فهرست مطالب

پژوهش دینی - سال هفدهم شماره 36 (بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش دینی
سال هفدهم شماره 36 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف* ، ملیحه سادات سید رضا، مریم میرزایی صفحات 7-32
    روایات افک عایشه به عنوان معرف مصداق آیه افک، در منابع اهل تسنن به شهرت رسیده اند. اما از دیرباز این سوال مطرح بوده که چرا پیامبر (ص) طبق ادعای روایات افک عایشه، اجرای حد را یک ماه به تعویق انداخت و پس از یک ماه تنها چهار نفر را حد زد نه یک عصبه را؟ از آنجا که این سوال عصمت پیامبر (ص) را زیر سوال می برد، برخی اندیشمندان این امکان را مطرح کرده اند که آیه قذف پس از آیات افک نازل شده باشد و علت عدم اجرای بلافاصله حکم حد، عدم تشریع حکم حد قذف بوده است. اما با توجه به این که حکم عطف به ماسبق نمی شود، این پاسخ نمی تواند مشکل روایات افک عایشه را حل کند. یعنی اگر یک ماه پس از شیوع افک، حکم وجوب حد قذف نازل شده باشد، پیامبر (ص) نمی بایست تهمت زنند گان را که به سبب ندانستن حکم معذور بوده اند، حد بزند. در این مقاله امکان دیگری مطرح شده که آیات قذف می توانند به همان ترتیب مصحف پیش از آیات افک، اما پس از بالا گرفتن شایعه نازل شده باشند. در این صورت چون حکم شرعی عطف به ماسبق نمی شود، زدن حد بر پیامبر (ص) واجب نبوده است. گزارشات قرآنی از رویداد افک، از آن جهت که فضایی را تصویر می کنند که تهمت ناروا دهان به دهان پخش شده و اوج گرفته بود، این نظریه را تایید می کنند. چرا که اگر حکم حد قذف پیش از اوج گرفتن شایعه نازل شده بود، افراد جسارت ساختن و پخش تهمتی چنین زشت را علیه همسر پیامبر (ص) پیدا نمی کردند. بنابر این اجرای حد بر چهار نفر توسط پیامبر (ص) ، داستانی ساختگی و خلاف گزارشات قرآنی و غیرقابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: آیات افک، مصداق آیات افک، آیه قذف، عصمت پیامبر، حد قذف، عایشه، ماریه
  • لطیفه سلامت باویل * صفحات 33-61
    یکی از رویکردهای نوین در خوانش و نقد متون توجه به نظریات بینامتنیت و پیوندهای بینامتنی است. بینامتنیت کاربرد آگاهانه تمام یا بخشی از یک متن در متن دیگر است. هر اثری تحت تاثیر آثار قبل یا همزمان با خود دستخوش تغییر شده، در آن آثار تصرف می نماید و هویتی تازه می آفریند. به این ترتیب هر متن دارای معناها و لایه های معنایی متفاوتی خواهد بود که بخشی از آن مبتنی بر ارتباط آن با متن دیگر بیرون از آن است. آیات و احادیث با غزلیات شمس، پیوند بینامتنی دارند. این مقاله ضمن پرداختن به شاخص ها و ویژگی های چهار زیرگونه بینامتنیت که عبارتند از نقل قول، ارجاع، سرقت و تلمیح به روش توصیفی _ تحلیلی به بررسی مناسبات بینامتنی غزلیات شمس با قرآن و حدیث می پردازد. نتیجه تحقیق حاضر نشان می دهد زیرگونه نقل قول و تلمیح بیشترین بسامد را در غزلیات شمس دارد و بینامتنی پنهان تعمدی که معادل سرقت است در این اثر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، مناسبات بینامتنی، قرآن و حدیث، غزلیات شمس
  • سید مهدی سید خاموشی ، سید رحیم حسینی، سید مصطفی ملیحی* صفحات 63-88
    قاعده " التلف فی زمن الخیار من مال من لاخیارله"از جمله قواعد مسلم فقهی است که، بر اساس آن تلف مبیع در مدت زمان مقرر برای خیار، از عهده و ذمه خریدار دارای حق خیارساقط است. از جمله مباحث مهم پیرامون قاعده، بحث در گستره شمول و دامنه فراگیری آن نسبت به برخی از خیارات است که نتایج فقهی آن همانند سایر قواعد فقهی متاثر از دیدگاه های مختلفی است که پیرامون کمیت شمول آن وجود دارد، از بررسی به عمل آمده چنین استفاده می گردد، پیرامون این مسئله سه نظریه قابل طرح و بحث است: نخست؛ نظریه اختصاص قاعده به خیار شرط و خیار حیوان، که مبنای ماده 453 قانون مدنی قرارگرفته، دوم؛ نظریه تعمیم قاعده به خیار مجلس، سوم؛ نظریه تعمیم قاعده به همه اقسام خیارات. ضمن بررسی انتقادی در نظریات مطرح شده، مفاد نظریه سوم، باتوجه به این نکته مورد تاکید قرارگرفته است که، مناط و ضابطه مسئولیت ناشی از تلف یانقص مبیع، انقضاء و عدم انقضای شرط در نظر گرفته شده برای معامله است، به گونه ای که اگر مدت مقرر شده امتداد داشته باشد، ضمان ناشی از حدوث قهری عیب در مبیع بر عهده بایع خواهدبود و در صورت استقرار معامله و ثبات آن برای مشتری ضمان در همه خیارات به مشتری منتقل خواهدگردید.
