فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر*، میثم شهبازی، حمید یزدانی، امید محمودیان صفحات 7-28
    صنعت برق، بخش مهمی از اقتصاد کشور را تشکیل می‏دهد و نیازمند ارزیابی وضعیت موجود از نظر تاب آوری است تا بتوان از طریق بررسی و تحلیل آن به حالت مطلوب دست یافت .  هدف از انجام پژوهش ارزیابی و تحلیل تاب آوری زنجیره تامین صنعت برق در حوزه های تولید، انتقال و توزیع با استفاده از روش فازی است. در این پژوهش با جمع آوری نظرات 23 متخصص(که از مدیران و کارکنان باتجربه در صنعت برق و دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر در رشته های مدیریت، مهندسی برق و مهندسی صنایع بودند) و با استفاده از پرسشنامه و روش فازی وضعیت موجود صنعت برق در سه حوزه تولید،انتقال و توزیع طی دوره یکساله 96-97 بررسی و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد نمره ارزیابی تاب آوری صنعت برق در حوزه های تولید، انتقال و توزیع در کل (49.78) می باشد، همچنین از بین معیارهای موثر بر ارزیابی تاب آوری صنعت برق به ترتیب نمره ارزیابی معیار فرایندی (53.495)، محیطی (52.78)، چابکی (52.025)، بازیگران (49.7625)، انعطاف پذیری (46.68) و اقتصادی (44975) می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تاب آوری، زنجیره تامین صنعت برق، روش فازی
  • مریم عاشوری، حجت پارسا*، ابراهیم حیدری صفحات 29-63
    شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر شدت انرژی با هدف کنترل و مدیریت مصرف انرژی موضوعی بااهمیت است. در مطالعات تجربی انجام شده پیرامون عوامل موثر بر شدت انرژی، تفاوت های قابل توجهی در یافته ها مشاهده می شود که شرایط عدم اطمینان نسبت به مدل را باعث می شوند. یکی از تکنیک های متناسب با شرایط عدم اطمینان مدل، تکنیک میانگین گیری بیزی می باشد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی عوامل نیرومند و شکننده موثر بر شدت انرژی در استان های ایران طی سال های 1387 تا 1394 مبتنی بر رویکرد میانگین گیری بیزی است. متغیرهای مورد مطالعه از میان عوامل مختلف اقتصادی، جمعیت شناختی، صنعتی، تجاری، حمل ونقل، بخش انرژی، عوامل مربوط به اقتصاد دانش بنیان و نیز عوامل آب وهوایی انتخاب شده اند. با برآورد بیش از 8 میلیون رگرسیون و میانگین گیری بیزی از ضرایب، از میان 24 متغیر مورد بررسی، 9 متغیر: سهم بخش خدمات از تولید، نسبت صادرات به تولید، سهم نفت و فرآورده های نفتی از مصرف انرژی، درآمد سرانه، قیمت انرژی، تعداد ماه های گرم سال، سرمایه سرانه نیروی کار، تعداد ماه های سرد سال و نرخ رشد جمعیت به ترتیب به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر شدت انرژی در استان های ایران شناسایی شدند. همچنین مشخص شد که متغیرهای درآمد سرانه، سهم بخش خدمات از تولید، سهم نفت و فرآورده های نفتی از مصرف انرژی، قیمت انرژی و تعداد ماه های گرم سال بر شدت انرژی اثر منفی دارند اما سایر متغیرهای نیرومند، شدت انرژی را افزایش می دهند. نتایج این تحقیق می تواند از منظر سیاستگذاری مورد استفاده برنامه ریزان حوزه انرژی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، عدم اطمینان، میانگین گیری بیزی، عوامل نیرومند، عوامل شکننده
  • احمد زرگری زنوز، هانی اربابی*، محمدحسین صبحیه، حسین آقایی تبریزی صفحات 65-102
