فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال بیستم شماره 60 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی آزاددوین *، جواد کاشانی صفحات 9-37
    حق تامین اجتماعی، یکی از مهمترین حقوق انسانی است که در اسناد حقوق بشری و قوانین اساسی دولتها مورد پذیرش قرار گرفته است و از حقوق اقتصادی بشر محسوب می شود، اما واقعیت این است که با گذر از مرحله «تبیین و شناسایی حق تامین اجتماعی» و قرار گرفتن در مرحله «اجرای حق»، دولتها در اجرای این حق با چالش هایی مواجه می باشند که موجبات عدم برخورداری و یا کم برخورداری افراد از مزایا و خدمات تامین اجتماعی را فراهم نموده است، این چالش ها که تحت تاثیر عوامل متعدد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ایجاد شده اند. موجب ناکامی دولت ها، به ویژه دولت های در حال توسعه و عقب افتاده در اجرای حق تامین اجتماعی برای شهروندان خود شده است. در صورتیکه ماهیت این حق اقتضاء می نماید تا حق مذکور به نحو مطلوب برای تمام انسان ها محقق و اجرای آن نیز تضمین گردد، از اینرو لزوم بررسی و شناخت این چالش ها ایجاب می نماید تا هر یک از موانع ایجاد شده بر اساس تاکید اسناد بین المللی و مساعی داخلی و همکاری بین المللی دولت ها و همچنین مساعدت سازمان ها و نهادهای بین المللی رفع گردند. تا از این طریق، حق تامین اجتماعی که نقش موثری در برقراری عدالت اجتماعی، توسعه اقتصادی و صلح و امنیت بین المللی دارد، بدون برخورد با هرگونه مانعی برای شهروندان اجراء و محقق گردد.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، تکلیف دولتها، شرکت فراملی، حق تامین اجتماعی، خصوصی سازی
  • مهدی زاهدی *، شیرین شریف زاده صفحات 35-67
    آثار گردآوری شده مجموعه ای از داده ها و اطلاعات از قبل موجود را شامل می شوند که توسط پدیدآورنده در یک اثر مستقل انتخاب، گزینش و چیدمان شده اند، بدون آن که خود چیزی بر آن بیفزاید، مانند جنگ های ادبی، گزیده آثار، دفترچه های راهنمای تلفن و نظایر آن ها. از آنجایی که اصالت از شروط اصلی نظام حقوقی مالکیت ادبی و هنری برای حمایت از اثر است، این سوال مطرح می شود که آیا آثار مزبور از اصالت لازم برای حمایت در این نظام برخوردارند یا خیر؟ کشورهای پیرو نظام حقوقی کپی رایت، دیدگاه عینی و کشورهای پیرو نظام حقوقی حق مولف، دیدگاه ذهنی را در تعریف اصالت پذیرفته اند. این اختلاف دیدگاه موجب شد تا سال ها در خصوص مفهوم اصالت در رویه قضایی اختلاف نظر وجود داشته باشد؛ اما رای فیست با ابداع معیار «جرقه»، عنصر خلاقیت را به مفهوم اصالت ملحق کرد، تشتت آرا را از میان برداشت و اصالت را در گرو گزینش های خلاقانه قرار داد. معیار جرقه آمریکایی به عنوان کاربردی ترین معیار احراز اصالت، مورد اقبال نسبی نظام های حقوقی قرار گرفت. مقاله حاضر با تحلیل آرای قضایی صادره به این نتیجه دست می یابد که گردآوری آثار موجود تنها در صورتی که به یک روش غیربدیهی و به نحو خلاقانه انجام شده باشد، شایستگی حمایت را خواهد داشت و این حمایت تنها شیوه های گزینش و انتخاب مولف را در برمی گیرد و محتوای اثر مشمول حمایت نخواهد بود.