    کلیدواژگان: تلف، زمان خیار، ضمان، اختصاص، تعمیم، ماده 453 قانون مدنی
  • علیرضا صالحی * صفحات 89-117
    وجود وزن های عروضی یا غیر عروضی در قرآن کریم، از جمله مباحثی است که بارها مورد توجه پژوهشگران قرآنی قرار گرفته است. در این میان افراط و تفریط های بسیاری به چشم می خورد که نتیجه نبود یک نگاه علمی درباره وزن و ماهیت آن و نیزعدم بررسی جامع این موضوع، در ساختار زبانی قرآن کریم است. در این مقاله با تقطیع هجایی کل آیات قرآن کریم، مهمترین پایه های وزنی، که در گونه های مختلف شعر عروضی فارسی و عربی کاربرد دارد ، شناسایی و معرفی گردیده است. نتایج نشان می دهد که بخش اعظم آنچه تا کنون به عنوان آیات موزون،در منابع مختلف معرفی گردیده،در بیشتر موارد جایگاه وزنی نداشته وهمراه با تصرفاتی درخوانش طبیعی آیات قرآن کریم بوده است. در این مقاله بخشی از آیات موزون قرآن کریم ،درشکلها، قالبها و ساختارهای گوناگون، نمونه وار معرفی گردیده و با مطالعه این نمونه ها، تا اندازه زیادی، به گستره و جایگاه آیات موزون در قرآن کریم پی برده می شود.
    کلیدواژگان: وزن، آیه، قرآن، آیات موزون
  • محمد برزگر، عباس همامی * صفحات 119-163
    مساله ترتیب سوره ها در مصحف، یکی از مسائل مهم تفسیری و علوم قرآنی است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است. دانشمندان علوم قرآنی و مفسران غالبا یا این چینش را ناشی از اجتهاد صحابه می دانند و یا صرفا این چینش را چینشی توقیفی بر اساس طول سوره ها محسوب می کنند، در این میان برخی نیز توجه خود را به چینشی دیگر از سوره ها، یعنی چینش نزولی معطوف کرده اند. البته معدودی از دانشمندان علوم قرآنی و مفسران، علاوه بر باور به توقیفی بودن ترتیب سوره ها به حکیمانه بودن این چینش نیز اعتقاد داشته و در راستای تبیین حکمت چینش سوره ها، نظراتی را مطرح کرده اند. نظریه تناسب خطی سوره ها، نظریه احزاب چهارگانه با محوریت سوره بقره و نظریه احزاب هفتگانه مکی- مدنی شامل زوج سوره ها، سه نظریه ای است که تاکنون در این باره مطرح شده است. در این مقاله ابتدا این سه نظریه مطرح و مورد نقد و بررسی قرار می گیرد، آنگاه با تصحیح و تکمیل نظریه سوم، نظریه جدیدی درباره نظام و چینش سوره ها در قرآن مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: چینش سوره ها، تناسب سوره ها، گروه سوره ها، احزاب هفتگانه سور، احزاب چهارگانه سور، زوجیت سوره ها
  • ابراهیم فیروزیان حاجی * صفحات 165-182
    امروزه با توجه به این که دولت ها از تمام امکانات و ابزارهای قدرت برخوردار بوده و عدم کنترل آن ممکن است موجب بروز مفسده و سوء استفاده از قدرت گردد. به منظور ایجاد توازن بین موقعیت افراد جامعه و شهروندان با ابزار وامکانات اعمال قدرت حاکمه،وجود اصول حقوقی در دفاع از افراد و شهروندان جامعه در مقابل حاکمیت و قدرت عمومی،ضروری به نظر می رسد.
