connection with the expectations of Researchgate, the component "associated with citation databases and the use of information according to which" the frequency of the highest importance for researchers. Knowing the number of Cites is very important for researchers, so they expect RSNS reflect reliable feedback from their scholarly activities. also they expect the most suitable criteria to facilitate and accelerate scientific-scholarly activities.

    Keywords: Research social networking sites, Academic social networking sites, Researchgate, Engineering Researchers, University of Tehran's Engineering College
  • Arman Sajedinejad* Pages 727-744

    Iran’s proper status in the development of science and knowledge at the international level represents the institutionalized decision making system in this sector of the country. Besides, Iran’s strategic documents always emphasize on the formation of a place for the country’s knowledge and technology. Regarding to the development of technologies and IT infrastructures, this paper focuses the technological functions of scientific information management in the research and resource management value chain and analyzes the facilitation of the research services enhancement in the country. The approach of the paper is almost qualitative. At first, we identify the scientific and technological information value chain and its stockholders, applications, requirements, based on the previous documents, and international documents including goals and strategies, plans and actions. Then, we recognize the classification, and the definition of IT based on service systems. Finally, we present the IT functionality of scientific information management and research value chain based on the stockholders as a conceptual model.

    Keywords: Information Management, Information Technology, Science, Research Services, Research value chain
  • Khadijeh Shabankareh, Mohammad Javad Mansourzadeh, Ali Hamidi * Pages 745-774

    Due to medical researchers need for updated and valid scientific findings in their research area, it is important to evaluate medical journals. On the other hand, researchers are looking for prestigious journals to publish their articles in their field of activity. Because much of the medical journals in Iran published by Universities of Medical Sciences, this study aimed to evaluate Iranian Medical Sciences Universitie's research journals in Google Scholar citation database between 2010-2014, with emphasis on both scientific impacts: The Journal Hirsch index and Journal Impact factor. In order to collect data the researchers used publish or perish, which is a citation analysis software. Data were analyzed by descriptive statistics and Spearman correlation test using Microsoft Excel and SPSS16. The results showed that a total of 38,717 articles from 130 surveyed journals in the period of study was indexed in Google Scholar and these articles had received 61,938 citations, i.e. 1.6 citations per article. Total average of Hirsch index in study population was 7 and total average of journals impact factor was 1.31. Spearman correlation test results showed that the journal language and number of journals articles have a significant positive correlation with the number of received citations, journal Hirsch index and journal impact factor. The relationship between journal impact factor and Hirsch index was significant too. It seems that due to the high correlation between journal impact factor and Hirsch index, these two indicators can be used as complementary elements in evaluating journals.

    Keywords: Google Scholar, Hirsch Index, Impact Factor, Publish or Perish Software, Scientific Journal Impact
  • Farzane Shahzeydi *, Ebrahim Afshar Zanjani, Arash Shahin Pages 775-802
    Purpose

    Investigated the information need and information seeking behavior in the Iran manufacturing industry.
    Method/Design: To gain a deep understanding of the issue, we used grounded theory approach. 25 manufacturing firms operating in the Isfahan Science Technology Park were selected purposefully. Data was obtained from 20-30 minute semi-structured interview with all 25 companies’ managers.
    Findings: In emerged that the companies` information needs are variant based on their fields of work and by the environment. Furthermore, companies use three sources (persons, organizations, consultants) to obtain information. These resources include: market resources (experience and knowledge, market observation, exhibition and advertisements, other organizations, and communications); scientific resources (publications, imitation, experts and specialists knowledge and experience) and other resources (internet, media, and customers). Companies’ information seeking behavior ranges from easy to stringent behavior

    Keywords: Information need, information seeking behavior, Business environment, manufacturing industry, The Isfahan Science Technology Park
  • Azamsadat Parei, Hodjat Hamidi * Pages 803-856

    Internet of Things (IOT) is a newly developed concept in the world of technology and communication which provides the ability to transfer technological information to everything, including human, animals, or objects, through communication networks such as internet or intranet. Biometric technology offers various applications. The main objective is to provide an appropriate alternative for control systems with traditional access. It is also utilized for personal protection or corporate finance. Simultaneous application of Biometric technology and Fast Identity Online (FIDO) may advance interaction with objects and authentication of those who want to access crucial information. Furthermore, the authentication of individuals is a more accurate and faster process. Whereas in the traditional techniques, this process is much more costly and time-consuming. This article presents a new approach for utilizing biometric technology in IOT, in order to manage biometric in IOT. The results demonstrate fingerprint biometry obtains the highest priority as compared to other biometric techniques used in IOT, while it imposes the lowest implementation costs. Moreover, it provides a high level of security for the system management.