    کلیدواژگان: اصالت، آثار گردآوری شده، رای فیست، رویه ی قضایی آمریکا، خلاقیت
  • همایون حبیبی *، کیوان اقبالی صفحات 69-97
    پدیده فساد یکی از مهمترین موانع بر سر راه تحقق برخی از مصادیق حقوق بشر در جوامع امروزی، بویژه حق بر توسعه محسوب می شود. تمرکز قدرت و ثروت عمومی در دست عده ای محدود، نبود امکان شایسته بازخواست عمومی از دولتمردان و عدم شفافیت در عملکرد ایشان از مهم ترین بسترهای بروز فساد محسوب می‎شود. بنابراین جلوگیری از تمرکز قدرت، امکان بازخواست موثر از دولتمردان توسط شهروندان و شفافیت در عملکرد آن ها، تاثیر بسیار مثبتی در مبارزه با فساد خواهد داشت. ایجاد شرایط فوق تا حد گسترده ای در گرو تامین مشارکت عمومی شهروندان در امور مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه و تحقق عناصر آن، همچون حق بر انتخاب کردن و انتخاب شدن برای همه، جامعه مدنی نیرومند و دسترسی آزاد به اطلاعات خواهد بود. مسئله ای که با توجه به تلقی مشارکت عمومی به عنوان هدف غایی حق بر تعیین سرنوشت داخلی، یعنی امکان مشارکت هر فرد در فرایند تصمیم گیری در مورد امور عمومی جامعه، تحقق این حق را به راهکاری مهم در مسیر مبارزه با فساد و نیز از بین بردن برخی از مهم ترین بسترهای بروز آن و به تبع آن، تسهیل در تحقق حقوق بشر شهروندان، بویژه حق بر توسعه تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: فساد، حقوق بشر، حق بر توسعه، مشارکت عمومی، حق بر تعیین سرنوشت داخلی
  • محمد علی صلح چی، امیر بی پروا * صفحات 99-124
    فناوری ارتباطی به صورت عام به عنوان ابزاری موثر در دوران معاصر نقشی انکارناپذیر در تحولات دنیا دارند که در انتقال و دریافت اخبار و اطلاعات ویژگی منحصربه فردی دارا هستند. ویژگی ممتاز این فناوری ها را باید در دیده بانی مستقیم وقایع و انتقال سریع آن به مخاطبین دانست. این ویژگی در ارتباط با حمایت از حقوق بشر دارای اهمیت خاصی است و به طوری حقوق بشر را اجرا و از نقض احتمالی آن پیشگیری می کند که آن را تضمین می کند. فناوری های ارتباطی از طریق ملاحظه مستقیم نقض حقوق بشر در اعمال نظارت مستقیم بر حقوق بشر و همکاری با مراجع نظارتی از طرق مختلف چون ایجاد آگاهی عمومی، فراهم کردن موجبات اعمال نظارت از سوی مراجع نظارتی و همکاری با آن ها و ایجاد تسهیلات دسترسی برای قربانیان نقض حقوق بشر در سطوح ملی و بین المللی دارای نقش ویژه ای هستند که همه این ها ابزاری به منظور تضمین حقوق بشر مدنظر هستند. هدف از این پژوهش شناخت ویژگی های این فن آوری ها و کارکردهایشان در تضمین حقوق بشر می باشد.
