فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 39 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین هاشمیان *، محمدحسن میرزا محمدی، اکبر رهنما، محمد دارایی صفحات 5-34
    هدف این پژوهش، مقایسه دلالت های تربیتی زیبایی شناسی از دیدگاه جعفری و دیویی، به منظور دستیابی به فهمی عمیق تر نسبت به مقوله هنر و زیبایی و ابعاد مختلف تربیت زیبایی شناختی است. این تحقیق، از نوع نظری بوده و در آن از روش های تحلیل مفهومی، استنتاج و تطبیق، استفاده شده است. در این پژوهش با بررسی و مقایسه زیبایی شناسی ازمنظر جعفری و دیویی، دلالت های تربیتی زیبایی شناسی، گردآوری و درنهایت، وجوه اشتراک و افتراق تربیت زیبایی شناختی آنان مشخص شد. این تحقیق برای دستیابی به اهداف خود این سوال اساسی را مطرح می کند که وجوه اشتراک و افتراق دلالت های تربیتی زیبایی شناسی از دیدگاه جعفری و جان دیویی کدامند؟ و به این نتایج می رسد که هردو اندیشمند، در پذیرش ضرورت تربیت زیبایی شناختی، نگاهی مشترک دارند. هردو در تعریف تربیت زیبایی شناختی، هنر را واجد زیبایی و تربیت زیبایی شناسی را گسترده تر و دربردارنده تربیت هنری می دانند. دیویی برای تربیت زیبایی شناختی، هویتی فرابرنامه ای قائل است که با اولویت بخشی تربیت دینی و اخلاقی نسبت به تربیت زیبایی شناختی در نگاه جعفری، افتراق دارد. در بحث اهداف نیز، هردو، در هدف غایی مبتنی بر رشد ذائقه زیبایی شناسی و اهداف واسطی: پرورش نوآوری، خلاقیت و خیال ورزی، اشتراک داشته، ولی درجهت رشد، با هم افتراق دارند. در بحث مربی، متربی و برنامه درسی با وجود اشتراکاتی در نظریات ایشان، مهم ترین افتراق آنها در توجه به ارتباط انسان با خدا و مبدا و مقصد هستی است. در بحث روش تدریس نیز هردو، توجه به رغبت و نیاز شاگرد و مبتنی بر کشف و جستجو بودن روش ها اذعان دارند، ولی جعفری علاوه بر پرسش محوری، به روش هایی که ریشه در آیه ای بودن هستی در نظر انسان ها دارد، نیز توجه دارد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، تعلیم وتربیت، دیویی، جعفری، تطبیق
  • نجمه احمدآبادی آرانی، عباس شکاری، حمید احمدی هدایت* صفحات 35-52
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل رهیافت های تربیتی فمینیسم مدرن و پست مدرن و نقد آن برمبنای تعلیم وتربیت اسلامی با استفاده از روش های تحلیل تطبیقی و انتقادی است. یافته های پژوهش، بیانگر آن است که در فمینیسم مدرن تربیتی بر برابری حقوق زن و مرد، پرداختن به نظریات عام و جهان شمول، تاکید بر نقد فرهنگی و مخالفت با دوگانه انگاری جنسیتی و در فمینیسم پست مدرن تربیتی بر اصل تفاوت انسان ها به ویژه تفاوت های میان زنان و مردان، تردید در روایت های کلان، تقویت گفتمان و ساختارشکنی، تاکید شده است. فمینیسم مدرن و پست مدرن تربیتی، در عین اینکه، یک سری موانع و مشکلات را از زنان گرفت و حقوقی را به آنان اعطا کرد، ولی موانع و چالش هایی را برای بشریت و به ویژه زنان ایجاد کرد که برمبنای آموزه های اسلامی می توان آنها را مورد نقد و بررسی قرار داد. ازجمله این نقدها می توان بر چشم پوشی فمینیسم مدرن از تفاوت زن و مرد در راستای تناسب محوری؛ نسبیت گرایی و بی ثباتی اخلاقی در فمینیسم پست مدرن؛ غایت های متفاوت در اکتساب علوم در آموزه های تربیتی فمینیسم (مدرن و پست مدرن) و اسلام؛ تاکید افراطی فمینیسم پست مدرن بر گفتمان به جای عمل و عینیت و تضعیف نهاد خانواده به مثابه اصلی ترین کانون تربیتی در فمینیسم مدرن، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: فمینیسم مدرن، فمینیسم پست مدرن، تربیت اسلامی، نقد و بررسی
  • محمد گلچین کوهی *، مرتضی رضایی صوفی صفحات 53-73