    Keywords: Information Management, Internet of Things, Fast Identity Online (FIDO), Biometric
  • Fahimeh Mansouri, Mohsen Nowkarizi *, Rahmatollah Fattahi Pages 857-884

    Nowadays, analyzing user behavior on search engines is highly regarded. Lots of options in retrieved results in the search engines, makes users to choose. Once the selection is extremely complex, people will think the simplest decision rule, they decided that not to decide and select. Psychologists know this situation the consequence of "choice overload". Bons (2008) believes that choice overload is the ability of process the information by the people to select. In simpler terms, dealing with a lot of information, lead to the negative results. This study has been done with the goal to identify modulators of Google search engine. The present study is a survey and an applied research. Using stratified random non-relativistic sampling, 72 MS and PhD students of faculty of Psychology and Educational Sciences and Engineering of Ferdowsi University were selected as a sample. The tools used for collecting data were standard questionnaire (maximizing scale by Schwartz et al 2002) and HCI browser. The results showed that regardless of the personality types (maximizer and satisfier) and only by regarding of the type of search, you cannot say a definitive statement about choice overload theory. Considering two variables of personality and search type, a significant difference between satisfaction of two types personality from the number of retrieved results were observed.This means that maximizers are, in both special and general search, more satisfied from small results than large results (choice overload). But satisfiers, in special search, the number of retrieved results had no effect on the satisfaction of them (the non-occurrence of choice overload). Also in satisfiers, in general search results, there was a significant difference between satisfaction from the small and large retrieved results. However, according to their personality and serendipity theory, with increasing the retrieved results, not only choice overload did not occur, but satisfaction of them was more. Hence we can the importance of two factors: the type of search and personality as modulators of choice overload. In general both personality types were satisfied with the speed of retrieve of results in Google search engine.

    Keywords: Google search engine, personality types (maximizer, satisfier), choice overload, type of search (special, general search), choice satisfaction
  • Tayyebeh Hosseinikhah *, Abbas Ahmadi, Azadeh Mohebi Pages 885-944

    A significant amount of available information is stored in textual databases which contains a large collection of documents from different sources (such as news, articles, books, emails and web pages). The increasing visibility and importance of this class of information motivates us to work on having better automatic evaluation tools for textual resources.
    The automatic summarization of text is one of the ways to prevent the waste of users’ time. The extractive text summarization consists of the extraction of the more important sentences with the purpose of shortening input text while maintaining the topics covered and the subjects discussed.
    In this paper, we have tried to improve the accuracy of the extracted summaries by combining natural language processing and text mining techniques. By modifying the mentioned algorithms and sentence scoring measures, accuracy is increased as compared to the previously used techniques.
    Part of speech tagging is used for calculating coefficient of words’ importance. Using this approach will in turn help us with to pick the more meaningful words and phrases that will result in better accuracy of the system.
    Graph similarity‘s methods are used to select sentences. Changing weight of the selected sentences in each step leads to solve the redundancy problem.
    Standard evaluation measures such as “Precision” and “Recall” are used to evaluate results based on a Persian corpus.

    Keywords: Extractive Summarization, Natural Language Processing, Text Mining, Part of Speech Tagging, Similarity Graph
  • Alireza Rahimi, Hossein Farajpahlou, Farideh Osareh, Mehri Shahbazi * Pages 915-944

    Finding research gaps in the area of Data and Information Quality and finding ways to enhance the quality of data and information in information systems would help researchers and experts to undertake applied studies in this area. On this basis, the present research will try to the present research will try to categories of content analysis of existing research in this field at Iran and abroad. We use Systematic review method in two main section. First, Searche about evaluation of data or information quality. In the following, second section, we evaluated and analyzed research. Results of the study revealed that according to the input criteria, in the foreign section, 65 out of 922 items, and in the local section, 24 out of 516 studies described the different aspects of the quality of data and/or information. 24 of these items focused on developing models or specific frameworks. Moreover, it was clear that 77 quality dimensions were identified and examined in the articles of the foreign section. However, only 27 dimensions were discussed in the local section. Also, findings revealed that in the information systems, Completeness dimension was the focused subject of most research papers locally and internationally. Research from 2000 til now show that there is some gap in research about data or information quality assesment, especially in persian.

    Keywords: data quality, Information quality, information systems
  • Mahdi Khademian *, Mortaza Kokabi Pages 945-962

    The purpose is review the literature to identify the epistemological and theoretical approach to the folksonomies and compare them with the theoretical foundations of controlled vocabularies. This paper is a library research. A review of the literature, identify and review theoretical approaches related to the folksonomies includes Critical social theory, Social constructivism, Relativism, Derrida’s deconstruction and hospitality and compared them with the theoretical foundations of controlled vocabulary .
    In theoretical approaches emphasized that people and users are different and have their different experience and knowledge, So they formed different concepts in mind and used different words to express their concepts that are different from one user to another user. These diversity concepts is represented in folksonomies. But in controlled vocabularies, concepts that only exist in the minds of catalogers is represented which may different with concepts that are in the minds of users. On the other hand, relativity can create the lack of uniformity and it is considered a disadvantage for folksonomies. While, uniformity is considered in controlled vocabularies and is an strength for them. In conclusion reviewed theoretical approaches provide theoretical basis for judging folksonomies capabilities, advantages and disadvantages and comparing them to controlled vocabularies, but must consider findings in future researches.

    Keywords: Folksonomies, social tagging, controlled vocabularies, critical social theory, social constructivism, relativism, Derrida's deconstruction, hospitality