فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 85 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل شاه آبادی *، علی مرادی، نیکتا تورانی صفحات 1-25
    محدودیت عوامل تولید سبب شده تا افزایش بهره وری به عنوان مهم ترین اولویت جهت دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی مطرح شود. به گونه ای که در رشد تولید ملی کشورهای توسعه یافته سهم «افزایش بهره وری» از سهم «افزایش کمی نهاده ها» پیشی گرفته است. اما شواهد تجربی نشان می دهد اغلب کشورهای صادرکننده منابع طبیعی به دلایل عدیده ای از جمله بهره وری پایین کل عوامل تولید از دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و باثبات محروم مانده اند. بنابراین، در تحقیق حاضر سعی شده است تا اثر متقاطع فراوانی منابع طبیعی و شاخص های حکمرانی خوب(حق اظهارنظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی و مقابله با خشونت، کارایی و اثربخشی دولت، کیفیت قوانین، حاکمیت قانون و کنترل فساد) بر بهره وری کل عوامل تولید در پانزده کشور صادرکننده نفت طی دوره زمانی 2015-1996 بررسی شود. مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM) برآورد گردید. نتایج نشان داد که اثر متقاطع فراوانی منابع طبیعی و کلیه شاخص های حکمرانی خوب بر بهره وری کل عوامل در کشورهای منتخب مثبت و معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، حکمرانی خوب، فراوانی منابع طبیعی، گشتاورهای تعمی میافته (GMM)
  • محمد صادقی *، حسن بادینی صفحات 27-57
    شناسایی و اجرای ضوابط حقوق تعهدات همواره میسور نبوده و در مواردی به سبب تفاوت مبانی و یا دشواری در تمییز ریشه تعهد، نمی توان به سادگی قضاوت کرد که آیا مسوولیت (قراردادی یا مدنی) محقق شده یا خیر؟ از جمله مصادیق مشتبه در این زمینه، شناسایی مسوولیت ناشی از بیانیه ریسک در قراردادهای آتی است. وجه این دشواری آنجاست که اولا؛ نظم معاملات در بورس و اوراق بهادار لزوما قواعد عمومی قراردادها در حقوق مدنی را برنمی تابد. ثانیا؛ شکل گرایی در معاملات بورسی، ضوابط ویژه ای را اقتضاء خواهد داشت که منجر به تشریفاتی شده که علی رغم مصلحت بازار، در مواردی از عدالت و یا انصاف فاصله می گیرد. نوشتار حاضر با امعان نظر به ریسک بالا در قراردادهای آتی، در مقام تحلیل حقوقی مفاد بیانیه ریسک برآمده و ضمن بررسی این مهم از قالب شرط عدم مسوولیت، ماهیت، مبانی و مسوولیت ناشی از التزام به مفاد آن را ارزیابی می کند. نهایتا، در مقام پاسخ به این پرسش که خوانش حقوقی ناشی از بیانیه مورد بحث چیست، پیش فرض اولیه آن است که فارغ از ابتنای قرارداد آتی بر ریسک فراوان و متشکل بودن بورس کالا، وجود اوصاف حرفه ای در این تشکل خودانتظام، اقتضای تعدیل مسوولیت ناشی از التزام به بیانیه ریسک در قراردادهای آتی دارد و نمی توان با تمسک به پذیرش ریسک توسط مشتری، ضوابط حقوقی و حرفه ای را نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: بیانیه ریسک، قرارداد آتی، وجه تضمین، بورس کالا، شرط عدم مسئولیت
  • علی ناظری *، مهدی نصر تپور، شبنم عساکره صفحات 59-103
    هدف از این تحقیق، بررسی روابط موجود بین اقدامات و عملکرد SCQM و نوآوری است. این مدل از طریق تحلیل مسیر با استفاده از داده های مقطعی صنعت خودرو ایران طراحی و تست شده است . با استفاده از یک روش کمی، 280 نفر از 500 مدیر ارشد و اجرایی در صنعت خودرو ایران در این نظرسنجی شرکت کرده و آن را تکمیل نمودند. از طریق مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) برای بررسی فرضیه های پژوهش و مدل مفروض استفاده شد. این یافته ها اثر مثبت رویه های مدیریت کیفیت زنجیره تامین بر نوآوری و عملکرد سازمانی را پوشش میدهند.نتایج حاصل از آنالیز نشان می دهد که نوآوری تا حدی بر رابطه بین رویه های مدیریت کیفیت زنجیره تامین و عملکرد سازمانی تاثیر میگذارد. همچنین این مطالعه تاثیرات های نظری و تجربی را در پی داشته است. نتایج این پژوهش مدیران را قادر می سازد به ارزیابی نقاط قوت و ضعف سازمان خود و در نتیجه توسعه استراتژی های مناسب در جهت بهبود عملکرد سازمانی خود بپردازند.
