فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال هجدهم شماره 54 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال هجدهم شماره 54 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/07
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حامد بابازاده مقدم *، عباس اسدی صفحات 1-26
    اینترنت نقش مهمی در تامین حق آزادی بیان داشته و با رفع محدودیت های انتشار، جستجو و دریافت اطلاعات، زمینه ی استفاده از این حق بنیادین را فراهم نموده است. امروزه تردیدی وجود ندارد که توسعه و گسترش اینترنت و همچنین بهره مندی از این ابزار نوین ارتباطی، نیازمند یک نظام حقوقی مدون و منسجم است. نظام حقوقی مورد نظر باید بتواند ضمن تامین آزادی این رسانه نوین، مانع سوء استفاده احتمالی از آزادی بیان شده و به مردم اطمینان دهد، دسترسی و استفاده آنها از رسانه های اینترنتی ارزان، امن و پایدار خواهد بود.
    در این نوشتار تلاش شده تا مهمترین مسائل نظام حقوقی پایگاه های اطلاع رسانی اینترنتی در ایران، شامل: قوانین و مقررات حاکم، تاسیس، نظارت و پالایش(فیلترینگ) سایت ها، مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج مطالعات نشان می دهد، علی رغم اقدامات موثر صورت گرفته، نظام حقوقی سایت های خبری در کشور کارآمد نبوده و نمی تواند پاسخگوی نیازهای فعلی باشد.
    کلیدواژگان: حقوق اینترنت، آزادی بیان، آزادی انتشار، سایت های خبری، فیلترینگ
  • همایون مافی*، فراز شهلایی صفحات 35-60
    تاسیس نهاد ملی داوری ورزش با توجه به تجربه موفق مراجع ملی در رسیدگی تخصصی به اختلافات ورزشی از طریق داوری با توجه به حجم عظیم اختلافات مالی ناشی از ورزش ضرورتی است که در بسیاری کشورهایی که صنعت ورزش در آنها مهم است عملی گردیده. در انجام چنین کار حساسی باید به دقت جوانب حقوقی ماجرا را با توجه به تجربیات بین المللی و ملی موجود در نظر داشت تا بتوان بهترین الگو را برای یک نهاد ملی در نظر گرفت. در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته می شود که چالش های حقوقی ایجاد شده برای دیوان داوری ورزش در سوئیس چه الگوهایی را در تاسیس یک دیوان ملی برای حل و فصل اختلافات ورزشی به دست می دهد. لذا، با تحلیل جایگاه داوری ورزشی چرایی ضرورت وجود چنین نهادی و همچنین اصول بنیادینی که می تواند اعتبار چنین دیوانی را زیر سئوال ببرد واکاوی می گردد.
    کلیدواژگان: دیوان داوری ورزش، صلاحیت دیوان داوری، شرط رضایت، شرط استقلال، حقوق بین الملل ورزش
  • وحید آگاه*، محمد راسخ صفحات 61-89
    نظارت حکومت‏ بر هنر به دو شیوه عمده تامینی و تعقیبی صورت می گیرد. در طریقه تامینی، حکومت برای خلق و عرضه آثار هنری، اخذ اجازه قبلی را لازم می داند. نظامی که حق‏های هنری به ویژه حق بر آزادی بیان هنری را محدود می‏نماید. در روش دوم اما، اصل برآزادی است و حکومت پس از آفرینش و ارائه آثار هنری و صرفا در صورت مواجهه با جرم یا تخلف، ورود می‏نماید. امری که در مقاله حاضر در حقوق زمان ایران مشروطه در خصوص آثار نمایشی و سینمایی از 1306 تا هنگامه پیروزی انقلاب، بررسی شده و این به دست آمده که برخلاف متمم قانون اساسی مشروطه که اصل آزادی را انتخاب کرده بود، حقوق موضوعه در تمام سال‏های یاد شده، نظام صدور مجوز را برقرار نموده است. ضمن آنکه مساله یابی مراحل و تشریفات نظام مزبور، حکایت از ضعف در مواردی چون:1- ترکیب حکومتی اعضای مراجع صدور مجوز. 2- عدم تعیین مهلتی منصفانه و برای صدور پروانه های ساخت و نمایش.3- محدودیت تجدیدنظرخواهی از تصمیمات کمیسیون ها.4-ضمانت اجرای کیفری در مقوله هنر دارد.
