فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی - پیاپی 82 (بهار 1396)

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 82 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین عباسی اسفنجانی صفحات 1-21
    در راستای تجاری سازی تحقیقات بعنوان یکی از ماموریت های اصلی دانشگاه ها، پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی تجاری سازی نتایج تحقیقات دانشگاهی انجام پذیرفته است. برای رسیدن به هدف تحقیق؛ ابتدا، با مرور ادبیات، مهمترین مولفه های تاثیرگذار بر تجاری سازی احصاء و با بهره گیری از نظریه سه شاخگی (3c) هر کدام از مولفه ها بر اساس ویژگی هایی در سه دسته عوامل زمینه ای، محتوایی و ساختاری طبقه بندی و چارچوب مفهومی تحقیق ارائه و با جمع آوری داده های تجربی و روش مدل سازی معادلات ساختاری، چارچوب پیشنهادی اعتبارسنجی و مدل نهایی تحقیق ارائه شد. بر اساس یافته های پژوهش و مقادیر مربوط به ضریب مسیرها در مدل نهایی تحقیق، عوامل زمینه ای 4/34 درصد، محتوایی 5/21 درصد و ساختاری 7/34 درصد تغییرات مربوط به متغیر تجاری سازی را بطور مستقیم تبیین می کنند. از سوی دیگر، متغیر زمینه ای بطور غیر مستقیم و از طریق متغیر میانجی عوامل ساختاری به میزان 8/14 درصد و از طریق متغیر میانجی عوامل محتوایی به میزان 7/16 درصد بر متغیر وابسته تجاری سازی تاثیر دارد. محاسبه و تحلیل شاخص های برازش با نرم افزار Smart-PLS انطباق چارچوب مفهومی و پیشینه تجربی با واقعیت را تایید نمود.
    کلیدواژگان: الگو، تجاری سازی، مدلسازی، معادلات، ساختاری
  • حمید شاهبندرزاده، محمدحسین کبگانی صفحه 22
    امروزه پذیرش و اجرای موفق ایده و طرح سبز در فعالیت های کسب و کار در زنجیره تامین به گونه ای است که در چشم انداز آن به سادگی قابل دسترسی نیست. تمام تولیدات و فعالیت ها در زنجیره تامین سبز با ریسک های متفاوتی روبرو هستند. این ریسک ها و منابع آنها می توانند موجب اختلال در هموار بودن فعالیت-های زنجیره تامین سبز شود. بنابراین، مدیریت و کاهش پیچیدگی ریسک در زنجیره تامین سبز از اهمیت بالایی برخوردار است.در پژوهش حاضر به تبیین مدلی جهت شناسایی ریسک های پر اهمیت در زنجیره تامین سبز پرداخته شده است. ابعاد اصلی مدل مذکور از بررسی ادبیات نظری زنجیره تامین سبز گرفته شده است که بوسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت . ریسک های اصلی این مدل عبارتند از:ریسک تولیدی فنی، ریسک تامین، ریسک بازیافت محصول، ریسک اعتباری، ریسک تقاضا و ریسک دولتی – سازمانی. در پژوهش حاضر جهت تعیین میزان اهمیت هریک از ابعاد مدل، از نظر کارشناسان حوزه صنایع و اساتید دانشگاه و همچنین مدلسازی غیرخطی فازی استفاده شده است. نتایج حاصل از مدلسازی ریاضی نشان می دهد که بعد ریسک تولیدی - فنی در رتبه اول گرفته است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، ریسک، مدلسازی ریاضی، غیرخطی، فازی
  • علیرضا تفرشی مطلق، لعیا الفت، جهانیار بامداد صوفی، مقصود امیری صفحات 67-94
    پایداری شرکتی از مفاهیم جدید و رو به رشد است که بر نگاه متوازن و چند جانبه تاکید دارد. صنایع غذایی یکی از صنایع استراتژیک کشور ایران است و از جنبه های اشتغال ، امنیت غذایی و صادرات برای کشور حائز اهمیت است و پایداری این صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو در این تحقیق تلاش شده است عوامل و سنجه های مفهوم پایداری شرکتی تبیین شوند و همچنین عوامل تاثیر گذار بر این مفهوم و سنجه های آن مورد بررسی قرارگیرند . در این پژوهش که در سال 94 انجام شده است با مطالعه جامع ادبیات موضوع عوامل و سنجه های پایداری شرکتی، همچنین دو عامل زنجیره تامین ناب و زنجیره تامین سبز بعنوان عوامل تاثیرگذار پایداری شرکتی شناسایی شدند.