    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت کیفیت زنجیره تامین، عملکرد
  • ابراهیم رضایی * صفحات 105-137
    هدف اصلی مقاله حاضر، مطالعه چگونگی تغییرات ساختاری در فعالیت های اقتصادی ایران و اثرات آن بر متغیر مهم مالیات بر مشاغل است. در ادبیات اقتصاد توسعه، راه های مختلفی برای سنجش تغییرات ساختاری ارائه شده که در این مطالعه از بین آنها روش «سنجش تغییر در فضای تولید بر اساس شاخص های تجارت بین الملل» انتخاب شده است. بکارگیری این روش نشان می دهد که فضای تولید در اقتصاد ایران عمدتا در اختیار کالاهای حاصل از پتروشیمی، شیمیایی و کالاهای بخش اولیه اقتصاد(کشاورزی و خام) بوده و مشابهت (نزدیکی) فناورانه روشنی هم بین کالاهای صادراتی مشاهده نمی شود. علاوه بر آن، بر اساس نتایج مدل مرزی تصادفی، مشاغل وابسته به فعالیت های مذکور که حجم قابل توجهی از فضای تولید را اشغال کرده اند در پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل عملکرد ضعیفی داشته اند. برعکس، فعالیت هایی که چگالی کمتری در فضای تولید به خود اختصاص داده اند پرداخت مالیاتی مناسب تری نسبت به گروه مذکور داشته اند.
    کلیدواژگان: تغییر در فضای تولید، تجارت بی نالملل، مالیات مشاغل، چگالی، مدل مرزی تصادفی
  • فرید احمدیان مقدم *، میرقاسم جعفرزاده صفحات 139-169
    وفاداری و اعتماد مشتری به علامت تجاری ، مهمترین عامل تولید ارزش اقتصادی برای علامت تجاری می باشد و در صورت شبیه سازی علامت و یا استفاده غیر مجاز از علامت، سود ناشی از هزینه های صورت یافته توسط صاحب علامت، عاید استفاده کننده از علامت مجعول خواهد شد. مهمترین هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی معیارهای احراز نقض علائم تجاری در حقوق ایران و ایالات متحده آمریکا بر اساس ضوابط عام مسوولیت مدنی و خصوصیات علائم تجاری می باشد. به این منظور بررسی قوانین، متون قانونی کنوانسیونهای بین المللی در قالب کتب، مقالات و گزارشها به عمل آمده و رویه قضایی در زمینه خسارات وارده به مالکیت فکری مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد برای احراز شباهت میان دو علامت، بر سه عنصر اصلی علامت یعنی، آوای علامت، معنا، نمود و رقیق سازی علامت تکیه می کنند. همچنین در مقایسه با حقوق ایالات متحده آمریکا در حقوق ایران تعریف جامعی از نقض ارائه نگردیده و تفکیک میان افعالی هم چون شبیه سازی، تقلید، جعل نسبی، مسکوت گذاشته شده است و علائمی غیر دیداری قابل ثبت نیستند. اگرچه نتایج نشان داد که رویه قضایی جاری قادر است که معیار های احراز نقض را بر اساس ضوابط عام مسوولیت مدنی و نیز خصوصیات علائم تجاری ایجاد نماید و ضابطه مستتر در مقررات هردو کشور، منع تولید ابهام از طریق ایجاد شائبه وحدت منبع تولید یا وابستگی میان منشا علائم می باشد. در نهایت چند توصیه سیاستی برای اصلاح قانون ثبت علائم تجاری پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: مالکیت فکری، نقض علامت تجاری، ایران، ایالات متحده امریکا، معیار نقص علامت
  • محمدرضا توکلی دهاقانی *، شادی شاهوردیانی، حجت الله موسی پور صفحات 171-194
    چکیده
    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی و تبیین رابطه بین مولفه های زنجیره تامین پایدار با عملکرد زیست محیطی و عملکرد مالی در شرکت های تولید کننده کودهای شیمیایی در استان البرز می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها توصیفی– پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مدیران شرکت های تولید کننده کودهای شیمیایی در استان البرز می باشد. ابزار گردآوری داده ها استفاده از پرسش نامه استاندارد است که روایی آن توسط معیارروایی همگرا متغیرهای پنهان تحقیق انجام شد و روایی آن تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی تعیین شد. داده های جمع آوری شده با روش معادله یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم آفزار SmartPLS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات این پژوهش نشان داد که بین مولفه های زنجیره تامین پایدار و عملکرد زیست محیطی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های تدارکات پایدار و طراحی پایدار زنجیره تامین پایدار و عملکرد مالی ارتباط معناداری وجود دارد ولی بین مولفه های توزیع پایدار و بهبود سرمایه گذاری زنجیره تامین پایدار و عملکرد مالی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، عملکرد زیس تمحیطی، عملکرد مالی
