فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال هجدهم شماره 51 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال هجدهم شماره 51 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدقاسم زمانی* صفحات 9-29
    استفاده نیروهای عراقی از سلاحهای شیمیایی علیه نظامیان و غیرنظامیان ایرانی در طول جنگ از یک سوی، مسوولیت کیفری افراد ذیربط به علت ارتکاب جنایت جنگی را به دنبال دارد، و از سوی دیگر مسوولیت بین المللی دولت عراق را دامن میزند. فقدان مسوولیت کیفری دولت در حقوق بین الملل، انتساب اعمال جنایی به دولتمردان و فرماندهان را مخدوش نمیسازد و انتساب مسوولیت کیفری به افراد نیز مسوولیت بین المللی دولت عراق ناشی از اعمال متخلفانه بین المللی را منتفی نمی نماید. همبودی و تقارن این دو مسوولیت در دو حوزه مسوولیت بین المللی کیفری و غیرکیفری در اساسنامه ها و رویه های دادگاه های کیفری بین المللی و طرحهای 2001 و 2011 کمیسیون حقوق بین الملل سازمان ملل متحد در مورد مسوولیت دولتها و سازمان های بین المللی مورد شناسایی قرار گرفته است.
    در این مقاله ضمن تحلیل رویه و نظریه، به همگرایی و واگرایی دو جنبه مسئولیت بین المللی از خلال بازخوانی اوراق هشت سال دفاع مقدس رزمندگان ایرانی می پردازیم.
    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، ایران، عراق، مسئولیت بین المللی دولت، مسئولیت کیفری فردی
  • احمد مرکز مالمیری، حسن وکیلیان* صفحات 29-54
    «فلسفه قانونگذاری»، عنوان دانش جدیدی است که برای غلبه بر چالش های ناشی از استفاده افراطی از قانون و قانونگذاری، در حال شکل گیری است. فلسفه قانونگذاری از نظریه ها و ابزارهایی که سایر علوم فراهم می کنند، به منظور بررسی پدیده قانون و قانونگذاری بهره می برد. حکومت بر اساس و به وسیله قوانین، موجب توسل مکرر حکومت ها به قانونگذاری شده است و این امر، افزایش مفرط حجم قوانین موضوعه را در پی داشته است؛ وضعیتی که خود ناقض تحقق حاکمیت قانون است. تولید قوانین ناقص، اعم از شکلی و محتوایی، باعث افت کیفیت قوانین و بروز ناسازگاری هایی در نظام حقوقی و ناکارآمدهایی در امر حکمرانی شده است. ارزیابی پیامدهای منتظر و نامنتظر عمل تقنینی از منظر هزینه و فایده اقتصادی و لحاظ کردن آن در مرحله پیشاقانونگذاری، قانونگذاری و پساقانونگذاری جزئی از تلاش های نظری برای ارتقاء کیفیت قانون است که در این رشته بسط داده شده است. هدف اصلی این دانش نوخاسته، ارتقای کیفیت قوانین و هدف غایی آن، کمک به تحقق حاکمیت قانون و حکمرانی خوب است. این مقاله بر آن است با معرفی نظریه ها و رویکردهای بسط داده شده در دانش فلسفه قانونگذاری و بیان نمونه هایی از قوانین ناکارآمد داخلی، زمینه را برای پرداختن به مشکلات نظام تقنینی ایران فراهم کند.
    کلیدواژگان: قانون، قانونگذاری، کارامدی، حکمرانی خوب، پارلمان
  • مهدی رضایی* صفحات 55-81
    تحولات به وجود آمده در نقش و ماموریت های دولت در اداره امور جامعه، نظام های بودجه ریزی و مدیریت مالی دولتها را متحول ساخته است. افزایش «صرفه اقتصادی»، «کارایی» و «اثربخشی» بودجه، نحوه تخصیص منابع از طریق تاکید بر اهداف سنجش پذیر، افزایش پاسخگویی مسوولان امر در قبال اعطای آزادی عمل بیشتر از جمله ویژگی های خاص بودجه ریزی عملیاتی نسبت به سایر شیوه های بودجه ریزی می باشند که دولتها را جهت استقرار چنین شیوه ای اقناع نموده است.
