فهرست مطالب

فنآوری زیستی در کشاورزی - سال چهاردهم شماره 2 (زمستان 1394)

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال چهاردهم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید سالاری پور، قاسم کریم زاده *، احمد معینی، سعید ترکش اصفهانی صفحات 1-11
    کشت سوسپانسیون سلولی، تعلیقی از سلول های در حال رشد و تقسیم سریع می باشد که در محیط مایع کشت می شوند. سلول ها در سوسپانسیون سلولی از قدرت تقسیم بسیار بالاتری نسبت به کالوس ها برخوردار می باشند. این قابلیت سلول ها برای اهداف متنوعی مانند تولید لاین های سلولی، تولید متابولیت های ثانویه، بررسی مراحل چرخه سلولی، افزایش راندمان انتقال ژن و مطالعات تنش های زیستی و غیرزیستی مورد استفاده قرار می گیرد. در این بررسی، کالوس از بذور نه رقم از توتون های شرقی (.Nicotiana tabacum L) در محیط MS حاوی هورمون های NAA mg.l-1 1 و Kinetin mg.l-1 1 تهیه گردید. سپس میزان و کیفیت رشد در محیط های مختلف مورد آزمون قرار گرفت. بهترین میزان و کیفیت رشد برای ارقام OR-209،OR-205 و PDB 328 در محیط کشت LS با تیمارهای هورمونی IAA mg.l-1 3، NAA mg.l-1 3 و Kinetin mg.l-1 1/0 به دست آمد. اثر انواع محیط های کشت و ترکیبات مختلف هورمونی بر روی سوسپانسیون سلولی حاصل نیز آزمون گردید. بهترین رشد مربوط به رقم OR-209 در محیط کشت LS مایع با همان تیمار هورمونی بود. در آخر، سوسپانسیون سلولی تولید شده از نظر سرعت رشد با لاین سلولی TBY-2 مقایسه گردید که مشابهت بسیار بالایی نشان داد. این نتیجه بیانگر امیدبخش بودن ارقام توتون شرقی برای تولید لاین های سلولی و بهره برداری از آن ها برای اهداف پژوهشی و کاربردی می باشد.
    کلیدواژگان: کشت بافت، توتون شرقی (Nicotiana tabacum)، لاین سلولی، همزمان سازی رشد
  • مهدی میرعرب، اسدالله احمدی خواه*، محمدهادی پهلوانی صفحات 13-21
    گزارش های متعددی از مقایسه کارآیی نشانگرهای مولکولی برای برآورد پارامترهای ژنتیکی گیاهان در مطالعات تنوع ژنتیکی منتشر شده است. اغلب تحقیقات بر روی ژنوم های گیاهی مختلف و برنامه های اصلاحی گوناگونی انجام گرفته است، ولی در این میان گزارشی مبنی بر مقایسه کارآیی نشانگرهای SSR و RAPD در برنامه های گزینش به کمک نشانگر (MAS) در ژنوم برنج مشاهده نشده است. به همین منظور، در این تحقیق کارآیی دو سیستم نشانگری فوق جهت تخمین برخی پارامترهای ژنتیکی در لاین های تلاقی برگشتی پیشرفته در برنج مورد مقایسه قرار گرفت. از 100 جفت آغازگر SSR و20 آغازگر RAPD برای انگشت نگاری ژنوتیپ ها استفاده شد. چندشکلی نشانگرهای RAPD بیشتر از نشانگرهای SSR، اما میزان اطلاعات چندشکلی نشانگر SSR بیش از دو برابر نشانگر RAPD به دست آمد. همبستگی ضعیفی میان دو سیستم مختلف نشانگری برای تخمین شباهت ژنتیکی نتاج به والد تکراری مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد که افزایش تعداد نشانگر RAPD تاثیری در افزایش دقت برآوردها نداشت. با توجه نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود که از نشانگر SSR در برنامه های گزینش استفاده شود.
    کلیدواژگان: برنج، گزینش به کمک نشانگر، SSR، RAPD
  • سمیه اسفندیاری، غلام خداکرمیان* صفحات 23-31
    بیماری پژمردگی باکتریایی ناشی از Ralstonia solanacearum از بیماری های مهم سیب زمینی در استان همدان است. برای بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های R. solanacearum نمونه های گیاهی مشکوک به آلودگی در بهار و تابستان سال 1389 از مناطق مختلف این استان جمع آوری گردید. کشت اندام های آلوده گیاهی (غده و ساقه) روی محیط نوترینت آگار (NA) حاوی تری فنیل تترازولیوم کلراید و بررسی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی، منجر به شناسایی 52 استرین R. solanacearum بیوار A2 گردید. برای تشخیص دقیق تر جدایه ها واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای ps96H و ps96I انجام شد. نتایج PCR نشان داد که نمونه ها همراه با نمونه استاندارد یک باند مشابه 148جفت بازی تولید نمودند. تنوع ژنتیکی 26 جدایه انتخابی با آغازگرهای BOX و ERIC مورد بررسی قرار گرفت. طول قطعات تکثیری با استفاده از آغازگر BOX A1R در محدوده 100 تا bp1500 و آغازگر ERIC از200 تا bp1200 متغیر بود. گروه بندی جدایه های به دست آمده با روش UPGMA و براساس ضریب جاکارد با استفاده از داده های هر دو آغازگر، جدایه ها را در سطح تشابه 74 درصد به 5 گروه اصلی منتسب کرد. نتایج حاصل نشان دهنده ی آن است که استرین های R. solanacearum جمع آوری شده خصوصیات فنوتیپی و ژنتیکی متفاوتی داشتند، هرچند ارتباط مشخصی بین منطقه جغرافیایی و خصوصیات استرین ها به دست نیامد. این بررسی کارآیی روشPCR با آغازگرهایBOX و ERIC را برای نشان دادن چندشکلی ژنتیکی در جمعیت های R. solanacearum نشان داد.