    کلیدواژگان: نظارت حکومت، نظام صدور مجوز، سینما، تئاتر، نظام حقوقی ایران مشروطه
  • علی محمد فلاح زاده* صفحات 91-115
    می توان ادعا نمود که اصل بیان دلایل و مستندات آرا و تصمیمات از حوزه رسیدگی های قضایی به عرصه اداری توسعه و تعمیم یافته است، با این حال نظر به تفاوت های این دو ساحت، این اصل در حقوق ادرای از انعطاف بیشتری برخوردار است و وابسته به موضوع،زمینه ها و شرایط پیرامونی آن می- باشد. رویه قضایی دیوان عدالت ادرای ضمن شناسایی این اصل در خصوص آرای دادگاه های اداری در مقایسه با تصمیمات ادرای از قوام و توسعه یافتگی بیشتر برخوردار است. این نوشتار بابررسی این اصل در چند نظام حقوقی پیش رو (انگلستان،امریکا،فرانسه و اتحادیه اروپا و استرالیا) وضعیت آن را در حقوق اداری ایران و به خصوص در رویه قضایی دیوان عدالت اداری واکاوی نموده است.
    (( می توان ادعا نمود که اصل بیان دلایل و مستندات آرا و تصمیمات از حوزه رسیدگی های قضایی به عرصه اداری توسعه و تعمیم یافته است، با این حال نظر به تفاوت های این دو ساحت،این اصل در حقوق ادرای از انعطاف بیشتری برخوردار است و وابسته به موضوع،زمینه ها و شرایط پیرامونی آن می- باشد. رویه قضایی دیوان عدالت ادرای ضمن شناسایی این اصل در خصوص آرای دادگاه های اداری در مقای... ))
    کلیدواژگان: بیان دلایل، آرا اداری، تصمیمات اداری، مستندات اداری، دیوان عدالت ادرای
  • نعیم نوربخش*، حسن وکیلیان، جاوید لکناهور صفحات 117-142
    امکان اعمال شرط داوری نسبت به دعاوی مالیاتی بین المللی، همواره مورد مناقشه بوده است. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در سال 2008 و سازمان ملل متحد (UN) در سال 2011، شرط داوری را در معاهدات نمونه خود گنجاندند. لیکن تردید نسبت به داوری پذیر بودن دعاوی بین المللی مالیاتی به علت ارتباط با حقوق حاکمیتی دولت ها سبب شده است که تا کنون کشورهای اندکی اقدام به درج شرط داوری در معاهدات مالیاتی نمایند. در این مقاله ضمن برشمردن کاستی هایی که در روش فعلی رسیدگی به اختلافات مالیاتی (آیین توافق دوجانبه) در موافقت نامه های اجتناب از اخذ مالیات مضاعف وجود دارد، مزایای درج شرط داوری و سازوکار مناسب برای اعمال آن تبیین شده و امکان کاربست این روش در حل وفصل دعاوی مالیاتی بین المللی ایران بررسی گردیده است. با توجه به ماهیت دعاوی احتمالی که در بستر این معاهدات بروز می یابند، اصولی از قانون اساسی می توانند موانعی برای اعمال موثر شرط داوری بواسطه لزوم اخذ مجوز قوه مقننه در هر مورد پدید آورند که نیاز به اصلاح موافقتنامه های موجود یا تصویب قانون مستقل در این رابطه را برجسته می نماید. برای تدوین و درج شرط داوری مناسب در معاهدات موجود نیز کاربرد یکی از دو شرط نمونه OECD یا UN، با اصلاحات لازم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: موافقت نامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، داوری پذیری، آیین توافق دوجانبه، اختلافات مالیاتی، حق حاکمیتی
  • رضا اسلامی، نگار رئیسی * صفحات 143-169