    درمحیط کسب وکار ناپایدار کنونی لازم است تا استراتژی سازمان در موقعیت های مناسب تغییر کند تا سازمان ها بتوانند خود را با شرایط جدید منطبق سازند. برای مواجهه با این تغییرات، سازمان نیازمند قابلیت هایی به نام قابلیت های پویا می باشد. در سازمان های چند کسب وکاره، استراتژی های پرتفولیو برای مدیریت استراتژیک کسب وکارهای متنوعی که سازمان از طریق آن ها به مشتریان خود خدمت رسانی می کند، تدوین، اجرا و کنترل می شوند. با توجه به ضرورت پویایی استراتژی های پرتفولیو، هدف اصلی این مطالعه شناسائی قابلیت های پویا برای تدوین و اجرای استراتژی پرتفولیو در بخش پایین دستی نفت وگاز  ایران می باشد.برای این منظور با استراتژی مطالعه موردی به بررسی یکی از هلدینگ های پتروشیمیایی ایران پرداخته می شود. ابزار گرداوری داده مصاحبه و بررسی اسناد و مدارک سازمان بوده است.از مهم ترین قابلیت های پویای مدیریت پرتفولیو می توان به مدیریت تعهدات اجتماعی، مدیریت مسائل زیست محیطی، مشارکت با سازمان های برتر پتروشمیائی دنیا، توسعه و تکامل زنجیره ارزش و مدیریت اکوسیستم تجاری پایین دستی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، استراتژی پرتفولیو، بخش پایین دستی نفت وگاز
  • علی ناظمی*، فاطمه کریمی، سیاب ممی پور، مجید فشاری صفحات 103-142
    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و مقایسه کارایی انرژی 30 استان ایران با بهره گیری از رویکردهای مختلف تحلیل پوششی داده ها و نیز روش اندرسون و پترسون طی دوره 1388-1392 می باشد. برای این منظور از ترکیب داده های مختلف ورودی (شامل مصرف کل انرژی،نیروی کار، موجودی سرمایه، مصرف سوخت های فسیلی و مصارف تجدید پذیر) وخروجی های اقتصادی(شامل تولید ناخالص داخلی، ارزش افزوده بخش صنعت وخدمات)، برای ارزیابی و رتبه بندی کارایی انرژی استان ها استفاده شده است. نتایج برآورد مدل، حاکی از بالاتر بودن میزان کارایی مدل هایی است که مصرف انرژی و خروجی های اقتصادی را به شکلی جامع ((مدلM4) برخلاف مدل های ساده در نظر گرفته اند. همچنین بررسی شاخص مالم کویئست (MI) در بین استان های ایران نشان دهنده بهبود کارایی در استان های اصفهان، تهران، بوشهر، ایلام، خراسان رضوی، خوزستان، قزوین، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان است.  بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، مهمترین پیشنهاد سیاستی پژوهش به سیاستگذاران و برنامه ریزان انرژی آن است که با تنطیم سیاست های حمایتی از بخش های خاص اقتصادی و یا گسترش منابع انرژی، به جانشینی مصرف منابع تجدید پذیر به جای مصارف سوخت های فسیلی مبادرت ورزیده و از طریق تغییر ساختار اقتصاد به بهبود کارایی انرژی در استان های کشور کمک نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی انرژی، شاخص مالم کویئست، روش اندرسون و پترسون
  • یاسمین نصیری، زهراسادات زمردیان، محمدرضا حافظی، محمد تحصیل دوست* صفحات 143-167
    مصرف انرژی و آسایش حرارتی در ساختمان های اداری با توجه به رشد روزافزون در کلان شهرها و بالتبع آلودگی زیست محیطی اهمیت زیادی دارد. طراحی ساختمانهای با عملکرد بالا امر پیچیده ای است که بایستی  اهداف متعدد و متناقضی مانند حداکثر آسایش در برابر کمترین مصرف انرژی یا حداقل مصرف انرژی با کمترین میزان تولید کربن را در مراحل اولیه طراحی پوشش دهد. در همین راستا، در این پژوهش پارامترهای معماری از جمله فرم، جهت گیری، درصد پنجره، ارتفاع طبقه، نوع شیشه، عایق حرارتی و جرم حرارتی با روش بهینه سازی چند هدفه در ساختمانهای اداری بلندمرتبه در تهران بررسی شده است. با توجه به نتایج، درصد پنجره، نوع شیشه و فرم ساختمان تاثیرگذارترین پارامترها، جرم حرارتی و عایق حرارتی کم اثرگذارترین آنها بر اهداف پژوهش هستند. همچنین ساختمانهای با فرم مستطیل و جهت گیری جنوبی با 25% پنجره سه جداره در تمام جهات عملکرد خوبی در شهر تهران دارند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چند هدفه، شبیه سازی پارامتریک، انرژی