    کلیدواژگان: پژمردگی سیب زمینی، BOX، ERIC، بیوار2A، استان همدان
  • سجاد مرادی، مسعود شمس بخش*، ناصر صفایی صفحات 33-37
    بیماری ویروسی پیچیدگی زرد برگ گوجه فرنگی از مهم ترین بیماری های ویروسی گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L.) در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و گلخانه های مناطق معتدل جهان به شمار می رود. به منظور تولید آنتی بادی علیه ویروس عامل بیماری برای استفاده در ردیابی و معرفی کیت تشخیص بیماری، پروتئین حرکتی همسانه سازی شده ویروس در ناقل بیانی pET26(b)+، از سویه BL21(DE3) باکتری Escherichia coli بیان شد و پروتئین نوترکیب استخراج و به خرگوش تزریق شد. آنتی سرم تهیه شده، به منظور بررسی کارآیی در ردیابی پروتئین بیان شده در باکتری و تشخیص ویروس در گیاهان آلوده، در آزمون های وسترن بلات و الایزا مورد استفاده قرار گرفت. در آزمون وسترن بلات و رقت 1 به 1500 آنتی سرم، باند 13 کیلودالتونی مربوط به پروتئین حرکتی ویروس را در گیاهان آلوده ردیابی کرد. در آزمون الایزا و رقت 1 به 1000 آنتی سرم، واسرشته کردن پروتئین سبب افزایش جذب نوری در نمونه های گیاهان آلوده شد هرچند این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. این نتایج نشان داد که آنتی سرم تولید شده علیه پروتئین حرکتی ویروس پیچیدگی زرد برگ گوجه فرنگی برای آزمون وسترن بلات مناسب بوده و جهت استفاده در آزمون الایزا نیاز به تخلیص آنتی بادی دارد.
    کلیدواژگان: TYLCV، آنتی سرم، الایزا، پروتئین نوترکیب
  • غفار خضری، زهرا سادات شبر *، امیرمحمد ناجی صفحات 39-44
    خانواده ی ژنی WRKY رمزکننده گروه بزرگی از عوامل رونویسی هستند که در تنظیم ژن های پاسخ دهنده به تنش های زیستی و غیرزیستی به خصوص در تنش خشکی دخیل می باشند؛ برای شناسایی اعضاء این خانواده ژنی در گندم، جستجوی چندگانه در پایگاه های اطلاعاتی مرتبط و tblastn براساس توالی های حفظ شده ی این خانواده در برنج در داده های nr، EST، HTGS انجام شد. توالی هایی مثل EST و cDNA (فاقد پروتئین) توسط نرم افزارهای DNAstar و NCBI ORF finder ترجمه شدند. هم ردیفی و آنالیز فیلوژنتیکی با استفاده از نرم افزارهای MEGA4 و BioEdit انجام گردید. الگوی بیانی این خانواده ی ژنی با استفاده از داده های ریزآرایه و در پایگاه های PLEXdb، GENEVESTGATOR بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، 94 عضو از خانواده ی ژنی WRKY در گندم یافت شد. برای 76 عضو پیدا شده ساختار حفظ شده خانواده WRKY به طور کامل وجود داشت و برای دیگر اعضاء توالی کامل پروتئین پیدا نشد. عوامل رونویسی WRKY در گندم همانند برنج بر مبنای ساختار دمین حفاظت شده WRKY به سه گروه تقسیم شدند. 7 عضو از این خانواده، با توجه به بیان افتراقی آن ها در پاسخ به تنش خشکی در ارقام حساس و متحمل گندم، به عنوان ژن های منتخب برای افزایش تحمل به خشکی در گندم انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیکی، الگوی بیان، تنش غیرزیستی، دمین حفاظت شده WRKY، هم ردیفی توالی ها
  • علی دیناری، سیده نسیم طباطبایی پور، علیرضا فتحی، مرتضی هادی زاده* صفحات 45-49
    ژن مایوستاتین متعلق به خانواده فاکتورهای تمایز رشد (TGF-β) می باشد که در رشد و نمو و بلوغ و به طور اختصاصی در توسعه ماهیچه اسکلتی بالغ بیان می شود. در این پژوهش با بهره گیری از نرم افزارهای بیوانفورماتیکی، توالی اسیدآمینه ای پروتئین مایوستاتین در گونه های مختلف ازجمله گاو، گوسفند، بز، اسب، خوک، مرغ، بوقلمون، اردک، غاز، کبوتر، موش و انسان بررسی شد. در هم ردیفی بخش پایانی پروتئین مایوستاتین (فرم فعال پروتئین مایوستاتین که به صورت دایمر بیان می شود)، درجه بالایی از حفاظت شدگی مشاهده شد، به طوری که نوسان تغییرات در این بخش نسبت به سایر قسمت های توالی پروتئینی، کمترین مقدار ممکن بود. با استفاده از سایت های تخصصی Proteus و Phyre2 ساختارهای ثانویه ای از قبیل