فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال نوزدهم شماره 57 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید باقر میرعباسی، عقیل محمدی صفحات 9-38
    طرح نظریه مسئولیت حمایت در سال 2001، پاسخی به ضعف نظام بین المللی در واکنش مناسب به ارتکاب نقض های عمده حقوق بشر در سرزمین هایی چون رواندا، بوسنی و کوزوو بود. این نظریه در تلاش برای بازتعریف مفهوم حاکمیت ملی و کارکرد دولت ها در قالب «حاکمیت به مثابه مسئولیت» و طرح یک چارچوب مفهومی جدید برای واکنش به موقع و قاطع به اعمال خشونت بار، به سرعت توانست در مباحث بین المللی جایگاه خاصی یابد. اما به تدریج و همزمان با وقوع بحران های جدید انسانی بویژه آنچه که در لیبی و سوریه رخ داد، آشکار شد که این نظریه علاوه بر ابهامات و پیچیدگی های مفهومی، در مرحله اجرا نیز با چالش های فراوانی روبه رو است که ابهام در اجماع کشورها نسبت به تبدیل این نظریه به یک قاعده بین المللی، اختلاف نسبت به دامنه مصادیق تحت شمول و توجیه مداخله در کشورهای تحت پوشش مسئولیت حمایت مهمترین آنها محسوب می شوند. در این نوشتار ضمن بررسی ابعاد استناد به نظریه مسئولیت حمایت در لیبی و سوریه، چالش های مذکور تبیین و در پایان استدلال می شود که نظر به ضعف های این نظریه در حوزه های نظری و عملی، ترسیم یک چشم انداز روشن برای موفقیت آن در آینده دشوار خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، امنیت انسانی، لیبی، سوریه، حقوق بشر
  • علی احدی کرنق ، مهدی حدادی صفحات 39-70
    امروزه سازمان های بین المللی در راستای اجرای تصمیمات شورای امنیت، نقش مهم و تاثیرگذاری ایفا می کنند. در این راستا ممکن است میان تعهدات دولت ها در سازمان های بین المللی و تصمیمات شورای امنیت تعارض وجود داشته باشد. دو دیدگاه در این زمینه مطرح شده است: 1- دیدگاه اتحادیه اروپایی مبنی بر تقدم حقوق داخلی سازمان های بین المللی بر قطعنامه های شورای امنیت، 2- دیدگاه تقدم قطعنامه های شورای امنیت با استناد به ماده 103 منشور ملل متحد. این که چه مقامی در راستای تفسیر این تقدم و برتری مسئله را بررسی کند، نقش مهمی در اتخاذ این دو رویکرد دارد. همچنان که دیوان دادگستری اتحادیه اروپا در راستای حفظ ارزش های اتحادیه اروپایی و در مقابله با آن دسته از تصمیمات شورای امنیت که مغایر با آن ارزش ها هستند، نگرش اول را انتخاب کرده است و رویه سازمان ملل متحد نشان از برتری نگرش دوم می دهد. نگرشی که به موجب آن تصمیمات شورای امنیت را بخشی از تعهدات منشور می داند.