    کلیدواژگان: فن آوری ارتباطی، حقوق بشر، رسانه، تضمین، نظارت
  • مهریار داشاب * صفحات 125-155
    در چند دهه اخیر، مقابله با استثمار و سوء استفاده جنسی از کودکان مورد توجه سازمان های بین المللی قرار گرفته است و در کنوانسیون حقوق کودک و پروتکل اختیاری آن در خصوص خرید و فروش، فحشا و پورنوگرافی کودکان بر لزوم اتخاذ اقدامات مقتضی توسط دولت ها از جمله اقدامات تقنینی برای مقابله با اشکال مختلف آن تاکید شده است. سازمان شورای اروپا با توجه به افزایش روز افزون موارد استثمار و سوء استفاده جنسی از کودکان، کنوانسیون لانزاروته را در ارتباط با حمایت از کودکان در برابر استثمار و سوء استفاده جنسی در تاریخ 25 می 2007 به تصویب رسانده است. باوجود اینکه این اقدام شورای اروپا از باب هنجار سازی نقد شده است؛ اما تصویب این سند به ایجاد هنجار های جدیدی در این حوزه منجر شد که در مقایسه با نرم های حقوقی پیشین، نو آورانه تلقی می شود. در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی برخی از قواعد نو آورانه این کنوانسیون، نقاط قوت و ضعف این قواعد نیز روشن شوند. همچنین قواعدی بررسی شده اند که نشانگر رویکرد جدید این سازمان در خصوص حمایت از کودکان است؛ رویکردی که به موازات جرم انگاری و سایر اقدامات حقوقی و قضایی، بر لزوم حمایت از کودکان قربانی و اتخاذ اقدامات پیشگیرانه و آموزشی توسط دولت ها تاکید می کند.
    کلیدواژگان: کنوانسیون لانزاروته، استثمار جنسی، سوءاستفاده جنسی، شورای اروپا، حمایت از کودکان
  • آرین پتفت*، ولی رستمی صفحات 157-181
    مناطق ویژه اقتصادی در ایران با رویکرد تسهیل مبادلات بازرگانی و ترویج سرمایه گذاری داخلی و خارجی برای رشد و رونق اقتصادی مناطق و کشور تشکیل شدند. از جمله مهمترین مسائل حقوقی در ارتباط با این مناطق، وضعیت مالیاتی آن هاست که با ترویج و جذب سرمایه گذاری و تقویت ویژگی های اختصاصی این مناطق برای رونق اقتصادی ارتباط مستقیمی دارد و لذا می بایست تحت نظام حقوقی خاص ضوابط مالیاتی قرار بگیرد. در این پژوهش، تلاش می شود تا ضمن بررسی دقیق نظام مالیاتی حاکم بر این مناطق از رهگذر مطالعه مبنایی و تطبیقی با مداقه بر قوانین کشور، فعالیت های مشمول مالیات و معافیت های آن تبیین ارزیابی مناسبی درباره آن شود. در این پژوهش این نتیجه حاصله شد که معافیت های مالیاتی مناطق، در بیشتر موارد نسبت به مالیات های غیرمستقیم به ویژه فعالیت های اقتصادی فراملی بر قرار است و فقدان چشمگیر معافیت و امتیازات نسبت به مالیات های مستقیم و نیز مالیات غیرمستقیم در ارتباط با مبادلات بازرگانی با قلمرو گمرکی کشور از یک سو و پراکنده بودن ضوابط و احکام قانونی مالیاتی از سوی دیگر، از اهم اشکالات نظام مالیاتی ایران در این مورد به نظر می رسد که نوعا ضوابط بازدارنده برای سرمایه گذاران تلقی می شوند.