مارپیچ آلفا، صفحات بتا و ساختار سه بعدی پروتئین مایوستاتین مورد بررسی قرار گرفت. اسیدآمینه های لوسین، لیزین، ایزولوسین و گلوتامیک اسید در گاو و گوسفند و بز فراوانی یکسانی را نشان دادند اما در مقایسه با ماکیان مانند مرغ، فراوانی بیشتری داشتند. حال آن که فراوانی این اسیدآمینه ها در توالی پروتئینی مایوستاتین انسان و خوک متوسط بود. بررسی درخت فیلوژنی نشان داد که تفاوت در توالی اسیدآمینه ای مایوستاتین در بین گونه های یاد شده باعث قرار گرفتن پرندگان در گروهی جدا شده از پستانداران شده است. بررسی ساختار سه بعدی نشان داد که ژن مایوستاتین دارای حفاظت شدگی بالایی در گونه ها است.
    کلیدواژگان: ابزارهای بیوانفورماتیکی، توالی پروتئینی، مایوستاتین
  • حسین عباسی هولاسو، بابک عبدالهی مندولکانی*، مراد جعفری، ایرج برنوسی صفحات 51-61
    رتروترنسپوزون ها عناصر رایج در ژنوم گیاهان می باشند که فراوانی، فعالیت و توزیع یکنواخت آنها در ژنوم، استفاده از آنها را به عنوان نشانگرهای مولکولی ایده آل می سازد. به منظور مطالعه فعالیت، الگوی توزیع و چندشکلی ادغامی برخی رتروترنسپوزون های LTR (Long terminal repeat) در گیاه Linum austriacum L. از نشانگرهای IRAP (Inter-retrotransposon amplified polymorphism) و REMAP (Retrotransposon-microsatellite amplified polymorphism) استفاده شد. نتایج نشان داد که رتروترنسپوزون های LTR مورد استفاده به لحاظ انتقالی در ژنوم L. austriacum فعال بوده و در داخل یکدیگر به حالت آشیانه ای و همچنین در نواحی نزدیک ریزماهواره ها ادغام می شوند. از 58 آغازگر منفرد و ترکیب آغازگری بررسی شده، 20 آغازگر (7 آغازگر IRAP و 13 آغازگر REMAP) الگوی باندی واضح و قابل امتیازدهی تولید نمودند. در مجموع 199 مکان توسط 20 آغازگر تکثیر شد که از این تعداد 129 مکان (8/64 درصد) چندشکل بودند. آغازگرهای LTR1868 و LTR1854-A13 به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد مکان چندشکل را تولید نمودند. براساس آزمون مانتل همبستگی بین ماتریس های کوفنتیک IRAP و REMAP معنی دار نبود. تجزیه خوشه ایبراساس داده های حاصل از ترکیب دو نشانگر (IRAP+REMAP) به روش Minimum evolution بر پایه ضریب Number of differences، ژنوتیپ ها را به چهار گروه منتسب کرد. افراد مربوط به هر جمعیت در گروه های مشابه قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از این تحقیق می توان اظهار داشت که نشانگرهای IRAP و REMAP توسعه یافته براساس رتروترنسپوزون های فعال در جنس Linum می توانند به عنوان ابزار نسبتا جدیدی در برنامه های اصلاحی گونه های مختلف این جنس مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رتروترنسپوزون، Linum austriacum، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای IRAP و REMAP
  • شاهو ولی زاده، سید کاظم صباغ* صفحات 63-71
    خیار میزبان بسیاری از عوامل بیماریزای خاکزاد می باشد. شبه قارچ Pythium apanidermatumبه عنوان یک عامل خاکزاد، سبب بیماری بوته میری در خیار می گردد. با توجه به توسعه کشاورزی پایدار، استفاده از کودهای بیولوژیک برای مدیریت بیماری های گیاهی امری ضروری خواهد بود. در این تحقیق اثر کود نیتروکسین در مقاومت گیاهچه های خیار (رقم ES-2862) مورد بررسی قرار گرفت. بعد از تیمار گیاهچه های آلوده با نیتروکسین، شدت بیماری در مقایسه با شاهد اندازه گیری شد. از برگ گیاهچه ها برای استخراج RNA کل و بررسی بیان کمی دو ژن مسئول مقاومت در گیاه با PCR زمان واقعی استفاده شد. نتایج این ارزیابی نشان داد که شدت بیماری در اثر اعمال کود نیتروکسین کاهش یافت. همچنین بیان ژن های Chitinase و Cupi4در زمان 24 و 48 ساعت بعد از تلقیح افزایش یافت. میزان بیان ژن Cupi4 نسبت به ژن Chitinase تغییراتبیشتری داشت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که کاربرد نیتروکسین می تواند باعث افزایش مقاومت خیار علیه بیماری مرگ گیاهچه شود.