    هشتاد و چهار سنجه تعیین شده برای سه مفهوم پایداری شرکتی ، زنجیره تامین ناب و زنجیره تامین سبز در قالب شش عامل اصلی قرار دارند. این سنجه ها پس از بررسی توسط 35 خبره صنایع غذایی و با استفاده از آزمون t به 70 سنجه تقلیل پیدا کرد و اعتبار این سنجه ها ، با اجرا در 35 شرکت صنایع غذایی تایید شد. یافته های این پژوهش سنجه های سه گانه شناسایی شده برای صنایع غذایی کشور را که معتبر و کاربردی است را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پایداری شرکتی، زنجیره تامین ناب، زنجیره تامین سبز، ناب، سبز، صنایع غذایی ایران
  • جاوید بهرامی، یوسف حسن پورکارسالاری صفحات 95-122
    یکی از مسیرهای دست یابی کشورهای درحال توسعه به رشد اقتصادی بالا، افزایش در پیچیدگی صادرات غیر نفتی است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مطالعه تلاش شده اولا میزان پیچیدگی صادرات غیر نفتی و محرک های اصلی آن برای ایران مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد.ثانیا با استفاده از داده های تابلویی و سری زمانی سال های 2013-1997 تعداد 71 کشور درحال توسعه با سطح درآمد متوسط و برای ایران عوامل موثر بر پیچیدگی صادرات غیر نفتی به روش حداقل مربعات تعمیم یافته و معمولی مورد بررسی قرار گیرد. بررسی نشان میدهد میزان پیچیدگی صادرات غیرنفتی ایران بطور محسوسی نسبت به کشورهای مورد بررسی افزایش یافته است. سهم بالایی از این رشد مبتنی بر توسعه صنایع فرایندی ( با فناوری متوسط ) و وابسته منابع نفتی و گازی بوده است. همچنین تاثیر متغیرهای سرمایه انسانی و واردات بر پیچیدگی صادرات کشورهای درحال توسعه و ایران مورد تایید آماری قرار گرفته است. بدین ترتیب یکی از سیاستهای پیشنهادی افزایش پیچیدگی صادرات،انسجام بخشی سیاست های توسعه سرمایه انسانی و سیاست تجاری است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی صادرات، کشورهای در حال توسعه، ایران
  • علی کاوند صفحات 123-152
    تحقیق حاضر، اعتبار مدل رشد مقید به ترازپرداخت ها را در ایران طی دوره (93-1357) مورد بررسی قرار می دهد. کشش درآمدی تقاضای واردات با استفاده از روش همگرایی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی در بلند مدت برآورد شده است. متوسط نرخ های رشد مقید به ترازپرداخت ها، متوسط نرخ های رشد واقعی، متوسط نرخ های رشد صادرات غیرنفتی واقعی و متوسط نرخ های رشد صادرات نفتی واقعی برای دوره های ده ساله که با یکدیگر هم پوشی دارند، محاسبه گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از این است که اگر دوره مورد بررسی به دو دوره تقسیم شود: در دوره اول، متوسط نرخ های رشد مقید به ترازپرداخت ها از متوسط نرخ های رشد واقعی بیشتر شده است که این می تواند ناشی از بیشتر بودن متوسط نرخ های رشد صادرات غیرنفتی واقعی از متوسط نرخ های رشد صادرات نفتی واقعی باشد. در دوره دوم، متوسط نرخ های رشد مقید به ترازپرداخت ها و متوسط نرخ های رشد واقعی کاهش یافته و در برخی از دهه ها منفی شده است. این می تواند در نتیجه کمتر شدن متوسط نرخ های رشد صادرات غیرنفتی واقعی از متوسط نرخ های رشد صادرات نفتی واقعی باشد. در دوره دوم، تفاضل متوسط نرخ های رشد مقید به ترازپرداخت ها و متوسط نرخ های رشد واقعی نسبتا کمتر شده و این دو نرخ به هم نزدیک شده اند. این امر، اعتبار مدل مذکور را تایید می نماید. توجه به این مدل می تواند در سیاست های اقتصادی از جمله سیاست های اقتصاد مقاومتی بر رشد اقتصادی پایدار و برون رفت از وضعیت رکود موثر باشد. نتایج تحقیق با یافته های مطالعه خاساونه و دیگران سازگار است.