  • رضا معبودی نیشابوری *، سروش فلاحتی، سلما کبیر صفحات 195-223
    امروزه بازاریابی و فنون آن و شیوه های حذف رقبا در عرصه تجارت، توجهات زیادی را به خود معطوف نموده است. در این میان، یکی از فنون بازاریابی، استفاده از قیمت گذاری تهاجمی می باشد که در این روش از قیمت گذاری، بنگاه مهاجم، با عرضه محصولات خود به قیمت نازل تر نسبت به ارزش عادی، سهم بیشتری برای خود در بازار تحصیل نموده و ضربه ی احیانا سنگینی به بنگاه یا بنگاه های رقیب وارد می کند. در یک تقسیم بندی کلی، قیمت گذاری تهاجمی ممکن است به صورت داخلی یا بین المللی انجام گردد که نوع اخیر آن تحت عنوان دامپینگ شناخته می شود. مهم ترین مقررات موجود در نظام حقوقی ایران در خصوص دامپینگ، «تصویب نامه در مورد پیشبینی تدابیر و اقدامهای حفاظتی، جبرانی و ضد دامپینگ برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی» مصوب سال 1386 است. از آنجا که تا کنون تصویب نامه ی مزبور، مورد نقد و تحلیل پژوهشگران حقوقی کشورمان قرار نگرفته، این مطالعه، تحلیل تطبیقی تصویب نامه ایران با موافقت نامه ضد دامپینگ سازمان تجارت جهانی را هدف خود قرار داد تا از این طریق، کاستی های تصویب نامه ایران در زمینه احراز دامپینگ در مقایسه با سند مزبور مورد شناسایی قرار گیرد. مقاله حاضر نشان می دهد که مقررات ایران در زمینه احراز دامپینگ با کمبودهای جدی مواجه است که طبعا راه حل رفع آن ها اصلاح مقررات موجود جهت نیل به وضع مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: احراز دامپینگ، قیم تشکنی، قیم تگذاری تهاجمی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی، اخلال در رقابت
  • راحله سید مرتضی حسینی *، حمید باقرزاده صفحات 225-248
    ایران در حال تدارک مقدمات الحاق به سازمان تجارت جهانی است. به موجب مقررات این سازمان، دولتهای عضو باید مقررات تبعیض آمیز و مخل رقابت را حذف و زمینه را برای فعالیت آزاد اتباع سایر کشورها فراهم نمایند. در چارچوب نظام مناقصات ایران، اصل عدم تبعیض به تعبیر تعهد به رفتار ملی، به دلیل ترجیح مناقصه گران داخلی نسبت به مناقصه گران خارجی نقض گردیده است. هرچند در صورتیکه این مقررات ناظر به اعمال حاکمیت دولت باشند، با اصل رفتار ملی مغایرت ندارند، لیکن در قانون مناقصات ایران بخشهای مهمی از فعالیت تصدیگرانه و بازرگانی از سوی بخش دولتی و موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و حتی شهرداری ها درقالب مناقصات معمول میگردد. با توجه به آثار متفاوت شمول اصل رفتار ملی در مقررات سازمان تجارت جهانی نسبت به قانون مناقصات، هدف از نوشتار حاضر آن است که با بررسی قابلیت اعمال این اصل در چارچوب مقررات فوق، در خصوص امکان استناد به استثنائات و به تبع آن امکان حفظ این قواعد در قانون مناقصات و یا لزوم حذف آنها، درصورت الحاق به سازمان تجارت جهانی، ارائه طریق نماید.
    کلیدواژگان: قانون برگزاری مناقصات، گات، گاتس، موافق تنامه خرید دولتی، مناقصه گران خارجی
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Ali Moradi, Nikta Toorani Pages 1-25
    Limitation of production factor caused Increase in productivity as the most important priority in the process of achieving economic growth and development. So that the share of "increased productivity" in the growth of national production of developing countries is more than the share of "increased Quantity inputs". But empirical evidence shows that most selected petroleum exporting countries due to low productivity of factors of production are deprived of achieving a stable and continuous economic growth. In this study, we tried the crossover effect of natural resources abundance and good governance indexs on total factor productivity in fifteen selected countries for the period 1996-2015. The research model using panel data and the generalized method of moments (GMM) was estimated. The estimation results show the crossover effect of abundance natural resources and all indexs of good governance on total factor productivity the in selected countries have had a positive and meaningful effect.