    کلیدواژگان: کود زیستی، نیتروکسین، بیان ژن، خیار، qRT، PCR
  • راضیه مرتضوی، مسعود دهداری*، اسد معصومی اصل صفحات 73-80
    چویل با نام علمی Ferulago angulata B.از گیاهان دارویی مهم و متعلق به خانواده چتریان می باشد. جهت تعیین مناسب ترین نوع ریزنمونه و ترکیب هورمونی برای پینه زایی در این گیاه، آزمایشی در دانشگاه یاسوج با استفاده از ریزنمونه های ریشه، ساقه، برگ (حاصل از کشت جنین) و جنین برش خورده و تیمارهای هورمونی NAA همراه با BAP هرکدام در پنج سطح (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر) و هم چنین 2،4-D در پنج سطح (0، 1، 2، 3 و 4 میلی گرم در لیتر) همراه با BAP در پنج سطح (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر) در محیط کشت MS4/1به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که کلیه اثرهای اصلی، برهمکنش های دوگانه و برهمکنش ریزنمونه، NAA وBAP برای درصد پینه زایی، وزن تر پینه، وزن خشک پینه، طول پینه، قطر پینه و حجم پینه معنی دار شد. در آزمایش دیگر نیز نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که کلیه اثرهای اصلی، برهمکنش های دوگانه و برهمکنش ریزنمونه و 2،4-D وBAP برای درصد پینه زایی، وزن تر پینه، وزن خشک پینه، طول پینه، قطر پینه و حجم پینه معنی دار شد. براساس مقایسه میانگین ها، ریزنمونه ریشه در تمام غلظت های NAA صرف نظر از غلظت های مختلف BAP جهت تولید پینه موثرتر بود. همچنین در تیمارهای هورمونی 2،4-D همراه با BAP نیز، ریزنمونه ریشه در ترکیب هورمونی 1 میلی گرم در لیتر 2،4-D همراه با 5/1 میلی گرم در لیتر BAP مناسب ترین ریزنمونه و ترکیب هورمونی از نظر ویژگی های درصد پینه زایی، وزن تر پینه، وزن خشک پینه، طول پینه، قطر پینه و حجم پینه بودند. نظر به واکنش خوب چویل به پینه زایی می توان از این نتایج برای اهداف مختلف اصلاحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درصد پینه، کشت درون شیشه ای، محیط کشت MS
  • اعظم نیک بخت، بهروز شیران *، وحید روحی، قباد بابایی، سعدالله هوشمند صفحات 81-88
    ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته دارها (Prunus necrotic ringspot virus، PNRSV)، یکی ازمخرب ترین ویروس های گیاهی است که می تواند باعث کاهش رشد و عملکرد در درختان میوه هسته دار شود. در این مطالعه شیوع این بیماری در درختان بادام با هدف شناسایی مطمئن این ویروس با دو روش RT-PCR و الایزا در باغ های بادام منطقه ی سامان در استان چهارمحال و بختیاری و تاثیر آن بر جوانه زنی دانه گرده بررسی شد. 100 درخت از ارقام مامایی، ربیع و سفید انتخاب و نمونه هایی از آنها در سه ماه فروردین، تیر و مهر در سال زراعی 89-1388 جمع آوری گردید. پس از تایید آلودگی در نمونه ها با آزمون الایزا به روش مستقیم و روش RT-PCR، دانه های گرده رقم سفید تحت شرایط آزمایشگاهی کشت شدند و درصد جوانه زنی دانه های گرده آلوده و سالم مقایسه شد. نتایج نشان داد تنها 34 درصد دانه گرده درخت آلوده قادر به جوانه زنی هستند. همچنین مشخص گردید زمان نمونه برداری در ردیابی ویروس اهمیت داشته و بهترین زمان نمونه برداری برای آشکارسازی ویروس فروردین ماه تعیین شد. مقایسه دو روش RT-PCR و الایزا نشان داد که حساسیت RT-PCR در آشکارسازی بیماری لکه حلقوی بافت مرده هسته دارها بیشتر از آزمون الایزا می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس های هسته دارها، جوانه زنی دانه گرده، بادام
  • امیر ابوالحسنی، سید محمد حیدریان*، سید محمد حسینی صفحات 89-95
    اسپرجیلوس نایجر یکی از ریزجاندارهایی است که برای تولید پروتئین تک یاخته به کار رفته است. این قارچ ریسه ای که توانایی تراوش انواع آنزیم را دارد می تواند بر سطح زیادی از سوبسترا رشد کند و از آن جا که مقدار زیادی پروتئین برون سلولی تولید می کند هم می توان بستر رشد آن را از پروتئین درون سلولی قارچ پرمایه کرد و هم می توان پروتئین ترشح شده را با حلال به سادگی بیرون کشید. راندمان رشد قارچ از آن جا که در حالت طبیعی بر روی جامدات پکتینی رشد می کند بر بستر جامد اغلب بیشتر از حالت مایع است. گلبرگ زعفران که در حال حاضر یکی از ضایعات کشاورزی است، می تواند به عنوان بستر کشت جامد مورد استفاده قرارگیرد. در این تحقیق با کشت بستر جامد اسپرجیلوس نایجر بر روی گلبرگ خشک شده زعفران در یک دوره 15 روزه، پروتئین آن با دو حلال متفاوت بیرون کشیده شده و به دو روش لری و بیوره سنجیده شد. بیشترین میزان پروتئین سنجیده شده به روش بیوره با حلال آب خالص 53/98 میلی گرم در هر یک گرم گلبرگ خشک آغازین و با حلال سود و بافر کربنات 167 میلی گرم در هر یک گرم گلبرگ خشک آغازین برآورد شد.
