فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی - پیاپی 88 (پاییز 1397)

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 88 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • منصور مولایی پور *، محمد لطفعلی پور ، محمدحسین مهدوی عادلی صفحات 11-45
    آرمان مندرج در سند چشم انداز ، تعامل سازنده و موثر با جهان و قدرت های منطقه ای مانند روسیه و بازار سیصد میلیونی حوزه سی آی اس است. مطالعه حاضر با تحلیل عوامل موثر بر یکپارچگی اقتصادی ایران با روسیه در حوزه سی آی اس به روش داده های تلفیقی دوره2015 -1992مبتنی بر رویکرد پنل دیتا است. تجارت، تولید، جمعیت و فاصله از متغیرهای کلیدی مدل جاذبه ایران با روسیه در حوزه سی آی اس است. معادله رگرسیونی نشانگر معنی دار بودن مدل جاذبه است. ضرایب زاویه (کشش) سه متغیر مستقل تولید، فاصله و لیندر به ترتیب 45/3 ، 25/3 - و38/0- است. که نشانگر حساسیت زیاد دو متغیر تولید و فاصله و معنی دار بودن آنها است، ولی متغیر مجازی مرز مشترک آبی به علت غلبه مرز خشکی آذربایجان، معنی دار نیست. ضمنا حساسیت تقاضای ارزی صادرات و واردات ایران-روسیه ، بی کشش و به ترتیب منفی 22/ 0و منفی 28/0 است. طبق قاعده مارشال- لرنر، چون مجموع کشش تقاضای واردات و صادرات نسبت به نرخ ارز کمتر از یک است بنابراین تغییر در نرخ ارز هیچ تاثیری دربهبود ترازتجاری ایران با روسیه و تقویت یکپارچگی ندارد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی اقتصادی، یکپارچگی منطقه ای، مدل جاذبه، کسری تراز تجاری، قاعده مارشال لرنر
  • رضا محسنی *، مصطفی میرزایی صفحات 47-75
    در جهان امروز، ترانزیت کالا یکی از زنجیره های مهم در بخش بازرگانی خارجی محسوب می گردد. ترانزیت، با ایفای نقش رابط میان تولید و بازار مصرف، به مثابه پلی است که بخش های مختلف جوامع با عبور از روی آن، به سمت توسعه پایدار حرکت می کنند. به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان، مطالعات انجام شده در سطح کلان اقتصادی برخی از کشورها نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش ترانزیت باعث افزایش صادرات و به تبع آن به رشد اقتصادی منجر می گردد. بر این اساس در مقاله حاضر به بررسی تاثیر ترانزیت بر صادرات غیرنفتی ایران طی دوره زمانی 1393-1357 مبتنی بر رهیافت همجمعی می پردازد. نتایج حاکی از آن است که توسعه بخش ترانزیت تاثیر معنی داری در بلندمدت بر صادرات غیرنفتی دارد.
    کلیدواژگان: ترانزیت کالا، صادرات غیرنفتی، همجمعی
  • کیومرث شهبازی *، محمد موحدی، یونس برومند صفحات 77-113
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه متقابل نوآوری و صادرات در بنگاه های کوچک و متوسط است. جامعه آماری این پژوهش، بنگاه های کوچک و متوسط استان آذربایجان غربی است. تحلیل های این پژوهش بر مبنای پرسشنامه برگرفته از پروژه IDEIS تحت عنوان فرایند نوآوری در بنگاه های کوچک و متوسط فرانسوی است که با لحاظ تغییراتی در پرسشنامه مذکور و بومی سازی آن متناسب با شرایط ایران و لحاظ موانع صادراتی موجود در ایران نهایی شده و از شهریور ماه 1395 تا پایان فروردین ماه 1396 با مراجعه به مدیران بنگاه های کوچک و متوسط استان آذربایجان غربی تکمیل شده است. به این منظور، شاخص های شدت ورودی نوآوری و شدت خروجی نوآوری با استفاده از روش تحلیل تناظر چندگانه محاسبه و سپس مدل اقتصادسنجی موردنظر با استفاده از مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته برآورد شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد اثر صادرات بر نوآوری مثبت و معنی دار است اما در مقابل، اثر نوآوری بر صادرات منفی می باشد که بیانگر کوچک بودن سطح نوآوری بنگاه های ایرانی است. همچنین شاخص موانع صادرات بر صادرات بنگاه ها اثر منفی دارد. با توجه به نتایج، اثر یادگیری از صادرات برای بنگاه های کوچک و متوسط مشهود بوده و در این زمینه مناسب است دولت با اقدامات حمایتی از صادرات از قبیل بازاریابی برای محصولات جدید و همچنین یافتن بازارهای جدید صادراتی و اعطای یارانه صادرات موجبات افزایش صادرات را فراهم کند.