    حقوق بین الملل توسعه، به عنوان سیستم قاعده ساز بین المللی مبتنی بر عدالت و همبستگی، در پی فراهم آوردن فرصت های برابر برای مشارکت تمامی کشورها در تعاملات بین المللی است. برنامه های بین المللی توسعه شامل حوزه های مختلفی است که در این پژوهش با انتخاب دو حوزه ی کلیدی کاهش فقر و حفاظت از محیط زیست، در صدد ارائه ی الگویی نوین از توسعه ی همه جانبه از طریق مشارکت آگاهانه و فعالانه ی همه ی شهروندان با بهره-مندی از ظرفیت های حقوق بین الملل توسعه به منظور ایجاد بستری برای تقویت و ارتقای مشارکت شهروندی و تسریع روند دستیابی به برنامه های توسعه هستیم. در این چارچوب، ابزار اصلی نیل به توسعه، نه تنها همکاری میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بلکه مشارکت معنادار، واقعی و گسترده شهروندان بطور عام، سازمان های غیردولتی، زنان و بومیان بطور خاص و ایجاد بستری مناسب برای تقویت و ترویج مشارکت شهروندان است. از آنجایی که موفقیت برنامه های توسعه تا حد زیادی بستگی به پذیرش آن از سوی ذی نفعان دارد، آموزش، توانمندسازی و ایجاد شرایط مساعد برای فعالیت شهروندان در سطوح مختلف تصمیم گیری نه تنها مشارکت موثر شهروندان و تحقق توسعه ی انسانی را به همراه دارد، بلکه منجر به دستیابی به اهداف توسعه و به طور کلی توسعه ی پایدار نیز می-گردد.
    کلیدواژگان: توسعه، مشارکت شهروندی، کاهش فقر، حفاظت از محیط زیست، توانمدسازی
  • محمود حاجی زاده*، هیبت الله نژندی منش، محمدحسین زارعی صفحات 171-196
    حاکمیت قانون، به مفهوم تحدید قدرت خودسرانه دولت به منظور حفظ حقوق و آزادی های بنیادین فردی، از ارکان اساسی دموکراسی است. از سوی دیگر در عرصه بین المللی ، حاکمیت قانون ابزاری در جهت حفظ صلح و امنیت بین المللی و ترویج و اعتلای حقوق بشر و پایبندی ارکان تصمیم گیر به مقررات پذیرفته شده است. با توجه به ساختار و واقعیت های حاکم بر جامعه بین المللی ، مفهوم حاکمیت قانون در عرصه بین المللی به صورت متفاوتی از حقوق داخلی اعمال خواهد شد. بر این اساس عناصر حاکمیت قانون از قبیل قطعیت حقوقی ، عمومیت قوانین ، شفافیت، تساوی در مقابل قانون و... شایسته است مطابق واقعیات و ساختار متفاوت نظام بین المللی تبیین شوند. علاوه بر این شرایط حاکم بر جامعه بین المللی از قبیل ساختار افقی این نظام ، فقدان صلاحیت اجباری و بررسی قضایی مقررات توسط محاکم بین المللی اجازه پیدایش یک نظام مبتنی بر قانون اساسی را نمی دهند. در این مقاله نویسندگان ضمن تبیین جایگاه حاکمیت قانون در عرصه بین المللی ،مهمترین موانع موجود در جهت حفظ و اعتلای حاکمیت قانون در نظام بین الملل را مورد مطالعه و کنکاش قرار داده اند.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، حقوق بین المللی، حقوق بشر، قانون اساسی گرایی، قواعد آمره
  • مهدی هداوند * صفحات 197-217
    منشاء قصد و اراده اداره عمومی، صلاحیت و اختیاری است که قانون به اداره داده است؛ بنابراین انطباق اراده اداره عمومی با قانون، شرط ایجاد آثار حقوقی توسط عمل اداری است. با این حال، ممکن است وضعیت هایی پیش بیاید که عمل اداری تشکیل شود، اما برخی از شرایط قانونی را نداشته باشد و به اصطلاح عمل اداری، معیوب باشد؛ که در این صورت چگونگی برخورد نظام حقوقی با چنین وضعیتی مستلزم نظریه پردازی است. مقاله حاضر با اشاره ای کوتاه به مفهوم و ماهیت عمل اداری، از بحث در باب ضرورت تفکیک میان «شرایط تشکیل عمل