    کلیدواژگان: رشد مقید به ترازپرداخت ها، قانون اصلی تیرل وال، صادرات غیر نفتی واقعی، ایران، ARDL
  • محسن پورعبادالهان کویچ، فیروز فلاحی، زهرا آذری صفحات 153-176
    کمتر بودن موانع تجاری و غیرتجاری در داخل یک کشور در مقایسه با سطح بین الملل، امکان برقراری قانون قیمت واحد و افزایش احتمال همگرایی قیمت را در بین مناطق مختلف کشور مطرح می کند. با این وجود، ممکن است تحت تاثیر شرایط آب و هوایی، جغرافیایی، اقتصادی و...، قیمت ها در مناطق مختلف یک کشور همبستگی نداشته و همگرایی سطح عمومی قیمت ها بین این مناطق به وجود نیاید. مطالعه حاضر به دنبال بررسی عوامل موثر بر همگرایی سطح عمومی قیمت ها بین استان های ایران طی دوره زمانی 1392:12-1386:1 می باشد. از جمله این عوامل می توان به اختلاف متوسط نرخ رشد درآمد سرانه دو استان، اختلاف متوسط نرخ رشد جمعیت دو استان و فاصله جغرافیایی میان دو استان اشاره کرد. برای دست یابی به هدف مطالعه، ابتدا همگرایی سطح عمومی قیمت ها بین استان های ایران با استفاده از رهیافت دو به دو پسران (2007) بررسی می شود. نتایج بیانگر آن است که فرضیه صفر، مبنی بر عدم وجود همگرایی سطح عمومی قیمت ها بین استان های ایران رد می شود. سپس به منظور بررسی عوامل موثر بر همگرایی سطح عمومی قیمت ها از مدل پروبیت استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که احتمال همگرایی صرفا تحت تاثیر اختلاف متوسط نرخ رشد درآمد سرانه بین استان ها قرار می گیرد، به نحوی که با نرخ رشد درآمد سرانه متفاوت بین استان ها، همگرایی سطح عمومی قیمت ها بین استان های ایران غیرمحتمل می باشد.