    دین مبین اسلام برای تمامی امور انسان به خصوص تربیت فرزندان، دستورات دقیق و موشکافانه دارد. ازطرفی، از جمله عوامل مهم و مرتبط در تربیت فرزند، سبک های فرزندپروری است که در غرب تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است. هدف این تحقیق، مقایسه تطبیقی سبک های فرزندپروری غرب و اسلام براساس حدیث حضرت رسول (ص) در تربیت فرزند است. این تحقیق، یک مطالعه تطبیقی است که روش تحقیق آن ازحیث نوع داده، کیفی؛ ازحیث نتیجه، کاربردی و ازحیث هدف، اکتشافی است که به روش جرج اف بردی انجام شد. یافته ها نشان داد که بین سبک های سهل گیرانه، مستبدانه و مسامحه کارانه نظریه به ترتیب با سبک های سید، عبد و آزاد در حدیث، ازنظر تعریف، تفسیر و مفهوم، تطابق کامل وجود دارد. این در حالی است که بین سبک مقتدرانه و وزیر، کمی تفاوت مشاهده شد. به علاوه، نظریه غربی، سبک مقتدرانه را در همه سنین مناسب می داند، درحالی که حدیث شریف، هرکدام از این سبک ها را مناسب دوره سنی خاصی می داند. نتایج، حاکی از آن است که این حدیث، قابلیت مطرح شدن به عنوان نظریه اسلامی فرزندپروری حضرت محمد (ص) در سطح کشورهای اسلامی و حتی جهان را دارد.
    کلیدواژگان: مقایسه تطبیقی، فرزندپروری غرب و اسلام، حدیث حضرت رسول(ص)، تربیت فرزند
  • ایران دخت فیاض، مریم بختیاروند* صفحات 75-105
    هدف این پژوهش، بررسی هرزه نگاری به عنوان یکی از چالش های تربیت جنسی در عصر فناوری اطلاعات و راهکارهای اسلام برای مقابله با آن است. برای دستیابی به هدف پژوهش، سه پرسش ذکر شده است: 1 هرزه نگاری چیست و چه تاثیری روی افراد می گذارد؟ 2 تربیت جنسی از دیدگاه اسلام چیست؟ 3 دین براساس مضامین اسلامی برای پیشگیری از پدیده هرزه نگاری چه راهکارهایی را پیشنهاد می کند؟ برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد هرزه نگاری به عنوان نمایش تصویری و یا کلامی رفتارهای جنسی با هدف ارضای خواسته های جنسی دیگران معرفی شده است. این پدیده، معمولا به شکل های مختلف، ازجمله: عکس، داستان، فایل تصویری و انیمیشن های کوتاه در اینترنت وجود دارد و به ارضای غیرطبیعی جنسی جویندگان منجر می شود. پورنوگرافی، چارچوبی را آماده می سازد که فرد ازطریق تصاویر، فیلم ها و داستان های جنسی به تحریک و ارضای جنسی برسد. وب گاه های اینترنتی، قدیمی ترین و رایج ترین شکل دسترسی به هرزه نگاری در اینترنت محسوب می شوند. سه عامل سهولت دسترسی، قیمت و گمنام ماندن، اینترنت را به یک نیروی قدرتمند در عرصه تمایلات جنسی تبدیل کرده است. هرزه نگاری دارای تاثیرات جسمی و روحی بسیاری است ازجمله: رفتار پرخاشگرانه، تکانش گری، خصومت به زنان، بی بندوباری، تجاوز جنسی، خشونت جنسی، تنوع طلبی، خیانت به همسر، ازبین رفتن حرمت جنسی محارم، احساس گناه همیشگی و ارتکاب جرائم جنسی علیه کودکان. در اسلام تربیت جنسی عبارت است از مجموعه اقدام های تربیتی مربوط به غریزه جنسی، شامل هدایت، کنترل، تعدیل و ضابطه مند کردن غریزه جنسی که برای حفظ سلامت جسمی و روانی، عفت و پاکدامنی، شرافت و کرامت انسان به کار گرفته است. براساس یافته های این پژوهش، روش های پیشگیری از هرزه نگاری مطابق با مضامین اسلامی را می توان در دو حوزه قرار داد: روش هایی که در حوزه مفهوم تقوای حضور قرار می گیرند و همچنین روش هایی که در حوزه مفهوم تقوای پرهیز واقع می شوند. راهکارهای مربوط به تقوا، عبارتند از: 1 کنترل حواس، 2 آگاه سازی، 3 عبرت آموزی، 4 حیا و افزایش ایمان، 5 اعمال عبادی. راهکارهای مربوط به تقوای پرهیز، عبارتند از: 1 غنی سازی اوقات فراغت، 2 فراهم آوردن زمینه ازدواج، 3 کنترل در دوستی ها و معاشرت.