    Keywords: Total Factor Productivity, Good Governance, Abundance of Natural Resources, Generalized Method of Moments
  • Mohammad Sadeghi *, Hasan Badini Pages 27-57
    Recognition and execution of rules concerning the 'law of obligation's is not always a simple task. In fact, difficulties in understanding the nature of an obligation is sometimes a stumbling block to figure out if the contractual/civil liability is assumed or not. The liability stemming from the 'statement of risk's in futures is an exemplar of such cases whose nature is surrounded by ambiguities. The reasons behind it are as follows: first, the general rules of the 'law of obligation's is not necessarily applicable to the exchange transactions as the follow a special order and discipline. Secondly, formalism in exchange transaction has led to a kind of formalities which, in some cases, dose not serve the justice and fairness in market. Having considered the high risk in futures contracts, the article provides a legal analysis of the content of risk statements from the perspective of disclaimer/exclusion of liability clause. The article will also examine the nature, foundation and liabilities raising from undertaking the content of risk statements. Eventually, despite the fact that futures bear a high risk and exchanges are self-regulated entities, the existence of some professional characteristics in such self-regulating bodies provides a potential for thr modification of liabilities raising from undertaking the risk statement. That being so, the article argues that the acceptance of risk by customer will not provide a justified space for legal reasoning to neglect the particularities of futures.
    Keywords: Statement of Risks, Futures, Margins, Mercantile Exchange, Exclusion of Liability Clause
  • Ali Nazeri *, Mehdi Nosratpur, Shabnam Asakare Pages 59-103
    The aim of this study is to examine the relationships between SCQM practices, performance and innovation. A conceptual model is developed and tested through path analysis using the cross-section data collected from the automotive industry in Iran. Using a quantitative methodology, 280 of 500 senior and executive managers in the automotive industry in Iran participated and completed the survey. Exploratory factor analysis (EFA) was used for data reduction of the entire sample (to purify the scale) and to ascertain whether the survey questions were loaded on their respective dimensions (this was refined and confirmed later by CFA). Besides that, the Structural Equation Modeling (SEM) was used to examine the research hypotheses and hypothesized model. The findings support the positive effect of the supply chain quality management practices on innovation and organizational performance. In addition, the results of the analysis also suggest that innovation partially mediates the relationship between supply chain quality management practices and organizational performance. Moreover, this study makes several theoretical and empirical contributions and provides further insights on SCQM practices. Managerial implications are discussed, as well as several potential recommendations for future studies are identified and a conclusion is drawn. The outcomes of this research would enable managers to assess the strengths and weaknesses of their organizations and thus develop appropriate strategies to improve their organizational performance.
    Keywords: SCQM, Supply Chain, Innovation, Performance
  • Ebrahim Rezaei * Pages 105-137
    Assessment of structural change circumstance of Iran's economic activities and its effects on business income tax is the major aim of present study. In literature of economic development, several methods have been proposed to measure structural changes, that among them "measuring change in production space based on international trade indices" method has been applied in this paper. Using mentioned method presents that the Iranian economy's production space occupied mainly by petroleum, chemical and primary sector (agricultural and raw material) goods and any technological similarity (proximity) among exporting goods has not been seen. In addition, based on stochastic frontier model results, professions dependent into mentioned sectors had pour performance in tax payment. In contrast, activities containing small density in production space had appropriate performance in tax payment.
    Keywords: Change in Production Space, International Trade, Business Income Tax, Density, Stochastic Frontier Model
  • Farid Ahmadian Moghadam *, Mirghasem Jafarzadeh Pages 139-169
    Loyalty and Trust of customers are precious from economical point of view for the trademark. Hence by infringement of trademark the abuser will earn profit of the owner. The main goal of the study is comparative evaluation of trademark refinement criterion between Iran and United States. For this purpose constitution, international convention and agreements, books, reports and literature were investigated and process of judgment and court decisions on trademark infringement was compared in Iran and United States of America. Results showed criterion to confirm similarity between two trademarks has emphasis on appearance, sound, spelling and dilution. Researchers believe that by increase in similarity between trademarks the process of infringement criterion will be less complicated. Results showed there is no clear and complete criterion description in Iranian Law. Also there is no clear evidence for differentiation of imitation and impersonation in Iranian Law. Result showed legal procedure has great potential to create trademark refinement criterion base on trademark characteristic and liability. Also results confirms that legal process in the United States with mentioned trademark infringement criterion has decreased argument into minimum for quality infringement criterion. Finally justifications to improve trademark roles and regulations was recommended.