  • رستم صابری فر*، علی شکرگزار عباسی صفحات 169-195
    هدف این پژوهش، ارزیابی امکان تولید انرژی از زباله و کاهش پیامدهای ناشی از دفع غیر اصولی مواد زاید در شهر مشهد بود. یافته ها نشان داد که در بین پنج واریانت مورد ارزیابی، واریانت شماره 5 که بالاترین راندمان انرژی، پایین ترین هزینه و کمترین تولید گازهای گلخانه ای را بدست می آورد، در این شهر قابل اجراست. بر این اساس، می توان در اولین اقدام، یک نیروگاه 1200 کیلوواتی برای شهر مشهد پیشنهاد نمود تا از این طریق بتواند قریب به 150 تن زباله را به صورت روزانه تبدیل نماید. هزینه برآوردی برای راه اندازی این تاسیسات، حدود 15 میلیارد تومان می باشد. این هزینه در طی کمتر از 5 سال مستهلک شده و به سوددهی خالص خواهد رسید. آنالیز حساسیت به وسیله پارامتر نرخ بازده داخلی(IRR) نشان داد که با کاهش 4 درصد از درآمد فروش، میزان IRR به 93/20 درصد می رسد. همین طور با 4 درصد کاهش در دارایی های ثابت و هزینه عملیاتی، نرخ بازده داخلی به ترتیب به 13/23 درصد و 78/22 درصد خواهد رسید.
    کلیدواژگان: مدیریت زباله، تولید انرژی، گاز متان، شهر مشهد
  • الهام سرکرده یی*، محمود رضا ثقفی، فرشاد نصراللهی صفحات 197-227
    دیوار جنوبی ساختمان نقش موثری در عملکرد گرمایشی ساختمان دارد و می تواند وابستگی ساختمان را به انرژی های فسیلی کاهش دهد. در این پژوهش تاثیر پارامترهای دیوار جنوبی؛ مساحت شیشه و سایه بان بیرونی، با تغییر زاویه ی دیوار جنوبی (با محور قائم) در ساختمان مسکونی در شهر یزد بررسی شد. جهت انجام پژوهش، پس از مطالعات اولیه، از روش علی؛ شبیه سازی حرارتی با نرم افزار دیزاین بیلدر استفاده شد. زاویه ی دیوار با محور قائم، از صفرتا 60 درجه و سطح شفاف دیوار در انواع: بدون شیشه، دارای شیشه با مساحت یکسان و شیشه سرتاسری، در 33 حالت مدل سازی و انرژی مصرفی ساختمان بررسی شد. یافته ها نشان داد دیوار جنوبی ◦15، با حداکثر سطح شیشه خور (تک جداره) دارای سایه بان متحرک بیرونی، در دو بازه ی زمانی (ساعت 8- 18) و کل شبانه روز با گام یک ساله ، به ترتیب نیازگرمایشی را 43% و 17% و مصرف انرژی (گرمایشی- سرمایشی) را 1/9% و 7/6% کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: گرمایش خورشیدی ایستا، زاویه تابش، صرفه جویی در مصرف انرژی
|
  • Adel Azar*, Meisam Shahbazi, Hamid Yazdani, Omid Mahmoudian Pages 7-28
    The purpose of this paper is to analyze the supply chain resilience of Electric Power industry in Iran using fuzzy approach. The research is based on a survey of 23 experienced managers and experts in electricity industry having MA, MS or PhD degrees in Management, Electrical Power and Industry Engineering. Questionnaire data was used to assess the resilience status of Electric Power Industry in Iran. According to the results the overall score of electricity industry resilience is 49.78 out of 100. Resilience of Electric Power industry in Iran from different aspects of procedures and processes, peripheral elements, agility, players, flexibility, and economic factors is scored 53.495, 52.78, 52.025, 49.7625, 46.68, and 44.975, respectively.