    کلیدواژگان: هرزه نگاری، تربیت جنسی، پورنوگرافی
  • محسن ایزدی * صفحات 107-126
    مسئله شکاف بین علم و عمل اخلاقی از دیرباز مورد توجه آموزه های دینی و نیز بسیاری از فیلسوفان و اندیشمندان بوده است. سقراط و افلاطون، معرفت را معادل فضیلت می دانستند و بر این باور بودند که اگر انسان دارای معرفتی روشن نسبت به خوبی و بدی اعمال باشد، همین معرفت کفایت می کند که از بدی پرهیز کند و اعمال خوب را انجام دهد. ارسطو این دیدگاه را نپذیرفت و معتقد بود ضعف اراده بین علم و عمل، شکاف و فاصله ایجاد می کند. ازنظر او تربیت صحیح و عادات خوب، رافع شکاف بین علم و عمل اخلاقی است. برخی الهی دانان، ایمان را چاره کار دانسته و معتقدند برای عمل کردن به کارهای خوب و پرهیز از کارهای بد، لازم است علاوه بر علم و معرفت، ایمان هم در شخص وجود داشته باشد؛ اگر معرفت با ایمان همراه شود، به عمل می انجامد و الا خیر. جستار پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی و با هدف ارائه راه حلی در مسئله «شکاف بین نظر و عمل اخلاقی» اجرا شده است، به این نتیجه دست یافت که اگر از استثنائات چشم پوشی کنیم و درصدد ارائه یک قاعده اخلاقی و انسان شناسانه باشیم، شاکله انسان که محصول خصلت های ژنتیکی، تربیت و محیط زندگی است، بیشترین تاثیر را بر نحوه عملکرد انسان دارد. اگر عملی از دوره کودکی و نوجوانی ازطریق تربیت، به عادت و ملکه تبدیل شود، این عادت تا پایان عمر، انسان را رها نخواهد کرد. بنابراین، رافع شکاف بین علم و عمل را باید در شاکله خوب، جستجو کرد.
    کلیدواژگان: شاکله، اخلاق، علم، عمل
  • سید صادق نبوی * صفحات 127-151
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان عمل به هنجارهای اسلامی توسط دانش آموزان پسر دوره متوسطه است. باتوجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، روش پژوهش مورداستفاده، ترکیبی از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تهران بوده است که براساس جدول مورگان، تعداد 389 نفر از دانش آموزان دوره دوم متوسطه با روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه برای اجرای پژوهش انتخاب شدند. ازآنجاکه این پژوهش ترکیبی بوده، برای مرحله کیفی نمونه ای به تعداد 16 نفر صاحب نظر و 15 نفر دانش آموز برای انجام مصاحبه، به روش نمونه گیری هدفمند (از نوع داوطلبانه) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های موردنیاز، از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. داده های حاصله با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ازنظر دانش آموزان پسر دوره متوسطه، آنها تا اندازه زیادی به هنجارهای اسلامی در ابعاد پوشش و وضع ظاهری و عدم قصور و سهل انگاری نسبت به وظایف خود عمل نموده اند، اما در ابعاد رعایت شعائر دینی، رعایت ادب و احترام به مدیر، معلمان و سایر کارکنان مدرسه، رعایت حسن اخلاق و رفتار با سایر دانش آموزان، رعایت بهداشت و پاکیزه نگهداشتن فضای مدرسه، کم تر به هنجارهای اسلامی عمل نموده اند. باتوجه به یافته های پژوهش نتیجه گرفته می شود که با ‏به کارگیری راهکارهای عملی پیشنهادی و فراهم نمودن محیط آموزشی و پرورشی مناسب در مدارس دوره متوسطه، عمل به هنجارهای اسلامی را ‏بین دانش آموزان، می توان افزایش داد.