    کلیدواژگان: همگرایی، سطح عمومی قیمت ها، رهیافت دو به دو، عوامل موثر بر همگرایی سطح عمومی قیمت ها، مدل پروبیت
  • سید مهدی ساداتی لمردی، محمد خلیل زاده صفحات 177-202
    این مقاله یک راه حل جهت تخصیص نقدینگی محدود به پیمانکاران بر اساس اولویتهای پروژه که یکی از مباحث مطرح در مدیریت نقدینگی پروژه ها می باشد، ارائه می کند. هدف از این تحقیق ارائه یک راهکار جهت حل مشکلات پیمانکاران عمومی در تخصیص منابع به پروژه های نفت و گاز می باشد. در این مقاله ابتدا شاخصهای اثر گذار بر عملکرد پیمانکاران، با استفاده از روش AHP فازی تعیین می شود. سپس، وزن معیارهای مربوطه محاسبه و امتیاز نهایی پیمانکاران با استفاده از روش TOPSIS بر اساس شاخصهای مذکور تعیین می گردد و در ادامه، پیمانکاران رتبه بندی می شوند. در نهایت، با استفاده از یک الگوریتم ابتکاری نحوه تخصیص نقدینگی محدود در دست به پیمانکاران ارائه می گردد. جهت تشریح روش، از اطلاعات واقعی مربوط به یک پیمانکار عمومی فعال در حوزه نفت و گاز استفاده شده است. در پایان، نتایج ارائه شده در خصوص مسئله مورد نظر و همچنین پیشنهادهای توسعه ای ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، تخصیص منابع، FUZZY AHP، TOPSIS، نفت و گاز و پتروشیمی
|
  • Hossein Abasi Pages 1-21
    As regards the commercialization of research one of the main mission’s universities has been accepted in addition to education and research, present research was performed with the aim of developing a comprehensive model for the commercialization of university research. To answer the research question, the literature of subject reviewed with exploratory and comparative approach and the most important factors were recognized that affecting the commercialization of research. Then, using the Tri-Category theory (3Cs), each of the factors based on the characteristics of the three categories; context, co-structural and content classified and conceptual framework was developed. The conceptual framework is validated by collecting empirical data and structural equation modeling method. Based on the study findings and the values of the path coefficients in the final research model, the context factors 34/4 percent, 21.5 percent and structural 34/7 Percentage change of variable commercialize directly explain. Also, context variable is effective indirectly through mediator structural factors of 14/8 and through the mediating variable on the dependent variable commercialization of content at a rate of 16/7 percent. Calculation and analysis of fitness indicators using Smart-PLS software, confirmed adaptation of conceptual framework and empirical data.
    Keywords: Commercialization, Structural, Modeling, Equation, PLS
  • Hamid Shahbandarzadeh, Mohammad Hossein Kabgani Page 22
    The acceptance and successful implementation of ideas and green initiatives in business activities in the supply chain to maintain the landscape it is simply not available.All products and activities in green supply chain face different risks.These risks and resources, they can disrupt the smooth green supply chain activities. Therefore, risk management and reduce the complexity of the green supply chain is very important.In the present study to explain the model to identify important risks in the supply chain is green. Size model of green supply chain is no literature review that was confirmed by confirmatory factor analysis. The main risks include the risk of technical production, supply risk, product recovery risk, credit risk, demand risk , government and enterprise risk. In the present study to determine the importance of each aspect of the model, according to industry experts and university professors and also non-linear modeling fuzzy. The results of mathematical modeling showed that the risk of production - is technical in the first place.
    Keywords: Green Supply Chain, Risk, Mathematical modeling, nonlinear, fuzzy
  • Alireza Tafreshi Motlagh, Laya Olfat, Jahanyar Bamdad Soufi, Maghsoud Amiri Pages 67-94
    Corporate sustainability is one of the novel and growing concept which emphasizes on multidimensional aspects. Food industry is one of the strategic industries in Iran and its sustainability is significant due to its strong role in employment, food safety and export. Thus, this research deals with explaining factors and concept of sustainability measurement and also the affecting factors on its notion and evaluation. In this research which was conducted in 2015, after the literature review, factors and corporate sustainability indicators were identified. Lean supply chain and green supply chain were identified as two effective factors.
    Eighty four indicators are among six main factors for three concepts of corporate sustainability, Lean supply chain and green supply chain. Evaluated by 35 food industry experts, these measurements were reduced to 70 indicators using t test. Indicator's credibility was confirmed by 35 random food industries. Result indicates triple indicators which are reliable and valid for Iran medium-sized food industry.