    کلیدواژگان: بنگاههای کوچک و متوسط، نوآوری، صادرات، تحلیل تناظر چندگانه، مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته
  • وحید بزرگی * صفحات 115-154
    یکی از پرسش های دائمی درمورد حقوق مالکیت فکری این است که نقش حقوق مالکیت فکری در توسعه اقتصادی کشورها چیست و چه نوع نظام حقوق مالکیت فکری برای کشورهای درحال توسعه مفیدتر است. برای پاسخ به این پرسش دوگانه، در پژوهش حاضر از یک سو به بررسی مطالعات و تحقیقات تجربی درمورد آثار درون زاد و برون زاد حقوق مالکیت فکری و از سوی دیگر به بررسی سیر تحول نظام حقوق مالکیت فکری سه اقتصاد نوظهور هند، کره جنوبی و چین پرداخته شده تا رهنمودهایی درمورد ایران ارائه شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که حقوق مالکیت فکری تاثیری مثبت بر توسعه اقتصادی داشته و کشورهای درحال توسعه بهتر است هماهنگ با توسعه اقتصادی خود به تقویت نظام حقوق مالکیت فکری خود بپردازند.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، توسعه اقتصادی، موافقتنامه جنبههای تجاری حقوق مالکیت فکری (تریپس)، سازمان تجارت جهانی، ایران
  • روح الله سهرابی *، مجتبی رستمی صفحات 155-178
    در دنیای مدرن و به ویژه سال های اخیر صنایع کوچک و متوسط ​​نقش مهمی در متغیرهای مانند رشد اقتصادی، رقابت و حل و فصل بحران بیکاری داشته اند. این مقاله باهدف تدوین یک مدل ساختاری تفسیری با استفاده از دو روش ISM و DEMATEL به بررسی نقش متغیرهای تاثیرگذار در ارتقای قابلیت های صنایع کوچک و متوسط در صنایع استان کردستان پرداخته است. بر اساس بررسی مقالات، متون، منابع مرتبط، و نظرخبرگان ازطریق پرسشنامه وتحلیل مقایسه ای داده ها، درمجموع 20 عامل مهم و موثر، شاخص های مرتبط برای ارتقای قابلیت های پویا در صنایع کوچک ومتوسط شناسایی شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه خبرگان و صنعتگران مسلط به موضوع تحقیق بود که در نهایت جهت شناسایی وتحلیل عوامل،15 نفراز کارشناسان و مهندسین صنعتی همکاری نمودند. تحلیل مدل ساختاری نشان دادکه متغیر سیاست ها، قوانین ومقررات دولتی به عنوان سنگ زیربنای مدل عمل می کند و در دسته متغیرهای مستقل قرار می گیرد و دارای قدرت هدایت بالا و شدت وابستگی پایین است و برای شروع ارتقای قابلیت های پویا باید در مرحله اول روی آنها تاکید کرد ویازده متغیردردسته متغیرهای ارتباط یا متصل هستندکه دارای قدرت هدایت و وابستگی بالا هستند و هرنوع تغییر درآنان می تواند سایر عوامل را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین درتحلیل مقایسه ای روش دیماتل متغیر فرهنگ صنعتی سازی به عنوان اثرگذارترین عامل تعیین شد.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک و متوسط، مدل ساختاری تفسیری (ISM)، مدل (DEMATEL)، قابلیت پویا، توسعه
  • مصطفی بختیاروند *، شیوا جمالی نژاد صفحات 179-206
    با فراگیر شدن فناوری های استاندارد در همه زمینه ها، به ویژه فناوری ارتباطات، اهمیت اختراعات ضروری استاندارد افزایش یافته است. جهت اطمینان از دسترسی به این اختراعات، سازمان های استانداردسازی دارندگان را متعهد می کنند مجوز بهره برداری از اختراعات ضروری خود را با شرایط منصفانه، متعارف و غیرتبعض آمیز صادر کنند. تعهد به صدور مجوز براساس این شرایط برای جلوگیری از سوء استفاده دارندگان اختراعات ضروری از قدرت انحصاری در بازار و انجام اقدامات ضدرقابتی است. در عین حال، دارندگان مستحق دریافت پاداش مناسب برای اختراعات ضروری خود هستند.