  • علی برجیان *، حارث الدباغ صفحات 183-206
    سیر تکاملی حقوق تطبیقی بیانگر این نکته است که استفاده از تطبیق در حقوق با هدف اصلاح سیستم های حقوقی، خصوصا در مرحله قانون گذاری، آغاز شده است. حقوق تطبیقی نه تنها از ابتدای شکل گیری مدرن خود با این رسالت متولد شده؛ بلکه همواره در طول دوره رشد خود نیز در صدد یافتن بهترین راهکارها به همین منظور بوده است. این نوشتار بر آنست که تکامل نقش مهم و بنیادین حقوق تطبیقی را در روند انجام اصلاحات حقوقی بررسی و با مطالعه روش های گوناگون انتقال حقوق، به عنوان یکی از راه های عمده پیشنهادی و معمول در اصلاح و تکامل یک سیستم حقوقی، مناسب ترین روش آن را بیان کند که منتهی به ارائه نظام حقوقی منسجم و کارا می شود. مطابق آخرین دستاوردهای حقوق تطبیقی، فرآیند انتقال حقوق ممکن است توسط دو روش کارکردگرا و فرهنگ گرا یا اوضاع محور انجام گیرد. روش نخست هرچند مورد استفاده و مبنای اولین اصلاحات حقوقی بوده است؛ اما به تنهایی و بدون در نظرگرفتن اوضاع و شرایط مختلف فرهنگی دو جامعه مورد اقتباس و پذیرنده نمی تواند مدل حقوقی مقبولی به دست دهد. بنابراین، مراجعه به آخرین داده های حقوق تطبیقی ما را به این حقیقت رهنمون می سازد که استفاده متوازن از هر دو روش درکنار هم می تواند روش مناسب و بهینه را تشکیل دهد.
    کلیدواژگان: انتقال حقوق، اصلاحات حقوقی، کارگردگرایی، فرهنگ گرایی، روش شناسی حقوق تطبیقی
  • معصومه عامری *، زهرا عامری صفحات 207-236
    یکی از مراحل بودجه ریزی در شهرداری ها مرحله اجرای بودجه است. هرچند در فرایند بودجه ریزی، تهیه و تصویب بودجه بر اساس اطلاعات و تجربیات و به یاری روش های سنجیده و جدید صورت می گیرد، اما در این فرایند، ضرورت اجرای صحیح بودجه بخش دیگر و مهم فعالیت خواهد بود. قوانین موضوعه در ایران و فرانسه به اجرای بودجه توسط شهرداری اذعان کرده اند. اجرای صحیح بودجه به فرآیندهایی نیاز دارد که وصول دقیق و قانونی درآمدها را ممکن سازد و پرداخت صحیح و قانونمند هزینه ها را در بر داشته باشد. بررسی ها نشان می دهد در دو نظام مورد بحث به فراخور دانش، تجربه و اهمیتی که برای حقوق شهروندان قائل اند فرآیند اجرای بودجه تبیین شده است که در این خصوص تفاوت های چشمگیری در دو نظام به چشم می خورد. با توجه به کاستی هایی که از این حیث در نظام حقوقی ایران وجود دارد، تدوین مراحل و شیوه اجرای بودجه به ویژه رفع نواقصی است که در بخش وصول درآمدها در ایران به چشم می خورد و تفکیک وظایف مقامات مسئول اجرای بودجه، از ملزومات سامان بخشی به شفافیت و قانونمند بودن فرآیند اجرای بودجه در شهرداری های ایران است که در این باره می توان از شیوه های حاکم بر نظام حقوقی شهرداری های فرانسه بهره برد.
    کلیدواژگان: بودجه، شهرداری، اجرا، ایران، فرانسه
  • مسعود علیزاده، شهرام زرنشان*، زهره دولت آبادی صفحات 237-259
    امروزه حفاظت از محیط زیست به یک دغدغه اصلی در جامعه بین المللی مبدل شده است.یکی از بزرگ ترین مشخصه های حقوق بین الملل محیط زیست، حضور بازیگران غیردولتی و نقش آفرینی آن ها در شکل گیری، اجرا و نظارت بر مقررات زیست محیطی است. شناسایی شخصیت حقوقی این بازیگران در عرصه بین المللی در کنار دیگر تابعان حقوق بین الملل به عنوان نقطه عطفی در جهت افزایش مشارکت قضایی و غیرقضایی آن ها در تصمیم گیری ها و ایفای نقش تعیین کننده در زمینه حفاظت از محیط زیست محسوب می شود. مقاله حاضر، مشارکت بازیگران غیردولتی در مسائل زیست محیطی و حق دسترسی آن ها به عدالت زیست محیطی در حقوق اتحادیه اروپا در پرتو کنوانسیون بین المللی آرهوس و آرای قضایی دیوان دادگستری اتحادیه اروپا را تبیین می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای رسیدن به این اهداف، اتحادیه اروپا به بازنگری در برخی مقررات و دستورالعمل های خود از طریق اقدام هماهنگ نهادهای مسئول و نیز اصلاح قوانین داخلی توسط دولت های عضو نیاز دارد.