    وجود قانون بودجه ای مستقل، تعریف وتصویب اهداف و فعالیتهای دستگاه های اجرایی توسط قانونگذار با لحاظ اصل حاکمیت قانون، اعمال نظام حسابرسی مبتنی بر عملکرد به وسیله مراجع نظارتی، وجود اختیارات لازم برای قوه مقننه و پاسخگویی دولت از جمله بسترهای حقوقی لازم جهت گذار به بودجه ریزی مذکور واستقرار آن می باشد که با وجود مشکلات ساختاری و قانونی موجود در کشور هیچ یک از عوامل معنون به طور کامل تامین نشده اند.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، صرفه اقتصادی، کارایی، اثربخشی، قانون بودجه مستقل و پاسخ گویی مالی دولت
  • عفیفه غلامی*، توکل حبیب زاده صفحات 81-109
    سرمایه گذاری خارجی از طریق انعقاد یک قرارداد میان سرمایه گذار خارجی و یک نهاد یا موسسه دولتی سرزمین میزبان آغاز بکار می کند.دولت میزبان سرمایه نیز عموما طرف یک عهدنامه دو یا چندجانبه بین المللی با دولت متبوع سرمایه گذار است. هریک از اسناد مذکور جهت حل وفصل اختلافات سرمایه گذار-دولت مکانیزم خاصی پیش بینی می-نمایند. در موارد متعددی همین قراردادهای سرمایه گذاری پایه واساس اختلافات سرمایه گذاری است وبسیاری از دعاوی متضمن تخلف از تعهدات حقوقی بین المللی ناشی از یا مرتبط با قراردادهای مذکور است که مساله جدیدی در حوزه داوری بین المللی محسوب می گردد.
    پیرو آرائی که در دو پرونده SGS علیه پاکستان و SGS علیه فیلیپین ازسوی دیوان داوری بین المللی صادر گردید، اخیرا این مساله که محاکم عهدنامه ای چگونه بایستی بادعاوی ناشی ازروابط قراردادی طرفین ارتباط برقرار کنند، مورد توجه قرار گرفته است. هردو دیوان مزبور با موضوع احراز صلاحیت درخصوص دعاوی نقض قرارداد مواجه بودند؛اگرچه نهایتا داوری ها به صدور دورای متفاوت انجامید،راهنمای خوبی به منظور شناسایی محدوده صلاحیتی مراجع داوری در رسیدگی به اختلافات ناشی ازقرارداد سرمایه گذاری است.دیوان های بعدی با عنایت به رویه داوری موجود، جهت استقرار یک رویکرد تحلیلی روشن تر درخصوص احراز صلاحیت رسیدگی به اختلافات ناشی از روابط قراردادی برآمدند
    کلیدواژگان: حل و فصل اختلاف سرمایه گذاری، صلاحیت، قرارداد سرمایه گذاری، تعهدات معاهده ای، رویه داوری
  • ستار عزیزی*، سیامک کریمی صفحات 109-135
    مداخله نظامی ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی در بحران یمن (2015) می تواند از زوایای مختلف در نظام حقوق بین الملل بررسی گردد. یکی از این زوایا، قواعد ثانویه حقوق بین الملل است که نقض قواعد اولیه حقوق بین الملل را تعیین و آثار و پیامدهای آن را مشخص می کند. اصولا هر دولتی، مسئول فعل متخلفانه ای است که خود مرتکب آن شده اما ضروریات و اقتضائات دیگری همچون حاکمیت قانون و جبران خسارت طرف زیان دیده، ایجاب می کند تا در برخی وضعیت ها، دولتی در قبال فعل متخلفانه ی دولتی دیگر واجد مسئولیت باشد. یکی از این وضعیت ها، مسئولیت اشتقاقی ناشی از کمک یا مساعدت در ارتکاب تخلف بین المللی از جانب دولتی دیگر است. کاربرد مهمات خوشه ایاز سوی دولت عربستان علیه مواضعی در یمن و چگونگی تسلیح این دولت به این مهمات توسط دولت/دولت های ثالث می تواند در پرتو مسئولیت بین المللی اشتقاقی مورد بررسی قرار گیرد. این نوشتار، تلاش می کند با استفاده از مبانی این نوع از مسئولیت، مشخص کند که آیا دولت/دولت های ثالثی که عربستان را به سلاح های خوشه ایمجهز کرده اند بابت عمل این دولت مبنی بر کاربرد سلاح های خوشه ایمسئولیت دارند یا خیر.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی اشتقاقی، معاونت، سلاح های خوشه ای، حقوق بشردوستانه، توزیع مسئولیت
  • مهین سبحانی* صفحات 135-165
    مرورزمان مانعی در راه اقامه دعاوی اعم از کیفری و حقوقی است. بسته به این که مرورزمان در چه نوع دعاوی مطرح شود، ماهیت و اهداف و آثار و قواعد حاکم بر آن متفاوت خواهد بود. در رابطه با استفاده از سلاح های شیمیایی و نقض قواعد حاکم بر ممنوعیت استفاده از آن ها، مساله مرورزمان در هردو دسته دعاوی حقوقی و کیفری قابل طرح است. با توجه به گذشت مدت زمان مدیدی از اتمام جنگ ایران و عراق، امکان استناد به مرورزمان در دعاوی مربوط به استفاده از سلاح های شیمیایی طی این جنگ در دادگاه های ملی و بین المللی وجود دارد. باتوجه به این که مرورزمان یک اصل کلی حقوق است که از نظام های داخلی وارد حقوق بین الملل شده است، این مقاله ضمن تبیین اصل مرورزمان در نظام های حقوقی داخلی و بین المللی، به این نتیجه می رسد که باتوجه به عدم احقاق حقوق قربانیان سلاح های شیمیایی جنگ عراق با ایران، هرچند هنوز امکان اقامه دعوای کیفری برای قربانیان وجود دارد، اما اقامه دعاوی حقوقی و مطالبه خسارت می تواند با مانع مرورزمان برخورد نماید.