    راجع به شرایط تعهدات فوق الذکر اختلافاتی وجود دارد. البته دعاوی قضایی در این زمینه مطرح شده که یک رویه مشترک در خصوص عدم سوء استفاده از قدرت انحصاری و اقدامات ضدرقابتی از آن قابل استنباط است.
    نتایج این پژوهش که به روش تحلیلی توصیفی انجام شده حاکی از آن است که ایجاد تعادل بین منافع دارندگان اختراعات ضروری استاندارد و مجریان استاندارد اهمیت زیادی دارد و به منظور حفظ رقابت، شرایط صدور مجوز بهره برداری باید به روشنی تعیین شود. در فقدان نص قانونی خاص، در حقوق ایران برای ساماندهی اختراعات ضروری استاندارد می توان به مواردی از جمله مجوزهای اجباری حق اختراع و قواعد منع سوء استفاده از وضعیت اقتصادی مسلط قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 استناد کرد. در عین حال، تدوین مقررات ویژه برای اختراعات ضروری استاندارد موجب تبیین وضعیت قانونی این اختراعات و کاهش اختلافات و دعاوی خواهد شد.
    کلیدواژگان: استاندارد، اختراع ضروری، حقوق رقابت، حبس اختراع، حق امتیاز منصفانه، متعارف و غیرتبعیضآمیز
  • بهنام الیاس پور، محمدطاهر احمدی شادمهری *، محمدرضا لطفعلی پور، محمدعلی فلاحی صفحات 207-255
    نرخ ارز یکی از عوامل تاثیرگذار بر تجارت خارجی است. علاوه بر نقش نرخ ارز در اقتصاد و شرایط اقتصادی، نوسانات آن نیز نتایج خاص خود را به همراه دارد. به طور ویژه در کشورهایی نظیر ایران که قسمت عمده عواید دولت از محل درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت تامین می شود، تغییر نرخ ارز به واسطه تحت تاثیر قرار دادن بخش خارجی و داخلی اقتصاد، می تواند عملکرد کلی اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش به بررسی تاثیر نرخ ارز واقعی و نااطمینانی آن بر تجارت ایران با استفاده از داده های فصلی دوره 1395-1374 می پردازد. به این منظور ابتدا نااطمینانی نرخ ارز واقعی با استفاده از الگوی تلاطم تصادفی نامتقارن که نسبت به خانواده مدل های خودبازگشتی واریانس ناهمسانی شرطی برای مدل سازی داده های سری زمانی منعطف تر است، استخراج می شود. سپس جهت تحلیل و بررسی دقیق تر اثر نرخ ارز واقعی و نااطمینانی آن بر تجارت ایران سه مدل صادرات غیرنفتی، واردات و تراز تجاری در چارچوب الگوی هم جمعی یوهانسن- جوسیلیوس برآورد می شوند. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت و در هر سه مدل برآوردی، نرخ ارز واقعی تاثیر منفی و معنی داری بر صادرات غیرنفتی، واردات و تراز تجاری ایران دارد. هم چنین نااطمینانی نرخ ارز واقعی تاثیر مثبت بر صادرات غیرنفتی و تراز تجاری ایران و تاثیر منفی بر واردات ایران دارد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز واقعی، تراز تجاری، نااطمینانی، مدل تلاطم تصادفی نامتقارن، همجمعی
|
  • mansour molaepour *, Mohammad lotfalipour, Mohammadhosain mahdavi Pages 11-45
    Convergence with regional powers such as Russia, which has a common water border with Iran, as well as the population of 300 million in the CIS region, is a step toward the realization of what is meant by constructive and effective interaction with the world. The present study is based on the analysis of the factors affecting the economic convergence of Iran with Russia in the CIS region, based on the Panel Data approach during the period 1992-2015. Trade, production, population, and distance are the key variables of Iran’s gravity model with Russia in CIS region. The regression equation indicates the significance of the gravity model. Coefficients (elasticity) of the three independent variables including production, distance and Linder are 3.45, -3.25 and -0.38 respectively, which demonstrates the high sensitivity of the two variables of production, distance, and their significance but the dummy variable of the common water boundary isn’t significant due to the overcoming of the Azerbaijan’s dryland boundary. The elasticity of the foreign exchange demand for exports and imports between Russia and Iran are inelastic and equal to - 0.22 and - 0.28 respectively. The Marshall–Lerner condition refers to the condition that an exchange rate devaluation will only cause a balance of trade improvement if the absolute sum of the export and import demand elasticities is greater than unity, so the change in the exchange rate has no effect on the improvement of Iran's balance of trade.