    از سوی دیگر محدود کردن حاکمیت ممکن است زمینه سوء استفاده را برای بر هم زنندگان نظم جامعه فراهم نمایید، به همین دلیل می بایست به گونه ای وضع قاعده نمود که تامین کننده هر دو هدف باشد.
    اصل برائت به عنوان اصل اساسی، ضامن آزادی ها و حقوق شهروندی مشروع و قانونی افراد جامعه نقش بسیار مهمی در تامین حقوق شهروندی و آزادی های فردی و همچنین حفظ کرامت و حیثیت شهروندان در برابر متعرضان و افراد مغرض دارد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، اصل برائت، قانون اساسی، حقوق متهم
|
  • Majid Ma'aref Dr *, Maliheh al, Sadat Seyyed Reza Dr, Maryam Mirzaei Pages 7-32
    The efk narrations about Ayesha have come to be known as the manifestation of the efk verse in Sunni resources. However, it has long been questioned why the Prophet (p.b.u.h.), according to the efk narrations about Ayesha, postponed the execution of the punishment until one month later, and after one month, he punished only four individuals, not a group. Since this issue creates doubts about the infallibility of the Prophet (p.b.u.h.), some scholars have suggested that the ghadf verse may have been revealed after the efk verses, and the punishment might have been delayed since the ghadf punishment might have not been legislated. But given that no verdict acts retrospectively, this suggestion cannot solve the problem of the efk narrations about Ayesha. That is, if the obligatory verdict of the ghadf punishment had been revealed one month after the outbreak of efk, the Prophet (p.b.u.h.) should not have punished the accusers who were exempt from punishment due to the lack of legislation. In this paper, another possibility is posed: As is the case in the Quran, the ghadf verse could have been revealed before the efk verse and after the spread of the rumor. In this case, since no Shari’ah rule acts retrospectively, it was not obligatory for the Prophet (p.b.u.h.) to mete out the punishment. The Quranic reports confirm this view as they depict a situation in which the spread of false accusations had reached its peak. If the verdict of the ghadf punishment had been revealed before the rumor had culminated, people could not dare make and spread such a vulgar accusation against the Prophet's wife (p.b.u.h.). Therefore, punishment of four individuals by the Prophet (p.b.u.h.) is an unacceptable, fabricated story contrary to the Quranic reports.
    Keywords: efk verses, manifestations of efk verses, ghadf verse, infallibility of the Prophet, ghadf punishment, Ayesha, Marieh
  • Latifeh Salamat baveil Dr * Pages 33-61
    One of the novel approaches to reading and criticizing texts is a focus on intertextuality views and intertextual relations. Intertextuality refers to the informed application of a total text or part of it to another text. Influenced by the earlier or contemporary works, every work undergoes changes and adopts a new identity. Hence, every text has different meanings and semantic layers, part of which is based on its relation to other texts. The Quranic verses and hadiths have an intertextual relation with Ghazaliyat-e Shams. Dealing with the indicators and features of the four components of intertextuality, namely citation, reference, plagiarism, and allusion based on the descriptive-analytic method, this paper explores the intertextual relations between Ghazaliyat-e Shams and the Quran and hadith. The results of this research work reveal that the components citation and allusion have the highest frequency in Ghazaliyat-e Shams, and there is no deliberate, hidden intertextuality equivalent to plagiarism in this work.