    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، شورای امنیت، اتحادیه اروپایی، ماده 103 منشور، رویه ملل متحد
  • جواد صالحی صفحات 69-89
    پس از عدم موفقیت شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا در تعلیق پرونده عمرالبشیر از سوی شورای امنیت، دیوان کیفری بین المللی دومین حکم جلب عمرالبشیر را صادر می کند. دیوان کیفری بین المللی به موجب این حکم از دولت های عضو اساسنامه رم درخواست می کند که در دستگیری و تحویل عمرالبشیر با دیوان کیفری بین المللی همکاری کنند. اتحادیه آفریقا در این شرایط به تلافی شکست در متوقف ساختن حکم دستگیری عمرالبشیر تصمیم می گیرد؛ حداقل از دولت های عضو بخواهد که در دستگیری و تحویل عمرالبشیر با دیوان کیفری بین المللی همکاری نکنند. این وضعیت باعث می شود که عمرالبشیر بدون هراس از حکم دستگیری به کشورهای عضو اساسنامه از جمله؛ چاد، کنیا و… مسافرت کند. از این رو موضع گیری دولت های میزبان بر اولویت حفظ صلح و ثبات سودان و همین طور الزام به تبعیت از دستورات اتحادیه آفریقا به لحاظ عضویت در آن اتحادیه، باعث شد تا دیوان کیفری بین المللی از تمام ظرفیت های موجود در اساسنامه برای مقابله با این وضعیت و اعمال صلاحیت خود در دستگیری عمرالبشیر استفاده کند و موضوع را به مجمع دولت های عضو دیوان و شورای امنیت سازمان ملل گزارش دهد.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری، بین المللی، شورای امنیت، اتحادیه ی آفریقا، عمرالبشیر
  • فرهاد جم ، ژانت بلیک صفحات 92-125
    هدف موافقتنامه های چندجانبه زیست محیطی، «رعایت» [1] این موافقتنامه ها توسط دولت های عضو است. به این منظور مجموعه ای از اقدامات و کنش ها به کارگرفته می شود که عمدتا «عملی سازی» [2] و «اجرا» [3] نام داشته و به ترتیب ناظر بر کنش های «پیشینی» و «پسینی» است. این کنش ها موجب می شود اعضا در وهله نخست در وضعیت «عدم رعایت» قرار نگیرند و در صورت نقض تعهدات زیست محیطی، وادار به «رعایت» تعهدات خود شده و در وضعیت «رعایت» قرار گیرند. اطلاعات و تبادل آن از لوازم «عملی سازی» و «اجرا» ی تعهدات زیست محیطی است. «روال های عدم رعایت» ، «ظرفیت سازی» ، «فهرست ثبت انتشار و انتقال آلودگی» [4] و نیز «دستورالعمل کنترل جامع پیشگیری از آلودگی» [5] همگی نمونه هایی از «عملی سازی» و کنش های «پیشینی» هستند که تبادل اطلاعات در آنها نقش مهمی دارد. همچنین تبادل اطلاعات کمک می کند ناقضان تعهدات زیست محیطی شناسایی شوند و بتوان با طرح دعوی علیه آنان، این تعهدات را به مثابه رویکردی پسینی به «اجرا» درآورد.
    کلیدواژگان: رعایت، ظرفیت سازی، روال های عدم پیروی، تعهدات زیست محیطی، تبادل اطلاعات
  • حسین باقری زرین قبایی، منوچهر توسلی نایینی صفحات 125-148
    یکی از راهکارهای حفاظت از منافع عمومی جامعه، موضوع چگونگی تهیه، تصویب و اجرای بودجه کل کشور به عنوان مهمترین سند مالی کشور است. در مورد بودجه این سوال مطرح است که آیا با توجه به شیوه متفاوت تفکیک قوا در اصل 57 قانون اساسی و وجود سایر مراجع و نهادهای موثر یا مقررات گذار دیگر در قانون اساسی، تعادل و توازن لازم میان قوای سه گانه در تصویب قانون بودجه وجود دارد یا خیر؟ در این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی؛ این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و به نظر می رسد صرفنظر از اختیارات ولایت مطلقه فقیه در این رابطه، تعادل و توازن موجود به نفع قوه مقننه و به صورت خاص به نفع شورای نگهبان برقرار شده است. در خصوص سایر ارگان ها و نهادهای مندرج در قانون اساسی نیز تعیین قلمرو اختیارات آنها در زمینه تصویب بودجه یا تصمیمات موثر بر بودجه کل کشور لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بودجه کل کشور، تفکیک قوا، قوای سه گانه، قانون اساسی، ولایت مطلقه فقیه
  • وحید نظری ، ناهید جوانمرادی صفحات 149-172
    اطلاعات ژنتیکی و استفاده از آن، تغییرات عمیقی در برنامه های عملی علم ژنتیک و کارکردهای آن به وجود آورده است. از جمله این تغییرات، ظهور «پزشکی شخصی» در مفهوم هماهنگ کردن درمان با بیمار، بر اساس ویژگی های ژنتیکی آن است. این نوع پزشکی، علاوه بر ارائه خدمات سلامتی و بهداشتی دقیق با استفاده از ژنتیک بیماران که انتخاب بهترین دارو و درمان را ممکن می سازد؛ امکان استفاده از اطلاعات ژنتیکی را به عنوان عاملی برای اعمال تبعیض، بویژه در رابطه با اشتغال و بیمه، در کشورهای صاحب این دانش به دنبال داشته و در نتیجه مقابله با این شکل از تبعیض را ضروری می نماید. این نوشتار پس از اشاره ای مختصر به تدابیر بین المللی اتخاذ شده در جهت منع تبعیض بر اساس داده های ژنتیکی افراد، به بررسی نحوه برخورد نظام حقوقی کانادا و ایران با تبعیض ژنتیکی می پردازد.