    کلیدواژگان: بازیگران، غیردولتی، اتحادیه، اروپا، عدالت
  • الناز رحیم خویی *، حسین رستم زاد، علیرضا آرش پور صفحات 261-288
    ضرورت مقابله با تروریسم بر کسی پوشیده نیست و همواره دولت ها از حداکثر توان خود به منظور مبارزه با این پدیده استفاده می کنند. اقدامات ضد تروریستی بر مبنای منافع عام جامعه انجام می شود و در این راه، گاه حقوق بشر افراد دچار مداخله ها و تعرض هایی می شود. به عنوان مثال، به قصد مقابله و پیشگیری از حملات تروریستی حریم خصوصی شهروندان نقض می شود. از آنجایی که قاره اروپا مدتی است دچار بحران مهاجرت بی رویه و برخی اقدامات تروریستی شده است و در پی آن دولت های این قاره ناچار به تحدید برخی حریم های خصوصی شده اند، این مقاله درصدد است تا براساس کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و طبق رویه دیوان اروپایی حقوق بشر عملکرد این دولت ها را بسنجد و به این سوال پاسخ دهد که آیا می توان به منظور مقابله با تروریسم از حقوق بنیادین بشری شهروندان گذشت. در نهایت، ملاحظه می شود که به موجب کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و بر مبنای تصمیمات دیوان اروپایی حقوق بشر در کنار رهنمون های شورای اروپا، تحت وضعیت های بسیار ویژه و خاص می توان ضمن احترام هرچه تمام تر به حق بر حریم خصوصی، از دایره این حق به صورت محدود و موقت و در تعقیب اهداف مهمی نظیر حفظ کلیت جامعه و در پی نیازهای مبرم اجتماعی کاست.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، تروریسم، عدول از حقوق بشر، حقوق بشر، دیوان اروپایی حقوق بشر
  • مهدی مهدوی زاهد * صفحات 289-309
    به علت پویا یی افراد انسانی، تنظیم گری حقوقی روابط اجتماعی نیز باید پویا باشد؛ از این رو نمی توان با درکی تقلیل گرایانه از پدیده های اجتماعی، سیاست گذاری و قانون گذاری کارآمدی برای جامعه داشت. بر این اساس، اگر نظام حقوقی پویش های اجتماعی را در نظر نگیرد و مستمرا خود را در معرض نقد خرد جمعی قرار ندهد، اصطکاک بین ساحت های اجتماعی و حقوقی رخ خواهد داد. در این چارچوب، این مقاله با هدف بررسی رویکرد دولت جمهوری اسلامی در قبال تنظیم گری حقوقی «خانواده» به نگارش درآمده است؛ از این رو می توان آن را ذیل مطالعات میان رشته ای در حقوق دسته بندی کرد. چنان که این پژوهش از نظر شیوهگردآوری داده ها، کتابخانه ای و از حیث روش تحقیق نیز توصیفی، تبیینی و تجویزی است. بر بنیاد نتایج این مقاله، دولت جمهوری اسلامی با تعریف الگویی از «خانواده طراز»و تلاش برای تحقق آن الگو از طریق به کارگیری ابزارهای قهری و غیرقهری مانند جرم انگاری، آموزش و تبلیغات عمل می کند. هرچند علی رغم سیاست گذاری ها و اقدامات متعدد برای حفظ ساختار و کارکرد سنتی نهاد خانواده در عهد جمهوری اسلامی، به دلیل ضعف در درک درست واقعیات اجتماعی و اتکا بر اعمال اعمال حاکمیتی و دیوان سالارانه در این خصوص، نظام پدرسالاری دولتی سوءمداخلاتی در تنظیم گری حقوقی خانواده داشته است، بر این اساس، حفظ خودتنظیم گری خانواده ضروری است.