    Keywords: Resilience assessment, Supply chain of Electric Power Industry, Fuzzy approach
  • Maryam Ashouri, Hojjat Parsa*, Ebrahim Heidari Pages 29-63
    The identification of the most important factors affecting energy intensity with the aim of controlling and managing energy consumption is an important topic. Findings of different empirical studies on the factors affecting energy intensity are inconsistent and this raises uncertainty about the employed models. One of the techniques that conform to these uncertainty conditions of the model is the Bayesian averaging approach. The purpose of this study is to identify robust and fragile factors affecting energy intensity in Iran provinces over the period from 2008 till 2015 using Bayesian averaging approach. The studied variables are selected from among the economic, demographic, industrial, commercial, transportation, Energy sector, factors related to Knowledge-based economy and climate factors. 24 variables were reviewed and by assessment of more than 8 million regressions and Bayesian averaging of the coefficients, 9 variables were identified as the most affecting factors on energy intensity in Iran provinces; share of service sector in production, ratio of export to production, share of oil and petroleum products in energy consumption, income per capita, energy price, number of warm months, per capita capital of employed persons, number of cold months and population growth rate. It was also revealed that per capita income, share of service sector in production, share of oil and petroleum products in energy consumption, energy price and number of warm months have negative effect on energy intensity but other robust variables increase energy intensity. These findings can provide important policy recommendations, especially for the use of energy planners and policy makers.
    Keywords: Energy Intensity, Uncertainty, New Bayesian Averaging Approach, Robust, Fragility Factors
  • Ahmad Zargari, Zonouz, Hani Arbabi*, Mohammad Hossien Sobhiyah, Hossein Aghaee, Tabrizi Pages 65-102
    In the current unstable business environment, it is necessary to change the organization's strategy in a way that organizations can adapt to the new conditions. To cope with these changes, the organizations need features called dynamic capabilities. In multi-business organizations, portfolio strategies are formulated, implemented and controlled for the strategic management of the diverse business. Given the importance of the dynamism of the portfolio strategies, the aim of this study is to identify dynamic capabilities for the formulation and implementation of a portfolio strategy on the Iranian downstream oil and gas industry.so one of the Iranian petrochemical holdings is investigated with a case study research strategy. The data was gathered by interview and review of organizational documents. The most important dynamic capabilities are the management of social obligations, environmental management, partnership with the world's top petrochemical companies, the evolution of the value chain, and the management of downstream ecosystems.
    Keywords: Dynamic Capabilities, Portfolio Strategy, Downstream Oil, Gas Industry
  • Ali Nazemi*, Fatemeh Karimi, Siab Mamipoor, Majid Feshari Pages 103-142
    The main aim of this paper is to evaluate the energy efficiency in 30 provinces of Iran by applying the different methods of DEA and Anderson and Peterson during the period of 2009-2013. Also, since classical analysis models do not differentiate efficient cases, the AP method (Anderson-Peterson) was used to rank efficient units for evaluating efficiency correctly. So that combination of input variables (including total energy consumption, labor, capital stock, fossil fuel consumption and renewables consumption) and economic outputs (including GDP, Industry, value-added and services), has been used. The main empirical results of present study indicate that efficiency scores for models that consider total energy consumption and economic outputs in a comprehensive manner ((model M4) compared to simpler models that consider only aggregate energy and GDP data) are higher. In addition, assessment Malmquist index (MI) among Iranian provinces indicate that the efficiency in the Isfahan, Tehran, Bushehr, Ilam, Khorasan Razavi, Khuzestan, Qazvin, Markazi, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad and Hormozgan provinces is improved.In addition, the results of this study can significantly help policymakers in decision-making process, for example, observations indicating that the change in the economic structure leads to efficiency improvement or the fact that the use of renewable resources should be gradually replaced the fossil fuel consumption, can lead to the adjustment of the Supportive policies from specific economic sectors or the expansion of specific energy sources.