    کلیدواژگان: ژنوم انسانی، داده های ژنتیکی، تبعیض ژنتیکی، پزشکی شخصی، تبعیض ناروا
  • عباس میرشکاری ، مرضیه مختاری، جواد فراهانی صفحات 173-201
    در این نوشتار سعی شده است تا ظرفیت های اصل های دوم و سوم قانون اساسی به عنوان برخی اصول بنیادین قانون اساسی در توصیف مسئله شهروندی مورد بحث قرار گیرد. ظرفیت های این اصول برای بنای نظام حقوق شهروندی، مشتمل بر تضمینات عام شناسایی، ارتقا، حمایت و تضمین حقوق و آزادی های همه شهروندان بازنمایی می شود. این ادعا امکان سنجی شده است که استفاده از مدل نظری "مکعب شهروندی" و مبانی نظری آن، در توضیح و تفسیر این اصول و برای فهم برخی ابعاد پیچیده آن کاربردپذیر می باشد. مطابق با تئوری های مرتبط با شهروندی، گفته شده است یک بعد این مکعب شهروندی را عناصر پنج گانه شهروندی یعنی؛ جنبه مدنی و قانونی، جنبه اجتماعی، جنبه سیاسی، جنبه مربوط به فضیلت و جنبه مربوط به هویت تشکیل می دهد. بعد دیگر این مکعب را شبکه های کاربردی یا به عبارتی دیگر سطوح جغرافیایی شهروندی شامل محلی، استانی یا ایالتی، دولت- ملت، منطقه ای یا قاره ای و نهایتا جهانی تشکیل می دهد، بعد دیگر آن را آموزش توانمندی های شهروندی مشتمل بر سطوح نگرش، آگاهی، دانش و مهارت صورت می بندد. ادعا می شود که برخی مفاد این اصل به طرز مبتکرانه ای برای طرح مکعب شهروندی و ایجاد ظرفیت قانونی درک آن در قالب قانون اساسی کاربردپذیر است.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق شهروندی، حقوق بشر، حاکمیت، مکعب شهروندی
  • نسرین طباطبایی حصاری صفحات 203-225

    سازمان تامین اجتماعی در تامین امنیت اقتصادی اشخاص تحت پوشش خود و در نتیجه بهبود شاخصه های رفاه و توسعه اجتماعی نقش موثری دارد. درآمد اصلی این سازمان به شیوه اخذ حق بیمه از افراد تحت پوشش تامین می شود که مدیریت صحیح آن در «تامین منابع مالی» برای ارائه خدمات توسط سازمان نقش موثری دارد. با این وجود، جایگاه این سازمان در ساختار نظام حقوقی ایران و گستره خدمات مورد انتظار از آن، به طور دقیق مشخص نشده و همین امر سبب تردیدهایی در خصوص ماهیت حقوقی این سازمان و در نتیجه تعیین نهاد صالح جهت نظارت مالی بر درآمدها و مصارف آن شده است. به گونه ای که سال هاست نهادهای نظارتی در کشور در خصوص امکان نظارت مالی بر این نهاد با سازمان مزبور اختلاف نظر دارند. این پژوهش با تحلیل قوانین و مقررات مربوطه و با توجه به مشکلات عملی که سازمان تامین اجتماعی با نهادهای مدعی نظارت مالی بر آن دارد، جایگاه سازمان مزبور را در نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی با توجه به «اصل 29 قانون اساسی» و »قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی» مشخص نموده است و با توجه به جایگاه حقوقی آن به این نتیجه دست یافته است «هیات نظارت سازمان تامین اجتماعی» و «سازمان بازرسی کل کشور» تنها نهادهای قانونی هستند که حق نظارت بر سازمان مزبور را دارند.