اداری»، از «شرایط صحت عمل اداری»، آغاز می شود و براساس آن از یک سو «جهات بطلان» را از «جهات ابطال» تفکیک می کند و از سوی دیگر، عمل اداری را به سه نوع «عمل اداری صحیح»،«عمل اداری معیوب» و «عمل اداری باطل» تقسیم کرده است و سپس با تمرکز بر عمل اداری معیوب و حالت های مختلفی که ممکن است با آن مواجه گردد، اعم از ابطال، لغو، استرداد و ترمیم، به موضوع «ترمیم پذیری عمل اداری معیوب»، و همچنین ماهیت و شرایط آن خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: نظریه عمومی عمل اداری، ترمیم پذیری عمل اداری، تشکیل عمل اداری، شرایط صحت عمل اداری، جهات بطلان
  • آرامش شهبازی * صفحات 219-245
    انقلاب تکنولوژیکی، آزادی بیان را به نحوی مدرن متاثر ساخت که توسعه رادیو و تلویزیون قبلا آنرا دگرگون نکرده بود. این امر رفته رفته بامشارکت فرهنگی در زمینه های مختلفی از جامعه پررنگ تر شد و مراوداتی که تا پیش از آن در قالبهایی محدودتر صورت می گرفت، توسعه یافت. با اینحال، به همان میزان نیز امکان کنترل و ایجاد محدودیت در اقسام مختلف ارتباطات در اشکال جدیدی، هویدا شد. چنین کنترلی که عمدتا از طریق سازوکارهای دولتی و در مقابله با جریان مبادله آزادانه اطلاعات صورت می گیرد، با ظهور شبکه های اجتماعی وارد مرحله جدیدی شده است. سانسور و نظارت بر محتوای داده ها و پیشرفت شیوه های ره گیری مکاتبات و مکالمات در این شبکه ها، این پرسش جدی را به ذهن متبادر می کند که آیا با انقلاب تکنولوژیکی، زمینه ای برای شکل گیری انقلابی حقوق بین الملل اینترنت فراهم شده است؟ در این مقاله در صددیم تا با طرح این ادعا که هنوز مقوله ای به نام حقوق بین الملل اینترنت در قالب مجموعه ای منسجم و با ثبات شکل نگرفته است، به ویژه با ظهور و رواج روبه رشد شبکه های اجتماعی، به ضرورت و چگونگی توسعه این حوزه حقوقی در سطح بین المللی بپردازیم.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل اینترنت، حقوق بین الملل محیط زیست، جهانشمولی، اصل همکاری، اصول حقوق بین الملل محیط زیست
  • سیداحمد حبیب نژاد، محمد منصوری بروجنی * صفحات 247-264
    یکی از مشکلاتی که همواره دغدغه نمایندگان مجلس در ابتکار و پیشنهاد طرح های قانونی بوده، رعایت اصل هفتاد و پنجم قانون اساسی و پیش بینی منبع تامین مالی طرح هاست. توجه به اصول پنجاه و دوم و هفتاد و پنجم قانون اساسی نشان می دهد منظور قانون گذار اساسی از طرح این اصول حفظ انضباط مالی در سال بودجه ای و نه محدود ساختن اختیار قانون گذاری مجلس شورای اسلامی بوده است. قانون گذار اساسی با تفکیک بین «بودجه سالیانه» و «قانون بودجه»، تهیه «بودجه سالیانه» را موکول به همکاری قوه مجریه و مجلس می کند. اما به نظر می رسد در تهیه «قانون بودجه» لزومی برای این همکاری وجود ندارد و این قانون هم چون عموم دیگر قوانین قابل ابتکار صرف از سوی نمایندگان مجلس است. بنابراین نمایندگان مجلس شورای اسلامی می توانند طرح هایی قانونی را پیشنهاد و تصویب کنند که بار مالی داشته باشد، به شرط آن که اولا این قسم قوانین در سال مالی که «سند بودجه» آن تصویب شده، لازم الاجرا نشوند و در ثانی در «قانون بودجه» دولت مکلف به لحاظ کردن بار مالی اجرای این قانون در تنظیم بودجه سال های مالی آتی شود.