    Keywords: Regional Integration , Economic Convergence , Gravity Model , Deficit Balance of Trade , Marshall Lerner Condition
  • Reza Mohseni *, Mostafa Mirzaee Pages 47-75
    Islamic Republic of Iran is among countries that in terms of locating in the very appropriate geographical location has good transit benefits and by the expansion of transport network and efficient communication can use the benefits properly in order to increase exchange earnings and improve its strategic position in the region. Due to the special geographical position of Iran in the region and being in the path of goods transfer between Central Asia and open seas, developing the transportation network to provide transit services is the commercial valuable opportunities that have been provided to the economy of Iran. Considering the material presented and the current economic conditions and existing sanctions or even stages of after sanctions (Barjam), the present study seeks to investigate the role of goods transit in its non-oil exports. This method is an applied research objectively and in terms of research method is descriptive analytical. To evaluate the data and estimating designed model, the data of 1978-2014 is used and given the role of variables of transit, four models were evaluated. By investigating four estimation model based on transit, only the first model that includes variable of transit's value added in terms of theory and statistical significance was accepted.
    Keywords: Transit of Goods , Non-Oil Exports , Cointegration
  • Kiumars Shahbazi *, Mohammad Movahedi, Younes Brumand Pages 77-113
    The main objective of this study was to investigate the reciprocal relationship between innovation and exports in small and medium-sized enterprises (SME’s). The statistical population of this research is the SME’s of West Azarbaijan province. The analyzes of this research are based on a questionnaire derived from the IDEIS project entitled the process of innovation in French’s small and medium-sized firms, which was changed and adopted in accordance with the conditions of Iran and the existing export barriers. The questionnaire have been completed from September 2016 to April 2017, addressing the managers of small and medium enterprises of West Azarbaijan Province. To this end, the intensity of input and output innovation were calculated using Multiple Correspondence Analysis (MCA) and then the econometric model was estimated using the Generalized Structural Equation Model (GSEM). The results show that the effect of exports on innovation is positive and significant, but on the contrary, the effect of innovation on exports is negative which indicates that the level of innovation of Iranian firms is small. Also, the barriers to exports index has a negative effect on firms' exports. According to the results, the learning effect of exports on SME’s is evident. In this regard, the government must support export-oriented measures, such as marketing for new products, as well as finding new export markets, providing export subsidies which will increase exports.