    کلیدواژگان: حقوق تامین اجتماعی، نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، اصل 29 قانون اساسی، مراجع نظارت مالی، نهاد عمومی غیر دولتی
|
  • seyyed bagher mirabbassi, aghil mohammadi Pages 9-38
    The responsibility to protect doctrine (R2P) was developed in 2001 in response to the failing of the international system to major violations of human rights in territories, such as Rwanda, Bosnia and Kosovo. The R2P, which is trying to redefine the concept of national sovereignty and function of governments in the form of "sovereignty as responsibility" and makes a new conceptual framework for responding to violent behaviors, could rapidly find special place in the international debates. But, gradually and simultaneously with the occurrence of new humanity disasters, especially what happened in Libya and Syria, it became clear that in spite of having conceptual Ambiguities and complexities, is also faced with many operational challenges that The ambiguity of consensus of countries to convert this idea into an international rule, the disagreements over the examples in which the R2P can be used and justification of state for intervention by the R2P, are the most important ones. This article studies aspects of application of the R2P in Libya and Syria and aforementioned challenges. At the end, it induces that regarding to the R2P theoretical and practical weaknesses, imagination of a bright outlook for its success in the future is difficult.
    Keywords: مسئوليت حمايت, امنيت انساني, ليبي, سوريه, حقوق بشر
  • Mahdi Hadadi Pages 39-70
    Today, International Organizations play an important and effective role in implementing the decisions of the United Nations Security Council. In this way, the conflict between the constituent instrument of International Organizations and The Security Council Resolutions may arise. There are two approaches in this field. 1- The European Union approach, according to it The Internal law of International Organizations has priority on The United Nations Security Council Resolutions. 2- Priority of the Security Council Resolutions according to the article 103 of the Charter of United Nations. The authority, who wants to construe the priority, has an important role in applying one of the two approaches. The European Court of Justice has choosed the first approach in order to maintain its fundamental values against the Security Council resolutions that are in contrast with them and the United Nations practice shows the priority of the latter approach, according to it the Security Council resolutions are the integral part of the Charter's obligations.
    Keywords: International Organizations, Security Council, European Union, article 103 of the Charter of United Nations, UN practice
  • Javad Salehi Pages 69-89
    Following the failure of the African Union Peace and Security Council to suspend Bashir's case by the Security Council, the International Criminal Court issued a second arrest warrant for Bashir. International Criminal Court pursuant to the decree of States Parties of the Rome Statute to arrest and hand over Bashir's request that cooperate with the International Criminal Court. African Union on the situation in retaliation for the failure to stop the arrest warrant for Bashir decides At least ask member states to arrest and hand over Bashir not cooperate with the International Criminal Court. This situation makes that Bashir without fear of arrest, the States Parties to the Statute including Chad, Kenya and travel. Position on the priorities of host governments to maintain peace and stability in Sudan and the obligation to comply with the orders of the African Union in terms of membership in the Union, makes the Statute of the International Criminal Court in the capacity to deal with the situation and exercise its jurisdiction to arrest Bashir use And subject to the Assembly of States Parties to the ICC and the UN Security Council report
    Keywords: International, criminal court, the Security Council, the African Union, Omar al-Bashir
  • farhad jam, Janet Blake Pages 92-125
    Compliance of states with multilateral environmental agreements (MEAs) is the objective of these agreements. To this end, a number of measures have to be taken which mainly are called “implementation” as ex-ante as well as “enforcement” as ex-poste initiatives and measures. Such initiatives and measures, prevent member-states from non-compliance, and, in case of breaching environmental obligations, make these defaulting member-states fulfill such obligations and bringing them back into the state of compliance with such multilateral environmental agreements. Exchange of information is an important factor for “implementation” and “enforcement” of environmental obligations. “Non-compliance procedures”, “capacity-building” “Pollutant Release and Transfer Register (PRTR)”, and “Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC)” are instances of “implementation” and ex-ante actions in which exchange of information plays an important role. Also, exchange of information facilitates identifying violators of environmental obligations and makes it possible to start proceedings against such offenders, as an instance of “enforcement” and ex-poste measure.