    Keywords: Energy Efficiency, Data Envelopment Analysis, AP Method
  • Yasamin Nasiri, Zahrasadat Zomorodian, Mohammadreza Hafezi, Mohammad Tahsildoost* Pages 143-167
    Nowadays, the high rates of energy consumption of buildings in contemporary societies, as well as in global problematics such as climate change, depletion of natural resources and environmental pollution, is widely recognized. In this context, energy efficiency of buildings has become a crucial aspect of national and international energy policies. Nevertheless, the design of high performance buildings is not a simple assignment, because they represent complex systems that have to fulfill multiple goals, often contradictory such as minimum energy consumption versus maximum thermal comfort, minimum energy consumption versus minimum carbon emissions. The research aims to propose a simulation-based multi-objective optimization method to improve the energy efficiency, comfort and environmental performance of high-rise office buildings in Tehran during the early architectural design process. The parametric project includes 7 design variables including: Building Shape, orientation, WWR, Floor Height, Glass Type, Wall Insulation and Thermal Mass. Among the conclusions, WWR, Glass Type and Building Shape are the most influential design variables and Wall Insulation and Thermal Mass are the least important variables on performance objectives. Also rectangular shape building with southern orientation and 25% WWR Triple-glazing can be considered a good overall choice for high-rise office building in Tehran.
    Keywords: Multi-objective optimization, Parametric Simulation, Energy
  • Rostam Saberifar*, Ali Shokgozar Abbasi Pages 169-195
    The purpose of this study is to assess the possibility of generating energy from waste and reducing the consequences of unconventional waste disposal in urban areas of Mashhad. The findings indicate that among five variants under study, variant 5 which allocated the highest energy efficiency, the lowest costs, and the least amount of greenhouse gases to itself was applicable for the city of Mashhad. Accordingly, in the first step, it is possible to propose a 1200 kilowatt power plant for the city of Mashhad in order to convert about 150 tons of waste daily. The estimated cost of running these facilities is about 150 billion Rials. This cost will be depreciated over a period of less than 5 years and will come to net profit. The sensitivity analysis by the Internal Rate of Return (IRR) parameter showed that with a reduction of 4% of sales revenue, the IRR would reach to 20.93%. Similarly, with a 4% decrease in the fixed assets and operating costs, the internal rate of return will reach to 23.13% and 22.88%, respectively.
    Keywords: Waste Management, Energy Production, Methane Gas, Mashhad City
  • Elham Sarkardehee*, Mahmoud Reza Saghafi, Farshad Nasrollahi Pages 197-227
    The southern wall plays an important role on heating perfrmance and energy consumption of residential buildings. This study investigates the effects of southern wall angle, glass area and external canopy on heating perfrmance and energy consumption of a typical residential building in Yazd. Using causality method and thermal simulation by DesignBuilder simulator, we examined energy consumption in 33 situations under differnt angles of southern wall (from zero to 60 degrees), and under different glass areas on the surface. According to the results a southern wall with a maximum glass area, with external retractable canopy and with an angle of 15º, would reduce daily heating requirment and energy consumption of the residential building by 43% and 17% from 8 to18 o'clock, respectively. These figures would decrease to 9.1%, 6.7% respectively, for the whole day.
    Keywords: Passive Solar heating, Radiation angle, Energy saving