    Keywords: SMEs , Innovation , Exports , MCA , GSEM
  • vahid bozorgi * Pages 115-154
    One of the persisting questions as regards to the intellectual property rights (IPR) has been the dual question concerning the role of IPR in economic development and the appropriate IPR regime for developing countries. To answer this question, we have embarked on a twofold exploration of the empirical research on emerging economies of China, India and South Korea on the other. Research findings suggest that IPR protection generally contributes to economic development and developing countries are recommended to reinforce their IPR regimes in parallel with their economic development.
    Keywords: Intellectual Property Rights , Economic Development , Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectuall Property Rights , Worls Trade Organization , Iran
  • Ruhollah Sohrabi *, mojtaba rostami Pages 155-178
    In today's modern world, small and medium industries have played an important role in the variables such as economic growth, competition, and the decrease of the unemployment crisis. In this paper, the purpose of compiling a structured interpretation model using the two methods of ISM and DEMATEL to examine the role variables affecting the promotion of small and medium enterprises' capabilities in Kurdistan have been discussed. Based on the review of articles, texts, related resources, and opinion polls through a questionnaire and comparative analysis of data, a total of 20 important and effective factors, related indicators for the promotion of dynamic capabilities were identified in the small and mid-sized industries. Analysis of the structural model showed that the policy variable, government rules and regulations act as an underlying factor of the model, and are categorized into independent variables with high conductivity and low dependency. To begin with the promotion of dynamic capabilities they should be emphasized in the first step. In the comparative analysis of the dynamic alternative model of industrialization, the most important factor was determined.
    Keywords: Small, Medium Entreprises , Interpretive Structural Model (ISM) , DEMATEL , Dynamic Capabilities , Development
  • mostafa bakhtiarvand *, Shiva Jamali nejad Pages 179-206
    With the spread of standard technologies in all fields, especially communications technology, standard essential patents have gained much importance. For the sake of assurance as to access to such patent, standard organizations have required the owners to undertake to grant license on this basis is to prevent owners of standard essential patents from abusing their exclusive power in the market and committing anti-competitive acts. Meanwhile, they are entitled to earn appropriate remuneration for their essential patents.
    There are controversies as to conditions of the said obligations. There have been a number of cases which present a common practice with regard to preventing abuse of excusive power and anti-competitive acts.
    The results of this analytic-descriptive study show the importance of a balance between the interests of standard essential patents owners and those enforcing standards and in order to preserve competition, the conditions of granting licenses must be determined clearly. In the absence of specific provisions, in the Iranian law, in order to regulate standard essential patents, recourse may be made to the rules on compulsory licenses and prevention of abuse of dominant position in the act on the implementation of article 44 of the constitution. Meanwhile, specific provisions for standard essential patents would clarify the legal status of such patents and reduce disputes.
    Keywords: Standard Essential Patent , Competition Law , Patent Hold-up , Fair , Reasonable, Non-Discriminatory Royalty
  • behnam elyaspour, mohammadtaher ahmadi shadmehri *, mohammadreza lotfalipour, mohammadali falahi Pages 207-255
    Exchange rate is one of the effective factors on foreign trade. Besides the role of exchange rate in economy and economic conditions, its volatility has also an important effect. Exchange rate variation, in countries like Iran that the bulk of government revenues are provided from exports of oil, can affect economic performance. This study investigates the effect of real exchange rate and its uncertainty on Iran’s nonoil exports, imports and trade balance using quarterly data during 1374-1395. For this purpose, the real exchange rate uncertainty, using asymmetric stochastic volatility model which is more flexible than ARCH models, is calculated. Then the effect of real exchange rate uncertainty on Iran’s nonoil exports, imports and trade balance based on the Johansen – Juselius cointegration framework is estimated. The results, based on the three models, show that the real exchange rate has a negative and significant effect on Iran’s nonoil exports, imports and trade balance in the long run. Also, the real exchange rate uncertainty has a positive and significant effect on Iran’s nonoil exports and trade balance and a negative effect on imports.
    Keywords: Real Exchange Rate , Trade Balance , Uncertainty , Asymmetric Stochastic Volatility Model , Cointegration