    Keywords: Corporate sustainability, lean supply chain, Green supply chain, lean-green, Iran food industry
  • Javid Bahrami, Yosf Hasanpur Pages 95-122
    Increase in the complexity of non-oil export to achieve higher economic growth rate is very significant. There has not been any research and study regarding the measurement of complexity of non-oil trade index within the country and the only research is done by Harvard university researchers and MTI which the results are not consistent with the export division facts in Iran and international organizations studies. In this study, it is attempted to first calculate the amount of complexity of country’s non-oil export and analyze it comparing to its global trend and then to identify key drivers of non-oil export complexities in the country. To do this the statistics of non-oil export from 146 countries with three digits SITC code s detachments during 1996-2014 has been taken into consideration. The finding were not consistent with research studies of world economic complexities atlas and clearly express the fact that during recent years the amount of non-oil export complexities has increased by 3.5 percent annually. The other point is that almost 90 percent of export complexity annual growth rate is based on process industries development (With Medium technology). This refers to the fact quantitative increase in non-oil export is due to Industries reliant on normal comparative advantage. Decent understanding of changes, helps managers and governmental authorities to set appropriate policies to increase the complexity of reliant export on comparative advantage such as having educated work force.
    Keywords: export complexities, export quality, Economic Growth
  • Ali Kavand Pages 123-152
    The present research surveys the validity of BPCG model in Iran for the period (1357-1393). The income elasticity of demand for imports using the ARDL model was estimated in long run. The average of BPCG rate, the average of actual growth rate, the average of real non-oil export growth rate, and the average of real oil export growth rate were computed for a series of 10-year overlapping periods. The result indicates, if the period of the study is divided by two periods: In the first period, the average of BPCG rate was greater than the average of actual growth rate. It was caused by the excess of average of real non-oil export growth rate over the average of real oil export rate. In the second period, the average of BPCG rate and the average of actual growth rate were reduced and in some decades were negative. It could be as a result of lessening of the average of real non-oil export growth rate than the average of real oil export growth rate. In the second period compared with the first period, the differential of the average of BPCG rate and the average of actual growth rate was less and they were close to each other, validating BPCG model. Considering the model along with the other economic policies such as resistance economy could affect on sustainable economic growth and going out of recession. The results of this research are constant with the findings of the study of Khasawneh and et al.
    Keywords: balance-of-pyments constrained growth model, Thirlwall's original law, real non-oil export, Iran, ARDL
  • Pages 153-176
    The lower rate of the trade and nontrade barriers inside a country compared with the international scale makes the establishment of the law of one price possible and increases the probability of price convergence in that country. However, the price convergence can be influenced by climatical, geographical, economical and… conditions so that, as time passes, the price will not be consistent in different locations of the same country and the convergence of prices will not be possible in those locations. The present study examines the factors influencing the convergence of prices among Iran’s provinces during years 2007: 4-2014:3. In the first step for achieving this purpose, the convergence of prices among various provinces was examined by using pairwise approach of Pesaran (2007). The results indicate that the null hypothesis of no convergence is rejected, but also that a substantial portion of price levels fail to converge. For studying the factors which influence the convergence of prices the Probit model was used. The results indicated that the convergence probability is influenced by the growth rate of the per capita income so that with different growth rates of per capita income, the convergence in Iran’s provinces is unlikely during the examined period.
    Keywords: Convergence, Price level, Pairwise approach, Factors affecting on price level convergence, Probit model
  • Mehdi Sadati, Mohammad Khalilzadeh Pages 177-202
    This paper propose a solution method for assigning limited liquidity to contractors based on the project priorities which is one of the current issues in project liquidity management. The aim of this research is to introduce an approach to resolve the problems of public contractors in assigning resources to oil and gas projects. In this paper, first the effecting indices on contractor's performance are determined by Fuzzy AHP method. Then, the importance weights of the related criteria are calculated and the final scores of the contractors are found by TOPSIS technique based on the indices. Afterwards, the contractors are ranked. At the end, the method of assigning limited liquidity to the contractors is introduced using a heuristic algorithm. The actual data of a public contractor in oil and gas industry are used to illustrate the proposed procedure. Finally, the results and suggestions for further improvement are shown.
    Keywords: Multi-criteria decision making, resource assignment, TOPSIS, FUZZY AHP, oil, gas, petrochemical