    Keywords: intertextuality, intertextual relations, the Quran, hadith, Ghazaliyat-e Shams
  • Seyyed Mehdi Seyyed Khamoushi Dr , Seyyed Rahim Husseini Dr, Seyyed Mostafa Malihi Dr * Pages 63-88
    The rule “During the time of having the option or right to withdraw from a contract of sale, the buyer who does not have the right to withdraw from a transaction is responsible for any damage to what is sold / bought” is one of the most definite rules in Islamic jurisprudence. One of the important issues related to this rule is its scope and extent of coverage in comparison to other options, whose jurisprudential outcomes, similar to other jurisprudential rules, are influenced by various perspectives about its extent of coverage. The findings of the present study reveal that there are three important theories on this issue: 1) the theory of limiting the rule to ‘the option of condition’ and ‘the option of animals’, which is the basis of Article 453 of the Iranian Civil Code; 2) the theory of limiting the rule to ‘the option of meeting place’; and 3) the theory of generalizing the rule to all kinds of ‘options’. Examining these theories critically, the present article has favored the third theory as the criterion for the liability for any damage to or defect on what is sold / bought is expiry and non-expiry of the condition intended for the contract of sale such that if the stipulated time extends, the surety resulting from the unwanted occurrence of any defect on what is sold / bought will be passed to the seller and in case of the establishment and stability of the contract of sale for the customer, it will be passed to the customer in all options .
    Keywords: talaf (damage), the time of khiyar (having options), zeman (surety), limitation, generalization, Article 453 of the Iranian Civil Code. Perish buyer
  • Ali, Reza Salehi Dr * Pages 89-117
    The existence of prosodic or non-prosodic meters in the holy Quran is one of the topics that has been frequently considered by Quranic scholars. Meanwhile, there has been a lot of immoderation in dealing with this issue, the result of which is a lack of a scientific look at meter and its nature, as well as a lack of a comprehensive examination of this topic, in the linguistic structure of the holy Quran. In this article, after the syllabic segmentation of the whole verses of the holy Quran, the most important prosodic patterns, which are used in different types of Persian and Arabic metric poetry, are identified and introduced. The results reveal that a major part of what has been introduced in various sources as metric verses, in most cases, does not have any metric status and has been along with some changes in natural reading of the verses of the holy Quran. In this article, some of the metric verses of the holy Quran, in various forms, patterns, and structures, have been introduced, and the honorable readers can considerably find out the extent and status of the metric verses in the holy Quran by studying these examples.
    Keywords: meter, verse, the Quran
  • Mohammad Barzegar , Abbas Hemami Dr * Pages 119-163
    The order of surahs in the Quran is one of the most important issues in interpretive studies and Quranic sciences that has attracted a lot of attention. The scholars of Quranic sciences and commentators tend to either believe that the current arrangement is the result of the ijtihad (exertion and understanding) of the companions, or merely consider this arrangement a tawqeefi (established through revelation) order based on the length of the surahs. Meanwhile, some also focus their attention on another type of arrangement, i.e. the revelatory arrangement. Of course, a few scholars of Quranic sciences and commentators believe in the role of wisdom in this arrangement in addition to believing in the tawqeefi order of the surahs and set forth some ideas in order to explain the wisdom behind the arrangement of the surahs. The theory of linear symmetry of the surahs, the theory of quartet hizbs of the surahs with the pivotal role of the Surah al-Baqarah, and the theory of septet Meccan and Medinan hizbs of the surahs including the binarity of surahs are the three theories set forth so far. In this paper, first, these three theories are evaluated and criticized. Then modifying and completing the third theory, a new theory on the system and arrangement of the surahs in the Quran is offered.
    Keywords: arrangement of the surahs, symmetry of the surahs, group of the surahs, septet hizbs of the surahs, quartet hizbs of the surahs, binarity of the surahs
  • Ibrahim Firoozian Haji * Pages 165-182
    Nowadays, considering that governments have all the means and tools of power, their lack of control over it may lead to corruption and abuse of power. Establishment of the legal principles to defend the individuals and citizens of the society in the face of state authority and power seems to be necessary so that some kind of balance is created among people and their positions using the tools and means of exercising power. On the other hand, restricting the state may provide grounds for those who disrupt the order in the society. Hence, public affairs of the society should be managed in a way that both issues can be addressed. The presumption of innocence, as a fundamental principle, plays a significant role in guaranteeing the freedom and legitimate and legal citizenship rights of individuals in the community, as well as protecting the dignity and prestige of citizens against the perpetrators and spiteful individuals.
    Keywords: citizenship rights, the presumption of innocence, the constitution, the rights of the accused