    کلیدواژگان: دولت، ایدئولوژی، حقوق خانواده، تنظیم گری حقوقی، جامعه شناسی حقوق
|
  • ali azaddevin*, Javad Kashani Pages 9-37
    The right to social security is one of the most important human rights which has been accepted in human rights documents and constitutions of States and is of fundamental human rights. But the fact is that with the transition from the “defining and identifying the right to social security” stage and placing in the “implementation of rights” stage, the governments are challenged in the implementation of this right which has led to the lack of enjoyment or little enjoyment of social security benefits and services. These challenges which have been created under the effect of many political, social and economic factors, have caused failure of the governments in implementing the social security rights for their citizens. The nature of this right requires that this right to be properly fulfilled for all human beings and its implementation is also ensured. Therefore, the need of studying and recognizing these challenges, necessitates that eliminating each of existing obstacle based on the weight of the international instruments requires domestic efforts as well as the international cooperation of governments and the assistance of relevant international organizations and institutions. Therefore, in this way, the right to social security, which plays an important role in social justice, economic development and international peace and security, is implemented and realized for citizens of the governments without any obstacle.
    Keywords: Informal Economy, The Government’s Obligations, Transnational Companies, The Right to Social Security, Privatization.
  • mehdi zahedi*, shirin sharifzadeh Pages 35-67
    A “compilation” is a work formed by the collection and assembling of pre-existing materials or of data that are selected, coordinated or arranged in such a way that the resulting work as a whole constitutes an original work of authorship, such as periodical issue, anthology, encyclopedia, telephone directory, etc. Since the prerequisite for protection of copyright works is originality, this question arises whether these works are original and may also be copyrightable. The meaning of originality is not defined in the majority of national copyright legislations. Instead, the interpretation of what is to be original has been left mainly to the courts. Courts have different opinions regarding the definition of originality and its conditions. However, the Supreme Court of United States in the Feist case put an end to this division.
    This article attempts to study the notion of originality of compilations works by analyzing the Feist case in order to answer whether compilation works have any originality and if the answer is yes, what is its scope.
    Keywords: originality, compilation works, Feist Case, U.S jurisprudence, cretivity
  • Homayoun Habibi*, keivan eghbali Pages 69-97
    Corruption must be considered as One of Most Important Obstacles for Realization of Some Aspect of the Human Rights in the Modern Societies, Especially Right to Development.
    Concentration of Public Power and Wealth in Hand of a Few People, lack of accountable in Front of Public and Lack of Transparency in Activities of Governors are between Most Important Roots of Corruption. So, Prevention of such a Concentration, Ability to Interpellation of Governors by Citizens and Transparency in activities of These People could Have Very Positive Effect on Fight against Corruption. But Providing the Mentioned Situations Rely Heavily on Realization of Public Participation in Political, Social, Economic and Cultural Affairs of Their Society and Its Tools such as Right to Elect and to be Elected, Powerful Civil Society and Free Access to Information. However, Public Participation is an Ultimate Goal of Internal Self-determination, Which Means Ability of Every Person to Participate in Decision Making in Political, Social, Economic and Cultural Affairs of his/her Society. Therefore, Internal Self-determination Became an Effective Approach for Fight against Corruption and Elimination of Its Substances and as a Result, as a Facilitator for access to Human Rights, Especially Right to Development
    Keywords: Corruption, Human Rights, Right to Development, Public Participation, Internal Self-determination
  • Mohammad Ali Solhchi, AMIR BIPARVA* Pages 99-124
    Communication technologies are generally considered as an effective means in contemporary era in transmitting news and information with exclusive characteristics and play an inseparable role in the world today. The privileged feature of these technologies should be the direct observation of events and its rapid transmission to audiences. This feature is of particular importance in protecting human rights, which ensures human rights, so that one of the key factors in the implementation of human rights and for dealing with potential violations and prevention of human rights violations. Communication technology through direct consideration of human rights violations in the exercise of direct monitoring of human rights and cooperation with regulatory authorities in various ways, such as creating public awareness and providing oversight by regulatory authorities and working with them and creating access facilities for victims of human rights violations at the national and international levels have a special role, all of which is a means of guaranteeing human rights. The purpose of this research is to identify the characteristics of these technologies and their functions in guaranteeing human rights.