    کلیدواژگان: اصل هفتاد و پنجم، اصل پنجاه و دوم، قانون بودجه، ابتکار تقنین، قانون اساسی
  • سمانه رحمتی فر * صفحات 265-288
    از دوران ارسطو تا پیش از جهانی شدن، جامعه سیاسی به دو عنصر فرمانروایان و فرمانبرداران تقسیم میشد. در حال حاضر بخش سومی سربرآورده که هم فرمان میبرد و هم فرمان میراند؛ هم طرف حق و وظیفه است و هم منبع حق و وظیفه. بخش سوم، که جامعه مدنی نام دارد، علاوه براینکه به ساختار دو وجهی سابق جامعه سیاسی خلل وارد کرده، پیوند الزامآوری قاعده حقوقی و ضمانت اجرای رسمی آن را نیز مخدوش نموده است؛ تا جایی که دیگر نمیتوان گفت مهمترین ویژگی قاعده حقوقی و عنصر ممیز آن از دیگر قواعد، الزام آوری است؛ ورود جامعه مدنی به مناسبات حقوقی، اقناع پذیری را جایگزین الزام آوری کرده است. میان جامعه مدنی و دموکراسی رابطه مستقیم برقرار است و هر یک دیگری را تقویت میکند. به همین دلیل در اثر جهانی شدن، جامعه مدنی در بهینه سازی رابطه دولت، شهروند و بخش خصوصی جایگاه مهمی یافته و در نتیجه وارد تئوری های حقوقی شده است. بهعلاوه پیشتر ساختار جامعه بین المللی، بینالدولی بود، یعنی تابعان کنشگر حقوق دولت و سازمان های دولتی بودند؛ در حال حاضر افراد انسانی در قالب گروه های مردمی ادعای کنشگری دارند. مقاله پیش رو به سیر این تحولات و تاثیرات آن بر قاعده سازی حقوقی میپردازد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جامعه مدنی، سازمان های غیر دولتی، ایجاد قاعده حقوقی، اقناعی
  • مسعود زمانی، مجید نیکویی * صفحات 289-317
    مداخله ی نظامی کشور ثالث بر اساس دعوت کشور میزبان یکی از ابزارهایی است که در بحران های داخلی همواره استفاده می شود. حکومت تضعیف شده ای که درگیر بحران یا جنگ داخلی ست، برای رهایی از وضع موجود از کشورهای خارجی دعوت به مداخله می کند. دو نظریه ی مهم برای اعتبار حقوقی چنین دعوتی ارائه شده: کنترل موثر و مشروعیت دموکراتیک. بر اساس معیار سنتی کنترل، برای اعتبار دعوت نظامی کشور میزبان، حکومت باید کنترل موثر سرزمینی داشته باشد؛ امری که در بحران/جنگ داخلی به دشواری محقق می شود. از دیگرسو، وفق نظریه ی نوظهور مشروعیت دموکراتیک، آنچه که به دعوت مذکور اعتبار می بخشد، دموکراتیک و مردمی بودن حکومت است. براین اساس حتی اگر حکومت دموکراتیک، کنترل موثر سرزمینی هم نداشته باشد باز دعوتش مشروع است. در سطحی دیگر، گاه میان مداخله بر اساس دعوت و دفاع مشروع جمعی خلط مفهومی پیش می آید. نوشتار پیش رو با بررسی قضایا و پرونده های متعدد حقوقی، می کوشد مفاهیم مذکور را شفاف سازی کند.