    Keywords: Compliance, Capacity-building, Non-compliance Procedures, Environmental Obligations, Exchange of Information
  • Manuchehr Tavassoli Naini Pages 125-148
    One of the ways to protect the public Interests is aimed to the preparation, approval and implementation of the national budget as the most important financial document of country. In this study the main question about budget is that in respect to different Methods of separation of powers in 57 principle of constitution and existence of other effective institutions in it, is there balance in preparation and approval process of budget law in the Islamic Republic of Iran of or not? This research has discussed the question with descriptive and analytical method. It seems no matter what the powers of absolute supreme leader in this respect, the balance in favor of the legislature and the Guardian Council has been established as a special favor. It’s necessary to define the limits of other institutions in constitutional of the Islamic Republic of Iran in respect to budget approval or effective decisions on country public budget.
    Keywords: Separation of powers, Absolute Province, Triple powers, The whole budget, constitution
  • vahid nazari, nahid javanmoradi Pages 149-172
    Genetic information and the usage of this information has created profound changes in the practical application of genetics science and its function. One of these changes is "personalized medicine" in the sense of harmonizing the treatment of patients based on the genetic characteristics. In this kind of medicine, in addition to the exact health care and health services by using patients genetic which makes choosing the best drug, it has also the possibility of applying genetic information as a factor for discrimination, particularly in relation to employment and insurance, thus makes it necessary to deal with this form of discrimination. This paper, after briefly citing international measures taken in order to prohibit discrimination based on genetic, examines how the legal system of Canada and Iran deal with genetic discrimination.
    Keywords: human genome, genetic data, genetic discrimination, personalized medicine, undue discrimination
  • abbas Mirshekari, marzieh mokhtari, javad farahani Pages 173-201
    The paper is trying to show on the existing potential of Articles 2nd and 3rd of Iranian Constitution as ones of basic principles for defining the issue of citizenship and in order to representing the capacity of above mentioned articles for forming construction of the system of citizenship rights – encompassing general guaranties of recognition, improvement, protection and ensuring the rights and freedoms for every citizen.
    we examine if the theoretical model of citizenship cube and its doctrinal basis is applicable to explain and interpret the aforesaid articles and also, to comprehend some complex layers and dimensions thereof.
    According to the citizenship-oriented theories, one side of the cube is consisted from five elements of citizenship, i.e. civil and legal, social, political, virtue-related and identity-related aspects. The other side of the cube is composed from functional networks or, in other words, the geographical levels of citizenship including local, provincial, statistical, regional and universal levels. And the last side is shaped from educating citizenship capacities covering levels of knowledge and skill.
    It is to argue that some contents of the Articles can be creatively employed to propose citizenship cube and to provide the legal capacity for understanding the model within the Constitution
    Keywords: the Constitution, Citizenship Rights, Human Rights, Sovereignty, citizenship cube
  • nasrin Tabatabai Hesari Pages 203-225

    Social Security Organization is the most important organization of Social insurance in Iran that provides economic security for Insured persons and it has an important role in improving indicators of social welfare and social development. However, the organization's status in the Iranian legal system and scope of services expected has not been determined and this resulted in doubts about the legal nature of this organization and thus determining the competent institution to supervise its incomes and costs. So that the supervisory bodies in the country disagree with the organization for many years about the possibility of financial supervision over this. The paper try to determine the legal nature of the organization and its place in the system of welfare and social security with looking at the practical problems of organization and analysis of relevant laws and regulations such as article 29 of the constitution code and comprehensive system of welfare and social security code. This article determines the supervisory bodies on the organization by determining legal status.

    Keywords: Social security law, welfare, social security system, Article 29 of the constitution code, financial monitoring authorities, non-governmental public institutions