    Keywords: communication technologies, media, human rights, respect, monitoring
  • mehryar bsdashab* Pages 125-155
    Over the last decades, the sexual exploitation and abuse of children have been addressed by international organizations. Several instruments, including the Convention on the Rights of the Child and its Optional Protocol on the sale of children, child prostitution and child pornography required the adoption of appropriate measures by States to counter with various forms of sexual exploitation and abuse of children. Considering the increasing number of cases of sexual exploitation and the need for the creation of a joint mechanism, the Council of Europe has approved the Lanzarote Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse on May 25, 2007. Despite the fact that the Council of Europe has been criticized, this Convention has led to the creation of new norms that are innovative in comparison with the previous one. In this article, while analyzing some of the most innovative rules of this Convention, the strengths and weaknesses of these rules are also highlighted. On the other hand, the examined rules wich reflect the new Council of Europe's approach, which, along with criminalization and other legal and judicial measures, emphasizes the need for the protection of child victims and the adoption of preventive and educational measures by governments.
    Keywords: Lanzarote Convention, Sexual Exploitation, Sexual Abuse, Council of Europe, Protection of Children
  • arian petoft*, vali rostami Pages 157-181
    Special Economic Zones (SEZs) in Iran are founded with a view to facilitate trade and promote domestic and foreign investment for economic growth and prosperity in the region and the country. Among the most important legal issues are raised in relation to these areas, is their tax status that is related directly to promote and attract investment and strengthen the specific characteristics of these areas for economic prosperity which must be placed under the legal system of specific tax regulations. This paper scrutinizes the tax system ruling in these areas through the basic and comparative study, considering the laws of the country, its taxable and deductible activities as well as appropriate evaluations to be taken. This paper clarifies that SEZ tax exemptions in Iran are dedicated to indirect taxes related to transnational economic activities. The lack of exemptions and privileges for direct taxes as well as indirect taxes relating to commercial exchanges within the customs territory of the country, on the one hand, and dispersal of tax rules and regulations on the other, - which are typically regarded as deterrent to investors – are the most important challenges of Iran’s tax system.
    Keywords: Special Economic Zone, Direct taxes, Indirect taxes, Tax exemption, Tax regulation
  • Ali Borjian*, Harith Al, Dabbagh Pages 183-206
    Historical studies of comparative law demonstrate that the first purpose of using comparison in law has been to reform legal systems. This article intends to analyze the fundamental role and function of comparative law for legal reforms. Through studying different forms of the Transfer of Law, we intend to find the most proper and effective method which may present us with a coherent and efficient model of reform in different systems. The methodology of comparative law, as the instrumental concepts of this article, is one of the most popular and evaluative discourses of the legal world. The dynamic evolution of comparative studies arrives at the point where it has surpassed its traditional borders and has even engaged in extralegal and interdisciplinary studies. The transfer of law is one of the main methods of a legal reform and achieved by two main methods; functionalist and culturist. Although functionalism is the first method employed of legal reforms, it is not enough without considering the cultural contexts and circumstances of both transferred and transferee systems. In addition to its theoretical topics, this article intends to encourage researchers to find a coherent and practical model of reform for most developing countries needing legal reform.