    Keywords: Trademark Infringement, Intellectual Property, Iran, United States, Civil Responsibility
  • Mohammad Reza Tavakoli Dehaghani *, Shadi Shahverdiyani, Hojatolah Mosapur Pages 171-194
    The aim of this study is to identify and explain the relationship between the components of sustainable supply chain and environmental performance and financial performance of the companies producing chemical fertilizers in Alborz province. The present study in terms of the purpose is practical and in terms of data collection methods is descriptive – survey and also in terms of type is correlation. The study sample included all managers of companies producing chemical fertilizers in Alborz province. Data were collected using a standard questionnaire that its validity was conducted by the measure of hidden variables convergent validity and its validity was confirmed. The reliability of the questionnaire was determined by using compound Cronbach's alpha test. Collected data was analyzed using structural equation model and using the Smart PLS software. Results of the examination of hypotheses indicate that there is a significant relationship between components of sustainable supply chain and environmental performance. Also there is a significant relationship between components of sustainable procurement and sustainable design of supply chain and financial performance, but there is no significant relationship between the components of sustainable distribution and investment improvement in sustainable supply chain and financial performance.
    Keywords: Sustainable Supply Chain, Environmental Performance, Financial Performance
  • Reza Maboudi *, Soroosh Falahati, Salma Kabir Pages 195-223
    Marketing techniques and methods of eliminating commercial competitors have attracted considerable attention. One of these techniques is using predatory pricing by which the predator undertakings gain control over a great portion of the market and strike a probably heavy blow to the rivals abroad through supplying products with a lower price than home. In a broad classification, predatory pricing may occur domestically or internationally. The latter is known as dumping. The most important legal document in this regard in Iran is the “Regulation of Predicting Protective, Compensatory and Anti-Dumping Expedients and Measures for Protection of Domestic Producers” 1386 [2007].Since the mentioned Iranian provisions have not been analyzed by Iranian lawyers yet, the purpose of this study is the comparative review of this Regulation and the Anti-Dumping Agreement in order to discern the deficiencies of the Iranian Regulation in regard to determination of dumping. Therefore, the main and specific question of this paper is that what are the exact deficiencies of the aforementioned Regulation, as the most important legal document of Iran, in regard to determination of dumping and what is the solution? Thus, firstly, we will review the main elements of determination of dumping and after introduction of the key issues, the important deficiencies of the Iranian provision such as determination of the ordinary course of trade, concealment or untrustworthiness of the export price, comparison with regard to the price in the country of origin, simultaneous evaluation of the effects of importation from different countries, the prerequisites of investigation in regard to the quantity of the applicants and the price comparison criterion with respect to quantity of sales, will be illustrated and consequently, this paper shows that the current provisions of Iran concerning the determination of dumping face serious deficiencies, the elimination of which requires amending the aforementioned Regulation.
    Keywords: Determination of Dumping, Dumping, Predatory Pricing, Protection of Domestic Producers, Competition Disruption
  • Raheleh Seyed Morteza Hosseiny *, Hamid Baqerzade Pages 225-248
    By Iranian “Tendering Act” and its directives, there are many discrepancies between Iranian tenderer and foreign ones in selecting and evaluating processes and preparing the long and short lists in Iranian legislation.
    It is an invetible necessity for Iran to look into the “GATT”, “GATS” and “Public Procurement Agreement” before joining WTO. Mentioned documents and current practical judgements which have been declared by international resolution tribunals have stated many regulations to isolate any kind of discriminations for member states, although many exclusions have been determined by the “PPA” which considering the “sovereign acts” of the government.
    However the object of the purchase has to be considered by Iranian “Tendering Act”, in “PPA” regime the subject of the purchase is essential. Subsequently in Iran some corporations have to promulgate a tender while they are acting practically as a private trader.
    As the result of the research, although it is possible to suspend some of obligations in short term for developing aims by referring to practical process which has been taken by China in joining process, there are two ways in front of the Iran in long term; do not join to the “PPA” or apply some corrections in “Tendering Act” which may deem to some internal and financial developments in case of collaborating to “WTO”.
    Keywords: Iranian Tendering Act, GAT, GATS, Public Procurement Law, Foreign Tenderes