    کلیدواژگان: گلبرگ زعفران، کشت بستر جامد، اسپرجیلوس نایجر، پروتئین تک یاخته، ضایعات کشاورزی
  • مرضیه شازده احمدی*، محمدرضا صلواتی میبدی صفحات 97-106
    توتون، یکی از گیاهان مهم صنعتی است که در اقتصاد و درآمد کشورهای تولیدکننده نقش بسیار مهمی دارد. Potato Virus Y یکی از مهم ترین بیماری های ویروسی خسارت زا روی توتون است و باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول توتون می گردد. ویروس Y سیب زمینی (PVY) متعلق به جنس Potyvirus است که گیاهان خانواده سولاناسه مانند سیب زمینی، توتون و گوجه فرنگی را آلوده می کند. موثرترین و بهترین روش برای کاهش خسارت این ویروس، اصلاح ارقام مقاوم یا متحمل نسبت به این ویروس است. نشانگرهای DNA پیوسته با ژن های مقاومت و دارای چندشکلی زیاد، مانند نشانگرهای SSR می توانند در تسریع برنامه های اصلاح ارقام مقاوم مفید باشند. این تحقیق به منظور ارزیابی مقاومت نسبی توتون نسبت به بیماری ویروس Yسیب زمینی با استفاده از نشانگرهای SSR اجرا شد. جهت اجرای این تحقیق رقم VAMمقاوم به ویروس PVY با رقم K326 حساس به این بیماری تلاقی داده شد. تلاقی اولیه در سال 1389 انجام شد، در سال1390 بذور F1 کشت شده و بذور F2 به دست آمده بود. بذور F2 حاصل در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش توتون تیرتاش کشت شدند. در طول دوره رشد، عملیات زراعی لازم به موقع انجام پذیرفت و ارزیابی مزرعه ای (مورفولوژیکی) از نظر علائم آلودگی به بیماری PVY از بین گیاهان کشت شده در مزرعه هر دو هفته یک بار صورت گرفت. سپس، گیاهان F2 به دست آمده با جدایه خالص سازی شده سویه O ویروس PVY مایه زنی شدند. در ادامه کار از تعداد 10 بوته متحمل و 10 بوته حساس، براساس علایم مزرعه ای نمونه برگ تهیه گردید. روی این نمونه ها برای تایید مقاومت و حساسیت به PVY آزمون الایزا انجام شد و براساس نتایج الایزا ژنوتیپ های حساس و مقاوم شناسایی شدند. DNA ی مربوط به بوته های والد حساس و مقاوم به بیماریPVY به طور جداگانه به روش دلاپورتا استخراج شده و جهت تهیه نمونه های بالک (توده) حساس و مقاوم، DNA ی نمونه های حساس با یکدیگر و DNA ی نمونه های مقاوم با هم مخلوط شدند. در ادامه100 جفت آغازگر SSR انتخابی روی دو رقم والدینی تست شد. نتایج نشان داد که از بین 100 جفت آغازگر مورد استفاده در این تحقیق، 28 جفت آغازگر توانستند الگوی نواربندی متفاوتی را برای هر نشانگر در بین والدین مقاوم و حساس به PVY نشان دهند. در مرحله بعد این 28 نشانگر بر روی بالک حساس و مقاوم تست شد تا نشانگر پیوسته با ژن مقاومت شناسایی گردد. مشخص شد که 3 نشانگر SSR (PT30002)، (PT20165)، (PT20357) دارای بیشترین چندشکلی بوده و می توانند به عنوان نشانگر پیوسته به ژن مقاومت به بیماری PVY در برنامه های اصلاحی توتون مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توتون، PVY، چندشکلی، نشانگر ریزماهواره، جفت آغازگر
|
  • Saeed Salaripour, Ghasem Karimzadeh*, Ahmad Moeini, Saeed Tarkesh Esfahani Pages 1-11
    Cell suspension culture is a suspension of rapidly growing and dividing cells which are cultured in liquid medium. The dividing capability of the cells in a suspension culture is much higher than that of calli. This potential has therefore been exploited for different purposes such as developing cell lines, producing secondary metabolites, investigating cell cycle phases, increasing gene transformation efficiency and studying biotic and abiotic stresses. In this study, callus was produced from nine oriental tobacco (Nicotiana tabacum) cultivars in MS medium containing NAA 1 mg.l-1 and Kinetin 1 mg.l-1. Then, callus growth rate and quality were examined in different media. The best growth rate and quality were achieved for the cultivars of OR-209, OR-205 and PDB 328 using LS medium treated by hormones 3 mg.l-1 IAA, 3 mg.l-1 NAA and 0.1 mg.l-1Kinetin. The effects of different culture media and hormone compositions were then assessed on cell suspension. The best growth was acquired for OR-209 cultivar in liquid LS medium having the same hormone composition. Consequently, the growth rate of the developed cell suspension was compared with that of the TBY-2 cell line, revealing the high similarity. This result indicates the high potential of oriental tobacco cultivars as promising progenitors for the production of cell lines and their exploitation for research and applied purposes.