    Keywords: Transfer of law, legal reforms, functionalist, culturist, methodology of comparative law
  • masome ameri*, zahra ameri Pages 207-236
    In municipalities, one of the stages of the budgeting process is budget execution. Although the budget is prepared correctly on the basis of information and experiences and by using new measured methods, the need for proper implementation of the budget will be the other important part of budgeting activities. The Law of Iran and France have acknowledged the implementation of the budget by the municipality. Proper implementation of budget requires processes that makes it possible to collect accurate and legal revenue and also is included on correct and legal pay of costs. Studies show, in the two systems, the process of implementation of the budget is determined according to ability, experience and respect for the rights of citizens, and in this regard there are significant differences in the two systems. Given the shortcomings that exist in the laws and regulations, drafting procedures and methods of implementation of the budget -in particular deficiencies in the collection of revenues seen in Iran -is one of the requirements in organizing the transparency and legality of the budget execution process in the municipalities of Iran, in which the practices governing the legal system of the French municipalities could be used.
    Keywords: budget, municipality, execution, Iran, France
  • masod alizadeh, shahram zarneshan*, zohreh dolatabadi Pages 237-259
    Nowadays, environmental protection is a major preoccupation in the international community. One of the essential trends of international environmental law is the presence of non-governmental actors in the formation, application, and control of environmental regulations. Recognition of the legal personality as a player in the international sphere is a general evolution in the protection of the environment. The present article tries to explain the role of non-governmental actors in environmental questions in the light of international conventions such as the Aarhus Convention as well as judicial decisions of the International Court of Justice. The results imply that the decision makers in the European Union should modify some regulations either in regional or national level to fulfill the ambitious goals of the founders of this unique international organization.
    Keywords: non-governmental, actors, European, Union, justice
  • elnaz rahimkhoei*, hosein rostamzad, alireza arashpour Pages 261-288
    Fight to terrorism is very necessary and states always use their power to fight this phenomenon. Anti-terroristic action are being taken under the society`s general benefits and in this way, the personal human rights is being intervened and violated some time. For instance, the citizens` privacy is being violated in order to fight and prevent the terroristic attacks.
    As recently Europe is under the crisis of severe migration and some terroristic acts, and consequently the states inevitably restrict some aspects of right to privacy, this paper is seeking to evaluate the states` practice according to the European convention of human rights and in accordance with the European court of human rights` practice and respond whether it is possible to sacrifice the fundamental human rights to fighting terrorism.
    Finally, according to the European convention of human rights and the European court of human rights` case law besides the guidelines of council of Europe, under special circumstances, we could respect the right to privacy and decrease this right`s scope limitedly and temporarily in order to pursue important purposes like maintaining the society as a whole or following the important social needs.
    Keywords: Right to privacy, Human Rights, Terrorism, Derogation, European Court of Human Rights
  • Mahdi Mahdavizahed* Pages 289-309
    Purpose
    The purpose of this paper is to provide a brief overview of ideological approach to family regulations in Islamic Republic of Iran (IRI). Therefore this paper provides basic information and analysis and discusses about family change and variation in contemporary Iran.
    Design/Methodology/Approach: Several approaches have been used to analyze the failure of Iran's legislative policy in family regulation.
    Findings
    The findings of this study imply that the evolution of family institution leads to the formation of individuality as well as value pluralism and consequently deepen the "democratic culture" among Iranians. Demonstrating the interaction of state and family institution it can be claimed that democracy is a dynamic and ongoing process.
    The results of this study indicate that the evolution of a social institution can make changes in other social institutions which implies that there is a significant relationship between the evolution of social institutions and the formation of the rule of law.
    Originality/Value: This Article is one of the first attempts to address the role of family change in the formation of rule of law in contemporary Iran. It has tried to provide a basis for understanding and delivering values by referring to social processes which change people’s mindsets.
    Keywords: State, Ideology, Family Law, Regulation, sociology of Law