    کلیدواژگان: هنجارهای اسلامی، دوره متوسطه، دانش آموزان، ارزش های اخلاقی
|
  • mohammad hossein hashemian*, mohammad hasan mirzamohammadi, akbar rahnama Pages 5-34
    The purpose of this study is to compare the educational implications of aesthetics from the viewpoints of Allameh J’afari and Dewey to achieve a deeper understanding of the art and aesthetics and various aspects of aesthetical training. This is a theoretical research, which employs conceptual analysis, training and adaptation. Comparing the views of Ja'fari and Dewey on esthetics, this research tries to identify their educational implications and to distinguish their views in this regard. Regarding this goal, the fundamental question of this research relates to the similarities and differences between the aesthetical educational implications of J’afari and Dewey. The results indicated that both scholars have a common view in asserting the necessity of aesthetic education. In terms of the definition of aesthetic education, they both consider art as including aesthetics, and aesthetical education much broader than artistic education. Dewey considers aesthetic education as a meta-curriculum phenomena in nature, which is different from the prioritization of religious and ethical education in aesthetical education in J’afari's view. Both scholars share the final goal, the promotion of the interests of aesthetic traits, and intermediate goals including the fostering of innovation, creativity, and imagination, but they present different ideas in terms of growth. In the issues relating to instructors, pupils, and curriculum, despite sharing some views, they present quite different views regarding the relationship between man and God, and the origin and destination of the universe. In the issues relating to teaching methodology, both acknowledge considering the intentions and requirements of the pupils and orientation of the methods towards discovery and search. However, in addition to question orientation, J’afari takes into consideration the methods that regards the universe as verses indicating the existence of God.
    Keywords: aesthetics, education, Dewey, J’afari, adaptation
  • Najmeh Ahmad Abadi Arani, Abbas Shekari, Hamid Ahmadi Hedayat * Pages 35-52
    This study is intended to analyze educational approaches of modern and postmodern feminism and their criticism based on Islamic education through comparative and critical analysis methods. Research findings indicate that the equality of women and men, the pursuit of universal and comprehensive views, the emphasis on cultural criticism and resistance against gender dualism are focused in educational modern feminism. Postmodern feminism concentrates on the principle of difference among people, especially those of men and women, doubt in the general narratives, strengthening of discourse and deconstructionism. While removing a number of obstacles and problems from women and granting them some rights, modern and postmodern educational feminism create complications and challenges for humanity and especially for women, which can be criticized on the basis of Islamic teachings. These criticisms relate to issues such as modern feminism’s ignorance of the differences between men and women in line with proportionality orientation, relativism and instability of moral values, different goals for acquiring knowledge in the educational teachings of feminism (both modern and postmodern) and Islam, and extreme assertion of postmodern feminism on discourse rather than practice as well as the objectivity and fading of family as the main educational center in modern feminism.
    Keywords: modern feminism, postmodern feminism, Islamic education, criticism, appraisal
  • Mohammad Golchin Kohi *, Morteza Rezaei Sufi Pages 53-73
    The holy religion of Islam has proposed precise and truthful instructions for all human affairs, especially for parenting children. Parenting styles are important issues about which lots of studies have been conducted in the West. The purpose of this research is to compare parenting styles of the West and those of Islam based on a Hadith by the holy prophet (pbuh). This is a comparative qualitative research which brings about applied results and follows an exploration purpose conducted through George F. Brady method. The findings revealed that there is a perfect match between the facilitator, authoritarian and connive styles and the definition, interpretation and concept of the terms Sayyed (master), Abd (servant), and Azad (free) in the Hadith. However, there is a slight difference between the authoritative style and the Vazir (advisor) style. Moreover, the Western theory considers the authoritative style suitable for all ages, while the Hadith considers each of these styles proper for a certain age. The results indicate that this Hadith is potentially appropriate to be introduced as the Islamic style of Prophet Muhammad (pbuh) for the Islamic countries and even for the whole world.