  • Mahdi Mirarab, Asadollah Ahmadikhah*, Mohammad Hadi Pahlevani Pages 13-21
    Several reports were published in regard to the comparison of the efficiency of different molecular markers in genetic diversity studies for estimating genetic parameters. Most researches have been conducted out in different plant genomes and in different breeding programs, but there isn`t any report on comparing the efficiency of SSR and RAPD markers in marker-assisted selection (MAS) programs in rice genome. In this line, a research was conducted out to compare the two marker systems for estimating some genetic parameters in advanced backcross lines in rice. One hundred SSR primer pairs and 20 RAPD primers were used for fingerprinting of the studied genotypes. Polymorphism of RAPD markers was higher than SSR markers, while polymorphism information content (PIC) of SSR markers was more than 2 fold relative to RAPD markers. A weak correlation was observed between the two systems for estimating genetic similarity of progenies to recurrent parent. Also, results showed that increasing the number of RAPD markers didn`t cause any increase in estimation precision. The results of this research suggested the use of SSR markers in selection programs.
    Keywords: Rice, Marker, assisted selection, SSR, RAPD
  • Somayeh Esfandiari, Gholam Khodakaramian* Pages 23-31
    Bacterial wilt disease caused by Ralstonia solanacearum is an important disease on potato in Hamedan province. During spring and summer 2011 infected plants were collected from potato fields to investigate the genetic diversity among R. solanacearum strains. A total of 52 strains were isolated on NA medium containing triphenyl tetrazolium chloride (TTC) from tubers and stems and their phenotypic characteristics revealed that they were belong to biovar 2A. PCR using ps96h and ps96i primers produced 148 bp bands in tested and standard strains. Genetic diversity of 26 selected strains were analyzed by PCR fingerprinting using, ERIC and BOX primers. The length of produced fragments ranged from 200bp to 1200bp in BOX primer and 200bp to 1500bp in rep primer. Tested bacterial strains were grouped based on the obtained molecular DATA from PCR using UPGMA method and Jaccard`s coefficient. Results showed five distinguished clusters. R. solanacearum strains were genetically divers although no direct connection was observed between geographic locations and PCR groups. The results of this study indicated that rep-PCR technique with two ERIC and BOX primers is capable to show genetic polymorphism among different populations of R. solanacearum.
    Keywords: Biovar 2A, BOX, ERIC, Potato wilt disease, Hamedan province
  • Sajad Moradi, Masoud Shams, Bakhsh*, Naser Safaie Pages 33-37
    Tomato yellow leaf curl disease (TYLCD) is one of the most important diseases of tomato (Solanum lycopersicum L.) plants in tropical, subtropical regions and greenhouses in temperate regions of the world. To produce an antibody against the viral agent of the disease for use in a diagnostic kits, the TYLCV cloned viral movement protein gene was expressed in an expression vector (pET26). The resulting recombinant protein was then injected into a rabbit. The prepared antiserum was used in western blot and ELISA analyses in order to assess its efficiency in virus detection. A 13KD protein band related to viral movement protein was detected in infected plants by using Western blot analysis at 1:1500 antiserum dilutions, while in ELISA tests at 1:1000 dilutions of antiserum, denaturation of the protein could increase the differences between the absorbance values of the infected plants and non-infected plants. However, these differences were not statistically significant. The results showed that the prepared antiserum against Tomato yellow leaf curl virus- movement protein was suitable for western blot analyses, but to be used in ELISA test the antibodies need to be extraction and purification of antibodies.
    Keywords: TYLCV, Antiserum, ELISA, Recombinant protein
  • Ghaffar Khezri, Zahra Sadat Shobbar*, Amir Mohammad Naji Pages 39-44
    WRKY gene family encodes a large group of transcription factors which are involved in the regulation of biotic and abiotic stress responsive genes. To identify WRKY family members in wheat, multiple searches were done in the related databases. Rice WRKY conserved sequences were used as the templates for tblastn searches in the nr, EST, HTGS datasets for finding new members in wheat. EST and cDNA sequences were translated by the DNAstar software and NCBI ORF finder. Phylogenetic analyses were done using MEGA4 and BioEdit softwares. Expression pattern of this gene family studied by analysis of microarray data from the PLEXdb, GENEVESTIGATOR databases. According to the results, 94 members were found in the wheat WRKY gene family which 76 members of them had complete conserved domain. Wheat WRKY transcription factors such as rice WRKY TFs were divided into three groups based on the WRKY conserved domain. 7 members of this family with differential expression at drought stress condition in sensitive and tolerant varieties were regarded as candidate genes for drought tolerance.