    کلیدواژگان: مرورزمان، جنایات جنگی، جبران خسارت، سلاح های شیمیایی، مجازات
  • فراز فیروزی مندمی* صفحات 165-191
    معاهدات دوجانبه سرمایهگذاری از اواخر دهه پنجاه و در فقدان یک معاهده جامع بین المللی که انتظامبخش حقوق بین الملل سرمایهگذاری باشد، برای حمایت هرچه بیشتر از سرمایه گذاری خارجی پا به عرصه وجود نهاد. بر اساس این معاهدات، تعهدات فزایندهای جهت تضمین و امنیت سرمایهگذار خارجی بر دول میزبان بار می ش ود ولی دول میزبان، هم زمان متعهد به رعایت و حمایت از حقوق بشر نیز هستند؛ بنابراین آنچه در مقاله پیش روی بسیار محل اعتناست بررسی مناسبات تعهدات نامتجانس در نظام بین المللی است . علیرغم هنجاریافتگی نسبی نظام حقوق بین الملل بشر در تقابل با حقوق ناظر بر سرمایه گذاری خارجی، شاهد آثار نامطلوب و بعضا نقض این حقوق بنیادین می باشیم. در این راستا و با لحاظ کمبود ادبیات حقوقی در این زمینه رویه برخی محاکم بین المللی در موضوع مارالیبان مورد تدقیق و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عاهدات دوجانبه سرمایه گذاری، حقوق بین الملل بشر، داوری های سرمایه گذاری، تعهدات بنیادین
|
  • S.Ghasem Zamani * Pages 9-29
    On September 22, 1980, Iraq launched an invasion against Iran. The Iraqi army, trained and influenced by Soviet advisors, had organic chemical warfare units and a wide variety of chemical materials and delivery systems. The continuous use of chemical weapons by Iraq against Iran during the war was indeed in violation of Iraq's obligations under 1952 Geneva Convention Protocol and also the principals of international humanitarian law. However taking a look at Iran-Iraq war demonstrates that two aspects of responsibility in this case could be distinguished. While the perpetrators of war crimes are responsible for the acts in their individual capacity, the State is also responsible for its international wrongful acts. In this article the different aspects of the case will be examined in theory and practice.
    Keywords: Iran, Iraq war, international responsibility of state, individual criminal responsibility, chemical weapons, war crimes
  • Hassan Vakilian * Pages 29-54
    As a new discipline, legisprudence is raising for the purpose of overcoming the challenges of inappropriate deployment of legislation and legislative inflation. Legisprudence as an interdisciplinary study uses the theories and findings of sciences for analyzing and studying the legislation and law making process. Ruling according to law and by law, has led to repetitive recourse to the legislation by governments and this in turn has led to increase of the volumes of legislation; a situation which is in conflict with rule of law. Promulgating laws which have formal and substantive flaws has decreased the quality of legislations and has made the countries legal system inconsistent. As a result the aforementioned situation causes the inefficiency in governance. Assessment of expected and unexpected consequences of legislation from the cost-benefit point of view and paying attention to these consequences in pre-legislation, legislation and post- legislation stages are parts of theoretical attempts for improvement of quality of legislation which is developed in legisprudence. The main aim of legisprudence is to enhance the quality of legislation and its ultimate goal is to assist in the realization of rule of law and good governance.
    Keywords: legislation, efficiency, good governance, law, legislature
  • Mahdi Rezaei * Pages 55-81
    There are changes in the roles and missions of the government in administration of society affairs, has changed budgeting and financial management systems of government. Increase "economics", "efficiency" and "effectiveness" of the budget, the allocation of resources through a focus on measurable objectives, increasing accountability of the authorities to grant more freedom such as special features of performance budgeting compared to other methods of budgeting that has persuaded the governments for planning to establish such a manner.