    کلیدواژگان: مداخله بر اساس دعوت، کنترل موثر-عملی، مشروعیت دموکراتیک، دفاع مشروع جمعی، استفاده از نیروی نظامی
  • علی رضایی * صفحات 347-371
    انرژی تجدیدپذیر دریایی نوعی از انرژی تجدیدپذیر است که از فرایندهای طبیعی گوناگونی که در محیط دریا اتفاق می افتند به وجود می آیند و بر خلاف انرژی های تجدیدناپذیر (فسیلی)، قابلیت آن را دارد که توسط طبیعت در یک بازه زمانی کوتاه، مجددا به وجود آمده یا به عبارتی تجدید شود. از آنجا که استفاده و بهره برداری از این انرژی در دریا مستلزم رعایت معیارها و الزامات خاص می باشد، در این مقاله تلاش شده است حقوق و تعهدات کشورها در استفاده از آن مورد بررسی قرار گیرد. در همین راستا با مبنا قرار دادن کنوانسیون حقوق دریاها (1982)، نظام حقوقی حاکم بر قلمرو دریایی یعنی آبهای داخلی، دریایی سرزمینی، منطقه انحصاری اقتصادی، فلات قاره و دریاهای آزاد در خصوص انرژی های تجدیدپذیر از یکدیگر تفکیک شده است. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که بسته به منطقه ای از دریا که تاسیسات مرتبط با انرژی تجدیدپذیر در آنجا مستقر شده است، حقوق و تعهدات کشورها نیز متفاوت می باشد
    کلیدواژگان: قوانین و رویه های حاکم، دولت ساحلی، محیط زیست دریایی، ایمنی دریانوردی، مناطق دریایی
|
  • Hamed Babazadeh Moghadam*, Abbas Assadi Pages 1-26
    The internet is an important tool to support the right to freedom of expression; through facilitating publication, search, and access to information, it has prepared the ground for the application of this fundamental right. Today, there is no doubt that the development of the Internet and the continued application of the new communication tool requires a developed and coherent legal system. In addition to supporting the fundamental freedoms of media, and avoiding possible abuses of this freedom, the expected legal system should be able to ensure cheap, sustainable and secure access to the media. This paper attempts to examine and study the most important issues of the legal system of news websites, including the regulations around such issues as establishment, monitoring, assessment, as well as blocking. The results of the study shows how despite the effective measure, the existing legal system for news websites is not efficient and cannot meet the current needs.
    Keywords: Internet Rights, Freedom of Expression, News Websites, Freedom of Publication, Internet Filtering
  • Homayoun Mafi *, Faraz Shahlaei Pages 35-60
    Considering the successful experience of national sport arbitration centers in resolving the sport related disputes specifically with regard to huge amounts of money in sports disputes, makes it almost necessary to create a national forum to solve the sport related disputes based on national customs and rules. In doing so one should consider carefully all legal aspects, bearing in mind previous international and national efforts, in order to develop the best model for a national sport arbitration center. In this research the legal challenges against the Court of Arbitration for Sports and the patterns resulted from these challenges which should carefully be considered in creating a national forum for resolving sport disputes, would be discussed. Thus after studying the position of sport arbitrations in today’s world and in national levels, the necessity for existence and also the fundamental principles that can undermine the credibility of such entities would be examined.
    Keywords: Arbitration, Court of Arbitration for Sports, Principle of consensuality, Principle of Independence, International sports law
  • Vahid Agah * Pages 61-89
    Government supervises over artistic works on 2 forms including: Licensing and persuit System. In first, government shall issue license for creating and publishing artistic works and in this method, the right to freedom of artistic expression is limited. However, in second method, there is fundamental principle of freedom and upon creating and publishing artistic work only in case of violation of laws and regulations, the government may take duly action and there is no requirement for issuing license before producing or publishing artistic works. This article attempts to examine this issue within frame of constitutional legal system in relation to dramatic works and films since 1927 until victory of Islamic Revolution and it is concluded that on the contrary of complementary of The Constitution of constitutional system that has selected the principle of freedom, the statute law in all of the aforesaid years was based on licensing system. Moreover, finding out problems and formalities of aforesaid system refers to following weakness including: 1) Governmental structure of members of licensing system and negligence for holding related associations. 2) Lack of fair deadline for issuing license of producing and publishing artistic works.3) criminal sanction for violation of Licensing System in artistic works.
    Keywords: Supervision of Government, Licensing System, Cinema, Theater, the Constitutional Legal System of iran
  • Ali Mohammad Falah Zadeh * Pages 91-115
    Legal obligation to provide reasons for administrative decisions is a principle that originated from judicial field moving to the administrative decision-making process, there seems to be profound differences between two areas. It is, therefore, very much context dependent, offering considerable room for the exceptional circumstances . The Iranian legal system paid its attention to the principle in judicial proceedings, yet its shortcoming in administrative procedures seems to be obvious. Although the Court of Administrative Justice in a rather isolated case seems to call for the observance of the principle in administrative procedures, it is hard to argue that this would lead to a legally binding rule.
    (( Legal obligation to provide reasons for administrative decisions is a principle that originated from judicial field moving to the administrative decision-making process, there seems to be profound differences between two areas. It is, therefore, very much context dependent, offering considerable room for the exceptional circums...))