    Keywords: Abiotic stresses, Expression pattern, Phylogenetic analysis, Sequence alignment, WRKY conserved domain
  • Ali Dinari, Seide Nasim Tabatabaiepour, Ali Reza Fathi, Morteza Hadizadeh* Pages 45-49
    Myostatin gene belongs to the family of transforming growth factors (TGF-β), which in growth and development and maturation and specifically is expressed in adult skeletal muscle development. In this study protein amino acid sequence of Myostatin in various species, including cow, sheep, goats, horses, pigs, chickens, turkeys, ducks, goose, Columba, rats, and humans was investigated using by Bioinformatics tools. In alignment of the final section of Myostatin protein (active form of Myostatin protein that is expressed as a dimer), high degree of conservation was observed, so that the changes fluctuation in this section than the other parts of protein sequence, the least amount possible. Secondary structures such as alpha helices, beta sheets and three-dimensional structure of Myostatin proteins using specialized sites Proteus and Phyre2 was assessed. Amino acids leucine, lysine, isoleucine and glutamic acid in cow, sheep and goat showed the same frequency as compared with poultry, such as chicken, lots more. However, the frequency of the amino acid sequence of the protein myostatin in humans and pigs was moderate. Study of phylogenetic tree showed that difference between amino acid sequences among mentioned Myostatin species lead exposure in a group of birds was isolated from mammals. Investigation of 3-D structure showed that this gene is highly conserved across species.
    Keywords: Bioinformatics tools, Protein sequence, Myostatin
  • Hossein Abbasi Holasou, Babak Abdollahi Mandoulakani *, Morad Jafari, Iraj Bernousi Pages 51-61
    Retrotransposons are current component of plants genomes. Their frequency, activity and even distribution thorough plant genomes make them useful as molecular markers. IRAP (Inter-retrotransposon amplified polymorphism) and REMAP (Retrotransposon-microsatellite amplified polymorphism) markers were used to study the activity, distribution and insertional polymophism of some LTR retrotransposons in Linum austriacum. The results showed that LTR retrotransposons used, are trsnspositionally active in L. austriacum genome and they are inserted near each other and in proximity of microsatellite regions as well. Out of 58 primers tested, 20 primers (7 IRAP and 13 REMAP) produced discernible and scorable banding patterns. In total, 199 loci were amplified by using 20 primers, of them 129 were polymorphic. The maximum and minimum number of polymorphic loci was amplified by primers LTR1868 and LTR1854-A13, respectively. The minimum and maximum Nei genetic distances based on IRAP, REMAP and IRAP䑃 markers was observed between Urmia-Silvana and Khoy and Urmia-Sero and Urmia-Silvana populations, respectively. Mantel test between IRAP and REMAP cophenetic matrices evidenced no significant correlation. IRAP䑃based cluster analysis using Minimum evolution method and Number of differences coefficients assigned individuals to four groups. The results make conclusion that IRAP and REMAP markers developed based on Linum active retrotransposons could be used as new tools in Linum breeding programs.
    Keywords: Retrotransposons, Linum austriacum, Genetic diversity, IRAP, REMAP markers
  • Shahoo Valizadeh, Seyed Kazem Sabbagh* Pages 63-71
    Pythium apanidermatum is the causal agent of cucumber damping-off disease. Regarding to development of sustainable agriculture, use of bio-fertilizers will be essential for plant disease management. In this study, the effect of nitroxin bio-fertilizer on resistance of cucumber seedlings (ES-2862 cultivar) to damping off disease was investigated. After treatment of infected seedlings with nitroxin, disease severity was measured in comparison with control. The leaves of seedling were used to total RNA extraction and gene expression analysis using Real Time PCR. The results of this assay showed that nitroxin bio-fertilizer reduced the disease severity. Also, expression of Chitinase and Cupi4 genes at 24 and 48 h after inoculation were increased. The the expression of Cupi4 were changed more than that of Chitinase gene. The results of this research indicate that application of nitroxin could increase resistance of sensitive cultivars against damping-off disease.