    The existence of a comprehensive budget law, the definition and act of the objectives and activities of the executive organizations by the legislature with the approval of the rule of law, applying the audit system base on performance by regulatory authorities, the authority to the legislature and government accountability, including the legal basis for the establishment of the performance budget. Despite the structural and legal problems in the country, none of these elements are not fully funded that in this study, it focus on the most basic legal requirements of the budget.
    Keywords: performance budgeting, economics, efficiency, effectiveness, fiscal accountability of government
  • Afife Gholami *, Tavakol Habibzadeh Pages 81-109
    Foreign investment are made by means of concluding a contract between the foreign investor and a public institute or entity of the host state.On the other side, the host state is often a part of a bilateral or multilateral investment treaty with the national state of the investor.Each of these documents forecast their special mechanism for settlement of investor-state disputes.In numerous cases,these contracts are sources of investment disputes and a lot of claims arise out of breaches of international legal obligations arising from or relating to underlying contracts, which is a new question in the international arbitration domain.Since the two SGS v.Pakistan and SGS v.Philippines decisions by arbitral tribunals, the question of how treaty-based tribunals should deal with claims arising out of the contractual relationships,was recently asked and considered. Both of the aforementioned tribunals dealt with assessing jurisdiction over claims of breach of contract.Although, these arbitrations finally resulted in two different awards, they has provided useful guidance toward determination of the scope of jurisdiction of the arbitral tribunals over disputes arising out of the investment contracts.The subsequent tribunals taking into account arbitral practices, tried to present an analytical approaches concerning assessment of jurisdiction in settlement of disputes arisingfrom contractual relationships
    Keywords: investment dispute settlement, jurisdiction, investment contract, treaty obligations, arbitral practice
  • Sattar Azizi *, Siamak Karimi Pages 109-135
    The Arab coalition’s military intervention in Yemen crisis (2015) which is led by Saudi Arabia can be studied through different aspects in the international law’s system. The secondary rules of international law which decide the breach of primary rules of international law and their consequences, is one of these aspects. Principally, each state is responsible for its own wrong doings, but in some cases, other considerations and necessities such as rule of law and reparation of injured party, requires a state to be held responsible regarding another state’s wrongful act. One of these cases is derived international responsibility which results from aiding or assisting another state which commits an international wrongful act. The use of cluster munitions by Saudi against positions in Yemen and armed this state with these munitions by third state/states could be examined in the light of the derived international responsibility. Using the principles of this type of responsibility, this article tries to resolve whether the third party state/states that have armed Saudi Arabia with cluster munitions, have responsibility in Saudi's usage of cluster weapons.
    Keywords: Derived International Responsibility, Complicity, Cluster Munitions, International Humanitarian Law, Distribution of Responsibility
  • Mahin Sobhani* Pages 135-165
    Statute of limitations is an obstacle to sue and prosecute crimes. According to the nature of the actions, nature, purpose, effects and rules governing statute of limitations will be different. In relation to the breach of the rules governing the prohibition of the use of chemical weapons at the time of international conflict, both types of statute of limitations emerge. Considering the passage of time from the end of the Iran-Iraq war, the statute of limitation in cases involving the use of chemicals weapons during the war would be a defense in national and international courts. In this article, through explaining the statute of limitations in national and international legal systems, I conclude that although it is possible to prosecute and punish perpetrators of the use of chemical weapons during Iraq-Iran war before the national courts, statutes of limitations have posed a major obstacle to reparation claims.
    Keywords: Statute of Limitations, War Crimes, Reparations, Chemical Weapons, punishment
  • Faraz Firozmand* Pages 165-191
    Despite periodic efforts to codify the international rules governing flows of foreign investment in a single multilateral instrument, these rules continue to exist in a bewildering patchwork of bilateral and regional treaties which have proliferated since the late 1950s. With regard to the lack of such a comprehensive codified law on foreign investment, Bilateral Investment Treaties (BITs) came into existence in order to provide more protection for foreign investment. These treaties impose further obligations on the host States in order to ensure the security of the foreign investor. However, the host States are obliged simultaneously to respect and protect human rights. Thus, it seems that the controversy lies in the interplay of fundamental human rights obligations in BITs which have brought negative impacts on human rights issues thereof.
    Keywords: Bilateral Investment Treaties, Investment Disputes, International Human Rights Law, Investment Arbitrations, Arbitration, Human Rights