    Keywords: comparative study, parenting in the West, in Islam, the Hadith of the holy prophet (pbuh), parenting
  • Irandokht Fayyaz, Maryam Bakhtiyarvand* Pages 75-105
    This research is aimed at investigating pornography as one of the challenges of sexual education in the era of information technology. It is also intended to identify strategies of Islam to deal with this this phenomenon. Three questions are raised to achieve the research goals: 1.What is pornography and how does it affect people? 2. What is sexual education in the Islamic perspective? 3. What are the solutions suggested by the Islamic notions for preventing pornography? A descriptive-analytical method was used in this research for answering these questions. The findings showed that pornography is introduced as a visual or verbal representation of sexual behaviors aimed at satisfying the sexual intentions of others. It is commonly presented in various forms, including photos, stories, video files and short animations on the internet, resulting in abnormal sexual satisfaction of the searchers. Pornography provides a ground through images, movies and stories by which sexual desires of watchers are pleased. Web sites are the earliest and most common form of access to pornography on the internet. Three essential factors including ease of access, low price and anonymity have made internet a common source in the field of sexuality. Pornography brings about many physical and psychological effects including aggressive behavior, impulsiveness, hostility towards women, promiscuity, rape, sexual violence, diversityism, betrayal of the spouse, incestuousness, persistent feeling of guilt and sexual offenses against children. In Islam, sexual education contains a set of educational measures related to sexual instinct, including guidance, control, moderation, and systematization of sexual instinct, which brings about maintenance of physical and mental health, chastity, virtue, and human dignity. Based on the findings of this research, the methods for preventing pornography in accordance with Islamic concepts can be presented in two areas: the methods that are set for the context of virtue, and methods in the domain of the concept of avoidance. Strategies for virtue include: 1. Controlling the senses, 2. Making aware 3. Eye opening warnings 4. Ashamedness and upsurge of faith and 5. Performing worship. Avoidance strategies include: 1. Enrichment of the leisure time, 2. Paving the way for marriage, 3. Controlling friendships and socializing.
    Keywords: pornography, sexual education
  • Mohsen Izadi * Pages 107-126
    The problem of the gap between science and ethical practice has long been dealt with by religious instructions as well as by many philosophers and scholars. Socrates and Plato regarded knowledge the same as virtue, and believed that if man possesses the knowledge of good and evil, that would suffice him to avoid evil and to perform good deeds. Aristotle did not agree with them. He believed that weakness of the will creates a gap and distance between knowledge and practice. According to Aristotle, correct instruction and good habit making do not suffice to fill the gap between knowledge and moral practice. Some theologians, however, believe that faith can solve the problem. They propose that performing good deeds and avoiding evil conducts, require faith in God as well as mastery in knowledge. If knowledge comes with faith, it leads to practice; otherwise, it fails. This descriptive-analytic research is aimed at providing a solution to the problem of the gap between theoretical and applied ethics. It has led to the idea that, ignoring minor exceptions and seeking to present an ethical and anthropological rule, the structure of man, which is the product of genetic traits, training, and the environment, is the most influential factor on human performance. Anything which is practiced in childhood and adolescence through training, and has turned into a habit will never leave man up to his death. As a result, we can look for a solution to fill the gap between knowledge and practice in the genuine structure of man.
    Keywords: structure, ethics, knowledge, practice
  • Seyed Sadegh Nabavi* Pages 127-151
    The main purpose of this research is to assess the rate of practicing Islamic norms by high school boy students. Due to the nature of the subject and the research goals, combined exploratory method is used for this research. The statistical population of this study includes all second-grade high school boy students in Tehran from whom 389 were selected as the sample through cluster sampling method according to Morgan's table. Since this research is a combined one, a sample of 16 faculty members and 15 students were selected for the purpose of interviewing through purposive (volunteer) sampling at the qualitative stage. Interviews and questionnaires were used for data collection. The obtained data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The results indicated that high school boy students strongly adhered Islamic norms in terms of clothing and appearance, and paying attention to their duties. However, in terms of observing the religious rites, courtesy towards the manager, teachers and other school staff, commitment to ethics and good behavior with other students, and hygiene and cleanliness of the school environment, they were weak in fulfilling Islamic norms. The findings of the research makes us conclude that applying the proposed practical strategies and providing appropriate educational environment in high schools, will facilitate the practice of Islamic norms among students.
    Keywords: Islamic norms, high school course, students, moral values