    Keywords: Reasons of Administrative, Administrative decision, administrative documentes, administrative vote, Court administrative justice
  • Naeem Noorbakhsh *, Hassan Vakilian, Javid Laknahur Pages 117-142
    Over the past years, "arbitration" as a means of settling international disputes has gained popularity, but compared to international tax disputes, the possibility of applying the arbitration clause is disputed. After the successful use of arbitration to resolve tax disputes in EU arbitration convention, The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) in 2008 and the United Nations (UN) in 2011 were convinced to insert an arbitration clause in their model treaties. Skepticism to Arbitrability of international tax disputes due to its link to the sovereignty rights of states, resulted in utilizing such clauses by few countries in their tax treaties. Shortcomings in current methods of dealing with disputes between Contracting states (bilateral agreement procedure) on avoidance of double taxation agreements and lack of a binding mechanism for resolving disputes through direct negotiations between the two countries, has justified the need for an arbitration clause in these treaties. Regarding the nature of possible disputes arising from double taxation treaties, seems there’s no obstacle to use arbitration clause in Iran’s bilateral tax treaties and in order to draft a proper clause, it is recommended to use one of the model clauses of UN or OECD.
    Keywords: Double Taxation Treaties, Arbitrability, Mutual Agreement Procedure, Tax Disputes, Sovereignty Right
  • Reza Eslami, Negar Reisi * Pages 143-169
    International development law, as an international rule maker system which is based on equity and solidarity, seeks to provide equal opportunities for cooperation of all countries in international relations regardless of their economic and social status. In this regard, international cooperation between developed and under developed countries, meaningful, real, and widespread participation of citizens in general, and NGOs, women and indigenous people in particular are the main tools for achieving development. The crucial point here is enhancing and promoting broad, informed and active participation of citizens within the international development law particularly in the fields of poverty reduction and environmental. Since the success of development programs is highly relied on the acceptance of stakeholders, empowerment, creation of opportunities and providing conditions for citizen's participation at all levels of decision making will not only create a ground for effective participation of citizens and fulfillment of human development, but also lead to achievement of sustainable development goals.
    Keywords: Development, citizen participation, Poverty Reduction, Environmental conservation, empowerment
  • Mahmuod Hajizadeh * Pages 171-196
    The rule of law meaning to limitation of arbitrary power and conservation of fundamental individual rights and freedoms , is one of the democracy foundations. The Rule of law in international level is instrument for preservation of international peace and promotion of human rights. In attention to structure and realities of international community , apply of rule of law differently in international level, therefore elements of rule of law such as determinacy , generality , clarity , stability, equality before the law and … must explain differently in international community. In addition to , horizontal structure and absence of compulsory jurisdiction and judicial review for the courts , don’t allow a regime based on the constitution. In this thesis , authors in the one hand explain to position of rule of law in international level and the other review of present challenges for the conservation and promotion of rule of law in international system
    Keywords: Rule of Law, international law, Human Rights, constitutionalism, Jus Cogens
  • Mehdi Hodavand * Pages 197-217
    The origin of intention of public administration is the power which has been vested to the administration by law; therefore conformity of administration’s intention with law is the condition precedent of making legal effects resulted from administrative act. However, sometimes the administrative act has been established but it lacks a number of legal conditions which has been named as the so called “defective administrative act” which in turn needs to be dealt with by developing proper theories. In this article, the concept and nature of administrative act will be reviewed briefly and the necessity of making distinction between conditions of administrative formation with essential conditions will be discussed, based on which the grounds of annulment will be distinguished from the grounds of invalidation, in one hand, and on the other hand administrative act will be categorized in three respects: valid administrative act, defective administrative act and annulled administrative act. Later, focusing on defective administrative act, and its variations, including annulment, revocation, withdrawal, and curing, curing of administrative act, as well as its nature and conditions, will be discussed.
    Keywords: administrative act, curing, grounds of invalidation, defective administrative act, formation
  • Aramesh Shahbazi * Pages 219-245
    The Internet has always been an international law problem. Clearly the International institutions ranging from the International Telecommunication Union to the U.N. General Assembly are becoming increasingly involved in regulating the Internet. But it seems that still there is a long road to a coherence international system of rules and regulations concerning internet law in international community.