    Keywords: Biofertilizer, Nitroxin, Gene expression, Cucumber, Real Time PCR
  • Razieh Mortazavi, Masoud Dehdari *, Asad Masoumiasl Pages 73-80
    Medicinalchavil plant (Ferulago angulata B.) is an important plant belonging to the Apiaceae family. In order to determination of the best explants and hormonal combination for callus induction, this experiment carried out in Yasouj University usingtypes of explants including root, shoot, leaf (separated from seedling obtained from embryo culture) and fragmented embryo and hormone combinations of NAA with BAP each of at 5 levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/l) and 2,4-D at 5 levels (0, 1, 2, 3 and 4 mg/l) with BAP at 5 levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/l) at 1/4 MS medium culture. These treatments arranged as factorial experiment using randomized completely design with three replications. Results of Analysis of Variances showed that main effects, two way interactions and explant × NAA × BAP interaction were significant (p ≤0.01) for callus induction percentage, callus fresh weight, callus dry weight, callus length, callus diameter and callus volum. In other experiment also, these effects were significant forcallus induction percentage, callus fresh weight, callus dry weight, callus length, callus diameter and callus volum. The result of experiment indicated that root explant at the all concentration of NAA had positive effect on callus induction. In addition root explant at 1 mg/l 2, 4-D and 1/5 mg/l BAP was the best treatment for callus induction. In general, because of good responses of chavil plant to callus induction, these results could be used in breeding programs of chavil plant.
    Keywords: Callus percentage, In vitro culture, MS medium culture
  • Azam Nikbakht, Behrouz Shiran*, Vahid Rouhi, Ghobad Babaie, Sadollah Hoshmand Pages 81-88
    Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV) is one of the most devastating viruses that can affect stone fruit production. By considering negative impact of PNRSV on production of almond, objective of the present study was to develop a consistent and reliable method to detect PNRSV for studying the effect of it on pollen germination in the most important almond cultivars grown commercially in Saman region in Chahar Mahal va Bakhtiari province. One hundred almond trees of Mamaii, Rabii and Sefid cultivars were selected randomly during March, June and September of 2008 to 2009 and some parts of them as samples were checked by using ELISA and RT-PCR for the presence of PNRSV. Then healthy and infected pollen of Sefid cultivar were germinatad in vitro and compared pollen germination. Studying on the effect of PNRSV on germination of pollen grain, showed reduction of the germination capacity (34%) of infected pollen grain. In addition, Comparing ELISA test, RT-PCR was found more sensitive in detecting PNRSV. Detection of PNRSV by ELISA was most sensitive when plant material was collected in March, therefore sampling time was an important factor for detection of PNRSV.
    Keywords: Almond, Pollen germination, Stone fruit viruses
  • Amir Abolhasani, Seyed Mohammad Heydarian*, Seyed Mohammad Hoseini Pages 89-95
    Aspergillus niger is one of the microorganisms utilized to produce single cell protein. This filamentous fungus can produce a wide range of enzymes and may be cultivated by lot of substrates. Aspergillus niger is able to produce high amount of extracellular protein, therefore it is possible to enrich the substrate and also extract the protein with a solvent. Its growth efficiency is higher on solid substrate because it can grow naturally on pectin substrate. Saffron petal is now one of the agricultural wastes while it could be used as substrate for solid state fermentation. In this research A. niger was cultivated on dried saffron petals in a 15 day period and its protein content was extracted with two solvents and assayed by Biuret and Modified Lowry methods. Highest amount of protein assayed by Biuret was 98.53 mg per gram of dry substrate when extracted with distilled water and reached up to 167 mg/g dry substrate when using a mixture of NaOH and Sodium carbonate-bicarbonat buffer.
    Keywords: Saffron petals, Solid state fermentation, Aspergillus niger, Single cell protein, Agricultural waste
  • Marziyeh Shazdehahmadi*, Mohammad Reza Salavati Meybodi Pages 97-106
    Tobacco is one of the industrial plants which plays important role in economy and income of producer contries. Potato Virus Y (PVY) is one of Viral diseases causing the most damage on tobacco plants and reduces the quality and quantity of tobacco products. Severity of damage depends on different factors such as tobacco variety and time of infection. Potato Virus Y (PVY) is belonging to the Potyvirus genus that infecting Solanaceae plants, such as potato, tobacco and tomato. The best way to reduce damage this virus, is breeding resistant or tolerance cultivars to this virus. DNA markers Linked with resistance genes and have high polymorphism Like SSR markers can be helpful in breeding programs on resistant cultivars. This study was performed to evaluation of tobacco relative resistance to Potato Virus Y using Microsatellite markers (SSR). The implementation of this research, the VAM variety (resistant to PVY) was crossed with susceptible cultivar K326. F1 seeds were planted and F2 seeds were obtained in 2011. F2 seeds were transplanted in 2011 in Tirtash tobacco research farm. These plants were inoculated with pure isolates PVY strain O. Leaf samples were prepared based on field symptoms from 10 tolerant and 10 susceptible plants. All the samples tested with ELISA and resistant and susceptible genotypes were identified. Genomic DNA of resistant susceptible genotypes to PVY, were extracted separately to Dellaporta method. Then, 100 SSR markers were tested on two parental DNA. Results showed that among 100 pairs of primers used in this study, 28 primer pairs were able to show different model between the resistant and susceptible parents. In the next stage of the 28 markers were tested on sensitive and resistant bulk to identifying marker genes associated with resistance. It was found that three SSR markers PT30002, PT20165, PT20357 have the highest polymorphism and can be considered as genetic markers for screening resistance to PVY in tobacco.
    Keywords: Tobacco, Polymorphism, SSR markers, PVY, Pair primers