    Apart from the question of the desirability of international rules and regulations, the problem of domestic censorship of filtering as a serious problem, to some extent endangered some human rights principles as free flow of information, principle of freedom of expression, right to privacy, openness and etc. in this article, by focusing on the universality and the unity of cyberspace and the place of co operation among states t enhance the international relations, we will consider the necessity and the possibility of extension of rules and principles of general international law to this context.
    Keywords: international law, environmental law, Universality, principles of international environmental law, principle of co-operation
  • Mohammad Mansouri Boroujeni * Pages 247-264
    One of the most problematic in the initiation of law, is obeying the seventy-fifth article of the constitution that mandate the representatives to introduce the financial resource for execution of law, if that law leads to reduce the income of the government or increase the expense. The purpose of drafting of the fifty-second and seventy-fifth has being to mandate legislator to maintain financial discipline in the budget and not to limit the legislative authority of Parliament. The constitution by separation between the "annual budget" and "law of budget", says that preparing the "annual budget" dependent upon the cooperation of the executive and Parliament, But it seems that in preparation of "Budget Law" there is no need for this cooperation and such a law can be prepared similar to other laws. Therefore, Parliament can propose and enact legal bills that have a financial burden, if that law not to affect the budget of that year and simultaneously the law of budget be amended for next years.
    Keywords: 75th Article, 52th Article, Law of Budget, Initiation of Law, Constitution
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 265-288
    From Aristotle era to globalization, political society has been divided into two sectors: sovereigns and subjects. In recent decades a new sector is recreated known as civil society. Civil society is the subject of law and the source of rights and duties simultaneously. Reconstruction of civil society has disrupted the planar structure of political society, moreover has redefined binding and sanction of legal rules. No more binding is the most important element of legal rules; civil society sets persuasiveness instead of it as the core element of legal rules. There is a direct relationship between civil society and democracy; this means that they enforce each other; consequently civil society finds a new role in the triangle of government, private sector and citizens hereupon enters into legal theories. All these changes caused by globalization. Former international law had intergovernmental structure; it means that just the governments and intergovernmental organizations were entities of international law; whereas now individuals claim that they are active entities of law while they are organized in institutions of civil society. This article focuses on the influences of above evolution on lawmaking.
    Keywords: Globalization, Civil Society, non-governmental organizations, Lawmaking, persuasiveness
  • Majid Nikouei * Pages 289-317
    Intervention by invitation is one of the most controversial practices that often takes place in internal crises. Governments debilitated by internal armed conflicts, resort to inviting their allies in order to reconsolidate their lost power and reassemble their territorial control. The validity of this invitation, however, has been a bone of contention. In this regard, ‘Effective control’ and ‘democratic legitimacy’ are the two established tests for examining such validity. The traditional standard of effective control suggests that the host government shall be able to exercise a minimum degree of control over its territory. On the other hand, the democratic legitimacy criterion, puts an emphasis on the origins of power. This means that, despite the significant losses of territorial control, the invitation of a democratic government must still be considered as valid. Also, in practice intervention upon invitation bears a close proximity to the legal issues associated with ‘collective self-defense’. With a view to these issues, this article critically analyses the practice of international community surrounding the practice of intervention by invitation.
    Keywords: Intervention by invitation, effective-de facto control, popular-democratic legitimacy, collective self-defense, use of force
  • Ali Rezaee* Pages 347-371
    Marine renewable energies are a form of renewable energy deriving from the various natural processes that take place in the marine environment and unlike non-renewable energy (fossil), capable of being by nature a short period of time, there again, or to be renewed. Because the use and operation of this energy is required to comply with standards and specific requirements, in this article we have tried to examine its rights and obligations of countries. In this regard, based on The 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), the legal system governing the various maritime areas of the internal waters, territorial sea, exclusive economic zone, continental shelf and the high seas has been separated. The results show that depending on the area of the sea those renewable energy installations where it is established, rights and obligations is different. Most requirements related to protection and preservation of the marine environment and safety of navigation and most points is awarded to the high seas.
    Keywords: Applicable Laws, Policies, Coastal State, Marine Environment, Safety of Navigation, Marine areas